/ Sykkel

Kledd for vintersykling

Skal du sykle gjennom hele vinteren, kommer du langt med kombinasjoner av klær du allerede har, og noen nøkkelplagg. Utstyrsredaktør Øyvind Aas gir sine tips.

Sist oppdatert 5. desember 2018 kl 15.24
KLEDD FOR VINTERSYKLING: Det skorter ikke på klær og utstyr for å holde hjula i gang, også på vinterstid. Foto: Sjur Melsås
KLEDD FOR VINTERSYKLING: Det skorter ikke på klær og utstyr for å holde hjula i gang, også på vinterstid. Foto: Sjur Melsås

– Jeg kjøpte mine første terrengpiggdekk vinteren 1998 og har siden da drevet med vintersykling både i terrenget, til jobb og langs grusveier hver vinter. Noen erfaringer har vært litt dyrkjøpte i betydningen forfrosne fingre og tær, forteller Øyvind. 

Når du skal sykle i vind og vær, betyr klesvalget litt. 

– Innerst har jeg en tynn ulltrøye fra snobbemerket Rapha. De er kun 150 g/m2 og dermed tynnere enn de fleste andre ulltrøyer på markedet. De er litt dyre, men varer lenge hvis du vasker dem pent. Du trenger heller ikke å vaske dem etter hver tur.

 

• Foret sykkelshorts er overraskende digg i kulda. Den isolerer på lårene, rumpa, foran skrittet og oppover ryggen.

Pearl Izumi sin P.R.O Thermal bib er passe tjukk og passe lang.

 

• Isolasjonstrøye mellom undertrøya og yttertrøya fungerer også som en miniryggsekk ved at rygglommene kan brukes til tørt skift og lommemat.

Trøya fra La Passione er tettsittende, ganske tjukk og har gode lommer på ryggen.

 

• Bontragers tjukke Velocis S2 tights er vindtett og ikke så trang at den hemmer bevegelse. Den har heldigvis ikke egen skrittpolstring.

 

• Knestrømper i ull er skikkelig digg i kulda. Da holder du deg varm opp til kneet uansett.

I tillegg holder de varmen når du blir våt eller svett. Giro sine tynne og lange Hightower-sokker er en ny favoritt.

 

• Vintersykkelsko er kanskje det viktigste enkeltplagget for å kunne sykle i dobbeltsifrede minusgrader.

Klassikerne fra Lake – MXZ 303 er tunge og ganske dyre, men er skikkelig varme til under minus ti. Jeg har lagt inn egne Specialized BG innleggsåler for å få den passformen jeg liker

 

• Tynn jakke gjør det lettere å regulere temperaturen enn en tjukk en. At den er vindtett er gjerne nok.

Craft-jakka er lettforet og lang nok på ermene. Samt har passe trang passform.

 

• En vindtett shorts utenpå tightsen er viktigere hvis du ikke har vintershorts innerst og skikkelig tjukk vintertights.

En baggy shorts som også er vanntett holder deg tørr i rumpa hvis du plumper innom åpent vann på turen. Giro sin Havoc H20 er vanntett, men har rause lufteluker.

 

• Nødvest pleier jeg å ha i sekken på de riktig kalde dagene, eller på fra start på korte pendleturer på de kaldeste morgenene. Da blir terskelmila litt mindre.

Sweet sin Primaloft-vest kan vaskes hyppigere enn tilsvarende i dun og har sykkelvennlig passform.

 

• Under hjelmen bruker jeg oftest en merino-lue fra Rapha. Den tar liten plass, men holder godt på varmen.

I fjor oppdaget jeg Sweets kombinerte hals og finlandshette og ble solgt.

 

• Med Barmitts på styret kan jeg unne meg å sykle med tynne hansker som gir godt grep og gjør det enkelt å bremse og gire.

Å sykle helt uten hansker er dumt da du gjerne tar hendene ut av styremuffen nå og da for å drikke eller trykke på computeren.

 

• Briller er undervurdert når det kommer til isolasjon. Huden rundt øynene er tynn og forfryses lett. Bruk så store glass du kan, og gjerne i en lys farge slik at du også kan ha briller på i mørket når du sykler med lykt. Oakley har briller og glass i en rekke fasonger og farger.

   

VI TROR DU OGSÅ VIL LIKE DISSE SAKENE

• Egersund– vintersykling på grus

Slik fester du skiene på sykkelen

Alt om tursykling

Publisert 5. desember 2018 kl 15.24
Sist oppdatert 5. desember 2018 kl 15.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen