/ Turmat

Tørking av mat til langtur

Tørking av mat er løsningen på lange turer og ekspedisjoner. Her er første trinn i UTEs artikkelserie om tørking av turmat.

Sist oppdatert: 8. mars 2024 kl 07.00
tørking av mat til langtur og ekspedisjon
TØRKING AV MAT: Når du pakker for mange dager, og skal stå for frakten selv, er tørking av mat genialt. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 3 minutter

Tørket mat er en eldgammel konserveringsmetode. I Lofoten henger store mengder fisk til tørk på ikoniske stativer.

Mat som er tørket holder seg lenge og er lett å transportere. Noe skal spises tørt, annen mat blir best om du tilsetter vann.

Lag din egen lettvekts ekspedisjonsmat ta vare på matskatter fra naturen, eller bare lek deg med tørking av mat. 

Denne foredlingsmetoden kan virke avansert, men selvgjort er velgjort og kanskje er det ikke så vanskelig? 

Hva slags mat egner seg for tørking?  

Svært mange matvarer egner seg for tørking. Frukt, grønnsaker, sopp og kjøtt er kanskje det vanligste, men også fisk, kylling og krydder kan tørkes.

Du blir kanskje mest overrasket over at du kan lage fruktruller, tørke yoghurt og lage pizzabunn i en tørkemaskin eller stekeovn med varmluft?   

Det meste kan du bare kutte i små biter og legge for tørk, mens andre ting helst skal forvelles eller marineres før tørking. 

Eksempel på matvarer som bare trengs å kuttes opp i biter før tørking: 

• Alle typer løk, som purreløk, hvitløk, luftløk og gressløk 

• Frukt som banan, eple, kiwi, sitron, appelsin, klementin, pære, plomme og fersken 

 

• Hermetiske matvarer som ananas, mais, oliven og jalapeno  

TØRKET TURMAT SIGRID HENJUM
TØRT: Prosessen er forholdsvis enkel. Foto: Sigrid Henjum

Tørket kjøtt og fisk  

Kjøtt og fisk blir best om du steker det først, med noen unntak: Du kan gjerne marinere tynne kjøttstykker og lage snacks, som i denne oppskriften på amerikansk spekemat, beef jerky.

Skal du tørke kjøtt, er det smart å steke kjøttet godt hvis det inneholder en del fett, som det er i kjøttdeig. 

Viltkjøtt egner seg godt fordi det er magert, Karbonadedeig fra butikken er også fint til tørking.

Personlig så synes jeg kjøttbiter kan bli noe harde og vanskelig å få til å bli gode igjen, selv med lang bløtlegging. Derfor er kjøttdeig som er hakket og stekt i små biter og marinert kjøtt det beste. 

tørking av turmat
KANAPÉ: Tørrfisk, litt wasabi, et tynt lag med godt smør og en halv tørka oliven! Foto: Privat

Råvarer som blir best hvis de forvelles lett først 

• Brokkoli 

• Blomkål 

• Knutekål 

• Gulrot 

Kok opp rikelig med vann og ha de ferdig kuttede bitene i. Ha gjerne litt buljong i vannet for mer smak.

La det koke i 3-4 minutter, og hell dem over i et dørslag eller en sil. Skyll med kaldt vann og spre de utover brettet for tørking. 

Hvilken mat egner seg dårlig for tørking?  

Du kan i utgangspunktet tørke all type mat, men matvarer som inneholder mye fett og vann er ikke like egnet for tørking.

Fett blir raskt harskt og da smaker det vondt. Agurk inneholder så mye vann at vitsen med tørking forsvinner.

Fem oppskrifter med tørket turmat som du kan prøve deg på!  

Utstyr til tørking av turmat 

Det trenger ikke å være mer avansert enn en stekeovn med varmluftfunksjon, som de fleste har. 

Da kan du tørke det du vil. Vil du derimot tørke store mengder mat og slippe matlukt i hele huset, kan det være en idé å investere i en dehydrator

De billige variantene koster rundt tusenlappen og har ofte brett som er litt vanskeligere å rengjøre. 

Ganger du prisen med tre får du en dehydrator som du kan styre varmen på, som har timer og som er litt lettere å holde ren. Analog Excalibur Dehydrator er den jeg bruker. 

Du kan også kjøpe silikonmatter som tilleggsutstyr, som er lettere å bruke viss du vil tørke flytende ingredienser som smoothie og saus. 

Publisert 8. september 2021 kl 10.00
Sist oppdatert 8. mars 2024 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 
indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen