HVALER RUNDT: Smale sund og spennende skjærgård er aldri langt unna på Hvaler. Foto: Øyvind Wold
Lesetid: 5 minutter
Andrea (17) og jeg står spente og klare på brygga i Gressvik i Fredrikstad, med skinnende nye havkajakker. De er lastet med campingutstyr, klær, drikkevann og ikke minst masse mat. Kart og drikkeflaske er festet under dekkstrikkene, vi skyver fra land og legger kursen sørover.
I første omgang følger vi Glomma rett gjennom Fredrikstad sentrum og forbi de mange stilige trebåtene ved Isegran fartøyvernsenter. Herfra får vi hjelp av elvestrømmen og skyter fart ned langs østsiden av Kråkerøy.
Ambisjonene våre er ikke store: å nyte livet, bli bedre kjent med kajakkene og skjærgården, og gjerne finne noen fine teltplasser.
Navigering
Fra Fredrikstad ut til sørenden av øya Herføl ytterst i skjærgården er det i luftlinje tre mil. Det som gjør padlingen utfordrende er ikke distansene, men navigeringen i jungelen av store og mindre øyer, og hundrevis av holmer, skjær og sund. I kajakken sitter man lavt og har liten oversikt.
Det er særlig vanskelig å se inngangen til trange sund på litt avstand. Man kan bruke gps, men som imidlertid har begrenset batterikapasitet. Vi valgte gamlemåten med kart og kompass, prøving og feiling.
Vi hadde en røff plan for ruta, men med åpning for å improvisere helt underveis, ut fra der bølgene og vinden kanskje pushet oss. Full frihet!
Se rutebeskrivelse lengre ned i saken!
Utstyr
En sommertur på Hvaler er i utgangspunktet ganske soft, og man trenger ikke hardværs-utstyr. Vi brukte to enkle små telt fra Helsport og McKinley og tre-sesongs soveposer. Vi visste at kombinasjonen av å være fuktig eller våt over tid, i kombinasjon med vind, er ganske avkjølende, og vi hadde med flere tynne ulltrøyer og vindjakker.
Buffer, lue og regnjakker som plan B. Gassbrenneren tenner kjapt, men funket ikke optimalt i vårt tilfelle, siden det var vanskelig å finne steder som er helt vindstille ute i skjærgården.
Kajakkene var fra den Fredrikstad-baserte fabrikken Seabirddesigns. Modellen Expedition LV opplevde vi som solid, veldig gjennomtenkt og velfungerende. God lastekapasitet, stødig nok for store bølger, og samtidig rask nok til lengre dagsetapper. Et behagelig sete (viktig!) og et velfungerende ror bidro til bekymringsfri padling. Se også UTEs kjøpsguide til kajakk.
Enkelt kosthold
Mat på kajakktur er en utfordring, det blir fort varmt nede i pakk-lukene når sola står på og kjølevarer har veldig kort holdbarhet. Vi satset mest på tørrmat; grøt, tortilla-lefser, knekkebrød og tube-pålegg til frokost. Til middager satset vi på vakumpakket, hermetikk, eller ferske fiskekaker handlet samme dag.
Ting som ost og sjokolade smelter og brødmat, lomper og knekkebrød går gjerne i oppløsning, og man lurer på hvor lenge for eksempel salami og tubeost egentlig klarer seg utenfor kjøleskap. Men en ting oppdager man kjapt; padledager gjør deg såpass sulten at det aller meste av mat smaker bra uansett!
Vi hadde med både større og mindre vannflasker for å gjøre dem lett å stue, og benyttet muligheten til å etterfylle vann når vi handlet mat. Brødbaking i kajakk? Slik gjør du!
Overnattingsmuligheter
Det finnes en rekke campingplasser på Hvaler, men vi synes det er mer spennende med villcamping, der vi finner egne teltplasser. Det er to årsaker til at det ikke er så enkelt her. På de store øyene er det så mange hytter, båter og brygger som gjør at man ikke kan legge seg til overalt.
Og på de mindre øyene og holmene, er det ofte mest nakent svaberg, og lite eller ingenting av mykt/flatt underlag for å telte. Men med små telt, trenger man ikke mer enn noen få kvadratmeter, og med litt trening spotter man gjerne en teltplass fra kajakken om man leter litt.
Vårt tips er å lete i små viker og bukter på de mellomstore øyene. Særlig spennende er det å komme seg steder der ingen andre kan gå; inn i grunne viker og gjennom virkelig trange sund.
Hvalerskjærgården defineres av en naken, værhard og røffere utside i sør og vest, og den mer skjermede innsiden, med skog, lune viker og flere muligheter for å legge til land.
Vi fikk padlet hele utsiden av Asmaløy, Spjærøy og Vesterøy, hvor man kan beundre kilometervis med spektakulære gul-rosa svaberg, som strekker seg et godt stykke innover land. Lekkert å se på – men dette er ikke stedet å gå rundt med kajakk.
Her er det ofte dønninger som slår kraftig mot bratt fjell, og få steder det er mulig å komme i land. Vi vurderte vind og bølger nøye før vi gikk utenfor Vesterøy.
Vi fikk en blanding av lave dønninger og lokale vindbølger, som var litt ubehagelig, men ikke opplevd som farlig når man sitter i en god havkajakk. Vindvarsler fra windy.com erfarte vi som troverdige og nyttige. Mer om kajakkpadling på Hvaler finner du her.
Båttrafikk
Hvaler i juli, er sol, saltvann, holmer – og unektelig masse båter. På en fin sommerdag er tusener av båter på sjøen, alt fra trege snekker, smekre seilbåter, planende windsurfere, 60 fots cabincruisere, vannscootere og lynraske muskelbåter.
En kajakk blir den lille myke trafikanten i dette bildet. Stort sett holdt vi oss 20-30 meter fra land og følte oss trygge. Man kjenner seg ekstra utsatt ved kryssing av de større sundene, men opplevde hele veien båtfolket som hyggelige og hensynsfulle, mange svingte godt utenom, eller senket farten, da de skulle passere oss eller krysse foran.
Etter fem dager var vi slitne, solbrente, og forhåpentligvis en smule sterkere i armene. Det var deilig å komme hjem til dusj og seng. Men allerede har vi begynt å se på Hvalerkartet igjen – det finnes fortsatt alt for mange øyer vi ikke har undersøkt!
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.