Hva er nordlys og hvordan oppstår det spesielle lysfenomenet? Må det være mørkt for at himmelen skal eksplodere i farger? Og hva er egentlig nordlysovalen?
HIMMELSK: Det er litt av en bonus å være på telttur når nordlyset opptrer over deg. Foto: Therese Nordman Andersen
Lesetid: 6 minutter
Nordlyset er synlig i Nord- Norge når mørket viser sin ankomst. Det er nordlysaktivitet hele året, men det er kun synlig for det blotte øye når det er mørkt. Nordlyset kan være synlig fra midten av august til midten av april.
Tidlig og sent i sesongen er det derimot svært få timer med mørke. I denne artikkelen får du vite mer om hvordan du kan øke sjansen til å få oppleve lysfenomenet over himmelen!
7 tips for å se nordlyset
1. Opphold deg under nordlysovalen, f.eks nord i Norge (selv om det er mulig i sør, også!)
2. Det må være mørkt
3. Det må være klarvær
4. Unngå lysforurensning
5. Oppsøk mørke omgivelser med god utsikt mot nord
6. God tålmodighet
7. Ha helst flere dager til rådighet
Desto flere antall timer det er mørkt, desto større sjans er det for å se nordlyset. Det er ofte høyest aktivitet av nordlys mellom kl 21.00 og 01.00, men nordlyset kan likevel dukke opp når som helst. Det er uforutsigbart og lekent.
Marcus Åhlund har mange års erfaring som nordlysguide i Tromsø. Han driver firmaet Explore the Arctic på Kvaløya og har jaktet på dette fenomenet i årevis.
Han er godt lokalkjent, og er ekspert på å finne klarvær. Han kjenner klimaet svært godt ved kyststrøkene langs Tromsø.
– Områdene rundt Tromsø er en ypperlig plass å se nordlyset. Nordlysaktiviteten her er svært jevn i området da Tromsø ligger midt i nordlysovalen, forklarer Marcus.
Han vil gi oss noen gode tips til hvordan vi kan få gode nordlys-opplevelser.
Utfordringen er å finne klarvær, for nordlyset kan danse under skyene uten at vi får ta del i showet.
Klarvær og mørke
Nordlyset kan vise seg når som helst på himmelen så lenge det er mørkt og klarvær. Men i noen sesonger er det topper i aktivitet, nemlig rundt vår- og høstjevndøgn.
Det trenger ikke være kaldt, for at man skal kunne se nordlyset. Derimot kan kulda skape stabilt og fint klarvær, noe som absolutt er en fordel.
Vintermånedene med mørketid gir mange timer med mørke. På høsten er det vakkert å se refleksjonen av nordlyset i et speilblank fjellvann. Våren gir en god balanse mellom vakkert vinterlandskap med lys på dagtid, og tilstrekkelig antall timer til nordlysjakt på natta.
Midtvinters, spesielt før mørketiden kommer for godt og når sola vender tilbake, vil man få et fantastisk flott lys på himmelen ved soloppgang- og nedgang. Eksakt når mørketiden starter og slutter, beror på hvor langt nord du befinner deg. Når du bør reise avhenger av hva annet du ønsker å gjøre i området.
Hvor kan du se nordlyset?
Nordlyset er vanligst å se i et belte på omkring 2000 km fra den magnetiske nordpolen. Nordlys-ovalen, som den og kalles, strekker seg gjennom Nord-Norge, de nordlige delene av Sverige og Finland, gjennom Sibir, Alaska og det nordlige Canada, og videre til det sørlige Grønland og Island.
Her til lands er det vanligst å se nordlyset i Nord-Norge, men ved svært høy aktivitet, kan det og være godt synlig langt sør i landet vårt.
Hvordan oppstår nordlys?
Solen sender ut solvind bestående av ladede partikler, elektroner og protoner. På sin vei mot jorden, kolliderer solvindene med jordens magnetfelt. Når solvindpartiklene treffer partiklene i jordas atmosfære, oppstår et energiutbytte på grunn av kollisjonen mellom dem.
Den frigjorte energien resulterer i et lys. Når dette skjer i stor skala, oppstår nordlyset. Solvinden har vanligvis en hastighet på rundt 400 km/s og når jorda etter tre dager.
Sola har også jevnlige solstormer. Da slippes store mengder energi ut fra sola. Kraftige geomagnetiske stormer kan komme opp i en hastighet på 8 millioner km/t og bruker 20 timer før den når jorda. Dette kan føre til svært kraftig nordlys, som også kan ses utenfor nordlysovalen.
Fargevariasjoner
Den vanligste fargen vi ser av nordlyset er grønn. Denne fargen kan sees når solpartikler reagerer med oksygen i høyder mellom 100-250 km. Når nordlysaktiviteten er høy, ser vi ofte rosa og lilla farger. Disse fargene oppstår når solpartikler reagerer med nitrogen, vanligvis i omtrent 100 km høyde.
Rødt nordlys kan sees når solpartikler reagerer med oksygen i større høyder, vanligvis over 250 km. Hvert ellevte år går solen inn i en periode med solmaksimum med mange store solflekker og høy solaktivitet.
Solflekkesyklusene har imidlertid liten innvirkning på nordlyset i områder som ligger i nordlysovalen, der vil det være jevn nordlysaktivitet uansett. Det som derimot skjer er at nordlysovalen strekker seg lenger sørover i denne perioden.
Variabel aktivitet på nordlyset
Nordlysaktiviteten varierer i stor grad. Noen dager kan man så vidt skimte en grønn stripe i horisonten i nord. Andre dager danser nordlyset som flakkende bølger på himmelen. Da kan du se både grønt-, rødt- og lilla fargespill, og aktiviteten er både høy og jevn over flere timer.
Et vakkert maleri som dannes på himmelen over deg. Nordlyset er ofte først synlig i horisonten i nord. Dersom aktiviteten øker, stiger nordlyset og du vil kunne se det rett over deg på himmelen. Nordlyset bygger seg ofte opp og kan eksplodere i et skikkelig klimaks.
Aktiviteten kan komme og gå, og et fantastisk lysshow kan være over på bare få sekunder. Plutselig kan det eksploderer igjen med et fantastisk dansende fargespill. Andre dager oppfører nordlyset seg roligere. Det kommer og går, men når aldri noe stort klimaks. Men du vil likevel få se et flott grønt teppe som ligger over himmelen.
Stillheten fra naturen og skarpheten fra en skyfri stjernehimmel, er aldri å forakte.
Vær tålmodig
Det gjelder å være mange timer utendørs, ha god tålmodighet og varme klær! Dersom du ønsker å se nordlyset, anbefales det at man er i områder over flere dager. Kanskje opptil fem dager. Da øker mulighetene til å se variert nordlysaktivitet og for å treffe på klarvær. Et nordlysshow kan som sagt være over på bare få sekunder, så du bør være på våken når det først dukker opp.
Ta med deg litt varm drikke og vær beredt. Du har aldri noen garanti for hvordan kvelden vil se ut, eller om aktiviteten vil forsvinne eller øke. Det finnes forskjellige telefon-apper som gir nordlysvarsel. Marcus forklarer at dette er ganske uforutsigbart og ikke helt til å stole på.
Ofte opplever han at den meldte nordlysaktiviteten ikke stemmer med hva som er varslet å komme.
– Det aller beste er å dra ut i mørket, og prøve lykken uansett hva apper og værmeldinger sier, forteller Marcus.
Kan man se både nordlys og fullmåne?
Mange lurer på nettopp det og det gjør det helt klart. Månelyset kan være til god hjelp dersom du er en ivrig fotograf, da lyset fra månen vil kaste lys på landskapet omkring.
Det man derimot bør unngå er å være i områder med lysforurensning, gatelys eller lignende. Reis ut i bekmørket. Ut i skogen eller opp på fjellet. Da vil du se både stjernene, oppleve stillheten og nordlyset vil kunne vise seg tydelig for deg.
Du vil selvsagt kunne skimte nordlyset i byen også, men med mye kunstig lys, vil dette forstyrre, og kontrastene på himmelen blir ikke like tydelige.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.