RETT FRA HAVET: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto: Miriam Mykjåland
Vi har gått i land på en liten holme sør på Senja, mens vakker kveldssol farger horisonten oransje. Etter en lang dag og mange sjømil tilbakelagt, er det deilig å få strekke på beina.
Båten ligger vakkert på svai i enden av synsranden, og vugger så smått i takt med bølgene. Her samler vi nok drivved til ei lang natt, og bygger oss en lekker steinovn. Fersk flyndrefisk fra dagens fangst putrer ivrig i ovnen, og resultatet blir så den beste varmrøkte kveita vi noen gang har spist.
STILLE: «Snyspurven ligger vakkert på svai, og hviler seg etter dagens seilas. Foto: Kjell-Harald Myrseth
HAR DU SETT: Lillebror Jarl med dagens storfangst, en 13 kilos kveite av ypperlig kvalitet. Foto: Kjell Harald Myrseth
PERFEKT TILBEHØR: Piggsopp smaker utmerket godt, og er ofte lett å finne og enkel å artsbestemme. Foto: Kjell-Harald Myrseth
Veden er en miks av litt av hvert som vi finner i fjæra, hvorav spesielt én udefinerbar stokk gir en himmelsk god røyksmak. Flere ganger senere forsøker vi oss på den samme metoden, uten å lykkes på samme nivå. Hvilken tresort som satte den unike smaken, forblir dermed et mysterium.
Kveite med rotgrønnsaker
• Fiskefilet
• Olje
• Rotgrønnsaker (for eksempel potet, gulrot, kålrot)
• Smør
• Melk/fløte
• Løk
• Sopp
• Sitron
• Salt og pepper
Bygg en sjusteinsovn, olje bunnen/steinen og legg fisken inn med skinnsida ned når steinen og stekerommet er blitt skikkelig varmt.
Det vil si når bålet har brent i 15-20 minutter, avhengig av bunnsteinens tykkelse.
Krydre fiskefileten (kveita, ørreten, seien, eller hva du enn måtte foretrekke), med det du måtte ønske, for eksempel salt, pepper, sitron og rødløk.
La alt surre i 20-30 minutter.
I mellomtiden knar du ferdigkokte rotgrønnsaker sammen til en stappe med melk eller fløte og smør, og smak det til med passende krydder.
Varm det deretter opp i en gryte over flammene, mens du smørsteker fersk sopp fra skogen i ei stekepanne med litt salt og pepper.
«Buon appetito dalla natura!»
FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.