Kano er en tradisjonsrik farkost, som mange har et godt forhold til! Frister det med kanotur, packraft eller gummibåt, så finner du masse nyttig informasjon om kano og kanopadling her.
Sist oppdatert: 6. oktober 2021 kl 15.39
kano kanopadling
«Her er min kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær.»
Sitatet fra Helge Ingstads «Pelsjegerliv» har trolig bidratt til at en ikke ubetydelig del av friluftsfolket har satt seg i en kano. Ikke så rart, for denne farkosten lar deg oppdage naturen på en annen måte enn du kan til fots.
En kano kan romme en til flere personer, og ha plass til mye utstyr det kan være tungt å bære mange kilometer på ryggen. Da tenker vi særlig på lavvo, ovner og lignende. Ikke minst er kano også en aktivitet som barna fint kan bli med på.
Kano for nybegynnere
Det er slett ikke vanskelig å komme i gang med kanopadling! I vår guide for ferske kanopadlere deler «villmannen» Øystein Køhn sine beste råd for hvordan kanoturen blir en suksess – uansett ferdighetsnivå.
I artikkelen får du gode råd om hvilket utstyr du trenger, og hvorfor det er viktig å tenke på drikkevann og solkrem, i tillegg til hvordan du padler trygt.
Fine og spennende kanoturer
Greit, vi må bare innse at nabolandet vår Finland fortjener tilnavnet «De tusen sjøers land». Men du verden så mange fine innsjøer og elver som innbyr til padling her hjemme også. Om du starter med disse ti fristende kanoturene, har du mange gode opplevelser i vente.
Uansett om du padler på flatt vann eller padler i en elv, er det viktig å tenke på sikkerhet. Legg ikke ut om du er usikker på om du vil klare bølger på innsjøen eller partier med stryk i elven.
En kano er også et ypperlig valg om du vil prøve deg på små eller store ekspedisjoner. I Telemark kan du padle mellom Tansvatn og Lognvikvatn. Om du vil prøve deg på flere vann på samme tur og tåler litt bæring, kan vi anbefale en nydelig padletur ved foten av Gaustatoppen.
De siste årene har kanoens moderne slektning packraften blitt mer og mer populær i Norge. Denne oppblåsbare gummibåten veier lite, og kan lett festes på sekken når du går fra vann til vann.
Oslomarka er ikke bare flott med ski på beina, den innbyr også til mange eventyr i packraft. Visste du forresten at du ikke en gang trenger å dra ut av hovedstaden for å ha spennende turer i en packraft?
Oslo er elveby med mange spennende padleopplevelser. Og enkelte steder lar seg kun utforske med packraft! Nysgjerrig? Da bør du starte med våre fem forslag for packraftturer i Oslo.
Rafting
Trenger du mer action? Liker du adrenalin? Da kan rafting være noe for deg. Faktisk kommer folk langveisfra for å padle i elver som Sjoa, Driva og Austervefsna.
Til slutt vil vi gjerne oppfordre til å tenke på miljøet og omgivelsene når du er på tur. Ikke bare handler det om å ta med søppel og etterlate deg minimalt med spor. Med enkle grep kan du nemlig minimere sjansen for at du sprer ulike typer parasitter mellom forskjellige elver og vassdrag.
En packraft er en oppblåsbar gummibåt, som er lett nok til å bæres på ryggen og muliggjør spennende kombinasjonsturer. For mange er dette en like kurant løsning som sammenleggbar kano.
Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo