Stekepannen er en vesentlig del av turkjøkkenet. Turvanene dine avgjør hvilken som passer best for ditt bruk. Lettest mulig, eller med høye kanter? Vi har testet en rekke ulike turstekepanner.
Sist oppdatert: 1. oktober 2023 kl 14.02
STEKEPANNE TIL TUR: En brukbar stekepanne er alfa og omega når du skal lage mat på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Stekepanner til tur har som regel tynnere bunn og tåler derfor mindre varme enn stekepanna du bruker på kjøkkenet.
Tynn bunn gjør også at stekepannene har lett for å konsentrere varmen på midten, mens de med tykkere bunn fordeler varmen jevnere, noe som gjør at er litt forskjell på turstekepannene.
Vi synes også at noen av stekepannene med tynn bunn håndterer likevel varmefordelingen bedre enn andre.
Vi har testet stekepanner for tur og friluftsliv som kan brukes på primus, bål, primus og begge deler.
De beste turstekepannene
I våre tester har vi lagt vekt på hvordan stekepannene er i praktisk bruk. Både vekt, størrelse og hvor solide de er, samt hvordan skaftet er og fungerer.
GSI Pinnacle Fry Pan er en solid og effektiv turstekepanne som tar lite plass i sekken.
Er du ute etter en enda mindre variant, er MSR Quick Skilletbåde liten og kompakt.
Primus Campfire er en stekepanne i rustfritt stål er en av de tyngre stekepannene og som gjør seg meget godt på bålet.
Det er i hovedsak turvanene dine som avgjøre hvilken stekepanne som er best for deg. For noen vil lav vekt være det mest avgjørende ved valg av stekepanne, mens andre vil være mer opptatt av størrelse og volum.
Noen stekepanner egner seg kun til bruk på gass eller primus, mens andre tåler bål og åpen ild.
Hvilket materiale stekepannene er laget av, har også noe å si for både matlaging og rengjøring.
Men skal du bare på en kort tur i nærområdet og vil fokusere på matlagingen, er det rom for å bære på en litt tyngre stekepanne.
En stekepanne med tynn bunn veier mindre, men kan være mer hensiktsmessig på turer lange turer med oppakning
Stekepanne i rent eller rustfritt stål?
Stål er et slitesterkt og solid materiale. Stålpanner tåler røffere behandling, mens en aluminiumspanne vil være lettere å ha med i sekken.
Men med stekepanner som er laget av stål vil det ofte være vanskeligere å unngå at maten setter seg fast i bunnen, og de kan dermed være vanskeligere å rengjøre.
Rustfritt stål derimot er hygienisk og enkelt å rengjøre. Det tåler også røffere bruk og i tillegg høye temperaturer. Velger du en stål-stekepanne med en kjerne av aluminium, vil den lede varmen raskere og jevnere enn en stekepanne i rent stål.
I stekepanner av stål må du nesten alltid bruke olje eller smør når du steker. En fordel med panner av rent stål uten belegg, er at du kan bruke redskaper av nesten alle slags materialer, uten at panna blir ødelagt.
Turstekepanne i aluminium
Fortrinnet til aluminium er at det leder varme mye bedre enn stål. I turstekepanner benyttes som oftest hard, anodisert aluminium, som er en overflatebehandling som gjør at de tåler mer slitasje og beskyttelse mot korrosjon.
Aluminum er et litt mykere materiale enn stål, og ved bruk av hard varme vil stekepanna kunne bule litt og bli skjev. Derfor kan det være en fordel med en tykkbunnet stekepanne, heller enn en veldig tynnbunnet stekepanne.
Er du kun opptatt av vekt, og ikke like opptatt kokkelering på tur, er Sea to Summit Xpan 8et godt valg med sine magre 236 gram.
De rimeligste koke- og kjelesettene kommer ofte i aluminium med non stick-belegg, som gjør dem litt lettere å rengjøre enn kjeler og stekepanner i ren aluminium.
Turstekepanner med teflon-belegg
Fordelen med stekepanner som er behandlet med non-stick, eller slipp-belegg er at maten ikke brenner seg så lett. Det kan ofte være ekstra nyttig på tur og særlig om du skal lage mat flere dager på rad med begrensete vaskemuligheter.
Stekepanner med non-stick-belegg er også enkle å rengjøre, og det bidrar til at man behøver mindre fett under stekingen.
Non-stick-belegg består som oftest av teflon eller av annen fluorpolymerplast (PTFE). Stekepanner med slikt belegg er tilpasset til matlaging på lavere temperaturer.
Bruker du veldig høy temperatur på disse pannene kan belegget på panna bli ødelagt. De tåler heller ikke at du bruker skarpe gjenstander.
Teflon eller andre PTFE-belegg er ikke helseskadelig så lenge man passer på å ikke varme opp en tom stekepanne, eller varmer den opp på altfor sterk varme. Hvis stekepanner med slikt belegg får brune flekker eller blir oppskrapet, bør den erstattes.
Turstekepanner med keramisk belegg
Stekepanner med keramisk belegg er ekstra harde og slitesterke, i tillegg til at de har gode slipp-egenskaper sammenlignet med stekepanner i rent stål. De behøver likevel fett i form av olje eller smør for å unngå at maten brenner seg fast,
Det keramiske belegget er som oftest laget av leire, sand og stein og er av naturlig materiale. Disse stekepannene er forholdsvis enkle å rengjøre.
Turstekepanner med keramisk belegg tåler høye temperaturer sammenlignet med teflon-panna, men de bør varmes opp gradvis for å unngå at levetiden blir kort.
På denne typen stekepanner er det best å bruke stekespader av tre, plast eller silikon.
Testpanelet var godt fornøyd med Primus Litech, som er en stekepanne i aluminium med tykk bunn og et keramisk non-stick-belegg på innsiden.
Ikke gjør disse feilene
Mange bruker bensin eller gassbrennere og høyere varme enn det som mange av stekepannene er ment for.
Da blir maten fortere svidd, stekepanner med non-stick-belegg kan slippe belegget, bunnen buler, og stekepannen varer generelt kortere enn stekepanner med tykkere bunn. Vær derfor påpasselig med stekevarmen.
Om du opplever å ofte svi maten på midten, kan du også vurdere å ta en titt på brenneren din.
En brenner med større brennerhode vil fordele varmen bedre, og gjøre det enklere å steke maten på tynnere stekepanner.
Mange brennere har meget sterk varme, og mange kan heller ikke reguleres så mye ned som de burde når man bruker lettvektstekepanner og kjeler.
De små brennerhodene gjør at det fort blir for mye varme på midten, og skrus den i tillegg på maks tar det ikke lang tid før pannen er ødelagt.
Turekspertenes tips
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til for å unngå svimerker og spare fett. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur!
Vis mer
Vedlikehold av turstekepanner
Stort sett har stekepanna du kjøper en henvisning om hvordan panna skal rengjøres og vedlikeholdes, for å kunne brukes på tur etter tur.
Som oftest er det tilstrekkelig med Zalo, vann og en oppvaskbørste/svamp. Ikke alle stekepanner tåler å bli vasket i oppvaskmaskin, så sjekk dette på forhånd.
Stekepanner i rustfritt stål blir skinnende rene med en omgang stålull, men det er ikke alle stekepanner som tåler en slik behandling.
Turstekepanner med teflon- eller annet slippbelegg kan få riper og bli ødelagt.
Et triks på tur er å koke ut stekepanna med vann hvis du har til overs, som en midlertidig løsning. Gress, lyng og mose kan også gjøre nytte for seg.
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur. Takk oss senere!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.