Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De bidrar til å avlaste anklene når du går med tung sekk. Les test av både klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
GODT SKODD: Lest test av sko som kan egne seg til sommerens fjellturer. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Fjellsko påvirker i stor grad hvordan turopplevelsen blir. For lette sko kan i verste fall føre til overtråkk og beinbrudd og at turen må avbrytes. Mens altfor stive og tunge sko kan gjøre turen unødvendig slitsom. Vi har tester av klassiske fjellsko, lave fjellsko (anmarsjsko) lette tursko med ankelstøtte (mid-terrain) og mer tekniske fjellstøvler til bruk på bre/med stegjern.
Sålen på fjellsko er konstruert slik at de fordeler trykket på en annen måte enn andre typer skotøy. På en god fjellsko fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå på ujevnt underlag. Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko kan du kjenne den godt i fotbladet, mens den knapt merkes gjennom fjellskoen.
• Gir god støtte i ankelleddet og avlaster når du går med tung sekk
• Gir godt grep også på vått og sleipt underlag
• Har såle som fjerner ujevnheter i underlaget
Skal du på tur i grovt og steinete terreng eller gå med tung sekk, vil du ha mer glede av en vridningsstiv og stabil fjellsko. Foto. Egill Danielsen
En god fjellsko bør være forholdsvis vanntett, ha isolerende egenskaper og puste bra slik at du ikke ender opp med å bli klam og kald på føttene.
Mammut Taiss Light Mid GTX er en lett fjellsko (660 g/str. 45), men som likevel har imponerende bra ankelstøtte og gpd snøring. Disse ble testvinner 2022 innen kraftige fjellsko. Disse fjellskoene finne for både dame- og herre.
Alfa Jerpe er en fjellsko som markedsføres som en jaktstøvel med middels stivhet og høyt skaft. De oppleves som svært komfortabel å gå med, både på etablerte stier og utenfor.
Hanwag Ferrata IIer en solid fjellsko i dame og herre og med forholdsvis stiv såle.
Crispi Briksdal GTX ble testvinner da vi sammenlignet klassiske fjellsko til fotturer med sekk. De har godt grep også på vått underlag og skoene er stabile uten å kjennes tunge på foten.
Aku Tengu er en forholdsvis kraftig fjellsko med Gore-Tex, men som framstår som en lett fjellsko å gå inn. Best egnet for lange turer i ulendt terreng, eller med tung sekk.
Lette fjellsko
Fjell- og tursko trenger ikke å være tunge, stive og dyre. Lettere tursko er kjennetegnes ved å være:
• Halvhøye, men mykere rundt anklene enn klassiske fjellsko.
• Billigere i pris, ettersom det stilles mindre krav til såle og vanntette egenskaper.
• Impregnerte, og med vannavstøtende egenskaper og grep som gjør at de egner seg til bruk selv om det er vått og på sti eller når det er vått.
• Godt egnet til lette dagsturer med eller uten sekk.
TEST AV LETTE FJELLSKO: On Cloudrock Edge er mer en fritidssko enn typisk fjellsko, men som fungerer fint til bynære turer eller kyststier. Øyvind Aas
Hoka Anacapa Mid GTX ble best i test innen lette fjellsko i vår sammenlignende test. Det er lette og komfortable sko å gå med, i tillegg til sikkert grep og vannavstøtende egenskaper.
Alfa Cecilieer en tursko som henvender deg til de kvinnelige turgåerne, og er en sko som har blitt blant Alfas bestselgere. En hybrid mellom joggesko og tursko, der ankelstøtten er mer som en strømpe. Disse bestod også vanntett-testen vår.
Vasque er en amerikansk skoprodusent har også fått fotfeste i Norge, med både Breeze LTog Breeze Mid GTX som rimelige, men lette og komfortable tursko for damer og herrer.
Hanwag Tatra II er en forholdsvis lett fjellsko, og som egner seg best for turer som ikke innebærer mye stein og ur. Vær obs på at disse kan oppleves som litt små i størrelsen.
LETTE FJELLSKO: Vasque Breeze Mid GTX kom godt ut i vår test av lette fjellsko når du ikke bærer på tung sekk. Foto: Øyvind Aas'
Anmarsjsko/lave fjellsko
• Lav som en joggesko
• Har fjellskoens stive såle
• Vekten er forholdsvis lav, samtidig som skoen er slitesterk og takler grovere terreng
• Kan oppleves som tunge/massive på grus og flatt terreng.
Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille fjellklatrernes behov. På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) blir det ofte en del klyving og miksende terreng. Fjellsko blir typisk for tunge, mens joggeskoene blir for lefsete og myke og kan slites i filler.
STORT UTVALG: Anmarsjsko finnes med ulike spissegenskaper. Foto: Øyvind Aas
De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe.
Black Diamond Mission LTble testvinner og en favoritt både blant dame- og herretesterne i vår sammenlignende test. Vær obs på at disse skoene kan oppleves litt små i størrelsen.
En fjellsko i lær vil ikke være 100 prosent vanntett, slik som en gummistøvel.
Lærsko er kjent for å ha gode vannavvisende egenskaper. Ved å re-impregnere dem med fett eller lærvoks, vil vannet prelle av, og skoene vil få lengre levetid. Om du bruker lærsko som støvler og står med dem i vann (noe du ikke skal gjøre), vil vann til slutt likevel trenge gjennom og det kan ta tid å tørke dem.
Fjellsko i syntetiske materialer er ofte lettere i vekt og puster bra. De vil som regel også tørke raskere. Sko med for eksempel Gore-Tex kan reimpregneres, men ikke med fett som ved lærsko. Det vil tette igjen porene og forringe pusteegenskapene.
VANNPRØVE: Alle skoene viste seg å holde vann da vi senket dem ned i en balje.
Moderne fjellstøvler i lær har ofte også membran som gir dobbel effekt: De er vannavvisende og de har pustende egenskaper, som gjør at du ikke blir klam og kald.
Ofte er det dessverre en sammenheng mellom hvor mye vann en sko slipper inn og hvor godt fjellskoen ventilerer.
Alpine fjellstøvler til bre og ekspedisjoner
• Stive såler som takler teknisk krevende terreng.
• Høyt skaft som avlaster anklene
• Snøresystem som lar deg justere hvor stramt du vil ha lissene flere steder over vrista.
• Stegjernskompatible
Skal du opp i de virkelig høye fjellene i Alpene, Andes eller Himalaya finnes det støvler som holder deg tørr og varm, og som avlaster på lange dagsmarsjer. Noen fjellstøvler har integrert gamasje helt opp til knærne.
ARBEIDSVERKTØY: Sherpaene på Nigardsbreen er vant til å ta imot turister som vil bevege seg på den gamle isen. Foto: Line Hårklau
Hva kjennetegner en god fjellsko?
Hva som oppleves som en god og vond fjellsko er individuelt. Vi anbefaler ingen å dra på langtur med splitter nye sko uten å ha blitt litt kjent med skoene først, for passform teller:
Skal du skaffe deg nye fjellsko, kjenn etter om fjellskoen sitter godt på foten, uten å klemme eller presse noen steder som gir ubehag. Kan de ikke strammes skikkelig, får du dårligere stabilitet.
Hvis skoen presser etter å ha hatt den på foten i kort tid, vil du garantert ha mye ubehag når du har gått i flere timer. Ikke sjelden er det også godt å få av av fjellskoene etter endt tur!
Test av Lundhags Jaure II MID
Svenske Lundhags går sine egne veier både når det gjelder funksjonalitet og filosofien rundt membran. Disse støvlene kan lekke – eller de kan være vanntette. Det er helt opp til deg som skal bruke dem.
Lundhags Jaure II Mid er en kraftig fjellsko som gir mye støtte fra sålen. Med sin kraftige lærkonstruksjon støtter den også ganske langt opp på ankelen.
Støvelen Jaure II finnes i ytterligere to varianter; Jaure II High og Jaure II Light High. Det vil si at testmodellen vår slekter på de høyeste og beste jaktstøvlene som Lundhags har å by på. Men her tester vi altså den minste og letteste modellen som er mer egnet for generell fjellvandring.
Med overdel i nubuck-lær krever denne fjellskoen et visst vedlikehold. Man bør spraye den med impregnering når den er ny. I tillegg anbefaler Lundhags – og det er helt nødvendig – at man behandler den særlig i sømmene daglig i bruk under krevende forhold.
Så er det snakk om Lundhags sin filosofi og bruk. Her er det virkelig viktig at du har forstått den og er med på laget. Har du det, vil dette kunne utvikle seg til en favoritt som bare blir bedre med årene. I motsatt fall kan man bli skuffet.
Lundhags bruker Certech-gummi i nedre del og et stykke opp på vristen på sine fjellsko. Derfra finnes lær. Læret er sydd fast i celllegummien med sterk tråd. Sterk tråd krever kraftige nåler og hullene etter disse er tydelige. For at disse hullene skal holde vannet ute krever det omhyggelig smøring for hver turdag. Vi gjentar: Hver dag. Særlig hvis du går mye utenfor stien, for eksempel under jakt som innebærer mye gåing i kratt og ulendt terreng, som innebærer gnissing og slitasje på bivoksen/impregneringen.
Men, om vi gjør det etter oppskriften, så gir Lundhags Jaure II MID deg en vanntett fjellsko. Og da åpenbarer den store fordelen seg: De tørker raskt foran ovnen.
Her er ingen tex-materialer eller unødvendige for som skal bli tørr. Ta ut sålen og resten er klar for neste dag i løpet av timer. Noen ganger kan et sokkeskift i felt gi tilstrekkelig opplevelse av tørr sko.
God demping
Lundhags Jaure II Mid gir en god gå-følelse med svært godt våtgrep på sleipe svaberg. Her må Vibram ha levert en av sine mykeste yttersåler. For dette biter. Samtidig erfarer vi at en så myk yttersåle slites raskere. Men det er kanskje verd det om du ferdes i krevende terreng.
Lundhags har benyttet ariapren-skum i mellomsålen, som også benyttes i Hoka-sko. Det kan forklare hvorfor det er så bra demping i disse.
Passform heller mot det smale, men også brede føtter får plass om man er bevisst på å ha med compeed på tur. Lundhags kan på grunn av sin tighte form gnage litt.
Igjen er det et spørsmål om du velger den beste kontrollen mot underlaget eller det som kjennes mest komfortabelt i butikken.
VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Total
PLUSS
Stabil såle
God støtte til fotbladet
MINUS
Må smøres jevnlig
Test av Mammut Taiss Light Mid GTX
Mammut Taiss Light Mid GTX er en kraftig og stiv fjellsko som nesten er utrolig. Den er ekstremt lett og har ekstremt god støtte på samme tid, og egner seg til lange turer i rolig tempo. Men vær nøye med å prøve den før du kjøper, for de er litt små i størrelsen.
TEST AV FJELLSKO: Mammut Taiss Light Mid eMammut Taiss Light Mid GTX er en slank og stiv fjelldsko som gir mye støtte. Foto: Egill Danielsen
Mammut Taiss Light Mid GTX
Materiale: Schoeller® soft shell, mikrofiber, ripstop og mesh
Membran: Gore-Tex® Performance Comfort
Vekt: 660 gram (str 45)
Veil. pris: 4499,-
Dame/herre: Ja
Testår: 2022
mammut.com
9/10
Mammut har her lansert noe vi knapt har prøvd maken til. Taiss Light Mid GTX er superlett og superstabil. Vi snakker om en vekt på 660 gram pr sko i størrelse 45, en vektklasse som minner om lave anmarsjsko. Men dette er noe annet.
Vi snakker her om en fjellsko i softshell med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en vridningsstiv mellomsåle og Vibram Lite Base yttersåle.
Smal passform
Passformen er forholdsvis smal og skoen er designet for å sitte så tight på foten som mulig. Den følger fotens fasong og svinger litt innover foran, ganske annerledes enn mange tradisjonelle, bredere fjellstøvler.
Både hel og skaft er tynt, men likevel veldig avstivet. Snøringen begynner nesten framme ved storetåen og akkurat i overgangen mellom vrist og ankel sitter den første av de tre åpne maljene. Med såpass lite materiale i overfoten er det lett å snøre skoen tett på foten.
Ankelen er så bra stivet opp at det nær sagt er umulig å tråkke over med denne skoen når den er snørt stramt.
Skoen er trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen et snev av pølseskinn-følelse, det understreker hvor tett og bra dette sitter.
GOD SÅLEKVALITET: Mellomsålen har ekstremt god stivhet men yttersålen kunne vært litt mykere for bedre våtgrep. Foto: Egill Danielsen
Stiv såle – hard gummi
Mellomsålen er ganske torsjonsstiv, noe som overrasker på en såpass lett sko. Sålen vrir seg lite og støtter fotbladet godt når vi går i steinur og krevende terreng.
Det er relativt stor bøyemotstand i denne sålen, som bidrar til støtte når man skal gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til sålens personlighet.
Man skulle tro at en så lett og tynn sko ville inspirere til høy fart på stien og det gjør den kanskje i utgangspunktet. Men den stive sålen bremser deg raskt ned. Her er litt for lite følsomhet til raske steg og hopp og sprett fra stein til stein.
Når man blir litt kjent med Taiss Light Mid inviterer den heller til lange turer i rolig tempo. Denne gangen uten at man må dra på et kilo på hver fot.
Ett av få ankepunkt mot denne skoen er at yttersålen har i overkant hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i myr, men de er blant de svakere på vått fjell, is eller snø.
Den trange passformen og stive konstruksjonen krever godt forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellstøvelen. Her må du derfor forsikre deg om to ting:
Finne ut om skoens form passer til foten.
Finne riktig størrelse. Både den kvinnelige og den mannlige testeren måtte gå opp en størrelse i forhold til hva de vanligvis bruker.
Sko som bør gås inn
Vi opplevde noe gnaging de første turene, men den forsvant da skoen fikk «satt seg».
Vi tror likevel at dette kan bli et langvarig problem for enkelte om man allerede fra start kjenner at det trykker hardt på feil steder, så prøv den før du kjøper.
I sum er vi stort begeistret for denne skoen, selv om den er såpass spesiell at vi ikke kan garantere at denne fjellskoen er for alle. Men Mammut Taiss Light Mid bør kunne gi mye glede på fjellet.
VURDERING
Stabilitet
Vannavvisende
Grep
Komfort
Total
PLUSS
Stabil såle
Svært god ankelstøtte
Stegjern-kompatibel
Svært lav vekt
MINUS
Noe hard yttersåle gir litt redusert våttgrep
Test av Hanwag Ferrata II GTX
Hanwag Ferrata II er en lett fjellstøvel med god støtte som egner seg for bratt høyfjellsterreng med mye stein. Mellomsålen avlaster fotbladet på en god måte.
TEST AV FJELLSKO: Låsemaljen i overgangen mellom vrist og ankel fungerer godt når man blir vant til den på Hanwag Ferrata II. Foto: Egill Danielsen.
Navnet Hanwag Ferrata II henspeiler til Via Ferrata-turer som gjerne foregår på utprøvde ruter i bratt og steinete terreng. Ofte benytter man også bøyler i fjellet som trinn. Til steget bruker man som regel framfoten og da er det særlig viktig hvilke egenskaper skoens mellomsåle har.
Denne skoen er like godt egnet til andre typer fjellturer, men fortsatt mest til hardt og bratt underlag.
Støvelen er laget i soft shell tekstil med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en spesielt vridningsstiv mellomsåle og Vibram yttersåle. Skoen har kraftig kalosjering som strekker seg fire-fem centimeter opp. På hælen er den enda krafigere. Dette borger for bra slitestyrke mot gnaging fra steinur.
Sitter tett på foten
Passformen heller mot en smal lest, men vi erfarer at også personer med ganske bred fot kan bruke den om man velger rett størrelse. Skoen er designet for å sitte tight på foten men vi opplever ikke at den gnager noe sted. Dette kan dog være individuelt og avhengig av fasongen på ens egen fot.
Helsetet er kraftig og stivt og gir god beskyttelse i steinur. Snøringen begynner langt framme og i overgangen mellom vrist og ankel sitter en låsemalje med en helt egen patent.. Den gir mulighet for å stramme svært godt over vristen og samtidig beholde løs stramming videre opp. Eller motsatt om man ønsker det. Vi opplevde frustrasjon da vi skulle ta av skoen og ikke klarte å løsne denne stramme-patenten. Etter litt prøving og feiling fant vi ut av det. I sum synes vi løsningen er god.
Ankelen er så bra stivet opp og skoen gir god beskyttelse mot overtråkk. Likevel, med en såpass myk overdel er det litt begrenset hvor mye hjelp den gir ved traversering eller vandring i utforbakke med tung sekk.
Støvelen er forholdsvis trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen en følelse av å være skreddersydd.
Fast såle
Mellomsålen er svært torsjonsstiv. At sålen vrir seg lite støtter fotbladet godt når man går med tung bør eller i steinete terreng. Gelenk-stivheten er også kraftig og det er relativt mye bøyemotstand i denne sålen. Det bidrar også til støtte når man skal klyve i krevende terreng eller gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til hvordan sålen oppleves.
Hanwag Ferrata II GTX er relativt lett og veier 845 gram i størrelse 45. Det er likevel langt unna konkurrenten Mammut Taiss Mid Light sine 660 gram i samme størrelse.
Som Mammut-skoen inviterer Ferrata II til lange turer i rolig tempo. Gjerne med litt vekt på ryggen. Den er fortsatt betydelig lettere og smekrere enn en tradisjonell fjellsko i lær.
Yttersålen har noe hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i torv, men er ikke helt på nivå med de beste når underlaget består av våt stein eller snø og is.
Litt tight passform krever noe forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellskoen. Det er viktig å prøve den i butikken og gå en runde eller to. Gjerne til ekspeditøren begynner å bli utålmodig. Sitter den fortsatt bra uten å gnage, tror vi at du blir fornøyd.
Bør gås inn
Vi opplevde noe smerter i tåballene de første turene. Trolig skyldes dette den stive mellomsålen. Etter litt bruk «satte den seg» og ble mer medgjørlig.
I sum liker vi denne skoen godt. Men som alltid er det viktig å være bevisst på hvilket behov man har. Hanwag Ferrata II passer best for vandring, gjerne i fjellet, og som liker å ha med telt og full pakke i sekken.
VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannmotstand
Totalinntrykk
PLUSS
Stabil såle
Solid rundt helen
MINUS
Stiv såle, krever noe tilvenning
Test av Alfa Jerpe A/P/S fjellsko
Alfa Jerpe er en middels stiv og innovativ fjellsko med Boa-snøring. Her får du fordelene av et høyt skaft, uten at det merkes.
TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
Alfa Jerpe A/P/S GTX
Vekt: 715 gram (str L herre)
Pris: 4999,-
Nett: alfa.no
9/10
Alfa Jerpe er en høy fjellsko som produsenten også markedsfører som jaktstøvel. Høyden gir fordeler ved vading over elv eller gange i våt, myk myr. Ved vandring utenfor sti gir høyt skaft beskyttelse mot at rusk og rask finner veien ned i skoen.
Alfa Jerpe skiller seg ut med BOA-snøring. Snøresystemet består av en tynn wire som man strammer ved å dreie hjulet på siden av skoen Det finnes separat stramming av nedre og øvre del. I forhold til tradisjonelle skolisser synes vi likevel det gir litt dårligere mulighet for å stramme kun deler av skoen isolert, som for eksempel helt øverst på skaftet. Samtidig er det lett å løsne snøringen ved å dra hjulet rett ut.
ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen
Lav egenvekt
Det første som slår oss er hvor lett skoen er. Vekt på 715 gram (str. 45 herre) og 520 gram (str. 38 dame) er imponerende lavt. Faktisk er den lettere enn mange fjellsko med lavt skaft.
Noe av grunnen skyldes det syntetiske Alfa Air-overmaterialet. Det kjennes som en blanding av gummi og plast og gir en vedlikeholdsfritt fottøy som gir god beskyttelse av foten.
Høy komfort
Som de fleste moderne fjellsko er Alfa Jerpe utstyrt med Gore-Tex membran. Den har vært helt vanntett under vårt bruk og skoene var fremdeles tørr etter å ha stått en halvtime i et kar med vann. Om ytterstoffet alene vil være vanntett hvis membranen en dag ryker vet vi ikke. Når det skjer vil en syntet-materialet ikke kunne impregneres for å motstå vanninntrengning slik en lærsko kan.
Middels stiv
Alfa Jerpe sitter komfortabelt og godt på foten og helboksen gir og støtte og beskyttelse til nedre del av ankelen. Mellomsålen er middels stiv og yttersålen gir godt og forutsigbart grep også på våt stein. Alfa-varianten av Vibram-sålen ligger her helt i øvre sjikt.
Ulempen med jaktstøvel-fasong er at slike sko gjerne kjennes mer som en støvel på foten. Men ikke her. Alfa kamuflerer den opplevde størrelsen på imponerende vis. Dette er behagelig å gå med, også på sti. Til å være så høy er denne fjellstøvelen forholdsvis myk. Den gir ikke særlig mer støtte enn en halvhøy. Fordelene her ligger altså i beskyttelse mot vann og rusk. Dette har sine fordeler for jegere eller turgåere som ferdes utenfor stier.
Alfa Jerpe er en dyr fjellsko, men den er god. I sum snakker vi her om en behagelig fjellstøvel for deg som trenger litt ekstra beskyttelse.
VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS
Lett
Godt våtgrep
MINUS
Ikke like sideveis støttende som andre tilsvarende fjellsko
Test av Crispi Briksdal GTX fjellsko
Den kjente Italienske skoprodusenten Crispi har mange fjellsko i sortimentet. Crispi Briksdal GTX er rettet mot det norske markedet, men lages på fabrikker i Italia. Disse skoene er beregnet på bratt friluftsliv og fotturer med oppakning.
FJELLSTØVLER: Crispi Briksdal GTX er en kraftig fjellsko med godt grep. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Crispi Briksdal er en kraftig fjellsko, men som vi ikke trenger lang tid på å gå inn. Den har også en svært behagelig innersåle som føltes god på foten med det samme. Gore-Tex gjør fjellstøvelen både pustende og vanntett, og overdelen består av Nubuck-lær.
Videre har Briksdal har forsterkninger i form av gummikalosjering på utsatte områder gjør støvelen slitesterk. Den har meget god stabilitet. Den har Vibram yttersåle, som gir solid grep og feste i ulendt terreng, og har også festemulighet for gamasjer.
En låsekrok over vristen er med å holde foten godt oppi skoen når du trenger ekstra støtte.
Snøringen er også trukket litt lengre frem på foten, og er asymmetrisk for å følge fotens naturlige bue over vristen.
Skoen er veldig komfortabel på foten, og gir god støtte til tung sekk. Den oppleves heller ikke som tung, til tross for god vridningsstivhet. Den fungerer overraskende bra i lettere og variert terreng. Dette er en unisex-modell. Den oppleves som en litt smal fjellsko-modell.
PLUSS
Godt snøresystem
God støtte til ankelen
Fungerer i variert terreng
Komfortabel
MINUS
Mindre egnet for lette turer
Test av Hanwag Tatra ii GTX
Hanwag leverer med Hanwag Tatra ii GTX en komfortabel og lett fjellsko med lavt kutt, sammenlignet med mange av de andre i testen.
Foran finner du en krok for å feste skolissene bedre, og en polstret og myk skinnpløse øverst mot ankelen.
Foran på skoen har Hanwag satt på en gummikant som gir ekstra beskyttelse.
Yttermaterialet er nubuck-lær, som enkelt forklart er lær der hvor det ytterste laget er fjernet. Den behandlingen er med på å gi den myke følelsen på utsiden. Kompromisset er at det gir litt mindre slitestyrke enn for eksempel fullnarvet lær.
Skoen kan oljes for å gjøre den mer vanntett.
Også dette er en fin og lettgått sko. Litt mindre ankelstøtte enn for eksempel Alfa Queen, Viking og Aku.
Det gjør den bedre egnet for stiturer som ikke innebærer så mye gåing i steinur, men fortrinnsvis på sti, samtidig som den gir litt mer sideveis støtte enn mange andre skomodeller i dette segmentet.
Oppleves som litt små i størrelsen.
PLUSS
Lett
MINUS
Ikke blant de mest stødige i testen
Test av Alfa Cecilie tursko
Alfa Cecilie + GTX er designet og utviklet av Cecilie Skog og Alfa. Den har et slitesterkt yttertekstil med Gore-Tex-membran som gjør skoen vanntett og pustende.
ALFA CECILIE: Lett, nett og stilig er stikkord for Alfa Cecilie.
I stedet for ankelstøtte har disse skoene forsterkninger som minner mer om en integrert ankelsokk. Denne beskytter mot at lyng, sand og kvister sniker seg ned i skoen, men gir lite støtte i terrenget.
Det krever litt mer innsats å komme nedi disse skoene, men de sitter til gjengjeld godt når de omsider er på. Skoene er lette å gå med.
Ankelgamasjen er myke, og gir mer beskyttelse mot bøss og kvist enn ordinære joggesko. Skoene er også mer romslige for tærne enn det litt spisse designet gir inntrykk av.
LETT GANGE: Alfa Cecilie er laget for å ta deg fra skogen til fortauskafeén på komfortabelt vis
Vektmessig er Cecilie-skoene noen gram lettere enn Alfa Ramble Advance, som vi har testet tidligere, til både terrengløping og tinderangling.
Er du ute etter sko som ikke ser like raske ut som joggesko, og som primært skal brukes til å gå tur med, men fortsatt har egenskapene til en joggesko, vil en Alfa-sko som ikke må se rask ut, men som fortsatt er sprek, vil disse være aktuelle.
Designmessig appellerer de til turer med både tights og shorts eller turbukser. Cecilie Skog selv foreslår dem kombinert med sommerkjole også. Om du synes utseendet egner seg til mer festlig lag blir opp til deg.
VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS
Myke både i såle og overdel • Lette på foten • Lav vekt • Friske farger • Tetter godt mot rusk i skoen rundt ankelen
MINUS
lite ankelstøtte • avrundet hæl gir litt begrenset grep i nedoverbakker
Test av Salewa MTN Trainer Lite GTX
Salewa MTN Trainer Lite GTX er en god anmarsjsko for både lette og tyngre turer. MTN Trainer er laget for raske turer med godt tempo.
Vasque-skoene har en nett profil og fin avrundet tupp som passer godt rundt foten. Sålen er ikke bredere enn selve skoen noe sted, men føles likevel stabil.
Den myke sålen er ikke den som gir tryggest stand på små utspring i fjellet, men yttersålen griper godt på både vått og tørt fjell.
SLANKE OG MYKE: Vasque Breeze Mid GTX har en smal og slank fasong.
Klyving foregår derfor mer med hele tåpartiet bøyd inn mot fjellet, enn ved å bruke sålens stivhet for fraspark. Hælpartiet er fast og forsvinner ikke under foten slik det gjør på den lave modellen Breeze LT.
Sålen vinkler seg med terrenget, noe som gjør at hele yttersålen kan gripe godt mot underlaget.
Skoene er runde i tuppen. En av testerne kjenner antydning til gnaging på sine sko, som spores til en krøll på innsiden av membranet.
Ankelpartiet er mykt og relativt lett å stramme passe rundt både akilles og ankler. Lissene har to hekter på skaftet, men går gjennom flate løkker over vristen.
På utsiden er skaftet forsterket med litt ekstra polstring, som beskyttelse mot skarpe steiner og utspring.
ALTERNATIV: Damemodellen kommer også i en frisk turkis variant.
Vasque-skoene er noe smalere tursko enn Hoka og On sin modell, og de er også litt små i størrelsen, som kan være greit å være oppmerksom på hvis du befinner deg mellom to størrelser, eller om vil ha plass til tykkere sokker.
De runde lissene er fine og lette å stramme og få til å sitte bra. Skoen føles tettsittende og god på foten, uten kipping eller i overkant. Det er romslig plass over tær og vrist.
Vasque Breeze GTX er en sko som kommer ut med god score på veldig mye. Den er lett og myk og vil fungere til både lufteturer med hunden og til korte ettermiddagsturer på stier og grus.
Breeze har en joggesko-lignende følelse, samtidig som den beskytter godt i terrenget. En favoritt hvis du vil ha nettere sko enn for eksempel Anacapa fra Hoka.
Prisen er også en god del lavere enn for de andre skoene i denne testen.
VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS
Myke både i såle og overdel
Slanke og nette på foten
Lav vekt
Friske fargealternativer
Slutter tett rundt ankelen
Prisgunstig
MINUS
Kan oppleves som myke med tung oppakning
Noe avrundet hæl gir litt lite grep i nedoverbakker
Test av Vasque Breeze LT GTX
Vasque Breeze LT GTX er en tursko som kan minne om en terrengjoggesko. Den har vanntett Gore-Tex-membran, myk mellomsåle og gripevillig Vibram-såle.
MYKE TURSKO: Vasque Breeze LT GTX er myke tursko med høy komfort
Turskoene fra amerikanske Vasque har et utseende som minner om en joggesko.
De har også en myk mellomsåle og godt avrundet tupp.
Vasque er et merke med lange tradisjoner i USA, men de er et relativt nytt merke på det norske markedet. Produsenten lager alt av tursko og fjellstøvler.
Modellen Breeze finnes også i en støvelvariant med den samme myke sålen, men med høyt skaft og mer støtte.
Denne skoen skulle gjerne ha vært med i vår store skotest av anmarsj og tursko, men kom litt for sent. Vi har likevel valgt å måle denne skoen etter de samme kriteriene som skoene i den testen.
Yttersålen på Vasque Breeze LT GTX har skarpe knaster for godt grep på løs skogbunn. Gummiblandingen i den lette Litebase Vibram-sålen gir også godt grep på vått fjell.
Det første vi legger merke til med Vasque-skoene er at de er ekstra myke under hælen. I begynnelsen gir skoene litt følelsen av at vi går på hælene.
Det føles rart, men også litt komfortabelt med den veldig myke sålen under hælen.
GRIPEVILLIG: Yttersålen fra Vibram er lett og gir godt grep.
De føles nesten litt som MBT-skoene som var populære for noen år siden og kan også minne litt om Hoka One One sine myke sko.
Du blir tvunget til å stramme deg opp i rygg og hofte, men det føles uvant og pålegger leggen ekstra strekk. De føles også litt ustabile med tung sekk.
Vasque-skoene er lettere enn de fleste andre sko vi har testet tidligere i tilsvarende kategori.
De ligger ganske tett mot terrengjoggesko i vekt og følelse. Kombinasjonen av lav vekt og myk såle gjør at de føles veldig lette og komfortable på i hverdagen.
JOGGESKOAKTIG: Vasque Breeze LT GTX har vanntett membran og kvikk joggeskofølelse.
De runde lissene er lette å stramme godt, og de holder godt på knuten. Øverst sitter lissehullene ekstra tett slik at du kan stramme skoene ekstra godt over vrista.
Vi opplevde ofte at det ble litt for stramt her og vi måtte være litt ekstra nøye med å fordele stramheten i lissene nedover skoene, ikke bare dra til på toppen.
Selv med stramme lisser opplever vi at skoen kipper litt i den myke hælkappen. Denne gjør at skoene er lette å ta av og på, og at de ikke i det hele tatt klemmer rundt achilles-senen.
TETT MED LISSER: Øverst er det ekstra tett mellom lissehullene. Dette strammer godt, men kan også gi litt trykk over vrista.
Det litt dårlige hælgrepet i skoen er også med på at skoen føles upresis i motbakker der vi står på tærne mot underlaget.
Den avrundede skotuppen og myke sålen gir også lite støtte ved klyving i fjellet. Den myke mellomsålen gjør det ekstra vanskelig å stå stødig på små hyller i fjellet.
Her må du stole på sålegrepet og heller bøye skotuppen inn mot fjellet og sparke fra med tåballene.
Vasque Breeze LT GTX er en veldig komfortabel sko og ha på foten. Den er god å gå lette turer i skogen med, men føles for myk og lite presis til klyving i fjellet og vandring i grovere terreng.
Det spesielt myke hælpartiet i mellomsålen gjør skoene gode å gå med i nedoverbakke, men de påfører også litt ekstra strekk i legg og achilles.
Den myke hælkappen gir god komfort, men holder dessverre litt dårlig rundt foten.
VURDERING
Grus
Fritid
Sti
Utenfor sti
Klatring
Ur
Totalinntrykk
PLUSS
Lett
Komfortabel
Myk mellomsåle er behagelig
Godt grep
Vanntett
Gore-tex
Joggeskotupp
God i lett terreng og på grus
Hempe
MINUS
Ikke det beste grepet rundt hælen
Myk mellomsåle under hælen
Upresis tupp gjør dem mindre egnet til klyving
Test av Hoka Anacapa Mid GTX
Hoka Anacapa er en lett tursko fra Hoka One One. Den har kraftig og bred såle, men likevel lav vekt. De egner seg til lette turer med lite oppakning.
HOKA ANACAPA: I 2018 lanserte Hoka en egen egen serie med mer tur- og fjellsko-orienterte modeller med mål om å nå ut til flere enn idrettsutøvere og komfortsøkende hundeluftere. Røde damesko og blå herresko. Foto: Øyvind Aas
Hoka er ikke lenger enerådende med voluminøse såler og maksimal demping, men likevel svært populær skoprodusent i Norge, også innen tur- og fjellsko.
Hoka Anacapa er en sko med forholdsvis bred såle og lest, beregnet for gåturer i terrenget og i fjellet. Innsiden av skoen inneholder materialer som er produsert av soya og resirkulert polyester, mens yttermaterialet består av lett nubuck-lær og Gore-Tex-membran.
STORE SKO: Hoka Anacapa har stort fotavtrykk og lav vekt.
Lissesystemet består av en låsende lissehempe øverst på vristen, to hektehemper på skaftet i tillegg til lissehull nedover vristen.
Over akillesen har skoen et dypt spor for å gi litt ekstra plass. En ekstra pute sitter rett nedenfor denne spalten. Den ekstra puten er også festet til en draløkke slik at skoene er lette å få på.
Utad er skoen stor og litt mye sko sammenlignet med mange av de andre i testen. Den har fått den typiske meta-rockeren, altså buefasong under skoen som Hoka er kjent for.
HØY KOMFORT: Hoka Anacapa er myke, men stabile å gå med.
De framstår også litt kraftigere sammenlignet med for eksempel Hoka Toa, som vi har testet tidligere. Sålen på Anacapa er både lang og bred. Den strekker seg ut bak hælen og er bredere enn foten hele veien. Dette gir et stort fotavtrykk mot underlaget. Det gir i tillegg god stabilitet, selv om selve mellomsåle-materialet er mykere enn på andre sko.
Det mest unike med Hoka Anacapa er den spesielle halen på skoene. Den minner om split-tailen på gamle løssnø-snowboard eller stjerten på tårnsvalene som flyr høyt når det er finvær. Hensikten med halen er å gi en mer rullende bevegelse i nedoverbakkene og ved hælisett under gange. Det gjør at du ikke trenger å bremse farten nedover, men at skoen følger bevegelsene på en bedre måte.
Sliter du med akilles-smerter, vil du sette pris på denne «svale-stjerten» i nedoverbakkene. Den gjør at du fint kan holde farten på en behagelig måte. Skoen hjelper deg med bremse, uten den skarpe, harde hælkanten mer tradisjonelle støvler vanligvis har.
Anacapa sin herre-modell oppleves som stor i størrelsen. Den er også romslig over vristen og tærne. Dameskoen oppleves forholdsvis normal.
Til tross for den voluminøse sålen og det litt voldsomme utseendet, overrasker Hoka-skoen positivt. Om formålet er en lett og behagelig tursko er den den mest behagelige skoen i testen å gå med. I tillegg har den sikkert grep, noe som bidrar til at Hoka One One Anacapa er en knepen testvinner i denne sammenlignende testen.
Hoka Anacapa kommer også i en low-versjon, som vil minne enda mer om en joggesko, om du vil unngå ankelstøtte og spare enda mer vekt.
VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS
Romslig tåboks
Myk og dempende såle
Godt hælgrep utfor
Stabil tross den myke mellomsålen
Lett
MINUS
Stor i størrelsen
klumpete utseende
Åpne rundt ankelen
Litt brede for klyving/klatring
Test av Black Diamond Mission LT
Black Diamond Mission LT er en anmarsjsko som ser ganske like ut som Black Diamond Session, men er i praksis en helt annen sko.
Black Diamond Mission LT har en stivere og tykkere såle med nyloninnlegg for beskyttelse mot skarpe steiner.
Overdelen er luftig og elastisk, men likevel solid og støttende.
Tåområdet og fotbuen er beskyttet av et tjukt lag med gummi, med god friksjon klatring og klyving. Yttersålen har suverent grep på glatt sva og også på løs skogbunn.
Pløsa til Mission er heldekkende og elastisk. Store løkker både over hælen og på pløsa gjør det lett å dra på skoene, selv med lissene ferdig knyttet.
Polstringen er god slik at du kan stramme lissene godt. På stien føles Mission LT som presise og komfortable, og gode å gå med.
Disse kan vi gå med lenge, rett fra skoesken. De samme erfarer vi i klyvepartier, de er presise når trinnene blir små.
Mission LT er ikke de skoene med aller mest støtte for turer i grovt terreng eller med tung sekk, selv om de er mer egnet enn Black Diamond Session
De kan oppleves litt små i størrelsen, noe som er verdt å vite om du skal gå lenge i et strekk.
Er du mindre opptatt av ankelstøtte og trenger et lettere par til skogs- og fjellturer, så gir Black Diamond Mission både høy komfort og god beskyttelse, ikke minst i tuppen.
VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS
Myk såle og luftig overdel
Godt grep i sålen og lav vekt
God beskyttelse rundt tærne
Super passform
MINUS
Overdel tiltrekker seg en del støv/skitt
Test av Arc’teryx Konseal FL
Arc'teryx Konseal FL er en anmarsjsko med slankt utseende og lisser helt frem til tærne. Konseal FL ble fort en favorittene i denne testen.
Designmessig kan Arc’teryx Konseal FL minne litt om klatresko når du ser dem ovenfra.
Skoene har en kraftig forsterket gummitupp og også raust med gummiforsterkninger på sidene.
Sålen er laget av Vibram og har små runde knotter i myk gummi som griper godt på både vått fjell og skogbunn.
Konseal FL har Gore Tex-membran i overdelen. Hælgrepet er godt, og skoene sitter stramt rundt foten uten å gnage.
Arc'teryx-skoene oppleves som ganske lave over vrista, men dette kan reguleres med snøringen som går så langt fram på foten, noe som er en fordel hvis du vil justere ut fra bratthet og distanse.
Store løkker både over hælen og den godt polstrede pløsa gjør skoene lett å dra på.
Arcteryx-skoene ble raskt blant favorittene i denne testen, med høy komfort og god presisjon på små tak. De er også myke og komfortable på grus og i lettgått terreng.
Arc'teryx Konseal FL er lette, anvendelige sko som lett kan brukes på fjellturer så vel som på fritiden.
VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS
Myk såle og stram overdel
Godt grep i sålen og lav vekt
God beskyttelse rundt tærne
Super passform
Presise i fjellveggen
MINUS
Kan klemme litt over tærne når de bøyes
Sålen er litt tynn
Test av Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs samarbeider med løpesko-giganten Asics om sine tursko, noe Haglöfs LIM Low Proof er et resultat av. Low Proof har lav vekt, og er vanntette.
Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs LIM Low Proof
Vekt: 340 g / 275 g
Pris: 1300 kroner
8/10
Haglöf sine LIM-, eller Less Is More-skoene har både yttersåle og mellomsåle med teknologi fra de japanske sportsskoekspertene.
Mellomsålen har Asics’ spesielle Gel-teknologi for støtdemping.
Yttersålen minner mer om en joggesko enn klatre- og fjellsko.
Haglöfs Low Proof er noe smalere sammenlignet med for eksempel Salewa Wildfire Edge.
Den er likevel overraskende gripevillig på glatt svaberg og de gir godt grep på stien.
Sålen føles også god og medgjørlig på grusveier med lett avrundet hæl. Joggeskotuppen føles dog mindre presis på fjellhyller enn mer kantete skotupper.
Overdelen på Lim Low Proof er laget i solid kunstlær med en vanntett Proof Eco-membran. Overlæret oppleves likevel som luftig og smidig.
Passformen er middels trang og skoene er ikke blant de med aller mest støtte. Vekten er også lav.
Vi opplevde litt gnaging rundt hælen så prøv deg fram før du gyver løs på lange dagsmarsjer med dem. De kan oppleves noe små i størrelsen.
LIM Low Proof er en vanntett tursko som føles myk og lett. Best for deg som vil ha en lettgått sko uten altfor mye støtte.
VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS
Solid overdel i kunstlær
Vanntett membran
Gripevillig såle fra Asics
Støtdempende Gel-innlegg fra Asics
Smidige
MINUS
Joggesko-tupp
Mindre egnet til klatring/klyving
Litt gnaging rundt hælen
Test av Mammut Alnasca II Low GTX
Mammut Alnasca II Low er en lettere og mykere anmarsjsko. Alnasca II Low er gode i ulendt terreng, og komfortable nok til korte turer i nærmiljøet.
Mammut Alnasca er en sko som har gripevillig såle fra Michelin og et semsket overlær med Gore Tex-membran.
Den stive hælkappa gir god støtte for foten, og skoen sitter godt på.
Mot akillesen er skoen mykere for mindre trykk her enn hva vi erfarte med Mammut Kento Low. På Alnasca er det ingenting som gnager.
Sålematerialet består av memory-skum vil forme seg etter foten med tiden. Både tårommet og sidene av skoen er beskyttet forsterkninger av kraftig gummi.
Sålen er ganske lav sammenlignet med de andre skoene. Skoen gir god friksjon i møte med stein og en pålitelig følelse.
En litt avrundet hæl gjør skoen god også på grusveier og i nedoverbakker.
Vekten er litt høy, men skoen føles også solid og stødig. Mammut Alnasca II Low er et godt kompromiss mellom stiv støtte og avrundet komfort.
Skoene er gode i ulendt terreng, og også komfortable nok til de korte turene på grus og sti i nærmiljøet.
VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS
Stiv såle og godt grep
God beskyttelse mot underlaget
Vanntett og solid
Stegjern-kompatibel
MINUS
Ikke blant de letteste
Ingen hemper på helen
Test av Aku Tengu GTX
Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som er særlig egnet til bratt og steinete terreng og for deg som skal bære tung sekk. Disse skoene er også kompatible med stegjern.
AKU TENGU GTX: En moderat stiv fjellsko som også kan benyttes med stegjern. Foto: Egill Danielsen
Aku Aku Tengu GTX
Vekt: 853 gram (str 45 herre)
Pris: 3800,-
aku.it
8/10
Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som gir mye støtte fra sålen. Øvre del av skoen støtter ikke like mye. Ankelstøtten er ok, men virker relativt sett lavere prioritert enn sålestivhet. Skoen virker lettere konstruert jo lenger opp man kommer.
Med overdel i tekstil er denne støvelen i prinsippet vedlikeholdsfri, men det er alltid en fordel å impregnere produktet når det er nytt.
Aku Tengu GTX har kalosjering som går hele veien rundt og denne fjellskoen fremstår som svært solid bygd av den italienske skofabrikken.
Allerede etter få steg kjenner vi at dette er en sko for moderat marsj-tempo i ulendt terreng. Denne skoen passer best til turer hvor tempoet er jevnt, men ikke høyt. Lettbeint spretting på stien er ikke denne skoens styrke.
Til gjengjeld viser Tengu GTX muskler når terrenget er bratt og steinete. Det er særlig nedre del av skoen som utmerker seg positivt – altså sålen.
MED PÅ NOTENE: Skoen framstår som presis og stabil, særlig i grovt terreng. Foto: Egill Danielsen
Kraftig såle
Yttersålen fra Vibram biter over gjennomsnittlig godt og forutsigbart både på tørt og vått fjell. Men det er mellomsålen som skiller seg mest fra mengden. Her får du mye stivhet samtidig som du får god demping. Det er en imponerende kombinasjon.
Sålen er svært vridningsstiv og støtter foten godt når du må plassere steget slik at ikke hele fotbladet møter underlaget. For eksempel i hardt og skrått terreng eller når du forserer ur eller steinete sti. Særlig ved tung bør er en slik egenskap viktig.
I tillegg er stivheten i sålen god. Den gir relativt mye motstand, samtidig som sålen bøyer seg naturlig på samme sted som foten. Den kombinasjonen gjør at Aku Tengu GTX framstår som en presis og samarbeidende fjellsko hvor skoen støtter foten selv om du bare plasser fremre del av fotbladet på den neste steinen i stien.
Disse skoene er stegjern-kompatibel til fjellturer som involverer ferdsel på bre.
God demping
Samtidig med denne stivheten demper sålen uvanlig godt, forutsatt at skoen utsettes for nok vekt. Den mannlige testeren på 95 kilo får god nytte av dette, mens den kvinnelige testeren på 60 kilo må ha litt vekt på ryggen før hun oppdager disse egenskapene ved skoen.
Passform er kanskje det vanskeligste punktet å vurdere ved en fjelstøvel fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt.
Vi opplever at denne skoen generelt slutter bra om foten, men at helpartiet ikke er optimalt om man har en litt kraftig hel. Det er litt lite rom i helboksen i skoens lengderetning og vi opplevde kraftig gnaging de første turene. Heldigvis bedret dette seg en god del når vi fikk gått inn skoen. Altså er det en fordel å prøve disse skoene for sin fot.
Aku Tengu GTX er ikke blant de letteste fjellskoene, men solide fjellsko for lange turer med eller uten oppakning.
VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalinntrykk
PLUSS
Stabil såle
God støtte til fotbladet
MINUS
Moderat støtte i øvre del av skoen
Test av Alfa Walk King Advance
Alfa King Advance er en trygg og god fjellsko med godt grep på vått fjell. En klassisk fjellsko i lær med romslig passform.
TEST AV FJELLSKO: Walk King Advance er en tradisjonell fjellsko i fullnarvet lær, med Gore-Tex og moderne Vibram yttersåle som gir godt grep. Men læret er dårlig beskyttet mot slitasje langs sidene. Foto: Egill Danielsen
Alfa Walk King Advance
Vekt: 892 gram (str 45 herre)
Pris: 3799,-
alfa.no
7/10
Det er lett å like Alfa Walk King Advance. Det er en fjellsko som kjennes komfortabel fra første stund og vi opplevde ikke særlig behov for å gå den inn. Det skyldes blant annet en romslig innvendig fasong som vi synes er godt tilpasset nordiske, litt brede føtter.
Alfas såkalte memory-foam og det myke skinnet i øvre del av støvelen innvendig bidrar også til en behagelig følelse på foten uten at det trykker for hardt noen steder.
Må smøres
Materialet er tradisjonelt, fullnarvet lær som naturligvis må behandles jevnlig for å beholde skoens egenskaper. Dermed er vedlikeholdsbehovet større på denne enn for en syntetisk støvel. Fordelen er at man ofte kan holde en lærstøvel noenlunde vanntett ved å smøre den – også når Gore Tex-membranen en dag ryker.
Vi opplever skone som forholdsvis nett på foten til en klassisk lærsko å være. Den er ikke spesielt tung og den gir grei ankelstøtte om man ikke går med de tyngste børene. Sålen er middels vridningsstiv og glenkstivheten er også midt på skalaen. Det vil si at bruksområdet er bredt, alt fra hytte-til-hytte turer med moderat oppakning til daglige turer til den lokale fjelltoppen.
BEHAGELIG PÅ: Mykt skinn i øvre del av foret bidrar til god komfort. Foto: Egill Danielsen
Litt hard mellomsåle
Yttersålen av typen Vibram Grip AMG som Alfa benytter på denne modellen, gir imponerende godt grep på problemunderlaget våt stein. Kombinasjonen av gummiblanding og mønster gjør også at grepet også, vel så viktig, er forutsigbart. Det reduserer mentalt stress og gir trygghet på tur.
Vi opplever at mellomsålen er noe hard når det kommer til demping. Her er andre støvler som for eksempel Aku Tengu GTX betydelig bedre. En viss svakhet er også mangel på kalosjering rundt hele støvelen. Tå og hel er beskyttet, men går man i steinete terreng må man må påregne betydelig slitasje på læret langs sidene.
Oppsummert vil vi si at Walk King Advance er en god allround fjellsko for den som ønsker fottøy til variert, fremfor spesialisert bruk. Skal du ha kun ett par fjellsko, gjør du neppe feil med å velge disse.
Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som egner seg til turer med sekk på ryggen. Skoene er lett å gå inn og over gjennomsnittet komfortabel over tid. Vi har testet skoene i både dame- og herremodell.
Crispi Skarven Evo
Materiale: Fullnarvet nubuck-lær
Membran: Gore-Tex Vekt: 703 gram (str. 38)
Pris: 4499,-
Dame/herre: Ja
Testår: 2022
Crispi.no
8/10
Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som gir bra støtte fra både sålen og overdelen. Det betyr mye om man bærer tung sekk og kan være med å beskytte mot både belastning og skader.
Med en overdel i 2,6 mm nubuck-lær ligner de mest på en klassisk fjellsko med noe behov for vedlikehold. Læret virker litt tørt og bør impregneres allerede før man tar støvelen i bruk. Over tid vil støvelen holde seg best om den rengjøres og smøres jevnlig.
VÅTT: Testskoene var noe tørre i læret og vannet prellet ikke av. Foto: Egill Danielsen.
Vanntett membran
Crispi har utstyrt fjellskoen med en kraftig kalosjering som går hele veien rundt skoen. Kalosjeringen går høyt og beskytter bra mot slitasje som følge av gnissing mot stein og kratt. Skarven Evo fremstår i det hele som solid bygd.
Den er utstyrt med Gore Tex-membran som en ekstra forsikring mot vanninntrenging. Vi anbefaler likevel å skape en barriere mot fuktigheten på utsiden av skoen ved hjelp av impregnering.
Gode fjellsko å gå med
På første tur slår det oss hvor komfortabel disse fjellskoene er. Den oppleves passe myk og passe stiv på samme tid. Det trykker ikke spesielt noe sted på foten og vi opplever ikke særlig behov for å gå den inn.
Hvordan en sko oppleves på foten vil alltid være individuelt. Ingen føtter er like og ingen sko kan være perfekt for alle. Likevel opplever testerne, som har nokså ulike føtter, at dette sitter veldig bra. Og et lite ekstra pluss for en deilig, perforert innersåle. Den vil nok ikke holde seg «fresh» like lenge som skoen, men når man har bladd opp flere tusen kroner gir en god følelse at produsenten har øye for detaljene.
Middels kraftig såle
Våte svaberg er ofte skummelt underlag på fjellet men yttersåler på dyre fjellsko har generelt blitt bedre det siste tiåret. Grepet avgjøres av både mønster og gummiblanding og denne Crispi-skoen gir forutsigbart feste også på vått fjell.
Mellomsålen er middels vridningsstiv og passer bra til vandring på sti. Bøyemotstanden er også middels stiv i forhold til de øvrige fjellstøvlene i testen men viktigst er at bøyen kommer på rett sted under tåballene. Og det gjør den.
HERREMODELLEN: Finnes i størrelser fra 36-50 .
Hælsetet sitter som støpt på våre føtter og ankelstøtten er god. Crispi Skarven Evo er et bra kompromiss mellom stivhet, støtte og komfort.
Det eneste klare minus med Skarven Evo er at den er noe tung, slik en godt polstret lærstøvel ofte er. Kan du leve med det er dette en fjellstøvel vi trygt kan anbefale til tre-firedagers turer med sekk på ryggen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.