SYSTEM I ROTET: Ved etablering av camp er det mye utstyr som tas ut av pulkbagger og som plutselig ligger løst. Det skal ikke mye vind til før tingene flyr avgårde. Fest alt løsøre (og ikke minst teltet!) før du begynner riggingen. Foto: Maria Philippa Rossi
Lesetid: 3 minutter
På vintertur kan våte klær være en utfordring. Snøsmelting, kondens i teltet eller svett tøy etter en dag på ski kan legge en demper på stemningen. Men når minusgradene gjør alt dypfryst, hvordan skal du få ting tørt igjen?
I utgangspunktet kommer du langt med å prøve å unngå å bli våt. Hvis du bruker Nalgene-flaske som varmeflaske i soveposen, sørg for at den er godt skrudd igjen før du legger den nedi posen.
Om du har gått deg varm og svett i løpet av dagens tur, kan du bruke den siste etappen før du skal slå leir til å roe ned tempoet, lufte godt, og få småsvette klær til å tørke på kropp.
Skinner sola?
Sol, sol kom igjen, sola er min beste venn. Selv om det er kaldt, er sola en effektiv og naturlig måte å tørke ting på.
Særlig utpå våren kan sola omgjøre teltet til en aldri så liten bakerovn, og teltet kan fungere som et alternativt tørkestativ.
Om du har med et lite stykke hyssing kan du lage en tørkesnor mellom to trær, eventuelt sette alle ingeniørkunstner på prøve og få to staver til å bli stående under vekten av klestørk mellom seg.
Det er ganske vanlig, men det finnes også mange meninger om, å tørke klær inne i soveposen i løpet av natten er lurt eller ikke.
Hvis det er veldig kaldt kan du få utfordringer med å holde varmen på grunn av det fuktige tøyet, og om du har en dunpose kan fukten gå inn i sovepose og gjøre at dunen kollapser.
Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.
Lufttørk soveposen
Uansett om du har brukt soveposen til å tørke klær eller ikke, luft den godt hver morgen før du river camp for å unngå at isolasjonsevnen taper seg over flere dager på tur.
Vreng og heng soveposen over ytterteltet mens du gjør unna kaffekoppen og morgenstellet.
Lag på lag-prinsippet gjør tørking av klær enklere. Om du har to tynne ullgensere, tørker de raskere enn én tykk genser.
Flere lag kan også bidra til at du bedre klarer å justere temperaturen underveis på tur, og kanskje unngår å bli svett i første omgang.
Tørkesnor i teltet
Mange telt har oppheng for tørkesnor inne i teltet. Om du sørger for god lufting, så er det håp om at klærne er litt mindre våte neste morgen. Husk hyssing/tørkesnor!
Snøsmelting inne i teltet generer mye fuktighet, så sørg for god utlufting under matlagingen. Om du kosefyrer utpå kvelden kan det få opp varmen så det er enklere å tørke ting. Pass på brannfaren og ikke heng klær over åpen flamme, og sørg for god lufting for å unngå kullosforgiftning.
Hvis klærne fortsatt er fuktige neste morgen vil du mest sannsynlig tørke dem ganske effektivt på kroppen, selv om det der og da er ganske ubehagelig å ta på fuktige og kalde klær. Men det gjør kanskje avmarsjen desto mer effektiv!?
Enten du har masse erfaring fra hvite vidder eller er en nybegynner som skal ut på ditt første snødekte eventyr, er en grundig pakkeliste nøkkelen til en vellykket vintertur på ski. Med riktig utstyr og klær kan du nyte den kalde årstiden, uansett forhold, fullt ut.
Lær hvordan du pakker pulken din effektivt for en komfortabel og trygg opplevelse, enten det er en helgetur eller en lengre ekspedisjon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.