I den fjerde episoden av Villmarkingen går marineoffiser Matt Skuse gjennom 10 ulike metoder å sette opp en tarp eller presenning. Variasjoner med ulik høyde og vinkling gir duken et bredt spekter av bruksområder. Med rett metode kan en presenning til og med erstatte et telt. Hendige knuter og andre fiffige knep får du med på kjøpet. 

En presenning gir god beskyttelse mot regn og sol, men også mot vind og snø. De fleste presenninger tåler ikke gnister, så du bør være litt forsiktig ved bålet. Flere fordeler er at de veier betydelig mindre enn et telt, de er mer fleksible, men de gir ikke helt samme beskyttelse mot vind og regn som et telt, og ikke mot mygg..

Annonse

Hovedsakelig er det tre måter å sette opp en tarp på: 

  1. Høyt opp, slik at du kan stå under og får et beskyttet arbeidsområde. 
  2. Lavt nede, slik at du får en løsning litt som et telt.
  3. Midthøyde, slik at du får et godt kompromiss mellom plass og beskyttelse.
slik setter du opp tarp

Matt Skuses tips om god utnyttelse av presenning eller tarp:

1. Du kan sette opp presenningen direkte på bakken som et lite telt. Du får ikke veldig mye plass, men det holder.

2. Du kan sette opp duken som et telt, men med åpning i begge ender. Da får du også mye beskyttelse, men litt mer plass.

3. Du kan også bruke presenningen til et helt annet formål, som her: Å samle regnvann. Ved å plassere en stein i et hjørne, får du strukket duken i vinkel og ledet vannet dit du ønsker. Sett en kopp i det hjørnet du leder vannet til.

4. Å feste presenningen høyt oppe slik at du har ståhøyde under den gir en god del beskyttelse og samtidig god plass til å jobbe eller lage mat. Du får god beskyttelse fra sol og regn, men er relativt utsatt for vind.

5. Pass på at du ikke har slark i duken. Hvis duken ikke er godt strukket får du trøbbel når det regner mye. Derfor må du stramme skikkelig når du setter opp duken. Fest tauene rundt trestammer med knuter som ikke sklir men likevel er lette å justere og lette å løsne. Ved å feste presenningen i mellomhøyde får du et godt kompromiss mellom beskyttelse, mye bevegelsesrom og rimelig god beskyttelse.  

6. Setter du opp presenningen i vinkel, diagonalt mellom to trær og med festepunkter til høyre og til venstre, får du litt mer lengde ut av duken. Denne metoden egner seg godt hvis du for eksempel skal sette opp beskyttelse for en hengekøye. Igjen er det viktig at du får strammet duken godt, slik at den ikke sægger og skaper trøbbel hvis det begynner å regne. Brett den ene delen av presenningen til side og fest den til et tre hvis det ikke regner, og brett den tilbake hvis det regner.

7. Bygg-presenninger er fine saker, men sammenliknet med de som er laget for tur- og villmarksbruk kan de være litt vanskelige å få festet og strukket godt. Det er flere måter å fikse det på, men jeg liker å bruke en liten stein som jeg legger i hjørnet på duken, bretter godt rundt og så setter jeg en strikk rundt den eller knyter et tau med en åttetallsknute, og vips har du et ankerfeste i hjørnet av byggepresenningen.

8. Du kan feste presenninger med strikk eller tau. Strikker er mer elastiske og gjør det lettere å få strukket duken godt, men de kan være litt farlige i bruk hvis de slipper, for da kommer de i full fart. Tau er tryggere på den måten, og med en liten øyekrok får du strammet litt ekstra og strukket duken godt.

9. Er du veldig nøye på leirområdet og vil ha litt ekstra beskyttelse mot fallende kvist og kvast og kongler, så kan du sette opp et ekstra tau mellom to trær og legge en pressing over tauet. 

10. Det er lov å improvisere, så du trenger ikke kjøpe en presenning som er laget spesifikt for tur- og villmark. Det finnes masse gode stoffer på markedet, både vanntette og ikke vanntette, som gir god beskyttelse og egner seg glimrende som presenning..

Skjermbilde 2018-10-28 kl. 10.50.03

Se alle episodene av serien Villmarkingen her.

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte. Les UTEs intervju med Matt Skuse