HIMMELSK: Klart vann, vakre omgivelser og fine steder å gå i land gjør Helgelandskysten til en perle for kajakkpadlere. Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 5 minutter
Det lysegrønne vannet er krystallklart og blikkstille. Med jevne mellomrom dras en padleåre gjennom det blanke havspeilet, og små bølger slår mot det tynne plastskroget. For hvert tak kommer kajakken jeg sitter i litt nærmere den hvite sandstranden foran baugen.
Vi har leid oss inn på Brasøya, et øyvær sørvest for Sandnessjøen med både ferge- og hurtigbåtforbindelse til fastlandet. Her er det både butikk og kajakkutleie – i tillegg til varierte padlemuligheter både utaskjærs og i skjermet farvann.
Fra Brasøya går en fin dagstur til Skogsholmen via Skålvær, øya med kirketårnet som gjør navigeringen enklere, og langs innsiden av Buaøyene. Etter omtrent 15 kilometer kommer du til Skogsholmen, og da er du halvveis til verdensarvøya Vega. På gode dager er det en fin langtur fra Brasøya.
Bortsett fra at vi må passe oss for hurtigbåten og fergen, møter vi knapt andre båter når vi er ute og padler. Mellom de 12 000 lysebrune flekkene på sjøkartene våre er det mange steder så grunt at kajakk er de eneste framkomstmidlene som ikke går på grunn.
Vi velger ruter der vi bare et par steder må padle over korte strekk med åpent hav. På noen av de lave, forblåste øyene står forlatte, ensomme hus uten le for vinterstormene. Som regel er det et ikke mer enn ett hus på hver holme.
Så følger noen kilometer med padling til en ny husklynge – og det som må ha vært nærmeste nabo den gang det bodde folk her.
Været på Helgelandskysten skifter fort, og turen kan ikke detaljplanlegges. Noen dager kan turmålet være Lånan og Sørvær langt ut mot havgapet. Andre dager pisker regnet hardt mot vindusruta eller teltduken.
Da gjelder det å ikke deppe over dårlig vær, men bruke regnværsdagene til fisking, kortspill og se sjarmen i hvite bølgetopper og ruskevær. Og skal du padle i mange dager, er det fint med noen hviledager eller dager der det er mulig å drive med andre aktiviteter. Flere av øyene på Helgelandskysten er perfekte for sykkelturer eller fjellturer.
På drømmedager er det likevel padlemulighetene som får fullt fokus.
– Skal vi ta et bad, er det en som sier når vi drar kajakkene opp på en kritthvit sandstrand øst for Brasøya. Sola står høyt på himmelen. Den lille øya i Nord-Norge minner om et sydhavsparadis.
Helt til vi stuper uti.
HAVPADLING PÅ HELGELANDSKYSTEN
HVA: Helgelandskysten består av 12.000 øyer. Øyriket strekker seg fra Rødøy og Nesna i nord til Brønnøysund i sør. Alle holmene og skjærene tar av for de største havdønningene. Vær likevel oppmerksom på at stri strøm og store tidevannsforskjeller (2,5 meter) kan gi vanskelige padleforhold.
Vind, strøm og værforhold avgjør etappelengden og padlemulighetene. Den eksakte ruta er derfor vanskelig å planlegge på forhånd. Langs store deler av Helgelandskysten er det mulig å padle innaskjærs, men på enkelte korte strekk er det åpent hav.
Da er det mulig å «jukse» med hurtigbåt, som er vant til å ha med kajakkturister. Sjekk også værmeldingen og planlegg turene etter den.
PLANLEGG DAGENE: En grei dagsetappe er rundt 15–20 kilometer. Etappelengdene kan dobles i medvind og halveres i motvind. Er du nybegynner, bør du uansett gå på et sikkerhetskurs før du drar. Da lærer du sikkerhetsrutiner og livsviktig sjøredning.
OVERNATTING: Det er et begrenset antall overnattingsmuligheter hvis du ikke vil ta med telt. Likevel er det fullt mulig å belage seg på en tur med innendørs overnatting, og på Vega (flere muligheter på Nes + Vega Havhotell), Skogsholmen, Husvær, Brasøy, Herøy og Dønna finnes rorbuer, hotell og små overnattingssteder.
Turistkontoret i Brønnøysund og Sandnessjøen har lister over mulighetene. Brasøy Sjøcamping er et godt utgangspunkt for fine dagsturer og anbefales på det varmeste. På Husøy ligger kajakksenteret Havnomaden der det er mulig å leie kajakk.
Husøy er i gangavstand (veiforbindelse) fra Brasøy Sjøcamping. I tillegg til Havnomaden har Tømmervika Opplevelsessenter på Offersøy. Base Camp Vega er utgangspunktet for de beste opplevelsene, som har flere aktiviteter og forskjellige typer overnatting å tilby.
REISEN DIT:Reis Nordland, det er den mest oversiktlige og brukervennlige siden med buss, ferje og hurtigbåtruter. Fra regionsentrene Brønnøysund og Sandnessjøen går det flere ferger og hurtigbåter til øyene lenger ut langs kysten. Starter padleturen i nærheten av Brønnøysund og ender i Sandnessjøen (eller omvendt), er Hurtigruta en fin måte å komme tilbake til utgangspunktet på.
Widerøe flyr til begge byene fra Trondheim, Bodø og Oslo. MS «Thorolf Kvedulfsøn» trafikkerer strekningen mellom Sandnessjøen og Vega. Hurtigbåten stopper blant annet på Husvær, Brasøya og Skogsholmen.
Helgelandske har også ruter til Dønna, Lovund og Træna – lenger nordvest på Helgelandskysten. Transportselskapet trafikkerer også bilfergen mellom Søvik (på fastlandet sør for Sandnessjøen) og Brasøya.
Torghatten Trafikkselskap (www.tts.no) har ferge fra Horn (på fastlandet nord for Brønnøysund) til Ylvingen («Himmelblå»-øya) og verdensarvøya Vega.
MER INFORMASJON: Se også Visit Helgeland og Visit Vega
VERDT Å VITE HVIS DU VIL PADLE PÅ HELGELAND
• Ilandgåing på noen øyer og skjær er forbudt i hekkesesongen for fugler.
• Planlegg innkjøp av matvarer, for noen butikker stenger tidlig.
• Alle ruter for buss, tog og ferger/hurtigbåter kan søkes opp på 177.nordland.no
• Ferger og hurtigbåter tar kajakker ombord.
• Ta kontakt med Visit Helgeland for mer info
KAJAKKUTLEIE I HELGELAND
For å kunne leie kajakk må våttkort. Noen steder kan du ta våttkort-kurs eller teknikkurs på forespørsel:
Helgeland Kajakk, Nesna
Topcamp Havblikk, Nesna
Rana Spesialsport, Mo i Rana
Hav og Fritid, Nesna
Meløy Adventure
Seløy kystferie, Herøy
Tømmervika opplevelsesenter, Sandnessjøen
Støtt Brygge, Meløy
RiverNorth Rafting, Trofors
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.