Hva med å bytte ut teltet eller hytta med en snøhule i løpet av vinteren? Snø er faktisk ett av de best isolerende materialene du har tilgang til på tur.
SNØHULE ELLER IGLO: To spennende boliger i snøen. Både snøhule og iglo egner seg best når du har litt tid, og hvis du har lyst til å prøve en annerledes overnatting utendørs om vinteren. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lesetid: 4 minutter
Selv en litt dårlig bygd snøhule isolerer mange ganger bedre enn et telt, og har du gjort en god jobb med konstruksjonen din kan du få plussgrader selv om gradestokken på utsiden er langt nede på den blå siden.
En annen fordel er at snøen også isolerer lyd, det vil si at selv om det blåser storm på utsiden kan det være helt lydløst inne i snøen.
Utstyr som er lurt å ha: Snøspade, søkestang og snøsag.
1. Finn et egnet sted
Skal du bygge en litt stor snøhule trenger du en skavl som er opp mot – men på grunn av rasfare ikke høyere enn – 5 meter. Dybden avhenger av antall personer som skal sove der, sett av cirka en halvmeter til ytterveggen og regn deretter antall personbredder innover. 2-3 meter er ofte bra. Det anbefales å bruke en søkestang for å være sikker på at hele området du skal grave i har riktig dybde, det er utrolig kjedelig å møte på en stor stein etter en times graving.
TIPS
Skjær allerede nå ut noen store blokker som du kan bruke til å tette inngangen med når hulen er ferdig. De bør være litt bredere enn inngangen. Gjør du dette tidlig i byggeprosessen rekker de å herde før du får bruk for dem.
2. Lag en (eller to) innganger
Tegn opp inngangen på skavlen for å få et utgangspunkt for gravingen, denne bør være omtrent ståhøyde og skulderbredde til den største som skal sove der. Der er en fordel å starte høyt opp i skavlen slik at det blir lettere å måke snøen vekk fra inngangen, men pass på at det blir en meter igjen til taket på hulen.
Tips: Lager du to innganger går gravingen av hulen raskere. Den ene gangen er hovedgangen som du skal bruke til å komme ut og inn, den andre er en gravegang som gjør at flere kan bidra i gravingen, men som du tetter helt når gravingen er ferdig. To innganger gjør at selve gravingen går raskere, men krever også mer arbeid. Hvis det ikke haster med å få hulen klar kan det være andre ting som er bedre å prioritere, for eksempel vannhenting/snøsmelting eller matlaging.
3. Grav!
Grav en gang rett innover med samme form som inngangen, behold ståhøyden helt til det er en liten meter igjen til der du ønsker innerveggen av hulen. Det siste stykket innover kan du begynne å lage en benk i samme høyde som du har tenkt å ha sovebenken.
Denne lille benken er fin til å ha utstyr eller kan fungere som et kjøkken, samtidig sparer du deg for litt graving.
4. Grav mer!
Når du har gravd ferdig gangen begynner du med selve «soverommet». Bredden her bør være tilsvarende de liggeunderlagene som skal være med, pluss 10-20 centimeter på hver side slik at ingen trenger å ligge helt inntil snøen.
Sovebenken skal ligge høyere enn inngangen (etter atdere har tettet mesteparten av inngangen, se neste punkt), samtidig må den ikke være høyere enn at alle lett klarer å komme seg opp på den. Rundt en meter er et godt utgangspunkt.
Veggene og takket på hulen bør ha en kuppelform slik at den både blir solid og romslig – dette er viktig!
TIPS!
Bruk god tid på å «pusse» taket så slett som mulig. Blir det masse små kanter kan du risikere at det begynner å dryppe i løpet av natta.
5. Grav igjen
Når alt inne i hulen er på plass er det på tide å tette igjen inngangen. Her bruker du de blokkene du lagde helt til å begynne med til å legge over inngangen. Du må i hvert fall tette igjen så mye at øvre del av inngangen er lavere enn sovebenken.
Ønsker du å bevare mest mulig varme tetter du helt igjen, men det er ok å beholde en krypeutgang hvis du føler at en helt tett hulle blir litt klaustrofobisk.
Når du er ferdig med å legge på blokker kaster du på løssnø for å gjøre den enda tettere. Lag et luftehull ved å stikke en stav gjennom taket/inngangen.
TIPS!
Husk å ta inn det meste av utstyret du trenger inn i hulen før du tetter den. Ski og annet utstyr setter du opp i snøen på utsiden slik at det ikke snør ned og andre lett kan finne dere om hulen/inngangen skulle rase.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.