Brebriller – best i test

Test av brebriller

Brebriller beskytter ekstra godt mot de skadelige UV-strålene, og egner seg til ski- og høyfjellsprosjekter. Vi har testet åtte ulike modeller, som er aktuelle for lengre og lysere dager til fjells.

Solbriller dame ski
VERNEBRILLER: Brebriller har filtergrad 4 eller 5 og gjerne ekstra beskyttelse rundt sidene. Kari Elise Grimstad nyter finværet i Lofoten. Foto: Erik Hjelde Anderssen

Brebriller gir deg mer beskyttelse mot UV-stråler enn sportsbriller ellers, ved at de slipper inn minimalt med sollys, også fra sidene. Mens en vanlig solbrille slipper inn 18-24 prosent sollys, slippes det inn mot bare fire prosent sollys inn gjennom en brebrille.

Vi har testet brebriller fra kjente produsenter som Bliz, Oakley, Poc og Vuarnet. Brillene vi har testet koster mellom 1200 og 5000 kroner.

bonnie uchermann
Optiker og førstelektor Bonnie Uchermann ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

En ting er viktig å være klar over: Solbriller på skitur er viktig også når det ikke er sterk sol. Snøen kan faktisk reflektere opptil 80 prosent av UVA- og UBV-stråler. Og timevis med vind eller intenst snødrev kan piske i fjeset og gi små kutt på øynene, som er langtfra behagelig.

Testvinneren

Vår favoritt blant brebriller ble Oakley Clifden, som tilfredsstiller på det meste.

Sportsbriller med ekstra beskyttelse

Noen av brillene kan minne om ordinære sports- og treningsbriller. Vuarnet Racing 1709 har ikke de de klassiske sideskjermene, men en mørkere linse enn solbriller som ellers er lett tilgjengelig.

Solbriller med styrke

Brebrillene fra Vuarnet og Oakley fås for øvrig med styrke gjennom din optiker, som kan være ekstra kjekt å vite for idrettsutøvere, breførere og andre som er avhengig av briller og også solbriller med høy solbeskyttelse. 

Brebriller med utskiftbare glass

Poc Devour Glacial leveres med både mørkt og klart glass. 

Brebriller med fast eller avtakbar sideskjerm? 

Brebriller kjennetegnes gjerne ved at de har skinnlapper eller plastskjerm på sidene for å beskytte øynene mot UV-stråler fra siden. Eskimoene benyttet biter av dyreben til dette formålet. Men hva er beste løsning i 2022?

Fere av modellene har avtakbare skinn- eller plastlapper, som gjør dem mer alminnelige og øker bruksområdet.

– Fordelen med skinn er at det holder seg bra også når det blir kaldt, og at det lett kan la seg erstatte eller reparere. Men plastmaterialet som benyttes i solbriller i dag er bedre enn det var tidligere, sier Bonnie Uchermann.

Han er optiker og førstelektor ved optikerutdanningen på Kongsberg, Universitetet i Sørøst-Norge. Uchermann har vært ansvarlig for den tekniske delen av testen.

Brebriller med «faste sideskjermer» er mindre allsidige, men kan til gjengjeld være en fordel på turer hvor det fort kan bli kritisk med løse deler som kan komme på avveie – og vind og UV-stråling garantert vil være en utfordring.

Solbriller med 100 prosent UV-beskyttelse

Det er ikke lov å selge solbriller som ikke har 100 prosent UV-beskyttelse.

Alle brebrillene består 100 prosent på dette punktet i vår lab-test. Det skal likevel godt gjøres å ikke slippe inn en eneste UV-stråle via sidekantene, men her handler mye om passform og tilpasninger til ditt fjes. Briller med gode tilpasningsmuligheter er de som scorer best i denne testen.

Linsene vi har fått anledning til å prøve et jevnt høyt kvalitetsnivå, og ligger innenfor filterkategori 3 og 4, som tilsier høy grad av UV-beskyttelse.

filterkategorier solbriller
FILTERKATEGORIER: Solbriller sorteres etter hvor mye sollys de slipper inn. I kategori 5 er vi over på sveisebriller/vernebriller.

Passform og komfort

En brebrille bør hindre at UV-refleksjoner trenger gjennom glipper ovenfra eller nedenfra under brillekanten. Justerbare neseputer øker sjansen for at brillen vil sitte tett og godt på ditt fjes. Det samme med brillestenger som kan tilpasses ved ørene. 

Mange liker å ha en stropp som gjør at brillene sitter ekstra godt. Flere av brillene leveres med medfølgende brillesnor.

Alle solbrillene i testen er målt på prismatisk effekt, som vil si at brilleglasset har jevn tykkelse, hvilket er positivt for synskomforten over tid. Samtlige briller var tilfredsstillende på det punktet.

Dette er briller som også vil fungere fint på sjøen, til for eksempel havpadling, når reflekterende sollys også kan være en utfordring.

brebriller test
MANGFOLD: Solbriller med filter 3 og 4 kommer i ulike fasonger og stiler. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hva er forskjellen på UVA og UVB?

Ozonlaget filtrerer bort mesteparten av den ultrafiolette strålingen (UV) fra sola, men nede ved bakken vil faktorer som solhøyde, skydekke og refleksjoner fra snø og vann være med og påvirke hvor sterk strålingen er.

UVA:
UVA-strålene utgjør 95 prosent av de ultrafiolette strålene som treffer jordens overflate. De passerer gjennom skyer, glass og hudens øverste lag. UVA-strålene påvirkes i mindre grad av årstid, vær og bredde grader enn UVB.

UVB: Det synlige sollyset består av usynlige infrarøde stråler som kan kjennes varme. Hvis mengden av UVB-stråler er for stor og du ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan huden bli brent og rød, hvilket er et alarmsignal fra hudcellene. UVB-strålingen vil være størst når solen står høyt på himmelen. Den beste beskyttelsen mot disse strålene er derfor å holde seg unna direkte sol i disse timene. 

UV-indeksen: En indeks beskriver hvor sterk UV-strålingen er i de forskjellige steder i Norge. Norsk institutt for luftforskning (NILU) lager daglige UV-varsel for inn- og utland, som angir hvor mye stråling fra solen man forventer med hensyn til skydekke og solens stilling på himmelen. Skalaen går fra 1-11. Det finnes også en UV-tjeneste i Yr-appen. 

CE: Solbriller med CE-standard betyr at de følger grunnleggende helse- og sikkerhetskrav i EU-direktivene for produktgruppen.

Fotokromatiske briller: En linseteknologi som gjør at brillene blir mørke når de utsettes for sol kalles fotokromatiske, eller fargeskiftende brilleglass. 

Polariserte glass: Med polarisert linse vil du se tydeligere fargekontraster. Ved at refleksjoner/gjenskinn elimineres, vil du se omgivelser og gjenstander klart og tydelig selv når det er skarp sol, og fargene oppleves klare og ekte. Til bruk på på snø, i fjellet og på sjøen er det ofte en fordel med polariserte glass.

Brillene har vært brukt og sammenlignet på skiturer i sol og skyet vær. I tillegg er de målt på laboratoriet til Nasjonalt senter senter for optikk, syn og øyehelse, Universitetet i Sørøst-Norge. Bonnie Uchermann har vært ansvarlig for de tekniske målingene.

Test av Oakley Clifden

Oakley-briller er berømt for sin optikk, og de har ikke spart på innsatsen på Oakley Clifden. Denne brebrillen ligger i filterkategori 4, og slipper bare gjennom 5,5 prosent av sollyset.

Oakley Clifden brebrille
TEST AV BREBRILLER: Oakley Clifden leverer på det meste vi ser etter i en god brebrille. Foto: Kristoffer H. Kippernes
UTE_best_i_test
Oakley Clifden

Filterkategori: 4 (finnes også i kategori 3)

Vekt: 34 g

Pris: 2860,-

Oakley

Testår: 2022

skala
9/10

Optikken på denne brebrillen er Oakley sin egenutviklete Prizm Snow Black Iridium-linse.

I tillegg til å filtrere vekk 100 prosent av all UVA-, UVB-, og UVC-stråling, tar Prizm-teknologien unna lysrefleksjoner.

Linsebelegget Iridium gjør at linsen takler vekslende lysforhold. Brilleglassfargen er grå, som gir en virkelighetsnær fargegjengivelse.

Et krummet brilleglass kan være en fordel når du er i aktivitet, fordi brillene da ofte sitter bedre og tettere. Clifden er ikke like krummet i glasset som en del av de andre brillene, men vi opplever likevel at brillen sitter presist og at lite lys trenger gjennom fra sidene.

Oakley Clifden brebrille
TEST AV BREBRILLER: Oakley Clifden er en raffinert solbrille. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Neseputa er justerbar, som gjør brillen lettere å tilpasse for flere. Det er god blokkering rundt nesebroen, som gjør at lyset ikke slipper gjennom.

Den avtakbare sidebeskyttelsen er forseggjort. Det samme er brillesnoren i vevd stål, som både er lett, stilig og driftssikker. Den eneste ulempen er at den ikke er så lett å stramme og justere, som en del andre løsninger.

Oakley Clifden er også tilgjengelig i filterkategori tre, som vil være mer effektivt i skyet og delvis skyet vær. Likevel er det lite vi savner med disse i overskyet vær.

Disse solbrillene kan også fås med styrke, som kan være et poeng for idrettsutøvere, breførere og andre som bruker briller og trenger et par som gir høy solbeskyttelse (da med linse i plutonite, som fortsatt vil være ganske lett).   

Oakley Clifden kåres til testvinner fordi det er en solbrille som vil kunne passe til mange, som beskytter godt, og for at det er mulig å gjøre individuelle tilpasninger. En brebrille som egner seg for aktive dager i fjellet, når sola står på, til en overkommelig pris. Leveres med solid futteral.

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Lett å tilpasse

Klar, skarp fargegjengivelse

Finnes med styrke

Allsidig  

Solid futteral

MINUS

Sideskjerm kan mistes

Test av Vuarnet Ice Eclipse 1709

Vuarnet Ice Eclipse 1709 er beregnet for bruk på snø, bre og også på sjøen.

Vuarnet Ice Eclipse brebriller
TEST AV BREBRIlLER: Vuarnet Ice Eclipse er blant de mørkeste brebrillene, og som skjermer godt mot skarpt lys. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vuarnet Ice 1709 Eclipse

Filterkategori: 4

Vekt: 41 g

Avtakbare skyggelapper: Ja

Veil pris: 2600,-

Vuarnet

Testår: 2022

skala
8/10

Vuarnet sin Ice-serie kommer i ulike størrelser. Vi har testet den minste brillen, Eclipse 1709. Vuarnet anbefaler disse til bruk på fjellet, sjøen eller til golf.

Glasset består av naturlig mineralglass med den høye kvaliteten som Vuarnet er kjent for. Antirefleks bidrar til en klar gjengivelse av fargene.

Denne brillen tilhører filterkategori fire, som ifølge produsenten unna 89 prosent av sollyset.

Linsen filtrerer vekk 89 prosent av det skadelige blå lyset og 90 prosent av infrarødt lys.

Linsefargen på Ice-brillen er brun.

vuarnet ice eclipse brebriller
vuarnet ice eclipse brebriller

Brillestengene har hengsler av metall, men består ellers av bionylon, et plastmateriale som er matt i finishen, mykt og komfortabelt mot mot huden.

Bakre del av stangen er mulig å bøye og tilpasse noe for at de skal sitte godt ved ørene.

På disse brillene er det ingen justerbar nesepute, men vi synes likevel at stengene gjør at brillen sitter presist og godt på, også når vi er i bevegelse.

Ikke noe slippes sollys inn gjennom glipper, og brillen beskytter øynene godt.

De avtakbare sideskjermene er enkle å ta av og på, og de sitter godt på når vi er i bevegelse.

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Slipper minimalt med sollys inn

Lett å tilpasse

Egnet til aktivitet

MINUS

Ikke den mest allsidige solbrillen

Test av POC Devour Glacial

POC Devour Glacial er en brebrille som minner en sportsbrille, men som har et mørkere brilleglass som gjør dem bedre egnet på snø og i skarpt sollys.

poc devour glacial solbrille
TEST AV BREBRILLER: Poc Devour Glacial har mørkere linse enn en del andre sportsbriller, men er ikke blant de mest spesialiserte brebrillene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Poc Devour Glacial

Filterkategori: 3

Vekt: 49 g

Pris: 2499,- (inkl. et sett med blankt glass)

Leverandør: Poc Sports

Testår: 2022

skala
7/10

Brilleglasset er sammenhengende over nesebroen og fortsetter med sidepanel som gir litt ekstra beskyttelse mot sola fra sidene.

Det har også en kraftig kant med mykt skumgummi mot pannen, som tar unna sollys og hindrer solkrem og svette fra å renne ned i øynene. Dette er brebrillen som ligger nærmest opptil goggles. 

Neseputen er laget i myk plast, med et lite hull på oversiden som slipper ut fukt, en fordel når intensiteten er høy. Neseputen kan justeres i to posisjoner. Brillestangen kan reguleres i lengde på tre trinn. De store glassene gjør brillene litt framtunge, så det er viktig å få tilpasset brillen godt til fjeset.

Poc har benyttet linseteknologien Clarity på Devour Glacial, som skal gi særlig god fargegjengivelse, noe vi også opplever. Brilleglasset er behandlet for å ha smussavstøtende egenskaper og for å gjøre dem enklere å rengjøre, enten det er snakk om solkrem, svette, sand eller støv. 

Glasset slipper ikke inn noe UV-stråler og de har god prismatisk effekt, altså at det er jevn tykkelse i brillen. De skaper imidlertid litt gjenskinn, noe som trekker litt ned, men som bør være mulig å få justert av produsenten.

Devour Glacial oppleves som litt framtunge, sammenlignet med en del av de andre brillene i testen, men de sitter sitter godt på og dogger lite underveis, som betyr noe når du er i aktivitet.

BRILLEFINT: Fra en skidag med god sikt i Lofoten: Foto: Erik Hjelde Anderssen
BRILLEFINT: Fra en skidag med god sikt i Lofoten: Foto: Erik Hjelde Anderssen

Poc-brillene er noen nyanser lysere og er en mer allsidig solbrille enn de mørkeste og mest spesialiserte brebrillene i testen. Devour leveres også med klart glass.

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Dekker godt

Justerbare brillestenger

Justerbar nesepute

Utskiftbare glass

Allsidig solbrille

Duggfri

MINUS

Noe gjenskinn

Litt framtung

Ikke den mørkeste brebrillen

Test av Bliz Peak Polarized

Bliz Peak Polarized er en fotokromatisk solbrille som blokkerer så å si alt alt av UV, og som egner seg for aktive turer på snø, is og på sjøen.   

Bliz Peak Polarized brebrille
TEST AV BREBRILLER: Bliz Peak Polarized er en kraftig solbrille. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Bliz Peak Polarized

Filterkategori: 2-4

Vekt: 34 g

Pris: 1299,-

Bliz

Testår: 2022

skala
8/10

Bliz er verdenskjent for sportsbriller som er spesialisert til en rekke aktiviteter, og de er representert med to briller i denne testen.

Linsen på Peak Polarized er laget i polykarbonat, som skal tåle en del støt og slag før den går i stykker.

Her er det brun linse, noe som gjør det grønne mer synlig. Det gullaktige skinnet i ytterglasset har kun med brillens utseende å gjøre.

peak polarized brebriller
peak polarized brebriller

Briller med polariserte glass absorberer og fjerner reflektert lys fra vannoverflater, snø eller våte veier, slik at du ikke blendes. Brillen har også god sidebeskyttelse mot sidelys.   

Justerbare neseputer og mykere gummi på enden av brillestengene gjør dem mulig å tilpasse, slik at de sitter godt og slipper inn minimalt med UV.

Peak Polarized er plassert i filterkategori 4, som slipper inn bare tre til åtte prosent sollys. Med andre ord: Disse blokkerer nesten alt. Likevel er det god sikt gjennom brillen når det er overskyet eller flatt lys. Vi legger merke til at det blå blir ekstra synlig, kan dette være en fordel ved at isete partier blir mer synlig?

bliz peak polarized
bliz peak polarized

Disse brillene blir ganske mørke til ordinært bruk, og er blant de mer spesialiserte brebrillene som vi har testet her. Det går an å ta av noe av sidebeskyttelsen, men de er blant brillene med mest stabil sidebeskyttelse. Stengene er også av det kraftige slaget.

Dette er en unisex-modell som er ment å passe små til middels store fjes. I størrelse er de litt mindre enn Bliz Peak Nano Photochromatic, som også er representert i testen. Brillesnor følger med.

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Høy solbeskyttelse

Solide sideskygg

Justerbar nesepute

Polariserte glass

Egnet til aktivitet

Prisgunstig

MINUS

Spesialisert, lite allsidig solbrille

Test av POC Nivalis

Poc Nivalis er en rimelig og god brebrille, og som har vært på markedet noen år. Denne brillen tar unna skarpt sollys, og de har avtakbare skinnlapper på sidene.

poc nivalis brebriller
TEST AV BREBRILLER: Poc Nivalis har skinnlapper på sidene, som hindrer UV-strålene å trenge inn. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Poc Nivalis

Filterkategori: 4

Vekt: 36 g

Pris: 1999,-

Leverandør: Poc

skala
8/10

Poc er kjent for solbriller til ulike sportsaktiviteter. Linsen på Poc Nivalis er jevnt mørke i glasset og tar vekk alt av UV-stråling. Disse tilhører filterkategori 4, og er blant de mørkeste brillene i testen.

Mens ytterglasset skinner i gull, har de en standard gråfarge fra innsiden, som i praksis gjør at du får en lik fargeopplevelse, bare noel mørkere.

Brillestengene er i plast, men de har fått et mykere og mer formbart materiale ved ørene som gjør det enklere å få brillen til å sitte godt. Hengsler av metall har gjerne bedre holdbarhet enn plast, men disse (av plast) holdt fint for oss gjennom testperioden. Et feste for brillesnor, gjør at brillen kan henge trygt rundt halsen.  

Neseputen kan ikke justeres, men den har et mykere felt som gjør at brillen sitter forholdsvis godt på likevel. Skinnlappene er løse, men festes med små metallkroker. De dekker godt og det er minimalt med lys som slippes gjennom. Men de krever litt nennsomhet å feste hvis de skulle løsne, og det er ikke så lett å gjøre med hansker eller votter.

poc nivalis
BRA BRILLE: Poc Nivalis passerer testen med gode attester. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Nivalis er en god og tilfredsstillende brebrille til en sympatisk pris. Den vil egne seg godt for skiturer på vårparten, når du er på snø og sola er intens. 

Nivalis finnes i en stor og en mindre utgave, og i en rekke farger.

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Allsidig

Mørke

Slipper lite lys inn

MINUS

Litt svakt feste for skinnlappene

Test av Vuarnet Glacier 2110

Vuarnet Glacier 2110 er en brebrille med forseggjorte detaljer, som avtakbare skinnlapper på sidene og høy kvalitet på linsen.

brebriller vuarnet glacier 2110
TEST AV BREBRILLER: Vuarnet Glacier 2110 er en fransk klassiker. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vuarnet Glacier 2110

Filterkategori: 4

Vekt: 46 g

Polarisert: Ja

Pris: 5000,-

Vuarnet

skala
7/10

Franske Vuarnet har laget solbriller av høy kvalitet siden 1957, i ulike kategorier.

Glacier-serien kommer i tre fasonger. Disse brillene har den ikoniske panto-fasongen, en rund og retro passform som passer de fleste.

Linsen er forseggjort, og omtrent 20 prosent tynnere enn polykarbonat, som ofte benyttes i solbriller. Den er laget av trivex, et nytt og lett materiale som gir en klar og virkelighetsnær gjengivelse gjennom brillen.

Brillestengene er laget i titan, med skinnlapper i sidene og over nesen. Skinnsnoren festes til brillene med en sikker mekanisme som ikke vil løsne så lett. Neseputene kan justeres, slik at brillen kan passe til enhver nese. Skinnlappen mellom brilleglassene hindrer at lys kommer inn ovenfra eller nedenfra. 

vuarnet glacier 2110
AVTAKBARE SKINNLAPPER: En liten metallhempe fester sideskjermene til brillen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Brilleglasset tar alt av UV-stråler. Glacier 2110 er blant de mørkere solbrillene i testen. Vuarnet har imidlertid laget et lysere felt i midtpartiet på glasset, noe som fungerer godt i praksis.

Skinnlappene på siden hindrer for sol og vind, men du må være litt varsomme med disse, fordi de kan løsne. Særlig om du ofte må ta brillene av og på.

Det ikke til å unngå at det kan glippe inn noe lys fra sidene. Likevel framstår Vuarnet Glacier som en forseggjort brille til skiturer og alpine turer med skarpt lys, der intensiteten er lav eller jevn. 

Vuarnet Glacier 2110
Vuarnet Glacier 2110

Det er alltid et kvalitetstegn med deler som kan skiftes ut på brillen. På Vuarnet Glacier kan du skifte glass, og få glass med styrke via optikeren.  

Brillene fungerer godt uten skinnlappene kan tas av, og du har en brille som kan brukes på sommeren eller ved andre anledninger også. 

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

God solbeskyttelse

Kvalitetsoptikk

Solide stenger

Ingen gjenskinn/antirefleks

MINUS

Avtakbare skinnlapper kan bli fiklete  

Høy pris

Test av Bliz Peak Nano Photocromatic

Bliz Peak Nano Photocromatic er en kraftig solbrille med fotokromatisk linse, og som beskytter mot skarp sol uten at omgivelsene oppleves mørkere.

Bliz Peak Nano Photochromatic
TEST AV BREBRILLER: Bliz Peak Nano Photochromatic. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Bliz Peak Nano Photocromatic

Filterkategori: 2-4

Avtakbare skyggelapper: Ja

Vekt: 41 g

Pris: 1799,-

Leverandør: Bliz Eyewear  

Testår: 2022

skala
8/10

Linseteknologien i disse brillene gjør at brilleglasset automatisk blir mørkere eller lysere, avhengig av styrken på sollyset. Også kjent som fotokromatiske briller.

Bliz Peak Nano Photochromatic varierer følgelig fra filterkategori 2 til 4, der fire er det sterkeste.

Som den andre Bliz-brillen i testen er disse behandlet med såkalt XPC-materiale for antidogg, antiscratch og vannavstøtende egenskaper. Disse har et blåskjær i ytterglasset, men slipper inn mest gult lys fra innsiden – det lyset som det er lettest for øyet å oppfatte.  

Stengene er laget i et plastmateriale som er behagelig, lett og sterkt, selv når det er kalde forhold. Både stengene og neseputen har gummipartier som gjør enkelt å justere, og få brillen til å sitte godt.

Skyggelappene på siden er avtakbare, og de av den bedre sorten. Sidebeskyttelsen på Bliz er blant de mest sikre i testen, vi må sjekke om det faktisk er mulig å løsne dem.  

Dette er en god brebrille som beskytter godt, og som egner seg til mange og lange dager, i både sol og overskyet vær.

Nettopp denne modellen framstår som litt lysere enn en del av de andre brebrillene i testen, noe som kan være en fordel i gråvær og tåke.

Dette er en unisex-modell og de oppleves som litt større enn en del av de andre brillene i testrunden.

De er blant de rimeligere brebrillene i pris, men likevel en pålitelig brebrille gitt at den passer ansiktet ditt uten at det glipper inn sollys fra sidene.  

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Fotokromatisk linse

God fargegjengivelse

Justerbar nesepute

Prisgunstig

MINUS

Kan oppleves noe store

Test av Vuarnet Racing 1229

Vuarnet Racing 1229 er en fotokromatisk, lett og mer sportsorientert brebrille fra den franske produsenten, og med polariserte glass.

vuarnet racing 1229
TEST AV BREBRILLER: Vuarnet Racing 1229 er blant de raskere brebrillene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vuarnet Racing 1229

Filterkategori: 1-3

Vekt: 32 g

Avtakbare sideskjermer: Nei

Pris: 1799,-

Vuarnet

skala
8/10

Vuarnet Racing 1229 er en solbrille som ifølge produsenten filtrerer vekk inntil 87,8 prosent av det synlige sollyset og 79-91 prosent av det skadelige blå lyset.

Racing 1229-brillen er mer firkantet i fasongen enn de andre Vuarnet-brillene vi har testet, og nærmer seg mer brillene fra Bliz og Poc.

vuarnet racing 1229 solbrille

Brillestengene er laget i bionylon, som er et ganske komfortabelt plastmateriale mot huden.

Nesepute og brillestangen er justerbar, slik at de er lette å tilpasse. Brillestangen er mer krummet, og bidrar til at brillene fast og godt på, nesten uansett hvilke prøvelser vi utsetter den for. Det gjør dem egnet til raske randoturer, fjellskiløping eller andre aktiviteter som krever at brillen sitter på plass.

Fargenyansene er klare og gode, og forsterkes gjennom brillen. Linsen på Racing 1229 slipper mest gjennom det gule lyset, som også er det lyset øyet har lettest for å se.

Den lette fasongen på Vuarnet Racing 1229 gjør disse brillene komfortable og godt egnet for turer med litt høyere intensitet, som langrenn, randonee og fjellski.

Sidebeskyttelsen ikke er like god på disse som mange av de andre brillene i testen. Noe lys slippes gjennom både ovenfra og nedenfra brillekanten. 

Til gjengjeld kan du kjøre bil med disse brillene, i tunneler vil du merke hvordan de tilpasser seg lysforholdene. 

VURDERING
Optikk
Solbeskyttelse
Totalinntrykk
PLUSS

Klar fargegjengivelse

Lett

Egnet for aktivitet/høy intensitet 

MINUS

Noe sollys slipper inn fra sidene

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.