Turmat trenger ikke å være kjedelig, men det bør være lett og raskt å lage. På denne siden har vi samlet rundt 50 enkle og gode oppskrifter og tips til turmat.
Maten kan du lage på primus eller bål. Enten kan forberede alt helt eller delvis ferdig, før du stikker på tur.
Turfrokost
En god start på dagen begynner med en skikkelig frokost.
TURMAT-TIPS: Karbohydrater som gryn og bær til frokost gir rask energi om morgenen og gjør deg turklar på null komma niks. Karbohydratene vil derimot ikke gi den gode metthetsfølelsen over tid, som vi gjerne trenger når vi skal gå lengre turer. Fett og proteiner bidrar til at du holder deg mett lenger. Det kan være lurt å tilføre det til frokosten din. Nøtter og smør, ost, kjøtt- og fiskepålegg er gode kilder til fett og proteiner.
TURMAT-TIPS: En pose ferdig tomatsuppe som kun skal kokes opp med vann funker bra når du vil ha varm suppe i frisk kveldsluft, men må spare vekt, plass og tid. Kok med et par egg hjemme før du legger ut på tur, og ha i suppa etter den har kokt opp. Mettende og godt!
BIDOS: En samisk kjøttsuppe som kan lages på tur eller ta med på en mattermos og varme opp ute. Foto: Arne Nohr
METTANDE: Ofte er det godt med noko varmt undervegs, eller som turens høgdepunkt. Foto: Sigrid Henjum
TURMAT-TIPS: Turmat laget fra bunnen etter en lang turdag, kan være en himmelsk opplevelse. Men det tar tid og krever ofte mer utstyr. Turkjøkkenet skal skrus sammen, ingredienser skal prepareres. I tillegg må man ofte lage én ting om gangen, når man ikke har fire stekeplater og kjeler å rutte med, som hjemme. Teltet må rigges, kanskje trengs også et tørt skift?
Regelen om at snacks og småspising før middag ødelegger matlysten, gjelder heldigvis ikke ute. En kjapp skive i hånda, hjemmelagde energikuler, eller en hjemmelaget forrett får alle over kneika uten å ødelegge appetitten mens man venter på middag.
Det generelle bålforbudet i Norge varer fra 15. april frem til 15. september. Men kan du de oppdaterte reglene som gjelder for å tenne bål i skog og mark?
Lunsj og nistepakke
Medbrakt turmat som gjør det mulig å være ute enda litt lenger.
TURMAT-TIPS: Hvis du vil pakke med deg frukt og bær, kan du pakke det inn i tørkepapir, og så i en lufttett boks/pose. Da unngår du at de blir bløte og ødelagt.
Har du med deg små barn på tur, er mat man kan holde i hånda og spise mens man går helt gull. En klemme-yoghurt eller smoothie, en pakke rosiner eller en banan, er helt ideell mellom-lunsj for små kropper som fortere får lavere blodsukker (også kjent som dødssliten) enn voksene.
TIPS: Kakaopulver på pose er helt innafor, men hakket bedre er det hvis du lager kakaoen hjemme og har med på termos: 1 L melk, 5 ss. kakaopulver, 5 ss. sukker. Kok opp og hell på termos.
TURMAT-TIPS: Noe av det viktigste når det kommer til turmat på langtur er å rett og slett få i seg nok mat (kalorier, energi, hva enn du vil kalle det). Godt påfyll på kvelden gjør at du håndterer neste dag bedre. Samtidig er det viktig å huske på at god turmat holder moralen oppe:
Noe ordentlig godt å spise på slutten av en dag på langtur er helt uvurderlig. Men det tar tid å sette opp camp, for det er ofte mye som skal rigges. Sett på en kjele vann til koking på primus med en gang du stopper for å lage camp, og hiv innpå en pose Real Turmat eller lignende mens du holder på. Med teltet oppe, krise-sulten borte og turklærne skiftet, er det kun godstemningen igjen og tiden av veien resten av kvelden til å mekke ordentlig god turmat.
På lengre turer spiller både næringsinnhold og vekt en rolle. Ferdigprodusert proviant-løsninger, dry tech som bare trenger varmt vann, finnes i ulike smakskombinasjoner. Noen lager sine egne tørrmat-blandinger. Les vår guide til hvordan du kan tørke turmaten selv.
Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo