Når minusgradene svir i ansiktet, du er sliten og kald, så trenger du noe som gir deg styrke til å komme deg opp den siste bakken eller før du slår opp teltet for dagen.

Da vil du ikke spise noe som er beinfryst og umulig å tygge, men heller noe som er saftig, smaker godt og som er fullt av herlige kalorier og som gir ny kraft. 

Annonse

Nedenfor får du oppskrifter på to saftige og velprøvde kaker, som du lager hjemme før tur og pakker i sekken eller drikkebeltet, nært termosen med varmt drikke.

Begge oppskriftene kan lages i langpanne og deles opp i passende biter.

/haTa med ein bit til turkameraten også, han vil garantert spørre etter oppskrifta. Jeg har testet kakene på Svalbard i 30 minusgrader, dette er gode greier!

Bjørnebrød (energibombe!)

500 g smør
500 g brunt sukker
500 g mørk sirup
Desse ingrediensane smeltast saman i ein stor kjele, og kjølast ned til romtemperatur.

Ha i det tørre:

500 g havregryn
450 g hvetemel
2 ts kanel
2 ts ingefær
1,5 ts natron
0,5 ts salt
1 dl solsikkekjerner
200 g rosiner
100 g aprikos (delt i små biter)
100 g valnøtter (grovhakka)
2 egg som du blander inn til slutt

Kle en dyp langpanne med bakepapir, og hell i den tykke røra.

Stek på 150 grader i 30 minutt. Kaka må ikkje stekes for lenge, for då blir den for hard.

Før kaka blir kald, deler du henne opp i ruter. Dette er mektige saker, så kaka kan godt deles opp i små biter.

Etter at de er avkjølt kan du pakke hver bit inn i plastfolie, så kan du ha ein bit lett tilgjengelig i lomma!

Brownies som ikke fryser (Svalbard-kake)

400 g smør
350 g sjokolade (kokesjokolade eller mjølkesjokolade)
8 egg
8 dl sukker
6 dl hvetemel
3 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver

Smelt smør og sjokolade i ein kjele.
Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland alle ingrediensene sammen.
Denne oppskrifta passer i ei vanleg langpanne.
Stek kaka på 150 grader på nedste rilla i 25 minutter.
Når du stikker kniven i midten for å sjekke at kaka er ferdig, skal det sitte igjen røre på kniven.

Set kaka til avkjøling og del opp i bitar når ho er vorten kald.

Begge kakene held seg lenge i kjøleskap, eller du kan legga dei frysen og ta opp bitar etterkvart.

sigrid henjum
TURMAT-ENTUSIAST: Mat er en viktig del av turen, og vinterturer krever litt ekstra planlegging. Sigrid Henjum har skrevet flere turmat-kokebøker.

Her finner du flere turmatoppskrifter