Få en god start med å tørke din egen turmat. Her får du fem gode oppskrifter som kan være enkelt å komme i gang med for deg som vil prøve å tørke turmat.
TØRK TURMATEN SELV: For eksempel fruktruller. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 3 minutter
Hvis jeg skal anbefale noe enkelt å starte tørking av turmat-karrieren med, så er det å lage urtesalt.
Det er ikke komplisert, og det er et produkt som er fint å bruke til det meste. Det er også lett å gi bort i gave, og det er noe skryte av når du setter det på middagsbordet.
Planten som gir det aller beste urtesaltet er løpestikke. Det smaker heftig når du spiser planten rå, men i tørket tilstand blandet med salt blir den svært anvendelig.
Det beste her er at du slipper å bruke strøm. Du kan binde urtekvastene opp i en hyssing i vinduet, så ser det koselig ut mens det tørker av seg selv i løpet av noen dager.
Tørket frukt og bær
Frukt og bær er også noe som enkelt å starte med. Kanskje er du av typen som liker havregrøt eller byggrynsgrøt til frokost, hjemme eller på tur?
Da kan du starte med å tørke blåbær for å ha i eller strø over grøten.
Dette høres kanskje rart ut, men det er altså mulig å tørke smoothie! Det blir fargerike ruller eller strimler som du kan friste med på tur eller i nistepakken.
Etter 4-8 timer så er det blitt til en slags wrap som du kan skjære i strimler og rulle sammen.
Perfekt som spennende snacks eller mellommåltid.
Bruk fantasien og tilsett nøtter, frø eller gryn etter eget ønske.
Her er to basisblandinger som kan varieres i det uendelige:
Rød rull
En banan
200 g frosne tyttebær og noen dråper sitron
Kjør alt sammen i en blender og fordel ut på brettet. Strø gjerne noen hakkede pistasj eller cashewnøtter over blandingen før tørkingen.
Hvit rull
2 dl yoghurt naturell
1 ts honning
Bland sammen og spre ut på papiret. Her kan du strø på müsli eller havregryn for å få litt mer næring og spenning i rullen.
Tørket pizzabunn eller tynt brød til tur
2 dl knuste linfrø
1,5 dl solsikkefrø
1 dl valnøtter
4-5 soltørkede tomater
1 stor fersk tomat
En klype urtesalt (se oppskrift lengre opp)
Legg solsikkefrø, linfrø og valnøtter i vann i 3-4 timer og hell av vannet.
Bland alt sammen i en food prosessor og smør deigen utover et bakepapir eller underlag til tørkemaskinen.
Tørk på svak varme i 12 timer. Brødet eller pizzabunnen holder seg godt og er lett å ta med på tur.
Fyll eller pålegg er opp til deg.
Urtesalt
En kvast med løpestikke
En kvast med bergmynte
En kvast med persille eller gressløk
Gjerne litt ringblomst (kun det oransje på blomsten)
Salt
Ha alle de tørre urtene i en food-prosessor, blender eller en bolle for stavmikser. Fjern de hardeste stilkene og kjør resten til fint pulver.
Da ser du hvor mye råvare du har fått, og tilsetter omtrent like stor mengde salt. Kjør blandingen sammen en liten stund til alt har blandet seg. Ha krydderet i en liten boks eller gjenbruk en krydderboks du har fra før av.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.