Karbohydrater som gryn og bær til frokost gir rask energi om morgenen og gjør deg turklar på null komma niks. Karbohydratene vil derimot ikke gi den gode metthetsfølelsen over tid, som vi gjerne trenger på lengre turer.
Fett og protein bidrar til at du holder deg mett lenger. Det kan være lurt å tilføre det til frokosten din. Nøtter og smør, ost, kjøtt- og fiskepålegg er gode kilder til fett og proteiner.
TURMAT-TIPS: Tomatsuppe som kun skal kokes opp med vann, funker bra når du må spare vekt, plass og tid. Koker du med et par egg hjemme før du drar ut på tur, kan du ha i suppa når den er klar til å spises. Mettende og godt!
BIDOS: En samisk kjøttsuppe som kan lages på tur eller ta med på en mattermos og varme opp ute. Foto: Arne Nohr
JORDSKOKKSUPPE: Ofte er det godt med noko varmt undervegs, eller som turens høgdepunkt. Foto: Sigrid Henjum
TURMAT-TIPS: Turmat laget fra bunnen kan være en himmelsk opplevelse. Men det tar tid og krever ofte mer utstyr. Turkjøkkenet skal monteres, ingredienser må huskes. I tillegg må man ofte lage én ting om gangen, når man ikke har fire stekeplater og kjeler å rutte med, som på kjøkkenet hjemme. Teltet må rigges, kanskje trengs også et tørt skift?
Regelen om at snacks og småspising før middag ødelegger matlysten, gjelder heldigvis ikke ute. En liten skive i hånda, hjemmelagde energikuler, eller en kjapp appetittvekker du lagde klar hjemme, får turfølget over kneika uten å ødelegge matlysten.
Det generelle bålforbudet i Norge varer fra 15. april frem til 15. september. Men kan du de oppdaterte reglene som gjelder for å tenne bål i skog og mark?
URBAN MENY: Kebab på pinne, laget over naturvennlig bål, skalert etter behovet. Bilde: Christian Nerdrum
Lunsj og nistepakke
Medbrakt turmat som gjør det mulig å være ute enda litt lenger.
TURMAT-TIPS: Hvis du vil pakke med deg frukt og bær, kan du pakke det inn i tørkepapir, og så i en lufttett boks/pose. Da unngår du at de blir bløte og ødelagt.
Har du med deg små barn på tur, er mat man kan holde i hånda og spise mens man går helt gull. En klemme-yoghurt eller smoothie, en pakke rosiner eller en banan, er helt ideell mellom-lunsj for små kropper som fortere får lavere blodsukker (også kjent som dødssliten) enn voksene.
TURMAT-TIPS: Noe av det viktigste når det kommer til turmat på langtur er å rett og slett få i seg nok mat (kalorier, energi, hva enn du vil kalle det). Godt påfyll på kvelden gjør at du håndterer neste dag bedre. Samtidig er det viktig å huske på at god turmat holder moralen oppe:
Noe ordentlig godt å spise på slutten av en dag på langtur er helt uvurderlig. Men det tar tid å sette opp camp, for det er ofte mye som skal rigges.
Sett en kjele vann til koking på primus med en gang du stopper for å lage camp, og hiv innpå en pose Real Turmat eller lignende mens du holder på. Med teltet oppsatt, krise-sulten borte og turklærne skiftet, er det kun godstemningen igjen og tiden av veien resten av kvelden til å mekke ordentlig god turmat.
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.
På lengre turer spiller både næringsinnhold og vekt en rolle. Ferdigprodusert proviant-løsninger, dry tech som bare trenger varmt vann, finnes i ulike smakskombinasjoner. Noen lager sine egne tørrmat-blandinger. Les vår guide til hvordan du kan tørke turmaten selv.
Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo