50 populære turmat-oppskrifter

Mat smaker ofte enda bedre ute, men hva skal du finne på – og hva har du plass til i sekken? Få oppskrifter og tips både turfrokost, lunsj, turmiddager og desserter.

Sist oppdatert: 30. april 2024 kl 08.20
LETT SOMMARMAT: Potetsuppe er like godt varm som kald, og kan lagast både ute og heime før avreise. Foto: Sigrid Henjum
LETT SOMMARMAT: Potetsuppe er like godt varm som kald, og kan lagast både ute og heime før avreise. Foto: Sigrid Henjum

Turmat trenger ikke å være kjedelig, men det bør være lett og raskt å lage. På denne siden har vi samlet rundt 50 enkle og gode tips og oppskrifter til turmat til inspirasjon. Du får tips til turmat som du kan lage på primus eller bål. Eller du kan preppe det helt eller delvis hjemme før du drar ut på tur.

De fleste ingrediensene som er brukt i disse oppskriftene er lett å få tak i på butikken uansett hvor du bor eller reiser – eller kan sanke i naturen når det er sesong.

La deg inspirere og tips oss gjerne om du har supre turmatoppskrifter du vil dele med flere!

Turfrokost

En god start på dagen begynner med en skikkelig frokost.

byggrynsgrøt turfrokost
BYGGRYNSGRAUT: Nam! Gjerne med vottene på og god utsikt til. Foto: Sigrid Henjum

Lunsj og nistepakke

Medbrakt mat som gjør det mulig å være ute enda litt lenger.

squashrull som turmat
SQUASHRULL: Veldig godt, enten som en liten forrett eller som turlunsj. Foto: Sigrid Henjum

Supper

Ta med på termos, eller lag på tur.

Jordskokksuppe

Potetsuppe med bacon og skogspynt

Frisk vårsuppe med rødbeter

Brenneslesuppe

Varmende linsesuppe

Bidos

Middag på primus

Med en brenner, stekepanne eller en kjele, så kan du prøve deg på noen av disse rettene.

Middag på bål

Mat som lages over åpen ild, smaker alltid litt ekstra godt.

Oppskrifter til syvsteinsovn

En eldgammel måte som fortsatt funker. Spennende for både store og små!

Varmrøkt kveite med rotgrønnsaker

Ferske hveteboller

Kaker/snacks/dessert

Har du noe å feire, eller bare lyst på noe søtt og annet enn en tørr energibar:

Ostekake med friske bær på primus

Sjokoladekjeks på primus

Iskrem på tur (sjokolade/vanilje)

Lag din egen nøtteblanding (obs: HOT!)

Ingefærstekte pærer med is på termos

Julebrød på primusovn

Drikke

Ikke noe galt med vann. Men iblant er det godt med noe som smaker.

Lag mjødurtsaft i sommer

Tom for kaffe – tenk chaga

Lag din egen kveldste

Ekspedisjon/langtur

Inspirasjon til de turene der vekt, holdbarhet og antall kalorier faktisk er ganske viktig:

turmat
Les også
Hva synes du om denne saken?
Velg tema/område
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreslått innhold

annonse
indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

pannekakerøre
Turmat – oppskrifter

Pannekaker på tur

halloween suppe
Halloween-turmat

Gresskarsuppe på termos

eplekake
Testet: Firebox Billy Baking set

Test av Firebox Billy Baking Kit

Hva slags mat kan lages på primus?

Det meste som kan kokes og stekes, kan også lages med primus. Fantasien setter grenser. Hva med pannekaker eller mac´n cheese? Til og med ostekake kan du lage på tur.

Bra oppskrift på pinnebrød?

Pølser med pinnebrød er en populær klassiker på båltur. Grunnlaget legger du med en god deig. For eksempel denne velprøvde oppskriften på pinnebrød.

Hva spiser de som drar på ekspedisjon?

På lengre turer spiller både næringsinnhold og vekt en rolle. Ferdigprodusert proviant-løsninger, dry tech som bare trenger varmt vann, finnes i ulike smakskombinasjoner. Noen lager sine egne tørrmat-blandinger. Les vår guide til hvordan du kan tørke turmaten selv.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen