Kajakk ble opprinnelig brukt til fangst og fiske, og det er fortsatt fullt mulig med en slik type farkost. Men for de aller fleste er kajakken en fin måte å utforske vannet og naturen fra en annen side.

Kajakkpadling er også en selvskreven OL-gren, og det finnes flere aktive kajakklubber i Norge. Her får du gode råd og inspirasjon uansett hvor og hvordan du liker å padle kajakk, om du er nybegynner eller en erfaren padler.

Må jeg ha våttkort for å padle kajakk?

Selv om det ikke er påkrevd å ha våttkort for å eie kajakk , kan det være en god idé. Både for å lære det grunnleggende og for å ha muligheten til å leie kajakk.

Kurstilbudet er laget som et stigesystem, og rommet alt fra introkurs til sikkerhetskurs, teknikkurs, trenerkurs og mer.

Hensikten med våttkort er rett og slett å heve kompetansen til alle som padler, og minimere risikoen for ulykker. De fleste seriøse aktører som driver med utleie av kajakk krever også at du har gjennomført introkurs eller grunnkurs.

dette er våttkort
IKKE KRAV TIL RULLE: Våttkortet til Norges Padleforbund har som mål å motivere padlere til økt kompetanse. Dette er et stigesystem, så hvis du vil lære avanserte padleteknikker (som Kristoffer Vandbakk på bildet) må du må du først ta et grunnkurs på 16 timer. Deretter kan du ta et teknikkurs, hvor det instrueres i padling i mer utfordrende forhold og farvann. Bilde: Christian Nerdrum

Hvordan velge riktig type kajakk?

Ivrige padlere legger gjerne ferien til Norge for å utforske kysten vår. Norge har tross alt en kystlinje som er få forunt! Derfor er det ikke overraskende et stort utvalg forskjellige kajakker å få tak i.

Hvilken kajakk som er best, kommer helt an på ditt behov. Det er tross alt stor forskjell på en god havkajakk, en rekreasjonskajakk, en grønlandskajakk eller de smaleste kajakkene, såkalte surfski.

Du må også ta stilling til om du skal velge en kajakk i plast eller i glassfiber. Også sammenleggbare og oppblåsbare kajakker har kommet på markedet de siste årene.

Bør du satse på ror eller senkekjøl? Vi har laget en egen artikkel og guide til valg av kajakk.

Hva slags utstyr trengs?

Et absolutt minimum når du skal padle er å ha en padleåre, redningsvest, spruttrekk, vannpumpe, svamp, drikkeflaske og en matpakke. Videre er solkrem, vanntette pakkposer til klesskift og annet utstyr er sterkt å anbefale. Gode solbriller kan være kjekt å ha, både mot sjøsprøyt og UV-stråler som reflekteres fra vannet.

Padlere bruker ofte en pustende tørrdrakt store deler av året. Kroppen utsettes for nedkjøling mye raskere enn vi tror. Det finnes også spesialiserte padlesko.

Er planen å padle en lengre tur og overnatte underveis, kommer det vanlige friluftsutstyret som stormkjøkken, sovepose, liggeunderlag, telt og lignende i tillegg. Ta med disse tipsene til hvordan du pakker kajakken.

En reserveåre kan være smart om du skal på langtur.

HUSK Å STREKKE UT: Rett padleteknikk er helt essensielt om du skal padle langt og lenge. Bilde: Christian Nerdrum
HUSK Å STREKKE UT: Rett padleteknikk er helt essensielt om du skal padle langt og lenge. Bilde: Christian Nerdrum

Hva er god padleteknikk?

Padling blir morsommere når du kan padle med riktig teknikk. Heldigvis blir du raskt en bedre padler med noen kurs og jevnlig padling.

Vi har laget en egen nettserie med opplæringsvidoer av effektive padleteknikker du absolutt bør lære deg. I Havpadleskolen lærer du for eksempel hvordan du sjøsetter kajakken, og hvordan det går an å få til den sagnomsuste eskimorulla.

Særlig viktig er det at du klarer egenredning på en trygg måte.

Hva er fine padleturer?

Kajakken åpner for fantastiske muligheter til å oppleve både kysten og innsjøer, enten det er snakk om ferieturer med kajakk, hverdagsutflukter eller helg.

Les som seks turforslag på Vestlandet eller bli inspirert til å oppleve Helgelandskysten med kajakk. For de mer erfarne: Visste du at det finnes spennende grotter du kan padle inn i?

Det er så mange fine steder å padle i Norge at vi til og med har laget en egen TV-serie kalt Norske padleperler. Her kan du bli inspirert og få gode turtips. Hvem har vel ikke drømt om å padle under nordlyset.

Padlelivets gleder begrenser seg selvsagt ikke til Norge. Det er knallfint å padle i skjærgården i Bohuslän. Eller hva med en drømmetur med padling på Grønland?

padling kajakk
Padling er en flott naturopplevelse. Foto: Christian Nerdrum

Trygg padling vinterstid – hva må jeg tenke på?

Det er ikke helt uten grunn at mange sier at padlesesongen starter på høsten og slutter på våren. Da har store deler av båtfolket parkert fritidsbåtene sine, og det blir stille på fjord og hav. Og nettopp dette innbyr til fantastiske naturopplevelser på vannet!

Om du liker å leke litt i bølgene, får du gjerne også mer av dette på denne årstiden. Husk bare at du må kle deg riktig, og tenke sikkerhet.

Sjekk ut episoden om vinterpadling i nettserien Havpadleskolen.