Fjellsko test DAME OG HERRE

Test av fjellsko 2023

Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De bidrar til å avlaste anklene når du går med tung sekk. Les test av både klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.

fjellsko tupp hanwag makra mid gtx dame
STORT UTVALG: Fjellsko kommer i ulike varianter. Vi har testet både kraftige og lette fjellsko. Foto: Egill Danielsen

Fjellsko påvirker i stor grad hvordan turopplevelsen vår blir. Spinkle sko med dårlig grep i sålen kan bli en utfordring når underlaget er vått og sleipt. 

Samtidig kan stive og tyngre sko gjøre turen unødvendig slitsom. I 2023 har vi testet nærmere 30 par fjellsko til både dame og herre. Både solide fjellsko og lette fjellsko/tursko med ankelstøtte.

Test av kraftige fjellsko

• Gir god støtte rundt foten og avlaster ankler når du går med tyngre sekk

• Sikrer grep også på vått og sleipt underlag

• Har såle som tar av for ujevnheter i underlaget

• Helt eller delvis vannavstøtende

Egnet for: Fjellturer på sti/ur med tung sekk. Noen kan være kompatible med stegjern

Mindre egnet for: Lette turer på grus/vei

La Sportiva Aquilibrium ST GTX er en lettere, alpin fjellsko som utmerker seg med god støtte og uvanlig godt grep, og som har fått vårt «anbefalt»-stempel.

Alfa Impact A/P/S er også en svært god fjellsko i fullnarvet lær og med pålitelig sålegrep. Disse takler grovt terreng og turer med oppakning.

Hanwag Tatra II GTX framstår også som en glimrende hytte til hytte-sko i fjellet. Vi har også testet Hanwag Ferrata II.

Mammut Kento Adanvanced High GTX er blant de årsbeste fjellskoene i kraftige fjellsko-segmentet. De er dessuten kompatible med stegjern for bruk på bre/is. Vi har også testet Mammut Trovat Advance II GTX. Mammut Taiss Light Mid GTX ble testvinner i 2022 blant kraftige fjellsko. De finne for både dame- og herre.

Aku Superalp GTX er en solid og lekker, italiensk fjellsko som kommer best til sin rett når du har tung sekk og for lengre turer i fjellet.

Alfa Walk King Air er en slitesterk fjellsko som vi syntes var lett å gå inn, og som passer for bredere, nordiske føtter enn fjellsko fra de sør-europeiske produsentene.

Test av lette fjellsko/tursko med ankelstøtte 

• Halvhøyt skaft (mid) som gir noe støtte rundt anklene.

• Koster ofte litt mindre enn kraftige fjellsko (mer om dem lengre ned på siden)

• Impregnerte eller vannavstøtende

Egnet for: Korte og lette dagsturer på sti/grus, med eller uten sekk.

Mindre egnet for: Fjellturer med tung sekk, grovt terreng/ur

Helly Hansen Traverse Hellytech er en fjellsko som er både rimelig og komfortabel for lette turer uten oppakning. Her får du mye sko for pengene.

Hoka Anacapa Mid GTX vant «best i test 2022» og modellen føres videre i 2023. Det er lette og komfortable sko å gå med, i tillegg til sikkert grep og vannavstøtende egenskaper.

Mammut Nova IV er laget i mykt nubuck-lær og nærmer seg en klassisk fjellsko, når det gjelder sålegrep og sideveis stabilitet.

Alfa Bregne gir litt mer støtte, men som fortsatt er en lett og myk tursko å regne. Den gir litt mer støtte enn Alfa Cecilie som nærmer seg mer enn slags joggesko.

Hanwag Makra Light GTX er nærmere enn fjellsko når det gjelder vannmotstand og grep, og et godt valg om du foretrekker sko som ikke går noe særlig over ankelen.

Vasque er en amerikansk skoprodusent har også fått fotfeste i Norge, med både Breeze LT og Breeze Mid GTX som rimelige, men lette og komfortable tursko for både damer og herrer.

Greia med fjellsko

Sålen på fjellsko er konstruert slik at de fordeler trykket på en annen måte enn andre typer skotøy.

På en god fjellsko fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå på ujevnt underlag.

Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko kan du kjenne den godt i fotbladet, mens den knapt merkes gjennom fjellskoen. 

Anmarsjsko/fjellsko uten ankelstøtte

aku flyrock gtx
GJENNOMTENKT: Sålen oppleves som noe flatere enn enkelte andre tursko, men fronten har markant rocker som hjelper til i frasparket. Foto: Egill Danielsen

• Lav som en joggesko

• Har fjellskoens stive såle og grep

• Kan oppleves som tunge/massive på grus og flatt terreng.

Egnet for: Fotturer, via ferrata, klyving/alpinklatring

Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille fjellklatrernes behov. På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) kan det være både en del miksende terreng og klyving.

Fjellsko blir typisk for tunge, mens joggeskoene for lefsete og myke til at de slites i filler.

De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke og ofte har gore-tex-membran, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe.

Aku Flyrock GTX slår an hos både dame- og herretesterne, som en lett og god tursko.

Black Diamond Mission LT er tidligere testvinner hos oss og som kommer i oppdatert versjon i 2023. Vi har ikke testet disse ennå.

Er du ute etter lave fjellsko med stivere såle er Salewa Mountain Trainer GTX eller Mammut  Alnasca II Low GTX aktuell. De gir god støtte, har grov såle og beskytter tærne i møte med stein.

Arc´teryx Konseal SL er Haglöfs LIM Low Proof er slanke, lette anmarsjsko i den mer sporty enden, som nærmer seg en allsidig fritidssko i utseende og bruksområde.  

Hva bør jeg tenke på før jeg kjøper

• Hva som oppleves som en god og vond fjellsko er individuelt. Vi anbefaler ingen å dra på langtur med splitter nye sko uten å ha blitt litt kjent med skoene først, for passform teller:

• Skal du skaffe deg nye fjellsko, kjenn etter om fjellskoen sitter godt på foten, uten å klemme eller presse noen steder som gir ubehag. Kan de ikke strammes skikkelig, får du dårligere stabilitet.

• Skal du gå mye i steinete terreng, vil du ha glede av fjellsko som har forsterkninger i tuppen, sammenlignet med veldig myke joggesko.

• Hvis skoen presser etter å ha hatt den på foten i kort tid, vil du garantert ha mye ubehag når du har  gått i flere timer. 

• Det er helt normalt å synes at det er godt å få av seg fjellskoene etter endt tur!

Vis mer

Hvor vanntette er fjellsko?

Vi tester alle fjellsko for vannavstøtende egenskaper. En fjellsko i lær vil ikke være 100 prosent vanntett, slik som en gummistøvel.

Lærsko er kjent for å ha gode vannavvisende egenskaper, men de vil slites med bruk. Ved å re-impregnere dem med fett eller lærvoks, vil vannet prelle av og skoene vil få lengre levetid.

Om du bruker lærsko som støvler og står med dem i vann (noe du ikke skal gjøre), vil vann til slutt likevel trenge gjennom og det kan ta litt tid å tørke dem. 

Fjellsko i syntetiske materialer er impregnerte og kan også reimpregneres, men på en litt annen måte. Gjerne med spray eller skum. Følg anvisningen som følger med skoene og bruk for all del ikke fett som på lærsko. Det vil tette igjen porene og forringe pusteegenskapene.

Test av Alfa Impact A/P/S

Alfa Impact A/P/S er en god, klassisk fjellsko med god ankelstøtte. Den er fullt ut reparerbar og laget for å vare virkelig lenge.

alfa impact aps fjellsko test
BITER FRA SEG: Denne sålen har svært godt grep på de fleste underlag. Foto: Egill Danielsen
Alfa Impact A/P/S

Kategori: Kraftige fjellsko

Hovedmateriale: Lær

Veil pris: 6499,-

Vekt: 950 gram (str 45 herre), 690 gram (str 38, dame)

Leverandør: alfa.no

Testår: 2023

skala
9/10

Vi var spente på norske Alfa sin toppmodell Impact A/P/S. Er den bare en vanlig fjellstøvel som er priset i overkant høyt? Eller er den verd å bla opp litt ekstra for?

Alfa Impact er uten tvil hva vi kan kalle en virkelig klassisk fjellsko. Den er forseggjort og lekkert sydd i kraftig, fullnarvet lær fra Heinen lærfabrikk i Tyskland. Læret er behandlet med naturlig voks og skone kjennes svært velbygget.

Mellom læret og innerstoffet finnes en Gore Tex-membran som vannbarriere om lær eller sømmer ikke skulle klare å holde helt tett. Noe pusteevne gjennom konstruksjonen kan man regne med, men vår erfaring er at kraftige fjellstøvler puster vel så mye opp gjennom skaftet som ut gjennom membran og lær. 

alfa impact aps fjellsko test
SNØRING: Fjellskoen har fire åpne maljer hvorav to av dem med låsefunksjon. Foto: Egill Danielsen

Komfortabel fjellsko

Vi har testet en rekke fjellsko sommeren 2023. Denne Alfa-fjellskoen har kraftig gummibeskyttelse som strekker seg som en kalosje fra tåboksen, langs sidene og godt opp på hælen. Dette beskytter læret mot gnissing fra skarp stein. Erfaringen vår er at slik kalosjering klart øker levetiden til en fjellsko i lær. 

Vi har brukt Alfa-skoen på langtur i krevende fjellterreng og til hverdagsturer på enklere stier. Den trives best i rolig rytme, gjerne lenge i bratt terreng og med tung sekk på ryggen.  

Skoen er romslig i størrelsen og lesten er ganske vid. Den mannlige testeren med bred fot har sjelden opplevd så få trykkpunkt mot foten som med denne fjellstøvelen. Komforten er meget god og skoen tilpasser seg foten ytterligere etter noen turer. 

Den kvinnelige testeren med smal fot måtte gå ned en størrelse i forhold til hva hun ellers bruker.

Svært godt sålegrep

Yttersålen er fra anerkjente Vibram. Vi som tester mange fjellsko merker tydelig at det er forskjell på ulike Vibram-såler. Slett ikke alle griper like godt på for eksempel vått fjell. I tilfellet Alfa Impact A/P/S er det suverent. Gummiblandingen kjennes myk og biter fasinerede bra på både tørt og vått berg. Også i jord og torv kjennes dette trygt og forutsigbart.  

Mellomsålen har bra stivhet i lengderetningen og tåbøyen skjer på riktig sted. Torsjonsstivheten, eller vridningsstivheten, er litt svakere enn ventet. Den er ikke på langt nær så stiv som søreuropeiske, mountaineering-inspirerte fjellstøvler som for eksempel La Sportiva Trango Tech. Alfa-skoen flekser litt på tvers og er mer klassisk, skandinavisk fjellsko enn de mer tekniske skoene fra Sveits, Tyskland og Italia. 

På kortere turer i greit terreng gir det kanskje økt komfort men på lange turer med tung last i krevende fjellsider mener vi en enda stivere såle gir bedre støtte for fotbladet. Likevel er Alfa Impact en langtraver av rang. Den relativt solide vekten på 950 gram i størrelse 45 understreker at dette er mer hytte-til-hytte enn kjappe turer i skogen i hverdagen.

Grei, men ikke best demping

Mellomsålen til denne skoen gir altså en god del støtte og tradisjonelt har slike såler kunnet være harde å gå på. De siste årene har stadig flere fjellsko-produsenter vektlagt demping, også i kraftige sko som er beregnet for krevende terreng. Alfa Impact demper bra men andre demper enda bedre, som for eksempel Aku Superalp GTX.

Alfa Impact har en såleprofil med markant rocker-fasong framme og noe avrunding bakerst på hælen. God rocker i framparten er viktig når gelenken gir såpass mye motstand i tåbøyen som her. Vi merker at denne fasongen gir hjelp til ekstra fraspark når stien er bratt. Støvelen gir dessuten akseptabel komfort de gangene fjellturen ender på grus- eller asfaltvei.

Svært god ankelstøtte

Vi har testet en rekke fjellsko sommeren 2023. Denne fjellskoen har ideell høyde for lange vandringer med tung ryggsekk.

Godt tilsnørt er ankelstøtten helt i toppklassen og den høye og kraftige pløsen bremser og støtter godt i utforbakkene. 

snøring fjellsko alfa
SOLID: Pløsen er høy og kraftig. Den støtter framsiden av leggen på en behagelig og god måte i utforbakkene. Foto: Egill Danielsen

Snøringen stopper litt foran midten av vristen og består av fire gode, lukkede maljer av metall. I skaftet er det fire solide, åpne maljer hvorav den nederste og den nest øverste har låsefunksjon. Til tross for tykt og litt stivt lær er det lett å snøre denne skoen stramt akkurat der man trenger det.

Vil de vare livet ut?

Alfa har konstruert denne fjellskoen med tanke på at den skal vare lenger enn andre fjellsko. Det er ingen tvil om at den er solid. Om Gore Tex-membranen ryker eller sålen blir utslitt kan produsenten bytte ut slike komponenter.

Vår testperiode på noen måneder er naturligvis ikke nok til å vurdere om produsentens ord holder. Men vi har stor sans for Alfas tilnærming. Impact A/P/S oser kvalitet og er så lekkert laget at du får lyst til å ta godt vare på den. Det i seg selv er det kanskje verd å betale litt ekstra for.

Les også tester av Alfa Bregne A/P/S, Alfa Walk King/Queen Advance.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Komfortabel

Svært god ankelstøtte

Sålegrep

MINUS

Litt høy vekt

Test av Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX

Salewa MTN Trainer 2 Mid er en forholdvis lett fjellsko som likevel hører hjemme i klassen for kraftige fjellstøvler.

Salewa MTN Trainer test 2023
TESTET: Salewa MTN Trainer to er en trivelig fjellsko som gjerne blir med deg på varierte aktiviteter.
Salewa MTN Trainer 2 Mid

Kategori: Kraftige fjellsko

Vekt: 733 gram (str 45)

Pris: 2999,-

Produksjonsland: Romania

Leverandør: Salewa

Testår: 2023

skala
8/10

Salewa MNT Trainer 2 Mid er en trivelig allround-fjellsko som sitter godt på foten. Middels stivhet gjør at den egner seg til mange typer turer.

Høyden og ankelstøtten, samt en del stivhet i sålen vipper den over i klassen for langtraverne, fottøy som jevnt skal støtte deg i time etter time på vandring i fjellet, gjerne med sekk på ryggen. 

Denne fjellskoen har at par fancy løsninger som vi skal komme tilbake til. Umiddelbart da vi så skoen, trodde vi disse løsningene hintet til markante egenskaper innenfor for eksempel toppturer. Det gjør de ikke. 

Godt egnet for små og lengre turer

Denne fjellskoen fra tysk-italienske Salewa har en overdel som for det meste består av ganske kraftig nubuck-lær men med enkelte felt i kunststoff. For vanntetthet og noe pusteevne har den i tillegg Gore Tex-membran.

Den myke delen av pløsen er av kunststoff, mens det er slitestærk lær øverst der hvor du virkelig strammer til skolissene. Det er verd å merke seg at skjæringen rundt pløsen går et stykke ned på skoen. Det gjør det lettere å ta den på, men at vanninntrengning kan oppstå. Skoen er med andre ord ikke vanntett på lang nær så høyt som skafthøyden skulle indikere.

Foran tærne og rundt hælen er et stivt og solid materiale som beskytter både mot slag, gnissing og slitasje. 

Vi har brukt skoen mest på kortere og lengre turer på Vestlandet. Til daglige småturer er denne blant de bedre av de kraftige fjellskoene. Den er mulig å gå med på kortere turer på grussti uten at man føler at man har «slalåm-støvler» på beina. Like full trives den enda bedre på ordentlig sti og den gjør seg aller best når terrenget blir litt krevende. 

Godt grep på fjell

Salewa MTN Trainer har en ganske grov yttersåle fra Vibram. Gummiblandingen er stivere enn hos en del andre sko i testen og vi var spent på hvordan dette biter på vått fjell. På tørr stein sitter det bra og vi er også positivt overrasket over våtgrepet. Vi har en følelse av at moderne såler som er laget med litt stiv gummi for slitestyrke og levetid, også kan gripe forutsigbart på vått fjell. Det grove mønsteret tar også bra tak i gress og torv. Likevel må vi nevne at den ligger et stykke bak testens beste grep; Alfa Impact og La Sportiva Aeuqubriliium.

Saleva-fjellskoen har ikke like tydelige alpine egenskaper som flere av de andre søreuropeiske fjellskoene i 20203-testen. Her snakker vi om en såle som støtter bra, men som ikke er overdrevet stiv. Den vrir seg lettere både sideveis og i lengdebøyen enn mountaieering-hybridene i testen. Her er et veldig fint kompromiss mellom stivhet og bevegelighet som gir en naturlig gange. Den fungerer rett og slett som en klassisk fjellsko.

Sålen har grei demping i for- og bakfot, selv om den mangler en del til de beste. 

salewa fjellsko såle
EKSTRA TILBEHØR: Skoen leveres med en ekstra innleggssåle som man kan bruke til å justere høyden og dermed passformen inni skoen. Foto: Egill Danielsen

Stabilitet

Salewa MTN Trainer 2 MId har et komfortabelt hælsete som holder hælen bra på plass. Ankelstøtten er også meget god, noe som sammen med den moderat stive sålen inviterer til både kortere og lengre turer med stor sekk. Skoen sitter tight og godt på foten og kjennes veldig stabil under traversering i bratt terreng.

Sør-europeiske fjellsko har ofte en smalere passform enn skandinaviske, og det gjelder også med disse. Likevel er denne fjellskoen levelig også for den mannlige testeren som har bred fot. Etter et par turer går skoen seg til og går fra å være på grensen til ubehagelig til å «bare» sitte tett på foten.

Snøringen av denne skoen er verd et eget avsnitt. Den er tydelig inspirert fra klatresko og går helt frem mot tuppen, nesten til storetåneglen. I tillegg går det en vaier rundt hælpartiet som automaisk strammes når du drar i skolissene. Er alt dette bare gimmick for å få oppmerksomhet? Tja, vi kan i hvert fall si at snøringen generelt fungerer bra. Om vi får utbytte av å stramme en klassisk fjellsko frem til stortåneglen er vi usikker på. Vi er også usikker å hvor mye hælstrammeren bidrar til å holde hælen på plass i skoen. Men også her funger skoen. Hælsetet er tight og fint.

Trygg fjellsko med mange kvaliteter

Salewa MTN Trainer er en fjellsko med mange kvaliteter. Den gir mye støtte, forutsigbart feste og sitter så godt på foten. Den demper brukbart og er tilstrekkelig komfortabel for de fleste. Den takler litt bør på ryggen og fungerer for oss som en god kompis når vi går hytte-til-hytte eller med storsekk utrustet for en overnattingstur i fjellet. 

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

God støtte

Sitter godt på foten

MINUS

Litt myk såle ved tung oppakning

Test av Hanwag Tatra II GTX

Hanwag Tatra II GTX er en god, klassisk fjellsko med det lille ekstra. Skoen finnes med både standard lest og bred lest.

Hanwag Tatra II GTX
TESTET: Hanwag Tatra II GTX finnes med både standard og bred lest. Foto: Egill Danielsen
Hanwag Tatra II GTX/ Wide GTX

Kategori: Kraftige fjellsko

Materiale: Nubuck-lær

Vekt: 930 gram (str 45 wide, herre), 690 gram (str 38, dame)

Veil pris: 3799,-

Leverandør: hanwag.com

Testår: 2023

skala
8/10

Tyske Hanwag sitt bidrag til årets fjellskostest er et behagelig bekjentskap. Vi har testet skoen i herreutgave med bred lest og dameutgaven med normal lest.

Hanwag Tatra II Wide GTX er en fjellsko beregnet for lange fjellturer, gjerne i ganske krevende terreng. Skoen tar godt vare på foten også om du bærer tung sekk.

Denne fjellskoen har en overdel av nubuck-lær med Gore Tex-menbran mellom læret og innerstoffet. I tillegg har den gummibeskyttelse over tåboksen og hælen, samt en lav kalosjering av stivt syntet-materiale langs deler av siden. 

Vi har brukt Hanwag-skoen i bratt fjellterreng og på slakere stier i skogen. Den egner seg best til det første, men klarer seg bedre i lett terreng enn en del andre kraftige fjellstøvler som kan være i overkant stive om man skulle være «uheldig» og havne på god sti eller grusvei.

Skoen passet både den kvinnelige testerens smale fot og den mannlige testerens brede fot helt fra starten. Det var knapt behov for å gå dem inn, slik det gjerne er med enkelte fjellsko.

Hanwag Tatra II GTX test
SITTER GODT: Sålen har uttalt rocker-fasong i framparten noe som hjelper til et naturlig fraspark når skoen er stiv og lite bøyelig. Foto: Egill Danielsen

Godt grep på det meste

Som mange europeiske fjellsko har også Hanwag-skoen en yttersåle fra Vibram. Mønsteret er relativt grovt og gummiblandingen kjennes myk. Sålen biter seg bra fast på tørt fjell. Vi lærer fort hvordan grepet er på våt stein og her er heller ingen farlige overraskelser så lenge det ikke er for mye sleip lav på berget. Det relativt aggressive mønsteret gir også et bedre grep i torv og jord enn hos en del enklere tursko.

Mellomsålen er på den stive siden av skalaen. Den flekser lite på tvers og også i lengderetningen er den stiv. Dette gir tryggere og mindre anstrengende gange i bratt og steinete terreng. Hanwag-skoen er ikke så stiv som for eksempel den mountaineering-inspirerte La Sportiva Trango Tech, men gå-følelsen ligger likevel nærmere en alpin fjellstøvel enn en lavere markasko. Heldigvis er sålen tilstrekkelig følsom til at du som regel kan kjenne om det er en rot eller en stein du tråkker på.

Stiv såle kan dempe bra

Mellomsålen til denne fjellskoen gir altså mye og ganske stiv støtte. At den er stiv betyr at den bøyer seg lite, ikke at den er hard å gå på. Skoen har ganske bra demping på steinete og hardt underlag slik vi ser på en del moderne, kraftige fjellsko. Jo tyngre lastet du er, jo bedre merker du dempingen i skoens såle.

Hanwag-skoen har en såleprofil med tydelig rocker-fasong framme og noe avrunding bakerst på hælen. God rocker i framparten er viktig når gelenken gir såpass mye motstand i tåbøyen som her. Rockeren kompenserer da for bøyestivheten og hjelper til med å gi et naturlig, rullende fraspark.  

test av fjellsko
Gode maljer gjør at snøringen er lett å stramme. Foto: Egill Danielsen

Bred lest og god støtte

Wide-utgaven av Hanwag Tatra II har en lest som kanskje passer mange nordmenn bra. Om den er bredere i framfoten og tåboksen enn standardutgaven, er den likevel ikke overdrevet vid. For testeren med bred fot sitter dette behagelig og likevel tett nok til at skoens konstruksjon støtter foten. Stramt tilsnørt gir denne fjellskoen meget god ankelstøtte.

Snøringen stopper litt foran midten av vristen og består av fire lukkede maljer av kulelager-typen som er svært gode å betjene. I skaftet er det fire solide, åpne maljer hvorav den nederste har låsefunksjon. Det er lett å stramme denne skoen slik man vil ha den.

Til å gå langt med

Vekten stopper på 930 gram i størrelse 45 i bred utgave. Hanwag Tatra II er altså ingen lett sko. Den er derimot komfortabel og støttende og inviterer til rolig og uanstrengt gange fremfor raske klyv i motbakkene. Den beskytter foten godt og samarbeider bra i time etter time på stien. En glimrende hytte-til-hytte fjellsko i høyfjellet.

Vi har også testet Hanwag Makra light som er lett og har litt mindre ankelstøtte enn Tatra II.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Komfortabel

God støtte

MINUS

Litt høy vekt

Mammut Kento Advanced High GTX 2023

Mammut Kento Advanced High er en lett og stabil fjellsko som sitter tett på foten. Mye støtte gjør at den takler tung bør. Disse er dessuten stegjern-kompatible.

Mammut Kento Advanced High GTX test
TESTET: Mammut Kento Advanced High GTX er en fjellsko som er lett og støtter bra også i vanskelig terreng. Foto: Egill Danielsen
Mammut Kento Advanced High GTX

Pris: 3699,-

Vekt: 691 gram (str 45)

Leverandør: Mammut

Testår: 2023

skala
9/10

Mammut Kento Advanced High er nok en representant for den moderne fjellskoen: Lav vekt og mye støtte kjennetegner denne modellen.

I likhet med flere andre produkter vi har testet de siste årene er denne Mammut-skoen en lett fjellstøvel som ikke nødvendigvis bør plasseres i klassen «lette fjellsko». Til det er den for stiv og det er tydelig at den konkurrerer mer med klassiske, kraftige fjellstøvler enn med lette tursko for gode stier i moderat krevende terreng. 

Mammut Kento Advanced High GTX er en fjellsko med klar inspirasjon fra mountaineering-sjangeren. Samtidig er den komfortabel nok til lange transportetapper og støtter både fotblad og ankel godt nok til at du kan legge i veg med full oppakning.

En fjellsko som en egnet i høyden

Denne fjellskoen fra alpelandet Sveits har en overdel som for det meste består av nubuck-lær men med enkelte felt i kunststoff. For vanntetthet og noe pusteevne har den i tillegg Gore Tex-membran. Foran tærne og rundt hælen er et stivt og solid materiale som beskytter både mot slag, gnissing og slitasje. Forsterkingen i tåboksen gjør det mulig å sparke spor i bratte snøfonner så lenge snøen ikke er altfor hard. Skoen er dessuten stegern-kompatibel.

Vi har brukt skoen mest på kortere og middels lange dagsturer på Vestlandet. Til daglige småturer blir dette litt mer fjellsko enn nødvendig. Når turens siste del går på grusvei eller asfalt kan det bli på grensen til ubehagelig med en sko som trives best over tregrensen. På lengre turer i bratt terreng derimot, da glitrer Mammut-skoen som få andre.

Godt grep på fjell

Mammut Kento Advanced High GTX har en middels grov yttersåle fra Vibram. Gummiblandingen har middels stivhet og sålen biter seg veldig bra fast på tørt fjell. Også på våt stein er friksjonen forutsigbar og bra så lenge det ikke er for mye lav på berget. I gress og torv finner vi også forutsigbart feste men grepet i bratt nedstigning er et godt stykke unna La Sportiva Aequilibrium som har de beste bremseegenskapene vi har prøvd. 

Denne fjellskoen har tydelige, alpine egenskaper. Vi merker det særlig ved den nokså stive mellomsålen. Den vrir seg svært lite sideveis og også tåbøyen er stivere en gjennomsnittet. Fordelen er at her kan du sette tåspissen på et utspring eller en stein i stien og skoen holder deg der uten at fotbladet må arbeide like mye som med en mykere sko. Dette avlaster fotbladet og sparer deg for krefter på lengre turer. 

God demping

En vridningsstiv mellomsåle er ikke lenger ensbetydende med en hard mellomsåle. De beste fjellskoene i dag er både stive og har god demping på samme tid. Kento Advanced High GTX er en slik sko. Vi snakker ikke om demping som i en joggesko, men likevel betydelig støtsabsorbsjon tilpasset gange på steinete sti, gjerne med bør på ryggen.

Denne fjellskoen har moderat rocker-fasong og en hæl som ikke er rundet veldig mye av. Dermed oppnår man ikke like rullende gange som med de mest ekstreme rocker-skoene. Likevel tar dempingen i hælen godt unna og hjelper til slik at gangen ikke føles for «flat». 

Tidligere har vi testet den lave varianten av Kento Advanced, som er nærmere en anmarsjsko.

Svært stabil 

Mammut Kento Advanced High GTX har et komfortabelt hælsete som holder hælen bra på plass. Ankelstøtten er også meget god, noe som sammen med den stive sålen inviterer til lengre turer med stor sekk. Skoen sitter tight og godt på foten og kjennes veldig stabil under traversering i bratt terreng.

Sør-europeiske fjellsko har ofte en smalere passform enn skandinaviske og det gjelder også her. Likevel er denne fjellskoen levelig også for den mannlige testeren som har bred fot. Etter et par turer går skoen seg til og går fra å være på grensen til ubehagelig til å «bare» sitte tett på foten.

Snørehempene over vristen er av lett tekstiltype og går langt fram på fotbladet. I skaftet finnes tre maljer av metall, hvor den nederste er trangere og har en viss låsefunksjon på skolissene.  

Trygg og likandes

Mammut Kento Advanced High GTX er en fjellsko med mange kvaliteter. Den gir mye støtte, godt feste og sitter så godt på foten at du kan kante den hardt under traversering.

I tillegg demper den godt og er tilstrekkelig komfortabel for de fleste. Den er også en meget god til å frakte tung bør med og er med sine 691 gram i størrelse 45 betydelig lettere enn klassiske fjellstøvler.

I sum er dette en av de beste fjellskoene vi har testet i 2023.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalt
PLUSS

God støtte

Sitter godt på foten

MINUS

Noe smal for enkelte føtter

La Sportiva Trango Tech Leather GTX

La Sportiva Trango Tech GTX er en lett, men likevel kraftig fjellsko som liker seg i høyfjellet og i bratt go krevende terreng. Du kan også trygt laste storsekken for en lengre tur med disse, om de passer foten din.

La Sportiva Trango Tech Leather GTX test
TESTET: La Sportiva Trango Tech Leather GTX er en fjellsko som er lett og støtter bra også i ulendt terreng. Foto: Egill Danielsen
La Sportiva Trango Tech GTX

Pris: 4899,-

Vekt: 715 gram (str 45)

Leverandør: La Sportiva

Testår: 2023

skala
8/10

La Sportiva Trango Tech GTX er en typisk representant for den ultramoderne fjellskoen: Veldig lav vekt og veldig mye støtte – på samme tid.

Vi har sett det en stund, at fjellstøvler som viser færre gram på vekten ikke nødvendigvis bør karakteriseres som «lette fjellsko».

Til det er en del av dem for stive og det er åpenbart at de konkurrerer mer med klassiske, kraftige fjellsko enn med lette tursko for gode stier i moderat krevende terreng. 

lisser fjellsko
STRAMT OG SIKKERT: Snøresystemet er av lette materialer men fungerer bra. Foto: Egill Danielsen

La Sportiva Trango Tech Leather GTX er en fjellsko med klar inspirasjon fra mountaineering-sjangeren samtidig som den er komfortabel nok til lengre transportetapper.

Vel og merke dersom den passer foten din, det er ikke sikkert. Mer om det snart.

Denne fjellskoen fra Italia har en overdel i en kombinasjon av nubuck-lær og kunststoff. Den finnes også i en versjon av hundre prosent kunststoff, da uten «leather» i navnet. Den er enda en del lettere på vekten.

For vanntetthet og en viss grad av pusteevne har den i tillegg membran, her i varianten Gore Tec Performance Comfort. Rundt tåboksen og hælen er et stivt og solid materiale som beskytter både mot slag, gnissing og slitasje.

Denne konstruksjonen er laget også med tanke på å kunne sparke seg spor i bratte og harde snøfonner. Skoen er dessuten stegern-kompatibel.

Vi har brukt skoen mest på kortere og middels lange turer i fjellene rundt Bergen og til denne typen bruk blir det i overkant mye stivhet i sålen. Siste del av slike daglige, raske fjellturer innebærer ofte en etappe på asfalt og da kan det være på grensen til ubehagelig med en sko som passer bedre til toppturer i Jotunheimen.

La Sportiva Trango Tech Leather GTX test
KLYV: Den stive mellomsålen gjør at man kan sette tåspissen på en stein og finne feste. Disse har en egen «climbing zone» i tåpartiet. Foto: Egill Danielsen

Godt grep på fjell

La Sportiva Trango Tech Leather GTX har en middels grov yttersåle fra Vibram. Gummiblandingen har middels stivhet og sålen biter seg bra fast både på tørt og vått fjell. Også i lyng og torv henger de tilstrekkelig markante knastene bra når man bremser i nedstigningene. Skoen har likevel langt fra La Sportiva Aequilibrium sine ekstreme egenskaper i nedoverbakke.

Denne fjellskoen har markante, alpine egenskaper. Det merkes først og fremst i den svært stive mellomsålen. Den vrir seg knapt i noen retning og også tåbøyen er langt stivere enn gjennomsnittet av fjellsko. Fordelen er at du kan sette tåspissen på et utspring i stien og skoen holder deg der uten at fotbladet må arbeide like mye som med en mykere sko. Det øker sikkerheten under gange og sparer deg for krefter på lengre turer.

I tuppen av sålen har Trango-skoen et felt som er markert med «climbing zone» som henspeiler på at den er et produkt egnet for via ferrata og turer i bratt fjellterreng.

Mellom- og yttersåle er også uvanlig smal, noe som understreker at skoen sikter mot bratt terreng. En smal såle gjør det lettere å kante skoen og få godt tak under traversering over for eksempel en snøfonn.

Demper middels bra

I 2023-stortesten av fjellsko har vi også brukt søsknene La Sportiva Aequilibrium og Trango Trk som begge har et knepp bedre demping enn denne modellen.

Det er verdt å nevne at selv om navnet på støvelen vi her omtaler ligner, er Trango Trk en betydelig mykere sko som har et bredere bruksområde enn Trango Tech. 

Med moderat rocker-fasong og en hæl som ikke er rundet veldig mye av, oppnår man ikke like rullende gange som med for eksempel Lundhags sine fjellstøvler.

Trango Tech GTX har et bra hælsete som holder hælen på plass. Ankelstøtten er også god, noe som sammen med den stive sålen inviterer til lengre turer med stor sekk.

Smal fjellsko

Som den smale sålen hinter om, er denne fjellskoen også trang i lesten. Den er såpass smal at den mannlige testeren, med bred fot, ønsker seg en størrelse større enn han vanligvis bruker. Dette fottøyet klemmer såpass hardt på foten at det kjennes som en liten pris å betale å heller bruke en sko som er litt for lang.

Snørehempene er av lett tekstiltype og går langt fram på fotbladet. I skaftet finnes to maljer av metall, samt en hempe av snortypen som lissene også skal gjennom. Testeren med den brede foten hadde mer behov for å slakke på snøringen enn å stramme den til. 

Lett og likandes

Vi skal ikke dømme denne La Sportiva-støvelen for hardt for at den er smal og klemmer på foten. For noen føtter vil den passe perfekt. Og skoen er virkelig god til det den prøver å være best på:

Nemlig å bestige fjell.

Den er også en meget god til å frakte tung bør med og er med sine 714 gram i størrelse 45 betydelig lettere enn klassiske fjellstøvler.

I sum anbefaler vi La Sportiva Trango Tech varmt, og rådet er å prøve den grundig i butikk og finne ut om den passer til din fot.

VURDERING
Komfort
Stabiliet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

God støtte

Godt grep

MINUS

Smal for enkelte føtter

Test av Haglöfs Solid Pro GT

Dette er en halvhøy fjellsko i skinn og Gore-Tex. Den er over gjennomsnittlig komfortabel og passer for deg med bred fot.

test av hagløfs solid pro
TESTET: Vibram-sålen er jevnt over bra, men uten å være best på noe. Foto: Egill Danielsen
Haglöfs Solid Pro GT

Haglöfs Solid Pro GT

Veil pris: 3000,-

Vekt: 790 gram (str 45)

Leverandør: Haglöfs

Testår: 2023

skala
7/10

Svenske Haglöfs stiller med det som ser ut som en klassisk skandinavisk fjellsko i lær, med membran og Vibram-såle. For enkelte vil skoen oppleves å ha et par ulemper, mens den for andre vil passe godt.

Haglöfs Solid Pro GT er en behagelig fjellsko for enkle og middels vanskelige turer. Til tross for skafthøyden og det seriøse fjellstøvel-utseendet, vil vi si at denne fjellskoen er mer en fjellsko for dagsturer enn et vandringsverktøy for lange turer med tung sekk.

Solid Pro har en overdel av 2,2 millimeter fullnarvet lær, med enkelte felter i semsket skinn. Den eneste syntetiske beskyttelsen består av en forholdsvis myk, gummi-aktig tåkappe. Det at det ikke finnes kalosjering rundt hele skoen stiller høyere krav til smøring og vedlikehold av læret og gjør også fottøyet mer utsatt for skraping fra stein når du vandrer i ur.

Vi har testet fjellskoen i både dame- og herreutgave i bratt fjellterreng og på slakere stier i skogen. Den egner seg klart best til det siste. Skoen har vært lett å gå inn og har en romslig lest. Det myke læret gjør at den føyer seg litt og vil tilpasse seg også ganske brede føtter.

haglofs-solid-pro-gt
MYK: Haglöfs-skoen bøyer og flekser mye i flere retninger. Den er i mykeste laget om du bærer tung sekk i bratt terreng. Foto: Egill Danielsen

Ok grep på vått fjell

Hagløfs Solid Pro GT har en yttersåle fra Vibram med klassisk fjellsko-mønster. Gummiblandingen kjennes myk og sålen biter seg bra fast på tørt fjell. På våt stein og svaberg er grepet ganske forutsigbart, men ikke helt i klasse med de beste. De ikke altfor grove knastene gjør at skoen heller ikke får toppscore når det gjelder grep i jord og torv. Likevel er det generelle grepet klart bedre enn det var på klassiske fjellsko for et par tiår siden.

Mellomsålen overraskende myk og lite vridningsstiv sideveis. Også i lengderetningen bøyer den seg lettere enn forventet. Dette er langt unna hardbarka toppturstøvler og den litt svake støtten fra sålen minner mer om lave tursko enn klassiske fjellstøvler. Til gjengjeld gir sålen god følsomhet for hva som befinner seg under foten, enten det er en rot eller en stein.

Grei, men ikke med best demping

Mellomsålen gir altså mindre støtte enn hos mange av de øvrige fjellskoene i 2023-testen. Derimot gir den god bevegelighet og gangbarhet også den siste delen av turen som gjerne ender på grusvei eller asfalt. Sammenlignet med de mest moderne, kraftige fjellstøvlene i testen føles dempingen noe enklere og tar ikke like godt unna for harde støt på steinete sti.

Haglöfs-skoen har en såleprofil med en viss rocker-fasong framme og noe avrunding bakerst på hælen. Gangen føles naturlig men er ikke like rullende som med for eksempel Lundhags Jaure II LT High.  

Komfortabel lest og mindre støtte

Denne fjellskoen har en lest som kanskje er bedre tilpasset en nordmenns gjennomsnittlige fotfasong en hva vi erfarer med sør-europeiske fjellsko som ofte har en smal form. Samtidig spørs det om den ikke blir i overkant romslig for enkelte føtter.

Både den kvinnelige testeren med smal fot og den mannlige testeren med bred fot synes skoen er behagelig, men begge sliter med at foten beveger seg inni skoen når man går på tvers av bratt terreng. I tilfellet Haglöfs Solid Pro GT oppgir man støtte til fordel for komfort. Den myke overdelen gjør at ankelstøtten blir svakere enn hos mange av de øvrige fjellskoene i testen.

Snøringen stopper litt foran midten av vristen og består av fire lukkede og tre åpne maljer. De er solide, gode å betjene og én av de åpne maljene er laget trangere for å gjøre det lettere å låse skolissen.

Mer tursko enn fjellstøvel

Haglöfs Solid Pro GT er med sine 790 gram i størrelse 45 ganske lett til å være en lærstøvel. Den lave vekten er oppnådd med en enkel og overraskende myk konstruksjon. Produsenten opplyser på sin nettside at denne fjellskoen har støtte nok selv for de tyngste sekkene og at den er beregnet for avanserte fotturer i krevende terreng. Dette er vi ikke enig i.

Solid Pro GT er derimot en fin og komfortabel tursko som med sitt relativt høye skaft, lærkonstruksjon og membran gir god beskyttelse mot vanninntrenging. 

Vi har også testet Haglöfs LIM FH GTX som er en ytterlig lettere modell.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Komfortabel

MINUS

Lite støtte

Alfa Bregne APS GTX

Alfa Bregne er en lett fjellsko med Gore-Tex og som skiller seg ut med BOA-stramming. Disse skoene fungerer fint på en god del turer, så lenge du ikke skal bære tung sekk.

Alfa Bregne /APS GTX

Passform: Vid

Teststørrelse: 38 (dame)

Vekt: 207 g (str. 38)* 

Pris: 2299,-

Produksjonsland: Kina

Leverandør: Alfa

Testår: 2023 

skala
7/10

Alfa Bregne kom på markedet sommeren 2022, som en ny og lett fjellsko blant Alfas rikholdige sko-portefølje.

Vi har testet Bregne i både dame- og herremodell.

Yttermaterialet består Alfas egenutviklete AlfaAir-system som er vedlikeholdsfritt, pustende og slitesterk. Gore-Tex-membran gjør skoen vanntett og tilfører ekstra pusteevne.

Den lette Eva-mellomsålen gir god demping mot underlaget, samtidig som den spesialutviklede Vibram® Grip Trail-sålen bidrar til godt grep. 

Alfa Bregne på både grusveier og skogsstier i Oslomarka, og sålegrepet­ på Bregne-skoene er det lite å utsette på. 

Skoene har god demping uten at du mister helt kontakt med underlaget.

Ankelskaftet er nokså høyt, men likevel mykt. Yttermaterialet er litt stivere enn Alfa Cecilie, som vi har testet tidligere og som fortsatt finnes på markedet.  

Hvordan fungerer Boa?

Snøresystemet BOA® Fit gjør det raskt og enkelt å stramme skoene. En god nyhet er at hvis lisse eller strammehjul blir ødelagt, kan du bestille gratis reparasjonskit om lisse eller strammehjul skulle ryke.

Ulempen er at Boa er sårbart hvis det skulle ryke mens du er på tur, for eksempel om det blir klemt i stykker mot stein eller annet. Det sagt: Vi har ikke hatt problemer med Boa-løsningen i løpet av testperioden.

Vannmotstand

Vannet preller godt av disse skoene.

For de enklere småturene

Skoene er litt for myke til å gi den sideveis stabiliteten som en fjellsko beregnet på mer steinete og krevende terreng vil gi, men de har noe mer støtte enn for eksempel Alfa Cecilie. Vi ville nok ikke valgt disse for fleredagers turer med tung sekk over tregrensa. Da vil for eksempel Alfa Queen/King, eventuelt Alfa Jerpe APS være et tryggere valg, om du vil holde deg til Alfa sine sko.

Passform

Alfa er kjent for å ha litt bredere lest enn mange andre sko, og disse er oppgitt til «wide» størrelse. I lengden oppleves de som normale i størrelsen. Vil du ha plass til tykkere sokker, kan det være lurt å gå opp en størrelse. 

Disse skoene finnes også i lys grå farge.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Helhet
PLUSS

Lett 

Effektivt snøresystem 

Grep

Grus/sti

MINUS

Mindre egnet for fjelltur med sekk

Ikke særlig varme

Stive på grustur

Alfa Walk King Air

Dette er en relativt lett, halvhøy fjellsko i syntet-materialer. Alfa Walk King Air egner seg for turer i variert terreng.

Alfa Walk King Air herre test
TESTET: Alfa Walk King Air er en god allrounder som slekter på klassiske fjellstøvler
Alfa Walk King Air APS GTX

Pris: 4299,-

Vekt: 781 gram (str 45)

Leverandør. Alfa

skala
7/10

Alfa Walk King Air er en allrounder for hverdagsturer i middels vanskelig og lettere terreng. Den er bygget som en klassisk fjellsko men skiller seg fra disse på et vesentlig område.

Denne norsk-utviklete fjellskoen har en overdel som minner om en blanding av gummi og lær. Dette PU-stoffet her helt syntetisk og vår erfaring fra flere Alfa-støvler i dette materialet er at det er svært slitesterkt. For å sikre pusteevne i det tette ytterstoffet har Alfa gjort det perforert.

Det vanntette sjiktet finnes i form av en Gore Tex-membran lenger inne i konstruksjonen. 

Alfa Walk King Air, som også finnes i dameutgave (Walk Queen Air), har en kraftig kalosjering som går 3-4 centimeter opp på skoen hele veien rundt. Det gir ytterligere beskyttelse mot slitasje fra skarpe stein og ur.

Vi har brukt skoen både i bratt fjellterreng og på slakere stier i skogen.

Skoen treffer et bredt bruksområde med sine egenskaper og minner om en klassisk fjellsko av medium stivhet.

Skoen har vært lett å gå inn og passer også for den som har litt brede føtter.

Godt grep på vått fjell

Alfa Walk King Air har en forholdsvis finmønstret yttersåle fra Vibram. Gummiblandingen kjennes middels myk og sålen biter seg bra fast på tørt fjell. På våt stein og svaberg er grepet helt i toppklassen. De litt fine knastene i sålen gjør at den ikke scorer like høyt i jord og gjørme, men med skarp kant rundt hælen kan man bruke bakfoten aktivt i steget for å øke grepet i utforbakker.

Mellomsålen er medium vridningsstiv, det vil si mer støttende enn hos en virkelig lett og lavere fjellsko, men med klart mer fleks enn hos en mer alpin fjellstøvel. Den er også mykere i lengderetningen og lettere å bøye i steget enn hardbarka toppturstøvler.

Mellomsålen har grei følsomhet og man klarer fint å skille mellom røtter og steiner under foten.

Middelmådig demping

Mellomsålen har godt balanserte egenskaper når det gjelder støtte, bevegelighet og gangbarhet.

Sammenlignet med de mest moderne, kraftige fjellstøvlene i testen er dempingen på den harde siden. En sammenlignbar sko som La Sportiva Trango Trk GTX demper langt bedre både i hæl og framfot. Dette har særlig betydning om man går langt på steinete sti.

Alfa-skoen har klassisk fasong på såleprofilen, det vil si ikke spesielt uttalt rocker og en skarp hæl uten avrunding. Dette kan være bra på mykt underlag men gir en «flatere» gange og mindre rullende bevegelse enn en del moderne fjellsko gir. Dette kommer særlig fram på hardt underlag. 

Hælen holdes godt på plass i skoen og ankelstøtten er bra, tatt i betraktning at dette er en relativt lett fjellsko. Foten kjennes godt beskyttet innenfor det kraftige Alfa Air-materialet. 

Komfortabel lest

Denne Alfa-skoen har en lest som kanskje er bedre tilpasset en nordmenns gjennomsnittlige fotfasong en hva vi erfarer med fjellsko fra de sør-europeiske produsentene, som ofte har en smal form. Skoen sitter komfortabelt på foten og den innvendige polstringen avlaster trykkpunktene bra.

Både den kvinnelige testeren med smal fot og den mannlige testeren med bred fot synes skoen er behagelig, men særlig den kvinnelige testeren må jobbe mer med snøringen for å få den til å sitte tight nok ved traversering i krevende terreng.

Snøringen stopper litt foran midten av vristen og består av tre lukkede og fire åpne maljer. De er lette å betjene og to av de åpne maljene er laget trangere for å få en viss låsing av skolissen.

Klassisk og litt moderne

Alfa Walk King Air er med sine 781 gram lettere enn en tradisjonell lærstøvel. Likevel finnes det kraftige fjellsko med mye støtte som veier betydelig mindre enn dette. I likhet med Alfa-skoen er også mange av disse vedlikeholdsfrie men det er ikke sikkert at de er like slitesterke.

Alfa Walk King Air er med sine moderne materialer en god allrounder men når ikke helt til topps i konkurransen blant de mange fjellskoene vi har testet i 2023.

Det største ankepunktet er svak demping i sålen, en arv den har fra klassiske fjellstøvler. Vårt omfattende testarbeid viser at en kraftig fjellsko både kan ha en svært støttende og ganske dempende såle på samme tid.

Vi gjetter at vi vil se nytt fra også Alfa på dette området etter hvert.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Slitesterk

Gode allround-egenskaper

MINUS

Svak demping

La Sportiva Trango trk-gtx-imponerer

La Sportiva Trango TRK GTX er en lett, men stødig fjellsko som takler at du har sekk på ryggen. Disse er lettere enn mer tradisjonelle fjellstøvler i lær.

La Sportiva Trango TRK GTX herre test
TESTET: La Sportiva Trango TRK GTX La Sportiva Trango Trk GTX er en fjellsko som er lett og støtter bra i moderat terreng. Foto. Egill Danielsen
La Sportiva Trango Trk GTX

Overdel: Idro-Perwanger Leather 1,6 mm + mikrofiber

Membran: Gore-Tex® Performance Comfort

Såle: Vibram® med klatresone i front

Mellomsåle: Polyurethane med EVA insert i hælen

Pris: 3699,-

Vekt: 641 gram (str 45)

Leverandør: La Sportiva

Testår: 2023

skala
8/10

La Sportiva Trango TRK GTX er en likandes allrounder for hverdagsturer i middels vanskelig og lettere terreng. Samtidig har den et snev av sine mer avanserte storesøsken sine tekniske egenskaper. 

Denne fjellskoen fra Italia har en overdel i hundre prosent kunststoff som er vannavvisende. For komplett vanntetthet og en viss grad av pusteevne har den i tillegg Gore Tex-membran, her i varianten Performance Comfort. Rundt tåboksen og hælen er et stivt og solid materiale som beskytter både mot slag, gnissing og slitasje. 

Vi har brukt skoen i vestnorske fjell med bratt steinunderlag og på slakere stier i skogsterreng. Allerede på første tur er det tydelig at den treffer bredt med egenskaper og ikke er ekstrem i noen retning.

Skoen er lett å gå inn både for den mannlige og den kvinnelige testdeltakeren, som har ganske forskjellig fasong på føttene.

Fjellsko med godt grep

La Sportiva Trango Trk GTX har en middels grov yttersåle fra Vibram.

Gummiblandingen heller mot det myke og sålen biter seg bra fast både på tørt og vått fjell. Også på mykt underlag henger de tilstrekkelig markante knastene bra når man bremser i nedstigningene.

Mellomsålen er ikke spesielt vridningsstiv om man sammenligner med mer alpine mountaineering-pregede fjellstøvler. Den er også mykere i lengderetningen og lettere å bøye i steget enn hardbarka fjellstøvler. Samtidig er det mer støtte i mellomsålen enn hos de aller letteste og mykeste fjellskoene i testen. 

I tuppen av sålen har Trango-skoen et felt som er markert med «climbing zone» som henspeiler på at den også skal kunne brukes til via ferrata og turer i bratt fjellterreng.

Kombinasjonen av ytter- og mellomsåle gir en fjellsko med god følsomhet for hva som befinner seg under fotbladet uten at sålen blir for myk og flekser i alle retninger.

Demper bra mot hardt underlag

Vi liker denne mellomsålen veldig godt med sine godt balanserte kompromisser. Når den i tillegg oppleves å dempe steg på hardt underlag bedre enn gjennomsnittet av fjellstøvler, blir det klart at den bidrar til en god poengsum for Trango Trk GTX. Dempingen er bra både i framfot og under hælen.

Med moderat rocker-fasong og en ikke alt for avrundet hæl gir ikke skoen samme rullende følelse under gange som for eksempel storesøsken Aquilibrium ST GTX eller mange av Lundhags sine fjellstøvler. Likevel er den god å gå langt med synes vi.

Trango Trk GTX har et bra hælsete som holder hælen på plass og gjør den godt beskyttet. Ankelstøtte er også rimelig bra tilstede noe som gjør at skoen også egner seg til turer med sekk og litt vekt på ryggen.

Komfortabel italiener

Sør-europeiske fjellstøvler kan ofte kjennes noe smale om man har bred fot. Med det samme vi tar på Trango-skoen kjennes også den litt smal. Men etter en tids bruk tilpasser materialet seg foten betydelig bedre enn en del stivere fjellstøvler gjør.

Resultatet er at både den kvinnelige testeren med smal fot og den mannlige testeren med bred fot synes skoen sitter relativt komfortabelt og passe tight på foten.

Det siste kan også justeres enkelt med snøringen som går langt fram og kan strammes godt til når man trenger det ved nedstigninger eller traversering. Hempene over fotbladet er av lett tekstil-type og de tre øverste er av metall. Den nederste av metall-maljene er trangere enn de andre og har en viss låse-effekt på skolissene når man drar til.

Bredt bruksområde

Denne La Sportiva-støvelen er med sine 641 gram i størrelse 45 og 483 gram i størrelse 38 en sko som er lettere enn de fleste tradisjonelle fjellstøvler.

Likevel har den tilstrekkelig støtte til terreng av en viss vanskelighetsgrad og utgjør et imponerende godt kompromiss av egenskaper.  

Dette er en allsidig fjellsko som vi absolutt tør anbefale.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

God demping

Godt grep

MINUS

Bør gås inn

Testet: La Sportiva Aequilibrium ST GTX

La Sportiva Aquilibrium ST GTX er en kraftig, men likevel lett alpin fjellstøvel som utmerker seg med god støtte og uvanlige bremseegenskaper. 

UTE_anbefaler
La Sportiva Aquilibrium ST GTX

Pris: 5499,-

Vekt: 755 gram (str 45)

Leverandør: La Sportiva

skala
9/10

La Sportiva Aquilibrium ST GTX er en fjellsko som forsøker å være noe utenom det vanlige. Denne fjellstøvelen klarer faktisk det den prøver på og har enkelte svært gode egenskaper for deg som er glad i toppturer og krevende terreng.

Vi snakker her om en sporty utseende fjellstøvel i kunststoff med felter av lær i overdelen. Den er designet i Italia og har kraftig kalosjering på sidene og stiv tupp som sammen beskytter både skoen og foten mot skarp steinur. Sammen med Gore Tex Comfort-membran gjør det også skoen vanntett men med en viss pusteevne intakt. 

Vi har brukt støvelen i vestnorske fjell med bratt steinunderlag og på slakere stier i skogsterreng. Det blir ganske fort klart at dette fottøyet trives bedre jo brattere og hardere underlaget er. Samtidig har støvelen også en særegen egenskap som vi setter pris på på mykt underlag.

Spesiell yttersåle

Det kanskje mest iøyenfallende når man studerer denne fjellstøvelen er yttersålen. Den er uvanlig grov og særlig hælen, som produsenten kaller «dobbel hæl» utmerker seg med sine fire kraftige knaster og avrundet kant bakerst. Her er både høy gummi og mye luft mellom knastene.

Sammen skal disse faktorene gi både god demping og en naturlig, rullende bevegelse når bakfoten lander. Og det kjennes også slik ut. Denne støvelen har bedre støtdemping enn gjennomsnittet. Sammen med en markert rocker-konstruksjon i fronten fortsetter den rullende bevegelsen gjennom hele steget – i større grad enn med mange klassiske fjellstøvler.

De voldsomme knastene i hælen har også en annen fordel; nemlig bremseegenskaper på mykt underlag. Her kan du kjøre bakfoten hardt i torven i bratte nedstigninger, få godt tak og stole mer på grepet enn med de fleste andre fjellstøvler. 

Gummiblandingen gir godt grep på vått fjell også, men det spesielt grove mønsteret gjør at sålen får en relativt sett mindre anleggsflate mot underlaget enn mange andre fjellstøvler. Når underlaget er jevnt og hardt som for eksempel et svaberg, er det ikke nødvendigvis en fordel med så grovt mønster som dette. I sum er likevel dette en av de beste fjellstøvlene vi noen gang har testet når det gjelder sålegrep på en stor bredde av ulike typer underlag.

Stiv mellomsåle

La Sportiva Aquilibrium ST GTX er bygget rundt en mellomsåle som er ganske stiv. Det gir naturligvis noe redusert følsomhet men derimot mye støtte av fotbladet når man balanserer tærne på kanten av steiner i stien og under mer klatre-pregede etapper når det virkelig er bratt. Samtidig er ikke stivheten mer ekstrem enn at man aner om det er en rot eller en stein man har under foten. 

Denne mellomsålen er svært motstandsdyktig mot vridning og gelenkstivheten, eller bøyestivheten, er også tydelig tilstede. Samtidig er bøyepunktet plassert på riktig sted under tåballene. 

Aquilibrium ST GTX har et bra hælsete som holder hælen på plass og gjør den godt beskyttet. Ankelstøtte er også god, dog ikke like eksepsjonell som hos Mammut Taiss Light Mid som vi testet i 2022.

En fjellstøvel som dette passer best til turer hvor tempoet er jevnt, men ikke for høyt. De kjappe hverdagsturene etter jobb er ikke denne skoens fremste styrke. 

Noe smal fasong

Passform og komfort kan være vanskelig å vurdere ved en fjelstøvel fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt. 

Som med en del andre italienske fjellstøvler opplever denne som litt smal. Særlig kjennes tåboksen trang for den mannlige testeren som har bred fot. Såpass trang at han følte behov for å gå opp en halv størrelse, noe importøren sørget for ved å sende et nytt skopar i størrelse 45 1/2 til testing. 

Dette hjalp godt på og reduserte ubehag under gange betraktelig. Selv om testeren i dette tilfellet har gått litt opp i størrelse er Aquilibrium ST GTX fortsatt en støvel som sitter tight på foten og gir følelsen av presisjon ved manøvrering på vanskelig underlag. 

Lett og god venn

Denne La Sportiva-støvelen er med sine 755 gram i størrelse 45 en sko som er lettere enn mange tradisjonelle fjellstøvler. Likevel gir den mye støtte og er et produkt som egner seg til lengre turer også med betydelig bør på ryggen. 

Den er noe stiv til å bli en favoritt på de korteste hverdagsturene men er til gjengjeld en fasinerende god allrounder som gjør sitt aller beste når du er høyt over tregrensen på jakt etter de mest spektakulære toppene landet vårt har å by på.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Stabil såle

God demping

Godt grep

MINUS

Noe smal for enkelte føtter

Mye fjellsko for pengene

Helly Hansen Traverse Hiking Boots har en kombinasjon av kvaliteter som gjør at den scorer høyt. Dette er en lett fjellsko som passer til både korte og lengre turer på sti.

Helly Hansen Traverse Hiking shoes
TESTET: Helly Hansen Traverse shoes er en fjellsko med ankelstøtte og mye demping. Foto: Egill Danielsen
UTE_Godt_kjøp
Helly Hansen Traverse Hellytech hiking shoes

Kategori: Mellomhøye fjellsko

Finnes i dame og herre

Pris: 1999,-

Vekt: 575 gram (str 45)

Leverandør: Helly Hansen

Testår: 2023

skala
8/10

Med sin egen Helly-Tech membran har Helly Hansen her laget en vanntett og pustende fjellsko som sitter godt på foten. Med en vekt på 575 gram i størrelse 45 og et skaft som når såvidt over anklene konkurrerer den både med smekre, lette fjellsko og med kraftigere fjellstøvler. 

Traverse er laget i tekstil med en gummiaktig forsterkningtape over tåen og et stykke opp på sidene av fotbladet. Mellomsålen er forholdsvis tykk og vi merker at produsenten har jobbet med at dempingen skal være godt på steinete og hardt underlag.

Behagelig på foten

Det skal ikke mange skrittene til før vi kjenner komforten i denne skoen. Den mannlige testeren som har bred fot bemerker at skoen sitter tett på foten uten å gnage. Den kvinnelige testeren har smal fot og bemerker at skoen kjennes ørlite bred i forfoten. Likevel er det som Traverse Hiking Boots tilpasser seg ulike føtter etter kort tid.

Dette er en lett fjellsko med forholdsvis tynt stoff. Overdelen er relativt myk og det er begrenset hvor mye ankelstøtte skoen gir. 

Snøringen over vristen skjer gjennom fire hemper som er av tekstil, og i ankelpartiet finnes én tradisjonell malje av metall. Her er ingen låsefunksjon. Vi opplever det lett å snøre skoen stramt om foten. Over hælen finnes en god hempe å ta tak i når man skal tråkke nedi skoen.

Hælsetet støtter godt og holder hælen på plass under traversering. Likevel; den svake støtten litt lenger oppe rundt anklene gjør at skrått terreng ikke er skoens paradegren.

helly-hansen-traverse-hellytech hiking-shoes  hæl test
helly-hansen-traverse-hellytech hiking-shoes hæl test

Mellomsåle som støtter og demper

Det som imponerer mest med denne fjellskoen er mellomsålen. Helt spesifikt ligger den unike egenskapen i at den både gir en god del støtte og veldig bra demping på samme tid.

Ofte har vi opplevd at fjellstøvler som har mye støtte og stivhet i sålen gir hard demping. Og motsatt at de som demper best er myke og svampete når man går på krevende underlag. 

Her har vi en fjellstøvel som klarer å kombinere det. Sålen har både en viss vridningsstivhet og gelenkstivhet. Dette er viktig for å støtte fotbladet på lengre turer. Samtidig er dempingen både i forfot og under hælen bedre enn hos de fleste tradisjonelle fjellstøvler. Sålen har også beholdt noe følsomhet så man kan ane om det er en rot eller en stein man har under foten.

Det er likevel viktig å understreke at Traverse Hiking Boots ikke er førstevalget til flerdagersturer med tung sekk. Til det burde sålen hatt enda mer torsjons- og glenkstivhet samt at støvelen burde hatt bedre ankelstøtte.

helly hansen traverse hellytech hiking shoes test
helly hansen traverse hellytech hiking shoes test

Korte og lange hverdagsturer

Denne fjellskoen inviterer til middels til høy gangfart på turstien. Tripping i utforbakkene gjøres med god demping og kontroll. Dette er en super fjellstøvel til hverdagsbruk – også til de lengre turene som tar hele dagen.

Grepet på både våt og tørr stein er bra, men ikke det beste vi har prøvd. Vi opplever festet stort sett forutsigbart, men ikke helt i klasse med for eksempel Alfa Walk King/Queen Air som har Vibram-såle.  I torv og gress blir mønsteret i den egenproduserte Helly Hansen-sålen litt for lite grovt til å hevde seg i toppen.

Mye for pengene

Alt i alt er Helly Hansen Traverse Hiking Boots en lett og trivelig fjellsko for hverdagsbruk. Den er komfortabel, gir betydelig mer støtte enn en helt lav sko samtidig som den skåner skjelettet med god demping på hard og steinete sti. 

Skoen virker godt bygget og prisen er relativt lav. Vi kan ikke si annet enn at dette er et bra kjøp og en trivelig allrounder.

VURDERING
Stabilitet
Grep
Vannmotstand
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Passer for ulike føtter

Kombinerer demping og støtte

Lav vekt

MINUS

Litt lite ankelstøtte

Ikke best yttersåle

Helly Hansen Cascade Mid-height tursko

Helly Hansen Cascade Mid er en lett fjellsko som passer til hverdagsturer på sti i skogen eller en kjapp tur til nærmeste fjelltopp.

UTE_Godt_kjøp
Helly Hansen Cascade Mid-height

Pris: 1599,-

Vekt: 480 gram (str 45)

Leverandør: Helly Hansen

Testår: 2023

skala
7/10

Med en vekt på kun 485 gram i størrelse 45 og 380 gram i størrelse 38 er Helly Hansen Cascade Mid-height en sko du knapt merker på foten.

Skoen hevder seg med mye komfort på flere områder. 

Vi snakker her om en forholdsvis lav fjellsko i tekstil med en gummiaktig forsterkningteip over tåpartiet og et stykke opp på sidene av fotbladet. I foret har skoen produsentens egen Helly Tech-membran for å sørge for vanntette og samtidig pustende egenskaper.

Fungerer på ulike føtter

Første gang vi tok skoen på føltes den litt trang i bredden. Etter bare en kort tur var det som om den utvidet seg noe på de rette stedene og tilpasset seg foten. Etter det har opplevelsen vært at den sitter som støpt uten å gnage noe sted. Dette er en sko man glemmer at man har på foten. Det er et kvalitetstegn. 

Resultatet er at både den kvinnelige testeren med smale føtter og den mannlige med brede føtter opplever at skoen passer perfekt. Det er slett ikke alltid tilfellet.

Dette er en lett sko med tynt stoff. Den kjennes myk og lite avstivet, men i praksis har den likevel en del støtte både for ankel og hæl. 

Snøringen over vristen skjer gjennom fire hemper som er av tekstil, antakelig for å spare vekt. I ankelpartiet finnes to tradisjonelle maljer av metall. Ingen har låsefunksjon. Skoens myke konstruksjon gjør det lett å snøre den stramt på foten.

Støvelen er noe trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. 

Myk mellomsåle

Fjellsko har ulike sålekonstruksjoner. Mellomsålen på denne fjellskoen er myk og ligger nærmere en joggesko enn en tradisjonell fjellsko. Dette merkes på mange områder. 

For det første er den lite torsjonsstiv og vrir seg lett sideveis. Dernest merker vi at gelenkstivheten er svak, skoen bøyer seg lett i lengderetningen og ikke bare under tåballen hvor den naturlig skal bøye seg i steget. Sålen flekser litt for lett også mye lenger bak på skoen en ved tåballen.

Dette understøtter at skoen er laget for «lett» bruk, gjerne kortere fjellturer uten bør på ryggen. Til flerdagers turer med tung ryggsekk er en stivere og mer støttende fjellsko å anbefale.

Den myke mellomsålen gir derimot god demping når man går på sti med mye stein og svaberg. Det er med å gjøre dette til en komfortabel og behagelig sko. 

Helly Hansen Cascade Mid-height inviterer til relativt høy fart på turstien og rask tripping i utforbakkene gjøres med god kontroll.

Sålen er følsom for underlaget og gir god tilbakemelding om hva som befinner seg under foten.

Grepet på våt stein er ok. Vi opplever festet stort sett forutsigbart og helt godkjent, men er ikke det beste vi har kjent på våte svaberg. I torv og gress blir mønsteret litt for lite grovt til å hevde seg i toppen.

Godt kjøp

Alt i alt er Cascade Mid-height en lett og likandes fjellsko for hverdagsbruk. Den er komfortabel, gir mer støtte enn en helt lav sko og er fremdeles vanntett og uten vesentlig slitasje etter rundt 15 turer i bergenske byfjell.

Prisen er relativt lav og vi kan ikke si annet enn at dette er mye fjellsko for pengene.

Vi har også testet Helly Hansen Traverse, som har noe mer demping.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Passer for ulike føtter

Svært lav vekt

MINUS

Lite støtte fra sålen

Her er 4. generasjons Mammut Nova

Nova er en kjent sko-modell fra sveitsiske Mammut. Yttermaterialet består av mykt og økovennlig nubuck-lær. Fjerde generasjon av denne modellen har også fått en mer fleksibel vibramsåle. 

Mammut Nova Mid GTX dame
TESTET: Mammut Nova Mid GTX er komfortable sko fra Mammut og med miljøvennlig profil. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Mammut Nova IV Mid GTX

Vekt:

Veil pris: 2299,-

Leverandør: Mammut

Testår: 2023

skala
8/10

Mammut Nova IV Mid er en lett fjellsko med Gore-Tex-membran. De er myke og medgjørlige å gå med, på lette dags- og kveldsturer på grus og sti. 

Terracare-nubuckskinn som er bluesign-sertifisert som en del av Mammut sin bærekraft-profil. Yttermaterialet er mykt og komfortabelt, men du må være innforstått med at det vil bli noe preget og slitt i møte med kvist og stein. 

Hva er Terracare?

Lær som er merket med Terracare sporer tilbake til den tyske lærfabrikken Josef Heinen(etablert i 1891). Et økologisk garveri basert på et lavt forbruk av vann og kjemiske behandlinger. Slik beholdes det distinkte, naturlige læret. Terracare bruker kun fornybar energi i sin produksjon.

  1. Økovennlig 

  2. Ressursvennlig produksjon

  3. Ivaretar pustegenskapene i læret og beholder naturlig look

Mammut, Lundhags og Hanwag er blant skoprodusentene som benytter Terracare i sine fjell- og tursko.

Vis mer

Om skoene i seg selv beskytter miljøet, slik reklamen hevder, kan sikkert diskuteres. Vi synes likevel det er en positiv trend når også skoprodusentene, som tross alt lager forbruksvarer, anstrenger seg for å benytte produksjonsmetoder som har et bevisst tilnærming til utslipp og forbruk. 

Nova-skoene er litt tyngre og kraftigere enn Sertig, og litt nærmere fjellsko enn Sertig, som ligger nærmere en joggesko, men med begge med ankelstøtte. De har brukbar sideveis støtte med tanke på mid-kategorien, og er nokså stabile i lettkupert terreng.  

Disse skoene er ikke så stive bak på helen, noe som er komfortabelt på grusveier og gir litt mer bevegelsesfrihet i kupert terreng. 

Passform

Passformen oppleves som normal. Vil du ha plass til tykkere sokker, anbefales det å gå opp en størrelse enn hva du pleier å bruke.

Vannmotstand
Skoene trekker ikke inn vann, og framstår mer vanntette enn for eksempel Mammut Sertig, som er en lettere modell og som vi også har testet i denne runden.

Nova IV kan og bør impregneres med voks for nubuck-lær, mot skraper og for å beholde vanntettheten. Slik bidrar du selv også til å øke levetiden på skoene. 

Mammut Nova IV kan egne seg for dagsturer i fjellet når terrenget stort sett består av stier og ikke blir altfor teknisk.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Helhet
PLUSS

Lett

Komfortabel 

Økovennlig lær

MINUS

Ytterlær kan skrapes opp

Superlett tursko med ankelstøtte

VJ Speedhiker er en tursko som minner om joggesko, men med ankelstøtte. Disse skoene er beregnet til de kjappe, lette turene uten sekk.

vj speedhiker
TESTET: VJ Speedhiker er ingen klamp om foten, akkurat. Foto: Gunhild Soldal
VJ Speed Hiker

Vekt: 337 g (dame str. 38) 

Dropp: 6 mm

Veil pris: 2400,- 

Produksjonsland: Kina

Testår: 2023

skala
7/10

Vi kjenner godt til skoprodusenten VJ fra før av, med joggesko og også vinterpiggsko. Den finske skoprodusenten pleier å glimte til når det gjelder vekt og sålegrep på vått og sleipt underlag. 

Turskoen Speedhiker er en unisex-modell, som bygger på VJ Ultra 2 sin lest og såle, som har litt mer demping og romsligere tåboks enn en god del andre joggesko.

Denne modellen har 4 mm knotter under skoene, og er inspirert av VJ Ultra 2, med litt mer romslig tåboks.

Speedhiker er imponerende lette for segmentet tursko/lette fjellsko: Med sine 337 gram (i str. 38) er de ikke langt unna vekten av en typisk joggesko.

Hælkappen er forholdsvis lavt buet, for å ikke hindre bevegelsesfriheten når stien slynger seg og blir teknisk krevende over røtter og stein. 

Vannet preller av

Yttermaterialet består av 100 prosent resirkulert materiale, og har en såkalt performadry membran, som i praksis er vannavstøtende – også gjennom pløsa.  

Grep

Speed Hiker har god demping og er behagelige å gå med på grusveiene, men også når terrenget er litt mer kupert. Sålegrepet er høyst pålitelige, også på våt og potensielt sleip stein.  

Stabilitet 

Skoen oppleves som en hybrid av joggesko og tursko, og er den letteste turskoen i testen. Sammenlignet med andre fjellsko og tursko, er ankelstøtten ganske liten. Men, hvis du er plaget med hyppige overtråkk og trenger den litt ekstra støtten på de lette dagsturene, kan disse være aktuelle.

Passform

Passformen på skoen er ganske smal. I tillegg har den fitlock, for at skoen skal sitte stramt og presist rundt foten. For noen vil det være akkurat hva man er ute etter, for andre ikke. Har du bred lest, kan denne modellen muligens bli i smaleste laget. Tåboksen er muligens romslig, men ikke sammenlignet med flere av de andre turskoene, noe som kan gjøre det aktuelt å gå opp en halv eller hel størrelse. Utover det, oppleves skoene som nokså normal i størrelsen.

Oppsummert

Vi ville antakelig ikke foretrukket disse for lengre dagsetapper i fjellet med tyngre ryggsekk. Til det er den sideveis stabiliteten litt for svak, og skoene er forholdsvis smale og potensielt kalde. På turer der du kanskje vil ha plass til tykkere sokker, kan fitlock-løsningen antakelig fungere litt mot sin hensikt. 

VJ Speedhiker er egnet for deg som er ute etter en tursko med godt grep, og som har egenskapene til en joggesko, men med noe ankelstøtte og vannmotstand.

VURDERING
Komfort
Vannmotstand
Grep
Helhet
PLUSS

Sitter godt på foten

Lett

MINUS

Kan oppleves som noe smal

Lette fjellsko fra Mammut

Sertig II Mid GTX er en lett og forholdsvis rimelig tursko fra Mammut. Den har godt grep som egner seg fint for enkle og lette turer med lett eller liten sekk på ryggen.   

fjellsko mid med gtx
TESTET: Sertig er oppkalt etter en liten by ikke langt fra Davos. Disse skoene er godt egnet for norske turmål, også. Foto: Gunhild Soldal
UTE_Godt_kjøp
Mammut Sertig II Mid GTX 

Vekt: 320 g (ikke veid av oss)

Pris: 1099,-

Produksjonsland: Vietnam

Leverandør: Mammut 

Testår: 2023

skala
8/10

Sertig II er en tursko med halvhøyt skaft, og som byr på både forholdsvis god demping og godt grep.

Disse skoene er beregnet for fotturer i blandet terreng, og finnes i både dame- og herremodell. 

Vi har testet skoene på både grusveier og stiturer våren og sommeren 2023. 

Vannmotstand 

Skoene har vanntett Gore-Tex-membran med pustende ytterstoff i air-mesh. Sålen er såpass kraftig at de takler det godt, når stiene blir våte og sleipe. 

sko såle dame
GREPA: Er det en ting fjell- og tursko bør levere på, så er det godt grep. Disse passerer vår test.

Støtte

Sertig II gir ikke så mye støtte sammenlignet med kraftigere fjellsko, men likevel nok om formålet er lettere turer uten tung ryggsekk, og mer enn for eksempel VJ Speed Hiker, som er en litt lettere modell.

Snøremulighetene er det ingenting å utsette på.

sko hæl
GODT DESIGN: Den lave kurven bidrar til at skoen kjennes lett å føre både oppover og nedover, uten å redusere bevegeligheten i ankelleddet.

Grep

Sålen på skoene er grov og har godt grep, noe som er helt avgjørende når underlaget er vått og sleipt. Selv om skoene har en viss demping, er det ingen problem å få kontakt med underlaget. For mange lange turer i strekk, kan nok disse bli i letteste laget. 

Passform

Fjellsko finnes i mange fasonger. Sertig II har forholdsvis smal lest, og føles nært som en joggesko med ankelstøtte. De er nokså stramme rundt midtfoten, sammenlignet med noen av turskoene med bredere lest. Det oppleves som ganske normale i størrelsen.

Oppsummert

Mammut Sertig II er egnet for turer på sti og i terrenget med lett eller liten oppakning. For lange turer i fjellet og på tekniske stier, kan de bli i letteste laget. 

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Helhet
PLUSS

Lett 

Myk

Vannavstøtende  

Hempe bak

MINUS

Sideveis støtte 

Nokså myke 

Ikke utpreget varme

Aku Superalp GTX

Aku Superalp GTX er en kraftig fjellstøvel som er godt egnet for deg som skal gå langt i steinete terreng med tung bør.

Test av aku superalp gtx
Aku Superalp GTX er en lærstøvel i lekker italiensk design.
Aku Superalp GTX

Pris: 3400,-

Vekt: 930 gram (str 45)

Leverandør: Aku

skala
8/10

Aku Superalp GTX er lekkert og solid fottøy som virker særlig konstruert for å gi fotbladet mye støtte. Det er spesielt viktig når underlaget for eksempel er en bratt, steinete sti med uregelmessig underlag. Denne fjellskoen blir faktisk bedre å gå med jo tyngre lastet du er. 

Vi snakker her om en lærstøvel med Gore-Tex-fôr. Lekkert designet i Italia og faktisk påsydd en lær-firkant med serienummer. Det er nesten så vi ikke har lyst til å utsette den for juling blant skarpe steinblokker og i dype gjørmehull. 

Men disse skoene har fått kjørt seg på en del turer på byfjellene i Bergen og på noen fjelltopper i Jølster. Den har noen sterke sider, men også en egenskap som potensielt er problematisk.

Spesiell såle

Aku Superalp GTX er bygget rundt en mellomsåle med markante egenskaper. Først og fremst er den stiv. Her merker vi at produsenten skuler til alpine fjellstøvler, mountaineering-sko som skal kunne brukes med stegjern. Aku Tengu GTX er en sko i denne kategorien som vi har testet tidligere.

Mellomsålen på Superalp er svært motstandsdyktig mot vridning og gelenk-stivheten er også påtakelig. Sålen er dessuten relativt smal. Til sammen gir dette mye støtte og mer kontroll når du må plassere bare en del av fotbladet på den neste steinen i stien eller på det lille utspringet i steinblokken foran deg. Gjennom en lang dag i fjellet med tung sekk vil det spare fotbladet for mye arbeid. 

Øvre del av skoen støtter ikke like mye. Ankelstøtten er slett ikke verst, men virker relativt sett lavere prioritert enn sålestivhet. Skoen virker lettere konstruert jo lenger opp man kommer. Gå-følelsen minner ganske mye om søskenet Aku Tengu GTX som vi testet i fjor, men Superalp GTXs lærkonstruksjon gir noe mer støtte høyere opp.

En fjellstøvel som dette passer best til turer hvor tempoet er jevnt, men ikke høyt. Lettbeinte hverdagsturer etter jobb er ikke denne skoens fremste styrke. 

Demper godt ved høy vekt

Yttersålen fra Vibram biter meget godt på tørt fjell. Også på våt stein opplever vi forutsigbarhet i grepet og kan slappe ganske godt av under gangen. Det er først med vått lav på fjell eller gjørme under skoene at vi kjenner vi må passe på. 

Likevel er det mellomsålen som skiller denne fjellstøvelen mest fra mengden. Her får du som nevnt mye stivhet og det som imponerer er at dempingen er god på samme tid. Det er slett ikke alltid tilfellet.

Det forutsetter imidlertid at skoen utsettes for nok vekt. Den mannlige testeren på 100 kilo får god nytte av dempingen, mens den kvinnelige testeren på 60 kilo må ha litt vekt på ryggen før hun oppdager disse egenskapene ved skoen. 

Passform er kanskje det vanskeligste punktet å vurdere på fjellsko, fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt. 

Vi opplever Aku Superalp som litt smal og kanskje ikke så godt egnet for dem med de brede, nordiske føtter. Særlig kjennes tåboksen trang for den mannlige testeren som har bred fot. Læret går seg til etter noen turer og skoen lar seg til en viss grad gå inn, men kanskje ikke like mye som en sko med mykere og mer bøyelig såle.

Den ene testeren opplever også at hælsetet ikke slutter optimalt om foten og at det blir litt gnaging på hælen. Kanskje er det slik at hvis du har en typisk nordisk, bred fot, så er det ekstra viktig å prøve en italiensk sko grundig før kjøp.

Kan bli en god venn

Aku Superalp GTX er med sine 930 gram (størrelse 45) ikke blant de letteste fjellskoene på markedet, noe som underbygger at vi her snakker om et solid par fjellsko for lange turer, heller enn de raske fjellturer i hverdagen.

Med overdel i lær trenger denne støvelen noe omsorg med smøring for å holde seg fin, samtidig som den kraftige kalosjeringen av gummi vil beskytte godt mot gnaging. 

Dersom du liker fjellsko med stiv og støttende såle får du her god demping på kjøpet. Om du også kjenner at den passer greit på foten, vil vi ikke nøle med å anbefale kjøp og vi tror du får en fjellstøvel som vil vare lenge.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannmotstand
Komfort
Helhet
PLUSS

Stabil såle

God støtte til fotbladet

God demping

MINUS

Moderat støtte i øvre del av skoen

Kan oppleves no smal for enkelte føtter

Test av Lundhags Jaure II Light High

Dette er en høy fjellstøvel som beskytter foten svært godt i vanskelig terreng. Den leveres kun uten vanntett membran.

lundhags jaure II light high
IKKE STOKK STIV: Lundhags Jaure II Light High er en støttende fjellsko som veier mindre enn den ser ut til. Foto: Egill Danielsen
Lundhags Jaure II Light High

Kategori: Kraftig fjellsko

Vekt: 800 gram (str 45)

Pris: 5400,- (damemodellen Mira: 5100,-)

Produksjonsland: Portugal

Leverandør: Lundhags

Testår: 2023

skala
7/10

Lundhags Jaure II Light High en litt mindre, lavere og lettere utgave av produsentens toppmodell, Jaure II High. Likevel er dette en høy fjellstøvel, den høyeste i 2023-testen vår av fjellsko. 

Mange forbinder såpass høyt fottøy med jaktstøvler. Et høyt skaft kan gi mer støtte og mer beskyttelse når man ferdes utenfor sti. Man kan vade dypere og slipper at rusk finner veien oppi skoen. Det kan være en velsignelse på sopptur eller bærtur også – ikke bare på jakt.

For ikke å snakke om når man skal bære tung bør i bratt terreng. Sti eller ikke, en høy, støttende fjellsko som Lundhags Jaure II Light High er til god hjelp i bratte nedstigninger når ryggsekken er fullastet.

Svenske Lundhags kjører sin helt egne filosofi rundt fjellsko og den viser seg blant annet med at de ikke har membran. De markedsføres heller ikke som en vanntett sko. Nedre del av skoen består av et vanntett cellegummi-lignende materiale, og øvre del av lær, som er sydd fast på cellegummien. Særlig gjennom sømmene i denne skjøten kan skoene lekke. 

Lundhags viser likevel gjennomtenkthet og god begrunnelse rundt dette potensielle problemet. Først og fremst er det viktig å smøre sømmene og læret før hver tur med en tykk voks. Da vil fjellskoen i mange tilfeller være vanntett hele dagen.

Vår erfaring er likevel at dersom forholdene er ekstreme nok, som at man vasser i våt myr i ti timer i strekk, da vil støvlene til slutt lekke.

Men Lundhags har rett i at de ufôrede skoene tørker raskt og at bare å bytte innleggsåle og sokker gir tilbake følelsen av tørr fjellsko. I hvert fall for en stund.

Naturlig steg

Lundhags Jaure II Light High er lekkert og solid fottøy som virker særlig konstruert for å gi mye støtte og god gå-følelse. Sålen er litt mer enn middels stiv og støtter fotbladet bra, samtidig som steget føles naturlig. 

Undertegnede har brukt tidligere utgaver av denne fjellskoen som jaktstøvel i nesten ti år og nyeste versjon har noen forandringer. Blant annet er rockerfasongen i framfoten blitt mindre markant og hælen mer avrundet for at fotbladet skal rulle mykere i landingen. Vi synes det er få fjellsko som gir like god gå-følelse som disse Lundhags-skoene. I fjor testet vi forøvrig Lundhags Jaure Mid.

Romslig tåboks

Lundhags-skoene kan være trange å komme nedi. Når foten først er på plass kjennes de rommeligere i fremparten enn tidligere modeller og den gamle regelen om gå opp en størrelse når man velger Lundhags gjelder ikke lenger. 

Vi opplever Lundhags-støvler ofte som noe trange over vristen og en del modeller gir gnagsår her. Testeksemplarene av Jaure II Light High har ikke gitt gnagsår denne gangen. Når det gjelder hvorvidt skoen gnager vil nok fotfasong spille inn og vi mistenker fra tidligere at eksemplar-variasjoner også kan være en årsak til gnaging i Lundhags-sko. Uansett kan det være greit å tape foten på utsatte steder de første turene.

Godt grep

Yttersålen fra Vibram biter meget godt både på vått og tørt fjell. Den er nokså grovmønstret og borer seg også bra fast i torv og på halvmykt underlag.  Mellomsålen demper relativt bra og bedre enn på tidligere modeller. 

lundhags jaure II high
TILFREDSSTILLENDE: Vibram-sålen som Lundhags bruker på denne modellen gir godt feste på de fleste underlag. Foto: Egill Danielsen

Ankelstøtten og hælsete er blant de beste i 2023-testen av kraftige fjellsko. Skaftet er høyt, forholdsvis stivt, men likevel tynt. 

Kan bli en god turkamerat

Lundhags Jaure II Light High er med sine 800 gram i størrelse 45 overraskende lett. Her kan du altså få mye støtte og beskyttelse langt opp på leggen til en vekt som er lettere en mange klassiske, lavere fjellsko. Dameversjonen av disse heter Lundhags Mira.

Mira og Jaure II light er veldig like, sålen er den samme men det er visuelt sett litt forskjell på hvordan «lappeteppet» av lærstykker er satt sammen i skaftet. Tykkelse og stivhet på skaftet – og hele konseptet – virker å være det samme for begge modellene. Dametesteren opplever noe gnagsår med modellen, men dette kan variere fra person til person.

Dersom du liker Lundhags sin enkle filosofi og konstruksjon og finner deg i at du må smøre skoene ofte for at de skal være noenlunde vanntette, får du her en fjellsko som er veldig god å gå med og som gir mest støtte til foten per gram av alle sko vi har testet i år.

Vi har også testet Lundhags Bjerg Mid, som er en lettere og lavere fjellsko.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Ankelstøtte

God støtte til fotbladet

God å gå med

MINUS

Ikke vanntett

Trang å få på seg

Test av Mammut Taiss Light Mid GTX

Mammut Taiss Light Mid GTX er en kraftig og stiv fjellsko som nesten er utrolig. Den er ekstremt lett og har ekstremt god støtte på samme tid, og egner seg til lange turer i rolig tempo. Men vær nøye med å prøve den før du kjøper, for de er litt små i størrelsen.

mammut taiss light mid gtx
TEST AV FJELLSKO: Mammut Taiss Light Mid eMammut Taiss Light Mid GTX er en slank og stiv fjelldsko som gir mye støtte. Foto: Egill Danielsen
UTE_best_i_test
Mammut Taiss Light Mid GTX

Materiale: Schoeller® soft shell, mikrofiber, ripstop og mesh

Membran: Gore-Tex® Performance Comfort

Vekt: 660 gram (str 45)

Veil. pris: 4499,- 

Dame/herre: Ja

Testår: 2022

mammut.com 

skala
9/10

Mammut har her lansert noe vi knapt har prøvd maken til. Taiss Light Mid GTX er superlett og superstabil. Vi snakker om en vekt på 660 gram pr sko i størrelse 45, en vektklasse som minner om lave anmarsjsko. Men dette er noe annet.

Vi snakker her om en fjellsko i softshell med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en vridningsstiv mellomsåle og Vibram Lite Base yttersåle. 

Smal passform

Passformen er forholdsvis smal og skoen er designet for å sitte så tight på foten som mulig. Den følger fotens fasong og svinger litt innover foran, ganske annerledes enn mange tradisjonelle, bredere fjellstøvler.

Både hel og skaft er tynt, men likevel veldig avstivet. Snøringen begynner nesten framme ved storetåen og akkurat i overgangen mellom vrist og ankel sitter den første av de tre åpne maljene. Med såpass lite materiale i overfoten er det lett å snøre skoen tett på foten. 

 Ankelen er så bra stivet opp at det nær sagt er umulig å tråkke over med denne skoen når den er snørt stramt. 

Skoen er trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen et snev av pølseskinn-følelse, det understreker hvor tett og bra dette sitter.

GOD SÅLEKVALITET: Mellomsålen har ekstremt god stivhet men yttersålen kunne vært litt mykere for bedre våtgrep. Foto: Egill Danielsen
GOD SÅLEKVALITET: Mellomsålen har ekstremt god stivhet men yttersålen kunne vært litt mykere for bedre våtgrep. Foto: Egill Danielsen

Stiv såle – hard gummi

Mellomsålen er ganske torsjonsstiv, noe som overrasker på en såpass lett sko. Sålen vrir seg lite og støtter fotbladet godt når vi går i steinur og krevende terreng.

Det er relativt stor bøyemotstand i denne sålen, som bidrar til støtte når man skal gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til sålens personlighet. 

Man skulle tro at en så lett og tynn sko ville inspirere til høy fart på stien og det gjør den kanskje i utgangspunktet. Men den stive sålen bremser deg raskt ned. Her er litt for lite følsomhet til raske steg og hopp og sprett fra stein til stein. 

Når man blir litt kjent med Taiss Light Mid inviterer den heller til lange turer i rolig tempo. Denne gangen uten at man må dra på et kilo på hver fot.  

Ett av få ankepunkt mot denne skoen er at yttersålen har i overkant hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i myr, men de er blant de svakere på vått fjell, is eller snø.

Den trange passformen og stive konstruksjonen krever godt forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellstøvelen. Her må du derfor forsikre deg om to ting:

  1. Finne ut om skoens form passer til foten.

  2. Finne riktig størrelse. Både den kvinnelige og den mannlige testeren måtte gå opp en størrelse i forhold til hva de vanligvis bruker. 

Sko som bør gås inn

Vi opplevde noe gnaging de første turene, men den forsvant da skoen fikk «satt seg».

Vi tror likevel at dette kan bli et langvarig problem for enkelte om man allerede fra start kjenner at det trykker hardt på feil steder, så prøv den før du kjøper.

I sum er vi stort begeistret for denne skoen, selv om den er såpass spesiell at vi ikke kan garantere at denne fjellskoen er for alle. Men Mammut Taiss Light Mid bør kunne gi mye glede på fjellet.

VURDERING
Stabilitet
Vannavvisende
Grep
Komfort
Total
PLUSS

Stabil såle

Svært god ankelstøtte

Stegjern-kompatibel

Svært lav vekt

MINUS

Noe hard yttersåle gir litt redusert våttgrep

Test av Hanwag Ferrata II GTX

Hanwag Ferrata II er en lett fjellstøvel med god støtte som egner seg for bratt høyfjellsterreng med mye stein. Mellomsålen avlaster fotbladet på en god måte.

TEST AV FJELLSKO: Låsemaljen i overgangen mellom vrist og ankel fungerer godt når man blir vant til den på Hanwag Ferrata II. Foto: Egill Danielsen.
TEST AV FJELLSKO: Låsemaljen i overgangen mellom vrist og ankel fungerer godt når man blir vant til den på Hanwag Ferrata II. Foto: Egill Danielsen.
Hanwag F Ferrata II GTX

Materiale: Syntetisk, mikrofiber

Membran: Gore-Tex

Yttersåle: Hanwag TubeTec Rock

Pris: 4099,-

Vekt: 845 gram (str 45)

Dame/herre

Produksjonsland: Kroatia

Testår: 2022

Hanwag

skala
8/10

Navnet Hanwag Ferrata II henspeiler til Via Ferrata-turer som gjerne foregår på utprøvde ruter i bratt og steinete terreng. Ofte benytter man også bøyler i fjellet som trinn. Til steget bruker man som regel framfoten og da er det særlig viktig hvilke egenskaper skoens mellomsåle har. 

Denne skoen er like godt egnet til andre typer fjellturer, men fortsatt mest til hardt og bratt underlag.

Støvelen er laget i soft shell tekstil med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en spesielt vridningsstiv mellomsåle og Vibram yttersåle. Skoen har kraftig kalosjering som strekker seg fire-fem centimeter opp. På hælen er den enda krafigere. Dette borger for bra slitestyrke mot gnaging fra steinur.

Sitter tett på foten

Passformen heller mot en smal lest, men vi erfarer at også personer med ganske bred fot kan bruke den om man velger rett størrelse. Skoen er designet for å sitte tight på foten men vi opplever ikke at den gnager noe sted. Dette kan dog være individuelt og avhengig av fasongen på ens egen fot.

Helsetet er kraftig og stivt og gir god beskyttelse i steinur. Snøringen begynner langt framme og i overgangen mellom vrist og ankel sitter en låsemalje med en helt egen patent.. Den gir mulighet for å stramme svært godt over vristen og samtidig beholde løs stramming videre opp. Eller motsatt om man ønsker det. Vi opplevde frustrasjon da vi skulle ta av skoen og ikke klarte å løsne denne stramme-patenten. Etter litt prøving og feiling fant vi ut av det. I sum synes vi løsningen er god.

Ankelen er så bra stivet opp og skoen gir god beskyttelse mot overtråkk. Likevel, med en såpass myk overdel er det litt begrenset hvor mye hjelp den gir ved traversering eller vandring i utforbakke med tung sekk.

Støvelen er forholdsvis trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen en følelse av å være skreddersydd.

 

Fast såle

Mellomsålen er svært torsjonsstiv. At sålen vrir seg lite støtter fotbladet godt når man går med tung bør eller i steinete terreng. Gelenk-stivheten er også kraftig og det er relativt mye bøyemotstand i denne sålen. Det bidrar også til støtte når man skal klyve i krevende terreng eller gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til hvordan sålen oppleves.

Hanwag Ferrata II GTX er relativt lett og veier 845 gram i størrelse 45. Det er likevel langt unna konkurrenten Mammut Taiss Mid Light sine 660 gram i samme størrelse.

Som Mammut-skoen inviterer Ferrata II til lange turer i rolig tempo. Gjerne med litt vekt på ryggen. Den er fortsatt betydelig lettere og smekrere enn en tradisjonell fjellsko i lær.

Yttersålen har noe hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i torv, men er ikke helt på nivå med de beste når underlaget består av våt stein eller snø og is.

Litt tight passform krever noe forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellskoen. Det er viktig å prøve den i butikken og gå en runde eller to. Gjerne til ekspeditøren begynner å bli utålmodig. Sitter den fortsatt bra uten å gnage, tror vi at du blir fornøyd.

Bør gås inn

Vi opplevde noe smerter i tåballene de første turene. Trolig skyldes dette den stive mellomsålen. Etter litt bruk «satte den seg» og ble mer medgjørlig.

I sum liker vi denne skoen godt. Men som alltid er det viktig å være bevisst på hvilket behov man har. Hanwag Ferrata II passer best for vandring, gjerne i fjellet, og som liker å ha med telt og full pakke i sekken.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannmotstand
Totalinntrykk
PLUSS

Stabil såle

Solid rundt helen

MINUS

Stiv såle, krever noe tilvenning

Test av Alfa Jerpe A/P/S fjellsko

Alfa Jerpe er en middels stiv og innovativ fjellsko med Boa-snøring. Her får du fordelene av et høyt skaft, uten at det merkes.

TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
Alfa Jerpe A/P/S GTX

Vekt: 715 gram (str L herre)

Pris: 4999,-

Nett: alfa.no

skala
9/10

Alfa Jerpe er en høy fjellsko som produsenten også markedsfører som jaktstøvel. Høyden gir fordeler ved vading over elv eller gange i våt, myk myr. Ved vandring utenfor sti gir høyt skaft beskyttelse mot at rusk og rask finner veien ned i skoen.

Alfa Jerpe skiller seg ut med BOA-snøring. Snøresystemet består av en tynn wire som man strammer ved å dreie hjulet på siden av skoen Det finnes separat stramming av nedre og øvre del. I forhold til tradisjonelle skolisser synes vi likevel det gir litt dårligere mulighet for å stramme kun deler av skoen isolert, som for eksempel helt øverst på skaftet. Samtidig er det lett å løsne snøringen ved å dra hjulet rett ut.

ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen
ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen

Lav egenvekt

Det første som slår oss er hvor lett skoen er. Vekt på 715 gram (str. 45 herre) og 520 gram (str. 38 dame) er imponerende lavt. Faktisk er den lettere enn mange fjellsko med lavt skaft.

Noe av grunnen skyldes det syntetiske Alfa Air-overmaterialet. Det kjennes som en blanding av gummi og plast og gir en vedlikeholdsfritt fottøy som gir god beskyttelse av foten.

Høy komfort

Som de fleste moderne fjellsko er Alfa Jerpe utstyrt med Gore-Tex membran. Den har vært helt vanntett under vårt bruk og skoene var fremdeles tørr etter å ha stått en halvtime i et kar med vann. Om ytterstoffet alene vil være vanntett hvis membranen en dag ryker vet vi ikke. Når det skjer vil en syntet-materialet ikke kunne impregneres for å motstå vanninntrengning slik en lærsko kan.

Middels stiv

Alfa Jerpe sitter komfortabelt og godt på foten og helboksen gir og støtte og beskyttelse til nedre del av ankelen. Mellomsålen er middels stiv og yttersålen gir godt og forutsigbart grep også på våt stein. Alfa-varianten av Vibram-sålen ligger her helt i øvre sjikt.

Ulempen med jaktstøvel-fasong er at slike sko gjerne kjennes mer som en støvel på foten. Men ikke her. Alfa kamuflerer den opplevde størrelsen på imponerende vis. Dette er behagelig å gå med, også på sti. Til å være så høy er denne fjellstøvelen forholdsvis myk. Den gir ikke særlig mer støtte enn en halvhøy. Fordelene her ligger altså i beskyttelse mot vann og rusk. Dette har sine fordeler for jegere eller turgåere som ferdes utenfor stier.

Alfa Jerpe er en dyr fjellsko, men den er god. I sum snakker vi her om en behagelig fjellstøvel for deg som trenger litt ekstra beskyttelse.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Lett

Godt våtgrep

MINUS

Ikke like sideveis støttende som andre tilsvarende fjellsko

Alfas nye bestselger

Alfa Cecilie + GTX er designet og utviklet av Cecilie Skog og Alfa. Den har et slitesterkt yttertekstil med Gore-Tex-membran som gjør skoen vanntett og pustende.

Test av Alfa Cecilie
ALFA CECILIE: Lett, nett og stilig er stikkord for Alfa Cecilie.
ALFA CECILIE + GTX
  • Vekt: 288 gram i størrelse 38

  • Pris: 2399 kroner

  • alfa.no

  • Testår: 2022

skala
8/10

Mellomsålen på Alfa Cecilie er myk. Den er laget i støtdempende EVA som vi kjenner fra joggesko.

Dette er kombinert med Vibram Grip Trail yttersåle.

Test av Alfa Cecilie
LADIES ONLY: Alfa Cecilie kommer kun i damemodell. Den er en nett og lett tursko.

Alfa sine Cecile-sko ble lansert i vår, og har allerede rukket å bli en bestselger.

I stedet for ankelstøtte har disse skoene forsterkninger som minner mer om en integrert ankelsokk. Denne beskytter mot at lyng, sand og kvister sniker seg ned i skoen, men gir lite støtte i terrenget.

Det krever litt mer innsats å komme nedi disse skoene, men de sitter til gjengjeld godt når de omsider er på. Skoene er  lette å gå med. 

Ankelgamasjen er myke, og gir mer beskyttelse mot bøss og kvist enn ordinære joggesko. Skoene er også mer romslige for tærne enn det litt spisse designet gir inntrykk av.

De er uten tvil best egnet til å gå med heller enn til løping. Kan Alfa ha latt seg inspirere av disse løpeskoene, med integrert gamasj?

Test av Alfa Cecilie
LETT GANGE: Alfa Cecilie er laget for å ta deg fra skogen til fortauskafeén på komfortabelt vis

Vektmessig er Cecilie-skoene noen gram lettere enn Alfa Ramble Advance, som vi har testet tidligere, til både terrengløping og tinderangling.

Er du ute etter sko som ikke ser like raske ut som joggesko, og som primært skal brukes til å gå tur med, men fortsatt har egenskapene til en joggesko, vil en Alfa-sko som ikke må se rask ut, men som fortsatt er sprek, vil disse være aktuelle. 

Designmessig appellerer de til turer med både tights og shorts eller turbukser. Cecilie Skog selv foreslår dem kombinert med sommerkjole også. Om du synes utseendet egner seg til mer festlig lag blir opp til deg.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel

Lette på foten

Lav vekt

Friske farger

Tetter godt mot rusk i skoen rundt ankelen

MINUS

Lite ankelstøtte

Avrundet hæl gir litt begrenset grep i nedoverbakker

Test av Salewa MTN Trainer Lite GTX

Salewa MTN Trainer Lite GTX er en god anmarsjsko for både lette og tyngre turer. MTN Trainer er laget for raske turer med godt tempo.

Salewa MTN Trainer Lite GTX
TESTET: Salewa MTN Trainer Lite GTX
Salewa MS MTN Trainer Lite GTX

Vekt: 486 g / 382 g

Pris: 1899 kroner

Nett: salewa.com

skala
9/10

Salewa MTN Trainer har en kraftig yttersåle og en ganske tykk og dempende mellomsåle.

Lisseføringen går som på Wildfire helt ned til tærne. Den framstår litt rundere i kantene.

Tåboksen er romslig og godt beskyttet. Overlæret er laget i et kevlarlignende materiale med ekstra beskyttelse langs sidene.

Gore Tex-membran sikrer at skoene er vanntette.

Trainer-delen av navnet antyder at disse skoene er laget for lette, raske turer med godt tempo.

Beskyttelsesgraden og støtten gjør at de også fungerer med tyngre sekk og på både lengre og grovere turer i fjellet.

Den avrundede hælen og tuppen gir behagelig gange også når du ønsker å lange ut på de lettgåtte grusveistrekkene. 

Salewa MS MTN Trainer Lite GTX er en god tursko for både lette og tyngre turer.

Støtten og dempingen gjør den velegnet til turene der du ønsker å knuse DNTs tidsangivelse fra hytte til ute, uten å ty til løping. 

Dameversjonen av disse er Salewa Wildfire Edge

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

God støtte - vanntett - grov såle og avrundet hæl - beskyttet tåboks

MINUS

Litt tunge

Test av Vasque Breeze Mid GTX

Vasque Breeze GTX er lette sko med friske fargelaternativer. De er også vanntette og har en mykere mellomsåle enn tradisjonelle fjellsko.

TEST AV VASQUE BREEZE MID GTX
VASQUE BREEZE MID GTX: Vasque sine lette tursko har myk såle og komfortabel overdel.
UTE_mest_for_pengene
VASQUE Breeze Mid GTX
  • Vekt: 391 gram størrelse 43

  • 334 gram i størrelse 38

  • Pris: 2200 kroner

  • Vasque.com

skala
8/10

Amerikanske Vasque har ambisjoner om å få realt fofteste i Norge, og er en skoprodusent som har eksistert siden 1964.

Lav vekt og friske farger er noe av det som kjennetegner skoene fra Vasque.

Vasque Breeze Mid GTX
FLERE FARGER: Vasque Breeze kommer i flere fargealternativer enn dem vist her.

Vasque Breeze GTX er laget med forholdsvis smal og lett mellomsåle inspirert av joggesko, med god ankelstøtte som gir sideveis stabilitet.

Skoen har Vibram yttersåle med en gummiblanding som sikrer godt grep på de fleste underlag, og en merkbart lavere såle enn for eksempel Hoka Anacapa.

Vasque Breeze Mid har en strammere passform, men vesentlig bedre hælgrep enn den lave søsteren Breeze LT.  

Vasque-skoene har en nett profil og fin avrundet tupp som passer godt rundt foten. Sålen er ikke bredere enn selve skoen noe sted, men føles likevel stabil.

Den myke sålen er ikke den som gir tryggest stand på små utspring i fjellet, men yttersålen griper godt på både vått og tørt fjell.

Vasque Breeze Mid GTX
SLANKE OG MYKE: Vasque Breeze Mid GTX har en smal og slank fasong.

Klyving foregår derfor mer med hele tåpartiet bøyd inn mot fjellet, enn ved å bruke sålens stivhet for fraspark. Hælpartiet er fast og forsvinner ikke under foten slik det gjør på den lave modellen Breeze LT.

Høydeforskjellen mellom hæl og forfot oppleves som mindre enn på On Cloudrock Edge og Hoka Anacapa

Sålen vinkler seg med terrenget, noe som gjør at hele yttersålen kan gripe godt mot underlaget.

Skoene er runde i tuppen. En av testerne kjenner antydning til gnaging på sine sko, som spores til en krøll på innsiden av membranet.

Ankelpartiet er mykt og relativt lett å stramme passe rundt både akilles og ankler. Lissene har to hekter på skaftet, men går gjennom flate løkker over vristen.

På utsiden er skaftet forsterket med litt ekstra polstring, som beskyttelse mot skarpe steiner og utspring.

Vasque Breeze Mid GTX
ALTERNATIV: Damemodellen kommer også i en frisk turkis variant.

Vasque-skoene er noe smalere tursko enn Hoka og On sin modell, og de er også litt små i størrelsen, som kan være greit å være oppmerksom på hvis du befinner deg mellom to størrelser, eller om vil ha plass til tykkere sokker.

De runde lissene er fine og lette å stramme og få til å sitte bra. Skoen føles tettsittende og god på foten, uten kipping eller i overkant. Det er romslig plass over tær og vrist.

Vasque Breeze GTX er en sko som kommer ut med god score på veldig mye. Den er lett og myk og vil fungere til både lufteturer med hunden og til korte ettermiddagsturer på stier og grus.

Breeze har en joggesko-lignende følelse, samtidig som den beskytter godt i terrenget. En favoritt hvis du vil ha nettere sko enn for eksempel Anacapa fra Hoka.

Prisen er også en god del lavere enn for de andre skoene i denne testen.  

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel

Slanke og nette på foten

Lav vekt

Friske fargealternativer

Slutter tett rundt ankelen

Prisgunstig

MINUS

Kan oppleves som myke med tung oppakning

Noe avrundet hæl gir litt lite grep i nedoverbakker

Test av Vasque Breeze LT GTX

Vasque Breeze LT GTX er en tursko som kan minne om en terrengjoggesko. Den har vanntett Gore-Tex-membran, myk mellomsåle og gripevillig Vibram-såle.

Vasque Breeze LT GTX
MYKE TURSKO: Vasque Breeze LT GTX er myke tursko med høy komfort
Vasque Breeze LT GTX

Pris: 1600 kroner

Vekt: 351 gram

Vasque / Tracx

skala
7/10

Turskoene fra amerikanske Vasque har et utseende som minner om en joggesko.

De har også en myk mellomsåle og godt avrundet tupp.

Vasque er et merke med lange tradisjoner i USA, men de er et relativt nytt merke på det norske markedet. Produsenten lager alt av tursko og fjellstøvler.

Modellen Breeze finnes også i en støvelvariant med den samme myke sålen, men med høyt skaft og mer støtte.

Denne skoen skulle gjerne ha vært med i vår store skotest av anmarsj og tursko, men kom litt for sent. Vi har likevel valgt å måle denne skoen etter de samme kriteriene som skoene i den testen.

Yttersålen på Vasque Breeze LT GTX har skarpe knaster for godt grep på løs skogbunn. Gummiblandingen i den lette Litebase Vibram-sålen gir også godt grep på vått fjell.

Det første vi legger merke til med Vasque-skoene er at de er ekstra myke under hælen. I begynnelsen gir skoene litt følelsen av at vi går på hælene.

Det føles rart, men også litt komfortabelt med den veldig myke sålen under hælen.

Vasque Breeze LT
GRIPEVILLIG: Yttersålen fra Vibram er lett og gir godt grep.

De føles nesten litt som MBT-skoene som var populære for noen år siden og kan også minne litt om Hoka One One sine myke sko.

Du blir tvunget til å stramme deg opp i rygg og hofte, men det føles uvant og pålegger leggen ekstra strekk. De føles også litt ustabile med tung sekk.

Vasque-skoene er lettere enn de fleste andre sko vi har testet tidligere i tilsvarende kategori.

De ligger ganske tett mot terrengjoggesko i vekt og følelse.  Kombinasjonen av lav vekt og myk såle gjør at de føles veldig lette og komfortable på i hverdagen.

Vasque Breeze LT
JOGGESKOAKTIG: Vasque Breeze LT GTX har vanntett membran og kvikk joggeskofølelse.

De runde lissene er lette å stramme godt, og de holder godt på knuten. Øverst sitter lissehullene ekstra tett slik at du kan stramme skoene ekstra godt over vrista.

Vi opplevde ofte at det ble litt for stramt her og vi måtte være litt ekstra nøye med å fordele stramheten i lissene nedover skoene, ikke bare dra til på toppen.

Selv med stramme lisser opplever vi at skoen kipper litt i den myke hælkappen. Denne gjør at skoene er lette å ta av og på, og at de ikke i det hele tatt klemmer rundt achilles-senen.

Vasque Breeze LT
TETT MED LISSER: Øverst er det ekstra tett mellom lissehullene. Dette strammer godt, men kan også gi litt trykk over vrista.

Det litt dårlige hælgrepet i skoen er også med på at skoen føles upresis i motbakker der vi står på tærne mot underlaget.

Den avrundede skotuppen og myke sålen gir også lite støtte ved klyving i fjellet. Den myke mellomsålen gjør det ekstra vanskelig å stå stødig på små hyller i fjellet.

Her må du stole på sålegrepet og heller bøye skotuppen inn mot fjellet og sparke fra med tåballene.

Vasque Breeze LT GTX er en veldig komfortabel sko og ha på foten. Den er god å gå lette turer i skogen med, men føles for myk og lite presis til klyving i fjellet og vandring i grovere terreng.

Det spesielt myke hælpartiet i mellomsålen gjør skoene gode å gå med i nedoverbakke, men de påfører også litt ekstra strekk i legg og achilles.

Den myke hælkappen gir god komfort, men holder dessverre litt dårlig rundt foten.

VURDERING
Grus
Fritid
Sti
Utenfor sti
Klatring
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Lett

Komfortabel

Myk mellomsåle er behagelig

Godt grep

Vanntett

Gore-tex

Joggeskotupp

God i lett terreng og på grus

Hempe

MINUS

Ikke det beste grepet rundt hælen

Myk mellomsåle under hælen

Upresis tupp gjør dem mindre egnet til klyving

Test av Hoka Anacapa Mid GTX

Hoka Anacapa er en lett tursko fra Hoka One One. Den har kraftig og bred såle, men likevel lav vekt. De egner seg til lette turer med lite oppakning.

Test av Hoka Anacapa
HOKA ANACAPA: I 2018 lanserte Hoka en egen egen serie med mer tur- og fjellsko-orienterte modeller med mål om å nå ut til flere enn idrettsutøvere og komfortsøkende hundeluftere. Røde damesko og blå herresko. Foto: Øyvind Aas
UTE_best_i_test
Hoka One One Anacapa Mid GTX
  • Vekt: 391 gram (i størrelse herre 44)

  • Vekt: 372 gram (i størrelse 38 dame)

  • Pris: 2699 kroner

  • hoka.no 

skala
9/10

Hoka er ikke lenger enerådende med voluminøse såler og maksimal demping, men likevel svært populær skoprodusent i Norge, også innen tur- og fjellsko.

Hoka Anacapa er en sko med forholdsvis bred såle og lest, beregnet for gåturer i terrenget og i fjellet. Innsiden av skoen inneholder materialer som er produsert av soya og resirkulert polyester, mens yttermaterialet består av lett nubuck-lær og Gore-Tex-membran.

TEST AV HOKA ONE ONE ANACAPA
STORE SKO: Hoka Anacapa har stort fotavtrykk og lav vekt.

Lissesystemet består av en låsende lissehempe øverst på vristen, to hektehemper på skaftet i tillegg til lissehull nedover vristen.

Over akillesen har skoen et dypt spor for å gi litt ekstra plass. En ekstra pute sitter rett nedenfor denne spalten. Den ekstra puten er også festet til en draløkke slik at skoene er lette å få på.

Utad er skoen stor og litt mye sko sammenlignet med mange av de andre i testen. Den har fått den typiske meta-rockeren, altså buefasong under skoen som Hoka er kjent for.

Test av Hoka Anacapa
HØY KOMFORT: Hoka Anacapa er myke, men stabile å gå med.

De framstår også litt kraftigere sammenlignet med for eksempel Hoka Toa, som vi har testet tidligere. Sålen på Anacapa er både lang og bred. Den strekker seg ut bak hælen og er bredere enn foten hele veien. Dette gir et stort fotavtrykk mot underlaget. Det gir i tillegg god stabilitet, selv om selve mellomsåle-materialet er mykere enn på andre sko. 

Det mest unike med Hoka Anacapa er den spesielle halen på skoene. Den minner om split-tailen på gamle løssnø-snowboard eller stjerten på tårnsvalene som flyr høyt når det er finvær. Hensikten med halen er å gi en mer rullende bevegelse i nedoverbakkene og ved hælisett under gange. Det gjør at du ikke trenger å bremse farten nedover, men at skoen følger bevegelsene på en bedre måte.

Sliter du med akilles-smerter, vil du sette pris på denne «svale-stjerten» i nedoverbakkene. Den gjør at du fint kan holde farten på en behagelig måte. Skoen hjelper deg med bremse, uten den skarpe, harde hælkanten mer tradisjonelle støvler vanligvis har.

Anacapa sin herre-modell oppleves som stor i størrelsen. Den er også romslig over vristen og tærne. Dameskoen oppleves forholdsvis normal.

Til tross for den voluminøse sålen og det litt voldsomme utseendet, overrasker Hoka-skoen positivt. Om formålet er en lett og behagelig tursko er den den mest behagelige skoen i testen å gå med. I tillegg har den sikkert grep, noe som bidrar til at Hoka One One Anacapa er en knepen testvinner i denne sammenlignende testen.

Hoka Anacapa kommer også i en low-versjon, som vil minne enda mer om en joggesko, om du vil unngå ankelstøtte og spare enda mer vekt.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Romslig tåboks

Myk og dempende såle

Godt hælgrep utfor

Stabil tross den myke mellomsålen

Lett

MINUS

Stor i størrelsen

klumpete utseende

Åpne rundt ankelen

Litt brede for klyving/klatring

Test av Arc’teryx Konseal FL

Arc'teryx Konseal FL er en anmarsjsko med slankt utseende og lisser helt frem til tærne. Konseal FL ble fort en favorittene i denne testen.

Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL

Vekt: 345 g / 297 g

Pris: 1999 kroner

Nett: arcteryx.com

skala
9/10

Designmessig kan Arc’teryx Konseal FL minne litt om klatresko når du ser dem ovenfra.

Skoene har en kraftig forsterket gummitupp og også raust med gummiforsterkninger på sidene.

Sålen er laget av Vibram og har små runde knotter i myk gummi som griper godt på både vått fjell og skogbunn.

Konseal FL har Gore Tex-membran i overdelen. Hælgrepet er godt, og skoene sitter stramt rundt foten uten å gnage.

Arc'teryx-skoene oppleves som ganske lave over vrista, men dette kan reguleres med snøringen som går så langt fram på foten, noe som er en fordel hvis du vil justere ut fra bratthet og distanse.

Store løkker både over hælen og den godt polstrede pløsa gjør skoene lett å dra på.

Arcteryx-skoene ble raskt blant favorittene i denne testen, med høy komfort og god presisjon på små tak. De er også myke og komfortable på grus og i lettgått terreng.

Arc'teryx Konseal FL er lette, anvendelige sko som lett kan brukes på fjellturer så vel som på fritiden.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Myk såle og stram overdel

Godt grep i sålen og lav vekt

God beskyttelse rundt tærne

Super passform

Presise i fjellveggen

MINUS

Kan klemme litt over tærne når de bøyes

Sålen er litt tynn

Test av Aku Tengu GTX

Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som er særlig egnet til bratt og steinete terreng og for deg som skal bære tung sekk. Disse skoene er også kompatible med stegjern.

test av fjellsko
AKU TENGU GTX: En moderat stiv fjellsko som også kan benyttes med stegjern. Foto: Egill Danielsen
Aku Aku Tengu GTX

Vekt: 853 gram (str 45 herre)

Pris: 3800,-

aku.it

skala
8/10

Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som gir mye støtte fra sålen. Øvre del av skoen støtter ikke like mye. Ankelstøtten er ok, men virker relativt sett lavere prioritert enn sålestivhet. Skoen virker lettere konstruert jo lenger opp man kommer.

Med overdel i tekstil er denne støvelen i prinsippet vedlikeholdsfri, men det er alltid en fordel å impregnere produktet når det er nytt.

Aku Tengu GTX har kalosjering som går hele veien rundt og denne fjellskoen fremstår som svært solid bygd av den italienske skofabrikken.

Allerede etter få steg kjenner vi at dette er en sko for moderat marsj-tempo i ulendt terreng. Denne skoen passer best til turer hvor tempoet er jevnt, men ikke høyt. Lettbeint spretting på stien er ikke denne skoens styrke.

Til gjengjeld viser Tengu GTX muskler når terrenget er bratt og steinete. Det er særlig nedre del av skoen som utmerker seg positivt – altså sålen.

MED PÅ NOTENE: Skoen framstår som presis og stabil, særlig i grovt terreng. Foto: Egill Danielsen
MED PÅ NOTENE: Skoen framstår som presis og stabil, særlig i grovt terreng. Foto: Egill Danielsen

Kraftig såle

Yttersålen fra Vibram biter over gjennomsnittlig godt og forutsigbart både på tørt og vått fjell. Men det er mellomsålen som skiller seg mest fra mengden. Her får du mye stivhet samtidig som du får god demping. Det er en imponerende kombinasjon.

Sålen er svært vridningsstiv og støtter foten godt når du må plassere steget slik at ikke hele fotbladet møter underlaget. For eksempel i hardt og skrått terreng eller når du forserer ur eller steinete sti. Særlig ved tung bør er en slik egenskap viktig.

I tillegg er stivheten i sålen god. Den gir relativt mye motstand, samtidig som sålen bøyer seg naturlig på samme sted som foten. Den kombinasjonen gjør at Aku Tengu GTX framstår som en presis og samarbeidende fjellsko hvor skoen støtter foten selv om du bare plasser fremre del av fotbladet på den neste steinen i stien.

Disse skoene er stegjern-kompatibel til fjellturer som involverer ferdsel på bre.

God demping

Samtidig med denne stivheten demper sålen uvanlig godt, forutsatt at skoen utsettes for nok vekt. Den mannlige testeren på 95 kilo får god nytte av dette, mens den kvinnelige testeren på 60 kilo må ha litt vekt på ryggen før hun oppdager disse egenskapene ved skoen.

Passform er kanskje det vanskeligste punktet å vurdere ved en fjelstøvel fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt.

Vi opplever at denne skoen generelt slutter bra om foten, men at helpartiet ikke er optimalt om man har en litt kraftig hel. Det er litt lite rom i helboksen i skoens lengderetning og vi opplevde kraftig gnaging de første turene. Heldigvis bedret dette seg en god del når vi fikk gått inn skoen. Altså er det en fordel å prøve disse skoene for sin fot.

Aku Tengu GTX er ikke blant de letteste fjellskoene, men solide fjellsko for lange turer med eller uten oppakning.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalinntrykk
PLUSS

Stabil såle

God støtte til fotbladet

MINUS

Moderat støtte i øvre del av skoen

Test av Alfa Walk King Advance

Alfa King Advance er en trygg og god fjellsko med godt grep på vått fjell. En klassisk fjellsko i lær med romslig passform.

TEST AV FJELLSKO: Walk King Advance er en tradisjonell fjellsko i fullnarvet lær, med Gore-Tex og moderne Vibram yttersåle som gir godt grep. Men læret er dårlig beskyttet mot slitasje langs sidene. Foto: Egill Danielsen
TEST AV FJELLSKO: Walk King Advance er en tradisjonell fjellsko i fullnarvet lær, med Gore-Tex og moderne Vibram yttersåle som gir godt grep. Men læret er dårlig beskyttet mot slitasje langs sidene. Foto: Egill Danielsen
Alfa Walk King Advance

Vekt: 892 gram (str 45 herre)

Pris: 3799,-

alfa.no

skala
7/10

Det er lett å like Alfa Walk King Advance. Det er en fjellsko som kjennes komfortabel fra første stund og vi opplevde ikke særlig behov for å gå den inn. Det skyldes blant annet en romslig innvendig fasong som vi synes er godt tilpasset nordiske, litt brede føtter.

Alfas såkalte memory-foam og det myke skinnet i øvre del av støvelen innvendig bidrar også til en behagelig følelse på foten uten at det trykker for hardt noen steder.

Må smøres

Materialet er tradisjonelt, fullnarvet lær som naturligvis må behandles jevnlig for å beholde skoens egenskaper. Dermed er vedlikeholdsbehovet større på denne enn for en syntetisk støvel. Fordelen er at man ofte kan holde en lærstøvel noenlunde vanntett ved å smøre den – også når Gore Tex-membranen en dag ryker.

 Vi opplever skone som forholdsvis nett på foten til en klassisk lærsko å være. Den er ikke spesielt tung og den gir grei ankelstøtte om man ikke går med de tyngste børene. Sålen er middels vridningsstiv og glenkstivheten er også midt på skalaen. Det vil si at bruksområdet er bredt, alt fra hytte-til-hytte turer med moderat oppakning til daglige turer til den lokale fjelltoppen. 

BEHAGELIG PÅ: Mykt skinn i øvre del av foret bidrar til god komfort.  Foto: Egill Danielsen 
BEHAGELIG PÅ: Mykt skinn i øvre del av foret bidrar til god komfort. Foto: Egill Danielsen 

Litt hard mellomsåle

Yttersålen av typen Vibram Grip AMG som Alfa benytter på denne modellen, gir imponerende godt grep på problemunderlaget våt stein. Kombinasjonen av gummiblanding og mønster gjør også at grepet også, vel så viktig, er forutsigbart. Det reduserer mentalt stress og gir trygghet på tur. 

Vi opplever at mellomsålen er noe hard når det kommer til demping. Her er andre støvler som for eksempel Aku Tengu GTX betydelig bedre. En viss svakhet er også mangel på kalosjering rundt hele støvelen. Tå og hel er beskyttet, men går man i steinete terreng må man må påregne betydelig slitasje på læret langs sidene.

Oppsummert vil vi si at Walk King Advance er en god allround fjellsko for den som ønsker fottøy til variert, fremfor spesialisert bruk. Skal du ha kun ett par fjellsko, gjør du neppe feil med å velge disse.

Dameversjonen heter Alfa Walk Queen Advance.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalkarakter
PLUSS

Komfortabel

Godt våttgrep

MINUS

Noe hard mellomsåle

Ikke helkalosjering

Test av Crispi Skarven Evo

Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som egner seg til turer med sekk på ryggen. Skoene er lett å gå inn og over gjennomsnittet komfortabel over tid. Vi har testet skoene i både dame- og herremodell.

Crispi Skarven Evo

Materiale: Fullnarvet nubuck-lær

Membran: Gore-Tex
Vekt: 703 gram (str. 38)

Pris: 4499,-

Dame/herre: Ja

Testår: 2022

Crispi.no

skala
8/10

Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som gir bra støtte fra både sålen og overdelen. Det betyr mye om man bærer tung sekk og kan være med å beskytte mot både belastning og skader.

 Med en overdel i 2,6 mm nubuck-lær ligner de mest på en klassisk fjellsko med noe behov for vedlikehold. Læret virker litt tørt og bør impregneres allerede før man tar støvelen i bruk. Over tid vil støvelen holde seg best om den rengjøres og smøres jevnlig.

test av fjellsko crisi skarven evo
VÅTT: Testskoene var noe tørre i læret og vannet prellet ikke av. Foto: Egill Danielsen.

Vanntett membran

Crispi har utstyrt fjellskoen med en kraftig kalosjering som går hele veien rundt skoen. Kalosjeringen går høyt og beskytter bra mot slitasje som følge av gnissing mot stein og kratt. Skarven Evo fremstår i det hele som solid bygd.

Den er utstyrt med Gore Tex-membran som en ekstra forsikring mot vanninntrenging. Vi anbefaler likevel å skape en barriere mot fuktigheten på utsiden av skoen ved hjelp av impregnering.

Gode fjellsko å gå med

På første tur slår det oss hvor komfortabel disse fjellskoene er. Den oppleves passe myk og passe stiv på samme tid. Det trykker ikke spesielt noe sted på foten og vi opplever ikke særlig behov for å gå den inn.

Hvordan en sko oppleves på foten vil alltid være individuelt. Ingen føtter er like og ingen sko kan være perfekt for alle. Likevel opplever testerne, som har nokså ulike føtter, at dette sitter veldig bra. Og et lite ekstra pluss for en deilig, perforert innersåle. Den vil nok ikke holde seg «fresh» like lenge som skoen, men når man har bladd opp flere tusen kroner gir en god følelse at produsenten har øye for detaljene.

Middels kraftig såle

Våte svaberg er ofte skummelt underlag på fjellet men yttersåler på dyre fjellsko har generelt blitt bedre det siste tiåret. Grepet avgjøres av både mønster og gummiblanding og denne Crispi-skoen gir forutsigbart feste også på vått fjell.

Mellomsålen er middels vridningsstiv og passer bra til vandring på sti. Bøyemotstanden er også middels stiv i forhold til de øvrige fjellstøvlene i testen men viktigst er at bøyen kommer på rett sted under tåballene.  Og det gjør den. 

HERREMODELLEN: Finnes i størrelser fra 36-50 .
HERREMODELLEN: Finnes i størrelser fra 36-50 .

Hælsetet sitter som støpt på våre føtter og ankelstøtten er god. Crispi Skarven Evo er et bra kompromiss mellom stivhet, støtte og komfort.

Crispi Briksdal ble testvinner sist UTE testet fjellsko.

Det eneste klare minus med Skarven Evo er at den er noe tung, slik en godt polstret lærstøvel ofte er. Kan du leve med det er dette en fjellstøvel vi trygt kan anbefale til tre-firedagers turer med sekk på ryggen.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalkarakter
PLUSS

Komfortabel

God ankelstøtte

MINUS

Høy vekt

Hanwag Makra Light GTX test

Hanwag Makra Light er en kvikk og lekker tursko med godt grep i ulendt terreng. Er du ute etter tursko som har fjellsko-egenskaper, men uten ankelstøtte, bør du lese videre.

Hanwag Makra Mid GTX dame test
TESTET: Hanwag Makra Mid GTX dame. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Hanwag Makra Light

Kategori: Lette fjellsko

Veil. pris: 2999,-

Vekt: 431 g/str. 38 (dame)

Produksjonsland: Kroatia

Leverandør: Hanwag 

Testår: 2023

skala
8/10

Hanwag er en tysk skoprodusent, som holder til i Vierkirchen utenfor München. De har holdt på med fjellsko siden 1921 og de produserer sine sko utelukkende i Europa. 

Makra Light er den lette varianten av fjellstøvelen Makra Trek, og markedsføres som en sko for de lette fjellturene og for via ferrata. Vi opplever dem mer som en lett fjellsko enn tursko på grunn av den forholdsvis stive sålen og det sikre grepet.

Materialer 

Yttermaterialet består av semsket skinn, med gummierte forsterkninger i tuppen av skoen og i hælpartiet. 

Makra har Gore-tex-membran og vibram yttersåle, og består testen vår når det gjelder vanntetthet.  

Støtte 

Makra light har i alt tre maljer som er godt plassert. Også lisseløsningen liker vi med disse, med en egen hempe som gjør dem enkle å stramme godt til over vrista og som bidrar til å holde skoen godt på plass. 

Skaftet går til rett under ankelkulen, en såkalt low-cut, som ikke gir den ankelstøtten man gjerne er ute etter hos en fjellsko. Mens for andre vil nettopp dette gi den bevegelsefriheten man er ute etter. 

fjellsko tupp hanwag makra mid gtx dame
Les også
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De bidrar til å avlaste anklene når du går med tung sekk. Les test av både klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.

Grep

Er du mer opptatt av andre kvaliteter, for eksempel grep, vannavstøtende egenskaper, så leverer disse skoene på det – der andre glipper.

De har nokså god demping og er en forholdsvis inspirerende sko å gå med på sti og i terreng, når du likevel ikke går med sekk.

Vi har ikke testet Hanwag Makra, men derimot Hanwag Via Ferrata II GTX, som også vil by på mer ankelstøtte og sideveis stabilitet, om det er det du er ute etter.

For ordens skyld: Makra finnes også som anmarsjsko.

VURDERING
Grep
Stabilitet
Komfort
Helhet
PLUSS

Bevegelsesfrihet 

Lett og inspirerende

MINUS

Lite/ingen ankelstøtte 

Mindre egnet for fjellturer med tung sekk

La Sportiva Hike Mid GTX 

La Sportiva Hike Mid GTX er en lett og komfortabel fjellsko, som kan bli et godt følge på sommerens og høstens fjellturer.  

la sportiva hike mid gtx dame test
TESTET: En komfortabel og lett sko for sti/grus og turer uten tung sekk. Foto: Gunhild Soldal
UTE_Godt_kjøp
La Sportiva Hike Mid GTX 

La Sportiva Hike Mid GTX 

Vekt:  

Veil pris: 2125,- 

Leverandør: La Sportiva

Testår: 2023

skala
8/10

La Sportiva har imponert oss med fjellsko i sommer. Denne modellen er en av årsakene til det. Hike Mid er en kvikk og lett fjellsko med med Vibram Eco Step-yttersåle. 

Stor andel resirkulerte materialer 

Bare 8,65 prosent av råmaterialer ble gjenbrukt i 2019 på verdensbasis. 

La Sportiva er blant dem som har begynt å bruke mer resirkulert materialer, alt fra lisser og stropper, den nye Gore-Tex Extended-membranen, som er laget av resirkulert plast og som er bluesign-sertifisert og EVA-midtsålen som sørger for demping og stabilitet.

Vannet preller av godt av og disse skoene vil også kunne reimpregneres. 

Pålitelig grep

En såle kan se grovmønstret og trygg ut, uten å være det. Men Hike Mid får godt grep på underlaget, noe som nesten er en forutsetning for å bli med på fjelltur. 

De er komfortable å gå med, og har en nokså romslig plass i fotboksen til å kunne bevege tærne. Forsterkninger i tåpartiet beskytter mot stein og støt. 

Stabilitet

Ankelstøtte kan være bra å ha når du går i ulendt terreng over tid og med sekk. Både La Sportiva Aequilibrium og Trango Tech Leather fra samme produsent har mer ankelstøtte enn disse, men vi vil skynde oss si at det er blant de med mest støtte blant de skoene som ofte vil havne i tursko/lette fjellsko-segmentet. 

Det er med andre ord en sterk sjuer på stabilitet fra oss.

Passform

Skoen oppleves som normal i størrelsen, og vi opplever ikke noe særlig behov for at den bør gås inn, slik man kan oppleve med enkelte fjellsko.

Et trekk ved disse er en noe mer romslig tåboks, særlig sammenlignet med VJ Speedhiker og Mammut Sertig II. Mer plass til tærne kan være kjærkomment på turer over lengre distanser ettersom føttene vil utvide seg litt.

VURDERING
Stabilitet
Grep
Komfort
Helhet
PLUSS

Mye fjellsko for pengene

Romslig tåboks

Bra snøresystem

MINUS

Kan bli spinkle med tung oppakning

Haglöfs L.I.M FH GTX Mid

Haglöfs L.I.M FH GTX Mid er en tursko med halvhøyt skaft, som egner seg best på etablerte stier og grusveier.

Haglöfs L.I.M Mid GTX dame
TESTET: Haglöfs L.I.M Mid Gtx. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Haglöfs L.I.M FH GTX Mid

Kategori: Lette fjellsko 

Veil pris: 2000,-

Vekt: 314 g (str. 38/dame)

Leverandør: Haglöfs

Testår: 2023 

skala
6/10

Haglöfs eies av Asics, som kan være med på å forklare hvorfor sålen på disse skoene ligger noe nærmere tursko/fritidssko enn grovere fjellsko.

Denne modellen, med det litt kryptiske navnet, FH, finnes både med og uten ankelstøtte. Vi har testet førstnevnte.

Materialer

Materialene på oversiden består av 100 prosent resirkulert polyester med Gore-Tex, mellomsålen har Flytefoam og Gel, mens yttersålen er såkalt Wet Grip Rubber. Denne modellen har fått litt ekstra polstring rundt anklene som bidrar til å gjøre dem noe stivere. 

Skoen har Gore-Tex-membran og vannet preller av godt av. Du vil kunne oppleve at noe vann trenger gjennom pløsa om du virkelig tråkker uti. 

Passform

Fjellsko kommer i ulike fasonger. Vi opplever disse som en forholdsvis myk, lett tursko sammenlignet med en del av de andre skoene i testen. De har også litt rocker-form, som gir en rullende og foroverlent opplevelse når vi går med dem. 

Den er litt trang i størrelsen, sammenlignet med noen av de andre fjellskoene, og ville vurdert å gå opp en størrelse, særlig om du vil ha plass til ullsokker. 

Grep

Når det gjelder sålegrep, klarer de ikke helt å hamle opp helt med de beste, verken når det gjelder grep, vannmotstand eller stabilitet i ulendt terreng.

De vil imidlertid kunne egne seg ypperlig for «mildere» turer eller ved utflukter der sko med ankelstøtte eller litt mer grep enn fritidssko ellers har. Prisen er også sympatisk.

Les også test av Haglöfs Solid Pro GT.

VURDERING
Støtte
Komfort
Grep
Helhet
PLUSS

Lav vekt

Best på flatt/lettkupert terreng

MINUS

Litt små/trang i størrelsen

Grep

Test av Aku Flyrock GTX

Aku Flyrock GTX er en lett tursko uten ankelstøtte som egner seg for lette og raske turer i fjellet. Sålegrepet er bra også på vått fjell.

Aku Flyrock GTX  2023
AKU FLYROCK GTX: Aku Flyrock GTX er en stabil tursko for raske turer, når ankelstøtte ikke trengs. Foto: Egill Danielsen
Aku Flyrock GTX

Pris: 2399,-

Vekt: 408 gram (str 45 herre), 312 gram (str 38 dame)

Testår 2023

Leverandør: Aku

Testår: 2023

skala
8/10

Aku Flyrock GTX er en snerten og solid liten fjellsko som virker særlig konstruert for å sikre god bevegelighet for foten. En super sko for kjappe sprett fra stein til stein på skogsstien.  

Vi snakker her om en lav sko i syntetiske materialer og skoen leveres med eller uten Gore-Tex-membran. Vi har testet utgaven med membran i både dame- og herreutgave.

Den er ganske lekkert designet i Italia og med tekniske materialer som skal sikre høy slitestyrke til å være en så lett fjellsko. Slik fremstår Aku Flyrock GTX også etter bruk i sommermånedene. Skoen viser praktisk talt ikke tegn til slitasje, selv etter mange turer også i krevende terreng.

Fjellskoen har fått kjørt seg en del turer på byfjellene i Bergen og på noen steinete og bratte toppturer i Alpene i Nord-Italia. Den har mange sterke sider men mangler noe i forhold til de beste, særlig på ett område. Mer om det snart.

Støttende såle

Aku Flyrock GTX er bygget rundt en mellomsåle som støtter fotbladet mer enn en joggesko. Sammenlignet med en ordentlig fjellsko er den likevel myk, både når det gjelder lengdestivhet og torsjonsstøtte. 

Vi synes kompromisset som Aku her leverer er meget godt med tanke på bruksområdet Flyrock er laget for. Mellomsålen er myk nok til at du får god følelse med underlaget og samtidig med en viss stivhet som skåner fotbladet mot spisst fjell og avlaster når du balanserer fra stein til stein. 

Sitter godt på foten

Øvre del av skoen støtter naturligvis mindre enn på fjellsko med ankelsøtte. Likevel: Til å være en lav fjellsko holdes fotbladet veldig godt på plass av tekstilet og avstivingnene. Sammen med sålens konstruksjon gir dette en ganske god beskyttelse mot overtråkk til å være i en så lav sko. Men ordentlig ankelstøtte har den naturligvis ikke.

En tursko som Aku Flyrock passer godt til aktiviteter hvor tur-tempoet er høyt og grenser mot tripping og jogging på stien. 

Mangler litt på demping

Yttersålen fra Vibram biter meget godt på tørt fjell. Også på våt stein opplever vi forutsigbarhet i grepet og kan slappe ganske godt av under gangen i hvert fall så lenge tempoet ikke er for høyt. Både mellom- og yttersåle er myk nok til at skoen får en stor kontaktflate mot underlaget, for eksempel når du tråkker på en buet stein. Det kan øke sikkerheten i grepet, særlig når farten stiger.  

Aku Flyrock har slett ikke dårlig demping, men særlig den tyngste testeren merker at dempematerialet ikke absorberer like mye som for eksempel Hoka Anacapa Mid. Det føles litt som at dempematerialet virker dårligere når støtene kommer over en viss styrke.

Passform er kanskje det vanskeligste punktet å vurdere ved en tursko fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt. Aku har her laget et veldig bra kompromiss som vi tror passer mange føtter. Alle testerne, som har ganske forskjellige føtter synes skoen har akseptabel komfort og til en viss grad tilpasser seg foten. Viktigst av alt er at den sitter tett på uten å trykke for hardt noe sted.

Super hverdagssko 

Aku Flyrock GTX er med sine 408 gram i størrelse 45 en meget lett tursko som attpåtil har noe støtte, markant mer enn en joggesko.

Likevel føles den så bevegelig og kontrollerbar at det rett som det er blir litt løping, også på grov sti. 

Prioriterer du bevegelighet høyere enn den aller beste dempingen slipper du hemmende, digre mellomsåler og tror du blir godt forhøyd med Aku Flyrock GTX.

Les også
Test av løpesko som inspirerer til joggeturer utenfor asfalten.
VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhe
PLUSS

Stabil såle

Støttende passform

Godt grep

MINUS

Kunne hatt noe bedre demping

Test av Mammut Trovat Advanced II High GTX

Mammut Trovat Advanced II High er en kraftig fjellsko med gore-tex, og som støtter foten mye. Den er godt egnet til å bære tung sekk i krevende terreng.

Mammut Trovat Advanced II High GTX
Mammut Trovat Advanced II High GTX har en overdel i lær og kunststoff. Foto: Egill Danielsen
Mammut Trovat Advanced II High GTX

Kategori: Kraftige fjellsko

Pris: 3499,-

Vekt: 860 gram (str 45)

Leverandør: Mammut

Testår: 2023

skala
8/10

Mammut Trovat Advanced II High GTX representerer en type fottøy som vi har støtt på ganske mange av i 2023-testen av kraftige fjellsko: En fjellsko med relativt lav vekt, veldig stiv såle og mye støtte, særlig under fotbladet. 

Den stive sålen er valgt for at fjellskoen skal egne seg til bratt og steinete terreng. Samtidig gir en sko som denne tilstrekkelig komfort under marsj til at man orker å gå lange etapper. Vi snakker om en slags hybrid av klassisk fjellstøvel og en topptursko.

Mammut Trovat Advanced hører rett nok til i den tyngre enden av denne gruppen av fjellsko. Det skyldes blant annet en kraftig konstruksjon i lær som skal sørge for god slitestyrke. Den minner mye om søskenet Mammut Kento Advanced High, bare i en kraftigere og litt tyngre utgave.

Egnet i alpint landskap

Denne fjellskoen fra Sveitsiske Mammut er produsert i Romania. Overdelen består nubuck-lær men med enkelte felt i kunststoff. Gore Tex-membran innenfor yttermaterialet skal sørge for vanntetthet og en viss pusteevne. Foran tærne, langs siden og rundt hælen er et stivt og solid materiale som beskytter både mot slag, gnissing og slitasje. All erfaring viser at slik kalosjering øker skoens levetid, særlig om man går mye i steinete terreng. 

Tåboksen på Mammut Trovat Advanced er såpass kraftig at det er mulig å sparke spor i bratte snøfonner så lenge snøen ikke er altfor hard. Skoen er dessuten stegern-kompatibel.

Vi har brukt skoen på både korte og lengre turer i bratt terreng på Vestlandet. Vi trives klart best med denne fjellskoen på de lengre turene. Til korte ettermiddagsturer blir den i kraftigste og tyngste laget. 

Godt grep på fjell

Mammut Trovat Advanced II High GTX har en forholdsvis grov yttersåle fra Vibram. Gummiblandingen er på den myke siden og sålen biter seg veldig bra fast på tørt fjell. Også på vått fjell er festet godt, langt bedre enn hva fjellsko-såler kunne tilby for et tiår eller to siden. Likevel er det verd å nevne at en så stiv mellomsåle som denne skoen har, i en del tilfeller vil gi en mindre kontaktflate med steinen enn en hva en mykere sko vil gi. Det kan gå ut over våtgrepet og er noe man bør være oppmerksom på. 

I gress og torv finner vi også forutsigbart feste og det skal være ganske gjørmete før vi føler at vi må være på vakt. 

Skoens mellomsåle vrir seg lite sideveis og også tåbøyen er stivere en gjennomsnittet. Fordelen er at her kan du sette tåspissen på et utspring eller en stein i stien og skoen holder deg der uten at fotbladet må arbeide like mye som med en mykere sko. Mammut Trovat Advanced er dog ikke like ekstremt stiv som for eksempel Aku Superalp GTX. At den vrir og bøyer seg noe lettere øker gangbarheten i flatt terreng.

God støtdemping

Denne fjellskoen tilbyr en både stiv og stabil såle uten at det går på bekostning av dempingen. Særlig under hælen kjenner vi at støtdempingen rommer mye. Den er ikke myk som en joggesko, men passe fast også når du går på steinete underlag med tung sekk på ryggen.

En noe avrundet hæl hjelper også til med at anslaget mot bakken ikke blir for hardt. Skoen har moderat rocker-fasong i framparten og steget føles naturlig, svakt rullende.

Stabil fjellsko

Mammut Trovat Advanced II High GTX har et godt hælsete som holder hælen komfortabelt på plass. Skoen sitter generelt tett på foten og godt strammet til støtter den også ankelen bra. Sammen med den stabile sålen inviterer dette til lange turer gjerne med mye last på ryggen. Også under traversering i bratt terreng føles denne skoen trygg og støttende.

Sveitsiske og italienske fjellsko har ofte en smalere passform enn skandinaviske. Også denne skoen kjennes på den smale siden i starten. Likevel går den seg litt til, læret strekkes noe og den blir etter et par turer levelig også for den mannlige testeren som har ganske bred fot. 

Snøremaljene er alle av metall og stopper like foran vristen. Totalt er det sju stykker og de tre øverste er åpne. Den nederste av disse tre har låsefunksjon. Snøringen fungerer bra og det er lett å få dradd passe stramt til.  

God kompis på flerdagsturer

Mammut Trovat Advanced High GTX er en fjellsko vi liker godt. Den gir mye støtte, godt feste og sitter bra på foten. Den demper fint og er så solid bygget at vi tror den vil vare lenge.

Med 860 gram i størrelse 45 er den ikke imponerende lett men heller ikke blant de tyngste fjellstøvlene.

Oppsummert er dette en god langtraver som heller ikke sier nei takk til en krevende topptur i ny og ne.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

God støtte

Sitter godt på foten

MINUS

Noe smal før den er gått inn

Test av Lundhags Bjerg Mid 

Lundhags Bjerg mid er en lett, halvhøy tursko som minner om en klassisk fjellsko. Dessverre glipper den på vått fjell.

Lundhags Bjerg Mid
BLIKKFANG: Lundhags Bjerg Mid er en slank og lekker tursko. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lundhags Bjerg Mid

Vekt:

Pris: 2900,-

Lundhags

Testår: 2023

skala
6/10

Lundhags Bjerg Mid er en halvhøy tursko i semsket skinn fra den italienske produsenten Corradi. Disse skoene er laget for fjellturer med litt eller lett oppakning.

Overdelen av skoen er polstret og sålen har noe demping. Skotuppen har fått litt ekstra forsterkninger som kan være kjekt på fjellstier og teknisk terreng. Selve yttersålen heter Vibram Pepe.

Skoene er testet i både dame- og herremodell. Vi har testet disse skoene på skogsstier og i fjellet, på både tørt og vått underlag. 

Passform

Skoene har to maljer som er godt plassert og som gjør det enkelt å snøre og stramme skoene. Sammenlignet med de andre skoene i testen, kan de minne om Hanwag Makra når det gjelder sideveis støtte.

Skoene er forholdsvis smale på foten. De er komfortable og normale i størrelsen, men for personer som vet at de har bred lest, kan det være lurt å prøve dem før man legger ut på lengre tur.

Haglöfs Solid Pro er en sko i samme segment og som egner seg for føtter med bred lest.

Svak på grep og vannmotstand

Godt grep er viktig på fjellsko. Her svikter disse skoene, dessverre. Vi sliter med å få grep på våt stein, noe som trekker fjellsko-opplevelsen ned. Det overrasker oss at Lundhags-skoene ikke er bedre, ikke minst ettersom Lundhags Jaure II High leverte såpass godt på sålegrep.

Ettersom skoene trekker inn vann, blir de uaktuelle for en god del turer.

Oppsummert

Skoene er lette og komfortable og ikke minst pene. Med et bedre sålegrep og bedre vannmotstand, ville dette vært mer aktuell tursko enn hvordan vi opplever 2023-versjonen, i forhold til prisen.

VURDERING
Grep
Passform
Vannmotstand
Helhet
PLUSS

Nokså lett

Stilig

MINUS

Grep

Noe smal

Trekker inn vann

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.