Randonee - topptur på ski

Randonee, eller topptur, er en fantastisk skiaktivitet. Gå opp for egen maskin, og nyt skikjøringen på vei ned. Finn guider og tips til topptur her.

Norge har et bredt spekter av skifjell med ulike vanskelighetsgrader og ruter, alt fra bratte renner i Lyngen til enkle toppturer i mer skredtrygt terreng. 

Her har vi samlet både turforslag og reportasjer fra steder vi har besøkt, så du kan finne inspirasjon til din neste topptur!

Snøskredfare og værforhold er faktorer som du alltid må ta hensyn til på topptur og ferdsel i vinterfjellet. Dessverre er skredulykker noe som forekommer hver vinter – også uten at ski har vært involvert.

Vi har mange artikler og intervjuer med erfarne toppturfolk og fageksperter, med mål om at vi alle kan lære mer om ferdsel i vinterfjellet og i bratt terreng. I nettserien Toppturskolen forklarer programleder og tindevegleder Jørgen Aamot hvilke momenter du bør følge med på den dagen du skal på topptur. 

Vil du forbedre skiteknikken din? Eller lurer du på hvordan du kan trene for topptur? Vi har masse innhold om teknikkterping og trening som gjør deg bedre rustet for skiturer til fjells!

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Skiturer fra Vatnahalsen

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Josten rundt
Flerdagers topptur

Josten Rundt på ski

test av skredsøkere
Test av skredsøkere

Skredsøker

Høgruta i Hjørundfjorden

Hjørundfjorden rundt med ski

annonse
Hva er best av fjellski og randonee?

Både fjellski og randonnee har løs hæl når du går framover og oppover. Men med randonee-binding og støvel fester du hælen når du skal kjøre nedover. Den absolutt beste løsningen? Det er det vanskelig å gi noen endelig fasit på, og foreløpig er dette det nærmeste svaret . Om målet er å være raskest mulig, nærmer kanskje Glenn Tore Løland seg noe her

Hvor er det trygt å gå topptur?

Utenfor skisenteret og preparerte løyper er snøforholdene annerledes, og det er flere faktorer å ta hensyn til. Vi har laget en egen artikkel med enklere toppturer der risikoen for skredfare er minimal. Det finnes også mange aktører som tilbyr guidete toppturer, som kan være en fin inngang til toppturmiljøet.

Hvilke randoski er best i test?

Enten du er ute etter de letteste, bredeste eller mest allsidige toppturskiene, her er de randoskiene som kom best ut i 2021.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue