Enkle og gode turmat-oppskrifter

Mat smaker ofte enda bedre ute, men hva skal du finne på – og hva har du plass til å ta med? Få tips og oppskrifter til både turfrokost, lunsj, turmiddager og desserter.

Sist oppdatert 30. oktober 2023 kl 08.20
matlaging ute
KJØKKEN MED UTSIKT: Mat smaker alltid godt på tur, men hva skal dere spise? Vi har samlet masse gode og enkle oppskrifter. Foto: Foto: Rolv-Erik Berge

Turmat trenger ikke å være kjedelig, men helst lett og raskt å lage. Vi har samlet enkle og gode tips og oppskrifter til turmat som du enten kan lage på primus eller bål, som du prepper helt eller delvis hjemme før du drar ut på tur. 

Turmatoppskriftene våre er enkle å lykkes med og har ingredienser som er lett å få tak i på butikken. La deg inspirere!

Turfrokost

En god start på dagen begynner med en skikkelig frokost.

byggrynsgrøt turfrokost
BYGGRYNSGRAUT: Nam! Gjerne med vottene på og god utsikt til. Foto: Sigrid Henjum

Lunsj og nistepakke

Medbrakt mat som gjør det mulig å være ute enda litt lenger:

Middag på primus

Med en brenner, stekepanne eller en kjele, så kan du prøve deg på noen av disse rettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Middag på bål

Mat som lages over åpen ild, smaker alltid litt ekstra godt.

Oppskrifter til syvsteinsovn

Lag mat på en eldgammel måte som fortsatt funker. Spennende for både store og små!

Varmrøkt kveite med rotgrønnsaker

Ferske hveteboller

Kaker/snacks/dessert

Har du noe å feire, eller bare lyst på noe søtt og annet enn en tørr energibar:

Ostekake med friske bær på primus

Sjokoladekjeks på primus

Iskrem på tur (sjokolade/vanilje)

Lag din egen nøtteblanding (obs: HOT!)

Ingefærstekte pærer med is på termos

Ekspedisjon/langtur

Inspirasjon til de turene der vekt, holdbarhet og antall kalorier faktisk er ganske viktig:

turmat
Les også
Velg tema/område

Foreslått innhold

valg av turstekepanne
Test av turstekepanner

Stekepanner

TERMOS: Varmt drikke er sjelden feil på tur. Foto: Øyvind Aas
Termos

Termos

annonse
valg av turstekepanne
Test av turstekepanner

Stekepanner

TERMOS: Varmt drikke er sjelden feil på tur. Foto: Øyvind Aas
Termos

Termos

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

pannekakerøre
Turmat – oppskrifter

Pannekaker på tur

halloween suppe
Halloween-turmat

Gresskarsuppe på termos

eplekake
Testet: Firebox Billy Baking set

Test av Firebox Billy Baking Kit

kebab på bålet matt skuse villmarkingen turmat
VILLMARKINGEN

Kebab på pinne

sopp stekepanne turmat
Turmat med sopp

Sopp-pannekaker

Boletus Edulis steinsopp
Turmat med sopp

Steinsoppsaus på tur

kantarell
De beste matsoppene

De beste matsoppene

Hamburger på tur
Turmatoppskrift – middag

Lag hamburger ute på tur

coffebrewer turkaffe
Test av Coffebrewer turkaffe

Test av Coffebrewer turkaffe

syvsteinsovn i fjæra
Syvsteinsovn i fjæra

Lag et utekjøkken i fjæra

Turka mat på tur held lenge, og veg lite. Genialt! Foto: Sigrid Henjum
Turmatplanlegging – langtur

Turmat for langtur

hjemmelagde energibarer
Hjemmelagde energibarer

Riskaker med kokos og pistasj

Cookies med sjokoladebiter på bål
Turmat på primus eller bål

Lag kjeks på tur

middag på primus fisk
Turmat – selvfangst

Småørret med kantarell

sjokoladeis på tur
Turmat-tips

Is på tur

Omnia er en bærbar ovn som kan brukes på primus. Foto: Sigrid Henjum
Test av turkjøkken-utstyr

Test av Omnia – stekeovn til tur

Hva slags mat kan lages på primus?

Det meste som kan kokes og stekes, kan også lages med primus. Fantasien setter grenser. Hva med pannekaker eller mac´n cheese? Til og med ostekake kan du lage på tur.

Bra oppskrift på pinnebrød?

Pølser med pinnebrød er en populær klassiker på båltur. Grunnlaget legger du med en god deig. For eksempel denne velprøvde oppskriften på pinnebrød.

Hva spiser de som drar på ekspedisjon?

På lengre turer spiller både næringsinnhold og vekt en rolle. Ferdigprodusert proviant-løsninger, dry tech som bare trenger varmt vann, finnes i ulike smakskombinasjoner. Noen lager sine egne tørrmat-blandinger. Les vår guide til hvordan du kan tørke turmaten selv.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue