/ Turmat

Lag en fin middag ute!

Turmat må ikke være enkelt. Noen ganger får vi ånden over oss og vil lage noe ekstra! Det er spesielt gøy å diske opp dersom vi har med oss gjester.

Sist oppdatert: 14. september 2023 kl 07.00
utenetter god mat finere mat på tur langtidsstekt kjøtt på bål
LAG NOE GODT: Lite smaker mer av skog som sopp kombinert med godt tilberedt kjøtt. Foto: Nina Volstad
Lesetid: 2 minutter

Herremåltidene lager vi på bålet, og de krever som regel både forberedelser hjemme og ekstra innsats på selve turen.

Frekke som vi er, serverer vi da ofte en enkel barnemiddag tidlig på kvelden, og så forberedes skikkelig voksenmiddag mens barna blir lagt.

utemat utenetter matlaging herremåltid
At du lager maten utendørs betyr ikke at den må være enkel!

Her er noen av våre favoritter, og noen supre triks for deg som er matelsker og vil ha noe godt på turen.

Til fancy kjøtt som skal med på tur, bruker vi gjerne det som kalles en sous vide-maskin.

Dette er enkelt forklart et vannbad man langkoker vakuumpakket, krydret og marinert kjøtt i. Kjøttet ligger i vannbadet og koker i jevn temperatur og sirkula­sjon over lang tid, ofte over et døgn.

Har man utstyr, kan man vakuumpakke selv, men man kan også kjøpe ferdig vakuumpakket og sous videt kjøtt i butikken, for eksempel en lammeskank.

En ekstra bonus med sous vide er at siden kjøttet er vakuumpakket, er det lett og hygi­enisk å transportere med seg ut.

Når du er klar for det store glansnummeret ved bålet, spid­der du kjøttet på pinne og vender det gradvis over glør til du har fin stekeskorpe og stykket er gjennom­varmt.

Så er det bare å servere og vente på skryt! 

BAKTE GRØNNSAKER 

Rotgrønnsaker er spesielt egnet til bål! Kutt opp og legg dem i en pakke av aluminiumsfolie sammen med smør og salt, og la det ligge i kanten av glørne i 30–60 minutter.

Du kan også legge hele løker, beter, poteter og andre knollete grønnsaker direkte i kanten av glørne, og la dem ligge der i 30–60 minutter.

Skrell av det svidde utenpå, og serverer med smør og salt.

SOPPSTUING

Vi synes sopp passer spesielt godt når vi er ute i naturen!

Kutt opp soppen, stek den i smør, hiv oppi litt fløte og kok inn soppstuingen mens du rører.

selvplukket sopp lammeskank ute turmat finere mat på tur
NOE GODT PÅ GANG: Det er mye godt du kan lage på tur, enten på bål eller primus. Foto: Nina Volstad

LANGSTIDSSTEKT KJØTT

Når Oliver virkelig vil slå på stortromma, begynner han forberedelsene av kjøtt flere dager i forveien hjemme.

Et av hans favoritt-triks er å marinere og langtidssteke store kjøttstykker som for eksempel lammebog, svineknoke eller hel entrecôte før avreise.

Du kan bruke hvilken som helst vanlig oppskrift. 

Magien skjer idet du tar med deg det ferdige kjøttet ut på tur, og setter kronen på verket med å steke og snu stykket på en kraftig Y-pinne over glørne, til begge sider har fått skorpe og kjøttet er gjennomvarmt igjen.

Na-a-a-am!

Utenetter

Denne oppskriften vil du også finne i boka Utenetter – en praktisk guide til friluftsliv med helle familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød. Instagram: @friluftsflokken 

Publisert 3. juni 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 14. september 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen