FJELLSKO DAME OG HERRE – TEST 2022 

De beste fjellskoene for fottur og vandring

Fjellsko gir god støtte når du går på tur i ulendt terreng, og de avlaster anklene når du går med tung sekk over tid. Les tester av klassiske fjellsko og lettere tursko-varianter.

fjellstøvel fjellsko
SKO TIL TUR: En klassisk fjellsko kjennetegnes som regel med at den er forholdsvis vridningsstiv. Fjellstøvelen er utformet slik for å gi støtte i ulendt terreng og avlaste ankelen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Gode fjellsko kan være ganske avgjørende for om turen blir en fin opplevelse, og det finnes et bredt spekter av fjellsko for både lettgåtte stier og grovt og ulendt terreng.

Såler på fjellsko er gjerne konstruert for å fordele trykket på en annen måte enn andre typer sko. På en fjellsko med en god såle fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå på ujevnt underlag.  Tråkker på en spiss stein med en vanlig joggesko kan du kjenne den godt i fotbladet. 

Hva bestemmer vanntettheten i en fjellsko?

Lærsko er kjent for å ha gode vannavvisende egenskaper, og ved å impregnere dem med fett eller lærvoks, vil vannet prelle av. En fjellsko i lær vil ikke være 100 prosent vanntett, slik som en gummistøvel. Om du bruker lærsko som støvler og står med dem i vann (noe du ikke skal gjøre), vil vann til slutt trenge gjennom, og det kan ta tid å tørke dem.  

Fjellsko i syntetiske materialer er ofte lettere i vekt og puster godt. De vil som regel også tørke raskere. Sko med for eksempel Gore-Tex kan reimpregneres, men ikke med fett som på lærsko, som tetter igjen porene og forringe pusteegenskapene.

Dagens fjellsko i lær har ofte også membran for dobbel effekt: De er vannavvisende og de har pustende egenskaper, som gjør at du ikke blir klam og kald. Ofte er det dessverre en sammenheng mellom hvor mye vann en sko slipper inn og hvor godt fjellskoen ventilerer.

Hva kjennetegner en god fjellsko?

Hva som oppleves som en god og vond fjellsko er individuelt. Vi anbefaler ingen å dra på langtur med splitter nye sko uten å ha blitt litt kjent med skoene først, for passform teller:

Skal du skaffe deg nye fjellsko, kjenn etter om fjellskoen sitter godt på foten, uten å klemme eller presse noen steder som gir ubehag. Kan de ikke strammes skikkelig, får du dårligere stabilitet. Hvis skoen presser etter å ha hatt den på foten i kort tid, vil du garantert ha mye ubehag når du har gått i flere timer. Ikke sjelden er det også godt å få av av fjellskoene etter endt tur!

Vi har testet klassiske fjellsko, lave fjellsko (anmarsjsko) lette tursko med ankelstøtte og tekniske fjellstøvler for alpine turer og bre. 

Kraftige fjellsko  

En god, klassisk fjellsko gir deg fordelen med god støtte i ankelleddet, en såle som gir godt grep under de fleste forhold og fjerner ujevnheter i underlaget, som gjør at du kan ta deg fram i det meste av terreng som venter deg på fjelltur, uten altfor såre føtter.

Videre bør den være forholdsvis vanntett, ha isolerende egenskaper og puste bra slik at du ikke ender opp med å bli klam og kald på føttene. 

Skal du på tur i grovt og steinete terreng eller gå med tung sekk, vil du ha mer glede av en vridningsstiv og stabil fjellsko.  

Crispi Briksdal GTX ble testvinner da vi testet klassiske fjellsko for fotturer med sekk, på grunn av godt grep på vått underlag og at den er stabil uten å kjennes tung på foten. En fordel med fjellsko i skinn eller lær kan reimpregneres og varer som oftest lengre enn bare en tur.  

Aku Superalp er forholdsvis kraftig fjellsko, men som framstår som en lett fjellsko å gå inn. Best egnet for lange turer i ulendt terreng, eller med tung sekk.  

Hanwag Tatra II er en noe lettere fjellsko enn de hittil nevnte, og egner seg best for turer som ikke innebærer mye stein og ur. Obs: Disse kan oppleves som litt små i størrelsen.

Alfa Jerpe er en nyere fjellsko som også markedsføres som jaktstøvel, som har middels stivhet og høyt skaft, og som oppleves som svært komfortabel å gå med, både i og utenfor etablerte stier.

Lette tursko   

Fjell- og tursko trenger ikke å være tunge, stive og dyre. Ikke alle turer stiller store krav til fottøyet. De lettere turskoene er ofte noe rimeligere i pris, ettersom det stilles mindre krav til såle og vanntette egenskaper.

Likevel har de ofte vannavstøtende egenskaper og grep som gjør at de egner seg til bruk på etablerte stiturer eller grusveier. Den internasjonale termen er gjerne speed hiking for de lette fjellskoene, for lette dagsturer uten tung sekk.   

TEST AV LETTE FJELLSKO: On Cloudrock Edge er mer en fritidssko enn typisk fjellsko, men som fungerer fint til bynære turer eller kyststier. Øyvind Aas
TEST AV LETTE FJELLSKO: On Cloudrock Edge er mer en fritidssko enn typisk fjellsko, men som fungerer fint til bynære turer eller kyststier. Øyvind Aas

Hoka Anacapa Mid GTX kom ut som en knepen testvinner innen lette fjellsko hos oss. Det er lette og komfortable sko å gå med. I tillegg har de sikkert grep.   

Alfa Cecilie er en tursko som henvender deg til de kvinnelige turgåerne, og er en sko som har solgt godt gjennom pandemien. En hybrid mellom joggesko og tursko, der ankelstøtten er mer som en strømpe.

Det amerikanske merket Vasque har også fått fotfeste hos mange, med både Breeze LT og Breeze Mid GTX som rimelige, men lette og komfortable sko for de mindre krevende turene. Disse skoene finnes med både herre- og damelest.  

vasque breeze mid lette fjellsko
LETTE FJELLSKO: Vasque Breeze Mid GTX kom godt ut i vår test av lette fjellsko når du ikke bærer på tung sekk. Foto: Øyvind Aas'

Anmarsjsko  

Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille klatrernes behov til og fra fjellklatreturer. På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) blir det gjerne en del klyving og miksende terreng. Fjellsko blir typisk for tunge å ha med seg, mens joggeskoene blir for lefsete og myke. Dessuten viker de unna når du setter dem på et smalt fottak og de slites i filler av stein. Løsningen ble å utvikle en sko som er lav som en joggesko, men som har fjellstøvelens stive såle. Vekten er forholdsvis lav, samtidig som skoen er slitesterk og takler grovere terreng. 

STORT UTVALG: Anmarsjsko finnes med ulike spissegenskaper. Foto: Øyvind Aas
STORT UTVALG: Anmarsjsko finnes med ulike spissegenskaper. Foto: Øyvind Aas

Folk oppdaget at disse anmarsjskoene fungerte for mer, også klippeklatrere og buldrere som ville ha en stødig sko gjennom skogen til klatrefeltet. Det samme for dem som slett ikke skal klatre, men som bare vil ha en lett og stødig sko til å gå på sti og i fjellet med.  

I dag er anmarsjskoene allemannseie. De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe.  

Black Diamond Mission LT ble en favoritt både blant herre- og dametesterne, både fordi vi kan gå lenge med dem, rett fra skoesken. De samme erfarer vi i klyvepartier: De er presise når trinnene blir små. Vær obs på at disse skoene kan oppleves litt små i størrelsen. 

Er du ute etter lave fjellsko med stivere såle er Salewa Mountain Trainer GTX eller Mammut  Alnasca II Low GTX aktuell. De gir god støtte, har grov såle og verner om tærne i tuppen i møte med stein, men kan oppleves noe tyngre på grus og lett terreng. 

Arc´teryx Konseal SL og Haglöfs LIM Low Proof er slankere og lettere modeller i den mer sporty enden.  

Alpine fjellstøvler til bre og ekspedisjoner 

Slike fjellsko har stive såler for at de skal fungere til klatring i bratt terreng, og eller på breturer når du er avhengig av stegjern. I tillegg har de gjerne høye skaft, som stiver av anklene. Til sammen gir dette egenskaper som er gode i bratt steinur og bre. De vil føles for stive og massive på mykere underlag. Snøresystemet lar deg justere hvor stramt du vil ha lissene flere steder over vrista.

ARBEIDSVERKTØY: Sherpaene på Nigardsbreen er vant til å ta imot turister som vil bevege seg på den gamle isen. Foto: Line Hårklau
ARBEIDSVERKTØY: Sherpaene på Nigardsbreen er vant til å ta imot turister som vil bevege seg på den gamle isen. Foto: Line Hårklau

Skal du opp i de virkelig høye fjellene i Alpene, Andes eller Himalaya finnes støvler som holder deg tørr og varm på beina i ekstrem kulde. Noen har integrert gamasje helt opp til knærne. 

Test av Crispi Briksdal GTX fjellsko

Den kjente Italienske skoprodusenten Crispi har mange fjellsko i sortimentet. Crispi Briksdal GTX er rettet mot det norske markedet, men lages på fabrikker i Italia. Disse skoene er beregnet på bratt friluftsliv og fotturer med oppakning.

test av Crispi Briksdal GTX fjellsko
FJELLSTØVLER: Crispi Briksdal GTX er en kraftig fjellsko med godt grep. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_testvinner
Crispi Briksdal GTX

Pris: 4499 kr

Vekt: 765 gram pr sko (40)  

 crispi.no

Crispi Briksdal er en kraftig fjellsko, men som vi ikke trenger lang tid på å gå inn. Den har også en svært behagelig innersåle som føltes god på foten med det samme. Gore-Tex gjør fjellstøvelen både pustende og vanntett, og overdelen består av Nubuck-lær.

Videre har Briksdal har forsterkninger i form av gummikalosjering på utsatte områder gjør støvelen slitesterk. Den har meget god stabilitet. Den har Vibram yttersåle, som gir solid grep og feste i ulendt terreng, og har også festemulighet for gamasjer.

En låsekrok over vristen er med å holde foten godt oppi skoen når du trenger ekstra støtte.

Snøringen er også trukket litt lengre frem på foten, og er asymmetrisk for å følge fotens naturlige bue over vristen.

Skoen er veldig komfortabel på foten, og gir god støtte til tung sekk. Den oppleves heller ikke som tung, til tross for god vridningsstivhet. Den fungerer overraskende bra i lettere og variert terreng. Dette er en unisex-modell. Den oppleves som en litt smal fjellsko-modell.

PLUSS

Godt snøresystem

God støtte til ankelen

Fungerer i variert terreng

Komfortabel

MINUS

Mindre egnet for lette turer

Test av Hanwag Tatra ii GTX

Hanwag leverer med Hanwag Tatra ii GTX en komfortabel og lett fjellsko med lavt kutt, sammenlignet med mange av de andre i testen.

Hanwag Tatra ii GTX
Hanwag Tatra ii GTX
Hanwag Tatra ii GTX

Pris: 3499 kr

Vekt: 700 gram pr sko (40)

Nett: hanwagshop.no

Foran finner du en krok for å feste skolissene bedre, og en polstret og myk skinnpløse øverst mot ankelen.

Foran på skoen har Hanwag satt på en gummikant som gir ekstra beskyttelse.

Yttermaterialet er nubuck-lær, som enkelt forklart er lær der hvor det ytterste laget er fjernet. Den behandlingen er med på å gi den myke følelsen på utsiden. Kompromisset er at det gir litt mindre slitestyrke enn for eksempel fullnarvet lær.

Skoen kan oljes for å gjøre den mer vanntett.

Også dette er en fin og lettgått sko. Litt mindre ankelstøtte enn for eksempel Alfa Queen, Viking og Aku.

Det gjør den bedre egnet for stiturer som ikke innebærer så mye gåing i steinur, men fortrinnsvis på sti, samtidig som den gir litt mer sideveis støtte enn mange andre skomodeller i dette segmentet.

Oppleves som litt små i størrelsen.

PLUSS

Lett

MINUS

Ikke blant de mest stødige i testen

Test av Alfa Cecilie tursko

Alfa Cecilie + GTX er designet og utviklet av Cecilie Skog og Alfa. Den har et slitesterkt yttertekstil med Gore-Tex-membran som gjør skoen vanntett og pustende.

Test av Alfa Cecilie
ALFA CECILIE: Lett, nett og stilig er stikkord for Alfa Cecilie.
ALFA CECILIE + GTX
 • Vekt: 288 gram i størrelse 38

 • Pris: 2399 kroner

 • alfa.no

skala
8/10

Mellomsålen på Alfa Cecilie er myk. Den er laget i støtdempende EVA som vi kjenner fra joggesko.

Dette er kombinert med Vibram Grip Trail yttersåle.

Test av Alfa Cecilie
LADIES ONLY: Alfa Cecilie kommer kun i damemodell. Den er en nett og lett tursko.

Alfa sine Cecile-sko ble lansert i vår, og har allerede rukket å bli en bestselger, ifølge Alfa selv.

I stedet for ankelstøtte har disse skoene forsterkninger som minner mer om en integrert ankelsokk. Denne beskytter mot at lyng, sand og kvister sniker seg ned i skoen, men gir lite støtte i terrenget.

Det krever litt mer innsats å komme nedi disse skoene, men de sitter til gjengjeld godt når de omsider er på. Skoene er  lette å gå med. 

Ankelgamasjen er myke, og gir mer beskyttelse mot bøss og kvist enn ordinære joggesko. Skoene er også mer romslige for tærne enn det litt spisse designet gir inntrykk av.

De er uten tvil best egnet til å gå med heller enn til løping. Kan Alfa ha latt seg inspirere av disse løpeskoene, med integrert gamasj?

Test av Alfa Cecilie
LETT GANGE: Alfa Cecilie er laget for å ta deg fra skogen til fortauskafeén på komfortabelt vis

Vektmessig er Cecilie-skoene noen gram lettere enn Alfa Ramble Advance, som vi har testet tidligere, til både terrengløping og tinderangling.

Er du ute etter sko som ikke ser like raske ut som joggesko, og som primært skal brukes til å gå tur med, men fortsatt har egenskapene til en joggesko, vil en Alfa-sko som ikke må se rask ut, men som fortsatt er sprek, vil disse være aktuelle. 

Designmessig appellerer de til turer med både tights og shorts eller turbukser. Cecilie Skog selv foreslår dem kombinert med sommerkjole også. Om du synes utseendet egner seg til mer festlig lag blir opp til deg.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel • Lette på foten • Lav vekt • Friske farger • Tetter godt mot rusk i skoen rundt ankelen

MINUS

lite ankelstøtte • avrundet hæl gir litt begrenset grep i nedoverbakker

Test av Salewa MTN Trainer Lite GTX

Salewa MTN Trainer Lite GTX er en god anmarsjsko for både lette og tyngre turer. MTN Trainer er laget for raske turer med godt tempo.

Salewa MTN Trainer Lite GTX
TESTET: Salewa MTN Trainer Lite GTX
Salewa MS MTN Trainer Lite GTX

Vekt: 486 g / 382 g

Pris: 1899 kroner

Nett: salewa.com

skala
9/10

Salewa MTN Trainer har en kraftig yttersåle og en ganske tykk og dempende mellomsåle.

Lisseføringen går som på Wildfire helt ned til tærne. Den framstår litt rundere i kantene.

Tåboksen er romslig og godt beskyttet. Overlæret er laget i et kevlarlignende materiale med ekstra beskyttelse langs sidene.

Gore Tex-membran sikrer at skoene er vanntette.

Trainer-delen av navnet antyder at disse skoene er laget for lette, raske turer med godt tempo.

Beskyttelsesgraden og støtten gjør at de også fungerer med tyngre sekk og på både lengre og grovere turer i fjellet.

Den avrundede hælen og tuppen gir behagelig gange også når du ønsker å lange ut på de lettgåtte grusveistrekkene. 

Salewa MS MTN Trainer Lite GTX er en god tursko for både lette og tyngre turer.

Støtten og dempingen gjør den velegnet til turene der du ønsker å knuse DNTs tidsangivelse fra hytte til ute, uten å ty til løping. 

Dameversjonen av disse er Salewa Wildfire Edge

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

God støtte - vanntett - grov såle og avrundet hæl - beskyttet tåboks

MINUS

Litt tunge

Test av Vasque Breeze Mid GTX

Vasque Breeze GTX er lette sko med friske fargelaternativer. De er også vanntette og har en mykere mellomsåle enn tradisjonelle fjellsko.

TEST AV VASQUE BREEZE MID GTX
VASQUE BREEZE MID GTX: Vasque sine lette tursko har myk såle og komfortabel overdel.
UTE_mest_for_pengene
VASQUE Breeze Mid GTX
 • Vekt: 391 gram størrelse 43

 • 334 gram i størrelse 38

 • Pris: 2200 kroner

 • Vasque.com

skala
8/10

Amerikanske Vasque har ambisjoner om å få realt fofteste i Norge, og er en skoprodusent som har eksistert siden 1964.

Lav vekt og friske farger er noe av det som kjennetegner skoene fra Vasque.

Vasque Breeze Mid GTX
FLERE FARGER: Vasque Breeze kommer i flere fargealternativer enn dem vist her.

Vasque Breeze GTX er laget med forholdsvis smal og lett mellomsåle inspirert av joggesko, med god ankelstøtte som gir sideveis stabilitet.

Skoen har Vibram yttersåle med en gummiblanding som sikrer godt grep på de fleste underlag, og en merkbart lavere såle enn for eksempel Hoka Anacapa.

Vasque Breeze Mid har en strammere passform, men vesentlig bedre hælgrep enn den lave søsteren Breeze LT.  

Vasque-skoene har en nett profil og fin avrundet tupp som passer godt rundt foten. Sålen er ikke bredere enn selve skoen noe sted, men føles likevel stabil.

Den myke sålen er ikke den som gir tryggest stand på små utspring i fjellet, men yttersålen griper godt på både vått og tørt fjell.

Vasque Breeze Mid GTX
SLANKE OG MYKE: Vasque Breeze Mid GTX har en smal og slank fasong.

Klyving foregår derfor mer med hele tåpartiet bøyd inn mot fjellet, enn ved å bruke sålens stivhet for fraspark. Hælpartiet er fast og forsvinner ikke under foten slik det gjør på den lave modellen Breeze LT.

Høydeforskjellen mellom hæl og forfot oppleves som mindre enn på On Cloudrock Edge og Hoka Anacapa

Sålen vinkler seg med terrenget, noe som gjør at hele yttersålen kan gripe godt mot underlaget.

Skoene er runde i tuppen. En av testerne kjenner antydning til gnaging på sine sko, som spores til en krøll på innsiden av membranet.

Ankelpartiet er mykt og relativt lett å stramme passe rundt både akilles og ankler. Lissene har to hekter på skaftet, men går gjennom flate løkker over vristen.

På utsiden er skaftet forsterket med litt ekstra polstring, som beskyttelse mot skarpe steiner og utspring.

Vasque Breeze Mid GTX
ALTERNATIV: Damemodellen kommer også i en frisk turkis variant.

Vasque-skoene er noe smalere tursko enn Hoka og On sin modell, og de er også litt små i størrelsen, som kan være greit å være oppmerksom på hvis du befinner deg mellom to størrelser, eller om vil ha plass til tykkere sokker.

De runde lissene er fine og lette å stramme og få til å sitte bra. Skoen føles tettsittende og god på foten, uten kipping eller i overkant. Det er romslig plass over tær og vrist.

Vasque Breeze GTX er en sko som kommer ut med god score på veldig mye. Den er lett og myk og vil fungere til både lufteturer med hunden og til korte ettermiddagsturer på stier og grus.

Breeze har en joggesko-lignende følelse, samtidig som den beskytter godt i terrenget. En favoritt hvis du vil ha nettere sko enn for eksempel Anacapa fra Hoka.

Prisen er også en god del lavere enn for de andre skoene i denne testen.  

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel • slanke og nette på foten • Lav vekt • Friske fargealternativer • Slutter tett rundt ankelen • prisgunstig

MINUS

Kan oppleves som myke med tung oppakning • Noe avrundet hæl gir litt lite grep i nedoverbakker

Test av Vasque Breeze LT GTX

Vasque Breeze LT GTX er en tursko som kan minne om en terrengjoggesko. Den har vanntett Gore-Tex-membran, myk mellomsåle og gripevillig Vibram-såle.

Vasque Breeze LT GTX
MYKE TURSKO: Vasque Breeze LT GTX er myke tursko med høy komfort
Vasque Breeze LT GTX
skala
7/10

Turskoene fra amerikanske Vasque har et utseende som minner om en joggesko.

De har også en myk mellomsåle og godt avrundet tupp.

Vasque er et merke med lange tradisjoner i USA, men de er et relativt nytt merke på det norske markedet. Produsenten lager alt av tursko og fjellstøvler.

Modellen Breeze finnes også i en støvelvariant med den samme myke sålen, men med høyt skaft og mer støtte.

Denne skoen skulle gjerne ha vært med i vår store skotest av anmarsj og tursko, men kom litt for sent. Vi har likevel valgt å måle denne skoen etter de samme kriteriene som skoene i den testen.

Yttersålen på Vasque Breeze LT GTX har skarpe knaster for godt grep på løs skogbunn. Gummiblandingen i den lette Litebase Vibram-sålen gir også godt grep på vått fjell.

Det første vi legger merke til med Vasque-skoene er at de er ekstra myke under hælen. I begynnelsen gir skoene litt følelsen av at vi går på hælene.

Det føles rart, men også litt komfortabelt med den veldig myke sålen under hælen.

 

Vasque Breeze LT
GRIPEVILLIG: Yttersålen fra Vibram er lett og gir godt grep.

De føles nesten litt som MBT-skoene som var populære for noen år siden og kan også minne litt om Hoka One One sine myke sko.

Du blir tvunget til å stramme deg opp i rygg og hofte, men det føles uvant og pålegger leggen ekstra strekk. De føles også litt ustabile med tung sekk.

Vasque-skoene er lettere enn de fleste andre sko vi har testet tidligere i tilsvarende kategori.

De ligger ganske tett mot terrengjoggeskoen i vekt og følelse.  Kombinasjonen av lav vekt og myk såle gjør at de føles veldig lette og komfortable på i hverdagen.

 

Vasque Breeze LT
JOGGESKOAKTIG: Vasque Breeze LT GTX har vanntett membran og kvikk joggeskofølelse.

De runde lissene er lette å stramme godt, og de holder godt på knuten. Øverst sitter lissehullene ekstra tett slik at du kan stramme skoene ekstra godt over vrista.

Vi opplevde ofte at det ble litt for stramt her og vi måtte være litt ekstra nøye med å fordele stramheten i lissene nedover skoene, ikke bare dra til på toppen.

Selv med stramme lisser opplever vi at skoen kipper litt i den myke hælkappen. Denne gjør at skoene er lette å ta av og på, og at de ikke i det hele tatt klemmer rundt achilles-senen.

 

Vasque Breeze LT
TETT MED LISSER: Øverst er det ekstra tett mellom lissehullene. Dette strammer godt, men kan også gi litt trykk over vrista.

Det litt dårlige hælgrepet i skoen er også med på at skoen føles upresis i motbakker der vi står på tærne mot underlaget.

Den avrundede skotuppen og myke sålen gir også lite støtte ved klyving i fjellet. Den myke mellomsålen gjør det ekstra vanskelig å stå stødig på små hyller i fjellet.

Her må du stole på sålegrepet og heller bøye skotuppen inn mot fjellet og sparke fra med tåballene.

Vasque Breeze LT GTX er en veldig komfortabel sko og ha på foten. Den er god å gå lette turer i skogen med, men føles for myk og lite presis til klyving i fjellet og vandring i grovere terreng.

Det spesielt myke hælpartiet i mellomsålen gjør skoene gode å gå med i nedoverbakke, men de påfører også litt ekstra strekk i legg og achilles.

Den myke hælkappen gir god komfort, men holder dessverre litt dårlig rundt foten.

VURDERING
Grus
Fritid
Sti
Utenfor sti
Klatring
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Lett - Komfortabel - Myk mellomsåle er behagelig - Godt grep - Vanntett Goretex - Joggeskotupp er god i lett terreng og på grus - Draløkke bak

MINUS

Slapt grep rundt hælen - Veldig myk mellomsåle under hælen - Upresis tupp lite egnet til klyving

Test av Hoka Anacapa Mid GTX

Hoka Anacapa er en lett, ny tursko fra Hoka One One. Den har kraftig og bred såle, men likevel lav vekt. De egner seg til lette turer med lite oppakning.

Test av Hoka Anacapa
HOKA ANACAPA: Røde damesko og blå herresko fra franske Hoka One One
UTE_testvinner
Hoka One One Anacapa Mid GTX
 • Vekt: 391 gram (i størrelse herre 44)

 • Vekt: 372 gram (i størrelse 38 dame)

 • Pris: 2699 kroner

 • hoka.no 

skala
9/10

Hoka er ikke lenger enerådende med voluminøse såler og maksimal demping, men den innovative produsenten er fortsatt en populær aktør i Norge, også på tur- og fjellsko.

I 2018 lanserte Hoka en egen egen serie med mer tur- og fjellsko-orienterte modeller med mål om å nå ut til flere enn idrettsutøvere og komfortsøkende hundeluftere.

TEST AV HOKA ONE ONE ANACAPA
STORE SKO: Hoka Anacapa har stort fotavtrykk og lav vekt.

Hoka Anacapa er en sko med forholdsvis bred såle og lest, beregnet for gåturer i terrenget og i fjellet. Innsiden av skoen inneholder materialer som er produsert av soya og resirkulert polyester, mens yttermaterialet består av lett nubuck-lær og Gore-Tex-membran.

Lissesystemet består av en låsende lissehempe øverst på vristen, to hektehemper på skaftet i tillegg til lissehull nedover vristen.

Over akillesen har skoen et dypt spor for å gi litt ekstra plass. En ekstra pute sitter rett nedenfor denne spalten. Den ekstra puten er også festet til en draløkke slik at skoene er lette å få på.

Utad er skoen stor og litt mye sko sammenlignet med mange av de andre i testen. Den har fått den typiske meta-rockeren, altså buefasong under skoen som Hoka er kjent for.

Test av Hoka Anacapa
HØY KOMFORT: Hoka Anacapa er myke, men stabile å gå med.

De framstår også litt kraftigere sammenlignet med for eksempel Hoka Toa, som vi har testet tidligere. Sålen på Anacapa er både lang og bred. Den strekker seg ut bak hælen og er bredere enn foten hele veien. Dette gir et stort fotavtrykk mot underlaget. Det gir i tillegg god stabilitet, selv om selve mellomsåle-materialet er mykere enn på andre sko. 

Det mest unike med Hoka Anacapa er den spesielle halen på skoene. Den minner om split-tailen på gamle løssnø-snowboard eller stjerten på tårnsvalene som flyr høyt når det er finvær. Hensikten med halen er å gi en mer rullende bevegelse i nedoverbakkene og ved hælisett under gange. Det gjør at du ikke trenger å bremse farten nedover, men at skoen følger bevegelsene på en bedre måte.

Sliter du med akilles-smerter, vil du sette pris på denne «svale-stjerten» i nedoverbakkene. Den gjør at du fint kan holde farten på en behagelig måte. Skoen hjelper deg med bremse, uten den skarpe, harde hælkanten mer tradisjonelle støvler vanligvis har.

Anacapa sin herre-modell oppleves som stor i størrelsen. Den er også romslig over vristen og tærne. Dameskoen oppleves forholdsvis normal.

Til tross for den voluminøse sålen og det litt voldsomme utseendet, overrasker Hoka-skoen positivt. Om formålet er en lett og behagelig tursko er den den mest behagelige skoen i testen å gå med. I tillegg har den sikkert grep, noe som bidrar til at Hoka One One Anacapa er en knepen testvinner i denne sammenlignende testen.

Hoka Anacapa kommer også i en low-versjon, som vil minne enda mer om en joggesko, om du vil unngå ankelstøtte og spare enda mer vekt.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Romslig tåboks

Myk og dempende såle

Godt hælgrep utfor

Stabil tross den myke mellomsålen

Lett

MINUS

Stor i størrelsen

klumpete utseende

Åpne rundt ankelen

Litt brede for klyving/klatring

Test av Black Diamond Mission LT

Black Diamond Mission LT er en anmarsjsko som ser ganske like ut som Black Diamond Session, men er i praksis en helt annen sko.

Black Diamond Mission LT
Black Diamond Mission LT
UTE_testvinner
Black Diamond Mission LT

Vekt: 345 g / 286 g

Pris: 1699 kroner 

blackdiamondeqipment.com

skala
9/10

Black Diamond Mission LT har en stivere og tykkere såle med nyloninnlegg for beskyttelse mot skarpe steiner.

Overdelen er luftig og elastisk, men likevel solid og støttende.

Tåområdet og fotbuen er beskyttet av et tjukt lag med gummi, med god friksjon klatring og klyving. Yttersålen har suverent grep på glatt sva og også på løs skogbunn.

Pløsa til Mission er heldekkende og elastisk. Store løkker både over hælen og på pløsa gjør det lett å dra på skoene, selv med lissene ferdig knyttet.

Polstringen er god slik at du kan stramme lissene godt. På stien føles Mission LT som presise og komfortable, og gode å gå med.

Disse kan vi gå med lenge, rett fra skoesken. De samme erfarer vi i klyvepartier, de er presise når trinnene blir små.

Mission LT er ikke de skoene med aller mest støtte for turer i grovt terreng  eller med tung sekk, selv om de er mer egnet enn Black Diamond Session

De kan oppleves litt små i størrelsen, noe som er verdt å vite om du skal gå lenge i et strekk.

Er du mindre opptatt av ankelstøtte og trenger et lettere par til skogs- og fjellturer, så gir Black Diamond Mission både høy komfort og god beskyttelse, ikke minst i tuppen. 

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Myk såle og luftig overdel - godt grep i sålen og lav vekt - god beskyttelse rundt tærne - super passform

MINUS

Overdel dekkes av støv og skitt - noe kantete hæl på grusveier

Test av Arc’teryx Konseal FL

Arc'teryx Konseal FL er en anmarsjsko med slankt utseende og lisser helt frem til tærne. Konseal FL ble fort en favorittene i denne testen.

Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL

Vekt: 345 g / 297 g

Pris: 1999 kroner

Nett: arcteryx.com

skala
9/10

Designmessig kan Arc’teryx Konseal FL minne litt om klatresko når du ser dem ovenfra.

Skoene har en kraftig forsterket gummitupp og også raust med gummiforsterkninger på sidene.

Sålen er laget av Vibram og har små runde knotter i myk gummi som griper godt på både vått fjell og skogbunn.

Konseal FL har Gore Tex-membran i overdelen. Hælgrepet er godt, og skoene sitter stramt rundt foten uten å gnage.

Arc'teryx-skoene oppleves som ganske lave over vrista, men dette kan reguleres med snøringen som går så langt fram på foten, noe som er en fordel hvis du vil justere ut fra bratthet og distanse.

Store løkker både over hælen og den godt polstrede pløsa gjør skoene lett å dra på.

Arcteryx-skoene ble raskt blant favorittene i denne testen, med høy komfort og god presisjon på små tak. De er også myke og komfortable på grus og i lettgått terreng.

Arc'teryx Konseal FL er lette, anvendelige sko som lett kan brukes på fjellturer så vel som på fritiden.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Myk såle og stram overdel

Godt grep i sålen og lav vekt

God beskyttelse rundt tærne

Super passform

Presise i fjellveggen

MINUS

Kan klemme litt over tærne når de bøyes

Sålen er litt tynn

Test av Haglöfs LIM Low Proof

Haglöfs samarbeider med løpesko-giganten Asics om sine tursko, noe Haglöfs LIM Low Proof er et resultat av. Low Proof har lav vekt, og er vanntette.

Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs LIM Low Proof

Vekt: 340 g / 275 g

Pris: 1300 kroner

 

skala
8/10

Haglöf sine LIM-, eller Less Is More-skoene har både yttersåle og mellomsåle med teknologi fra de japanske sportsskoekspertene.

Mellomsålen har Asics’ spesielle Gel-teknologi for støtdemping.

Yttersålen minner mer om en joggesko enn klatre- og fjellsko.

Haglöfs Low Proof er noe smalere  sammenlignet med for eksempel Salewa Wildfire Edge.

Den er likevel overraskende gripevillig på glatt svaberg og de gir godt grep på stien.

Sålen føles også god og medgjørlig på grusveier med lett avrundet hæl. Joggeskotuppen føles dog mindre presis på fjellhyller enn mer kantete skotupper.

Overdelen på Lim Low Proof er laget i solid kunstlær med en vanntett Proof Eco-membran. Overlæret oppleves likevel som luftig og smidig.

Passformen er middels trang og skoene er ikke blant de med aller mest støtte. Vekten er også lav.

Vi opplevde litt gnaging rundt hælen så prøv deg fram før du gyver løs på lange dagsmarsjer med dem. De kan oppleves noe små i størrelsen.

LIM Low Proof er en vanntett tursko som føles myk og lett. Best for deg som vil ha en lettgått sko uten altfor mye støtte.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Solid overdel i kunstlær

Vanntett membran

Gripevillig såle fra Asics

Støtdempende Gel-innlegg fra Asics

Smidige

MINUS

Joggesko-tupp

Mindre egnet til klatring/klyving

Litt gnaging rundt hælen

Test av Mammut Alnasca II Low GTX

Mammut Alnasca II Low er en lettere og mykere anmarsjsko. Alnasca II Low er gode i ulendt terreng, og komfortable nok til korte turer i nærmiljøet.

Mammut Alnasca II Low GTX
Mammut Alnasca II Low GTX
Mammut Alnasca II Low GTX

Vekt: 442 g / 348 g

Pris: 1999 kroner

Nett: mammut.com

skala
8/10

Mammut Alnasca er en sko som har gripevillig såle fra Michelin og et semsket overlær med Gore Tex-membran. 

Den stive hælkappa gir god støtte for foten, og skoen sitter godt på.

Mot akillesen er skoen mykere for mindre trykk her enn hva vi erfarte med Mammut Kento Low. På Alnasca er det ingenting som gnager.

Sålematerialet består av memory-skum vil forme seg etter foten med tiden. Både tårommet og sidene av skoen er beskyttet forsterkninger av kraftig gummi. 

Sålen er ganske lav sammenlignet med de andre skoene. Skoen gir god friksjon i møte med stein og en pålitelig følelse.

Her kan du lese alle våre tester av klær og turutstyr fra Mammut!

En litt avrundet hæl gjør skoen god også på grusveier og i nedoverbakker.

Vekten er litt høy, men skoen føles også solid og stødig. Mammut Alnasca II Low er et godt kompromiss mellom stiv støtte og avrundet komfort.

Skoene er gode i ulendt terreng, og også komfortable nok til de korte turene på grus og sti i nærmiljøet.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Stiv såle og godt grep

God beskyttelse mot underlaget

Vanntett og solid

Stegjern-kompatibel

MINUS

Ikke blant de letteste

Ingen hemper på helen

Test av Aku Superalp NBK GTX fjellsko

Aku Superalp NBK GTX er fjellsko som er laget for lange turer i ulendt terreng, gjerne med tung sekk og bratte partier.

test av Aku Superalp NBK GTX
STØDIGE FJELLSKO: Aku Superalp NBK GTX.
Aku Superalp NBK GTX

Pris: 3299 kr

Vekt: 780 gram pr sko (40)

Nett: aku.it

Den italienske skoprodusenten Aku har produsert fjellstøvler i mange år, og navnet er inspirert av den kloke og vennlige ånden i boka Påskeøyas hemmelighet (Thor Heyerdahl), som beskytter jorden og innbyggerne.

Superalp-skoene fra Aku er laget i 2,6 mm Nubuck-lær, med solid mellomsåle som gir god demping, og beskyttelseskant mot skarpe steiner. Videre har de Gore-Tex-membran.

Disse skoene kan minne om den norske klassiker-støvelen Alfa Walk Queen, men som litt kraftigere enn Alfas modell. På lettere turer vil den oppleves som litt for massiv, men for turer i grovere terreng vil disse være et stødig og pålitelig skovalg.

Vi liker designet godt, og skoene er behagelige og trygge å gå med. De er laget i såpass slitesterke materialer at de har potensial til å vare en stund. 

AKU Superalp NBK er ikke nødvendigvis skoen for deg som har høy marsjtakt, da er det bedre å få for en av de andre kandidatene. Men det er en sko som gir en følelse av at du kan ta deg fram i det meste av terreng som vil møte deg med på en fjelltur.

Disse skoene finnes også uten Gore-Tex

PLUSS

Lett å gå inn

Komfortabel

MINUS

Litt tunge

Stiv i flatere terreng og på lettgåtte stier

Test av Alfa Jerpe A/P/S fjellsko

Alfa Jerpe er en middels stiv og innovativ fjellsko med Boa-snøring. Her får du fordelene av et høyt skaft, uten at det merkes.

TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
Alfa Jerpe A/P/S GTX

Vekt: 715 gram (str L herre)

Pris: 4999,-

Nett: alfa.no

skala
9/10

Alfa Jerpe er en høy fjellsko som produsenten også markedsfører som jaktstøvel. Høyden gir fordeler ved vading over elv eller gange i våt, myk myr. Ved vandring utenfor sti gir høyt skaft beskyttelse mot at rusk og rask finner veien ned i skoen.

Alfa Jerpe skiller seg ut med BOA-snøring. Snøresystemet består av en tynn wire som man strammer ved å dreie hjulet på siden av skoen Det finnes separat stramming av nedre og øvre del. I forhold til tradisjonelle skolisser synes vi likevel det gir litt dårligere mulighet for å stramme kun deler av skoen isolert, som for eksempel helt øverst på skaftet. Samtidig er det lett å løsne snøringen ved å dra hjulet rett ut.

ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen
ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen

Lav egenvekt

Det første som slår oss er hvor lett skoen er. Vekt på 715 gram (str. 45 herre) og 520 gram (str. 38 dame) er imponerende lavt. Faktisk er den lettere enn mange fjellsko med lavt skaft.

Noe av grunnen skyldes det syntetiske Alfa Air-overmaterialet. Det kjennes som en blanding av gummi og plast og gir en vedlikeholdsfritt fottøy som gir god beskyttelse av foten.

Høy komfort

Som de fleste moderne fjellsko er Alfa Jerpe utstyrt med Gore-Tex membran. Den har vært helt vanntett under vårt bruk og skoene var fremdeles tørr etter å ha stått en halvtime i et kar med vann. Om ytterstoffet alene vil være vanntett hvis membranen en dag ryker vet vi ikke. Når det skjer vil en syntet-materialet ikke kunne impregneres for å motstå vanninntrengning slik en lærsko kan.

Middels stiv

Alfa Jerpe sitter komfortabelt og godt på foten og helboksen gir og støtte og beskyttelse til nedre del av ankelen. Mellomsålen er middels stiv og yttersålen gir godt og forutsigbart grep også på våt stein. Alfa-varianten av Vibram-sålen ligger her helt i øvre sjikt.

Ulempen med jaktstøvel-fasong er at slike sko gjerne kjennes mer som en støvel på foten. Men ikke her. Alfa kamuflerer den opplevde størrelsen på imponerende vis. Dette er behagelig å gå med, også på sti. Til å være så høy er denne fjellstøvelen forholdsvis myk. Den gir ikke særlig mer støtte enn en halvhøy. Fordelene her ligger altså i beskyttelse mot vann og rusk. Dette har sine fordeler for jegere eller turgåere som ferdes utenfor stier.

Alfa Jerpe er en dyr fjellsko, men den er god. I sum snakker vi her om en behagelig fjellstøvel for deg som trenger litt ekstra beskyttelse.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Lett

Godt våtgrep

MINUS

Ikke like sideveis støttende som andre tilsvarende fjellsko

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.