Finnes det noe mer irriterende enn å trekke på et gnagsår i fjellet? Her får du våre beste tips så du slipper unna – og sju råd når gnagsåret har oppstått.
SOM PESTEN: Gnagsår kan ta knekken på en ellers fin tur i fjellet. Derfor er det viktig at du vet hva som skal gjøres for å unngå at de i det hele tatt kommer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lesetid: 3 minutter
Skikjører Tiril Sjåstad Christensen får et gnagsår-problem, og spør toppturekspert Stian Hagen:
– Jeg sliter litt med et punkt på foten som gir meg gnagsår. Også har jeg alltid lurt på om jeg burde teipe før det oppstår, eller vente til jeg får det? Jeg vet at det kommer, sier Tiril.
– Nei, nei. Du må teipe med en gang. Hvis du alltid får gnagsår på helen er det bare å teipe det. De kan det hende at du unngår det i det hele tatt. Kjente problemområder for gnagsår teiper du før turen, så er det bare å la teipen sitte på, forhåpentligvis hele turen, svarer Hagen.
For å unngå gnagsår er det en del ting du kan gjøre:
Klipp tåneglene
Tilpass støvlene ordentlig
Teip eller ta på gnagsårplaster før start
Skaff deg noen skikkelige sokker. Det finnes også gnagsårsokker, om du ofte er plaget.
Hvis du kjenner at det begynner å gnage et eller annet sted, er det mye bedre å stoppe opp med en gang og ordne opp i det. I stedet for å la det surre og gå til det blir et problem.
Det er kanskje litt vanskelig å stoppe på turen, fordi de andre må vente. Men det er bedre å få ordnet med en gang i stedet for å vente til det blir et stort problem.
Da bruker du enda mer av gruppen sin tid
7 gode tips hvis du først har fått gnagsår på turen:
Ta en vurdering på om du skal fikse det. Det er forskjell om om du snart er hjemme fra dagsturen eller om det er mye igjen, eller om du for eksempel er midt i Høgruta i Jotunheimen.
En rask metode å avlaste helen vil være å variare helløfteren, slik at du flytter på presset.
Du kan lage en dampsperre og øke friksjonen mot gnagsåret ved å tre på en plastpose utenfor sokken, så en tynnere sokk utenfor deg igjen. For eksempel en nylonstrømpe. Pakk den med i førstehjelpsskrinet ditt.
Du kan også teipe gnagsåret mens du er på tur. Prøv å få området som skal teipes rent. Bruk gjerne en spritserviett, evt vann eller snø. Tørk godt før du teiper. Svette føtter vil slippe limet fort.
Unngå lim fra teipen direkte på såret. Prøv å lage en smultring av noe mykt, som for eksempel en kompress, men ikke la det bygge for mye.
Er blemma intakt, så lar du den være.
Skal du videre og du kjenner at det banker i såret eller at behandlingen ikke kommer til å holde en dag til, så bør du stelle gnagsåret. Legg inn øyesalven Rosenstrøms favoritt i førstehjelpen din. Den kan roe ned såret om det viser tendenser til infeksjon eller blir rødt.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.