Blir du mett av en turmat-pose?
Turmat-produsentene har laget ferdige porsjoner basert på kalorier, noe som gjør det litt enklere å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen.
Hver matpakke i denne testen inneholder mellom 400-500 kalorierm og har dermed ganske likt energinivå. Tactical Food skiller seg imidlertid ut:
De har omtrent fire ganger så høyt proteininnhold som for eksempel Gilde Turmat.
Med 500 gram mat i tilberedt tilstand, så er Gildes pasta bolognese et fullverdig middagsmåltid som det er mulig å bli mett av, erfarer vi.
Hvor mye vann i en Real Turmat-pose?
Mengden vann varierer avhengig av hvilken rett du har valgt. Hver pose har et nivåmerke på innsiden som viser hvor mye vann du skal tilsette. Det kan være alt fra. ca 2 desiliter til nærmere 4 desiliter.
Her kan du selvsagt regulere og nyansere etter eget ønske.
Hvordan kan drytech være sunn mat?
Tørket turmat er ofte løsningen på lengre turer eller ekspedisjoner. I friluftskretser vil du finne to dominerende holdninger til slik type mat:
Den største fordelen med frysetørket mat er at det veier lite og det tar mindre plass i sekken. I tillegg er det enkelt å lage, noe som er kjekt når du er sliten eller været ikke spiller på lag. En ytterligere fordel at holdbarheten like god i 20 kuldegrader som i 20 varmegrader.
Vi har egne artikler om hvordan du kan tørke turmat selv, og hva slags mat som egner seg til tørking med tips til oppskrifter.
Bevarer næringsinnholdet
Frysetørket mat er en måte å konservere mat på, ved at vannet i maten fjernes. Ved å vakuumpakke ingrediensene, bevares konsistens og næringsinnhold over lengre tid Denne prosessen kalles sublimering.
Frysetørking som konserveringsmetode ble særlig utforsket i 1940-50-årene.
Dry tech var løsningen for astronatuene som ble sendt til månen. I våre dager er dry tech tilgjengelig i de fleste sportsbutikker. Nå har også Gilde entret turmat-markedet, som gjør det mulig å få tak i hos dagligvarebutikker over hele Norge.
Viktige næringsstoffer på tur
Mange lurer på hva slags mat som er aller viktigst å få i seg på tur. Mesterkokk Eirik Lillebø trenger ikke lang betenkningstid for å svare:
– Det viktigste er å få i seg proteiner. De er kroppens byggeklosser. Det er de du bruker når du går og det er det som bygger opp musklene igjen, forklarer Lillebø.
Han er en ivrig turmann som driver restaurant Vaaghals, og har vært med og vurdert smak og næringsinnholdet i denne testen.
På turer der vekt spiller en rolle, pleier han som oftest å tørke kjøtt og grønnsaker selv.
Lillebø hadde aldri smakt denne typen frysetørket turmat tidligere.
– Jeg liker mat som forteller noe, som smaker noe og som har en retning. I tillegg er jeg opptatt av at maten smaker naturlig. Noen av de beste i denne testen ville jeg vurdert å ta med på tur, sier han, og legger til.
– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så store forskjeller!
Matrettene er vurdert på følgende kriterier:
Smak: Hvordan smaker maten basert på ingrediensene som er oppgitt
Konsistens: Hvordan oppleves maten i tilberedt tilstand
Energi: Basert på oppgitt næringsinnhold
Pakkpose: hvordan den fungerer å spise av, om den holder maten varm etc.
Helhet: Samlet vurdering
Best før – eller like god etter?
Holdbarhetsdatoen på frysetørket mat beskrives som nærmest uendelig.
Om maten har blitt oppbevart som nødproviant en stund, kan det være lurt å sjekke at det ikke er hull i emballasjen.
Så lenge posen er vakuumert/vanntett, kan innholdet som regel spises.
Real Turmat opplyser om sine retter at hvis du kan riste innholdet i posen, så er det et tegn på at den bør kasseres.et mulig å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen.
Slik tilbereder du frysetørket mat
Frysetørket mat kan spises rett fra posen. For deg som aldri har prøvd slik mat, her er hva du trenger å gjøre:
Riv toppen av posen ved rivehakket.
Fjern oksygenfangeren i poser (som har det).
Brett ut bunnen.
Tilsett kokende vann til nivåmerket, som finnes enten utenpå eller inni posen.
Rør blandingen godt.
Lukk lynlåsen.
La posen stå i den tiden som er anbefalt, fra 7 til 10 minutter, og vent.
Rør rundt og spis rett fra posen.
Avfallet kan brennes eller tas med hjem.
Hermetikk som nødproviant
Vi har også testet hermetikk-mat som kan være løsning på turer der vekt spiller mindre rolle.
Hermetikkprodusenten In the Can er en nyoppstartet hermetikk-produsent med blant annet chili con carne og gul ertesuppe med svinebog på boks, laget med norske råvarer.