/ Kajakk

Norges lille Grønland

Drømmer du om å padle mellom isfjell på Grønland? Bare tre timers kjøretur fra Bergen finner du en ukjent perle som gir arktisk stemning.

Sist oppdatert: 5. juni 2022 kl 00.00
inste mosevatnet
MIDT I DET: Tre timer fra Bergen er helt på høyde med en flyreise til Grønland. Alle foto: Laila Johanne Reigstad
Lesetid: 5 minutter

Insta Mosevatnet er ikke et ordinært fjellvann. Her snakker vi om et tre kilometer langt vann der en arm av Folgefonna stikker håndflaten helt ned i vannet.

Det åpner opp for eventyrlig padling mellom asurblå isflak. For de fleste en ukjent perle i fjellheimen øst for Rosendal.

Vår gjeng på fjorten friluftsmennesker vet å sette pris på lokaliteten. Denne helgen skal vi boltre oss i vannet og på bretunga. Lørdag formiddag padler vi ut fra parkeringsplassen ved demningen. Fra starten av vannet ser man ikke breen, men etter å ha rundet to nes, så dukker den opp. Det er ikke bare brefronten som avdekkes, men hele brefallet og en del av selve breen der den flater ut.

– Det er som å padle i et maleri, kommer det spontant fra Friederike der hun sitter i kajakken og stirrer mot breen.

Mot vest er bretunga veldig oppsprukken og dype blå kløfter lyser mot oss. Mot vest er breen mer flat og et trent øye ser allerede nå hvor morgendagens tur skal gå oppover i brefallet. Men, i dag er det padling som gjelder. Kajakkene glir raskt innover vannet. Hele tiden ligger breen fremfor oss. Som en magnet drar den oss innover i maleriet.

«Tommelfingerregelen er at man skal holde en avstand som er tre ganger så stor som brefrontens høyde. Da får man tid til å reagere når bølger som inneholder is etterfølger store kalvinger.»

GOD GJENG: 14 padlere fra Bergen på padletur ved Folgefonna.
GOD GJENG: 14 padlere fra Bergen på padletur ved Folgefonna.

Før vi når helt inn mot brefronten oppdager vi en samling av isflak som flyter langs land. Vi er klar for det første møtet med isen! Geir er klar i sin uttalelse:

– Denne padleturen ligner bare ingenting av det man ellers møter i kajakkhverdagen!

Han har helt rett.

Visst har vi padlet på ferskvann med et tynt islag som knekker under kajakken. Visst har vi vinterpadlet på sjøen når små bukter har frosset. Men det er jo bare barnemat!

Å dra kajakken fremover med hendene fordi passasjen mellom bre-isen er for trang til å bruke åren, kikke inn i små asurblå isvinduer, gi gass og padle oppå flate, tykke isflak. Det gjør den tynne isen der hjemme til skamme!

«Du må kjenne din besøkstid. Kommer du i juni, er du for tidlig ute. Kommer du i oktober, kan det være for sent.»

Breen kalver rett i vannet. Store og små stykker med azurblå is flyter fremfor brefronten. Rundt hundre meter fra brefronten er det en liten rekke med små holmer. Disse holmene lager en naturlig barriere for mesteparten av bre-isen. Her finner du is i alle tenkelige blåtoner, i alle størrelser og fasonger.

IS TIL ALLE: Å beskue breen fra kajakken er stilig, men det er enda mer spennende å bevege seg på.
IS TIL ALLE: Å beskue breen fra kajakken er stilig, men det er enda mer spennende å bevege seg på.

Hvor nært brefronten kan man egentlig padle?

Tommelfingerregelen er at man skal holde en avstand som er tre ganger så stor som brefrontens høyde. Da får man tid til å reagere når bølger som inneholder is etterfølger store kalvinger. Akkurat nå hersker idyllen foran brefronten. Flatt vann, ingen turbulent smeltevannselv, ingen knaking i breen. Likevel, man kan aldri vite med brefronter. Denne brefronten flyter på vannet og man tenker umiddelbart på at den er stabil i motsetning til breer som ligger i sjøvann og påvirkes av flo og fjære. Men, vannstanden i Insta Mosevatnet reguleres på grunn av kraftproduksjon og kan variere med opp mot tyve meter.

Noen av oss kan bare ikke få nok av ispadlingen. Alle de gode følelsene fra fjorårets padletur på sørvest-Grønland velter tilbake. Det er fantastisk for oss å ha funnet frem til Norges lille stykke Grønland. 

LES OGSÅ: Norske padleperler - Ytterst i Lofoten

Omsider samles vi på de små holmene foran bretunga. Stormkjøkken hentes opp fra kajakklukene, kyllingfilet varmes og om litt er det klart for varm lunsj. Med en overbevisende vinterbader med i turfølget ender det faktisk med at en liten gruppe hopper uti. Å padle og bade i Insta Mosevatnet kommer til å bli en tradisjon!

Kystnære Folgefonna er spesielt følsom for global temperaturstigning og høyere havtemperatur fordi den ligger midt i banen for vestavindsbeltet. En vanlig vinter kan det ligge 14 meter snø oppe på Sørfonna, og det er noen av disse meterne vi ser på toppen av brefallet, der vi søndag morgen atter glir innover vannet. I dag smiler vi litt ekstra, for denne gangen ligger det isøkser og stegjern på kajakkdekket.

inste mosevatnet
FRISKT: Bare å hoppe i det! Foto: Lailia Johanne Reigstad

Mens den vestre del av brefallet er uframkommelig på grunn av de store og dype sprekkene, ligger den østre delen og roper om å bli besteget. Denne delen har jevnt stigende is, og verken sprekker eller snøbroer. Vi velger å gå i taulag siden noen av oss ikke har vært på bre tidligere.

Litt pjolteris må skrapes vekk før innsetting av isskruer til mellomforankringene, men vi opplever fast og god is. For ikke å snakke om de fantastiske formasjonene å leke seg i med to tekniske økser!

To tredjedeler oppe i brefallet er det tid for lunsj. Mens vi sitter der og gomler på den gode, gamle matpakka drar Torbjørn frem stekepanna. Han har med røre hjemmefra. Klart vi skal ha pannekaker på breen!  

Solen skinner, og breen byr på formasjoner som minner litt om en sofa. Dermed blir vi sittende. Oppå breen. Inne i maleriet. Ingen vil hjem. 

Steder som Insta Mosevatnet finns det veldig få av i fastlands-Norge. Vi kjenner bare til Styggedalsvatnet og Kupvatnet ved Jostedalsbreen. Det er kort veg fra Bergen, men du må kjenne din besøkstid. Kommer du i juni er du for tidlig ute. Kommer du i oktober, kan det være for sent. Vannet ligger nemlig 873 meter over havet og forholdene er prisgitt høyfjellsklimaet.

Frem til midten av juni er vannet dekket av is, men begynner å tø opp i slutten av måneden. Da først er det padlebart om du vil inn de tre kilometerne til brefronten. Etter noen sommermåneder er snøen på bretunga smeltet vekk og breen trer frem i sine mange blå nyanser. Et unikt skue der man sitter i kajakken og føler seg bitteliten og svært heldig!

VISSTE DU AT...

Folgefonna til alle tider har vært gjenstand for spekulasjoner og mytiske fortellinger? For eksempel den at det skal ligge syv prestegjeld under breen? Det fortelles at de snødde ned som en straff fra høyere makter. I dag vet vi at Folgefonna skjuler store og dype innsjøer under isen. Dersom breen minker kan vannet i disse renne over kanten, slik at vann, is og stein velter nedover de bratte fjellsidene. Særlig bygda Måge ligger utsatt til.

VARMLUNSJ: En hyggelig overraskelse fra Torbjørn som sørger for pannekaker til alle.
VARMLUNSJ: En hyggelig overraskelse fra Torbjørn som sørger for pannekaker til alle.

Insta Mosevatnet

Hvor: Folgefonna er Fastlands-Norges tredje største isbre og består av tre separate breer, Sør-, Midt- og Nordfonna. Insta Mosevatnet ligger ved Sørfonna. Her kan du padle blant isfjell ved brefronten.

Når: Juli - oktober
Adkomst: Etter en mil på fylkesveg 40 fra Dimmelsvik, ta av til venstre og inn på bomfri kraftlagsveg mot Blådalsvatna. Totalt tre mil.
Overnatting: Telt ved vannet, eller overnatting i Rosendal.
Kart: Folgefonna Nasjonalpark 1:50 000

Publisert 11. august 2021 kl 08.30
Sist oppdatert 5. juni 2022 kl 00.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen