Det finnes et hav av ulike SUP-brett, og prisene varierer enormt. Her kan du lese om hvilket Stand Up Paddle board som passer best til deg og ditt bruk. Les også hvilke oppblåsbare SUP-brett som er best i test.
Sist oppdatert: 15. august 2022 kl 11.24
TEST AV SUP-BRETT: Utemagasinets test av SUP-brett. Foto: Christian Nerdrum
SUP er både avslappende og spennende sommeraktivitet. Vi har testet noen av de viktigste SUP-brettene på det norske markedet i kategorien «touring».
Touring-brett er gjerne litt lengre, slankere og dermed raskere å padle. I tillegg har de lastemuligheter med elastiske stropper både foran og bak på brettet.
Prislappen på Stand Up Paddle Boards varierer fra 2799 til 18 000 kroner, men det betyr ikke at de rimeligere padlebrettene nødvendigvis er noe dårlig valg.
SUP-brett-testen er gjort med ni forskjellige brett i helt ulike priskategorier. Derfor er det også viktig at du tar en ekstra god titt på punktet «verdi for pengene» når du leser testen. Det er ikke alle som har lyst til å legge 18.000 kroner i bordet for en ny SUP - og det er slett ikke sikkert at du trenger heller.
Totalt er 14 testpunkter lagt sammen for å skille SUP-brettene fra hverandre.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Alle SUP-brettene er lånt ut fra distributør/ forhandler og de er levert komplett med pumpe, leash, åre og bag.
For ordens skyld valgte leverandøren av Aqua Marina å legge ved en mer avansert karbon-åre i pakken, men prisen er justert til den nye åra. Dessuten er dette også noe alle kunder kan gjøre: Å oppgradere pakken med en bedre padleårene ved et mellomlegg.
Biltema-SUP-en ble levert uten sikkerhetsline mellom padler og brett (leash). Bortsett fra det, var alle brettene komplette.
SUP med lastekapasitet - touringbrett
Touring SUP er noe lengre og slankere brett som er laget for å dra på langtur. De glir godt i vannet og er (eller skal være) stabile nok til å tåle en del vind og sjø. Touring-brett har også lastemuligheter på dekk med elastiske stropper der du kan feste det du vil ha med deg på tur.
Lengre ned i artikkelen kan du også lese mer om åre til SUP og størrelser på brettene.
SMART: Strikkene foran er festet i karabinkroker. Foto: Christian Nerdrum
TA MED TING: Starboard sin lasteløsning. Foto: Christian Nerdrum
TAKE AWAY: Aqua Marina sin lasteløsning. Foto: Christian Nerdrum
PSI - Lufttrykk i SUP-brett
Det er en gjengs oppfatning om at en SUP helst skal kunne pumpes til 15 PSI eller mer. For en forbruker er det et slags stempel på at konstruksjonen både er stiv og tåler en trøkk.
Det er en sannhet med modifikasjoner.
Alle SUP-ene i denne testen hadde en anbefalt PSI på 15 eller mer. Noen har en anbefaling på 18, og én på 20. Red Paddle Co, Black Cat og Starboard tåler mye mer. Det gjør også pumpene de er levert med. Spesielt Red sin Titan II-pumpe ser ut til å være klar for å doble PSI-en (om ikke mer).
For å gjøre testen rettferdig, holdt vi oss til anbefalt PSI da vi pumpet opp brettene.
Slik blir SUP-brettene stive(re)
Etter å ha testet SUP-ene opp mot hverandre, ble det tydelig at SUP-brett ikke blir stive bare fordi de kan pumpes med høyt trykk – men det må likevel et visst lufttrykk til for at brettet kan bli stivt.
I denne testen opplevde vi også at stivheten ble bedre, proporsjonalt med høyere vekt på brettene.
Lufttrykk - PSI
Uten luft blir heller ikke brettet stivt. Men alle SUP-brettene blir stivere med økende PSI.
Stivere materialer
De stiveste brettene er til dels vanskelig å pakke sammen fornuftig, slik at man må grad folde, og ikke rulle de sammen.Noen av SUP-brettene lar seg rulle til mindre pakker enn andre. Vi erfarer generelt at disse brettene også er de minst stive.
Det er stor forskjell på hvor tykt og stivt PVC-materialet er i brettene. Dessuten er det det flere produsenter som ikke nøyer seg med ett enkelt lag med PVC. Det hjelper mye på stivheten i brettene.
Glassfibertråder - Drop Stitch
Inne i alle SUP-brett er det glassfibertråder som er limt fast på innsiden av PVC-materialet. Dette er med på å gjøre brettene stivere og mer stabile. Det holder også formen på brettet. Avanserte SUP-brett har sterkere og flere tråder enn de enklere brettene.
Doble luftkamre
Tre av brettene i testen er utstyrt med såkalte doble luftkammere. På et strategisk område på brettet, er det limt inn et mindre kammer som blåses opp i tillegg til hovedkammeret. Dette gjør brettene stivere, samtidig som det reduserer gjenklang.
DOUBLE CHAMBER: Tre av SUP-ene i testen har doble luftkammeret for å gjør de stivere. Foto: Christian Nerdrum
DOUBLE CHAMBER: Et luftkammer i midten av brettet sørger for forbedret stivhet i brettet. Foto: Christian Nerdrum
DOBBEL: Aztron Neptune får hjelp av doble luftkammere til å stive opp brettet. Foto: Christian Nerdrum
Tykkelse
Det er ikke helt tilfeldig at de tykkeste brettene i testen i hovedsak også er de stiveste. Tilsvarende gjelder i den andre enden av skalaen: de tynneste brettene fremstår som de mykeste. Av konstruksjonsmessige årsaker er det lettere å lage brettene stive hvis de har en viss tykkelse.
Spiler
Red Paddle Co har to små lommer i midtseksjonen av brettet på hver side av brettet med plass til spiler. Disse har i oppgave om å stive opp brettet i det området padleren står.
Graden av gjenklang i brettet utgjør den store forskjellen mellom SUP-brettene. Det beskriver en følelse som vi antar alle produsenter prøver å redusere når de lager SUP-brett.
Et brett med lite gjenklang vil dempe bølgene av energi tidlig, slik at det raskere blir rolig når det utsettes for krefter. Møtende bølger avslører gjenklangen veldig godt. Det gjør også gjenklangen som padleren selv lager når han/hun flytter på seg, eller tar et kraftig padletak.
En båt med mye gjenklang mister også mye potensiell fremdrift og fart. Hvis brettet gir etter når du padler, forsvinner også mye av padlekreftene inn i små og store sjokkbølger som ruller gjennom brettet og ut i vannet. Resonans er et annet ord som kan beskrive fenomenet.
Det er nesten så enkelt at de beste brettene i testen gir minst gjenklang, og de dårligste mest. Gjenklang øker også i takt med bølger og bevegelser fra padleren, men det øker mindre på de stive brettene. Med økende gjenklang blir brettene også mer ustabile.
I rolige forhold kommer ikke svakhetene med en brett med mye gjenklang like godt frem.
De stiveste brettene i testen er faktisk også de soleklart med stabile, selv om de ikke er de bredeste.
Spesielt én av båtene i testen hadde ekstremt mye resonans, og i bølger opplevdes det mer som en bademadrass enn SUP-brett.
Padleåre til SUP
En god padleåre er alfa og omega når det kommer til alle padlesporter. SUP er ikke noe unntak, og igjen var det bare de dyreste båtene som klarte å levere gode nok produkter. Om du er villig til å legge litt ekstra i SUP-investeringen, så er det mye å hente i en litt bedre åre.
For oppblåsbare SUP-brett vil du ha en tre- (eller fire-) delt padleåre som får plass i sekken, men to- tre- eller firedelte årer vil følgelig også ha en mindre gunstig fleks enn de som, lages i ett stykke.
Stort sett ønsker man at åren skal være så lett som mulig, men de fleste leverandørene leverer ganske tunge årer i SUP-pakkene sine.
Aluminum, glassfiber eller karbon?
Ofte er de enkleste årene i aluminium, litt mer avansert blir det med innslag av glassfiber.
Sikter du inn mot det beste og letteste, er det karbon som gjelder. Går du for en ren karbon-åre, blir prisen også deretter.
En tung åre vil aldri bli veldig god, men det er likevel stor forskjell på en kvalitetsåre i aluminium og en litt for enkel åre i aluminium.
Den beste aluminiumsåra i testen er likevel ganske mye bedre enn en av glassfiberårene vi prøvde.
Det er ganske mange kriterier som skal krysses av før en åre får full score i en test:
En god åre har et håndtak som sitter godt i hånden. Håndtaket skal også være komfortabelt over lenger tid.
Fleksen skal passe dine krefter. De fleste årer som levers i SUP-pakker er for myke, fordi de er laget av enkle og billige materialer. Men det går også an at åra blir for stiv.
En god SUP-åre har en viss stivhet, som gjenkjennes ved at det gir en god snert, uten at du føler at åra skal knekke når du dra til.
SMART: Starboard har laget et patent med en en rille i åreskafte, slik at den tredelte åra ikke skal vri seg. Foto: Christian Nerdrum
SUP-TEMA: Er det for mye å kreve at åra tåler å bli padlet med? Tja. Foto: Christian Nerdrum
GOD KVALITET: Den oppgraderte åra sørget for god effekt i et forutsigbart og jevnt padletak. Foto: Christian Nerdrum
Åra må kunne gjøres lang nok for at du skal få en god og effektiv padleopplevelse. Mange av årene i testen kunne ikke justeres langt nok ut. Det gjør også at man fristes til å trekke ut pinnen lenger enn anbefalt, slik at åra blir svakere og bøyer mer når du padler. Fleksen skal også være rimelig jevn gjennom åra, slik at den ikke er veldig myk på toppen og stiv i årebladet - eller omvendt.
Det krever litt å lage en jevn og passe stiv tredelt åre uten at vekten blir høy, men vi foretrekker likevel tung, solid og sterk fremfor lett, raklete, ujevn og myk.
Slik avslører du en god padleåre
Overgangene mellom delene på åra må sitte godt, ikke vri seg i bruk og være enkle å justere.
Åreblad og - stamme bør samstemme i fleks og stivhet for at åra skal få en helhetlig følelse. Åra skal verken være for stiv eller for myk.
Årebladet trenger ikke være så stort, men det må være effektivt og kunne formidle kreftene padleren legger inn i padletaket.
Mange SUP-årer er såpass svake og myke at de viker unna når en padler. Det gjør padleopplevelsen ujevn, fordi bladet vingler i vannet, gjerne slipper vannet feil. Da vil også effekten forsvinne på veien.
Lengde på padleåra
Hvor lang åren skal være er litt individuelt, men den bør rekke deg ca til håndleddet når du står med armen rett opp og årebladet på bakken.
Pumpe
Det har skjedd en del med pumper til SUP de senere årene, heldigvis – for det er få som gleder seg til å pumpe 15-20 PSI i brettet før de legger utpå.
Har du en god pumpe, så fyller den SUP-brettet på kortest mulig tid uten at du blir særlig sliten. Vi brukte et sted mellom fire og åtte minutter på å pumpe opp brettene i denne testen.
For å optimalisere denne prosessen har de mest avanserte pumpene en bryter der man kan velge å blåse luft både når du trekker og når du presser. Denne innstillingen brukes når det er lite trykk i brettet.
Når det blir for tungt med dobbel effekt, må du gå over på enkel effekt. Da blir det lettere å pumpe, og det er ikke lenger motstand når du trekker skaftet opp, bare ned.
RØDSPRENG: Red Paddle Co sin Titan II er bare helt vill. Foto: Christian Nerdrum
BLACK CAT: Black Cat sin pumpe. Foto: Christian Nerdrum
AM: Aqua Marina sin pumpe. Foto: Christian Nerdrum
De enkleste pumpene har ingen bryter der du kan skifte mellom dobbel og enkel effekt. Disse har bare enkel effekt, og pumper bare når du trykker ned. Derfor blir de litt mindre effektive enn doble. Noen voldsom forskjell er det likevel ikke, og selv de enklere pumpene uten gir klarer fint med å pumpe 15 PSI. Det tar bare litt lengre tid.
For testens skyld, prøvde vi å pumpe RED-brettet opp til 18 med Biltema-pumpen. Det gikk, men det spørs hvor mange ganger den ville tålt det før pakningene hadde gitt etter. Det var nemlig ganske tungt.
Det ble også sjekket om trykkmålerene på pumpene viste det samme. Det gjorde de, med små ubetydelige avvik.
Sekkene
Den viktigste årsaken til å folk kjøper seg oppblåsbare SUP-brett til fordel for harde, er fordi de tar lite plass. Det gjør at SUP kan være et allemannseie, også for de som bor et stykke unna vannet, i en liten leilighet.
Dessuten åpner en oppblåsbar SUP for mulighet med å ta de med stort sett dit du vil, og har du en god sekk kan det være fristende å ha med SUP-brettet på lengre turer, som for eksempel fra vann til vann innover i Marka.
UPCYCLE: Bagen til Starboard er gjenvunnet av 20 plastflasker plukket opp fra havet. I tillegg er den blant testes beste. Foto: Christian Nerdrum
BRA BAG: Bagen til Red-brettet er heftig og gjennomtenkt. Heldigvis - for brettet veier en del. Foto: Christian Nerdrum
PRAKTISK: Oppsidene med oppblåsbare SUP-brett er åpenbare og årsaken til at SUP er blitt så stort som det har blitt: Det tar ikke all verdens med plass. Foto: Christian Nerdrum
En god og praktisk sekk som får plass til alt utstyr pluss litt til, er derfor tatt med som et av testkriteriene. Vi har også testet hvor god SUP-en er å bære i sekken, for SUP-brettene er ganske tunge.
De to dyreste SUP-ene er også de tyngste brettene i testen. Derfor er også kjekt at sekkene er utstyrt med hjul. Spesielt om du vil ha med deg SUP-en på flytur og skal forflytte deg fra A-B på et jevnt underlag der hjulene faktisk har noe for seg. Disse bagene har også både hoftebelte og brystspenne.
Noen av SUP-brettene er såpass lette at bærekomforten automatisk blir litt bedre. Da kommer de også unna med at sekkene er svært enkle. De tunge SUP-brettene med dårlige sekker derimot, er såpass ukomfortable å bære på ryggen at du blir lei før du har begynt.
Slik testet vi
Testene ble gjort av Kenneth Erlandsen og Christian Nerdrum. Kenneth er en ivrig brettsport-entusiast og padler SUP året rundt både for trening og rekreasjon. Han er under utdanning til å bli sertifisert SUP-coach gjennom ISAsurf (International Surfing Association). Nerdrum har lang erfaring fra vannsport og padlet SUP med ujevne mellomrom siden 2009.
Testene ble gjort på forskjellige dager med ulike værforhold. Fra vindstille og bølgefritt til sterk vind, mye strøm og krappe bølger.
Under den praktiske testingen ble brettene lagt klar, lett tilgjengelig på land, slik at de kunne testes direkte opp mot hverandre.
Ulikhetene og kvaliteten til båtene kommer tydeligere frem når været blir mer krevende. Stort sett ble de beste brettene bedre og de dårligste dårligere.
Ulike typer SUP-brett
Oppblåsbar eller hard SUP?
Den første vurderingen de fleste gjør ved kjøp av SUP-brett er om det skal være oppblåsbart eller hardt. Det er i hovedsak et spørsmål om lagringsplass og transportmuligheter.
Deretter må du finne ut av bruksområder og hvem som skal bruke brettet.
Innenfor begge disse kategoriene brett finner vi flere underkategorier og størrelser.
Allround SUP
Touring SUP
Racing SUP
Bølgesurf SUP
Elve SUP
Foil SUP
Yoga SUP
Windsurf SUP
Vis mer
Allround SUP
Allround-brett har ingen helt spesifikke egenskaper, men det er laget for å kunne gjøre litt av alt. Dette er brettene som kommer nærmest familie-brett, hvis det er kategorien du leter etter. De bredeste allroundbrettene med mye volum vil være stabile og tåle flere personer samtidig uten å synke for dypt og bli ustabilt.
Touring SUP
Touring-brett skiller seg fra allround-brettene ved at de er noe lengre og spissere enn all-round-brettene. Her finnes det varianter på mellom 11 og 14 fot som gir god bæreevne, glid og fart. De er stort sett ikke spesielt lekne, men de er retningsstabile laget for å kunne lastes med mye bagasje.
Racing SUP
Racing-brett for konkurranse-padling er enda spissere og smalere og ofte enda lengre enn touring-brettene. Dette gir høy fart, men går på bekostning av stabiliteten.
SUP til bølger og elv
SUP brett til surf er noe kortere, med mer bananform og en smalere bakende for å være lettere å svinge med. Ofte har det mindre volum, for å blir mer manøvrerbare og krever følgelig også mer av personen på brettet.
Noen produsenter lager også egne elvepadlingbrett. Disse er noe kortere og tjukkere enn tilsvarende allround-brett. De har også mer oppsvingt tupp for å ikke stuke i bølgene. I tillegg kommer elvebrettene med kortere finner slik at du ikke slår ned i steiner i elva på vei nedover.
Størrelse på SUP brett
SUP-brett varierer i lengde fra 8 til over 14 fot, men de fleste SUP-er er mellom 10 og 12 fot lange (300 til 370 cm) og 32 til 34 tommer (81-86 cm) brede.
Volumet på brettet er også helt avgjørende på stabilitet og stivhet i oppblåsbare SUP-brett, og volumet øker naturligvis med lengde, bredde og tykkelse på brettet. De stiveste oppblåsbare SUP-brettene er gjerne et sted mellom 13 og 15 cm tykke.
Et tykkere brett vil lettere kunne konstrueres stivt enn om det er tynt. Følgelig går også volumet opp når brettet blir tykkere. Et touring-brett med tilfredstillende stivhet for en padler på 80 kilo, har stort sett et volum på over 300 liter.
Vis mer
Bredere brett gir mer stabilitet, men smalere brett er raskere på vannet. Kortere brett brukes først og fremst til surfing eller for barn, og er lett manøvrerbare. I tillegg til lengde og bredde er også platetykkelsen en vurdering. Tynnere brett vil ha mindre volum, eller oppdrift, og dermed ha lavere vektkapasitet.
Gode SUP-brett er gjerne mer stabile fordi de er stivere og gir mindre gjenklang. Dermed kan de også fint være en del smalere enn mykere brett som må kompensere med økt bredde for å bli mer stabilt.
Hvem kan padle SUP?
Stand Up Paddle, også kjent som SUP er regnet som den raskest voksende vannsporten i verden. Det er gode grunner til at flere og flere blir hekta på denne digge formen for å skli bortover vannet.
SUP-sporten er en kombinasjon av kajakkpadling og surfing. På noen områder får du med SUP-padling det beste fra både kajakk- og surfesporten.
Mange som aldri har vurdert å begynne med kajakkpadling vil føle en dragning mot SUP-padling, også fordi et SUP-brett er mye lettere å oppbevare og frakte enn en kajakk.
Du trenger heller ikke å øve på eskimo-rulle, eller gå kurs for å ta et såkalt vått-kort. Det er bare å ta brettet under armen, eller på ryggen og jogge ned til vannet å skyve i fra.
Tilsvarende vil SUP-ing kunne virke forlokkende for de som aldri har ønsket å gi oss i kast med brytende bølger i Lofoten eller på Bali.
SUP-padling kan bedrives både i fjordene og på innsjøer. Du kan padle på elver og du kan krysse marka fra vann til vann. SUP-brett kan også brukes både som treningsredskap og transportmiddel, og selvfølgelig også som solseng når sola steiker og du ønsker å bli brunest mulig uten å ligge flatt på stranda.