SJØGROTTENE PÅ VÆRØY: – Det er som å komme inn i en foruindringsverden, forteller Kristoffer Vandbakk, som var på tur med venner.
Lesetid: 4 minutter
Grottepadling er langt fra noen utbredt aktivitet, og selv for en erfaren padler som Kristoffer Vandbakk beskriver turen som å komme inn i en forundringsverden.
Hver sommer holder han kurs i hendelseshåndtering for kajakkpadlere gjennom ISKGA(International Sea Kayak Guide Association), i tillegg til at han arrangerer og guider padleturer i Lofoten.
– På yttersiden av Måstadfjellet helt sør på Værøy er det mange grotter. Det spesielle er at det er flere store. Noen kan bare padles inn på høyvann. Noen er kjent av lokalbefolkningen, enkelte er mindre kjent. Noen har masse fugler inne i seg, mens andre har ikke det. Vi padlet inn i åtte ganske store grotter. Da vi var der skinte sola rett inn og da ble det veldig fin speiling av sollyset i grottetaket, forteller Kristoffer Vandbakk.
SE FILMEN!
Det er havet som har gravd ut disse grottene, og det er rullesteiner som fortsetter å grave fjellet ut videre.
– Det er liv der inne, og det er liv som tilpasser seg miljøet, med tang og krabber. Det er en skikkelig forundringsverden. Vi padlet inn i åtte ganske store grotter. Den største grotta er 100 meter lang inn, forteller Kristoffer.
Turen var sammen med vennene Heidi og Ken, og startet ved havna i Værøy sentrum. Grottene ligger omtrent en times padletur ut.
– Når det er flatt vann og lite vind, så er det for hvem som helst. Da er det åpent for alle som kan padle, så det man gjør, er at man setter ut kajakken i havneområdet i Værøy, og padler en times tid, så er man der.
Kristoffer var her for første gang i 2014, men det skulle ta noen år før han kunne padle inn i alle grottene.
– Tidligere har det vært for store bølger. Nå var det helt flatt. Det er alltid litt bevegelser og dønninger, men denne dagen var det meldt minimalt vind. Hvis det er meldt en halv meter eller mer, er det ikke sikkert man bør dra inn i disse grottene, forteller han.
Det er ikke så vanlig å padle inn i denne typen sjøgrotter.
– Det viktige er å padle baklengs inn, for da får man mest krefter om man må padle ut raskt. Da har man også oversikt over bølger som kommer inn. Å komme surfende på en bølge inn i en grotte er ikke noe du vil gjøre. Du bør også bruke hjelm om det er bevegelse i vannet fordi det er trangt. En person bør stå utenfor hvis det blir behov for å få deg ut om du trenger å bli taua ut. Kanskje blir det svømming i verste fall. Denne gangen var det helt flatt og vi hadde ikke behov for å padle baklengs, forteller den erfarne padleren.
– Det er en skikkelig oppdagelsestur, og generelt gir det et veldig inntrykk å være her, alle sansene blir stimulert. Er det fugler der inne, lukter det ganske stramt, i tillegg til at det er et enormt spetakkel. Når det er bevegelser i havet, er det klukkelyder og sjøsprøyt. Lufta er mye fuktigere og kjøligere der inne, i tillegg til at det er mørkt. I tillegg gynger havet, samtidig som det er trangt. Du beveger deg opp og ned inntil fjellveggene.
Måstadfjellet naturreservat er et lite naturreservat på Værøya i Lofoten, med internasjonalt vern gjennom ramsar-konvensjonen. Et viktig hekkeområde for fuglefjellarter som lunde, lomvi, alke i tillegg til sjøfugler som tjeld, teist, gråmåke og svartbak.
Hvordan reagerte fuglene på nærværet til dere padlerne?
– Fuglene var tre til syv meter over oss, og de ble bare sittende. De har sin egen dynamikk og lot seg ikke merke av oss. Det virker som om det er når det kommer andre fugler inn at det fort oppstår spetakkel, forteller Vandbakk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.