HENG KJØTTET OVER BÅLET: Langtidssteking. Foto: Andy Friedrichs/Kleivstua
Kjøkkensjefen på Kleivstua på Krokskogen byr på det han kaller villmannstaco:
Hjortekjøtt stekt over bålet, med hjemmelaget flatbrød – og sesongens tilbehør.
Denne oppskriften tar litt lengre tid enn hva de fleste forbinder med turmat, men kanskje er dette noe du også kan prøve deg på i høst med gode venner?
Slik tilbereder du kjøttet
Kjøttet skal stekes en stund, så etabler bålet et egnet og trygt sted. Kjøttet snøres og henges ca. 30-40 cm over bålet, alt etter hvor mye varme der er på bålet.
Et kjøttstykke tilsvarende som du ser på bildet skal stekes i ca. 3-3,5 timer, og det må vendes hver halv time.
Hjorten snøres med litt rosmarin og krydres med salt og pepper. Kjøttstykket henges over bålet og skal stekes til ca. 55-59 grader i kjernetemperatur.
Det kan være en utfordring å styre varmen så kjøttet ikke brenner, og hjorten må vendes regelmessig. Kjøttet stekes langsomt på denne måten og får en god røyksmak.
Ved å vende kjøttet så ofte, får kjøttet hvile i den enden som vender opp, og dermed sirkulerer saften rundt i kjøttet og mere saft og kraft bevares i kjøttet.
Pesto
Gulrottopper fra 8 gulrøtter
8-10 stilker persille
3 kvist sitronmelisse
10 mandler
Ca. 1 dl olivenolje (Kleivstua har sin egen olivenolje)
Salt og pepper
Hele blandingen blandes og smakes til med salt og pepper. Litt sitronsaft til slutt.
Syltede kantareller
100 g kantareller
100 g sukker
1 dl eddik
Rengjør kantarellene, kok eddik og sukker, og hell laken over kantarellene, la det stå og trekke.
Flatbrød
25 g smør
1,5 dl vann
225 g hvetemel
1 ts salt
Litt olje til steking
Smelt smøret i en kjele, hell vannet i og tilsett deretter de andre ingrediensene deigen blir røres til en jevn masse, og stekes på pannen over ild.
Nå samler du «tacoen» på flatbrødet med pesto i bunnen, litt løk, og tilsett deretter noen skiver av hjorten.
Pynt nå med de syltede kantarellene og tyttebærene på toppen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.