Frysetørket mat kan være både nødløsning og turens høydepunkt. Vi fikk med oss en turglad kokk som fagekspert og har testet Pasta Bolognese fra drytech-produsenter som Real Turmat, Gilde, Adventure Food, Tactical Food og Leader.
Sist oppdatert: 6. juni 2022 kl 18.30
BLI METT: Mat er ikke bare godt, det er viktig også. For det første orker du mer. For det andre er det lettere å konsentrere seg og ta bedre avgjørelser. Og selv om det er mulig å overleve i dagevis uten mat, kan sulten være like reell på en dagstur i Jotunheimen, som på lengre turer.
De fleste har et forhold til Real Turmat, men det finnes flere aktører. Aldri har utvalget av frysetørket turmat vært større.
Ofte er det smak og behag som er utslagsgivende, og derfor kan det virke litt underlig å teste turmat. Men siden de fleste drytech-produsentene har klassikeren Pasta Bolognese på menyen, gav det oss muligheten til å gjennomføre en sammenlignende blindtest.
Smak- og konsistensmessig var det Real Turmat Pasta Bolognese som ble kåret til testvinner i vår sammenlignende test.
Hermetikk som nødproviant
Vi har også testet hermetikk som kan være løsning på turer der vekt spiller mindre rolle, eller som proviantlager på hytta.
VARM LUNSJ: Kokk og Vaaghals-eier Eirik Lillebø tørker gjerne maten selv, og synes pannekakemiks er genialt på tur. Men det er aller første gang han tilbereder frysetørket turmat. Her på restauranten i Eufemias gate 8. Foto: Vegard Breie
Blir du mett av en turmat-pose?
Turmat-produsentene har laget ferdige porsjoner basert på kalorier, noe som gjør det litt enklere å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen.
Hver matpakke i denne testen inneholder mellom 400-500 kalorierm og har dermed ganske likt energinivå. Tactical Food skiller seg imidlertid ut:
De har omtrent fire ganger så høyt proteininnhold som for eksempel Gilde Turmat.
Med 500 gram mat i tilberedt tilstand, så er Gildes pasta bolognese et fullverdig middagsmåltid som det er mulig å bli mett av, erfarer vi.
Hvordan kan drytech være sunn mat?
Tørket turmat er ofte løsningen på lengre turer eller ekspedisjoner. I friluftskretser vil du finne to dominerende holdninger til slik type mat:
De som velger drytech
De som har spist seg lei på dry tech
Den største fordelen med frysetørket mat er at det veier lite og det tar mindre plass i sekken. I tillegg er det enkelt å lage, noe som er kjekt når du er sliten eller været ikke spiller på lag. En ytterligere fordel at holdbarheten like god i 20 kuldegrader som i 20 varmegrader.
Frysetørket mat er en måte å konservere mat på, ved at vannet i maten fjernes. Ved å vakuumpakke ingrediensene, bevares konsistens og næringsinnhold over lengre tid Denne prosessen kalles sublimering.
Frysetørking som konserveringsmetode ble særlig utforsket i 1940-50-årene.
Dry tech var løsningen for astronatuene som ble sendt til månen. I våre dager er dry tech tilgjengelig i de fleste sportsbutikker. Nå har også Gilde entret turmat-markedet, som gjør det mulig å få tak i hos dagligvarebutikker over hele Norge.
Viktige næringsstoffer på tur
Mange lurer på hva slags mat som er aller viktigst å få i seg på tur. Mesterkokk Eirik Lillebø trenger ikke lang betenkningstid før han svare.
– Det viktigste er å få i seg proteiner. De er kroppens byggeklosser. Det er de du bruker når du går og det er det som bygger opp musklene igjen, forklarer Lillebø.
Han driver restaurant Vaaghals, og er også ivrig turmann.
Han har vært med og vurdert smak og næringsinnholdet i denne testen.
På turer der vekt spiller en rolle, pleier han som oftest å tørke kjøtt og grønnsaker selv.
Lillebø hadde aldri smakt denne typen frysetørket turmat tidligere.
– Jeg liker mat som forteller noe, som smaker noe og som har en retning. I tillegg er jeg opptatt av at maten smaker naturlig. Noen av de beste i denne testen ville jeg vurdert å ta med på tur, sier han, og legger til.
– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så store forskjeller!
Om testen
Matrettene er vurdert på følgende kriterier:
Smak: Hvordan smaker maten basert på ingrediensene som er oppgitt
Konsistens: Hvordan oppleves maten i tilberedt tilstand
Energi: Basert på oppgitt næringsinnhold
Pakkpose: hvordan den fungerer å spise av, om den holder maten varm etc.
Helhet: Samlet vurdering
Vis mer
Best før – eller like god etter?
Holdbarhetsdatoen på frysetørket mat beskrives som nærmest uendelig.
Om maten har blitt oppbevart som nødproviant en stund, kan det være lurt å sjekke at det ikke er hull i emballasjen.
Så lenge posen er vakuumert/vanntett, kan innholdet som regel spises.
Real Turmat opplyser om sine retter at hvis du kan riste innholdet i posen, så er det et tegn på at den bør kasseres.et mulig å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen.
Slik tilbereder du frysetørket mat
Frysetørket mat kan spises rett fra posen. For deg som aldri har prøvd slik mat, her er hva du trenger å gjøre:
Riv toppen av posen ved rivehakket.
Fjern oksygenfangeren i poser (som har det).
Brett ut bunnen.
Tilsett kokende vann til nivåmerket, som finnes enten utenpå eller inni posen.
Rør matblandingen godt rundt.
Lukk lynlåsen.
La posen stå i den tiden som er anbefalt, fra 7 til 10 minutter, og vent.
Rør rundt og spis rett fra posen.
Avfallet kan brennes eller tas med hjem.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.