Brebriller beskytter ekstra godt mot de skadelige UV-strålene, og egner seg til ski- og høyfjellsprosjekter. Vi har testet åtte ulike modeller, som er aktuelle for lengre og lysere dager til fjells.
Sist oppdatert: 3. april 2024 kl 08.34
VERNEBRILLER: Brebriller har filtergrad 4 eller 5 og gjerne ekstra beskyttelse rundt sidene. Kari Elise Grimstad nyter finværet i Lofoten. Foto: Erik Hjelde Anderssen
Brebriller gir deg mer beskyttelse mot UV-stråler enn sportsbriller ellers, ved at de slipper inn minimalt med sollys, også fra sidene. Mens en vanlig solbrille slipper inn 18-24 prosent sollys, slippes det inn mot bare fire prosent sollys inn gjennom en brebrille.
Vi har testet brebriller fra kjente produsenter som Bliz, Oakley, Poc og Vuarnet. Brillene vi har testet koster mellom 1200 og 5000 kroner.
Solbriller på skitur er viktig også når det ikke er sterk sol. Snøen kan faktisk reflektere opptil 80 prosent av UVA- og UBV-stråler.
Timevis med vind eller intenst snødrev kan piske i fjeset og gi små kutt på øynene, som er langtfra behagelig. På slike dager kan et par goggles være et enda bedre valg enn solbriller.
Testvinneren
Vår favoritt blant brebriller ble Oakley Clifden. De tilfredsstiller på det meste vi er ute etter i en solbrille i vinterfjellet eller på sjøen. Den er fortsatt tilgjengelig i 2024.
Briller med ekstra beskyttelse mot sterk sol
Noen av brillene kan minne om ordinære sports- og treningsbriller. Vuarnet Racing 1709har ikke de de klassiske sideskjermene, men en mørkere linse enn solbriller som ellers er lett tilgjengelig.
Solbriller med styrke
Brillene vi har testet fra Vuarnet og Oakley fås for øvrig med styrke gjennom din optiker, som kan være ekstra kjekt å vite for idrettsutøvere, breførere og andre som er avhengig av briller og også solbriller med høy solbeskyttelse.
Brebriller kjennetegnes gjerne ved at de har skinnlapper eller plastskjerm på sidene for å beskytte øynene mot UV-stråler fra siden. Eskimoene benyttet biter av dyreben til dette formålet. Men hva er beste løsning i dag?
Flere av modellene har avtakbare skinn- eller plastlapper, som gjør dem mer alminnelige og nærmere vanlige sportsbriller.
– Fordelen med skinn sammenlignet med plast, er at det holder seg bra også når det blir kaldt og at det lett kan la seg erstatte eller reparere. Men plastmaterialet som benyttes i solbriller i dag er bedre enn det var tidligere, sier Bonnie Uchermann.
Han er optiker og førstelektor ved optikerutdanningen på Kongsberg, Universitetet i Sørøst-Norge. Uchermann har vært ansvarlig for den tekniske delen av testen.
Brebriller med «faste sideskjermer» er mindre allsidige, men kan til gjengjeld være en fordel på turer hvor det fort kan bli kritisk med løse deler som kan komme på avveie – og vind og UV-stråling garantert vil være en utfordring. Velg selv hva som passer best til din bruk.
Solbriller med 100 prosent UV-beskyttelse
Det er ikke lov å selge solbriller som ikke har 100 prosent UV-beskyttelse. Vi har likevel sjekket alle brebrillene for dette, og alle testproduktene bestod 100 prosent på dette punktet i vår lab-test.
Det skal likevel godt gjøres å ikke slippe inn en eneste UV-stråle via sidekantene. Her handler mye om passform og tilpasninger til ditt fjes. Briller med gode tilpasningsmuligheter er de som scorer best i denne testen.
Linsene vi har fått anledning til å prøve et jevnt høyt kvalitetsnivå, og ligger innenfor filterkategori 3 og 4, som tilsier høy grad av UV-beskyttelse.
Passform og komfort
En brebrille bør hindre at UV-refleksjoner trenger gjennom glipper ovenfra eller nedenfra under brillekanten. Justerbare neseputer øker sjansen for at brillen vil sitte tett og godt på ditt fjes. Det samme med brillestenger som kan tilpasses ved ørene.
Mange liker å ha en stropp som gjør at brillene sitter ekstra godt. Flere av brillene leveres med medfølgende brillesnor.
Alle solbrillene i testen er målt på prismatisk effekt, som vil si at brilleglasset har jevn tykkelse, hvilket er positivt for synskomforten over tid. Samtlige briller var tilfredsstillende på det punktet.
Dette er briller som også vil fungere fint på sjøen, til for eksempel havpadling, når reflekterende sollys også kan være en utfordring.
Hva er forskjellen på UVA og UVB?
Ozonlaget filtrerer bort mesteparten av den ultrafiolette strålingen (UV) fra sola, men nede ved bakken vil faktorer som solhøyde, skydekke og refleksjoner fra snø og vann være med og påvirke hvor sterk strålingen er. UVA: UVA-strålene utgjør 95 prosent av de ultrafiolette strålene som treffer jordens overflate. De passerer gjennom skyer, glass og hudens øverste lag. UVA-strålene påvirkes i mindre grad av årstid, vær og bredde grader enn UVB.
UVB: Det synlige sollyset består av usynlige infrarøde stråler som kan kjennes varme. Hvis mengden av UVB-stråler er for stor og du ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan huden bli brent og rød, hvilket er et alarmsignal fra hudcellene. UVB-strålingen vil være størst når solen står høyt på himmelen. Den beste beskyttelsen mot disse strålene er derfor å holde seg unna direkte sol i disse timene.
UV-indeksen: En indeks beskriver hvor sterk UV-strålingen er i de forskjellige steder i Norge. Norsk institutt for luftforskning (NILU) lager daglige UV-varsel for inn- og utland, som angir hvor mye stråling fra solen man forventer med hensyn til skydekke og solens stilling på himmelen. Skalaen går fra 1-11. Det finnes også en UV-tjeneste i Yr-appen.
CE: Solbriller med CE-standard betyr at de følger grunnleggende helse- og sikkerhetskrav i EU-direktivene for produktgruppen.
Fotokromatiske briller: En linseteknologi som gjør at brillene blir mørke når de utsettes for sol kalles fotokromatiske, eller fargeskiftende brilleglass.
Polariserteglass: Med polarisert linse vil du se tydeligere fargekontraster. Ved at refleksjoner/gjenskinn elimineres, vil du se omgivelser og gjenstander klart og tydelig selv når det er skarp sol, og fargene oppleves klare og ekte. Til bruk på på snø, i fjellet og på sjøen er det ofte en fordel med polariserte glass.
Om testen
Brillene har vært brukt og sammenlignet på skiturer i sol og skyet vær. I tillegg er de målt på laboratoriet til Nasjonalt senter senter for optikk, syn og øyehelse, Universitetet i Sørøst-Norge. Bonnie Uchermann har vært ansvarlig for de tekniske målingene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.