Stekepanner til primus og bål er en vesentlig del av turkjøkkenet og turvanene dine avgjør hvilken som passer best for ditt bruk. Vi har testet ulike turstekepanner.
STEKEPANNE TIL TUR: En brukbar stekepanne er alfa og omega når du skal lage mat på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes
En turstekepanne har som regel tynnere bunn og tåler derfor mindre varme enn stekepanna du bruker på kjøkkenet.
En tynn bunn gjør at stekepannene har lett for å konsentrere varmen på midten, mens de med tykkere bunn fordeler varmen jevnere. Noen av stekepannene med tynn bunn håndterer likevel varmefordelingen bedre enn andre, synes vi.
Vi har testet stekepanner for tur og friluftsliv som kan brukes på bål, primus og begge deler.
Hvilken stekepanne bør du velge?
Vi har lagt vekt på hvordan stekepannene er i bruk, skaftet, vekt, størrelse, og hvor solide de er.
Primus Campfire er en stekepanne i rustfritt stål er en av de tyngre stekepannene og som gjør seg meget godt på bålet. Er du ute etter en mindre variant, er MSR Quick Skilletbåde liten og kompakt.
Noen stekepanner egner seg kun til bruk på gass eller primus, mens andre passer best til bål og åpen ild. Enkelte turstekepanner kan også brukes til begge deler. Hvilket materiale stekepannene er laget av, har også noe å si for både matlagingen og oppvasken etterpå.
Det er i hovedsak turvanene dine som avgjøre hvilken stekepanne som er best for deg. For noen vil lav vekt være det mest avgjørende ved valg av stekepanne, mens andre vil være mer opptatt av størrelse og volum.
En stekepanne med tynn bunn vil veie mindre, og er derfor hensiktsmessig når du skal gå langt. Men skal du bare på en kort tur i nærområdet og vil fokusere på matlagingen, er det rom for å bære på en litt tyngre stekepanne.
Rent eller rustfritt stål?
Stål er et slitesterkt og solid materiale. Stålpanner tåler røffere behandling, mens en aluminiumspanne vil være lettere å ha med i sekken.
Men med stekepanner som er laget av stål vil det ofte være vanskeligere å unngå at maten setter seg fast i bunnen, og de kan dermed være vanskeligere å rengjøre.
Rustfritt stål derimot er hygienisk og enkelt å rengjøre. Det tåler også røffere bruk og i tillegg høye temperaturer. Velger du en stål-stekepanne med en kjerne av aluminium, vil den lede varmen raskere og jevnere enn en stekepanne i rent stål.
I stekepanner av stål må du nesten alltid bruke olje eller smør når du steker. En fordel med panner av rent stål uten belegg, er at du kan bruke redskaper av nesten alle slags materialer, uten at panna blir ødelagt.
Testvinner: GSI Glacier Stainless ble best i test da vi testet stekepanner for tur
Stekepanne i aluminium
Fortrinnet til aluminium er at det leder varme mye bedre enn stål. I turstekepanner benyttes som oftest hard, anodisert aluminium, som er en overflatebehandling som gjør at de tåler mer slitasje og beskyttelse mot korrosjon.
Aluminum er et litt mykere materiale enn stål, og ved bruk av hard varme vil stekepanna kunne bule litt og bli skjev. Derfor kan det være en fordel med en tykkbunnet stekepanne, heller enn en veldig tynnbunnet stekepanne.
Er du kun opptatt av vekt, og ikke like opptatt kokkelering på tur, er Sea to Summit Xpan 8et godt valg med sine magre 236 gram.
De rimeligste koke- og kjelesettene kommer ofte i aluminium med non stick-belegg, som gjør dem litt lettere å rengjøre enn kjeler og stekepanner i ren aluminium.
Solid: Eagle Products kjelesett
Stekepanner med teflon-belegg
Fordelen med stekepanner som er behandlet med non-stick, eller slipp-belegg er at maten ikke brenner seg så lett. Det kan ofte være ekstra nyttig på tur og særlig om du skal lage mat flere dager på rad med begrensete vaskemuligheter.
Stekepanner med non-stick-belegg er også enkle å rengjøre, og det bidrar til at man behøver mindre fett under stekingen.
Non-stick-belegg består som oftest av teflon eller av annen fluorpolymerplast (PTFE). Stekepanner med slikt belegg er tilpasset til matlaging på lavere temperaturer.
Bruker du veldig høy temperatur på disse pannene kan belegget på panna bli ødelagt. De tåler heller ikke at du bruker skarpe gjenstander.
Teflon eller andre PTFE-belegg er ikke helseskadelig så lenge man passer på å ikke varme opp en tom stekepanne, eller varmer den opp på altfor sterk varme. Hvis stekepanner med slikt belegg får brune flekker eller blir oppskrapet, bør den erstattes.
Teflon: Turstekepanne fra Sea to Summit
Keramisk belegg
Stekepanner med keramisk belegg er ekstra harde og slitesterke, i tillegg til at de har gode slipp-egenskaper sammenlignet med stekepanner i rent stål. De behøver likevel fett i form av olje eller smør for å unngå at maten brenner seg fast,
Det keramiske belegget er som oftest laget av leire, sand og stein og er av naturlig materiale. Disse stekepannene er forholdsvis enkle å rengjøre.
Turstekepanner med keramisk belegg tåler høye temperaturer sammenlignet med teflon-panna, men de bør varmes opp gradvis for å unngå at levetiden blir kort.
På denne typen stekepanner er det best å bruke stekespader av tre, plast eller silikon.
Testpanelet var godt fornøyd med Primus Litech, som er en stekepanne i aluminium med tykk bunn og et keramisk non-stick-belegg på innsiden.
Pannekaker er en klassiker på tur!
Slik behandler du turstekepanna
Ofte brukes bensin eller gassbrennere på høyere varme enn det mange av stekepannene er ment for. Da blir maten fortere svidd, stekepanner med non-stick-belegg kan slippe belegget, bunnen buler, og stekepannen varer generelt kortere enn stekepanner med tykkere bunn. Vær derfor påpasselig med stekevarmen.
Om du opplever å ofte svi maten på midten, kan du også vurdere å ta en titt på brenneren din.
En brenner med større brennerhode vil fordele varmen bedre, og gjøre det enklere å steke maten på tynnere stekepanner.
Mange brennere har meget sterk varme, og mange kan heller ikke reguleres så mye ned som de burde når man bruker lettvektstekepanner og kjeler.
De små brennerhodene gjør at det fort blir for mye varme på midten, og skrus den i tillegg på maks tar det ikke lang tid før pannen er ødelagt.
Pannekaker er en klassiker på tur, for både barn og voksne. Har du prøvd, har du sikkert opplevd at det ikke alltid er like lett å få pannekakene fine.
Turekspertenes tips
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til for å unngå svimerker og spare fett. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur!
Vis mer
Vedlikehold av turstekepanner
Stort sett har stekepanna du kjøper en henvisning om hvordan panna skal rengjøres og vedlikeholdes, for å kunne brukes på tur etter tur.
Som oftest er det tilstrekkelig med Zalo, vann og en oppvaskbørste/svamp. Ikke alle stekepanner tåler å bli vasket i oppvaskmaskin, så sjekk dette på forhånd.
Stekepanner i rustfritt stål blir skinnende rene med en omgang stålull, men det er ikke alle stekepanner som tåler en slik behandling. Turstekepanner med teflon- eller annet slippbelegg kan få riper og bli ødelagt.
Et triks underveis på tur er å koke ut stekepanna med vann om du har til overs, inntil du kommer hjem fra tur hvis du ikke har tilgang til noe å rengjøre den med.
Ofte har stekepanna godt av å bli gnidd inn med matolje av og til for å unngå svimerker. Det kan være verdt innsatsen før du drar på tur!
Test av GSI Gourmet 10" stekepanne
GSI Gourmet Fry Pan er tiltenkt det gode turmåltidet. Denne stekepanna veier litt mer enn de letteste variantene. Til gjengjeld er den solid og tåler alle temperaturer.
TEST AV TURSTEKEPANNER: GSI Gourmet Stainless Steel Fry Pan. Foto: Gunhild Soldal
GSI Outdoors Gourmet 10" Fry Pan
Materiale: Rustfritt Stål (18/8)
Kan brukes på bål: Ja
Kan brukes på primus: Ja
Vekt: 672 g
Diameter: 25,5 cm
Pris: 699,-
GSI Outdoors
Testår: 2023
9/10
Amerikanske GSI Outdoor har spesialisert seg på turkjøkken-utstyr til både gramjegere og tur-gourmeter. Denne stekepanna appellerer aller mest til sistnevnte kategori.
Stekepanna er laget i rustfritt stål (18/8) og har avtakbart, gummiert håndtak. Den har non–stick-belegg som gjør rengjøringen litt enklere når du matlagingen foregår ute i det fri. I tillegg har den et grid-mønster fordeler varmen jevnt og godt.
Dette er en forholdsvis stor stekepanne på størrelse med standard stekepanner. Her har du romslig med plass, det vil si minimum fire egg i omeletten.
Lette stekepanner til tur kan ofte være sårbare for høye temperaturer og konsentrert flamme fra brenneren. Denne modellen har god tyngde og forholdsvis tykk bunn sammenlignet med lettere turstekepanner. Det gir både stabilitet og gjør at varmen sprer seg jevnt.
Til både bål og brenner
Håndtaket er avtakbart, som gjør det litt mer praktisk å pakke. Håndtaket bør også av om panna skal brukes over bål, ellers vil gummien smelte og bli ødelagt. Denne panna kom forøvrig best ut av bålpanner da vi testet spesifikt til det formålet.
Turstekepanner finnes i ulike størrelser og materialer. Denne modellen er blant de større og den tar litt plass i tursekken. Den egner seg til turer der maten står i fokus, eller du skal steke mat til flere personer og foretrekker tilsvarende stekemuligheter som på kjøkkenet ditt hjemme. For ordens skyld: Den fungerer ikke på komfyr med induksjon.
Stekepanna er belagt med teflon i selve stekeflaten og den bør vaskes for hånd for å bevare non stick-belegget best mulig. Den skal forøvrig tåle oppvaskmaskin, ifølge produsenten.
Av andre stekepanner i stål har vi også testet Primus Campfire.
VURDERING
I bruk
Volum
Vekt
Totalinntrykk
PLUSS
Rommer mye
Kan brukes på bål og brenner
Godt stekeresultat
Solid
MINUS
Høy vekt
Tar en del plass i sekken
Test av Primus Campfire stekepanne
Primus Campfire er en solid og slitesterk stekepanne til tur i rustfritt stål. Den er en av de tyngre stekepannene i testen, som gjør seg meget godt på bålet.
Jetboil Summit Skillet er en stekepanne med keramisk belegg, og som egner seg til brenner. En testvinner som fungerer suverent til for eksempel pannekaker på tur.
«No hot spots», sier Jetboil og jammen holder denne stekepannen hva den lover.
Sammenlignet med den tykke stekepannen hjemme på kjøkkenet, er egenskapene imponerende for en såpass tynn bunn.
Bunnen har varierende tykkelse for bedre varmespredning, men den overstiger likevel ikke 2,5 millimeter.
Vi merker at det tar lenger tid å varme opp Jetboil Summit Skillet enn de øvrige produktene. Den bruker også noe lenger tid på å steke en pannekake. Det virker logisk i forhold til at varmen spres over et større område.
Den gode spredningen gir et jevn resultat og det er mulig å få pannekaken til å bli perfekt gyllen.
Det keramiske belegget er veldig glatt og vi opplever ikke antydninger til fastbrenning. Her trengs dessuten betydelig mindre stekefett enn hos de øvrige.
Jetboil Summit Skillet er den dyreste stekepannen i testen, og vi antok at den skulle være best. Men ikke at forskjellen ned til de rimeligere alternativene skulle være så stor som den faktisk er.
Pannen er lett å rengjøre. Vi synes absolutt denne er verd pengene!
VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS
Jevnt stekeresultat
Trenger lite stekefett
Lett å rengjøre
MINUS
Vekt
Test av MSR Quick Skillet
MSR Quick Skillet er en liten men kompakt stekepanne, som fungerer bra på turene der vekt er viktig. Stekepannen er liten, men har høye vegger.
LITEN OG LETT: For deg som vil ha minst mulig å dra på er, MSR sin Quick Skillet et alternativ. Foto: Sandra Lappegard Wangberg
Her får du en kompakt stekepanne i hard-anodisert aluminium, med avtagbart håndtak.
Håndtaket har silikon, som gjør at det ikke blir varmt under bruk. Stekepanna er liten, men har høye vegger, så det er fortsatt plass til 1,2 l oppi.
«MSR sin Quick Skillet er ikke stekepanna for deg som skal lage mat til mange, men fungerer bra på de raske småturene der vekt er viktig».
Dette er ikke stekepanna for deg som skal lage mat til mange, men fungerer bra på de raske småturene der vekt er viktig.
Som i Ceramic-panna må du også her være forsiktig med varmen, og passe på brenneren. For konsentrert varme vil ødelegge belegget relativt raskt.
Bratte vegger og liten panne gjør at pannekaker blir rimelig klønete og du må belage deg på å steke en stund for å bli mett.
Denne passer sammen med Quick 2-, base 2- & Alpinist 2-systemene.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Total
PLUSS
Lett
Non-stick belegg
MINUS
Liten
Tåler ikke høy varme
Test av Trangia Gourmet stekepanne med lokk
Trangia Gourmet er en stekepanne med lokk og høy kant. Stekepanna er god å steke i, den tåler mye og har god varmefordeling.
Stekepanne med lokk: Trangia Gourmet stekepanne
Trangia Gourmet
Pris: 349 kr
Vekt: 261 gram m/lokk: 382 gram
Diameter: 20 cm
8/10
Gourmetpanna til turkjøkken-produsenten Trangia er både høy og kommer med lokk.
Sidene er på hele 7,5 cm, som gir deg god dybde når du skal lage mat til flere enn deg selv.
Håndtaket kan du vippe innover, og den får pluss for at håndtaket stopper før det når bunnen, for å unngå å lage riper under transport.
Den kan derimot vippe panna mot deg om du tar pannekaketrikset og snur pannekaka i lufta.
Panna er god å lage mat i, og den tåler forholdsvis mye varme.
Noen velger å bruke denne også på bålvarme, og da har du mulighet til å forlenge skaftet ved å bruke en pinne i håndtaket.
Turstekepanner har litt forskjellige egenskaper. Denne panna er god å steke i, tåler mye og har god varmefordeling. Denne kommer også i større versjoner, 22 cm og 24 cm.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Kommer med lokk • høye vegger • solid
MINUS
Håndtaket blir varmt
Test av MSR Ceramic Flex Skillet turstekepanne
MSR Ceramic Flex Skillet er en lett stekepanne med avtagbart håndtak. Den er forholdsvis romslig og har bratte vegger, og fordeler varmen fint.
LETTVEKTER: MSR sin Ceramic Flex er en lett stekepanne med avtagbart håndtak.
MSR Ceramic Flex Skillet
Modell: MSR Ceramic Flex Skillet
Pris: 499 kr
Vekt: 188 gram
Diameter: 23 cm
7/10
Denne turstekepannen fra MSR er laget i hard-anodisert aluminium, med non-stick keramikk-belegg.
Den er forholdsvis romslig, og har bratte vegger. Non-stickbelegget gjør at maten ikke setter seg fast, og den er lett å rengjøre.
Stekepannen fordeler varmen fint. Håndtaket oppleves som litt skranglete i bruk, men kommer med silikonbelegg som holder det avkjølt.
Den tåler ikke den sterkeste varmen, og en flamme med videre spredning og lavere temperatur er det beste.
«Ceramic Flex er en lett og romslig stekepanne å ha med på turen».
Ceramic Flex får plass i MSR Flex 4 – kjelesettet, eller utenpå 3-settet.
For deg som vil ha en lett stekepanne, og som ikke fyrer opp brenneren på maks styrke, så er Ceramic Flex Skillet en god og forholdsvis romslig stekepanne å ha med på turen.
Plass til 1,5 l.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Lett • non-stick belegg
MINUS
Må være forsiktig med varmen
Test av GSI Pinnacle 10” Frypan
GSI Pinnacle 10" Frypan er en tung men forutsigbar og funksjonell stekepanne. Pinnacle er en stor stekepanne, som gjør stekingen til en lek.
Er du på utkikk etter en stor stekepanne til tur, er GSI Pinnacle 10” Frypan et godt valg.
GSI Pinnacle 10" Frypan
Modell: GSI Pinnacle 10" Frypan
Pris: 499 kr
Vekt: 516 gram
Diameter: 25,5 cm
8/10
SOLID: GSI Pinnacle er en stor stekepanne, med skrå vegger.
Den kommer i hardanodisert aluminium med teflonbelegg.
Håndtaket er langt, og har silikon rundt grepet, som hindrer at det blir varmt. Det kan foldes oppi stekepannen, og du kan også velge å ta det helt av om ønskelig.
Pinnacle er en stor stekpanne, som gjør stekingen på tur til en lek.
"Pinnacle er en stor stekpanne, som gjør stekingen på tur til en lek".
Aluminiumskjernen under nonstickbelegget gir en jevn varmefordeling, og den er lett å rengjøre.
Stekepannen tåler mye, og de høye kantene gir rom for mye mat.
Her er det også mulig å kun ta med seg denne på tur, her kan du i grunnen koke alt fra pasta til supper.
Pinnacle er av de tyngre i testen, men om du ser etter en stor nok stekepanne til turene du ikke skal bære så langt, er denne et veldig bra valg.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Romslig
God å steke i
Solid
MINUS
Tung
Test av GSI 12” Steel Frypan
GSI 12" Steel Frypan er den største stekepanna i testen. Tung luksus, tenkt for bålturer.
STØRST: Den største stekepanna I testen, med foldbart håndtak med silikonbelegg for å unngå varmen.
Innsiden har et non-stick belegg som gjør panna enkel å rengjøre og lettere å steke maten.
Stålkonstruksjonen gjør den rask å varme opp, og denne er tenkt for bålturene.
«GSI 12" Steel Frypan et bra valg om du skal lage mat til mange».
Håndtaket virker litt slarkete, og om du har mye mat i panna er det greit at det er et ekstra håndtak på den andre siden.
Turstekepanner kommer i ulike størrelser og materialer. Med denne panna har du plass til mye mat, og helt klart et bra valg om du skal lage mat til mange.
VURDERING
I bruk
Vekt
Volum
Robusthet
Totalt
PLUSS
Stor og romslig
MINUS
Litt spinkelt håndtak
Tung
Test av Primus Litech Frying turstekepanne
Primus Litech Frying Pan er best til lette turer. Denne lettvektspannen har en fin størrelse og er en av favorittene til redaksjonen.
Primus Litech Frying Pan
Primus Litech Frying
Modell: Primus Litech Frying Pan
Pris: 499 kr
Vekt: 273 gram
Diameter: 21,3 cm
8/10
Primus Litech Frying Pan er en lett stekepanne i hardanodisert aluminium.
Litech har litt tykkere bunn enn flere av de andre lettvekts stekepanner til tur, og den tåler dermed litt mer varme.
Denne har god varmefordeling, og den har et keramisk non-stick- belegg på innsiden som gjør at maten ikke setter seg fast.
«Primus Litech Frying Pan er best til lette turer».
Den har høye kanter, og et håndtak som sitter fast med silikongrep som heller ikke blir varmt under bruk. Den kan følgelige ikke brukes over bål eller flammer.
Håndtaket er også helt uten slark i bruk. Dette er en fin størrelse på en bærbar stekepanne, og en av favorittene til redaksjonen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.