Mange blå hindrer ikke hardhausene fra å dra til de kaldeste stedene, og noen er mer glad i kalde polarnetter enn sydenvarme. 
Du trenger ikke være en polarhelt for å dra nytte deg av deres triks. Her får du dem på rekke og rad! 

Erling Kagge
Første som gikk alene til Sørpolen, første til Nordpolen uten assistanse sammen med Ousland.

Annonse

Har du noen tips til de kaldeste dagene?
– Pass på å ha nok luft mellom og i selve plaggene. Sko, sokker, lue, votter og undertøy. Jeg anbefaler undertøy som er lett vevet, eller har helsetrøyevev. Det er som å ikle seg en sentralfyr. Sørg for å ikke bli for varm så du svetter, og ikke for kald så kulda setter seg, men forsøk å holde en jevn temperatur ved å lufte, og å ta av og på plagg underveis. Bor du i telt så vær nøye med å børste av all fuktighet fra klær, telt og sovepose.

Du har jo gitt ut bok om å imponere på et stormkjøkken, hva kan du anbefale til turmat på en vintertur?
– Favoritten er rikmannsshamballa, som er en risbasert rett med skalldyr, pølse, kylling og forskjellig krydder. Det er en fordel å forberede det man kan av maten hjemme om man skal lage alt på stormkjøkken. Jeg tror jeg siterer Nansen her:

«Seier venter den som har alt i orden,
- hell kaller man det. Nederlag er en
absolutt følge for den som har forsømt
å ta de nødvendige forhåndsregler i
tide - uhell kaller man det.»

Cecilie Skog

Sist (kjente) tur: På ski gjennom Antarktis

Hvordan holder du varmen på tur?
– Når jeg sover har jeg på meg så lite som mulig, sjelden mer enn et lag med ull. Men lue og hals er smart. Jeg klarer ikke å ha på meg ullsokker, får helt klaus og har varme tær, men noen foretrekker jo det. Om du fryser på hendene når du er ute og går på vinteren er det smart å tenke på å ha korte nok staver. Har du for lange er det vanskeligere å få nok varme ut i hendene. Et annet triks er å legge hendene på magen når du tisser, så varmer du de litt opp samtidig.

Hvor vil du anbefale å reise for å oppleve den første vinterskituren?
– Jeg mener det bare er å gå ut fra huset ditt der du er, det er jo vinter stort sett overalt. Etter at jeg flytta til Oslo har jeg også «oppdaget» Nordmarka, Østmarka, og alt rundt byen, og det er jo helt fantastisk. Om du skal på lengre turer er jo Hardangervidda fin, lett å gå, og det er ikke så langt til nærmeste DNT-hytte som backup.

Randi Skaug

Siste (kjente) tur: Ama Dablam

Har du et tips til vinterturen?
– Har du vått tøy, for eksempel sokker og votter, kan du tørke det i soveposen. Og da mener jeg ikke å krølle det sammen og legge det nederst, det fungerer ikke, men tørk det på kroppen. Jeg legger det inntil kroppen, og har undertøyet utenpå der igjen. Sokker putter jeg for eksempel over skuldrene. 

Har du et tips til et sted å dra på vinterskitur?
– Skal du ut på en av dine første vinterturer ville jeg valgt et skogsnært område. Du finner snille områder for eksempel ved Trysilområdet, eller Lillehammer, der det ikke er altfor barskt fjell. Hedmark, og Nordmarka rundt Oslo er også flott. Kommer du for høyt opp blir det fort vindutsatt, og det krever me

r erfaring og kunnskap. Hva med helgetur til Norefjell, med Høgevarde i nærheten for eksempel!

Børge Ousland

Sist (kjente) tur: Med seilbåt gjennom Nordvestpassasjen

Har du noen smarte tips for å holde varmen på de kaldeste vinternettene?
– Det er lurt å ha med en plastflaske på ca en liter, med god kork og som tåler varmt vann. Varm opp litt ekstra vann om kvelden og ha på flaska, legg flaska nede ved tærne eller på brystet. Deilig og varmt. Når vannet blir nedkjølt er det bare å helle det over på en termos. Noen ganger fryser jeg på nesa om natta, fordi man ofte puster gjennom nesa når man sover, og da vil den bli nedkjølt. Jeg har kuttet til en ansiktsmaske som bare beskytter nesa slik at jeg isolerer den litt ekstra på kalde netter.

Hvor vil du anbefale å reise for å oppleve den første vinterskituren?
– Det er veldig fint å dra ut en langhelg det er fullmåne. Er det klarvær får du noen fine naturopplevelser. De klassiske stedene er jo Hardangervidda eller Finnmark, men skogstraktene mot Sverige, på begge siden av grensa byr også på gnistrende og kaldt vinterføre. Fordelen her er at man i tillegg har ved tilgjengelig for å fyre seg et godt bål.

Sigrid Henjum

Fast turmatskribent i UTE, padlet kajakk rundt Sør-Georgia, og går stadig vekk en tur over Grønland.

Er det noe du alltid har med til maten?
– Potetmos har jeg ganske ofte med, den er bra til å ha oppi krydder og hvitløk, og da kan man lage den ordentlig god. Pølse, eller tørka kjøtt er godt å ha med til å lage gryterett, eller man kan ha spekemat til en god stappe. Jeg har alltid med hvitløkspulver og litt krydder, også må man huske nok smør. Noe som er fantastisk godt som snacks til langtur, er tørrfisk, med et lag med godt smør og salt oppå. Nydelig!

Har du et smart tips for å ikke fryse på turen?
– Det er litt psykisk godt å ha med sånne varmeposer man får kjøpt på sportsbutikkene, å ha med noen sånne. Da kan man legge de på pulsåra på håndleddet eller i votten for å få opp varmen. Også selvsagt prøve å holde ting tørt.

Har du et tips til et sted å dra på vinterskitur?
– Jeg ville gått innover til Fondsbu og Eidsbugaden i Jotunheimen, der finner man både flatt og oppoverbakker alt etter hva man vil. Deler av vinteren kan man også gå innom hytter om man holder på å fryse i hjel.