FJELLSKO DAME OG HERRE –

Gode fjellsko for fottur og vandring

Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De bidrar til å avlaste anklene når du går med tung sekk. Les test av både klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.

test av fjellsko
GODT SKODD: Lest test av sko som kan egne seg til sommerens fjellturer. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Fjellsko påvirker i stor grad hvordan turopplevelsen blir. For lette sko kan i verste fall føre til overtråkk og beinbrudd og at turen må avbrytes. Mens altfor stive og tunge sko kan gjøre turen unødvendig slitsom. Vi har tester av klassiske fjellsko, lave fjellsko (anmarsjsko) lette tursko med ankelstøtte (mid-terrain) og mer tekniske fjellstøvler til bruk på bre/med stegjern.

Sålen på fjellsko er konstruert slik at de fordeler trykket på en annen måte enn andre typer skotøy. På en god fjellsko fordeles trykket utover store deler av sålen slik at det blir mer behagelig å gå på ujevnt underlag. Tråkker du på en spiss stein med en vanlig joggesko kan du kjenne den godt i fotbladet, mens den knapt merkes gjennom fjellskoen. 

Den nyeste testen av fjellsko er Crispi Skarven Evo.

Kraftige fjellsko  

• Gir god støtte i ankelleddet og avlaster når du går med tung sekk

• Gir godt grep også på vått og sleipt underlag

• Har såle som fjerner ujevnheter i underlaget

test av fjellsko
Skal du på tur i grovt og steinete terreng eller gå med tung sekk, vil du ha mer glede av en vridningsstiv og stabil fjellsko.  Foto. Egill Danielsen

En god fjellsko bør være forholdsvis vanntett, ha isolerende egenskaper og puste bra slik at du ikke ender opp med å bli klam og kald på føttene. 

Mammut Taiss Light Mid GTX er en lett fjellsko (660 g/str. 45), men som likevel har imponerende bra ankelstøtte og gpd snøring. Disse ble testvinner 2022 innen kraftige fjellsko. Disse fjellskoene finne for både dame- og herre.

Alfa Jerpe er en fjellsko som markedsføres som en jaktstøvel med middels stivhet og høyt skaft. De oppleves som svært komfortabel å gå med, både på etablerte stier og utenfor.

Hanwag Ferrata II er en solid fjellsko i dame og herre og med forholdsvis stiv såle.

Crispi Briksdal GTX ble testvinner da vi sammenlignet klassiske fjellsko til fotturer med sekk. De har godt grep også på vått underlag og skoene er stabile uten å kjennes tunge på foten.  

Aku Tengu er en forholdsvis kraftig fjellsko med Gore-Tex, men som framstår som en lett fjellsko å gå inn. Best egnet for lange turer i ulendt terreng, eller med tung sekk.  

Lette fjellsko  

Fjell- og tursko trenger ikke å være tunge, stive og dyre. Lettere tursko er kjennetegnes ved å være:

• Halvhøye, men mykere rundt anklene enn klassiske fjellsko.

• Billigere i pris, ettersom det stilles mindre krav til såle og vanntette egenskaper.

• Impregnerte, og med vannavstøtende egenskaper og grep som gjør at de egner seg til bruk selv om det er vått og på sti eller når det er vått.

• Godt egnet til lette dagsturer med eller uten sekk.

TEST AV LETTE FJELLSKO: On Cloudrock Edge er mer en fritidssko enn typisk fjellsko, men som fungerer fint til bynære turer eller kyststier. Øyvind Aas
TEST AV LETTE FJELLSKO: On Cloudrock Edge er mer en fritidssko enn typisk fjellsko, men som fungerer fint til bynære turer eller kyststier. Øyvind Aas

Hoka Anacapa Mid GTX ble best i test innen lette fjellsko i vår sammenlignende test. Det er lette og komfortable sko å gå med, i tillegg til sikkert grep og vannavstøtende egenskaper.

Alfa Cecilie er en tursko som henvender deg til de kvinnelige turgåerne, og er en sko som har blitt blant Alfas bestselgere. En hybrid mellom joggesko og tursko, der ankelstøtten er mer som en strømpe. Disse bestod også vanntett-testen vår.

Vasque er en amerikansk skoprodusent har også fått fotfeste i Norge, med både Breeze LT og Breeze Mid GTX som rimelige, men lette og komfortable tursko for damer og herrer.  

Hanwag Tatra II er en forholdsvis lett fjellsko, og som egner seg best for turer som ikke innebærer mye stein og ur. Vær obs på at disse kan oppleves som litt små i størrelsen.

vasque breeze mid lette fjellsko
LETTE FJELLSKO: Vasque Breeze Mid GTX kom godt ut i vår test av lette fjellsko når du ikke bærer på tung sekk. Foto: Øyvind Aas'

Anmarsjsko/lave fjellsko 

• Lav som en joggesko

• Har fjellskoens stive såle

• Vekten er forholdsvis lav, samtidig som skoen er slitesterk og takler grovere terreng  

• Kan oppleves som tunge/massive på grus og flatt terreng.

Anmarsjsko, eller approach shoes, ble opprinnelig utviklet for å tilfredsstille fjellklatrernes behov. På vei inn og opp til fjellet (anmarsjen) og på returen (utmarsjen) blir det ofte en del klyving og miksende terreng. Fjellsko blir typisk for tunge, mens joggeskoene blir for lefsete og myke og kan slites i filler.

STORT UTVALG: Anmarsjsko finnes med ulike spissegenskaper. Foto: Øyvind Aas
STORT UTVALG: Anmarsjsko finnes med ulike spissegenskaper. Foto: Øyvind Aas

De stive(re) sålene gjør at mange vil finne dem bedre å gå med enn joggesko. Fordi de er forholdsvis slitesterke, sparer du heller joggeskoene til når du faktisk skal løpe.  

Black Diamond Mission LT ble testvinner og en favoritt både blant dame- og herretesterne i vår sammenlignende test. Vær obs på at disse skoene kan oppleves litt små i størrelsen. 

Er du ute etter lave fjellsko med stivere såle er Salewa Mountain Trainer GTX eller Mammut  Alnasca II Low GTX aktuell. De gir god støtte, har grov såle og beskytter tærne i møte med stein.

Arc´teryx Konseal SL og Haglöfs LIM Low Proof er slanke og lette anmarsjsko i den mer sporty enden, og nærmer fritidssko i utseende og bruksområde.  

Hvor vanntette er fjellsko?

En fjellsko i lær vil ikke være 100 prosent vanntett, slik som en gummistøvel.

Lærsko er kjent for å ha gode vannavvisende egenskaper. Ved å re-impregnere dem med fett eller lærvoks, vil vannet prelle av, og skoene vil få lengre levetid. Om du bruker lærsko som støvler og står med dem i vann (noe du ikke skal gjøre), vil vann til slutt likevel trenge gjennom og det kan ta tid å tørke dem.  

Fjellsko i syntetiske materialer er ofte lettere i vekt og puster bra. De vil som regel også tørke raskere. Sko med for eksempel Gore-Tex kan reimpregneres, men ikke med fett som ved lærsko. Det vil tette igjen porene og forringe pusteegenskapene.

VANNPRØVE: Alle skoene viste seg å holde vann da vi senket dem ned i en balje.
VANNPRØVE: Alle skoene viste seg å holde vann da vi senket dem ned i en balje.

Moderne fjellstøvler i lær har ofte også membran som gir dobbel effekt: De er vannavvisende og de har pustende egenskaper, som gjør at du ikke blir klam og kald.

Ofte er det dessverre en sammenheng mellom hvor mye vann en sko slipper inn og hvor godt fjellskoen ventilerer.

Alpine fjellstøvler til bre og ekspedisjoner 

• Stive såler som takler teknisk krevende terreng.  

• Høyt skaft som avlaster anklene

• Snøresystem som lar deg justere hvor stramt du vil ha lissene flere steder over vrista.

• Stegjernskompatible

Skal du opp i de virkelig høye fjellene i Alpene, Andes eller Himalaya finnes det støvler som holder deg tørr og varm, og som avlaster på lange dagsmarsjer. Noen fjellstøvler har integrert gamasje helt opp til knærne. 

ARBEIDSVERKTØY: Sherpaene på Nigardsbreen er vant til å ta imot turister som vil bevege seg på den gamle isen. Foto: Line Hårklau
ARBEIDSVERKTØY: Sherpaene på Nigardsbreen er vant til å ta imot turister som vil bevege seg på den gamle isen. Foto: Line Hårklau

Hva kjennetegner en god fjellsko?

Hva som oppleves som en god og vond fjellsko er individuelt. Vi anbefaler ingen å dra på langtur med splitter nye sko uten å ha blitt litt kjent med skoene først, for passform teller:

Skal du skaffe deg nye fjellsko, kjenn etter om fjellskoen sitter godt på foten, uten å klemme eller presse noen steder som gir ubehag. Kan de ikke strammes skikkelig, får du dårligere stabilitet.

Hvis skoen presser etter å ha hatt den på foten i kort tid, vil du garantert ha mye ubehag når du har gått i flere timer. Ikke sjelden er det også godt å få av av fjellskoene etter endt tur!

Test av Lundhags Jaure II MID

Svenske Lundhags går sine egne veier både når det gjelder funksjonalitet og filosofien rundt membran. Disse støvlene kan lekke – eller de kan være vanntette. Det er helt opp til deg som skal bruke dem.

Lundhags Jaure II MID

Materiale: Nubuck-lær, certech-gummi rundt kanten

Pris: 5200,-

Vekt: 1140 gram (str 45 herre)

Finnes i herre og dame: Ja

Testår: 2022

Lundhags

skala
7/10

Lundhags Jaure II Mid er en kraftig fjellsko som gir mye støtte fra sålen. Med sin kraftige lærkonstruksjon støtter den også ganske langt opp på ankelen. 

Støvelen Jaure II finnes i ytterligere to varianter; Jaure II High og Jaure II Light High. Det vil si at testmodellen vår slekter på de høyeste og beste jaktstøvlene som Lundhags har å by på. Men her tester vi altså den minste og letteste modellen som er mer egnet for generell fjellvandring. 

Med overdel i nubuck-lær krever denne fjellskoen et visst vedlikehold. Man bør spraye den med impregnering når den er ny. I tillegg anbefaler Lundhags – og det er helt nødvendig – at man behandler den særlig i sømmene daglig i bruk under krevende forhold.

Så er det snakk om Lundhags sin filosofi og bruk. Her er det virkelig viktig at du har forstått den og er med på laget. Har du det, vil dette kunne utvikle seg til en favoritt som bare blir bedre med årene. I motsatt fall kan man bli skuffet.

Lundhags bruker Certech-gummi i nedre del og et stykke opp på vristen på sine fjellsko. Derfra finnes lær. Læret er sydd fast i celllegummien med sterk tråd. Sterk tråd krever kraftige nåler og hullene etter disse er tydelige. For at disse hullene skal holde vannet ute krever det omhyggelig smøring for hver turdag. Vi gjentar:  Hver dag. Særlig hvis du går mye utenfor stien, for eksempel under jakt som innebærer mye gåing i kratt og ulendt terreng, som innebærer gnissing og slitasje på bivoksen/impregneringen.

Men, om vi gjør det etter oppskriften, så gir Lundhags Jaure II MID deg en vanntett fjellsko. Og da åpenbarer den store fordelen seg: De tørker raskt foran ovnen.

Her er ingen tex-materialer eller unødvendige for som skal bli tørr. Ta ut sålen og resten er klar for neste dag i løpet av timer. Noen ganger kan et sokkeskift i felt gi tilstrekkelig opplevelse av tørr sko.

God demping

Lundhags Jaure II Mid gir en god gå-følelse med svært godt våtgrep på sleipe svaberg. Her må Vibram ha levert en av sine mykeste yttersåler. For dette biter. Samtidig erfarer vi at en så myk yttersåle slites raskere. Men det er kanskje verd det om du ferdes i krevende terreng.

Lundhags har benyttet ariapren-skum i mellomsålen, som også benyttes i Hoka-sko. Det kan forklare hvorfor det er så bra demping i disse.

Passform heller mot det smale, men også brede føtter får plass om man er bevisst på å ha med compeed på tur. Lundhags kan på grunn av sin tighte form gnage litt. 

Igjen er det et spørsmål om du velger den beste kontrollen mot underlaget eller det som kjennes mest komfortabelt i butikken.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Total
PLUSS

Stabil såle

God støtte til fotbladet

MINUS

Må smøres jevnlig

Test av Mammut Taiss Light Mid GTX

Mammut Taiss Light Mid GTX er en kraftig og stiv fjellsko som nesten er utrolig. Den er ekstremt lett og har ekstremt god støtte på samme tid, og egner seg til lange turer i rolig tempo. Men vær nøye med å prøve den før du kjøper, for de er litt små i størrelsen.

mammut taiss light mid gtx
TEST AV FJELLSKO: Mammut Taiss Light Mid eMammut Taiss Light Mid GTX er en slank og stiv fjelldsko som gir mye støtte. Foto: Egill Danielsen
UTE_testvinner
Mammut Taiss Light Mid GTX

Materiale: Schoeller® soft shell, mikrofiber, ripstop og mesh

Membran: Gore-Tex® Performance Comfort

Vekt: 660 gram (str 45)

Veil. pris: 4499,- 

Dame/herre: Ja

Testår: 2022

mammut.com 

skala
9/10

Mammut har her lansert noe vi knapt har prøvd maken til. Taiss Light Mid GTX er superlett og superstabil. Vi snakker om en vekt på 660 gram pr sko i størrelse 45, en vektklasse som minner om lave anmarsjsko. Men dette er noe annet.

Vi snakker her om en fjellsko i softshell med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en vridningsstiv mellomsåle og Vibram Lite Base yttersåle. 

Smal passform

Passformen er forholdsvis smal og skoen er designet for å sitte så tight på foten som mulig. Den følger fotens fasong og svinger litt innover foran, ganske annerledes enn mange tradisjonelle, bredere fjellstøvler.

Både hel og skaft er tynt, men likevel veldig avstivet. Snøringen begynner nesten framme ved storetåen og akkurat i overgangen mellom vrist og ankel sitter den første av de tre åpne maljene. Med såpass lite materiale i overfoten er det lett å snøre skoen tett på foten. 

 Ankelen er så bra stivet opp at det nær sagt er umulig å tråkke over med denne skoen når den er snørt stramt. 

Skoen er trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen et snev av pølseskinn-følelse, det understreker hvor tett og bra dette sitter.

GOD SÅLEKVALITET: Mellomsålen har ekstremt god stivhet men yttersålen kunne vært litt mykere for bedre våtgrep. Foto: Egill Danielsen
GOD SÅLEKVALITET: Mellomsålen har ekstremt god stivhet men yttersålen kunne vært litt mykere for bedre våtgrep. Foto: Egill Danielsen

Stiv såle – hard gummi

Mellomsålen er ganske torsjonsstiv, noe som overrasker på en såpass lett sko. Sålen vrir seg lite og støtter fotbladet godt når vi går i steinur og krevende terreng.

Det er relativt stor bøyemotstand i denne sålen, som bidrar til støtte når man skal gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til sålens personlighet. 

Man skulle tro at en så lett og tynn sko ville inspirere til høy fart på stien og det gjør den kanskje i utgangspunktet. Men den stive sålen bremser deg raskt ned. Her er litt for lite følsomhet til raske steg og hopp og sprett fra stein til stein. 

Når man blir litt kjent med Taiss Light Mid inviterer den heller til lange turer i rolig tempo. Denne gangen uten at man må dra på et kilo på hver fot.  

Ett av få ankepunkt mot denne skoen er at yttersålen har i overkant hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i myr, men de er blant de svakere på vått fjell, is eller snø.

Den trange passformen og stive konstruksjonen krever godt forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellstøvelen. Her må du derfor forsikre deg om to ting:

 1. Finne ut om skoens form passer til foten.

 2. Finne riktig størrelse. Både den kvinnelige og den mannlige testeren måtte gå opp en størrelse i forhold til hva de vanligvis bruker. 

Sko som bør gås inn

Vi opplevde noe gnaging de første turene, men den forsvant da skoen fikk «satt seg».

Vi tror likevel at dette kan bli et langvarig problem for enkelte om man allerede fra start kjenner at det trykker hardt på feil steder, så prøv den før du kjøper.

I sum er vi stort begeistret for denne skoen, selv om den er såpass spesiell at vi ikke kan garantere at denne fjellskoen er for alle. Men Mammut Taiss Light Mid bør kunne gi mye glede på fjellet.

VURDERING
Stabilitet
Vannavvisende
Grep
Komfort
Total
PLUSS

Stabil såle

Svært god ankelstøtte

Stegjern-kompatibel

Svært lav vekt

MINUS

Noe hard yttersåle gir litt redusert våttgrep

Test av Hanwag Ferrata II GTX

Hanwag Ferrata II er en lett fjellstøvel med god støtte som egner seg for bratt høyfjellsterreng med mye stein. Mellomsålen avlaster fotbladet på en god måte.

TEST AV FJELLSKO: Låsemaljen i overgangen mellom vrist og ankel fungerer godt når man blir vant til den på Hanwag Ferrata II. Foto: Egill Danielsen.
TEST AV FJELLSKO: Låsemaljen i overgangen mellom vrist og ankel fungerer godt når man blir vant til den på Hanwag Ferrata II. Foto: Egill Danielsen.
Hanwag F Ferrata II GTX

Materiale: Syntetisk, mikrofiber

Membran: Gore-Tex

Yttersåle: Hanwag TubeTec Rock

Pris: 4099,-

Vekt: 845 gram (str 45)

Dame/herre

Produksjonsland: Kroatia

Testår: 2022

Hanwag

skala
8/10

Navnet Hanwag Ferrata II henspeiler til Via Ferrata-turer som gjerne foregår på utprøvde ruter i bratt og steinete terreng. Ofte benytter man også bøyler i fjellet som trinn. Til steget bruker man som regel framfoten og da er det særlig viktig hvilke egenskaper skoens mellomsåle har. 

Denne skoen er like godt egnet til andre typer fjellturer, men fortsatt mest til hardt og bratt underlag.

Støvelen er laget i soft shell tekstil med tilhørende Gore Tex-membran. Den har en spesielt vridningsstiv mellomsåle og Vibram yttersåle. Skoen har kraftig kalosjering som strekker seg fire-fem centimeter opp. På hælen er den enda krafigere. Dette borger for bra slitestyrke mot gnaging fra steinur.

Sitter tett på foten

Passformen heller mot en smal lest, men vi erfarer at også personer med ganske bred fot kan bruke den om man velger rett størrelse. Skoen er designet for å sitte tight på foten men vi opplever ikke at den gnager noe sted. Dette kan dog være individuelt og avhengig av fasongen på ens egen fot.

Helsetet er kraftig og stivt og gir god beskyttelse i steinur. Snøringen begynner langt framme og i overgangen mellom vrist og ankel sitter en låsemalje med en helt egen patent.. Den gir mulighet for å stramme svært godt over vristen og samtidig beholde løs stramming videre opp. Eller motsatt om man ønsker det. Vi opplevde frustrasjon da vi skulle ta av skoen og ikke klarte å løsne denne stramme-patenten. Etter litt prøving og feiling fant vi ut av det. I sum synes vi løsningen er god.

Ankelen er så bra stivet opp og skoen gir god beskyttelse mot overtråkk. Likevel, med en såpass myk overdel er det litt begrenset hvor mye hjelp den gir ved traversering eller vandring i utforbakke med tung sekk.

Støvelen er forholdsvis trang å komme oppi, men hempen ved helen er god å ta tak i når man skal træ den på foten. Med foten på plass oppi gir skoen en følelse av å være skreddersydd.

 

Fast såle

Mellomsålen er svært torsjonsstiv. At sålen vrir seg lite støtter fotbladet godt når man går med tung bør eller i steinete terreng. Gelenk-stivheten er også kraftig og det er relativt mye bøyemotstand i denne sålen. Det bidrar også til støtte når man skal klyve i krevende terreng eller gå langt med tung sekk. At støvelen også er stegjern-kompatibel passer bra til hvordan sålen oppleves.

Hanwag Ferrata II GTX er relativt lett og veier 845 gram i størrelse 45. Det er likevel langt unna konkurrenten Mammut Taiss Mid Light sine 660 gram i samme størrelse.

Som Mammut-skoen inviterer Ferrata II til lange turer i rolig tempo. Gjerne med litt vekt på ryggen. Den er fortsatt betydelig lettere og smekrere enn en tradisjonell fjellsko i lær.

Yttersålen har noe hard gummi. Den gir veldig bra grep på tørr stein og i torv, men er ikke helt på nivå med de beste når underlaget består av våt stein eller snø og is.

Litt tight passform krever noe forarbeid om du skal bli fornøyd med denne fjellskoen. Det er viktig å prøve den i butikken og gå en runde eller to. Gjerne til ekspeditøren begynner å bli utålmodig. Sitter den fortsatt bra uten å gnage, tror vi at du blir fornøyd.

Bør gås inn

Vi opplevde noe smerter i tåballene de første turene. Trolig skyldes dette den stive mellomsålen. Etter litt bruk «satte den seg» og ble mer medgjørlig.

I sum liker vi denne skoen godt. Men som alltid er det viktig å være bevisst på hvilket behov man har. Hanwag Ferrata II passer best for vandring, gjerne i fjellet, og som liker å ha med telt og full pakke i sekken.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannmotstand
Totalinntrykk
PLUSS

Stabil såle

Solid rundt helen

MINUS

Stiv såle, krever noe tilvenning

Test av Alfa Jerpe A/P/S fjellsko

Alfa Jerpe er en middels stiv og innovativ fjellsko med Boa-snøring. Her får du fordelene av et høyt skaft, uten at det merkes.

TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
TEST AV FJELLSKO: Alfa Jerpe er en forholdsvis ny fjellsko, med Boa-snøring og middels stivhet. Foto: Egill Danielsen
Alfa Jerpe A/P/S GTX

Vekt: 715 gram (str L herre)

Pris: 4999,-

Nett: alfa.no

skala
9/10

Alfa Jerpe er en høy fjellsko som produsenten også markedsfører som jaktstøvel. Høyden gir fordeler ved vading over elv eller gange i våt, myk myr. Ved vandring utenfor sti gir høyt skaft beskyttelse mot at rusk og rask finner veien ned i skoen.

Alfa Jerpe skiller seg ut med BOA-snøring. Snøresystemet består av en tynn wire som man strammer ved å dreie hjulet på siden av skoen Det finnes separat stramming av nedre og øvre del. I forhold til tradisjonelle skolisser synes vi likevel det gir litt dårligere mulighet for å stramme kun deler av skoen isolert, som for eksempel helt øverst på skaftet. Samtidig er det lett å løsne snøringen ved å dra hjulet rett ut.

ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen
ALFA JERPE: Med Boa-stramming, Gore-Tex og meget godt grep på vått underlag. Foto: Egill Danielsen

Lav egenvekt

Det første som slår oss er hvor lett skoen er. Vekt på 715 gram (str. 45 herre) og 520 gram (str. 38 dame) er imponerende lavt. Faktisk er den lettere enn mange fjellsko med lavt skaft.

Noe av grunnen skyldes det syntetiske Alfa Air-overmaterialet. Det kjennes som en blanding av gummi og plast og gir en vedlikeholdsfritt fottøy som gir god beskyttelse av foten.

Høy komfort

Som de fleste moderne fjellsko er Alfa Jerpe utstyrt med Gore-Tex membran. Den har vært helt vanntett under vårt bruk og skoene var fremdeles tørr etter å ha stått en halvtime i et kar med vann. Om ytterstoffet alene vil være vanntett hvis membranen en dag ryker vet vi ikke. Når det skjer vil en syntet-materialet ikke kunne impregneres for å motstå vanninntrengning slik en lærsko kan.

Middels stiv

Alfa Jerpe sitter komfortabelt og godt på foten og helboksen gir og støtte og beskyttelse til nedre del av ankelen. Mellomsålen er middels stiv og yttersålen gir godt og forutsigbart grep også på våt stein. Alfa-varianten av Vibram-sålen ligger her helt i øvre sjikt.

Ulempen med jaktstøvel-fasong er at slike sko gjerne kjennes mer som en støvel på foten. Men ikke her. Alfa kamuflerer den opplevde størrelsen på imponerende vis. Dette er behagelig å gå med, også på sti. Til å være så høy er denne fjellstøvelen forholdsvis myk. Den gir ikke særlig mer støtte enn en halvhøy. Fordelene her ligger altså i beskyttelse mot vann og rusk. Dette har sine fordeler for jegere eller turgåere som ferdes utenfor stier.

Alfa Jerpe er en dyr fjellsko, men den er god. I sum snakker vi her om en behagelig fjellstøvel for deg som trenger litt ekstra beskyttelse.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Helhet
PLUSS

Lett

Godt våtgrep

MINUS

Ikke like sideveis støttende som andre tilsvarende fjellsko

Test av Crispi Briksdal GTX fjellsko

Den kjente Italienske skoprodusenten Crispi har mange fjellsko i sortimentet. Crispi Briksdal GTX er rettet mot det norske markedet, men lages på fabrikker i Italia. Disse skoene er beregnet på bratt friluftsliv og fotturer med oppakning.

test av Crispi Briksdal GTX fjellsko
FJELLSTØVLER: Crispi Briksdal GTX er en kraftig fjellsko med godt grep. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
UTE_testvinner
Crispi Briksdal GTX

Pris: 4499 kr

Vekt: 765 gram pr sko (40)  

Testår: 2018

 crispi.no

Crispi Briksdal er en kraftig fjellsko, men som vi ikke trenger lang tid på å gå inn. Den har også en svært behagelig innersåle som føltes god på foten med det samme. Gore-Tex gjør fjellstøvelen både pustende og vanntett, og overdelen består av Nubuck-lær.

Videre har Briksdal har forsterkninger i form av gummikalosjering på utsatte områder gjør støvelen slitesterk. Den har meget god stabilitet. Den har Vibram yttersåle, som gir solid grep og feste i ulendt terreng, og har også festemulighet for gamasjer.

En låsekrok over vristen er med å holde foten godt oppi skoen når du trenger ekstra støtte.

Snøringen er også trukket litt lengre frem på foten, og er asymmetrisk for å følge fotens naturlige bue over vristen.

Skoen er veldig komfortabel på foten, og gir god støtte til tung sekk. Den oppleves heller ikke som tung, til tross for god vridningsstivhet. Den fungerer overraskende bra i lettere og variert terreng. Dette er en unisex-modell. Den oppleves som en litt smal fjellsko-modell.

PLUSS

Godt snøresystem

God støtte til ankelen

Fungerer i variert terreng

Komfortabel

MINUS

Mindre egnet for lette turer

Test av Hanwag Tatra ii GTX

Hanwag leverer med Hanwag Tatra ii GTX en komfortabel og lett fjellsko med lavt kutt, sammenlignet med mange av de andre i testen.

Hanwag Tatra ii GTX
Hanwag Tatra ii GTX
Hanwag Tatra ii GTX

Pris: 3499 kr

Vekt: 700 gram pr sko (40)

Nett: hanwagshop.no

Foran finner du en krok for å feste skolissene bedre, og en polstret og myk skinnpløse øverst mot ankelen.

Foran på skoen har Hanwag satt på en gummikant som gir ekstra beskyttelse.

Yttermaterialet er nubuck-lær, som enkelt forklart er lær der hvor det ytterste laget er fjernet. Den behandlingen er med på å gi den myke følelsen på utsiden. Kompromisset er at det gir litt mindre slitestyrke enn for eksempel fullnarvet lær.

Skoen kan oljes for å gjøre den mer vanntett.

Også dette er en fin og lettgått sko. Litt mindre ankelstøtte enn for eksempel Alfa Queen, Viking og Aku.

Det gjør den bedre egnet for stiturer som ikke innebærer så mye gåing i steinur, men fortrinnsvis på sti, samtidig som den gir litt mer sideveis støtte enn mange andre skomodeller i dette segmentet.

Oppleves som litt små i størrelsen.

PLUSS

Lett

MINUS

Ikke blant de mest stødige i testen

Test av Alfa Cecilie tursko

Alfa Cecilie + GTX er designet og utviklet av Cecilie Skog og Alfa. Den har et slitesterkt yttertekstil med Gore-Tex-membran som gjør skoen vanntett og pustende.

Test av Alfa Cecilie
ALFA CECILIE: Lett, nett og stilig er stikkord for Alfa Cecilie.
ALFA CECILIE + GTX
 • Vekt: 288 gram i størrelse 38

 • Pris: 2399 kroner

 • alfa.no

skala
8/10

Mellomsålen på Alfa Cecilie er myk. Den er laget i støtdempende EVA som vi kjenner fra joggesko.

Dette er kombinert med Vibram Grip Trail yttersåle.

Test av Alfa Cecilie
LADIES ONLY: Alfa Cecilie kommer kun i damemodell. Den er en nett og lett tursko.

Alfa sine Cecile-sko ble lansert i vår, og har allerede rukket å bli en bestselger.

I stedet for ankelstøtte har disse skoene forsterkninger som minner mer om en integrert ankelsokk. Denne beskytter mot at lyng, sand og kvister sniker seg ned i skoen, men gir lite støtte i terrenget.

Det krever litt mer innsats å komme nedi disse skoene, men de sitter til gjengjeld godt når de omsider er på. Skoene er  lette å gå med. 

Ankelgamasjen er myke, og gir mer beskyttelse mot bøss og kvist enn ordinære joggesko. Skoene er også mer romslige for tærne enn det litt spisse designet gir inntrykk av.

De er uten tvil best egnet til å gå med heller enn til løping. Kan Alfa ha latt seg inspirere av disse løpeskoene, med integrert gamasj?

Test av Alfa Cecilie
LETT GANGE: Alfa Cecilie er laget for å ta deg fra skogen til fortauskafeén på komfortabelt vis

Vektmessig er Cecilie-skoene noen gram lettere enn Alfa Ramble Advance, som vi har testet tidligere, til både terrengløping og tinderangling.

Er du ute etter sko som ikke ser like raske ut som joggesko, og som primært skal brukes til å gå tur med, men fortsatt har egenskapene til en joggesko, vil en Alfa-sko som ikke må se rask ut, men som fortsatt er sprek, vil disse være aktuelle. 

Designmessig appellerer de til turer med både tights og shorts eller turbukser. Cecilie Skog selv foreslår dem kombinert med sommerkjole også. Om du synes utseendet egner seg til mer festlig lag blir opp til deg.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel • Lette på foten • Lav vekt • Friske farger • Tetter godt mot rusk i skoen rundt ankelen

MINUS

lite ankelstøtte • avrundet hæl gir litt begrenset grep i nedoverbakker

Test av Salewa MTN Trainer Lite GTX

Salewa MTN Trainer Lite GTX er en god anmarsjsko for både lette og tyngre turer. MTN Trainer er laget for raske turer med godt tempo.

Salewa MTN Trainer Lite GTX
TESTET: Salewa MTN Trainer Lite GTX
Salewa MS MTN Trainer Lite GTX

Vekt: 486 g / 382 g

Pris: 1899 kroner

Nett: salewa.com

skala
9/10

Salewa MTN Trainer har en kraftig yttersåle og en ganske tykk og dempende mellomsåle.

Lisseføringen går som på Wildfire helt ned til tærne. Den framstår litt rundere i kantene.

Tåboksen er romslig og godt beskyttet. Overlæret er laget i et kevlarlignende materiale med ekstra beskyttelse langs sidene.

Gore Tex-membran sikrer at skoene er vanntette.

Trainer-delen av navnet antyder at disse skoene er laget for lette, raske turer med godt tempo.

Beskyttelsesgraden og støtten gjør at de også fungerer med tyngre sekk og på både lengre og grovere turer i fjellet.

Den avrundede hælen og tuppen gir behagelig gange også når du ønsker å lange ut på de lettgåtte grusveistrekkene. 

Salewa MS MTN Trainer Lite GTX er en god tursko for både lette og tyngre turer.

Støtten og dempingen gjør den velegnet til turene der du ønsker å knuse DNTs tidsangivelse fra hytte til ute, uten å ty til løping. 

Dameversjonen av disse er Salewa Wildfire Edge

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

God støtte - vanntett - grov såle og avrundet hæl - beskyttet tåboks

MINUS

Litt tunge

Test av Vasque Breeze Mid GTX

Vasque Breeze GTX er lette sko med friske fargelaternativer. De er også vanntette og har en mykere mellomsåle enn tradisjonelle fjellsko.

TEST AV VASQUE BREEZE MID GTX
VASQUE BREEZE MID GTX: Vasque sine lette tursko har myk såle og komfortabel overdel.
UTE_mest_for_pengene
VASQUE Breeze Mid GTX
 • Vekt: 391 gram størrelse 43

 • 334 gram i størrelse 38

 • Pris: 2200 kroner

 • Vasque.com

skala
8/10

Amerikanske Vasque har ambisjoner om å få realt fofteste i Norge, og er en skoprodusent som har eksistert siden 1964.

Lav vekt og friske farger er noe av det som kjennetegner skoene fra Vasque.

Vasque Breeze Mid GTX
FLERE FARGER: Vasque Breeze kommer i flere fargealternativer enn dem vist her.

Vasque Breeze GTX er laget med forholdsvis smal og lett mellomsåle inspirert av joggesko, med god ankelstøtte som gir sideveis stabilitet.

Skoen har Vibram yttersåle med en gummiblanding som sikrer godt grep på de fleste underlag, og en merkbart lavere såle enn for eksempel Hoka Anacapa.

Vasque Breeze Mid har en strammere passform, men vesentlig bedre hælgrep enn den lave søsteren Breeze LT.  

Vasque-skoene har en nett profil og fin avrundet tupp som passer godt rundt foten. Sålen er ikke bredere enn selve skoen noe sted, men føles likevel stabil.

Den myke sålen er ikke den som gir tryggest stand på små utspring i fjellet, men yttersålen griper godt på både vått og tørt fjell.

Vasque Breeze Mid GTX
SLANKE OG MYKE: Vasque Breeze Mid GTX har en smal og slank fasong.

Klyving foregår derfor mer med hele tåpartiet bøyd inn mot fjellet, enn ved å bruke sålens stivhet for fraspark. Hælpartiet er fast og forsvinner ikke under foten slik det gjør på den lave modellen Breeze LT.

Høydeforskjellen mellom hæl og forfot oppleves som mindre enn på On Cloudrock Edge og Hoka Anacapa

Sålen vinkler seg med terrenget, noe som gjør at hele yttersålen kan gripe godt mot underlaget.

Skoene er runde i tuppen. En av testerne kjenner antydning til gnaging på sine sko, som spores til en krøll på innsiden av membranet.

Ankelpartiet er mykt og relativt lett å stramme passe rundt både akilles og ankler. Lissene har to hekter på skaftet, men går gjennom flate løkker over vristen.

På utsiden er skaftet forsterket med litt ekstra polstring, som beskyttelse mot skarpe steiner og utspring.

Vasque Breeze Mid GTX
ALTERNATIV: Damemodellen kommer også i en frisk turkis variant.

Vasque-skoene er noe smalere tursko enn Hoka og On sin modell, og de er også litt små i størrelsen, som kan være greit å være oppmerksom på hvis du befinner deg mellom to størrelser, eller om vil ha plass til tykkere sokker.

De runde lissene er fine og lette å stramme og få til å sitte bra. Skoen føles tettsittende og god på foten, uten kipping eller i overkant. Det er romslig plass over tær og vrist.

Vasque Breeze GTX er en sko som kommer ut med god score på veldig mye. Den er lett og myk og vil fungere til både lufteturer med hunden og til korte ettermiddagsturer på stier og grus.

Breeze har en joggesko-lignende følelse, samtidig som den beskytter godt i terrenget. En favoritt hvis du vil ha nettere sko enn for eksempel Anacapa fra Hoka.

Prisen er også en god del lavere enn for de andre skoene i denne testen.  

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Myke både i såle og overdel

Slanke og nette på foten

Lav vekt

Friske fargealternativer

Slutter tett rundt ankelen

Prisgunstig

MINUS

Kan oppleves som myke med tung oppakning

Noe avrundet hæl gir litt lite grep i nedoverbakker

Test av Vasque Breeze LT GTX

Vasque Breeze LT GTX er en tursko som kan minne om en terrengjoggesko. Den har vanntett Gore-Tex-membran, myk mellomsåle og gripevillig Vibram-såle.

Vasque Breeze LT GTX
MYKE TURSKO: Vasque Breeze LT GTX er myke tursko med høy komfort
Vasque Breeze LT GTX

Pris: 1600 kroner

Vekt: 351 gram

Vasque / Tracx

skala
7/10

Turskoene fra amerikanske Vasque har et utseende som minner om en joggesko.

De har også en myk mellomsåle og godt avrundet tupp.

Vasque er et merke med lange tradisjoner i USA, men de er et relativt nytt merke på det norske markedet. Produsenten lager alt av tursko og fjellstøvler.

Modellen Breeze finnes også i en støvelvariant med den samme myke sålen, men med høyt skaft og mer støtte.

Denne skoen skulle gjerne ha vært med i vår store skotest av anmarsj og tursko, men kom litt for sent. Vi har likevel valgt å måle denne skoen etter de samme kriteriene som skoene i den testen.

Yttersålen på Vasque Breeze LT GTX har skarpe knaster for godt grep på løs skogbunn. Gummiblandingen i den lette Litebase Vibram-sålen gir også godt grep på vått fjell.

Det første vi legger merke til med Vasque-skoene er at de er ekstra myke under hælen. I begynnelsen gir skoene litt følelsen av at vi går på hælene.

Det føles rart, men også litt komfortabelt med den veldig myke sålen under hælen.

Vasque Breeze LT
GRIPEVILLIG: Yttersålen fra Vibram er lett og gir godt grep.

De føles nesten litt som MBT-skoene som var populære for noen år siden og kan også minne litt om Hoka One One sine myke sko.

Du blir tvunget til å stramme deg opp i rygg og hofte, men det føles uvant og pålegger leggen ekstra strekk. De føles også litt ustabile med tung sekk.

Vasque-skoene er lettere enn de fleste andre sko vi har testet tidligere i tilsvarende kategori.

De ligger ganske tett mot terrengjoggesko i vekt og følelse.  Kombinasjonen av lav vekt og myk såle gjør at de føles veldig lette og komfortable på i hverdagen.

Vasque Breeze LT
JOGGESKOAKTIG: Vasque Breeze LT GTX har vanntett membran og kvikk joggeskofølelse.

De runde lissene er lette å stramme godt, og de holder godt på knuten. Øverst sitter lissehullene ekstra tett slik at du kan stramme skoene ekstra godt over vrista.

Vi opplevde ofte at det ble litt for stramt her og vi måtte være litt ekstra nøye med å fordele stramheten i lissene nedover skoene, ikke bare dra til på toppen.

Selv med stramme lisser opplever vi at skoen kipper litt i den myke hælkappen. Denne gjør at skoene er lette å ta av og på, og at de ikke i det hele tatt klemmer rundt achilles-senen.

Vasque Breeze LT
TETT MED LISSER: Øverst er det ekstra tett mellom lissehullene. Dette strammer godt, men kan også gi litt trykk over vrista.

Det litt dårlige hælgrepet i skoen er også med på at skoen føles upresis i motbakker der vi står på tærne mot underlaget.

Den avrundede skotuppen og myke sålen gir også lite støtte ved klyving i fjellet. Den myke mellomsålen gjør det ekstra vanskelig å stå stødig på små hyller i fjellet.

Her må du stole på sålegrepet og heller bøye skotuppen inn mot fjellet og sparke fra med tåballene.

Vasque Breeze LT GTX er en veldig komfortabel sko og ha på foten. Den er god å gå lette turer i skogen med, men føles for myk og lite presis til klyving i fjellet og vandring i grovere terreng.

Det spesielt myke hælpartiet i mellomsålen gjør skoene gode å gå med i nedoverbakke, men de påfører også litt ekstra strekk i legg og achilles.

Den myke hælkappen gir god komfort, men holder dessverre litt dårlig rundt foten.

VURDERING
Grus
Fritid
Sti
Utenfor sti
Klatring
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Lett

Komfortabel

Myk mellomsåle er behagelig

Godt grep

Vanntett

Gore-tex

Joggeskotupp

God i lett terreng og på grus

Hempe

MINUS

Ikke det beste grepet rundt hælen

Myk mellomsåle under hælen

Upresis tupp gjør dem mindre egnet til klyving

Test av Hoka Anacapa Mid GTX

Hoka Anacapa er en lett tursko fra Hoka One One. Den har kraftig og bred såle, men likevel lav vekt. De egner seg til lette turer med lite oppakning.

Test av Hoka Anacapa
HOKA ANACAPA: I 2018 lanserte Hoka en egen egen serie med mer tur- og fjellsko-orienterte modeller med mål om å nå ut til flere enn idrettsutøvere og komfortsøkende hundeluftere. Røde damesko og blå herresko. Foto: Øyvind Aas
UTE_testvinner
Hoka One One Anacapa Mid GTX
 • Vekt: 391 gram (i størrelse herre 44)

 • Vekt: 372 gram (i størrelse 38 dame)

 • Pris: 2699 kroner

 • hoka.no 

skala
9/10

Hoka er ikke lenger enerådende med voluminøse såler og maksimal demping, men likevel svært populær skoprodusent i Norge, også innen tur- og fjellsko.

Hoka Anacapa er en sko med forholdsvis bred såle og lest, beregnet for gåturer i terrenget og i fjellet. Innsiden av skoen inneholder materialer som er produsert av soya og resirkulert polyester, mens yttermaterialet består av lett nubuck-lær og Gore-Tex-membran.

TEST AV HOKA ONE ONE ANACAPA
STORE SKO: Hoka Anacapa har stort fotavtrykk og lav vekt.

Lissesystemet består av en låsende lissehempe øverst på vristen, to hektehemper på skaftet i tillegg til lissehull nedover vristen.

Over akillesen har skoen et dypt spor for å gi litt ekstra plass. En ekstra pute sitter rett nedenfor denne spalten. Den ekstra puten er også festet til en draløkke slik at skoene er lette å få på.

Utad er skoen stor og litt mye sko sammenlignet med mange av de andre i testen. Den har fått den typiske meta-rockeren, altså buefasong under skoen som Hoka er kjent for.

Test av Hoka Anacapa
HØY KOMFORT: Hoka Anacapa er myke, men stabile å gå med.

De framstår også litt kraftigere sammenlignet med for eksempel Hoka Toa, som vi har testet tidligere. Sålen på Anacapa er både lang og bred. Den strekker seg ut bak hælen og er bredere enn foten hele veien. Dette gir et stort fotavtrykk mot underlaget. Det gir i tillegg god stabilitet, selv om selve mellomsåle-materialet er mykere enn på andre sko. 

Det mest unike med Hoka Anacapa er den spesielle halen på skoene. Den minner om split-tailen på gamle løssnø-snowboard eller stjerten på tårnsvalene som flyr høyt når det er finvær. Hensikten med halen er å gi en mer rullende bevegelse i nedoverbakkene og ved hælisett under gange. Det gjør at du ikke trenger å bremse farten nedover, men at skoen følger bevegelsene på en bedre måte.

Sliter du med akilles-smerter, vil du sette pris på denne «svale-stjerten» i nedoverbakkene. Den gjør at du fint kan holde farten på en behagelig måte. Skoen hjelper deg med bremse, uten den skarpe, harde hælkanten mer tradisjonelle støvler vanligvis har.

Anacapa sin herre-modell oppleves som stor i størrelsen. Den er også romslig over vristen og tærne. Dameskoen oppleves forholdsvis normal.

Til tross for den voluminøse sålen og det litt voldsomme utseendet, overrasker Hoka-skoen positivt. Om formålet er en lett og behagelig tursko er den den mest behagelige skoen i testen å gå med. I tillegg har den sikkert grep, noe som bidrar til at Hoka One One Anacapa er en knepen testvinner i denne sammenlignende testen.

Hoka Anacapa kommer også i en low-versjon, som vil minne enda mer om en joggesko, om du vil unngå ankelstøtte og spare enda mer vekt.

VURDERING
Komfort
Grep
Stabilitet
Totalinntrykk
PLUSS

Romslig tåboks

Myk og dempende såle

Godt hælgrep utfor

Stabil tross den myke mellomsålen

Lett

MINUS

Stor i størrelsen

klumpete utseende

Åpne rundt ankelen

Litt brede for klyving/klatring

Test av Black Diamond Mission LT

Black Diamond Mission LT er en anmarsjsko som ser ganske like ut som Black Diamond Session, men er i praksis en helt annen sko.

Black Diamond Mission LT
Black Diamond Mission LT
UTE_testvinner
Black Diamond Mission LT

Vekt: 345 g / 286 g

Pris: 1699 kroner 

blackdiamondeqipment.com

skala
9/10

Black Diamond Mission LT har en stivere og tykkere såle med nyloninnlegg for beskyttelse mot skarpe steiner.

Overdelen er luftig og elastisk, men likevel solid og støttende.

Tåområdet og fotbuen er beskyttet av et tjukt lag med gummi, med god friksjon klatring og klyving. Yttersålen har suverent grep på glatt sva og også på løs skogbunn.

Pløsa til Mission er heldekkende og elastisk. Store løkker både over hælen og på pløsa gjør det lett å dra på skoene, selv med lissene ferdig knyttet.

Polstringen er god slik at du kan stramme lissene godt. På stien føles Mission LT som presise og komfortable, og gode å gå med.

Disse kan vi gå med lenge, rett fra skoesken. De samme erfarer vi i klyvepartier, de er presise når trinnene blir små.

Mission LT er ikke de skoene med aller mest støtte for turer i grovt terreng  eller med tung sekk, selv om de er mer egnet enn Black Diamond Session

De kan oppleves litt små i størrelsen, noe som er verdt å vite om du skal gå lenge i et strekk.

Er du mindre opptatt av ankelstøtte og trenger et lettere par til skogs- og fjellturer, så gir Black Diamond Mission både høy komfort og god beskyttelse, ikke minst i tuppen. 

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Myk såle og luftig overdel

Godt grep i sålen og lav vekt

God beskyttelse rundt tærne

Super passform

MINUS

Overdel tiltrekker seg en del støv/skitt

Test av Arc’teryx Konseal FL

Arc'teryx Konseal FL er en anmarsjsko med slankt utseende og lisser helt frem til tærne. Konseal FL ble fort en favorittene i denne testen.

Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL
Arc’teryx Konseal FL

Vekt: 345 g / 297 g

Pris: 1999 kroner

Nett: arcteryx.com

skala
9/10

Designmessig kan Arc’teryx Konseal FL minne litt om klatresko når du ser dem ovenfra.

Skoene har en kraftig forsterket gummitupp og også raust med gummiforsterkninger på sidene.

Sålen er laget av Vibram og har små runde knotter i myk gummi som griper godt på både vått fjell og skogbunn.

Konseal FL har Gore Tex-membran i overdelen. Hælgrepet er godt, og skoene sitter stramt rundt foten uten å gnage.

Arc'teryx-skoene oppleves som ganske lave over vrista, men dette kan reguleres med snøringen som går så langt fram på foten, noe som er en fordel hvis du vil justere ut fra bratthet og distanse.

Store løkker både over hælen og den godt polstrede pløsa gjør skoene lett å dra på.

Arcteryx-skoene ble raskt blant favorittene i denne testen, med høy komfort og god presisjon på små tak. De er også myke og komfortable på grus og i lettgått terreng.

Arc'teryx Konseal FL er lette, anvendelige sko som lett kan brukes på fjellturer så vel som på fritiden.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Myk såle og stram overdel

Godt grep i sålen og lav vekt

God beskyttelse rundt tærne

Super passform

Presise i fjellveggen

MINUS

Kan klemme litt over tærne når de bøyes

Sålen er litt tynn

Test av Haglöfs LIM Low Proof

Haglöfs samarbeider med løpesko-giganten Asics om sine tursko, noe Haglöfs LIM Low Proof er et resultat av. Low Proof har lav vekt, og er vanntette.

Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs LIM Low Proof
Haglöfs LIM Low Proof

Vekt: 340 g / 275 g

Pris: 1300 kroner

 

skala
8/10

Haglöf sine LIM-, eller Less Is More-skoene har både yttersåle og mellomsåle med teknologi fra de japanske sportsskoekspertene.

Mellomsålen har Asics’ spesielle Gel-teknologi for støtdemping.

Yttersålen minner mer om en joggesko enn klatre- og fjellsko.

Haglöfs Low Proof er noe smalere  sammenlignet med for eksempel Salewa Wildfire Edge.

Den er likevel overraskende gripevillig på glatt svaberg og de gir godt grep på stien.

Sålen føles også god og medgjørlig på grusveier med lett avrundet hæl. Joggeskotuppen føles dog mindre presis på fjellhyller enn mer kantete skotupper.

Overdelen på Lim Low Proof er laget i solid kunstlær med en vanntett Proof Eco-membran. Overlæret oppleves likevel som luftig og smidig.

Passformen er middels trang og skoene er ikke blant de med aller mest støtte. Vekten er også lav.

Vi opplevde litt gnaging rundt hælen så prøv deg fram før du gyver løs på lange dagsmarsjer med dem. De kan oppleves noe små i størrelsen.

LIM Low Proof er en vanntett tursko som føles myk og lett. Best for deg som vil ha en lettgått sko uten altfor mye støtte.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Solid overdel i kunstlær

Vanntett membran

Gripevillig såle fra Asics

Støtdempende Gel-innlegg fra Asics

Smidige

MINUS

Joggesko-tupp

Mindre egnet til klatring/klyving

Litt gnaging rundt hælen

Test av Mammut Alnasca II Low GTX

Mammut Alnasca II Low er en lettere og mykere anmarsjsko. Alnasca II Low er gode i ulendt terreng, og komfortable nok til korte turer i nærmiljøet.

Mammut Alnasca II Low GTX
Mammut Alnasca II Low GTX
Mammut Alnasca II Low GTX

Vekt: 442 g / 348 g

Pris: 1999 kroner

Nett: mammut.com

skala
8/10

Mammut Alnasca er en sko som har gripevillig såle fra Michelin og et semsket overlær med Gore Tex-membran. 

Den stive hælkappa gir god støtte for foten, og skoen sitter godt på.

Mot akillesen er skoen mykere for mindre trykk her enn hva vi erfarte med Mammut Kento Low. På Alnasca er det ingenting som gnager.

Sålematerialet består av memory-skum vil forme seg etter foten med tiden. Både tårommet og sidene av skoen er beskyttet forsterkninger av kraftig gummi. 

Sålen er ganske lav sammenlignet med de andre skoene. Skoen gir god friksjon i møte med stein og en pålitelig følelse.

En litt avrundet hæl gjør skoen god også på grusveier og i nedoverbakker.

Vekten er litt høy, men skoen føles også solid og stødig. Mammut Alnasca II Low er et godt kompromiss mellom stiv støtte og avrundet komfort.

Skoene er gode i ulendt terreng, og også komfortable nok til de korte turene på grus og sti i nærmiljøet.

VURDERING
Grus
Sti
Fritid
Klatring
Utenfor sti
Ur
Totalinntrykk
PLUSS

Stiv såle og godt grep

God beskyttelse mot underlaget

Vanntett og solid

Stegjern-kompatibel

MINUS

Ikke blant de letteste

Ingen hemper på helen

Test av Aku Tengu GTX

Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som er særlig egnet til bratt og steinete terreng og for deg som skal bære tung sekk. Disse skoene er også kompatible med stegjern.

test av fjellsko
AKU TENGU GTX: En moderat stiv fjellsko som også kan benyttes med stegjern. Foto: Egill Danielsen
Aku Aku Tengu GTX

Vekt: 853 gram (str 45 herre)

Pris: 3800,-

aku.it

skala
8/10

Aku Tengu GTX er en kraftig fjellsko som gir mye støtte fra sålen. Øvre del av skoen støtter ikke like mye. Ankelstøtten er ok, men virker relativt sett lavere prioritert enn sålestivhet. Skoen virker lettere konstruert jo lenger opp man kommer.

Med overdel i tekstil er denne støvelen i prinsippet vedlikeholdsfri, men det er alltid en fordel å impregnere produktet når det er nytt.

Aku Tengu GTX har kalosjering som går hele veien rundt og denne fjellskoen fremstår som svært solid bygd av den italienske skofabrikken.

Allerede etter få steg kjenner vi at dette er en sko for moderat marsj-tempo i ulendt terreng. Denne skoen passer best til turer hvor tempoet er jevnt, men ikke høyt. Lettbeint spretting på stien er ikke denne skoens styrke.

Til gjengjeld viser Tengu GTX muskler når terrenget er bratt og steinete. Det er særlig nedre del av skoen som utmerker seg positivt – altså sålen.

MED PÅ NOTENE: Skoen framstår som presis og stabil, særlig i grovt terreng. Foto: Egill Danielsen
MED PÅ NOTENE: Skoen framstår som presis og stabil, særlig i grovt terreng. Foto: Egill Danielsen

Kraftig såle

Yttersålen fra Vibram biter over gjennomsnittlig godt og forutsigbart både på tørt og vått fjell. Men det er mellomsålen som skiller seg mest fra mengden. Her får du mye stivhet samtidig som du får god demping. Det er en imponerende kombinasjon.

Sålen er svært vridningsstiv og støtter foten godt når du må plassere steget slik at ikke hele fotbladet møter underlaget. For eksempel i hardt og skrått terreng eller når du forserer ur eller steinete sti. Særlig ved tung bør er en slik egenskap viktig.

I tillegg er stivheten i sålen god. Den gir relativt mye motstand, samtidig som sålen bøyer seg naturlig på samme sted som foten. Den kombinasjonen gjør at Aku Tengu GTX framstår som en presis og samarbeidende fjellsko hvor skoen støtter foten selv om du bare plasser fremre del av fotbladet på den neste steinen i stien.

Disse skoene er stegjern-kompatibel til fjellturer som involverer ferdsel på bre.

God demping

Samtidig med denne stivheten demper sålen uvanlig godt, forutsatt at skoen utsettes for nok vekt. Den mannlige testeren på 95 kilo får god nytte av dette, mens den kvinnelige testeren på 60 kilo må ha litt vekt på ryggen før hun oppdager disse egenskapene ved skoen.

Passform er kanskje det vanskeligste punktet å vurdere ved en fjelstøvel fordi alle føtter er forskjellige og man vil kunne oppleve dette ulikt.

Vi opplever at denne skoen generelt slutter bra om foten, men at helpartiet ikke er optimalt om man har en litt kraftig hel. Det er litt lite rom i helboksen i skoens lengderetning og vi opplevde kraftig gnaging de første turene. Heldigvis bedret dette seg en god del når vi fikk gått inn skoen. Altså er det en fordel å prøve disse skoene for sin fot.

Aku Tengu GTX er ikke blant de letteste fjellskoene, men solide fjellsko for lange turer med eller uten oppakning.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalinntrykk
PLUSS

Stabil såle

God støtte til fotbladet

MINUS

Moderat støtte i øvre del av skoen

Test av Alfa Walk King Advance

Alfa King Advance er en trygg og god fjellsko med godt grep på vått fjell. En klassisk fjellsko i lær med romslig passform.

TEST AV FJELLSKO: Walk King Advance er en tradisjonell fjellsko i fullnarvet lær, med Gore-Tex og moderne Vibram yttersåle som gir godt grep. Men læret er dårlig beskyttet mot slitasje langs sidene. Foto: Egill Danielsen
TEST AV FJELLSKO: Walk King Advance er en tradisjonell fjellsko i fullnarvet lær, med Gore-Tex og moderne Vibram yttersåle som gir godt grep. Men læret er dårlig beskyttet mot slitasje langs sidene. Foto: Egill Danielsen
Alfa Walk King Advance

Vekt: 892 gram (str 45 herre)

Pris: 3799,-

alfa.no

skala
7/10

Det er lett å like Alfa Walk King Advance. Det er en fjellsko som kjennes komfortabel fra første stund og vi opplevde ikke særlig behov for å gå den inn. Det skyldes blant annet en romslig innvendig fasong som vi synes er godt tilpasset nordiske, litt brede føtter.

Alfas såkalte memory-foam og det myke skinnet i øvre del av støvelen innvendig bidrar også til en behagelig følelse på foten uten at det trykker for hardt noen steder.

Må smøres

Materialet er tradisjonelt, fullnarvet lær som naturligvis må behandles jevnlig for å beholde skoens egenskaper. Dermed er vedlikeholdsbehovet større på denne enn for en syntetisk støvel. Fordelen er at man ofte kan holde en lærstøvel noenlunde vanntett ved å smøre den – også når Gore Tex-membranen en dag ryker.

 Vi opplever skone som forholdsvis nett på foten til en klassisk lærsko å være. Den er ikke spesielt tung og den gir grei ankelstøtte om man ikke går med de tyngste børene. Sålen er middels vridningsstiv og glenkstivheten er også midt på skalaen. Det vil si at bruksområdet er bredt, alt fra hytte-til-hytte turer med moderat oppakning til daglige turer til den lokale fjelltoppen. 

BEHAGELIG PÅ: Mykt skinn i øvre del av foret bidrar til god komfort. Foto: Egill Danielsen 
BEHAGELIG PÅ: Mykt skinn i øvre del av foret bidrar til god komfort. Foto: Egill Danielsen 

Litt hard mellomsåle

Yttersålen av typen Vibram Grip AMG som Alfa benytter på denne modellen, gir imponerende godt grep på problemunderlaget våt stein. Kombinasjonen av gummiblanding og mønster gjør også at grepet også, vel så viktig, er forutsigbart. Det reduserer mentalt stress og gir trygghet på tur. 

Vi opplever at mellomsålen er noe hard når det kommer til demping. Her er andre støvler som for eksempel Aku Tengu GTX betydelig bedre. En viss svakhet er også mangel på kalosjering rundt hele støvelen. Tå og hel er beskyttet, men går man i steinete terreng må man må påregne betydelig slitasje på læret langs sidene.

Oppsummert vil vi si at Walk King Advance er en god allround fjellsko for den som ønsker fottøy til variert, fremfor spesialisert bruk. Skal du ha kun ett par fjellsko, gjør du neppe feil med å velge disse.

Dameversjonen heter Alfa Walk Queen Advance.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalkarakter
PLUSS

Komfortabel

Godt våttgrep

MINUS

Noe hard mellomsåle

Ikke helkalosjering

Test av Crispi Skarven Evo

Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som egner seg til turer med sekk på ryggen. Skoene er lett å gå inn og over gjennomsnittet komfortabel over tid. Vi har testet skoene i både dame- og herremodell.

Crispi Skarven Evo

Materiale: Fullnarvet nubuck-lær

Membran: Gore-Tex
Vekt: 703 gram (str. 38)

Pris: 4499,-

Dame/herre: Ja

Testår: 2022

Crispi.no

skala
8/10

Crispi Skarven Evo er en kraftig fjellsko som gir bra støtte fra både sålen og overdelen. Det betyr mye om man bærer tung sekk og kan være med å beskytte mot både belastning og skader.

 Med en overdel i 2,6 mm nubuck-lær ligner de mest på en klassisk fjellsko med noe behov for vedlikehold. Læret virker litt tørt og bør impregneres allerede før man tar støvelen i bruk. Over tid vil støvelen holde seg best om den rengjøres og smøres jevnlig.

test av fjellsko crisi skarven evo
VÅTT: Testskoene var noe tørre i læret og vannet prellet ikke av. Foto: Egill Danielsen.

Vanntett membran

Crispi har utstyrt fjellskoen med en kraftig kalosjering som går hele veien rundt skoen. Kalosjeringen går høyt og beskytter bra mot slitasje som følge av gnissing mot stein og kratt. Skarven Evo fremstår i det hele som solid bygd.

Den er utstyrt med Gore Tex-membran som en ekstra forsikring mot vanninntrenging. Vi anbefaler likevel å skape en barriere mot fuktigheten på utsiden av skoen ved hjelp av impregnering.

Gode fjellsko å gå med

På første tur slår det oss hvor komfortabel disse fjellskoene er. Den oppleves passe myk og passe stiv på samme tid. Det trykker ikke spesielt noe sted på foten og vi opplever ikke særlig behov for å gå den inn.

Hvordan en sko oppleves på foten vil alltid være individuelt. Ingen føtter er like og ingen sko kan være perfekt for alle. Likevel opplever testerne, som har nokså ulike føtter, at dette sitter veldig bra. Og et lite ekstra pluss for en deilig, perforert innersåle. Den vil nok ikke holde seg «fresh» like lenge som skoen, men når man har bladd opp flere tusen kroner gir en god følelse at produsenten har øye for detaljene.

Middels kraftig såle

Våte svaberg er ofte skummelt underlag på fjellet men yttersåler på dyre fjellsko har generelt blitt bedre det siste tiåret. Grepet avgjøres av både mønster og gummiblanding og denne Crispi-skoen gir forutsigbart feste også på vått fjell.

Mellomsålen er middels vridningsstiv og passer bra til vandring på sti. Bøyemotstanden er også middels stiv i forhold til de øvrige fjellstøvlene i testen men viktigst er at bøyen kommer på rett sted under tåballene.  Og det gjør den. 

HERREMODELLEN: Finnes i størrelser fra 36-50 .
HERREMODELLEN: Finnes i størrelser fra 36-50 .

Hælsetet sitter som støpt på våre føtter og ankelstøtten er god. Crispi Skarven Evo er et bra kompromiss mellom stivhet, støtte og komfort.

Crispi Briksdal ble testvinner sist UTE testet fjellsko.

Det eneste klare minus med Skarven Evo er at den er noe tung, slik en godt polstret lærstøvel ofte er. Kan du leve med det er dette en fjellstøvel vi trygt kan anbefale til tre-firedagers turer med sekk på ryggen.

VURDERING
Komfort
Stabilitet
Grep
Vannavstøtende
Totalkarakter
PLUSS

Komfortabel

God ankelstøtte

MINUS

Høy vekt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.