/ Sykkel

Frakt av sykkel på reise

Skal du på sykkelferie i sommer? For de fleste av oss venter flotte turmuligheter rett i nærheten av der vi bor – både i by og bygd. Samtidig ønsker mange å utforske andre deler av landet. Her er tips og råd for frakt av sykkel og elsykkel på bil, buss, tog og fly.

Sist oppdatert: 18. mai 2022 kl 00.00
transport av sykkel på reise
TA MED SYKKELEN: Egen sykkelkoffert kan være løsningen når du skal ut og reise. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 6 minutter

Det satses på økt tilrettelegging for syklister over hele landet, og mange liker også å ta med sykkelen på ferie. Denne guiden tar for seg praktiske tips til hvordan du får med deg sykkelen når du skal ut og reise.

 

Sykkel på fly

På fly er det vanlig å betale 500–700 kroner per tur for en sykkel. Plass må bestilles på forhånd.  Sykkelen må pakkes i beskyttende emballasje, og flyselskapene anbefaler hard emballasje som er spesielt beregnet på sykler. Kollegene våre i terrengsykkel-redaksjonen har testet spesielle sykkelkofferter beregnet for flyreiser. Det går også an å pakke sykkelen i pappeske om du polstrer den godt

Dersom du ikke pakker sykkelen i  hard emballasje, må du vri på sykkelstyret, ta av pedalene, slippe luften ut av dekkene og ta av eller dekke til andre deler som stikker ut.

Elsykkel på fly

International Air Transport Association (IETA) Det er  ikke  mulig å få med elsykkel på fly på grunn av restriksjoner knyttet til batteriene på elsykler. Dersom din elsykkel skal med på ferien kan du sende den med lastefly, men da må batteriet være forsvarlig pakket, sendt separat som farlig gods og sertifisert for transport.

batteri rekkevidde elsykkel
STORT BATTERI? Du får elsykler med forskjellige typer batteri. Noen har stor batterikapasitet og rekkevidde, andre har mindre. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sykkel på toget

Å få med sykkel på tog kan være utfordrende,  da  de fleste tog har plass til et begrenset antall sykler. Populære avganger, typisk lørdag formiddag, kan ha stor pågang, og det kan være lurt å reservere plass. Det er mulig å få med elsykkel på tog på lik linje med vanlig sykkel.

Et poeng ved elsykler er at litium-ion batterier som benyttes i elsykler ikke skal lades ombord i tog.  Hvor mange ledige sykkelplasser som finnes, er avhengig av antall reisende, rullestoler og barnevogner som er med, ettersom selskapene må passe på framkommeligheten. Personalet om bord avgjør om det er plass til sykler.

I Norge er det nå tre togselskaper som opererer de ulike strekningene. Nedenfor har vi samlet retningslinjene som er oppgitt på Vy, Go-Ahead Nordic og SJ Norge sine hjemmesider om transport av sykkel. I stor grad gjelder prinsippet at det ikke er mulig å forhåndsbestille plass, men man må møte opp og håpe det er ledig. Pris for sykkel er vanligvis som for barnebillett. Dette finner du mer info på hvert selskaps hjemmeside. Her er fem steder du kan kombinere sykkel og tog.

Vy
• Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Du kan reservere plass til sykkel på Bergensbanen (avgang 06.25 har egen sykkelvogn med plass til mange sykler) og Gjøvikbanen.
• Det er ikke mulig å reservere plass på toget til Skien–Lillehammer, Oslo–Gøteborg og Bratsbergbanen. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Ved buss for tog er det ikke mulig å ta med sykkel på lange strekninger, og det anbefales heller ikke på øvrige strekninger.

Mer info om sykkel på tog, ruter og priser på Vy

Go-Ahead Nordic
• Med Sørtoget Lokal (tidligere Arendalsbanen) og Jærtoget kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Det kan reserveres plass til sykkel på Sørtoget Region.
• Ved buss for tog er det ikke mulig å ta med sykkel.

Mer info om ruter og priser på GoAhead

SJ Norge
Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
Det kan reserveres plass til sykkel på Dovrebanen og Nordlandsbanen hos vy.no.
Det er ikke mulig å reservere plass til sykkel på Raumabanen og Rørosbanen. Konduktør vurderer om det er plass.

Mer info om ruter og priser hos Vy. 

rallarvegen tog
RALLARVEGEN: En klassiker-tur som er tilrettelagt i kombinasjon med tog.

Sykkel på bilen

En mulighet er å frakte sykkelen/syklene inni bilen. Ved å ta av ett eller begge hjul kan det være en mulighet for mange, og svorne syklister er ofte opptatt av romslig bagasjeplass på bilen

Med tilhengerfeste på bilen er hengerfestestativ en god løsning. Husk at bilens reg-nummer og lys skal vises, enten med en skiltplate man henger utenpå syklene eller om sykkelstativet har dette. Det finnes stativer hvor syklene henger i stativet og stativ der syklene settes oppå stativet. For elsykler anbefales spesielt det siste siden de er mer stabile. Pass også på vektbegrensninger. Har man for eksempel to elsykler på et stativ beregnet for tre sykler vil det oftest gå greit. Det er viktig å sjekke at stativet sitter godt på kula, for å sikre at stativet ikke vrir seg.

Uten hengerfeste finnes det stativ man kan henge på bakluka. Her er det viktig å være oppmerksom ved montering og bruk slik at man ikke skraper opp bilen. Uten hengerfeste har man oftest ikke kontakt for skiltplate koblet til bilens lys, så det kan være vanskelig å gjøre dette på en lovlig måte. Har du en smal bil (smalere enn 180 cm) er det viktig å merke seg at syklene ikke kan stikke utenfor bilen. Dette kan være særlig problematisk med terrengsykler, som gjerne er lange. Dette gjelder enten syklene henger på luka eller står på hengerfestestativ.

Sykler kan også fraktes på taket av bilen. Det gjelder også for elsykler, men for mange vil det være svært krevende å løfte tunge elsykler opp og ned av biltaket. Her må du passe på både hvor mye selve sykkelholderen tåler og hvor mange kilo man kan ha i taklast på bilen.  

Sykler som er festet på bil kan være tyveriutsatt, og det kan være vanskelige å få sikret dem godt nok ved parkering.

Gode sykkellåser er en forutsetning om man må forlate bilene med syklene på. 

Vet du om sykkelen din er forsikret?

Sykkel på bussen

Mange ulike selskaper opererer lokale og regionale bussruter i Norge. Det anbefales å gå inn på det enkelte selskap der du har tenkt å reise, og sjekke reglene som gjelder.

Som hovedregel er det mulig å ta med sykkel på buss dersom det er plass. Det er sjåføren som avgjør dette. På buss er det ingen garanti for å få med sykkel – det er helt avhengig av bagasjeplass. Enkelte busselskaper krever at du reserverer plass på forhånd.

Vy buss
Det er plass til to sykler på bussen, men for å være sikret plass, må du forhåndsbestille plass til sykkelen din. På strekninger som kjøres av Vy Travel AB i Sverige (Oslo–Göteborg/København/Stockholm) kan du ikke ha med sykkel.

Mer info om ruter og forhåndsbestilling på Vy buss her.

Nor-Way Bussekspress
Så lenge det er plass i bussen, kan du ta med sykkel. Billett for sykkel barnebillett må kjøpes direkte av sjåføren ved påstigning. Selskapet anbefaler at sykkelen blir pakket inn for å hindre skade på sykkelen og annen bagasje.

Mer info om ruter på Nor-Way Bussekspress.

elsykkel gjendesheim fjellfilm
HØSTSYKLING: Bildet er fra stisykling ved Gjendesheim. Foto: Fjellfilm

Sykkel på båt 

Hurtigruten
På Hurtigruten koster det 200 kroner å ta med sykkelen.

Ferger og hurtigbåter
Det varierer mellom gratis for sykkel og barnebillett. Sommerstid er de fleste fergene vant med å ta imot syklister, og det er sjelden noe problem. Kontakt det aktuelt fergeselskap for detaljer. 

sykkel på ferge
SYKKEL PÅ FERGA: Når ferga legger til kai på Skåtøy i Kragerø, tar det ikke mange meter før vi er inne på sti. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hva synes du om denne saken?
Publisert 18. mai 2022 kl 09.24
Sist oppdatert 18. mai 2022 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen