Mange tenker og tror at Stadlandet er vårt vestligste punkt, men Holmebåen på Utvær strekker seg faktisk lenger ut. Bare noen kilometer innenfor ligger den ytterste delen av Solund, som igjen er den vestligste øygruppen i Norge. Så hvis både havpadling og ekstreme geografiske plasseringer skulle være en greie for deg, kan du trygt reise hit og krysse av på «to-do»-listen din, sammen med Lindesnes i sør, Knivskjellodden i nord og Hornøya i øst. 

SKAPT AV ISTIDEN: Lågøystolane ved Solund omtales ofte som Solunds «Stonehenge». Bilde Magnus Roaldset Furset
Annonse

Les også: Lille, ville Visten: Norges reneste fjord

I denne episoden av Norske Padleperler skal vi altså til Solund, Utvær og Gåsvær. Været er upåklagelig. Derfor er det også anledning til å padle ut til Lågøystolane. Et uvanlig landmerke av steinblokker formet som stoler av isen under istida. 

– Dette er vår Stongehenge, sier padleguide Trude Søilen fra Norsk Kystkultur akademisom viser programleder og padleekspert Ervin Meija & co de fantastiske mulighetene i havgapet. 

På 1800-tallet dette området dessuten et sentrum for fiske med mange fastboende og for 1000 år siden lå landets største ansamlingen av vikingskip nettopp her ute. Helt nede i fjæra ligger godt bevarte fiskevær og gir padleturen en ekstra kulturhistorisk opplevelse utenom det vanlig. 

Her får du en padletur omgitt av norsk kulturarv.

Se alle episodene av TV-serien Norske Padleperler her.