/ Turmat

Indisk linsegryte

Vi dro på fjelltur til Middagstinden i Lofoten for å lage eksotisk turmiddag til deilig utsikt. En indisk vegetargryte der blomkålen er stjerna. 

Sist oppdatert: 24. mai 2024 kl 18.28
indisk turmat
METTENDE MÅLTID: Den friske fjellufta blandes med duften av varme krydder som karri og gurkemeie. Foto: Jon Olav Larsen
Lesetid: 2 minutter

– Lukt på dette da! 

– Mm, ja nå lukter det indisk. 

Jeg og Jon Olav er på fjellet. Ikke i India, men på en fjelltopp i Lofoten, nærmere bestemt Middagstinden. 

Raske høydemeter opp hit til toppen har gitt oss betalt i spektakulær utsikt mot Buksnesfjorden og Skottinden. 

Det er ganske kaldt, som det ofte er i Lofoten. Hva passer vel da bedre enn en varmende gryte til middag her på Middagstinden?

Dette er en utrolig god vegetargryte med rund og fyldig smak. En favoritt jeg har laget mange ganger tidligere, til og med i mitt eget bursdagsselskap. 

Det beste med retten er den gode kryddersmaken på sausen, som gjør at en grønnsak som blomkål blir stjerna i gryta. Retten er så enkel å lage at den egner seg ypperlig som turmat.

Oppskrift på indisk linsegryte

Ingredienser 2 porsjoner 

1 liten løk

3-4 fedd hvitløk

1/2 paprika 

1/2 blomkål  

2 ss smør/olje til steking

2,5 ss mild karri 

2,5 ts sennepsfrø 

2,5 ts spisskummen 

2 ts gurkemeie 

1 terning grønnsaksbuljong

5 dl vann

1 dl rømme 

Litt salt  

Ris + litt vann (vi brukte hurtigkokt ris)

Denne kryddermengden gir en fyldig, men mild smak. Ønsker du mer sting, kan du bruke sterk karri og eventuelt tilsette en halv chili. 

Framgangsmåte

Grønnsakene kuttes i små biter på medbrakt skjærefjøl. Deretter varmes et par rause skjeer med smør i kasserollen på primusen. Løk, hvitløk og paprika stekes til løken blir gyllen. 

Øk varmen og tilsett krydderne. Krydderne freses med løkblandingen i ett minutt før vannet tilsettes. Hold gjerne igjen litt av vannet slik at du kan justere tykkelsen på retten mot slutten av koketiden.

Tilsett buljong og brokkoli og la det putre i 15 minutter. Rør av og til så det ikke svir seg.  

Mens gryta småkoker, la laken renne godt av linsene og hell dem i gryta når det var et par minutter igjen av koketiden. Smak til med salt.

Hell risen i en annen gryte og la den småkoke i 3 minutter.

Gryta toppes med en god klatt rømme. 

middag på middagstinden
LUFTIG MATLAGING: Artikkelforfatteren på toppen av Middagstinden i Lofoten. Med Buksnesfjorden og Skottinden som bakteppe. Foto: Jon Olav Larsen  

Da retten var klar, skyet det over og begynte å blåse. Men med en rykende varm middag som ventet, gjorde ikke det noe. 

Vi satte oss godt til rette i le av vinden og nøt smaken av deilig indisk gryte. Vi fikk raskt varmen i oss igjen, mens vi lagret synet av den fine utsikten på minnet vårt. 

Turbeskrivelse til Middagstinden ved Mortsund

Høyde: 363 m

Tid opp: Cirka 1 time i rolig tempo

Vanskelighetsgrad: Enkel 

Utsikt: Formidabel

Det er flere fjell kalt Middagstinden i Lofoten. Denne toppen ligger litt utenfor Leknes i idylliske Mortsund som er et gammelt fiskevær. 

Ved avkjøringen til rorbuanlegget er det en liten parkeringsplass du kan sette bilen. Tvers over veien ser du stien starte. 

Dette er en enkel fjelltur. God sti hele veien, med noen bratte parti. 

Middagstinden er ikke blant de høyeste toppene på Vestvågøy, men har en utsikt som gir mye valuta for høydemeterne. Her ser du blant annet mot Buksnesfjorden, Skottinden, Lofotveggen og Værøy. 

Stemshesten Atlanterhavsveien
Les også
Publisert 24. mai 2024 kl 17.50
Sist oppdatert 24. mai 2024 kl 18.28

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen