/ Turmat

Lag din egen kveldste-blanding

Mange foretrekker te framfor kaffe på tur, og kanskje særleg om kvelden. Denne teblandinga er basert på tørka røsslyng og den her heimelaga.

Sist oppdatert: 14. desember 2023 kl 13.11
røsslyng
RØSSLYNG: Ein vanleg lyng-art i hele Noreg med unntak av Finnmark der den er meir sporadisk. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 1 minutter

Røsslyngen haustar du best ved å ta med ei lita saks og klippa av toppane. Røsslyng skal verka beroligande, så dette er ein kvelds-te.  

Blad av villbringebær kan du berre henge opp i glaskarmen i eit par dagar i ei snor så vert dei tørka av seg sjølv.

Tørking kan du også gjere i ein varmluftomn eller i ein dehydrator/tørkemaskin. Dei fleste bær og fruktbitar treng om lag 12-15 timar før dei er heilt tørre.

Oppbevar dei på lufttette glas eller i posar. 

Oppskrift på teblanding

• Blad frå villbringebær

• Røsslyng-blomster

Bruk 1-2 ts tørka teblanding per kopp med kokende vann.

Røsslyng

Røss kommer av norrønt hross, «hest», og viser til at planten ble brukt til hestefôr.

Røsslyng er en viktig næringskilde for hjort og villsauer om vinteren. Lirypa spiser unge skudd og frø.

Kilde: wikipedia

Publisert 14. desember 2023 kl 13.07
Sist oppdatert 14. desember 2023 kl 13.11
 

Relaterte artikler

 
iungsdalshytta skarvheimen vinter
Guide til mat på vintertur

Mat på vintertur

barnevennlig turmat
Barnevennlig turmat

Turmat som barna liker

turmiddag
3 enkle turmiddager

Enkle turmiddager

chaga som kaffe
Turmat - sanking

Gå på chaga-jakt

kantarell skogens gull
Turmat - sanking

De beste matsoppene

KAKE PÅ TUR: Denne varianten  kan like godt lagast ute. Foto: Sigrid Henjum
Turmat – dessert

Lage kake på primus

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen