Stekepanner til primus og bål er en vesentlig del av turkjøkkenet og finnes i forskjellige materialer, vekt og prisklasser. Vi har testet turstekepanner til primus og bål.
Stor test av stekepanner til tur: Stål, aluminium, teflon- og keramisk belegg.
Stekepanner til bruk på bål eller primus har som regel en tynnere bunn og tåler derfor mindre varme enn stekepanna du bruker på kjøkkenet. Tynn bunn gjør at stekepannene har lett for å konsentrere varmen på midten, mens de med tykkere bunn fordeler varmen jevnere. Da vi testet opplevde vi at noen av stekepannene med tynn bunn likevel håndterte varmefordelingen bedre enn andre.
Vi har testet stekepanner for tur og friluftsliv, både de som er ment for bål og for gassbrenner.
Hvilken stekepanne bør du velge?
Vi har lagt vekt på hvordan stekepannene er i bruk, skaftet, vekt, størrelse, og hvor solide de er. Vi har brukt stekepannene gjennom en hel sommer.
Noen stekepanner egner seg kun til bruk på gass eller primus, mens andre passer best til bål og åpen ild. Enkelte turstekepanner kan også brukes til begge deler. Hvilket materiale stekepannene er laget av, har også noe å si for både matlagingen og oppvasken etterpå.
Det er i hovedsak turvanene dine som avgjøre hvilken stekepanne som er best for deg. For noen vil lav vekt være det mest avgjørende ved valg av stekepanne, mens andre vil være mer opptatt av størrelse og volum.
En stekepanne med tynn bunn vil veie mindre, og er derfor hensiktsmessig når du skal gå langt. Men skal du bare på en kort tur i nærområdet og vil fokusere på matlagingen, er det rom for å bære på en litt tyngre stekepanne.
Primus Campfire er en stekepanne i rustfritt stål er en av de tyngre stekepannene og som gjør seg meget godt på bålet. Er du ute etter en mindre variant, er MSR Quick Skilletbåde liten og kompakt.
Rent stål eller rustfritt stål?
Stål er et slitesterkt og solid materiale. Stålpanner tåler røffere behandling, mens en aluminiumspanne vil være lettere å ha med i sekken.
Men med stekepanner som er laget av stål vil det ofte være vanskeligere å unngå at maten setter seg fast i bunnen, og de kan dermed være vanskeligere å rengjøre.
Rustfritt stål derimot er hygienisk og enkelt å rengjøre. Det tåler også røffere bruk og i tillegg høye temperaturer. Velger du en stål-stekepanne med en kjerne av aluminium, vil den lede varmen raskere og jevnere enn en stekepanne i rent stål.
I stekepanner av stål må du nesten alltid bruke olje eller smør når du steker. En fordel med panner av rent stål uten belegg, er at du kan bruke redskaper av nesten alle slags materialer, uten at panna blir ødelagt.
Testvinner: GSI Glacier Stainless ble best i test da vi testet stekepanner for tur
Stekepanner i aluminium
Fortrinnet til aluminium er at det leder varme mye bedre enn stål. I turstekepanner benyttes som oftest hard, anodisert aluminium, som er en overflatebehandling som gjør at de tåler mer slitasje og beskyttelse mot korrosjon.
Aluminum er et litt mykere materiale enn stål, og ved bruk av hard varme vil stekepanna kunne bule litt og bli skjev. Derfor kan det være en fordel med en tykkbunnet stekepanne, heller enn en veldig tynnbunnet stekepanne.
Er du kun opptatt av vekt, og ikke like opptatt kokkelering på tur, er Sea to Summit Xpan 8et godt valg med sine magre 236 gram.
De rimeligste koke- og kjelesettene kommer ofte i aluminium med non stick-belegg, som gjør dem litt lettere å rengjøre enn kjeler og stekepanner i ren aluminium.
Solid: Eagle Products kjelesett
Stekepanner med teflon-belegg
Fordelen med stekepanner som er behandlet med non-stick, eller slipp-belegg er at maten ikke brenner seg så lett, og det kan ofte være ekstra nyttig på tur, særlig om du skal lage mat flere dager på rad.
Stekepanner med non-stick-belegg er også enkle å rengjøre, og det bidrar til at man behøver mindre fett under stekingen.
Non-stick-belegg består som oftest av teflon eller av annen fluorpolymerplast (PTFE). Stekepanner med slikt belegg er tilpasset til matlaging på lavere temperaturer.
Bruker du veldig høy temperatur på disse pannene kan belegget på panna bli ødelagt. De tåler heller ikke at du bruker skarpe gjenstander.
Teflon eller andre PTFE-belegg er ikke helseskadelig så lenge man passer på å ikke varme opp en tom stekepanne, eller varmer den opp på altfor sterk varme. Hvis stekepanner med slikt belegg får brune flekker eller blir oppskrapet, bør den erstattes.
Teflon: Turstekepanne fra Sea to Summit
Keramisk belegg
Stekepanner med keramisk belegg er ekstra harde og slitesterke, i tillegg til at de har gode slipp-egenskaper sammenlignet med stekepanner i rent stål. De behøver likevel fett i form av olje eller smør for å unngå at maten brenner seg fast,
Det keramiske belegget er som oftest laget av leire, sand og stein og er av naturlig materiale. Disse stekepannene er forholdsvis enkle å rengjøre.
Turstekepanner med keramisk belegg tåler høye temperaturer sammenlignet med teflon-panna, men de bør varmes opp gradvis for å unngå at levetiden blir kort.
På denne typen stekepanner er det best å bruke stekespader av tre, plast eller silikon.
Testpanelet var godt fornøyd med Primus Litech, som er en stekepanne i aluminium med tykk bunn og et keramisk non-stick-belegg på innsiden.
Pannekaker er en klassiker på tur!
Slik behandler du turstekepanna
Ofte brukes bensin eller gassbrennere på høyere varme enn det mange av stekepannene er ment for. Da blir maten fortere svidd, stekepanner med non-stick-belegg kan slippe belegget, bunnen buler, og stekepannen varer generelt kortere enn stekepanner med tykkere bunn. Vær derfor påpasselig med stekevarmen.
Om du opplever å ofte svi maten på midten, kan du også vurdere å ta en titt på brenneren din.
En brenner med større brennerhode vil fordele varmen bedre, og gjøre det enklere å steke maten på tynnere stekepanner.
Mange brennere har meget sterk varme, og mange kan heller ikke reguleres så mye ned som de burde når man bruker lettvektstekepanner og kjeler.
De små brennerhodene gjør at det fort blir for mye varme på midten, og skrus den i tillegg på maks tar det ikke lang tid før pannen er ødelagt.
Pannekaker er en slager på tur, for både barn og voksne. Og har du prøvd, har du sikkert opplevd at det ikke alltid er like lett å få pannekakene fine.
Vedlikehold av turstekepanner
Ofte kommer stekepanna med en henvisning om hvordan pannen skal rengjøres og vedlikeholdes, for å kunne brukes på tur etter tur.
Som oftest er det tilstrekkelig med Zalo, vann og en oppvaskbørste/svamp. Ikke alle stekepanner tåler å bli vasket i oppvaskmaskin.
Stekepanner i rustfritt stål blir skinnende rene med en omgang stålull, men det er ikke alle stekepanner som tåler en slik behandling. Turstekepanner med teflon- eller annet slippbelegg kan få riper og bli ødelagt.
Et triks underveis på tur, er å koke ut stekepanna med vann om du har til overs, inntil du kommer hjem fra tur hvis du ikke har tilgang til noe å rengjøre den med.
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til for å unngå svimerker. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur!
Test av PRIMUS Campfire stekepanne
Primus Campfire er en solid og slitesterk stekepanne til tur i rustfritt stål. Den er en av de tyngre stekepannene i testen, som gjør seg meget godt på bålet.
Primus Campfire stekepanne for primus
Primus Campfire
Vekt: 640 gram Diameter: 25 cm
Pris: 549 kr
primusshop.no
8/10
En slitesterk stekepanne i rustfritt stål, med lang levetid.
En av de tyngre stekepannene i testen, men som gjør seg meget godt på bålet, og kan også brukes på gassbrennere.
"Primus Campfire er en solid bålpanne".
Stekepanna har et sammenleggbart håndtak, som kan låses under bruk.
Det kan også tas helt av om ønskelig, men det blir varmt når den står på.
Stekepanna kommer i en praktisk tøypose, som sparer resten av innholdet for sot fra bålet.
Undersiden har aluminiumsbelegg for å ha en jevn varmefordeling. Kommer også i en mindre versjon på 21 cm.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Kommer med oppbevaringstrekk
Slitesterk
Robust
MINUS
Håndtaket blir varmt
Tung
Trenger litt smøring
Test av GSI Glacier Stainless 10 “ Frypan stekepanne
GSI sin GSI Glacier Stainless 10" er vår testvinner blant turstekepanner.
EKSKLUSIV: Panne i stål med aluminiumskjerne for rask oppvarming.
Panna er god å lage mat i, og den tåler forholdsvis mye varme.
Noen velger å bruke denne også på bålvarme, og da har du mulighet til å forlenge skaftet ved å bruke en pinne i håndtaket.
Panna er god å steke i, tåler mye og har god varmefordeling. Denne kommer også i større versjoner, 22 cm og 24 cm.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Kommer med lokk • høye vegger • solid
MINUS
Håndtaket blir varmt
Test av Sea to Summit Xpan 8 turstekepanne
Sea to Summit Xpan 8 er en liten stekepanne for gramjegerne, og som som ikke er så opptatt av gourmet-kokkelering på tur.
Liten og lett: SEA TO SUMMIT Xpan 8 turstekepanne
Sea to Summit Xpan 8
Pris: 549 kr
Vekt: 236 gram
Diameter: 21 cm
7/10
Sea to Summit er eksperter på lettvekts turutstyr.
Xpan 8 er en forholdsvis lav stekepanne med håndtak på begge sider. Håndtakene lar seg lett folde inn for å ta mindre plass under transport, men vær obs på at du ikke kan bruke panna på bål, for da vil håndtakene smelte.
Selve stekepanna er laget i hard anodisert aluminium, og den er lett å ha med i sekken. Med denne stekepanna må du være litt forsiktig med varmen, sammenlignet med en del andre mer solide turstekepanner.
Lave vegger gjør at du får plass til mindre i denne enn i de andre pannene i denne testen, men samtidig tar den mindre plass i sekken.
«Sea to Summit Xpan 8 er en lav og lett stekepanne som fungerer helt fint til sitt bruk».
Dette er for gram- og plassjegerne som ikke er så opptatt av gourmet-kokkelering på tur, men den fungerer helt fint til sitt bruk.
Du trenger en del olje eller annet for at maten ikke skal sette seg fast, og vi foretrekker nok å kunne løfte av stekepanna med en hånd.
Plass til 1 liter.
Passer sammen med X-pot 2,8 l.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Lett
Liten plass i sekken
MINUS
Lave vegger
Trenger en del smøring
Må bruke begge hender
Test av MSR Ceramic Flex Skillet turstekepanne
MSR Ceramic Flex Skillet er en lett stekepanne med avtagbart håndtak. Den er forholdsvis romslig og har bratte vegger, og fordeler varmen fint.
LETTVEKTER: MSR sin Ceramic Flex er en lett stekepanne med avtagbart håndtak.
MSR Ceramic Flex Skillet
Modell: MSR Ceramic Flex Skillet
Pris: 499 kr
Vekt: 188 gram
Diameter: 23 cm
7/10
Denne turstekepannen fra MSR er laget i hard-anodisert aluminium, med non-stick keramikk-belegg.
Den er forholdsvis romslig, og har bratte vegger. Non-stickbelegget gjør at maten ikke setter seg fast, og den er lett å rengjøre.
Stekepannen fordeler varmen fint. Håndtaket oppleves som litt skranglete i bruk, men kommer med silikonbelegg som holder det avkjølt.
Den tåler ikke den sterkeste varmen, og en flamme med videre spredning og lavere temperatur er det beste.
«Ceramic Flex er en lett og romslig stekepanne å ha med på turen».
Ceramic Flex får plass i MSR Flex 4 – kjelesettet, eller utenpå 3-settet.
For deg som vil ha en lett stekepanne, og som ikke fyrer opp brenneren på maks styrke, så er Ceramic Flex Skillet en god og forholdsvis romslig stekepanne å ha med på turen.
Plass til 1,5 l.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Lett • non-stick belegg
MINUS
Må være forsiktig med varmen
Test av GSI Pinnacle 10” Frypan
GSI Pinnacle 10" Frypan er en tung men forutsigbar og funksjonell stekepanne. Pinnacle er en stor stekepanne, som gjør stekingen til en lek.
Er du på utkikk etter en stor stekepanne til tur, er GSI Pinnacle 10” Frypan et godt valg.
GSI Pinnacle 10" Frypan
Modell: GSI Pinnacle 10" Frypan
Pris: 499 kr
Vekt: 516 gram
Diameter: 25,5 cm
8/10
SOLID: GSI Pinnacle er en stor stekepanne, med skrå vegger.
Den kommer i hardanodisert aluminium med teflonbelegg.
Håndtaket er langt, og har silikon rundt grepet, som hindrer at det blir varmt. Det kan foldes oppi stekepannen, og du kan også velge å ta det helt av om ønskelig.
Pinnacle er en stor stekpanne, som gjør stekingen på tur til en lek.
"Pinnacle er en stor stekpanne, som gjør stekingen på tur til en lek".
Aluminiumskjernen under nonstickbelegget gir en jevn varmefordeling, og den er lett å rengjøre.
Stekepannen tåler mye, og de høye kantene gir rom for mye mat.
Her er det også mulig å kun ta med seg denne på tur, her kan du i grunnen koke alt fra pasta til supper.
Pinnacle er av de tyngre i testen, men om du ser etter en stor nok stekepanne til turene du ikke skal bære så langt, er denne et veldig bra valg.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Romslig
God å steke i
Solid
MINUS
Tung
Test av GSI 12” Steel Frypan
GSI 12" Steel Frypan er den største stekepanna i testen. Tung luksus, tenkt for bålturer.
STØRST: Den største stekepanna I testen, med foldbart håndtak med silikonbelegg for å unngå varmen.
Innsiden har et non-stick belegg som gjør panna enkel å rengjøre og lettere å steke maten.
Stålkonstruksjonen gjør den rask å varme opp, og denne er tenkt for bålturene.
"GSI 12" Steel Frypan et bra valg om du skal lage mat til mange".
Håndtaket virker litt slarkete, og om du har mye mat i panna er det greit at det er et ekstra håndtak på den andre siden.
Her har du plass til mye mat, og helt klart et bra valg om du skal lage mat til mange.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Stor og romslig
MINUS
Litt spinkelt håndtak
Tung
Test av Primus Litech Frying turstekepanne
Primus Litech Frying Pan er best til lette turer. Denne lettvektspannen har en fin størrelse og er en av favorittene til redaksjonen.
Primus Litech Frying Pan
Primus Litech Frying
Modell: Primus Litech Frying Pan
Pris: 499 kr
Vekt: 273 gram
Diameter: 21,3 cm
8/10
Primus Litech Frying Pan er en lett stekepanne i hardanodisert aluminium.
Litech har litt tykkere bunn enn flere av de andre lettvekts stekepanner til tur, og den tåler dermed litt mer varme.
Denne har god varmefordeling, og den har et keramisk non-stick- belegg på innsiden som gjør at maten ikke setter seg fast.
«Primus Litech Frying Pan er best til lette turer».
Den har høye kanter, og et håndtak som sitter fast med silikongrep som heller ikke blir varmt under bruk. Den kan følgelige ikke brukes over bål eller flammer.
Håndtaket er også helt uten slark i bruk. Dette er en fin størrelse på en bærbar stekepanne, og en av favorittene til redaksjonen.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Kommer med oppbevaringstrekk
Godt håndtak med silikonbelegg
God varmefordeling
MINUS
Ingen spesielle
Test av Jetboil Summit Skillet turstekepanne
Jetboil Summit Skillet er en stekepanne med keramisk belegg, og som egner seg til brenner. En testvinner som fungerer suverent til for eksempel pannekaker på tur.
TESTET: Jetboil Summit Skillet.
Jetboil Summit Skillet
Overflate: Keramisk belegg
Diameter: 21 centimeter
Vekt: 300 gram
Pris: 549 kr
Testår: 2021
vpg.no
10/10
«No hot spots», sier Jetboil og jammen holder denne stekepannen hva den lover.
Sammenlignet med den tykke stekepannen hjemme på kjøkkenet, er egenskapene imponerende for en såpass tynn bunn.
Bunnen har varierende tykkelse for bedre varmespredning, men den overstiger likevel ikke 2,5 millimeter.
Vi merker at det tar lenger tid å varme opp Jetboil Summit Skillet enn de øvrige produktene. Den bruker også noe lenger tid på å steke en pannekake. Det virker logisk i forhold til at varmen spres over et større område.
Den gode spredningen gir et jevn resultat og det er mulig å få pannekaken til å bli perfekt gyllen.
Det keramiske belegget er veldig glatt og vi opplever ikke antydninger til fastbrenning. Her trengs dessuten betydelig mindre stekefett enn hos de øvrige.
Jetboil Summit Skillet er den dyreste stekepannen i testen, og vi antok at den skulle være best. Men ikke at forskjellen ned til de rimeligere alternativene skulle være så stor som den faktisk er.
Pannen er lett å rengjøre. Vi synes absolutt denne er verd pengene!
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.