RETT FRA BOKSEN: Til turer der vann er en utfordring, eller som nødproviant på fjellhytta om du kommer sent, kan hermetikk være en god løsning. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Å teste mat er en krevende øvelse, for smak og behag er ofte en personlig sak. På tur bryr vi oss gjerne ekstra med å pakke med oss mat som vil holde oss mette og gi god energi, i tillegg til at det ikke bør ta for mye plass eller vekt hvis det skal bæres.
Hermetikk har havnet i skyggen av både frysetørket mat og posesuppe, men det er blant annet turfolk gründerne av In the Can har hatt i tankene sine. Hermetisering er en konserveringsmetode som gir lang holdbarhet, Prosessen gir, ifølge forskere, en mattrygghet som overgår mange andre konserveringsmetoder.
Basert på norske, lokale råvarer
Denne varianten består av Chili con Carne med storfekjøtt fra Dyster gård i Ås, der kyrne går på beite store deler av året, får kålrot fra nabogården og mask fra et lokalt mikrobryggeri. Videre ingredienser er pintobønner, hvitløk, chili, tomat og løk.
Tilberedning
• Hell boksens innhold i en kjele.
• Varm opp på middels temperatur i ca 5 minutter. Rør om av og til.
Smak og konsistens
Er du vant med hjemmelaget chili con carne, er det forbløffende rask mat å lage ferdig. Det smaker godt. Denne varianten er nokså mildt krydret og vi tror den vil passe for de fleste ganer. Bitene av kjøtt og grønnsaker er store og har god tyggemotstand.
Konsistensen på denne gryteretten er ikke er altfor tykk, slik at man lett kan tilsette ris eller mer grønnsaker for å øke matmengden.
Næringsinnhold
Energi: 499 Kj (117 kcal)
Fett: 1,4 g
Hvorav mettede fettsyrer (g): 1,4
Karbohydrater (g): 8
Hvorav sukkerarter (g): 4,1
Kostfiber (g): 4,7
Protein (g): 7,3
Salt (g): 0,5
Mettende nok?
Porsjonen er i seg selv ikke så stor for en voksen person. Sammenlignet med frysetørket turmat med nøye sammensatt næringsinnhold oppleves porsjonen litt mindre.
Det gjør at prisen kan nok oppleves litt høy, hvis hamstring er målet.
Samtidig har det en verdi å vite hvor maten kommer fra. Og også å vite hvor du kan frakte den med deg og nyte den..
Hermetikk, takk?
Metallboksen har sine fordeler sammenlignet med plast, papp og annen emballasje: lystett, lufttett og den tåler en trøkk. Den holder også gnagere og andre skadedyr ute. Hermetikk har reddet mange fra sult i katastrofeområder og representerer både mattrygghet og egnet for beredskap. Gjenvinningsraten på metall anses også som høy.
Ifølge produsenten kan boksene kan lagres inntil to år, kanskje mer om de oppbevares riktig. Noe de ikke tåler, er frost.
Hermetikkboksen gjenvinnes som metall, og må tas tilbake til sivilisajonen, vi ønsker oss ikke tilbake til tiden med rustne hermetikkbokser i naturen.
In the Can har opprettet en Spleis, med muligheter for å kjøpe flerpakninger.
Tørking av mat er løsningen på lange turer og ekspedisjoner. Her er første trinn i UTEs artikkelserie om tørking av turmat.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.