Det finnes mye godt du kan høste fra naturen – også om våren. Da er tiden for å lage bjørkesaft. Ellen-Beate Wollen slår et slag for granskuddene. Hun er forfatter av boka «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster» og vil få oss  å gjenoppdage alle de næringsrike plantene som finnes rundt oss.  

– En gang var det å sanke fra naturen en stor del av oss, og det synes jeg vi kan bli flinkere til å ta tilbake, sier Ellen-Beate Wollen, som slår et ekstra slag for granskudd. 

Annonse

Gran er det mest dominerende treslaget i Norge, brukt til båtbygging, fioliner og vedfyring. En tresort i dag blir ansett som ugress, siden de vokser over styr på grunn av færre beitende kyr, sauer og geiter.

–Grana må du se for mer enn barnåler.  Før vi begynte å importere frukt, var granskuddene en viktig c-vitaminkilde etter en lang vinter med ensidig kosthold. De grønne delikatessene skyter fart i mai-juni, og de er det bare å plukke i vei. Noen år skjer det enda tidligere, sier Ellen-Beate.

Den søtlige, litt bitre smaken er god både til is, viltretter og som pesto.

– Hakk det og bruk det som krydder, foreslår Wollen, som spanderer velvillig sine aller beste granskuddoppskrifter, som du også finner i boka.  

1. GRANSKUDDSIRUP

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 20.58.59

Granskuddsirup er godt og spennende innslag som saus på desserter, til vilt og til te. Server en deilig vaniljeis med granskuddsirup. Friskt og velsmakende.

 • 1 del granskudd
 • 2 deler vann
 • Eventuelt 1 ss myntegele (myntegele brukes gjerne for smak og farge. Du må ikke nødvendigvis bruke det om du ikke har det tilgjengelig)

Legg granskuddene i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok over svak varme i 15 minutter. Sil fra granskuddene. tilsett sukker og la koke inn til en sirup. Kjøl ned. Når sirupen er kald, tilsetter du granskudd og løse granskuddnåler, for da beholder de fargen og blir ikke grå. Tilsett myke granskuddnåler. Bruk på pannekaker, vafler, is og til te. 

 

2. GRANSKUDDGRAVET SALMALAKS

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 20.59.10
 • 1 Salmalaks
 • 1 ss sukker
 • 1 ss salt 
 • 1 dl hakkede granskudd
 • pepper

Bland salt og sukker. Legg granskudd utover på en tallerken. Dryss over halvparten av salt- og sukkerblandingen. Kverne over pepper. Legg salmalaksen oppå. Dryss resten av salt- og sukkerblandingen på laksen og dryss over granskudd og pepper. Legg en tallerken oppå fisken også, men opp ned slik at den ikke er i kontakt med fiskeoverflaten. Sett noe tungt på tallerkenen. La stå i kjøleskapet til neste dag. Server gjerne med rugbrød og sennepssaus til. 

 

 

GRANSKUDDPESTO 

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 20.58.46

En deilig og litt annerledes pesto 

 • 1 dl granskudd
 • 1 neve mandler eller hasselnøtter 
 • 1 fedd hvitløk 
 • 2 ss parmesan
 • 1 dl olje (her må du kanskje justere litt for ikke å få en for tykk og tørr pesto. Den skal være tyktflytende, men ikke «sausete») 

Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser til en grov pesto. 

Server med biter av knekkebrød som en snack eller aperitiff. 
 

Ellen-Beate Wollen

Skjermbilde 2014-04-30 kl. 11.02.03

Ellen-Beate Wollen har bakgrunn som journalist med mat, helse og livsstil som spesialfelt. Har gitt ut flere matbøker,og er nå aktuell med «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster. 

Skjermbilde 2014-05-09 kl. 13.04.01