Turmat – test av turmat

Tilsett kun kokende vann

Frysetørket mat kan være både nødløsning og turens høydepunkt. Vi fikk med oss en turglad kokk som fagekspert og har testet Pasta Bolognese fra drytech-produsenter som Real Turmat, Gilde, Adventure Food, Tactical Food og Leader.

turmat
BLI METT: Mat er ikke bare godt, det er viktig også. For det første orker du mer. For det andre er det lettere å konsentrere seg og ta bedre avgjørelser. Og selv om det er mulig å overleve i dagevis uten mat, kan sulten være like reell på en dagstur i Jotunheimen, som på lengre turer.  

De fleste har et forhold til Real Turmat, men det finnes flere aktører. Aldri har utvalget av frysetørket turmat vært større.

Ofte er det smak og behag som er utslagsgivende, og derfor kan det virke litt underlig å teste turmat. Men siden de fleste drytech-produsentene har klassikeren Pasta Bolognese på menyen, gav det oss muligheten til å gjennomføre en sammenlignende blindtest.

Smak- og konsistensmessig var det Real Turmat Pasta Bolognese som ble kåret til testvinner i vår sammenlignende test.

test av drytech tørket turmat
VARM LUNSJ: Kokk og Vaaghals-eier Eirik Lillebø tørker gjerne maten selv, og synes pannekakemiks er genialt på tur. Men det er aller første gang han tilbereder frysetørket turmat. Her på restauranten i Eufemias gate 8. Foto: Vegard Breie

Blir du mett av en pturmat ?

Turmat-produsentene har laget ferdige porsjoner basert på kalorier, noe som gjør det litt enklere å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen. 

Hver matpakke i denne testen inneholder mellom 400-500 kalorier og de har dermed ganske likt energinivå.   Tactical Food skiller seg imidlertid ut: De har omtrent fire ganger så høyt proteininnhold som for eksempel Gilde Turmat.

Men, med 500 gram mat i tilberedt tilstand, så er Gildes pasta bolognese et fullverdig middagsmåltid som det er mulig å bli mett av, erfarer vi.

Rask energi

Tørket turmat er ofte løsningen på lengre turer eller ekspedisjoner. I friluftskretser vil du finne to dominerende holdninger til slik type mat: 

  • De som velger drytech    

  • De som har spist seg lei på dry tech 

Den største fordelen med frysetørket mat er at det veier lite og det tar mindre plass i sekken. I tillegg er det enkelt å lage, noe som er kjekt når du er sliten eller været ikke spiller på lag. En ytterligere fordel at holdbarheten like god i 20 kuldegrader som i 20 varmegrader.

Vi har egne artikler om hvordan du kan tørke turmat selv, og hva slags mat som egner seg til tørking med tips til oppskrifter.

Bevarer næringsinnholdet

Frysetørket mat er en måte å konservere mat på, ved at vannet i maten fjernes. Ved å vakuumpakke ingrediensene, bevares konsistens og næringsinnhold over lengre tid enn. Denne prosessen kalles sublimering. 

Frysetørking som konserveringsmetode ble særlig utforsket i 1940-50-årene.

Dry tech var løsningen for astronatuene som ble sendt til månen. I våre dager er dry tech tilgjengelig i de fleste sportsbutikker. Nå har også Gilde entret turmat-markedet, som gjør det mulig å få tak i hos dagligvarebutikker over hele Norge.

Viktige næringsstoffer på tur

Mange lurer på hva slags mat som er aller viktigst å få i seg på tur. Vår kokk og matekspert Eirik Lillebø trenger ikke lang betenkningstid før han svare.

– Det viktigste er å få i seg proteiner. De er kroppens byggeklosser. Det er de du bruker når du går og det er det som bygger opp musklene igjen, forklarer Lillebø.

Han driver restaurant Vaaghals, og er også ivrig turmann. Han har vært med og vurdert smak og næringsinnholdet i denne testen. På turer der vekt spiller en rolle, pleier han som oftest å tørke kjøtt og grønnsaker selv. Lillebø hadde aldri smakt denne typen frysetørket turmat tidligere. 

– Jeg liker mat som forteller noe, som smaker noe og som har en retning. I tillegg er jeg opptatt av at maten smaker naturlig. Noen av de beste i denne testen ville jeg vurdert å ta med på tur, sier han, og legger til.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så store forskjeller.

Om testen

Matrettene er vurdert på følgende kriterier: 

  • Smak: Hvordan smaker maten basert på ingrediensene som er oppgitt 

  • Konsistens: Hvordan oppleves maten i tilberedt tilstand 

  • Energi: Basert på oppgitt næringsinnhold 

  • Pakkpose: hvordan den fungerer å spise av, om den holder maten varm etc.

  • Helhet: Samlet vurdering

Vis mer

Best før – eller like god etter?

Holdbarhetsdatoen på frysetørket mat beskrives som nærmest uendelig.

Om maten har blitt oppbevart som nødproviant en stund, kan det være lurt å sjekke at det ikke er hull i emballasjen.

Så lenge posen er vakuumert/vanntett, kan innholdet som regel spises. 

Real Turmat opplyser om sine retter at hvis du kan riste innholdet i posen, så er det et tegn på at den bør kasseres.et mulig å forholde seg til når rasjonering er en livsviktig del av turplanleggingen. 

Slik tilbereder du frysetørket mat

Frysetørket mat kan spises rett fra posen. For deg som aldri har prøvd slik mat, her er hva du trenger å gjøre: 

  • Riv toppen av posen ved rivehakket.

  • Fjern oksygenfangeren i posene som har det.

  • Brett ut bunnen.

  • Tilsett kokende vann til nivåmerket, som finnes enten utenpå eller inni posen.

  • Rør matblandingen godt rundt.

  • Lukk lynlåsen.

  • La posen stå i den tiden som er anbefalt, fra 7 til 10 minutter, og vent. 

  • Rør rundt og spis rett fra posen.

  • Avfallet kan brennes eller tas med hjem.  

Vis mer

Test av Gilde Turmat Pasta Bolognese

Gilde er storleverandør av mat, men de er ferske innen frysetørket turmat. Her tester vi nykommeren på markedet, altså Gilde Turmat Pasta Bolognese.

Gilde turmat test
TEST: Test av Gilde Turmat Pasta Bolognese. Foto: Vegard Breie
UTE_anbefaler
Gilde Turmat Pasta Bolognese

Energi per porsjon: 570 kcal

Energi per 100 g: 114 kcal

Pris: 89,-

skala
8/10

Foreløpig har de Pasta Bolognese og lapskaus på menyen, med fokus på kjente og folkelige smaker, men mer er på gang.

Maten blir produsert i Norturas lokaler på Otta. Hovedingrediensene består av svinekjøtt (19 prosent), pastaskruer (12 prosent) og bolognesesaus (88 prosent) basert på blant annet tomat, løk, gulrot, selleri, krydder og soya.

Pakkposen minner om Real Turmat sin løsning, og design er utviklet i samarbeid med Den norske Turistforening.

Posen kan stå av seg selv, noe som er en fordel, for den blir ganske varm når du heller i kokende vann. Den kan være god varmekilde om du fryser på fingrene mens du venter.

Også denne har to-trinnsåpning, ett når du heller i vann og ett når maten er spiseklar. Det er tydelig merking av vanninnhold og ingredienser i posen. 

Maten er spiseklar etter åtte minutter, og den smaker også godt.

Bitene har litt konsistens og vi setter pris på at vi skjønner hva vi spiser, selv om du nok må være forberedt på at utseendet er litt annerledes enn hvordan det ser ut på pakkposen.

Til å være tørket turmat har Gilde lyktes i å bevare den rene tomatsmaken. 

Med 500 gram ferdig mat, så er dette potensielt en fullverdig middagsmåltid som det er mulig å bli mett av.  

VURDERING
Smak
Konsistens
Energi
Pakkpose
Helhet

Test av Adventure Food Pasta Bolognese

Alle rettene fra den nederlandske turprodusenten Adventure Food inneholder 600 kalorier, noe som gjør det enkelt å beregne forventet mengde mat.

Adventure Food Pasta Bolognese
EVENTYRMIKS: Test av Adventure Food Pasta Bolognese. Foto: Vegard Breie
Adventure Food Pasta Bolognese

Energi per porsjon: 419 kcal

Energi per 100 g: 394 kcal

Pris: 59,-

skala
6/10

Adventure Food sin Pasta Bolognese består hovedsakelig av pasta (57 prosent), storfekjøtt (7 prosent), tomat (13 prosent), løk, grønne erter og solsikkeolje.

Denne retten inneholder mye mer pasta og mindre kjøtt enn for eksempel Gilde og Real Turmat.

Vi fikk tilsendt både Pasta Bolognese og Pasta alle Noci fra Adventure Food, og pasta egner seg godt som turmat.

Pakkposen er enkelt konstruert, og forholdsvis flat i formen. Den står av seg selv når du heller i det kokende vannet, noe som er et pluss.

Det er tydelig merking for vannmåling, og maten er ferdig på tilmålt tid. Den tåler å stå litt lenger for å forsikre at retten er ferdig, så lenge du kan leve med at pastaen ikke er al dente.

Denne retten er en mildere i smaken enn for eksempel Gilde Turmat og Real Turmat. Pastaen består av store, makaronibiter og smaken er litt veik.

Tomatsmaken er fraværende, til tross for at det er avbildet en stor tomat på forsiden. Bare tomatskall er igjen, og det gir en litt flau smak. 

Det som løfter matopplevelsen fra Adventure Food er ertene, som er søte og gode og som smaker av sesong.

Retten vil få et ytterligere løft med litt ekstra krydder og for eksempel nøtter som ville gitt litt mer tyggemotstand og gjort maten mer spennende. 

Retten har forholdsvis høyt energiinnhold, noe som gjør den mer aktuell som langturmat enn som kosemat.

VURDERING
Smak
Konsistens
Energi
Pakkpose
Helhet

Turmat-testernes favoritt

Real Turmat er basert i Tromsø og leverer frysetørket turmat til både til Forsvaret, store og små ekspedisjoner og er forholdsvis lett å få tak i ved at de har et stort mangfold av retter på menyen.

GODT LEVERT: Test av Real turmat Pasta Bolognese. Foto: Vegard Breie
GODT LEVERT: Test av Real turmat Pasta Bolognese. Foto: Vegard Breie
UTE_best_i_test
Real turmat Pasta Bolognese

Energi per porsjon: 525 kcal

Energi per 100 g: 105 kcal

Pris: 99,-

skala
9/10

I Real Pasta Bolognese er de dominerende ingrediensene pasta (36 prosent), finhakket kjøttpudding basert på oksekjøtt (46 prosent), gulrot (9,6 prosent) og tomat (8,3 prosent), i tillegg til løk, selleri og diverse krydder. Retten er laktosefri.  

Posen har tydelig merking av innhold på flere språk, og den er merket med to rivemerker: Ett for åpning når du heller i kokende vann, og ett hakk hvor du åpner når maten er spiseklar. Posen er lett å åpne, og den kan stå av seg selv. Det er tydelig merking av hvor mye vann som skal tilsettes, og pakkposen virker gjennomtenkt og velutviklet. 

Oppgitt tilberedningstid er åtte minutter, men den har ikke vondt av å vente i et par minutter til for å være forsikret at den er spiseklar. Den kan også med fordel tilsettes litt mer vann enn for å få ønsket konsistens og ikke bli for tørr. 

Smaken er veldig god, testens beste, og den kjennes både mer kremet i konsistensen i tillegg til at den har god tyggemotstand.

Sammenlignet med de andre rettene i testen framstår Real sin variant som mest rik på smak, og hvor smaken av tomat – som er den aller viktigste ingrediensen i Pasta Bolognese –kommer tydelig fram. Når frysetørket mat kan smake slik, er tørket turmat topp. 

VURDERING
Smak
Konsistens
Energi
Pakkpose
Helhet
PLUSS

Konsistens

Rik på smak

Pakkpose

MINUS

Lite å trekke

Test av Leader Outdoor Pasta Bolognese

Finske Leader Outdoor har vært på markedet siden 2001, men er ikke like kjent blant nordmenn som de norske aktørene.

Leader Outdoor Pasta Bolognese
NÅR IKKE HELT OPP: Test av Leader Outdoor Pasta Bolognese. Foto: Vegard Breie
Leader Outdoor Pasta Bolognese

Energi per porsjon: 508 kcal

Energi per 100 g: 95 kcal

Pris: 79,-

skala
6/10

Leader Outdoor reklamerer for sin Pasta Bolognese ved at den er fri for palmeolje, soya og laktose. Hovedingrediensene her er pasta, tomat, kjøtt (4 prosent), fettpulver, løk, gulrot og krydder, men prosentandelene er ikke angitt. 

Pakkposen til Leader Outdoor skiller seg ut ved at måleinstruksen på innsiden av posen, noe som er vel så praktisk som å ha den på utsiden. Pakkposen er tynn og blir veldig varm, og det er en fordel at den kan stå av seg selv når du heller i kokende vann. Bunnen kan også enkelt utvides slik at den står stødigere.  

Leader Outdoor byr, som de eneste i denne testen på pastaskruer. Noen stor matopplevelse er ikke denne retten, noe som først og fremst skyldes at det er mye pasta, lite kjøtt. 

Med lite tomatsmak er det lite ved denne som minner lite om Pasta Bolognese, slik pakken tilsier. Smaksmessig havner den midt på treet. Ved å tilsette for eksempel nøtter eller andre ønskete ingredienser, så vil denne retten kunne bli litt mer spennende. 

Det er forholdsvis stor porsjon i denne pakka, som bør gjøre det mulig å bli mett av en porsjon for de aller fleste. 

VURDERING
Smak
Konsistens
Energi
Pakkpose
Helhet

Test av Tactical Foodpack Pasta med grønnsaker

KRAFTKOST. Bak Tactical Foodpack står en lege med bakgrunn fra spesialstyrkene i Estland, som opplevde at de korte matpausene ble viktige på krevende øvelser, når det er langt hjem og du er nødt til å fortsette.

Tactical Foodpack Pasta turmat
TEST: Test av Tactical Foodpack Pasta med grønnsaker. Foto: Vegard Breie
Tactical Foodpack Pasta with vegetables

Energi per porsjon: 532 kcal

Energi per 100 g: 438 kca

Pris: 59,-

skala
5/10

Denne retten er kalles ikke Pasta Bolognese, men vi valgte å ta den med likevel, siden den inneholder mye av det samme som de tilsvarende rettene i testen.

Ingrediensene er pasta (42 prosent), paprika (11 prosent), gulrøtter (11 prosent) løk (7,3 prosent), bønner (7, 3 prosent), tomater (7,3 prosent), kremost, hvitløk, oliven og krydder.

Pakkposen er ganske annerledes enn de andre. Den kan stå av seg selv. Til retten tilsettes 300 ml kokende vann, men det mangler et eget målemerke som sier når vannivået er nådd, noe som trekker litt ned. Det stemmer, som estimert, at maten er klar etter sju minutter, og det er lett å spise av posen uten lang skje eller gaffel. 

Smaken er veldig forskjellig fra de andre rettene. Antakelig skyldes det kremosten som gir en mer fløteaktig tilnærming.

Pastaen er pappaktig og det er mye av den og lite av annet.

Spor av nøtter er et pluss, for både konsistens og fordi det er sunt fett.

De tørkete grønnsakene mangler noe smak, både olivenene og aspargesbønnene, der sistnevnte ikke bærer preg av å være tørket i sesong.

Konsistensen blir deretter. Det er ingen usmak, men noe retningsløst hvor vi er på vei.

Energiinnholdet er desidert høyest, med omtrent fire ganger så mye proteiner som hos Gilde sin variant.

Denne framstår mer som «bensin» på krevende turer enn som kosemat. 

VURDERING
Smak
Konsistens
Energi
Pakkpose
Helhet
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.