Det satses på økt tilrettelegging for syklister over hele landet, og mange liker å forlenge sykkelsesongen ved å dra mot varmere strøk om høsten. 

Denne guiden tar for seg praktiske tips til hvordan du får med deg sykkelen når du skal ut og reise. 

Annonse

SYKKEL På BILEN

Skal du på reise med sykkel, er en mulighet er å frakte sykkelen/syklene inni bilen. Ved å ta av ett eller begge hjul kan det være en mulighet for mange, og svorne syklister er ofte opptatt av romslig bagasjeplass på bilen

Med tilhengerfeste på bilen er hengerfestestativ en god løsning. Husk at bilens reg-nummer og lys skal vises, enten med en skiltplate man henger utenpå syklene eller om sykkelstativet har dette. Det finnes stativer hvor syklene henger i stativet og stativ der syklene settes oppå stativet. For elsykler anbefales spesielt det siste siden de er mer stabile. Pass også på vektbegrensninger. Har man for eksempel to elsykler på et stativ beregnet for tre sykler vil det oftest gå greit. Det er viktig å sjekke at stativet sitter godt på kula, for å sikre at stativet ikke vrir seg.

Uten hengerfeste finnes det stativ man kan henge på bakluka. Her er det viktig å være oppmerksom ved montering og bruk slik at man ikke skraper opp bilen. Uten hengerfeste har man oftest ikke kontakt for skiltplate koblet til bilens lys, så det kan være vanskelig å gjøre dette på en lovlig måte. Har du en smal bil (smalere enn 180 cm) er det viktig å merke seg at syklene ikke kan stikke utenfor bilen. Dette kan være særlig problematisk med terrengsykler, som gjerne er lange. Dette gjelder enten syklene henger på luka eller står på hengerfestestativ.

Sykler kan også fraktes på taket av bilen. Det gjelder også for elsykler, men for mange vil det være svært krevende å løfte tunge elsykler opp og ned av biltaket. Her må du passe på både hvor mye selve sykkelholderen tåler og hvor mange kilo man kan ha i taklast på bilen.  

Sykler som er festet på bil kan være tyveriutsatt, og det kan være vanskelige å få sikret dem godt nok ved parkering. Gode låser er en forutsetning om man må forlate bilene med syklene på. Vet du om sykkelen din er forsikret?

TOG MED SYKKEL

Å få med sykkel på tog kan være utfordrende,  da  de fleste tog har plass til et begrenset antall sykler. Populære avganger, typisk lørdag formiddag, kan ha stor pågang, og det kan være lurt å reservere plass. Det er mulig å få med elsykkel på tog på lik linje med vanlig sykkel.

Et poeng ved elsykler er at litium-ion batterier som benyttes i elsykler ikke skal lades ombord i tog.  

Hvor mange ledige sykkelplasser som finnes, er avhengig av antall reisende, rullestoler og barnevogner om bord, siden selskapene må passe på framkommeligheten. Det er personalet om bord avgjør om det er plass til sykler.

I Norge er det nå tre togselskaper som opererer de ulike strekningene. Nedenfor har vi samlet retningslinjene som er oppgitt på Vy, Go-Ahead Nordic og SJ Norge sine hjemmesider om transport av sykkel. I stor grad gjelder prinsippet at det ikke er mulig å forhåndsbestille plass, men man må møte opp og håpe det er ledig. Pris for sykkel er vanligvis som for barnebillett. Dette finner du mer info på hvert selskaps hjemmeside. Her er fem steder du kan kombinere sykkel og tog.

Vy
• Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Du kan reservere plass til sykkel på Bergensbanen (avgang 06.25 har egen sykkelvogn med plass til mange sykler) og Gjøvikbanen.
• Det er ikke mulig å reservere plass på toget til Skien–Lillehammer, Oslo–Gøteborg og Bratsbergbanen. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Ved buss for tog er det ikke mulig å ta med sykkel på lange strekninger, og det anbefales heller ikke på øvrige strekninger.

Go-Ahead Nordic
• Med Sørtoget Lokal (tidligere Arendalsbanen) og Jærtoget kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
• Det kan reserveres plass til sykkel på Sørtoget Region.
• Ved buss for tog er det ikke mulig å ta med sykkel.

SJ Norge
Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
Det kan reserveres plass til sykkel på Dovrebanen og Nordlandsbanen hos vy.no.
Det er ikke mulig å reservere plass til sykkel på Raumabanen og Rørosbanen. Konduktør vurderer om det er plass.

 

rallarvegen tog
RALLARVEGEN: En klassiker-tur som er tilrettelagt i kombinasjon med tog.

SYKKEL PÅ BUSSEN 

Mange ulike selskaper opererer lokale og regionale bussruter i Norge. Det anbefales å gå inn på det enkelte selskap der du har tenkt å reise, og sjekke.

Som hovedregel er det mulig å ta med sykkel på buss dersom det er plass. Det er sjåføren som avgjør dette. På buss er det ingen garanti for å få med sykkel – det er helt avhengig av bagasjeplass. Enkelte busselskaper krever at du reserverer plass på forhånd.

Vy buss
Det er plass til to sykler på bussen, men for å være sikret plass, må du forhåndsbestille plass til sykkelen din. På strekninger som kjøres av Vy Travel AB i Sverige (Oslo–Göteborg/København/Stockholm) kan du ikke ha med sykkel.

Nor-Way Bussekspress
Så lenge det er plass i bussen, kan du ta med sykkel. Billett for sykkel barnebillett må kjøpes direkte av sjåføren ved påstigning. Selskapet anbefaler at sykkelen blir pakket inn for å hindre skade på sykkelen og annen bagasje.

elsykkel gjendesheim fjellfilm
HØSTSYKLING: Bildet er fra stisykling ved Gjendesheim. Foto: Fjellfilm

SYKKEL PÅ FLY

På fly er det vanlig å betale 500–700 kroner per tur for en sykkel. Plass må bestilles på forhånd.  Sykkelen må pakkes i beskyttende emballasje, og flyselskapene anbefaler hard emballasje som er spesielt beregnet på sykler. Kollegene våre i terrengsykkel-redaksjonen har testet solide sykkelkofferter beregnet for flyreiser, enten du planlegger sykkelferie i Sveits eller å sykle legendariske veier i Italia. Det går også an å pakke sykkelen i pappeske

Dersom du ikke pakker sykkelen i  hard emballasje, må du vri på sykkelstyret, ta av pedalene, slippe luften ut av dekkene og ta av eller dekke til andre deler som stikker ut.

Det er  ikke  mulig å få med elsykkel på fly.

BÅT 

Hurtigruten
På Hurtigruten koster det 100 kroner å ta med sykkelen.

Ferger og hurtigbåter
Det varierer mellom gratis for sykkel og barnebillett. Sommerstid er de fleste fergene vant med å ta imot syklister, og det er sjelden noe problem. Kontakt det aktuelt fergeselskap for detaljer. 

sykkel på ferge
SYKKEL PÅ FERGA: Når ferga legger til kai på Skåtøy i Kragerø, tar det ikke mange meter før vi er inne på sti. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Artikkelen er laget i samarbeid med Syklistenes landsforening og kampanjen Sykkelsommer.

NB: Situasjonen med Covid-19-smitte gjør at regler og forskrifter rundt reiser og transport endres fortløpende. Hold deg oppdatert på hjemmesiden til de forskjellige reiseselskapene.