/ Turmat

Varmrøkt kveite på sjusteinsovn

Kveite er en fisk som egner seg godt til steking. Dette måltidet krever et lite bål, i tillegg til steinovnen.

Sist oppdatert: 18. oktober 2022 kl 12.26
fisk på bål
RETT FRA HAVET: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto: Miriam Mykjåland
Lesetid: 2 minutter

Vi har gått i land på en liten holme sør på Senja, mens vakker kveldssol farger horisonten oransje. Etter en lang dag og mange sjømil tilbakelagt, er det deilig å få strekke på beina.

Båten ligger vakkert på svai i enden av synsranden, og vugger så smått i takt med bølgene. Her samler vi nok drivved til ei lang natt, og bygger oss en lekker steinovn. Fersk flyndrefisk fra dagens fangst putrer ivrig i ovnen, og resultatet blir så den beste varmrøkte kveita vi noen gang har spist.

Veden er en miks av litt av hvert som vi finner i fjæra, hvorav spesielt én udefinerbar stokk gir en himmelsk god røyksmak. Flere ganger senere forsøker vi oss på den samme metoden, uten å lykkes på samme nivå. Hvilken tresort som satte den unike smaken, forblir dermed et mysterium.

Kveite med rotgrønnsaker

• Fiskefilet

• Olje

• Rotgrønnsaker (for eksempel potet, gulrot, kålrot)

• Smør

• Melk/fløte

• Løk

 

• Sopp

• Sitron

• Salt og pepper

 

Bygg en sjusteinsovn, olje bunnen/steinen og legg fisken inn med skinnsida ned når steinen og stekerommet er blitt skikkelig varmt.

Det vil si når bålet har brent i 15-20 minutter, avhengig av bunnsteinens tykkelse.

Krydre fiskefileten (kveita, ørreten, seien, eller hva du enn måtte foretrekke), med det du måtte ønske, for eksempel salt, pepper, sitron og rødløk.

La alt surre i 20-30 minutter.

I mellomtiden knar du ferdigkokte rotgrønnsaker sammen til en stappe med melk eller fløte og smør, og smak det til med passende krydder.

Varm det deretter opp i en gryte over flammene, mens du smørsteker fersk sopp fra skogen i ei stekepanne med litt salt og pepper.

«Buon appetito dalla natura!» 

FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
Publisert 18. oktober 2022 kl 12.21
Sist oppdatert 18. oktober 2022 kl 12.26
 

Relaterte artikler

 
in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen