/ Turmat

Mjødurtsaft kan du lage selv

Mjødurt er en plante i rosefamilien. Den er utbredt over hele Norge og vokser fra lavlandet til og opp til snaufjellet. Helt siden hun lærte seg kunsten å lage mjødurtsaft, har Margit Dale plukket og laget det som sommerdrikk hver sommer.

Sist oppdatert: 13. juli 2022 kl 00.00
mjødurt margit dale
LETT GJENKJENNELIG: Mjødurt har en egen lukt og det finnes mye av den i Setesdal, hvor Margit Dale holder til. Foto: Frode Verpe
Lesetid: 3 minutter

Margit Dale er kjent fra tv-seriene Fjellmat og Kystmat, i tillegg til at hun har gitt ut flere kokebøker.

I sommerhalvåret trives hun med å plukke bær, sopp og ville vekster som kan lagres også gjennom vinteren. Selvfølgelig har hun noen favoritter, og som hun gjerne deler oppskriften på.

– Mjødurtsaft synes jeg smaker spesielt godt. Den er god som sommerdrikke. I tillegg er det en urt som hjelper den mot hodepine, i og med at den inneholder det samme virkestoffet som er i dispril, forteller Dale. 


Oppskrift på mjødurtsaft

• 3 l vann

• 2 kg sukker

• 5 sitroner

• 400 g mjødurtblomeklasar

• 50 g sitronsyre


Slik gjør du

Kok opp vann. Ha i sukker og sitronsyre. Kok til sukkeret er oppløst.

Del sitronene i skiver. Ha mjødurtblomstrene og sitronene i ei stor gryte. Hell sukkerlaken over. La det stå kjølig i fire dager.

Sil safta og hell på steriliserte flasker med skrukork.  Bland safta ut med vann, ha i isbiter og server som en frisk sommerdrink.

mjødurt
SELVFORSYNT: Mjødurtsaft er enklere å lage selv, enn å få tak i på butikken. Foto: Frode Verpe

Går det an å beskrive smaken av mjødurtsaft? 

– Ja, den smaker litt som mandel. En veldig god, spesiell og gjenkjennelig smak. Du kjenner det litt på duften også, men smaken kommer best fram når du lager saft. Det er ikke noe jeg har vokst opp med. Jeg ble kjent med Folke Nesland fra Bykle og han introduserte meg for mjødurt og laget saft av den. Jeg ble hekta på smaken. Jeg har laget det hvert år etterpå.

Hvor kan man se etter mjødurt?

– Her i Setesdal vokser det mye mjødurt og den er utbredt over hele landet. Spesielt i kulturlandskap og i bratte skråninger hvor det er fuktig. Mange ser på mjødurt som noe de vil ha vekk fra jordet, men det er vanskelig. Da er det en mer fornuftig tilnærming å kunne bruke den til noe, synes jeg.  

Hva er viktig å ta hensyn til når man lager mjødurtsaft?

– Mjødurt er ganske sikker og spiselig urt, det er bare å plukke. Du bruker ikke stilken, du tar bare blomstrene. Det er blomstrene som smaker. Det kan være greit å vaske av og riste dem litt for å få vekk insekter. Mjødurt har en svak lukt som kan minne om mandel og kan ikke forveksles med noe annet som ligner. Gnir du litt på blomsten, vil du kjenne det. 

Denne oppskriften er også i din nyeste bok, Naturleg. Hva særpreger oppskriftene i boken? 
Aller mest å ha de gamle tankesettet rundt matstellet, som jeg fortsatt synes vi kan ta med oss inn i det moderne, med å bruke de råvarene som finnes lokalt rundt deg, høste fra naturen, en nøysomhet der du bruker hele råvaren. Men også om å dyrke og lage sin egen mat, og lagring av maten, slik at du kan klare deg helt til neste sesong, forteller hun. 

Tips

Råsaft er holdbar ca. 2 uker i kjøleskap, men den egner seg til frysing. Da kan den ligge minst ett år. Koker du den og har på steriliserte flasker er den holdbar i flere måneder.

Oppskriften finner du også i boka Naturleg (2022), fra Vigmostad & Bjørke. Gjengitt med tillatelse.

Margit Dale (f. 1975) er kjent matblogger, kokebokforfatter og tradisjonsmatformidler fra Valle i Setesdal. Hun har også vært programleder for TV 2-seriene Fjellmat og Kystmat. Våren 2022 kom boka Naturleg – med enkle matoppskrifter og jordnære gleder. Her presenteres matoppskrifter basert på lokale råvarer fra Setesdal.

Hennes tilnærming til mat er basert på kunnskapen i gamle mattradisjoner for å sette en ny og bærekraftig kurs for maten vi spiser hver dag.

Publisert 13. mai 2021 kl 10.18
Sist oppdatert 13. juli 2022 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste

annonse
blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

pannekakerøre
Turmat – oppskrifter

Pannekaker på tur

halloween suppe
Halloween-turmat

Gresskarsuppe på termos

eplekake
Testet: Firebox Billy Baking set

Test av Firebox Billy Baking Kit

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen