Det finnes et hav av ulike SUP-brett, og prisene varierer enormt. Her kan du lese om hvilket Stand Up Paddle board som passer best til deg og ditt bruk. Les også hvilke oppblåsbare SUP-brett som er best i test.
SUP er både avslappende og spennende sommeraktivitet. Vi har testet noen av de viktigste SUP-brettene på det norske markedet i kategorien «touring».
Touring-brett er gjerne litt lengre, slankere og dermed raskere å padle. I tillegg har de lastemuligheter med elastiske stropper både foran og bak på brettet.
Prislappen på Stand Up Paddle Boards varierer fra 2799 til 18 000 kroner, men det betyr ikke at de rimeligere padlebrettene nødvendigvis er noe dårlig valg.
MIDT PÅ PRISTREET: Aztron Neptune Touring 12´6. Foto: Christian Nerdrum
SUP-brett-testen er gjort med ni forskjellige brett i helt ulike priskategorier. Derfor er det også viktig at du tar en ekstra god titt på punktet «verdi for pengene» når du leser testen. Det er ikke alle som har lyst til å legge 18.000 kroner i bordet for en ny SUP - og det er slett ikke sikkert at du trenger heller.
Totalt er 14 testpunkter lagt sammen for å skille SUP-brettene fra hverandre.
Alle SUP-brettene er lånt ut fra distributør/ forhandler og de er levert komplett med pumpe, leash, åre og bag.
For ordens skyld valgte leverandøren av Aqua Marina å legge ved en mer avansert karbon-åre i pakken, men prisen er justert til den nye åra. Dessuten er dette også noe alle kunder kan gjøre: Å oppgradere pakken med en bedre padleårene ved et mellomlegg.
Biltema-SUP-en ble levert uten sikkerhetsline mellom padler og brett (leash). Bortsett fra det, var alle brettene komplette.
SUP med lastekapasitet - touringbrett
Touring SUP er noe lengre og slankere brett som er laget for å dra på langtur. De glir godt i vannet og er (eller skal være) stabile nok til å tåle en del vind og sjø. Touring-brett har også lastemuligheter på dekk med elastiske stropper der du kan feste det du vil ha med deg på tur.
Lengre ned i artikkelen kan du også lese mer om åre til SUP og størrelser på brettene.
SMART: Strikkene foran er festet i karabinkroker. Foto: Christian Nerdrum
TA MED TING: Starboard sin lasteløsning. Foto: Christian Nerdrum
TAKE AWAY: Aqua Marina sin lasteløsning. Foto: Christian Nerdrum
PSI - Lufttrykk i SUP-brett
Det er en gjengs oppfatning om at en SUP helst skal kunne pumpes til 15 PSI eller mer. For en forbruker er det et slags stempel på at konstruksjonen både er stiv og tåler en trøkk.
Det er en sannhet med modifikasjoner.
Alle SUP-ene i denne testen hadde en anbefalt PSI på 15 eller mer. Noen har en anbefaling på 18, og én på 20. Red Paddle Co, Black Cat og Starboard tåler mye mer. Det gjør også pumpene de er levert med. Spesielt Red sin Titan II-pumpe ser ut til å være klar for å doble PSI-en (om ikke mer).
For å gjøre testen rettferdig, holdt vi oss til anbefalt PSI da vi pumpet opp brettene.
RØDSPRENG: Red Paddle Co sin Titan II er bare helt vill. Foto: Christian Nerdrum
Slik blir SUP-brettene stive(re)
Etter å ha testet SUP-ene opp mot hverandre, ble det tydelig at SUP-brett ikke blir stive bare fordi de kan pumpes med høyt trykk – men det må likevel et visst lufttrykk til for at brettet kan bli stivt.
I denne testen opplevde vi også at stivheten ble bedre, proporsjonalt med høyere vekt på brettene.
Lufttrykk - PSI
Uten luft blir heller ikke brettet stivt. Men alle SUP-brettene blir stivere med økende PSI.
Stivere materialer
De stiveste brettene er til dels vanskelig å pakke sammen fornuftig, slik at man må grad folde, og ikke rulle de sammen.Noen av SUP-brettene lar seg rulle til mindre pakker enn andre. Vi erfarer generelt at disse brettene også er de minst stive.
Det er stor forskjell på hvor tykt og stivt PVC-materialet er i brettene. Dessuten er det det flere produsenter som ikke nøyer seg med ett enkelt lag med PVC. Det hjelper mye på stivheten i brettene.
Glassfibertråder - Drop Stitch
Inne i alle SUP-brett er det glassfibertråder som er limt fast på innsiden av PVC-materialet. Dette er med på å gjøre brettene stivere og mer stabile. Det holder også formen på brettet. Avanserte SUP-brett har sterkere og flere tråder enn de enklere brettene.
Doble luftkamre
Tre av brettene i testen er utstyrt med såkalte doble luftkammere. På et strategisk område på brettet, er det limt inn et mindre kammer som blåses opp i tillegg til hovedkammeret. Dette gjør brettene stivere, samtidig som det reduserer gjenklang.
DOUBLE CHAMBER: Tre av SUP-ene i testen har doble luftkammeret for å gjør de stivere. Foto: Christian Nerdrum
DOUBLE CHAMBER: Et luftkammer i midten av brettet sørger for forbedret stivhet i brettet. Foto: Christian Nerdrum
DOBBEL: Aztron Neptune får hjelp av doble luftkammere til å stive opp brettet. Foto: Christian Nerdrum
Tykkelse
Det er ikke helt tilfeldig at de tykkeste brettene i testen i hovedsak også er de stiveste. Tilsvarende gjelder i den andre enden av skalaen: de tynneste brettene fremstår som de mykeste. Av konstruksjonsmessige årsaker er det lettere å lage brettene stive hvis de har en viss tykkelse.
Spiler
Red Paddle Co har to små lommer i midtseksjonen av brettet på hver side av brettet med plass til spiler. Disse har i oppgave om å stive opp brettet i det området padleren står.
SPILER: To spiler på hver side av Red-brettet er med på å gjøre det stivere. Foto: Christian Nerdrum
Hva menes med gjenklang i SUP-brettet?
Graden av gjenklang i brettet utgjør den store forskjellen mellom SUP-brettene. Det beskriver en følelse som vi antar alle produsenter prøver å redusere når de lager SUP-brett.
Et brett med lite gjenklang vil dempe bølgene av energi tidlig, slik at det raskere blir rolig når det utsettes for krefter. Møtende bølger avslører gjenklangen veldig godt. Det gjør også gjenklangen som padleren selv lager når han/hun flytter på seg, eller tar et kraftig padletak.
En båt med mye gjenklang mister også mye potensiell fremdrift og fart. Hvis brettet gir etter når du padler, forsvinner også mye av padlekreftene inn i små og store sjokkbølger som ruller gjennom brettet og ut i vannet. Resonans er et annet ord som kan beskrive fenomenet.
Det er nesten så enkelt at de beste brettene i testen gir minst gjenklang, og de dårligste mest. Gjenklang øker også i takt med bølger og bevegelser fra padleren, men det øker mindre på de stive brettene. Med økende gjenklang blir brettene også mer ustabile.
I rolige forhold kommer ikke svakhetene med en brett med mye gjenklang like godt frem.
De stiveste brettene i testen er faktisk også de soleklart med stabile, selv om de ikke er de bredeste.
Spesielt én av båtene i testen hadde ekstremt mye resonans, og i bølger opplevdes det mer som en bademadrass enn SUP-brett.
ROLIGERE I VANNET: Brett med lite gjenklang er rett og slett en bedre SUP. Foto: Christian Nerdrum
Padleåre til SUP
En god padleåre er alfa og omega når det kommer til alle padlesporter. SUP er ikke noe unntak, og igjen var det bare de dyreste båtene som klarte å levere gode nok produkter. Om du er villig til å legge litt ekstra i SUP-investeringen, så er det mye å hente i en litt bedre åre.
For oppblåsbare SUP-brett vil du ha en tre- (eller fire-) delt padleåre som får plass i sekken, men to- tre- eller firedelte årer vil følgelig også ha en mindre gunstig fleks enn de som, lages i ett stykke.
Stort sett ønsker man at åren skal være så lett som mulig, men de fleste leverandørene leverer ganske tunge årer i SUP-pakkene sine.
Aluminum, glassfiber eller karbon?
Ofte er de enkleste årene i aluminium, litt mer avansert blir det med innslag av glassfiber.
Sikter du inn mot det beste og letteste, er det karbon som gjelder. Går du for en ren karbon-åre, blir prisen også deretter.
sup åre
En tung åre vil aldri bli veldig god, men det er likevel stor forskjell på en kvalitetsåre i aluminium og en litt for enkel åre i aluminium.
Den beste aluminiumsåra i testen er likevel ganske mye bedre enn en av glassfiberårene vi prøvde.
Det er ganske mange kriterier som skal krysses av før en åre får full score i en test:
En god åre har et håndtak som sitter godt i hånden. Håndtaket skal også være komfortabelt over lenger tid.
Fleksen skal passe dine krefter. De fleste årer som levers i SUP-pakker er for myke, fordi de er laget av enkle og billige materialer. Men det går også an at åra blir for stiv.
En god SUP-åre har en viss stivhet, som gjenkjennes ved at det gir en god snert, uten at du føler at åra skal knekke når du dra til.
SMART: Starboard har laget et patent med en en rille i åreskafte, slik at den tredelte åra ikke skal vri seg. Foto: Christian Nerdrum
SUP-TEMA: Er det for mye å kreve at åra tåler å bli padlet med? Tja. Foto: Christian Nerdrum
GOD KVALITET: Den oppgraderte åra sørget for god effekt i et forutsigbart og jevnt padletak. Foto: Christian Nerdrum
Åra må kunne gjøres lang nok for at du skal få en god og effektiv padleopplevelse. Mange av årene i testen kunne ikke justeres langt nok ut. Det gjør også at man fristes til å trekke ut pinnen lenger enn anbefalt, slik at åra blir svakere og bøyer mer når du padler. Fleksen skal også være rimelig jevn gjennom åra, slik at den ikke er veldig myk på toppen og stiv i årebladet - eller omvendt.
Det krever litt å lage en jevn og passe stiv tredelt åre uten at vekten blir høy, men vi foretrekker likevel tung, solid og sterk fremfor lett, raklete, ujevn og myk.
Slik avslører du en god padleåre
Overgangene mellom delene på åra må sitte godt, ikke vri seg i bruk og være enkle å justere.
Åreblad og - stamme bør samstemme i fleks og stivhet for at åra skal få en helhetlig følelse. Åra skal verken være for stiv eller for myk.
Årebladet trenger ikke være så stort, men det må være effektivt og kunne formidle kreftene padleren legger inn i padletaket.
Mange SUP-årer er såpass svake og myke at de viker unna når en padler. Det gjør padleopplevelsen ujevn, fordi bladet vingler i vannet, gjerne slipper vannet feil. Da vil også effekten forsvinne på veien.
Lengde på padleåra
Hvor lang åren skal være er litt individuelt, men den bør rekke deg ca til håndleddet når du står med armen rett opp og årebladet på bakken.
ÅRENS LENGDE: Lengde på åra er en smakssak, men om du måler fra bakken og opp til håndleddet, så gjør du ikke mye galt. I mye sjø eller ved ekstra aktiv padling, kan det være fint å gjøre den kortere. Foto: Christian Nerdrum
Pumpe
Det har skjedd en del med pumper til SUP de senere årene, heldigvis – for det er få som gleder seg til å pumpe 15-20 PSI i brettet før de legger utpå.
Har du en god pumpe, så fyller den SUP-brettet på kortest mulig tid uten at du blir særlig sliten. Vi brukte et sted mellom fire og åtte minutter på å pumpe opp brettene i denne testen.
For å optimalisere denne prosessen har de mest avanserte pumpene en bryter der man kan velge å blåse luft både når du trekker og når du presser. Denne innstillingen brukes når det er lite trykk i brettet.
Når det blir for tungt med dobbel effekt, må du gå over på enkel effekt. Da blir det lettere å pumpe, og det er ikke lenger motstand når du trekker skaftet opp, bare ned.
RØDSPRENG: Red Paddle Co sin Titan II er bare helt vill. Foto: Christian Nerdrum
BLACK CAT: Black Cat sin pumpe. Foto: Christian Nerdrum
AM: Aqua Marina sin pumpe. Foto: Christian Nerdrum
De enkleste pumpene har ingen bryter der du kan skifte mellom dobbel og enkel effekt. Disse har bare enkel effekt, og pumper bare når du trykker ned. Derfor blir de litt mindre effektive enn doble. Noen voldsom forskjell er det likevel ikke, og selv de enklere pumpene uten gir klarer fint med å pumpe 15 PSI. Det tar bare litt lengre tid.
For testens skyld, prøvde vi å pumpe RED-brettet opp til 18 med Biltema-pumpen. Det gikk, men det spørs hvor mange ganger den ville tålt det før pakningene hadde gitt etter. Det var nemlig ganske tungt.
Det ble også sjekket om trykkmålerene på pumpene viste det samme. Det gjorde de, med små ubetydelige avvik.
TEST: Pumpene ble testet litt om hverandre, blant annet for å sjekke om trykkmålerene viste det samme. Det gjorde de stort sett. Foto: Christian Nerdrum
Sekkene
Den viktigste årsaken til å folk kjøper seg oppblåsbare SUP-brett til fordel for harde, er fordi de tar lite plass. Det gjør at SUP kan være et allemannseie, også for de som bor et stykke unna vannet, i en liten leilighet.
Dessuten åpner en oppblåsbar SUP for mulighet med å ta de med stort sett dit du vil, og har du en god sekk kan det være fristende å ha med SUP-brettet på lengre turer, som for eksempel fra vann til vann innover i Marka.
UPCYCLE: Bagen til Starboard er gjenvunnet av 20 plastflasker plukket opp fra havet. I tillegg er den blant testes beste. Foto: Christian Nerdrum
BRA BAG: Bagen til Red-brettet er heftig og gjennomtenkt. Heldigvis - for brettet veier en del. Foto: Christian Nerdrum
PRAKTISK: Oppsidene med oppblåsbare SUP-brett er åpenbare og årsaken til at SUP er blitt så stort som det har blitt: Det tar ikke all verdens med plass. Foto: Christian Nerdrum
En god og praktisk sekk som får plass til alt utstyr pluss litt til, er derfor tatt med som et av testkriteriene. Vi har også testet hvor god SUP-en er å bære i sekken, for SUP-brettene er ganske tunge.
De to dyreste SUP-ene er også de tyngste brettene i testen. Derfor er også kjekt at sekkene er utstyrt med hjul. Spesielt om du vil ha med deg SUP-en på flytur og skal forflytte deg fra A-B på et jevnt underlag der hjulene faktisk har noe for seg. Disse bagene har også både hoftebelte og brystspenne.
Noen av SUP-brettene er såpass lette at bærekomforten automatisk blir litt bedre. Da kommer de også unna med at sekkene er svært enkle. De tunge SUP-brettene med dårlige sekker derimot, er såpass ukomfortable å bære på ryggen at du blir lei før du har begynt.
SEKK TIL SUP: Etter å ha testet alle SUP-brettene viste det seg også at sekkens kvalitet også indikerte kvaliteten på innholdet. Foto: Christian Nerdrum
Slik testet vi
Testene ble gjort av Kenneth Erlandsen og Christian Nerdrum. Kenneth er en ivrig brettsport-entusiast og padler SUP året rundt både for trening og rekreasjon. Han er under utdanning til å bli sertifisert SUP-coach gjennom ISAsurf (International Surfing Association). Nerdrum har lang erfaring fra vannsport og padlet SUP med ujevne mellomrom siden 2009.
Testene ble gjort på forskjellige dager med ulike værforhold. Fra vindstille og bølgefritt til sterk vind, mye strøm og krappe bølger.
Under den praktiske testingen ble brettene lagt klar, lett tilgjengelig på land, slik at de kunne testes direkte opp mot hverandre.
Ulikhetene og kvaliteten til båtene kommer tydeligere frem når været blir mer krevende. Stort sett ble de beste brettene bedre og de dårligste dårligere.
TESTER: SUP-ekspert Kenneth Erlandsen er en del av testlaget til Utemagasinets SUP-test. Foto: Christian Nerdrum
Ulike typer SUP-brett
Oppblåsbar eller hard SUP?
Den første vurderingen de fleste gjør ved kjøp av SUP-brett er om det skal være oppblåsbart eller hardt. Det er i hovedsak et spørsmål om lagringsplass og transportmuligheter.
Deretter må du finne ut av bruksområder og hvem som skal bruke brettet.
Innenfor begge disse kategoriene brett finner vi flere underkategorier og størrelser.
Allround SUP
Touring SUP
Racing SUP
Bølgesurf SUP
Elve SUP
Foil SUP
Yoga SUP
Windsurf SUP
Vis mer
Allround SUP
Allround-brett har ingen helt spesifikke egenskaper, men det er laget for å kunne gjøre litt av alt. Dette er brettene som kommer nærmest familie-brett, hvis det er kategorien du leter etter. De bredeste allroundbrettene med mye volum vil være stabile og tåle flere personer samtidig uten å synke for dypt og bli ustabilt.
Touring SUP
Touring-brett skiller seg fra allround-brettene ved at de er noe lengre og spissere enn all-round-brettene. Her finnes det varianter på mellom 11 og 14 fot som gir god bæreevne, glid og fart. De er stort sett ikke spesielt lekne, men de er retningsstabile laget for å kunne lastes med mye bagasje.
Racing SUP
Racing-brett for konkurranse-padling er enda spissere og smalere og ofte enda lengre enn touring-brettene. Dette gir høy fart, men går på bekostning av stabiliteten.
SUP til bølger og elv
SUP brett til surf er noe kortere, med mer bananform og en smalere bakende for å være lettere å svinge med. Ofte har det mindre volum, for å blir mer manøvrerbare og krever følgelig også mer av personen på brettet.
Noen produsenter lager også egne elvepadlingbrett. Disse er noe kortere og tjukkere enn tilsvarende allround-brett. De har også mer oppsvingt tupp for å ikke stuke i bølgene. I tillegg kommer elvebrettene med kortere finner slik at du ikke slår ned i steiner i elva på vei nedover.
FLERE FASONGER: De lange og spisse brettene går inn i touring-kategorien, mens de kortere og buttere brettene regnes som allround. De korteste brettene er lekebrett, eller brett til bølgesurfing. Her Shark-brett fra Surf-sup.no
Størrelse på SUP brett
SUP-brett varierer i lengde fra 8 til over 14 fot, men de fleste SUP-er er mellom 10 og 12 fot lange (300 til 370 cm) og 32 til 34 tommer (81-86 cm) brede.
Volumet på brettet er også helt avgjørende på stabilitet og stivhet i oppblåsbare SUP-brett, og volumet øker naturligvis med lengde, bredde og tykkelse på brettet. De stiveste oppblåsbare SUP-brettene er gjerne et sted mellom 13 og 15 cm tykke.
Et tykkere brett vil lettere kunne konstrueres stivt enn om det er tynt. Følgelig går også volumet opp når brettet blir tykkere. Et touring-brett med tilfredstillende stivhet for en padler på 80 kilo, har stort sett et volum på over 300 liter.
Vis mer
Bredere brett gir mer stabilitet, men smalere brett er raskere på vannet. Kortere brett brukes først og fremst til surfing eller for barn, og er lett manøvrerbare. I tillegg til lengde og bredde er også platetykkelsen en vurdering. Tynnere brett vil ha mindre volum, eller oppdrift, og dermed ha lavere vektkapasitet.
Gode SUP-brett er gjerne mer stabile fordi de er stivere og gir mindre gjenklang. Dermed kan de også fint være en del smalere enn mykere brett som må kompensere med økt bredde for å bli mer stabilt.
STORT SETT GANSKE STORE: Også internt i UTEs test var det store størrelsesforskjeller på brettene. Foto: Christian Nerdrum
Hvem kan padle SUP?
Stand Up Paddle, også kjent som SUP er regnet som den raskest voksende vannsporten i verden. Det er gode grunner til at flere og flere blir hekta på denne digge formen for å skli bortover vannet.
SUP-sporten er en kombinasjon av kajakkpadling og surfing. På noen områder får du med SUP-padling det beste fra både kajakk- og surfesporten.
Mange som aldri har vurdert å begynne med kajakkpadling vil føle en dragning mot SUP-padling, også fordi et SUP-brett er mye lettere å oppbevare og frakte enn en kajakk.
Du trenger heller ikke å øve på eskimo-rulle, eller gå kurs for å ta et såkalt vått-kort. Det er bare å ta brettet under armen, eller på ryggen og jogge ned til vannet å skyve i fra.
Tilsvarende vil SUP-ing kunne virke forlokkende for de som aldri har ønsket å gi oss i kast med brytende bølger i Lofoten eller på Bali.
SUP-padling kan bedrives både i fjordene og på innsjøer. Du kan padle på elver og du kan krysse marka fra vann til vann. SUP-brett kan også brukes både som treningsredskap og transportmiddel, og selvfølgelig også som solseng når sola steiker og du ønsker å bli brunest mulig uten å ligge flatt på stranda.
FRIHET: Det gir noe ekstra, å stå oppreist på et brett og padle seg ut i friheten. Foto: Christian Nerdrum
Se denne videoen om padleteknikk for sup:
Test av Red Paddle Co Voyager 13´2"
Red Paddle Co Voyager 13´2” overbeviser lenge før den kommer på vannet. Her oser det av kvalitet fra ende til annen.
SOLID TURKAMMERAT: Red Paddle Co Voyager 13´2" - et komplett SUP-brett. Foto: Christian Nerdrum
Mens dunsten av plast slår mot deg hos de fleste konkurrentene, blir du møtt av en resirkulert pappinnpakning av både brett og tilhørende utstyr.
Det gjør underverker for førsteinntrykket.
Bagen ser ut som noe du kunne kjøpt til din neste utenlandsreise. Stivt kvalitetstoff og kraftige glidelåser sørger for at formen på bagen holder seg, selv uten innhold. En avtakbar bæreanordning som også kan brukes som en nettere pakkeløsning av brettet, er inspirert av gode ryggsekker.
BRA BAG: Bagen til Red-brettet er heftig og gjennomtenkt. Heldigvis - for brettet veier en del. Foto: Christian Nerdrum
Det vil uansett være tungt, men likevel komfortabelt å bære en SUP-en på ryggen.
Trillehjul kommer godt med, om anledningen byr seg og du skal forflytte deg langt på jevnt underlag.
Heldigvis er bagen god, for brettet er blant de tyngste i testen. En skulle kanskje tro at lav vekt kan være en fordel når det kommer til SUP-brett. I såfall ligger dårlig an.
Faktumet er derimot at vekten slår positivt ut når brettet er på vannet - på alle måter. Vekten er en direkte årsak av en gjennomført konstruksjon fra innsiden og ut, med formål om å lage et brett så stabilt og rolig som mulig.
Og det har de virkelig fått til.
Selv om Red ikke stopper deg i å pumpe brettet til 25 PSI, merkes det godt at det er mer enn kraftig lufttrykk som gjør båten stiv. Det solide materialet båten er laget av, kombinert med spilene i sideveggene gir en positiv effekt på gjenklang og stivhet.
Spilene har i prinsippet samme formål som konkurrentenes doble luftkammere. Men minst like viktig for den rolige oppførselen i vannet, har de avanserte glassfiberlamellene (drop stitch) som går på kryss og tvers av innsiden av brettet. Et utall tråder som sørger for at brettet blir ekstremt holdbart og presist.
SPILER: To spiler på hver side av Red-brettet er med på å gjøre det stivere. Foto: Christian Nerdrum
Den minimale gjenklangen dette brettet har, gjør at brettet nesten ikke føles som en oppblåsbar konstruksjon. Det er stabilt og trygt - selv i krapp sjø og vind.
Red sitt brett er også det eneste med en brøytende v-form i bauen. Det hjelper brettet til å bli mer retningsstabilt enn om bauen var flat, som hos konkurrentene. Stort sett er dette en positiv egenskap, men en v-formet bau gjør også at brettet blir tyngre å vende. Solide 400 cm (13´2”) er med å understreke de stabile egenskapene og det settes stor pris på at brettet både holde kursen og glir godt etter at padletaket er avsluttet.
FORTRENGER: Red Paddle Co Voyager har både en liten spile, samt en fortrengennde bau som gjør at brettet kutter seg gjennom vannet. Foto: Christian Nerdrum
På vannet er brettet en nytelse å padle. Det glir lett og effektivt gjennom vannet uten å miste nevneverdig fart i møtende bølger. Måten den møter vannet på gjør også at det blir minimalt med vannsput på dekk. Motvind og sidevind takler den også best i testen, sammen med Starboards representant.
Brettet er til de grader gjennomført og frister padleren til å ta lange turer, selv når det blåser og når bølgene bygger seg opp. Her er det godt med lasteplass både foran og bak. På nesen av brettet er det et integrert skrufeste til ulike adaptere som kamera, fiskestang, GoPro og lignende.
Designet er vel kanskje også det mest tiltalende av alle brettene i testen, og dekket man står på oppleves nesten som oppvarmet selv på kalde dager.
Åren som følger med er en god del bedre enn konkurrentene, selv om den må se seg slått av Starboard sin. Red leverer en tredelt kvalitetsåre i karbon-skaft og padleblad i glassfiber. Den er en anelse myk, men gir likevel et inspirerende, jevnt og forutsigbart padletak.
Om man skal peke på noe negativt, så tar det litt tid å pumpe opp denne SUP-en, og det krever innsats. Skal du helt til makstrykk på 25 PSI, er det relativt slitsom opplevelse å få på plass all luften i brettet. Noe overraskende, med tanke på hvor heftig Titan II-pumpen fremstår. Men siden REDs ambisjonsnivå ligger såpass høyt, måtte pumpen også konstrueres litt annerledes. De fleste andre pumpene ville blitt blåst i filler om de skulle over 20 PSI, men det takler titanen med glans. Selv om ikke opplevde den nevneverdig mer effektiv opp til 18 PSI.
RØDSPRENG: Red Paddle Co sin Titan II er bare helt vill. Foto: Christian Nerdrum
Ellers kunne det godt vært mer plass i bagen når utstyret pakkes sammen. Bagen er litt smal og vagger lett fra side til side under rulling.
Vi synes også at det er litt unødvendig at bærehåndtaket ikke er skikkelig sentrert, slik at det bikker litt bakover når du bærer brettet.
Prisen på 16.499 er høy, men likevel nesten to tusenlapper billigere enn hovedkonkurrenten Starboard, som leverer en bedre padleåre enn Red Paddle Co.
Relativt sett opplever vi egentlig ikke at prisen på noen av disse to SUP-ene blir så ille sammenliknet med de andre brettene i testen. Dette er kvalitet fra ende til annen, og et SUP-brett du kan stole på og glede deg over i mange år.
Tiden det tok å pumpe opp Red Paddle Co Voyager 13´2" til 18 PSI: 6.48
ROLIGERE I VANNET: Brett med lite gjenklang er rett og slett en bedre SUP. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Høy kvalitet
Stiv konstruksjon og lite gjenklang
Rask og effektiv å padle
God og solid bag med hjul
Retningsstabil
Takler bølger og vind
God padleåre
Ekstremt kraftig pumpe
Fokus på bærekraft
5 års garanti
MINUS
Høy pris
Litt tung å pumpe opp
Bærehåndtak ikke balanse-sentert
Test av Starboard 14´0” Double Chamber
Det kan virke som at Starboard sine designere jobber etter et skjema, der de ikke gir opp før alle punkter er perfekte. Opplevelsen av dette produktet er ikke bare pur glede for den kresne konsument, det er også til etterfølgelse for alle som bryr seg om kloden vi lever på. Les hvorfor dette SUP-brettet er best i test.
EN LEDESTJERNE: Starboard Touring 14´0” Double Chamber er 426,2 cm , 355 liter og det lengste i hele testen til Utemagasinet. Foto: Christian Nerdrum
Du skal ikke ha dårlig samvittighet om du handler fra Starboard - det er i hvert fall de får oss til å føle, men det koster riktignok litt ekstra. 18.298 kroner må du ut med for båten komplett. Da får du også med den klart beste padleåra i testen, som alene koster 3.299. Merk at dette er den dyreste produkt-linja til Staboard. Vil du spare noen penger, kan du kanskje klare deg med en enklere padle åre og droppe «double chamber».
Men da får du også det beste Starboard har å by på i den oppblåsbare verden. Den gode opplevelsen begynner allerede med bagen brettet kommer i: Ikke bare er den ekstremt gjennomtenkt, den er også laget av 22 plastflasker, som Starboard sitt miljøteam* har plukket opp av havet. Det er alle bagger i Starboards store sortiment.
UPCYCLE: Bagen til Starboard er gjenvunnet av 20 plastflasker plukket opp fra havet. I tillegg er den blant testes beste. Foto: Christian Nerdrum
Bagen er stor og bred med kraftig stoff og glidelåser. Det er egne rom inne i bagen for utstyret som følger med. Dessuten har den hjul til flyplassen, litt ekstra padding for å beskytte det som er inni, brystpenne og hoftebelte. Men hoftebeltet klemmer bare inn på magen og har egentlig ingen hensikt.
Formen til Starboard-bagen er ganske bred av hensyn til at brettet er i overkant vanskelig å legge sammen. Det er ikke noe vi velger å klage så mye på, for er det stive brettet er en naturlig konsekvens av en solid konstruksjon.
Innsiden av brettet er fylt med førsteklasses presiserende glassfibelameller (vevet drop stitch), og ytterstoffet oppleves tungt og kraftig. Deler av det langsgående materialet på siden er galvanisert, og gjør brettet enda litt stivere. I likhet med både Aztron og Aqua Marina, er også dette brettet satt opp med doble luftkammere, for å øke stivhet og redusere gjenklang.
DOUBLE CHAMBER: Et luftkammer i midten av brettet sørger for forbedret stivhet i brettet. Foto: Christian Nerdrum
Alle disse design-løsningene gjør også at du ikke bare ruller sammen denne SUP-en. Den mål foldes. Det krever gjerne par forsøk før du får brettet på plass i rett form uten å banne, men med rett teknikk går det greit.
På vannet føles brettet kompromissløst fra første åretak. Responsen på kreftene du legger inn veksles inn i umiddelbar fremdrift som ikke ebber ut når årebladet slipper vannet. Med høyere snittfart, bedres også andre gode egenskaper, som økt retnings- og sideveisstabilitet.
Kombinasjonen av ekstremt lav gjenklang, en effektiv slippkant i bakkant av brettet, en effektiv finne og den gode lengden, blir dette testens raskeste brett. I mindre grad enn noen av de andre brettene minker ikke farten når treffer bølger. Derfor er det også på grensen til gøy å padle i både rotete sjø og vind. Til og med vind fra siden takler denne SUP-en.
EFFEKTEN AV EN GOD FINNE: Ikke bare er finnen laget av gjenvunnet fiskegarn. Den er også den beste i testen. Skråstilt med god lengde og stort areal hjelper brettet å bli ekstremt retningsstabil. Merk også at finnen stikker ut bak brettet. Dette hjelper ytterligere til. Helt bakerst på SUP-en er det limt fast en slipp-kant, for at vannet skal slippe lettere. Foto: Christian Nerdrum
Finnen brettet leveres med er testens, største og beste. Dessuten liker vi at den er laget av et gammelt fiskegarn som er hentet ut av havet. Resirkulert, men solid - i motsetning til mange andre finner i testen, der plasten stort sett opplevdes som for myk.
Størrelsen på finnen øker retningsstabiliteten til SUP-en. Den er veldig skrå og stikker ut bak brettet. Baken på brettet er testens smaleste, og ser nesten ut som et race-brett. Selv i lav fart og kjip sidevind holder dette brettet kursen. Men finnen er også lang nok til at den vil skape trøbbel om du padler mye i grunne områder.
PÅ TUR MED STJERNA: Starboard sin Touring 14 er rett og slett en nytelse å padle på. Foto: Christian Nerdrum
Siden brettet er såpass smalt som det er (30"), kan du sette årene rett ned i vannet og mindre ut til sidene. Da oppnå du et mer korrekt padletak, og det blir lettere å padle rett frem. Det gjør også at du kan padle mer på én side enn med andre SUP-brett.
Den eneste svakheten vi finner i brettet, mistenker vi at designerne i Starboard gir blanke i. Vi klarer egentlig ikke helt å bestemme oss for hvor greit det er heller, men Starboard-SUP-en er så rett i forkant at det ofte kjører tvers igjennom krapp sjø i stedet for å legge seg oppå, evt splitte vannet med bauen slik som Red-SUP-en
Ulempen med dette er at det legger seg vann oppå båten, men det er ikke sikkert dette har noen betydning for for deg, men om du forventer at dekk på båten skal forbli tørt på hele padleturen, så kan det hende du blir skuffet.
Men ved å lage bauen så rett som den er, blir brettet også ytterligere mer effektivt. I stedet for at bølgene slår inn i brettet og skaper bremsende gjenklang, durer Starboard-en seg gjennom møtende sjø mer effektivt enn noen av de andre brettene i testen.
Og det er åpenbart Starboards designere (også) veldig klar over. 1-0 til «fart» over «vann på dekk».
Bravo-pumpen som kommer med brettet har to gir, og opplevdes som effektiv og sterk. Den dro seg greit opp til anbefalte 18 PSI og brettet var ferdig pumpet i begge kammere på 6,20 minutter.
På den ene siden av Starboard-brettet er det festet en elastisk bærestropp, som godt kan sitte på til enhver tid. Stroppen er perfekt balansert og en takknemlig detalj som gjør at brettet blir lett å bære, også i oppblåst tilstand.
Det er masse plass til bagasje i lastestroppene foran og bak. På nesen av brettet er det integrert feste til kamera, fiskestang, GoPro og lignende.
TA MED TING: Starboard sin lasteløsning. Foto: Christian Nerdrum
Den tredelte padleåren som leveres med brettet med er den beste i testen. Det bør den kanskje også være til en pris på 3299. Ikke bare er den lett. Den har en nydelig fleks og et komfortabelt håndtak som inviterer til lange turer. Også her brillierer designerene, ved å skråstille leddene, slik at overgangene blir stivere og mindre utsatt for rotasjon. Årebladet er overraskende lite, men det er tydelig at effekten ikke lider noe av den grunn. En gjennomtenkt og godt designet form på bladet gjør det ekstra forutsigbart og jevnt i vannet.
Denne åren har snert og balanse som øker padlegladen med flere hakk - og selvfølgelig kan den trekkes langt nok ut for lange folk med lange armer.
STORE FORSKJELLER: Legger du 4000 kroner i en åre, så blir også padleopplevelsen en helt annen. Tar du til takke med den som følger med brettet, er det stort sett ikke så mye du kan forvente. Foto: Christian Nerdrum
Prisen er høy, men har man pengene, så er det verdt de ekstra kronene. Djevelen ligger i detaljene, og alle alle de inginørmessige grepene Starboard har gjort, gjør ikke bare dette til et tlinærmet perfekt touring-SUP. Fokuset på bærekraft gjør også Starboard til et forbilde for alle verdens produsenter av sportsutstyr.
* For hvert brett som selges, planter Starboard en mangrove i Thor Heyerdahl klimapark, som absorberer ett tonn CO2 over 20 år. For hvert brett som selges, plukker også Starboard 1,1 kg havplast/søppel. Det tilsvarer mengden plastsøppel som kommer ut i havet, per person, per år.
SOLID TURKAMMERAT: Red Paddle Co Voyager 13´2" - et komplett SUP-brett. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Høy kvalitet
Stiv konstruksjon og lite gjenklang
Rask og effektiv å padle
Glir godt også etter padletaket
Retningsstabil
Ekstremt inspirerende padleåre
God og solid bag med hjul
Kraftig pumpe
Fokus på bærekraft
MINUS
Høy pris
Får lett vann på dekk i møtende bølger
Et ærlig og kurant SUP-brett
Hydro-Force Aqua Glider henvender seg til et publikum som kjøper SUP-brett basert på prispunkt, og heldigvis er dette brettet verdt pengene du betaler.
BILLIG OG OVERRASKENDE BRA: Hydro-Force Aqua Glider leverer en SUP-pakke over all forventning. Foto: Christian Nerdrum
Hydro-Force Aqua Glider utgir seg ikke for å være noe annet enn et rimelig SUP-brett med middels kvalitet. Til en pris på 3999 kroner er det urettferdig å forvente for mye. Likevel klarer Aqua Glider-en å holde tritt på mange områder.
Utrolig nok leverer for eksempel Hydro Force den stiveste og mest effektive monteringsløsningen til finnene av alle brettene i testen. Det er gøy og litt irriterende på samme tid, at brett til nesten 20.000 ikke klarer å løse det bedre enn det nest billigste brettet i testen.
Her skyver du finnene inn og ut av skinnene og fester de med noen klyper med et enkelt håndgrep.
Og vi liker at HF-en er satt opp med to like finner ved siden av hverandre. De to finnene gjør antakelig at brettet blir ett knepp mer retningsstabilt enn det ville vært med én, selv om brettet ville blitt enda litt bedre og finnene var større.
SMART OG EFFEKTIVT: Litt større finner hadde ikke brettet tatt skade av, men de er både gøy og litt irriterende på samme tid at festeanordingen til finnene er best i test. Foto: Christian Nerdrum
Førsteinntrykket til Aqua Glideren er riktignok midt på treet. Bagen er i enkleste laget, og sømmene på bagen spriker allerede etter andre nedpakking. Men den lette bagen sørger også for å holde totalvekta nede, og selv om den ikke er spesielt ergonomisk på ryggen, kan man godt bære den med seg et stykke, bare fordi den er lett.
LETT RIGG: Brett og tilbehør veier ikke så mye, så da gjør det heller ikke så mye om bagen er tynn og enkel - såfremt sømmene holder, da. Bilde: Christian Nerdrum
Padleåra er faktisk firedelt, for å få plass i den litt for lille bagen, og når godset i åra er en blanding av aluminium og litt for myk plast, er det lett å dømme den ned før vi har begynt.
Men det halvdårlige førsteinntrykket går egentlig ganske fort over i positiv overraskelse. Den var rask og effektiv å rigge. På 3:44 minutter var det fylt med luft, og vi lar oss appellere av den tiltalende brettformen og det retro-kule designet, med langsgående asurblå trackpad-en å stå på.
Vi liker også måten det padler på. I hvert fall så lenge vann og vind forholder seg rimelig rolig. Det er lekent og lett å snu. Dessuten er det artig medvinds, men i likhet med alle de enklere SUP-brettene skinner svakhetene gjennom parallelt med økt vind, strøm og bølgestørrelse. Møtende bølger skaper såpass med gjenklang at det bremser brettet ganske mye, og utfordringene tiltar med bølgestørrelsen.
LEKEN: På flatt vann er Hydro-Force Aqua Glider både morsom og effektiv. Bilde: Christian Nerdrum
Men vi synes likevel HF-en kommer rimelig greit ut av det, og det gir ikke helt opp. Det hadde nok gjort seg med noen flere liter. Den er bare 12 cm tykk, og det er i minste laget for en oppblåsbar SUP som gjerne vil være stiv. Dessuten kunne den godt vært noen centimeter lenger, men hvis det trengs mer volum, finnes det forsåvidt andre modeller i Hydro-Force sin verden, til tilsvarende pris.
Som vi mistenkte ved oppakning, blir den firedelte padleåren i aluminium og enkel plast er i mykeste laget. Den gir ikke følelsen av at den skal knekke eller bøye seg fullstendig ut av form, men det er ikke langt unna, og finesse er det langt ifra.
FIREDELT: Padleåra er i enkleste laget, og liker ikke at du tar i alt for mye. Foto: Christian Nerdrum
Padletaket blir upresist og plastbladet vingler i vannet. Siden åren såvidt lar seg justere til folk over 180, merkes det også at åren blir for myk i ytterste lengde.
Hydro-Force Aqua Glider leverer likevel over all forventning. Til en pris på 3.999 kroner konkurrerer den om tittelen «mest for pengene» mot Aqua Marina Hyper.
Har du større krav til kvalitet og padleopplevelser må du riktignok opp i pris. Og veier du om du mye over 80 kilo, blir den i minste laget. Men Aqua Force-en er morsom å padle. Det svikter ikke helt i krevende forhold, og vil være en artig lekekamerat å ha med på stranden for hele familien.
HF: Hydro-Force sin pumpe. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Lav pris
God og smart finneløsning
Artig å padle
Forutsigbar
Lav vekt på pakken gjør den lett å ha med seg
MINUS
Enkel og upresis padleåre
Kunne vært tykkere med flere liter
Faller gjennom i vind og bølger
Test av Biltema SUP
Dersom dette var en test av bademadrasser til å padle på, ville Biltemas SUP blitt best i test. Men det er det dessverre ikke.
2799! Biltemas SUP er antakelig blant Norges aller mest solgte. Foto: Christian Nerdrum
Hvis du likevel ikke bryr deg så mye om hvordan SUP-brettet er å padle, fordi prisen er så god. Så må vi bli enig om å være uenig, om at dette er et godt kjøp.
2799 kroner for denne greia er rett og slett penger ut av vinduet, og sånn sett den klart dyreste i testen. Fordi det ikke kan kalles en SUP.
Det vi liker, er at brettet er lett. Bagen er også lett. Da blir det lett å bære til og fra stranden. Og åra er lett. Den får riktignok ikke plass i bagen, og stikker ut fra toppen, men det er nok det minste problemet her.
UT PÅ TUR: Bagen var lett og nett, selv om det ikke var helt plass til den tredelte padleåra. Foto: Christian Nerdrum
Biltema leverer omtrent den samme pumpen som HF. De har ingen gir, men det trengs egentlig ikke heller. På 4,10 minutter nådde vi 15 PSI, som egentlig er imponerende at den tåler. Såpass overrasket var vi over hvor mye trykk denne tåler at vi måtte teste med en annen pumpe for å se om det stemte. Det gjorde det faktisk.
Finnen til Biltema-brettet er av myk plast. Den var ikke videre enkel å få på plass og måtte slås inn. Den var i minste laget, men støttes av to myke sidefinner, som skal gjøre brettet mer retningsstabilt.
OOPS: Vi tar selvkritikk for å ha brukt padleåra til å slå på plass den ekstremt tighte finna i finneboksen. Foto: Christian Nerdrum
Padleåra er av tredelt aluminium. Padlebladet er av myk plast. Så myk at den med relativt lite kraft lar seg presse ut i 90 grader . På dette tidspunktet er det ikke mye håp for Biltemas muligheter for å redde inn førsteinntrykket.
Men herfra går det likevel bare én vei for Biltemas SUP. Og det er samme vei som Titanic. På vannet merkes det umiddelbart at brettet er ekstremt mykt. Det bøyer seg opp i en bananform foran og bak padleren. Dermed har brettet ingen stabiliserende flater eller partier, så selv på flatt vann oppleves padlingen som en balanseøvelse.
CRAZY BANANA: Titter du litt nøye på bildet, kan du se at det skvetter oppover både foran og bak, fordi brettet er så mykt. Det gir voldsomt etter både når du padler, og når det treffer bølger. Foto: Christian Nerdrum
Så snart man begynner å padle, kommer bademadrass-egenskapene enda sterkere frem. Her gjelder det å stå så stille som mulig for å ikke skape bølgebevegelser og gjenklang i brettet. Bevegelsene forplanter seg gjennom hele brettet og gir seg ikke med bare én rie. Pulsene skal gjerne frem og tilbake et par ganger før brettet roer seg, om du forholder deg helt i ro.
«Du trener balanse, styrke og utholdenhet» skriver Biltema så korrekt om padlebrettet sitt på hjemmesiden sin.
Hvert padletak man klarer å gjennomføre uten å miste balanse føles som en prestasjon.
Retningstabiliteten er nærmest fraværende, og de tre finnene der bak stikker delvis opp av vannet. Det kan umulig ha noen positiv effekt på brettet.
NOK TYKKELSE: Skal du ha et bra og stivt SUP-brett, så holder det ikke 12 cm tykkelse! Foto: Christian Nerdrum
Om brettet var tykkere, ville det nok hjulpet på egenskapene, for et tykkere brett er også stivere, og det er i hovedsak stivhet som mangler.
Opplevelsen blir ikke bedre av padleåra som kommer med. Den er så myk at den bøyer seg 40-50 grader ved et vanlig padletak, og det er et ganske dårlig utgangspunkt hvis målet er å skape en effektiv og forutsigbar padleopplevelse. Her vingler årebladet fra side til side, og gir en gir en guffen smekk i slutten av åretaket, som sørger for å sette deg ytterligere ut av balanse.
SUP-TEMA: Er det for mye å kreve at åra tåler å bli padlet med? Tja. Foto: Christian Nerdrum
Mulig du har hørt nok, men i bølger og vind blir egenskapene bre enda verre. I møtende bølger forplanter energien seg så mye i brettet at det nærmest bråstopper. Klarer du en tur på fjorden i litt sjø og vind uten å snuble, er du god. For når krefter og vind kommer inn fra siden blir det desto mer uforutsigbart.
Antakelig er dette Norges mest solgte SUP-brett, på grunn av tilgjengelighet og pris. Det er synd for både aktiviteten og markedet, som går glipp av fine opplevelser på vannet med et brett som rett og slett ikke fungerer til det det selges som, altså SUP. Nesten like synd er det at XXL selger det samme produktet med en annen grafikk. Coolsurf har også en variant folk godt kan styre unna.
Skal du bare handle etter pris, så gå i det minste for en en Hydro-Force, som er et ærlig og billig produkt som faktisk fungerer.
OOPS: Vi tar selvkritikk for å ha brukt padleåra til å slå på plass den ekstremt tighte finna i finneboksen. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Lett å bære
Rask å pumpe opp
MINUS
Dårlig kvalitet
Myk og upresis padleåre
Ekstremt ustabil
Myk
Alt for lite volum
Manglende retningsstabilitet
Tåler ikke vind og bølger
Kostbar mtp hva du får
Test av Aqua Marina Hyper 12´6"
Aqua Marina Hyper legger seg i prisklassen over de rimeligste SUP-brettene, og skaper samtidig en nysgjerrighet for hva mer man får om man dobler prisen.
SOLID: Aqua Marina Hyper var blant brettene som imponerte mest i testen til Utemagasinet. Foto: Christian Nerdrum
Aqua Marina har nok bestemt seg for å lage en god nok SUP for den bevisste kjøper. Det har de også fått til.
Vår erfaring er at denne prisforskjellen utgjør en stor forskjell. Alt er bra nok hos Hyper-SUP-en, og på enkelte punkter står den til glans. Til en pris på 7389 har du allerede oppgradert til en fin padleåre i karbon. Dessuten leveres den med doble luftkamre, som utgjør en enorm forskjell på gjenklang og stivhet i SUP-en. Til turpadling plasserer den seg på en høflig, men imponerende tredjeplass, bak Red og Starboard.
DOUBLE CHAMBER: Tre av SUP-ene i testen har doble luftkammeret for å gjør de stivere. Foto: Christian Nerdrum
Mest viktig er kanskje at dette er SUP-brettet som gir deg mest for pengene.
Førsteinntrykket til Aqua Marina SUP er riktignok ikke mer enn greit. Når den pakkes ut er det mye plast som skal rives av og kastes før vi kan ta den i bruk, og det dunster av PVC. For de som bryr seg om utseende, så kunne vel grafikken sett bedre ut også. Finnen som følger med er stor nok, men plasten er i mykeste laget og det var vanskelig å gli den på plass i finne-skinna.
TRAUS: Finna kunne vært bedre og større. Dessuten var den vond å få av og på. Foto: Christian Nerdrum
Men når alt dette er nevnt, er resten av SUP-en overbevisende.
Bagen funker fint, sitter godt på ryggen og lar seg bære et lite stykke uten at det blir plagsomt. Stoffet er sterkt nok med passe plass til alt du vil ha med utover SUP, pumpe og åre. Totalvekten er tross alt relativt høy på 12 kilo (pluss åre).
På vannet merkes det raskt at brettet er tungt nok til å gli videre, også etter at man har avsluttet padletaket. De doble luftkammerene demper gjenklang effektivt og holder bedre på formen, som igjen gjør at padlingen blir forutsigbar og jevn.
GLIR GODT: Aqua Marina Hyper 12,6 er av de raskeste brettene i testen. Foto: Christian Nerdrum
Nese-designet til SUP-brettet former en «Z». Det ser ikke så pent ut, og ved første øyekast var vi ikke sikre på om det var feil, men på vannet viste det seg å fungere meget bra. Z-en sørger for at SUP-en får en skrå og effektiv form som løfter brettet over møtende bølger i stedet for å krasje med de. Det gjør at SUP-en bremser mindre.
FUNKY Z: Formen på SUP-ens nese ser litt merkelig ut, men det funker. Bilde: Christian Nerdrum
Brettet har en god lengde som sammen med en stor nok finne, gjør det ganske retningsstabilit. Også i sidevind, lar det seg padle dit du vil, uten alt for store kompenseringer. Siden brettet er relativt smalt, går det også an å holde en fornuftig padleteknikk uten å måtte sette padleåren for mye ut til sidene.
Touringbrett er generelt ikke spesielt lekne. Linjene er rette for å skape mest mulig fart og retningsstabilitet. Derfor er heller ikke dette brettet spesielt lekende eller egnet for elv eller bølger, men lange turer blir det gjerne med på. Her kan du laste opp i stropper både foran og bak på brettet.
Leverandøren av Aqua Marina-brett valgte å sende med en oppgradert tredelt padleåre i karbon. Flere av leverandørene tilbyr det samme, men det gjør også at pakke-prisen går opp. Men det gjør også at du slipper å ta med hjem en dårlig padleåre som ikke rettferdiggjør SUP-ens kvaliteter.
Åren som kom med er først og fremst stiv, sterk og forutsigbar i padletaket. Den lot seg justere langt nok og hadde et jevnt fleks fra åreblad til håndtak. Håndtaket var veldig stort uten frem og bakside, og satt ikke spesielt godt i hånden. Sammenliknet med de den beste åren i testen, savnet vi litt personlighet i åra, men den havner likevel på topp-tre-lista.
VERDT DET: Oppgradert padleåre i karbon. Foto: Christian Nerdrum
For 7389 kroner er kårer Utemagasinet Aqua Marina Hyper 12,6 til Mest for pengene.
Til denne prisen er du ferdig oppgradert til en langt bedre åre enn den som kommer med som standard.
SOLID: Aqua Marina Hyper var blant brettene som imponerte mest i testen til Utemagasinet. Foto: Christian Nerdrum
TRAUS: Finna kunne vært bedre og større. Dessuten var den vond å få av og på. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
God pris
Stiv med lite gjenklang
Rask og effektiv
Retningsstabil
Tåler vind og bølger
God padleåre i karbon
Gode lastemuligheter
MINUS
Litt for enkel bag
Grafikken kunne sett bedre ut
Myk finne som er vanskelig å få av og på
Test av SIC Tao Air Glide Tour 12´6”
SIC Tao Air Glide Tour 12´6” fremstår som et brett laget av og for SUP-folk som vet hva de driver med. SUP-en har et bevisst formspråk som kommer tydelig frem i lekne kvaliteter på vannet.
BRETT MED ROCKER: SIC Tao Air Glide Tour er en lang og slank SUP med lekne egenskaper. Foto: Christian Nerdrum
Den relativt smale og lange formen preges av et langt spring i brettet (nose-rocker) som begynner et stykke tilbake på brettet. Det gjør at mye av brettet løfter seg opp, og korter ned vannlinjen ganske mye sammenliknet med de andre brettene.
Dette springet er med på å gjøre Tao Air Glide Tour til den mest lekne SUP-en i testen, og det gir brettet kvaliteter som ikke parkerer den helt i touring-klassen. Dette er den eneste SUP-en som vil fungere greit som surf-SUP, i elv og på langtur.
SIC er solid. Det meste er gjennomtenkt og laget for å vare i mange år. Bagen har masse ekstra plass og i et kraftig materiale som tåler vekten av den tunge SUP-en, men en kant i øvre del av bærestroppene graver seg ned i nakken og gjør den vond å bære.
NOK PLASS: Bagen til SIC har tilstrekkelig med plass til alt du trenger å ha med til SUP-turen. Foto: Christian Nerdrum
Finnen er blant de bedre i testen, levert av anerkjente FCS. Festeløsningen er enkel å både montere og demontere. Den er stor nok, og hjelper brettet til å bli tilfredsstillende retningsstabilt.
Vi likte også aluminiumsåren som kommer med brettet. Den er i tyngste laget, men det er bedre at den føles solid og jevnt enn at det er lett og raklete. Her er det bare å klemme til så mye du klarer. Den har en god fleks med et nydelig, lite håndtak som sitter godt i hånden. Åren er dekket av vulkanisert gummi for økt komfort. Den padler effektivt og forutsigbart. Dessuten kan den justeres langt nok til lange padlearmer.
ALU: Padleåren er ikke av de letteste, men den har en god fleks med et nydelig, lite håndtak som sitter godt i hånden. Foto: Christian Nerdrum
På vannet merkes det raskt at brettet er ganske smalt. Det betyr ikke at det er ustabilt av den grunn. Det er livlig. Noe den lange rockeren er med på å underbygge. Når mer av brettet stikker ut av vannet, vil det blir tilsvarende kortere vannlinje.
I større grad enn noen av konkurrentene oppfordrer den til å utforske noe annet enn en rette linjer. Det betyr ikke at den ikke er retnings-stabil, men den logrer nok mer enn en del av båtene i testen, men da skal du også ha i bakhodet at denne SUP-en er den eneste som vil klare seg greit i surfen.
SPRING I BRETTET: På grunn av et ganske markant spring i brettet, får SIC-brettet egenskaper som gjør den kapabel i elv og surf. Foto: Christian Nerdrum
Men vi synes ikke den lange rockeren kommer helt til sin rett i krappsjø. Det skulle man kanskje skulle tro, men når bratte og korte bølger treffer undersiden av brettet, blir det også mer arbeidplass for gjenklangen, som jo er noe vi ønsker å begrense. SIC har lagt inn en oppstivende siderail som reduserer en del gjenklang, men vi opplever likevel at spilene til Red Paddle Co og løsningene med doble luftkammere er mer effektivt.
OPPSTIVING MOT GJENKLANG: Et ekstra lag med gummi på siden er SIC sin løsning på å dempe slag i brettet. Foto: Christian Nerdrum
Derfor synes vi også brettet var bedre på flattvann enn chop (småbølger). Det trives også i større dønninger eller surf, som nevnt. Antakelig er dette også et spennende brett å ta med seg på elvetur.
SIC Tao Air Glide Tour er satt opp med lastemuligheter både foran og bak, samt et festehull i nesa på brettet til kamera, om du føler for å blogge litt fra reisen.
FOTOGEN: I et festepunkt helt fremme på brettet, kan du montere litt av hvert. For eksempel et kamera. Foto: Christian Nerdrum
Fordi fremdelen av brettet peker såpass mye ut av vannet, skaper det et vindfang som heller ikke er spesielt gunstig i sidevind om motvind, men det er også en trade-off for å oppnå de andre positive kvalitetene SUP-en har.
Prisen på 11.990 er i overkant stiv. På SIC sine nettsider sier de dessuten at dette er inngangs SUP-en til produsenten. Sammenlikner vi med highend-brettene fra Starboard og Red Paddle Company, som koster 4.500 kroner mer, synes vi godt prisen med fordel kunne vært jekket ned et par tusenlapper.
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
God kvalitet
Fin bag med god plass
Lekne egenskaper
God finne
God og solid (men tung) padleåre
Gode lastemuligheter
MINUS
Brettet slår i møtende bølger (gjenklang)
Spinget i brettet fanger vind
Litt stiv pris
Test av Aztron Neptune Touring 12´6"
Aztron Neptune Touring 12'6" priser seg inn i mellomsjiktet og appellerer til forbrukere som ikke nøyer seg med det rimeligste. Men det er som om SUPen bremser når vi begynner å padle.
381 CM: Aztron Neptune Touring 12'6 er en lang og slank SUP. Foto: Christian Nerdrum
Baggen SUP-en kommer i er stor og kraftig med gode glidelåser. Her er det plass til det du trenger, utover SUP, åre og pumpe. En tverrgående forsterkende søm over bærestroppen gjør sekken dessverre vond å bære og ikke noe særlig for langtur. Også her er det mye plast som går i søpla før den er pakket og klar til bruk.
ROMSLIG: Bagen til Aztron-SUP-en har plass til alt du trenger å ha med på padleturen. Foto: Christian Nerdrum
Men vi lar oss imponere av doble luftkamre, en smart finneløsning, samt en stor nok finne i nylon som kan sørge for å brettet blir retningsstabilt. Finnen festes enkelt med en skrue som sitter fast i finnen, slik at den aldri forsvinner. 12´6 er også den lengste SUP-en i Aztron sitt oppblåsbare sortiment, og dermed den mest passende for ambisøse turpadlere.
Pumpen er solid, og selv om man må fylle luft i to ulike kamre går prosessen på 5:30 minutter uten slit. En dobbel-giret pumpe hjelper godt til med det.
DOBBEL: Aztron Neptune får hjelp av doble luftkammere til å stive opp brettet. Foto: Christian Nerdrum
På vannet kjennes det umiddelbart at brettet er litt stivere enn de fleste av SUP-brettene. Det er tydelig at de doble luftkamrene hjelper godt til med det. Men når man begynner å padle, er det som at brettet bremser.
Pussig nok, for brettet virker å være som en tvilling av Aqua Marina. Målene er identiske og formen ovenfra den samme. Den store forskjellen ligger i frontpartien i SUP-ene. Mens Aqua Marina har laget en Z, er det bare en liten bøy foran på Aztron-en.
Fra siden på vannet ser det nesten ut som at SUP-en brøyter i stedet for å legge seg vannlinjen i en spiss vinkel under brettet.
FØLES SOLID: På vannet kjennes det umiddelbart at brettet er litt stivere enn de fleste av SUP-brettene. Foto: Christian Nerdrum
Det hjelper litt at vi går lenger bak på brettet, men det er begrenset hvor langt bak man skal stå også. Den brøytende bauen resulterer i at brettet aldri oppnår skikkelig fart, og det glir ikke etter åretaket, slik man jo vil.
Lavere fart resulterer også i en mer ustabil båt som er mindre retningsstabil enn den kunne ha vært.
PADLEÅRA: Standard-åra til Aztron-pakka kan i likhet med mange andre SUP-leverandører oppgraderes. Foto: Christian Nerdrum
Men inntrykket blir forsåvidt ikke så mye med padleåra den leveres med. Den er ujevn i fleks, tung i toppen og lett i bunn. Materialene som er en miks av glassfiber, aluminium og nylonplast i bladet gjør den veldig myk. Resultatet blir et betydelig energitap, fordi den bøyer seg såpass mye at man er redd for at åra er i ferd med å brekke når man tar litt i.
Dessverre blir det litt stang ut for Aztron. Det er synd og kanskje litt uflaks, for dette burde egentlig vært en like god SUP som Aqua Marina Hyper. Detaljer gjør at den ikke er det.
DOBBEL: Aztron Neptune får hjelp av doble luftkammere til å stive opp brettet. Foto: Christian Nerdrum
FØLES SOLID: På vannet kjennes det umiddelbart at brettet er litt stivere enn de fleste av SUP-brettene. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
God kvalitet
Stiv konstruksjon
God finne
Romslig bag
God bæreevne
MINUS
Brettet brøyter i frontpartiet
Padleåren er svak og vaklete
Sekken er vond å bære
Test av Ocean & Earth Fuse lite 11´2"
Med litt ekstra bredde lastemuligheter i front, blir Ocean & Earth Fuse lite 11´2" en SUP for hele familien.
O&E: Ocean & Earth Fuse lite 11´2". Foto: Christian Nerdrum
Det første som slår oss er at baggen er massiv. Og det bemerkes i positivt fortegn. Særlig siden den lar seg snurpe inn på sidene, slik at den kan trimmes ned til innholdet i sekken. Her får du plass til alt du trenger, og mere til. Bagen er laget i et solid stoff med kraftige glidelåser.
SEKK OG BAG: Vi har også testet hvor god SUP-en er å bære i sekken, for SUP-brettene er ganske tunge. Ocean & Earth leverer en bag med plass til mer enn SUP, pumpe og åre. Det kan vi like. Foto: Christian Nerdrum
Bærekomforten er riktignok ikke helt på topp, på grunn av en forsterkende søm i overkant av skulderstroppene. Denne sømmen er ikke O&E alene om, men den gnager seg like fullt ned i nakken.
Australske Ocean & Earth har har levert utstyr og brett til surfere i mange år. Når de hiver seg på SUP-bølgen, er det enkelte kvaliteter som ligger i ryggmargsrefleksen. Finnesystemet til den anerkjente produsenten FCS er overbevisende enkelt og effektivt å montere uten verktøy. Den store finnen får hjelp av to sidefinner som sitter fastmontert i brettet.
SKIKKELG US-BOX: Den store finnen fra FCS får hjelp av to sidefinner som sitter fastmontert i brettet.
På vannet formidler det store brettet et ønske om å ta deg trygt videre. Marginene for feil øker med bredden og volumet på brettet. Noe som er takknemlige kvaliteter for de som ikke padler så mye.
Padlere som er mest opptatt at av fart og effekt, vil nok oppfatte denne SUP-en som litt seig og upersonlig. Siden den også er ganske bred, blir padleopplevelsen litt vel usporty sammenlignet med de smalere SUP-ene. Selv om SUP-en er konstruert med fibertråder på hele innsiden, samt en tåleranse på anstendige 20 PSI, er ikke det nok til å gjøre brettet nevneverdig stivt.
LASTA PÅ: Ocean & Earth-brettet er satt opp med laststropper foran på brettet. Foto: Christian Nerdrum
I bølger er den følgelig ikke så stabil som vi hadde håpet på, og en SUP som gir etter i konstruksjonen vil også suge seg litt fast i vannet, i stedet for å gli over.
Gjenklangen i brettet tar også en del potensiell stabilitet ut av brettet, så når vi sier at dette brettet gir stabilt, er det likevel ikke like stabilt som Starboard-en som er 6 cm smalere. Da er det heller tykkelsen som slår ut, for 11,5 cm blir i tynneste laget. Volumet blir går følgelig også ned til bare 210 liter. Til sammenlikning er Aqua Marinaen 15 cm tykk, med et volum på 370 liter.
O&E: Ocean & Earth Fuse lite 11´2". Foto: Christian Nerdrum
Ferdig rullet sammen, tar brettet en brøkdel av plassen til de stiveste brettene i testen, som måtte foldes, fordi konstruksjonen ikke lar deg rulle de sammen.
Padleåra er i tredelt aluminium. Den er i tyngste laget, men vi liker at den er laget for å vare. Samtidig gir også en litt vinglete følelse i vannet.
Ocean & Earth-SUP-en faller litt gjennom. Hadde de bare gjort brettet tre-fire centimeter tykkere, ville det truffet akkurat der de prøver å være.
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Retningsstabil
Kvalitetsfinne fra FCS
Romslig bag som kan snurpes inn
God plass
MINUS
Brettet er mykt med mye gjenklang
Seigt å padle
Ustabilt
Litt vinglete padleåre
Test av Black Cat Black Witch 14´0"
Black Cat Black Witch er en lang og slank SUP som ypper seg med med de råeste touring-sup-ene på markedet.
TOURING-SUP: Kenneth Erlandsen på vei ut med Black Cat sin Black Witch på 14 fot. Foto: Christian Nerdrum
Vi får et veldig godt førsteinntrykk av Black Cat sin Black Witch 14´0”.
SUP-en kommer i en sort bag, som kan trylles om til sekk ved å løsne på en borrelås. Siden det er hjul på bag-en er det ekstra hensiktsmessig at stropper fra sekken ikke henger og slenger, slik at de kan pakkes vekk hvis du skal ut og reise med SUP-en.
Glidelås og materiale som bagen er laget av virker veldig solid, og vil antakelig holde i mange år. Et lite, svensk flagg stikker ut fra en søm i bagen og vitner om at den kinesisk-produserte SUP-en er spekket av søta bror. Omtrent som det er med en annen kjent, svensk merkevare på hjul.
BAK EN BORRELÅS OG SJÅ: Bak et forheng festet med borreløs skjuler det seg en bæreanordning aka sekk med både hoftebelte og brysttropp. Jaggu gjemmer det seg en bruksanvisning på hvordan du skal SUP-e også. Foto: Christian Nerdrum
Bagen har masser med plass til alt du vil ha med av våtdrakt og redningsvest. Et rom på innsiden av bagen skiller dessuten småtteri som finne og repkit fra resten.
Som sekk var dette den mest ergonomiske sekken å bære sammen med Red. Den har bryststropp og et godt plassert hoftebelte som tar av for mye av vekten i skulderstroppen. Disse kunne vært mer bedre polstret av hensyn til komfort, men vi opplever likevel at vi kan godt gå langt med denne sekken på ryggen.
BARE Å GÅ: Får du strammet inn sekken, slik at innholdet ikke slenger rundt, blir dette en sekk du godt kan gå ganske langt med uten å bli lei. Foto: Christian Nerdrum
Vi fikk «litt utslett» av at det var printet inn en bruksanvisning på hvordan man skal padle SUP på undersiden av brettet. Den samme bruksanvisningen var printet på innsiden av lokket som skjulte sekken i bagen. De følte vel at den ble for bortgjemt, så da klinket de til å printet den på brettet i tillegg. Det ser ellers ut som av svenskene i Black Cat er opptatt av design, men her ble det bom. Heldigvis er det bare fiskene som skal se det.
Padleåra er oppgradert. Den er tredelt og laget i karbon fra skaft til åreblad. Håndtaket er riktignok i plast. For de som bryr seg om detaljer, så matcher også åra SUP-ens fargepalett. Prisen for denne separat er 2790 kroner. Vil du ha en rimeligere en, så har du flere valgmuligheter i nettbutikken til Black Cat.
Vår erfaring er at målgruppen som allerede har rundet 12.000 kroner for en SUP gjerne legger inn noen ekstra kroner for en skikkelig åre i karbon.
GOD KVALITET: Den oppgraderte åra sørget for god effekt i et forutsigbart og jevnt padletak. Foto: Christian Nerdrum
Pumpen er i likhet med Starboard levert av Bravo, og sørger for en effektiv og relativt lite slitsom innsats opp til anbefalte 18 PSI (SUP-en tåler 25 PSI). Det gikk på anstendige 6 minutter og 28 sekunder. Kjekt at slangen er festet i selve pumpen, og ikke den bevegelige stangen, slik den forholder seg i ro mens man jobber.
GOD EFFEKT: Pumpen sørger for en effektiv og relativt lite slitsom innsats opp til anbefalte 18 PSI. Men vil du pumpe til 25, så er de visst også helt greit. Foto: Christian Nerdrum
Det er lett å skjønne hva Black Cat vil med sin Black Witch. Dette er en båt å dra på tur med. Her er det gode og smarte lastemuligheter foran og bak. To av strikkene foran er festet i karabinkroker, som gjør at man lettere får inn og ut bagasjen ved at man bare klipser de av, i stedet for å hale det ut av strikkene.
SMART: Strikkene foran er festet i karabinkroker. Foto: Christian Nerdrum
Dekket som padleren står på har et begrenset areal, og er ikke trukket tilbake til hekken. Det trengs heller ikke.
Black Cat-en leveres med en relativt stor finne i hard plast i en standard US-finnebox som mange bruker. Finnen festes med en skrue som strammes og løsnes for hånd. Det er vanskelig å si om det er en feil, eller om kineserne har misforstått hva svenskene har sagt, men finnen satt veldig løst. Vi fikk festet den provisorisk med en kile av plast, slik at det ikke gikk ut over padleegenskapene til SUP-en.
Senere har vi fått høre at denne finnen skal erstattes på alle brettene som selges i Norge. Vi kan bare anta at finnen blir bedre enn den vi testet, så da gir vi den en 7-er i stedet for 5 på karakterskalaen i testen.
SKRUS PÅ: Finne i hardplast festes for hånd med en skrue. Foto: Christian Nerdrum
Sammen med Starboard Touring 14´0” er dette den lengste SUP-en i testen med sine 427 centimeter, men så er den også en tomme smalere. Som alle de andre stive brettene er det 15 cm tykt. Ekstra lag med gummi, samt en stivere stringer går på langs av hele brettet både over og under, med formål om å gjøre det stivere og redusere gjenklang.
Midt på brettet er et perfekt balansert håndtak som gjør det greit å bære det 12,2 kilo tunge brettet.
TOURING-SUP: Kenneth Erlandsen på vei ut med Black Cat sin Black Witch på 14 fot. Foto: Christian Nerdrum
På vannet kommer kvalitetene tydelig frem, og den lange slanke formen dikterer SUP-ens formspråk på vannet. Dette er et brett som vil fremover, og som responderer på kreftene du legger i padletaket. En effektiv form, fornuftig vekt og lav gjenklang, sørger for at fremdriften er god, også etter padletaket.
Den tåler møtende bølger godt, og glir seg gjennom 2-4 krappe bølger før det stopper opp.
Selv om det er lite gjenklang, er det likevel litt mer enn hos Red Paddle Co Voyager 13´2” og Starboard Touring 14´0” Double Chamber. Det gjør også at den ikke blir fullt så rask som verstingene i testen, fordi gjenklang har en bremsende effekt på de oppblåsbare SUP-brettene. Alle brettene har gjenklang. Black Cat har lite, men likevel litt mer enn de som har minst.
SMAL SAK: En smal og raskt SUP vil også være retningsstabil, samt åpne for en kompakt padleteknikk der man kan holde padletaket mindre ut til siden enn om SUP-en var bredere. Foto: Christian Nerdrum
Med 74 cm bredde blir denne SUP-en ganske smal. Den er to centimeter smalere enn Starboard, som også er ganske smal. Men det er med på å gi den effektive følelsen i vannet. En smal og raskt SUP vil også være retningsstabil, samt åpne for en kompakt padleteknikk der man kan holde padletaket mindre ut til siden enn om SUP-en var bredere. Resultatet er følgelig høyere fart, og at kan padle lenger på samme side uten å skifte.
BLACK CAT: På vannet kommer kvalitetene tydelig frem, og den lange slanke formen dikterer SUP-ens formspråk på vannet. Foto: Christian Nerdrum
Et smalere brett vil følgelig også være mindre stabilt å stå på, og det er tydelig at du må være på vakt her. Det er ikke så veldig mye til før du blir vippet ut av balanse. Å padle med bølger inn fra siden tar litt tid å bli komfortabel med, men det er heller ikke meningen at Stand Up Padling ikke skal gi deg noen utfordringer på veien.
Siden SUP-en holder retningen såpass godt, er tåler den også mer vind enn de fleste av konkurrentene. Men når vinden bygger opp bølger, er den altså ikke helt i sitt ess.
HVOR MYE ER KARBONET VERDT? Hvor mye du vil legge i padleåra bestemmer du selv når det kommer til Black Cat. Det er stor forskjell på de enkleste årene i aluminium og denne i karbon. Men det koster deg litt ekstra. Foto: Christian Nerdrum
Den tredelte padleåra i karbon er blant de bedre i testen. Åra er mer enn lang nok til de lengste padlerne, og sånn sett ingen risiko for at du slipper opp for skaft og padler i en risikosoner der åra kan brekke. Med unntak av et håndtak i plast, er det karbon i skaft og blad. Den er solid, men passe lett med et jevn og forutsigbar fleks gjennom hele padletaket.
Ikke fullt så god som åra til Starboard, men minst like god som den fra Red.
Black Cat Black Witch 14´0” er en skikkelig turmaskin som inviterer til lange turer med god oppakning. Med et prispunkt et stykke under Red Paddle Co og Starboard, er dette nok det beste valget for ambisiøse SUP-padlere som setter kvalitet i høysetet. Spesielt på flatt vann, er dette en vinner med sitt lange og slanke skrog.
HVOR MYE ER KARBONET VERDT? Hvor mye du vil legge i padleåra bestemmer du selv når det kommer til Black Cat. Det er stor forskjell på de enkleste årene i aluminium og denne i karbon. Men det koster deg litt ekstra. Foto: Christian Nerdrum
BARE Å GÅ: Får du strammet inn sekken, slik at innholdet ikke slenger rundt, blir dette en sekk du godt kan gå ganske langt med uten å bli lei. Foto: Christian Nerdrum
VURDERING
Førsteinntrykk
Kvalitet
Stivhet / gjenklang
Fart
Stabilitet
Retningsstabilitet
Bag
Bølgehåndtering
Vindhåndtering
Lastemuligheter
Padleåre
Pumpe
Finne(r)
Verdi for pengene
Gjennomsnitt
PLUSS
Høy kvalitet
Stiv konstruksjon
Smarte lasteløsninger
Rask og effektiv å padle
God og solid bag med hjul
Retningsstabil
God padleåre
Kraftig pumpe
MINUS
Litt ujevnt design på undersiden
Ustabil i bølger
Allerede abonnent? Logg inn her
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.