Enten sykkelen skal brukes til skolen, fotballtreningen eller til tur og trening i skogen, bør barnesykler være robuste og samtidig lette å sykle med. Men hvor mange gir er ideelt? Trengs dempegaffel og skivebremser på barnesykkelen? Les test av barnesykler og få råd om valg av både nye og brukte barnesykler.
Sist oppdatert: 6. oktober 2021 kl 18.29
MORO MED HJUL: Vi har tatt for oss en rekke barnesykler som gjør det gøy å holde på ute. Foto: Øyvind Aas
En god sykkel kan fort utgjøre forskjellen mellom entusiastisk sykkelglede og enda flere timer med Minecraft eller Roblox.
Barnesykkelen bør være enkel å bruke, slik at syklisten kan konsentrere seg om trafikken og syklingen. Den bør være enkle å reparere og justere for foreldre som ikke har masse erfaring som sykkelmekanikere.
Små barnesykler til de minste
De aller minste barnesyklene har 12 tommers hjul. De brukes fra 2-3 årsalderen, gjerne i kombinasjon med støttehjul. Mange velger løpesykkel eller balansesykkel i stedet.
Det finnes også sykler med 14-tommers hjul, men enda flere sykler med 16-tommers hjul som passer fra 4-5-årsalderen. Dette er gjerne den første sykkelen barnet kan håndtere uten støttehjul. Den bør være lett, letthåndterlig og med gode bremser, men det er ikke vanlig med gir.
Sykler med 20-tommers hjul
Når sykkelen får med 20-tommers hjul, innebærer ofte det første møtet med gir. Den passer vanligvis aldersgruppen 6-8 år. Du finner modeller spesielt rettet mot terrengsykling.
Trek Superfly 20 vant testen forrige gang vi tester barnesykler i denne kategorien.
Sykler med 24-tommers hjul
Blant syklene med 24-tommers hjul er utvalget enda større. Disse syklene brukes av barn i alderen 8-12 år. Her kan du få dempegafler, skivebremser og et stort utvalg av gir.
Litt mer avanserte barnesykler er ikke ensbetydende at de er veldig dyre.
I vår test av barnesykler til under 6000 kroner, ble White XC 24" kåret til testvinner, på grunn av flott ramme med smarte løsninger som vi kjenner fra voksensykler. I tillegg har de kraftige skivebremser, allsidige terrengdekk som gjør at de kan brukes på ulikt underlag, og godt sete.
Frog 62 er en annen og lett sykkel med smalere dekk, som kan være aktuelt om syklingen stort sett foregår på asfaltveier og sjeldnere på grus og sti.
Hva koster en god barnesykkel?
Syklene i denne testen koster mindre enn 6000 kroner. Som kjøper av barnesykler kan det være verdt å betale for god kvalitet, samtidig er det verdt å tenke på at sykkelen kan selges videre på bruktmarkedet for en OK sum, hvis den blir godt tatt vare på.
Det er naturligvis fullt mulig å bruke enda flere tusenlapper på barnesykler til ivrige juniorsyklister.
Sykkelprodusentene har de siste årene fokusert mer på å tilby gode barnesykler som ikke veier alt for mye, og som er tilpasset barns kropper og fysiologi.
Det er ikke kjempestor forskjell på vekt på syklene, ut fra testen av 24-tommers sykler. Det er større forskjell på hvilke grep som er gjort når det kommer til lengde på krankarmer, antall gir og hvor godt gir- og bremsehendlene passer til små hender.
To av syklene, Diamant og White har hydrauliske skivebremser. Dette gir trygg og forutsigbar bremsing. I tillegg er skivebremser tilnærmet vedlikeholdsfrie, og krever veldig lite justering etter hvert som bremseklossene blir slitt. Under normal bruk vil hydrauliske skivebremser kunne være vedlikeholdsfrie i minst et år.
Sykkelen fra Superior er den eneste vi har testet med dempegaffel. Det legger på noe vekt og er mer utsatt for slitasje enn en stiv gaffel. Om barnet opptatt av å sykle på stier med røtter og steiner, så kan dempergaffelen ha sin funksjon. Noen vil så klart også synes det ser tøft ut med en slik gaffel på sykkelen.
Ett eller flere tannhjul til barnesykkel?
Syklene fra Gekko og Xeed tre tannhjul på kranken. Alle de andre syklene har ett enkelt drev på kranken og kun gir i bakhjulet, og dermed også kun girspaker- eller vrider på høyre side av styret.
Ett tannhjul i kranken er forlengst blitt den foretrukne løsningen på terrengsykler for voksne. Da kombineres det ene tannhjulet gjerne med 11 eller 12-tannhjul i kassetten, slik at sykkelen får 11-12 gir med stort spenn. Akkurat som for oss voksne er det lettere for barn å forholde til seg færre gir og kun girspaker på en side av styret.
Vi skulle aller helst ha ønsket at også barnesyklene ble utstyrt med kassetter med større spenn mellom tyngste og letteste gir, og gjerne 10,11 eller 12 gir, enn de syklene som vi har testet hittil. Dyrere barnesykler vil ha denne mer moderne løsningen.
Mange barn vil kunne ha problemer med å mestre det å gire på både krank og i bakhjulet. Ofte ender barnet opp konstant syklende med kjedet på det minste tannhjulet på kranken.
Løsningen med tre tannhjul på kranken vil være mer utsatt for at kjedet hopper av, også være mer utsatt for at bukseben og skolisser setter seg fast i kjedet.
Vær også obs på at det å justere frontgir så det fungerer helt bra kan være en ganske krevende og tidvis frustrerende øvelse for selv en nevenyttig forelder.
Slik har vi testet barnesykler
Testen har blitt utført ved at seks barn mellom 8 og 10 år har syklet på alle syklene både på asfalt, grusveier og enklere stier.
Hovedansvarlig har vært utstyrsredaktør Øyvind Aas, som også er sykkelekspert i Terrengsykkel og Landevei. Han er selv tobarnsfar og har parallelt vurdert syklenes kvaliteter og løsninger.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.