LOGAN-BRØD: Solid energi på tur. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 4 minutter
Når stuegulvet er fullt av turutstyr og loftet endevendes på let etter det som ikke ligger på plassen (hvorfor!?) for tredje gang – da er det greit at maten ikke krever all verdens planlegging før man drar.
I denne artikkelen får du tips til energirike, enkle og velsmakende måltider, slik at du kan konsentrere deg om andre ting i turplanleggingen.
Frokost
TURFROKOST: Kjøp ferdig, eller bland din egen favoritt. Foto: Gunhild Soldal
Det er viktig å starte dagen skikkelig. Knekkebrød teller ikke.
Havregryn gir bra med energi, og med litt fantasi bli det også skikkelig godt.
Lag porsjonsposer med havregryn og standard-ingredienser som smør og melkepulver (ta med litt ekstra pulver til middag).
Videre kan du piffe opp frokosten med Nonstop eller annen favorittsjokolade, kokos, nøtter og kjerner, tørket frukt, sjokoladepulver, sukker, kanel, honning og müsli.
Et alternativ til havregrøt er disse fantastiske kakene:
Annies havregrynskake
Denne oppskriften lages oftest på slump, så her kan du selv eksperimentere med målene og konsistens.
4-5 dl havregryn (lettkokte)
4-5 egg
ca 1 dl sukker
en klype salt
3 dl H-melk
Framgangsmåte:
De tørre ingrediensene blandes godt. Tilsett melk til deigen blir mettet, tjukk og god. Tjukkere enn en vaffelrøre.
Dekk til bollen, la hvile på kjøkkenbenken over natten, eller rundt 4-5 timer.
Varm smør i en stekepanne, ikke sterk varme. Tilsett mer melk i røra om nødvendig.
Når pannen er varm, hell hele deigen i pannen og la den steke til det har dannet seg en skorpe under, og den er gylden og begynner å bli fast inni. Når kaka er såpass fast at den kan flyttes, løft den over på en tallerken.
Tilsett nytt smør i pannen, stek på andre siden. Stekeprosessen er mellom 5-15 minutter, noe lengre om deigen var flytende. Kaken skal bli fast og tett inni, og ikke flytende i midten.
Sukker, syltetøy eller honning på tube kan brukes som pålegg.
Lunsj på langtur
Det du spiser mellom frokost og middag skal gi masse energi, men skal også være godt, slik at du har lyst til å få i deg den nødvendige energien.
Det kan være greit å få i seg litt ny energi hver time, så du ikke går tom.
Te, posesuppe, toddy og fruktsuppe kan medbringes som varm drikke.
Sjokolade sier seg selv. Resten av karbohydratene, kan du for eksempel få i deg på denne måten:
Loganbrød
Smeltes i en kjele:
200 g smør
4 ss sirup
4 ss honning
150 g sukker
5 dl helmelk
Bland godt sammen:
600 g sammalt hvete grov
250 g sammalt hvete fint
150 g rugmel
250 g semulegryn
100 g kokosmasse
2 ts salt
Mandler, hasselnøtter, tørkede aprikoser, rosiner og eventuelt sjokolade.
Bland det våte i det tørre. Deigen blir veldig seig, kjøkkenmaskin hjelper stort. Trykk ut i langpanne til deigen er ca 2 cm tykk. Skjær i porsjonsbiter. Stek på 175 grader i rundt 45 minutter. Ikke stek for lange, da blir brødet veldig hardt.
Ha på smør og brunost. Brødet kan også spises uten pålegg.
Det er mykje næring i kjøtt, og næring treng du meir av på tur. Her får du oppskrift på tørka kjøtt, amerikansk spekemat, også kjent som Beef Jerky.
Seks middagsvarianter
Tørk litt ulike grønnsaker og putt i gryta med disse middagsforslagene.
Lett, krever litt forberedelse:
1. Viltkjøtt
Kjenner du noen med selvskutt vilt i fryseren?
Tørk for eksempel hjortekjøtt og ta med en pose av Rondane viltgryte og ekstra ris.
2. Laks
Laks kan også tørkes. Skjær den i terninger og damp den et par minutter før den går i ovnen over natta. Laks er så godt på tur at du like gjerne kan tørke til et par middager.
Innsidetips: Ta med Bergensk eller Skomvær fiskesuppe og ris.
3. Karbonadedeig
Tørk karbonadedeig og putt en buljongterning i posen med kjøttet.
Bulgur passer godt som tilbehør og trenger bare trekke i to minutter. Hiv noen pinjekjerner og litt elgpølse på toppen.
Tørking av mat er løsningen på lange turer og ekspedisjoner. Her er første trinn i UTEs artikkelserie om tørking av turmat.
Turekspertens tips
Ha med mye smør! På tur har kroppen plutselig lyst på alt som fett, salt og godt.
Alt blir bedre med smør: havregrøt, lunsjkaker og middag. Har smøret frosset, fortvil ikke.
Da blir bitene som skjæres av bare litt større, og smør er lettere å spise i større kvanta når det er frossent.
Vis mer
Litt tyngre, mindre forberedelse:
4. Kjøttsuppe
Kutt opp kjøttpølse i terninger på forhånd. Ta med grønnsakssuppe på pose. Du kan gjerne ha nudler rett oppi suppa.
5. Fiskekaker
Pass på å legge de frosne fiskekakene i en passelig stor klump, sånn at den frosne klumpen får plass i kjelen når du er på tur.
Ta med en terning brun saus (blandes med vann når du lager retten) og server med potetmos til.
6. Posesuppe med det lille ekstra
Del hermetisert skinke (eller annen god skinke) i småbiter før tur. Ta med posesuppe, gjerne Toros pasta med tomatsaus, for den skal bare blandes med vann og kokes opp. Ha i skinkebitene.
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.