/ Turmat

De beste matsoppene

I en gammel, åpen granskog kan du finne både kantarell, steinsopp, fåresopp og mange andre arter. Per Marstad har full kontroll på soppen, og her viser han deg de beste matsoppene. 

Sist oppdatert: 25. september 2023 kl 14.02
kantarell
SAMME STED HVERT ÅR: Hvilke sopper som kommer varierer fra år til år og er avhengig av nedbør og temperaturer. Foto: Per Marstad
Lesetid: 4 minutter

I en gammel, åpen granskog kan du finne både kantarell, steinsopp, fåresopp og mange andre arter.

Soppbok-forfatter Per Marstad har full kontroll på soppen og viser oss vei til de beste matsoppene. 

MATBLEKKSOPP

(Coprinus comatus)

Hatt: 5-12 cm høy og 2-6 cm bred, hvit, skjellet.

Skiver: Frie, først hvite, så rosa, til slutt svarte, som løser seg opp i «blekk». Svarte sporer.

Stilk: 10-15 cm høy og ca. 1 cm tykk, glatt og hvit, med ring.

Voksested: Vokser i grupper, på fete gressmarker etc.

Merknad: Kan forveksles med grå blekksopp, som er grå og har en annen hatt-fasong.

kantareller skog
Les også

FURUMATRISKE

(Lactarius deliciosus)

Hatt: 5-10 cm, oransje, noe sonet, først hvelvet, senere noe traktformet.

Skiver: Tilvokste til noe nedløpende, blekt oransje.

Stilk: 4-8 cm høy og 1-2 cm tykk, blek, med oransje  groper.

Voksested: Mykorrhiza med furu, helst på kalkrike steder.

Merknad: Dobbeltgjenger er granmatriske, som ikke regnes for å være like god.

 

MANDELKREMLE

(Russula integra)

Hatt: 5-15 cm, først hvelvet, senere utbredt og noe nedsunket, varierende farger i rødt og brunt, ofte mørkere i midten.

Skiver: Først bleke, etter hvert okerfarget av sporene. Tverrårer mellom skivene.

Stilk: 4-10 cm høy, ca. 2 cm tykk og hvit.

Voksested: Næringsrik barskog, helst kalkrikt.

Merknad: Flere kremler, både milde og skarpe, er ganske lik mandelkremlen.

KANTARELL 

(Cantharellus cibarius)

Hatt: 3-12 cm, gul, kjøttfull, traktformet.

Ribber: Gaffelgrenet, tykke og nedløpende ribber/årer.

Stilk: 3-10 cm høy og ca. 1 cm tykk, gul.

Voksested: I skog, helst bjørk, men har mykhorrhiza med flere forskjellige trær, over hele landet.

Merknad: Falsk kantarell er nokså lik, men denne har skiver, tynnere kjøtt og er oransje.

TRAKTKANTARELL  

(Craterellus tubaeformis)

Hatt: 2-6 cm, tynn, dypt navlet, bølget,  gulbrun til  gråbrun.

Ribber: Nedløpende, gaffelgrenet, gulaktige, gulgrå,  grå.

Stilk: 4-8 cm høy og 0,5-1 cm tykk, gul til brungul, hul, glatt, ofte flat.

Voksested: På fuktige steder i barskog, men også i løvskog, vanlig nord til Nord-Trøndelag.

Merknad: Forekommer ofte i store mengder, sent på høsten. Lett å tørke. Gul trompetkantarell er ganske lik.

 

STEINSOPP   

(Boletus edulis)

Boletus Edulis steinsopp
Steinsoppen, Porcini, "Den Ekte Sopp", Karljohanssopp, eller "Ekornbrød". Boletus Edulis er en vinner uansett hva du kaller den. Foto: Wikimedia Commons

Hatt: 5-20 cm, hvelvet, varierende brunfarge, hvit kant. Rør: Først lyse, senere gulgrønne.

Stilk: 5-15 cm høy og 2-6 cm tykk, jevntykk til  oppsvulmet, blek brun, hvitt årenett øverst.

Voksested: Bar- og løvskog, over hele landet.

Merknad: Ung gallerørsopp kan lett forveksles med steinsopp, men den har vond smak. Steinsopp er den mest ettertraktede matsoppen i Syd-Europa.

 

FÅRESOPP

(Albatrelleus ovinus)

fåresopp
FÅRESOPP: En vanlig sopp-art flere steder i Norge. Foto: soppognyttevekster.no

Hatt: 5-15 cm, hvit, hvitaktig til blek gråbrun.

Porer: Hvite, blir gulgrønne ved berøring og når soppen blir gammel.

Stilk: Hvit, ofte kort, ujevn og sidestilt.

Voksested: Vanlig i eldre moserik granskog, nord til Nordland. 

Merknad: Fåresoppen  blir gulgrønn ved tilberedning og berøring. Franskbrødsoppen er ganske lik, men den blir ikke gulgrønn ved berøring eller tilberedning.

RØDGUL PIGGSOPP

(Hydnum rufescens)

Hatt: 3-7 cm, rødgul, bølget kant.

Pigger: Lyse og skjøre.

Stilk: 2-7 cm høy og ca. 1 cm tykk, gul.

Voksested: Løv- og barskog, i hele landet.

Merknad: Blek piggsopp (Hydnum repandum) er meget lik, men lysere og kraftigere. Vanlig i gammel granskog. Disse har ikke giftige dobbeltgjengere. 

RIMSOPP

(Cortinarius caperatus)

Hatt: 5-12 cm, først nesten rund, senere hvelvet, tørr, blek oker til lærfarget, melet (pruinøs).

Skiver: Tette, sagtakkete, først lyse, senere kanelbrune (av de brune sporene).

Stilk: 5-13 cm høy og 1-2 cm tykk, lys, med ring som løsner lett.

Voksested: Løv- og barskog, over hele landet. Meget vanlig i fjellbjørkeskogen.

Merknad: Kan lett forveksles med enkelte slørsopper.

sopp stekepanne turmat
GULL I PANNA: La soppen få spele hovedrollen neste gong du lagar pannekaker. Super turmat. Foto: Sigrid Henjum

Er du helt fersk når det kommer til soppsanking bør du ta et soppkurs, både for å lære hvor du finner god matsopp og hvilke sopper du kan plukke.

De beste soppmånedene i Norge er august og september, og gjerne litt ut i oktober.

I motsetning til blåbær og molter som kan nytes med det samme, vil noen sopper kreve varmebehandling før de kan spises.

Publisert 23. mai 2022 kl 13.02
Sist oppdatert 25. september 2023 kl 14.02
annonse
Relaterte artikler
in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikkmat

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

annonse
mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

pannekakerøre
Turmat – oppskrifter

Pannekaker på tur

halloween suppe
Halloween-turmat

Gresskarsuppe på termos

eplekake
Testet: Firebox Billy Baking set

Test av Firebox Billy Baking Kit

kebab på bålet matt skuse villmarkingen turmat
VILLMARKINGEN

Kebab på pinne

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen