/ Kajakk

Fem billige utstyrstips for kajakkpadlere

Nyttig turutstyr trenger ikke å koste mer enn nødvendig. Her er seks smare kjøp for deg som vil på padle- og kajakkeventyr.

Sist oppdatert: 3. juli 2021 kl 12.00
ekteparet skagøy billig kajakkutstyr
PADLELYKKE: Andreas Skagøy og Elise Theoline Skagøy under sin treukers-tur med kajakken i Vesterålen og Lofoten. Foto: Privat

Vi har fartet rundt i vakre Vesterålen og Lofoten med kajakk. Været var elendig de første tre ukene, men snudde heldigvis til vår fordel, før vi ble alldeles værsyke. I tiden som har gått under solen, har vi fått muligheten til å se den ville naturen åpenbare seg fra sin beste side.

Det har blitt mange en pen haug med gode opplevelser allerede, når vi nå sitter i Svolvær, med stø kurs langs den sørlige kysten av Lofoten.

Vår siste langtur i år startet ved Raftsundbrua, og vi skal padle oss gjennom et fortryllende øyrike, helt frem til august tar over stafettpinnen. 

Sommermånedene i kajakk markerer avslutningen på et langt, og lærerikt prosjekt, som startet med reinsjakten på sensommeren i fjor. 

Dette er «et liv ute», livskvalitet på høygir!

 

Kajakkene leide vi hos studentenes kajakkklubb i Tromsø, så vi har sluppet å investere i mye utstyr til denne reisen.

Likevel er det alltids ett og annet som må ordnes før starten på et slikt sommereventyr.

Noen små og rimelige saker, har bidratt stort til å gjøre kajakk-hverdagen vår enklere.

Her er seks eksempler på smarte og billige utstyrstips, til deg som skal sveve på vannspeilet i sommer:

1. Seilerhansker

Padlehansker: Hindrer såre hender.
Padlehansker: Hindrer såre hender.

Disse gir godt grep om åra, og er veldig gode å padle med, samtidig som de holder hendene varmere. Vi kjøpte våre for noen få tiere på Biltema. De har vært mer enn solide nok så langt.

2. Rensende vannflaske

 vannflaske
vannflaske

På turene våre besøker vi ofte små øyer og viker, på jakt etter ferskvann. Noen ganger kan det være vanskelig og finne rent, rennende vann, og da kommer denne saken til sin rett!
Den smarte vannflaska fra Water to go har et innebygget vannfilter, som sørger for at du får det vannet du trenger på tur.

3. Vanntette pakksekker

 vanntett bag
vanntett bag

Gjør deg selv en stor tjeneste, og hold pikkpakket ditt tørt underveis på padleturen. Selv om kajakkprodusenten sier at skottene (pakkrommene i kajakken) er vanntette, er de sjelden det, 100 prosent. I tillegg kan du bare regne med at vann kan komme inn under på/avlasting, spesielt i tilfelle regnvær.

Vanntette pakksekker gjør jobben, og sikrer at alt du vil beholde tørt, holder seg tørt. I tillegg gjør pakksekkene at du holder bedre orden i sakene, og har kontroll på utstyret ditt. Vi bruker våre til praktisk talt alt av friluftsliv.

3. Flytende nøkkelhank

Skjermbilde 2015-06-19 kl. 15.45.08
Skjermbilde 2015-06-19 kl. 15.45.08

Noe man raskt lærer seg etter å ha padlet litt, er at ting synker! Vi fester derfor nøkler, GoPro, og andre ting vi er redde for, til noe som holder det flytende.

Det kan du enkelt lage selv med litt tau og en isoporbit, eller du kan kjøpe den billig på Biltema, Jula og lignende butikker.

4. Liten og lett brenner

 brenner
brenner

Elise Theoline og jeg bruker to typer brennere til alt friluftsliv vi driver med. En kraftig multifuel, som går på bensin, og en liten, lett brenner, som får plass i lomma.
Den siste er super til sommerbruk, og til korte turer, for eksempel i kajakk. Vår er fra Eagle.

Hva er vel bedre enn å koke seg en varm kopp kaffe på en holme i havgapet, mens du nyter midnattssola?

5. Svamp og håndkle

Padler du, blir du fort våt, og det samler seg gjerne litt vann inni båten. Vi har en enkel svamp i hver av farkostene, som vi bruker til å tørke kajakkene innvendig.

I tillegg har vi med en mikrofiber-håndduk, som tar til seg mye vann, og er svært lett å tørke i sommersola!
Svampen koster en slikk og ingenting på Biltema. Håndkleet koster for eksempel 169 kroner på draut.no.  

Skjermbilde 2014-10-23 kl. 18.11.21
Skjermbilde 2014-10-23 kl. 18.11.21

Ekteparet Elise Theoline (26) og Andreas Skagøy (26) fra Møre/Tromsø solgte leilighet og innbo for å realisere en felles drøm: Å vie et helt år til villmarksliv. Startskuddet gikk i august 2014, og de oppholder seg i utvalgte områder i Nord-Skandinavia, der de lever friluftslivet over lengre perioder. Elise Theoline er tidligere kjent fra NRK-programmet Min ungdoms vår, som vant Gullruten og har blitt vist flere land. Andreas studerer fiskehelse, og drømmer om å beherske god gammel kunnskap om livet i villmarka. 

Publisert 3. juli 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 3. juli 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
Det er arktisk farvann, hvor iskaldt havvann fra Atlanterhavet og Barentshavet kun er få centimeter unna. Foto: Randi Skaug
Stormdåpen på Sommarøy

Stormdåpen

turhege hege dekkerhus
Friluftsfolk

Et øye for Senja

padletur Nordkinn rolf erik poppe
Padletur i Finnmark

Padling på Nordkinn

havpadling på helgeland
Kajakkpadling på Helgaland

Havpadling på Helgeland

padling på Tjøme
Padling i Færder nasjonalpark - turtips

Padling på Tjøme

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen