/ Kajakk

Norges vakre padleparadis

Med flest soltimer i landet og drøyt 800 øyer og skjær, er det mange grunner til å legge sommerens padletur til Hvaler-øyene. Skjærgården nær svenskegrensen er vernet, og utgjør landets første marine nasjonalpark.

Sist oppdatert: 18. mai 2017 kl 10.47
KAJAKK-GLEDER: Oslofjorden er attraktiv for padlere. Foto: Matto Bernitz
KAJAKK-GLEDER: Oslofjorden er attraktiv for padlere. Foto: Matto Bernitz
Lesetid: 4 minutter

Ytterst i Oslofjorden, helt på grensen til Sverige, ligger et øyrike med 833 holmer og skjær.

Under havoverflaten ligger enorme korallrev, og på de blanksurte holmene og strendene finnes et rikt fugleliv og flere sjeldne dyre- og plantearter.

Området utenfor Fredrikstad i Østfold er vernet som Norges første marine nasjonalparker, og Ytre Hvaler er den første nasjonalparken i Norge der hav og sjøbunn inngår i verneområdet.

Bare rundt fem prosent av nasjonalparken er over vann, og området strekker seg fra yttersiden av de store Hvaler-øyene til Seiløy, Søsterøyene,  Struten, Torbjørnskjær og Tisler.

I sør grenser nasjonalparken til Kosterhavets nasjonalpark i Sverige. Dette er et av de blågules mest artsrike områder og her finnes blant annet Sveriges eneste korallrev.

– Variasjonen i Hvaler-skjærgården er enestående. Liker du bølger, kan du padle på steder der sørvesten tar med dønningene helt fra England.

Vil du padle i flatt vann, er det masse skjermete muligheter på nordsiden av øyene, forteller Halvor Torgersen som tidligere drev Kajakkspesialisten på Skjærhallen, «hovedstaden» i skjærgårdskommunen.

«Variasjonen i Hvaler-skjærgården er enestående.»

Halvor Torgersen, padleentusiast

I vintermånedene bor det snaut 3000 mennesker på Hvaler, men i juli tidobles innbyggerantallet.

Da kommer hyttefolket, de store båtene og campingturistene. Med kajakk har du mulighet til å komme bort fra det meste, og finne fram til egne holmer, strender og idylliske teltplasser.

Et eksempel er Torbjørnskjær. På den lille holmen nesten midt i Oslofjorden er det vanskelig å gå i land med andre båter enn kajakk.
– Men skal du ut dit, må du vite hva du gjør. Det er mange kortere og enklere turer rundt Hvaler-øyene, som ikke er like eksponert for bølger og åpent hav.
Selv foretrekker den erfarne padleren lange turer, og han har flere ganger krysset tvers over fjorden – fra Torbjørnskjær til Færder på vestsiden av Oslofjorden.
– Det er en krevende tur, og jeg anbefaler heller folk å padle ut til Heia, som er det ytterste skjæret utenfor Tisler. Det er også en eksponert og spennende tur, og på øya er det en fin teltplass, forteller han.
I tillegg anbefaler han også å padleturene til Lauer rett utenfor Skjærhallen, til Søsterøyene på vestsiden av Vesterøy og turen rundt Nordre- og Søndre Sandøy.

 Dersom ikke de drøyt 800 øyene i Hvaler-skjærgården nok, er det også flotte padlemuligheter rett sørover og over grensen til Sverige.
– Det er fint å dra til Koster-øyene på overnattingstur. Turen til sundet mellom Nord- og Sør-Koster tar et par timer fra Skjærhallen, men den går over lengre områder med åpen sjø og også her bør du ha padleerfaring. Hele Bohuslän-kysten videre sørover har massevis av padleperler, forteller Torgersen.

Det er få steder i Sverige med flere soltimer enn dette området, og Hvaler-skjærgården topper som regel listen over stedene i Norge med mest sol.

Det setter du pris på når du drar opp kajakken for kvelden, setter føttene på et solvarmt svaberg  og stuper uti det varme, salte vannet.

PADLING PÅ HVALER OG KOSTER

Hvaler er en øykommune i Østfold. Området er et padleeldorado med salt sjø, mange soltimer og hundrevis øyer. Nasjonalparken «Ytre Hvaler» ble opprettet i 2009 og har et samlet areal på 354 kvadratkilometer, der bare 14 av dem er over vann. Sør for Hvaler ligger Kosterøyene og Bohuslänkysten som er et av Sveriges vakreste padleområder. 

 
REISEN DIT: Hvaler-øyene ligger utenfor Fredrikstad i Østfold. Turen fra Oslo til kommunesenteret Skjærhallen, som ligger på Kirkøy, tar omtrent to timer. Følg skilting mot Fredrikstad og videre gjennom byen mot Hvaler. Dersom du reiser fra Vestfold, Telemark eller Agder-fylkene kan det være et alternativ å ta bilfergen mellom Sandefjord og Strömstad i Sverige. Koster-øyene er nesten helt bilfrie, og hurtigbåten fra Strömstad går om sommeren omtrent hver time (www.vasttrafikk.se). 

KAJAKKUTLEIE: Padleopplevelser har utleie.

Det er også muligheter for å leie kajakk på Koster (kosteroarna.com)
 
OVERNATTING: Dersom du ikke vil bo i telt, har Oslofjordens friluftsråd tre hytter i Hvaler-området: Lauer, Homlungen og Akerøya.

Omtrentelig overnattingspris er rundt 200 kroner natten og standarden tilsvarer Turistforeningens hytter i fjellet.

På Koster anbefales Hildashus og den populære campingplassen Reservatet på Nord-Koster.

RESTRIKSJONER: For at ikke teltere skal okkupere fine plasser på dagtid, er det i Kosterhavets nasjonalpark kun tillatt med telting om natten – og teltet må fjernes hver morgen.

I Ytre Hvaler nasjonalpark er det forbudt å brenne bål på bart fjell, og kun lov til å brenne bål med nedfalte grener.

Noen områder har i enkelte deler av året ferdselsforbud på grunn av sjøfulg og sel visse deler av året.

I tillegg er det i flere steder maksimalgrense på fem knops fart – men det gjør ingenting når du padler kajakk. 

MER INFO: Kosterhavet nasjonalpark, Oslofjordens Friluftsråd, Visit Østfold og Vest-Sverige

Oslofjordens friluftsguide 2: Ytre fjord øst er en detaljert guidebok selges på nettsiden til Oslofjorden friluftsråd eller i bokhhandlere.  

Publisert 18. mai 2011 kl 10.47
Sist oppdatert 18. mai 2017 kl 10.47
annonse
Relaterte artikler
annonse
Det er arktisk farvann, hvor iskaldt havvann fra Atlanterhavet og Barentshavet kun er få centimeter unna. Foto: Randi Skaug
Stormdåpen på Sommarøy

Stormdåpen

turhege hege dekkerhus
Friluftsfolk

Et øye for Senja

padletur Nordkinn rolf erik poppe
Padletur i Finnmark

Padling på Nordkinn

havpadling på helgeland
Kajakkpadling på Helgaland

Havpadling på Helgeland

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen