Elsykkel best i test 2022

Test av de beste elsyklene i 2022

En god elsykkel kan gjøre både jobbsykling og tursykling til en ny og bedre opplevelse. Vi har testet de nyeste elsyklene på markedet. Se hvilken som er best.

elsykkel best i test 2022
ELSYKKEL: Elsykkelen er et yppperlig framkomstmiddel, enten du skal sykle til jobb hver dag, eller få litt mosjon. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Prisen for en elsykkel begynner vanligvis på rundt 15.000 kroner, og går helt opp til 100.000 kroner eller mer. Vi har i våre tester konsentrert oss om sykler som egner seg til hverdagsbruk. På denne siden vil du primært finne tester av elsykler til sykling på asfalt og grusveier.

Nye tester i 2022

Vi har testet åtte nye elsykkel-modeller for 2022 – og det vil komme flere tester utover våren. Scroll ned for å lese testene!

Den ferskeste testen vi har, er av Momas Ultimate.

Vi har også testet den råstilige Canyon Precede:ON, Specialized Turbo Vado, Birk E-Suv og E-One CX og flere.

Elsykkel er som en vanlig sykkel, men som sparer deg for litt krefter når du trenger det. For mange har elsykkelen blitt et miljøvennlig transportmiddel til og fra jobb eller skole, uten at man blir altfor sliten og svett. Hvis du vil trene med elsykkel, er det naturligvis gode muligheter for å få til en ordentlig treningsøkt.

Elsykkel gjør først og fremst hverdagssyklingen enkel og effektiv, og bør være både trygg og motiverende å sykle med. De nyeste elsyklene har batterier som er enkelt å lade, og de har mulighet å følge med på rekkevidde og annen viktig informasjon underveis.

Vær klar over at elsykkel anses som motorisert kjøretøy, og at det enkelte steder ikke er tillatt med elsykling.

Er du på utkikk etter en elektrisk stisykkel, kan vi anbefale deg vår store og oppdaterte test av elektriske stisykler på terrengsykkel.no. Som UTE-abonnent har du selvfølgelig tilgang.

Hvilken elsykkel bør jeg velge? 

Det finnes et stort utvalg elsykler på markedet. Den typen du vil finne tester og omtaler av på denne siden, er sykler i de følgende kategoriene: 

Elsykkel urban/bysykkel

Dette er gjerne sykler som minner om det man gjerne kalte «damesykler» før, eller elsykkel for dame. Disse elsyklene har gjerne lavt innsteg (men ikke nødvendigvis) for enkel påstigning, skjermer, støtte og bagasjebrett, samt brede og solide ballongdekk for økt komfort. Syklene har også gjerne en oppreist sittestilling som gir deg god oversikt i trafikken.

 • Canyon Precede:ON 2022 er en råstilig elsykkel med et tydelig urbant preg, selv om den fint kan brukes til mer allsidig sykling også.

 • Electra Path Go er et eksempel på en urban, elektrisk bysykkel.

 • Specialized Turbo Como SL 2022 er sykkelen for deg som vil ha en superkul urban sykkel, først og fremst til bruk i byen, men med en spennende vri på motoren.

 • Specialized Turbo Como 2022 er en råsterk, solid og komfortabel elsykkel for den som vil ha litt oppreist sittestilling.

Fordeler: Som regel veldig komfortable og praktiske hverdagssykler 

Ulemper: Ikke like gode å sykle over lengre distanser, egner seg lite til tur

elsykkel test 2022
PRAKTISK: Med en sideveske kan elsykkelen gjøre hverdagen litt enklere. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Elsykkel hybrid eller CX

Hybridene er populære også uten motor, og med god grunn. Dette er sykler som føles effektive – perfekt når du skal pendle til og fra jobb. Disse syklene egner seg også utmerket til grusturer i marka. Du får dem i ulike varianter.

 • Cannondale Tesoro Neo X1 er en dyr, men super elsykkel i denne kategorien.

 • Birk E-One CX er en rimelig og godt utstyrt sykkel du bør se på om du skal kjøpe elsykkel i 2022.

 • Birk E-Suv er noe dyrere, men en av våre favoritter i 2022. En allsidig og god elsykkel som vi anbefaler.

 • Specialized Turbo Vado 4.0 har en råsterk motor og flere av de fineste detaljene vi har sett på elsykler. Denne bør du ta en titt på.

 • Specialized Vado SL er rettet litt mer mot det raske segmentet – og en av de råeste elsyklene vi har prøvd.

 • Andre har litt større dekk, og er litt mer komfortable, som vår tidligere testfavoritt Besv Urban, eller Scott Sub Sport eRide.

 • Hvis du ikke vil bruke mye penger på elsykkel, kan vi anbefale deg å se på de rimeligere alternativene fra Biltema eller Momas.

Fordeler: Kanskje den mest allsidige elsykkeltypen. Har et bredt bruksområde

Ulemper: Veldig få

elsykkel test 2022
BYSYKKEL: Urbane elsykler er både stilige og praktiske. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Elsykkel touring/trekking/terreng

Disse elsyklene kan visuelt minne til forveksling om hybrid-kategorien. Forskjellene er ikke store, men djevelen ligger som kjent i detaljene: Touring-syklene har som regel litt større og bredere dekk enn hybridsyklene, og gjerne med litt større knaster. Dette gir både litt mer komfort og bedre grep. Touringsykler, eller trekkingsykler, har ofte enda flere fester for skjermer og bagasjebærer(e), og de er bygd skikkelig solide. 

Fordeler: Godt egnet for lengre turer, veldig solide

Ulemper: Kan være litt tunge, ikke alltid like sporty

Elsykkel transport/lastesykler

Transportsykkel, lastesykkel, cargosykkel – kjært barn har mange navn. Denne sykkeltypen har blitt utrolig populær spesielt i byer som en nesten fullverdig erstatning for bilen for mange syklister. Disse syklene kjennetegnes ved at de enten har, eller kan leveres med løsninger for å frakte med seg mye utstyr (og personer, da gjerne barn). Det være seg barneseter, sidekasser, sidevesker, eller store bagasjebærere. En slik sykkel har selvfølgelig ekstra god nytte av en elektrisk hjelpemotor. 

Lastesykler kommer i flere varianter. Longtail-sykler er en sykkeltype som har en ekstra lang bakende, eller så har du kassesykler, som gjerne har to hjul foran med en kasse i mellom, og ett hjul bak. Her finnes det mange ulike alternativer.

Fordeler: Superpraktisk transportredskap i hverdagen

Ulemper: Ikke spesielt godt egnet for annen type sykling enn transportsykling.

Ulike motorleverandører

Det finnes flere motorleverandører til elsykler og noen mer kjente enn andre. De mest utbredte og store merkene er Shimano, Bosch, Yamaha, Bafang og Fazua, men det finnes også flere tilbydere. 

På generelt grunnlag kan vi si at det lønner seg å kjøpe elsykkel med motor fra noen av merkene nevnt over, da det er utbredt kompetanse og service-muligheter på disse på de fleste sykkelverksteder. 

Er det best med bak, fram- eller midtmontert motor?

Våre tester viser at de beste og mest brukervennlige motorene på elsykler, er de midtmonterte. 

Hvor kraftig motor trenger jeg?

De aller fleste motorene på markedet i dag leverer mer enn nok kraft til normal sykling. Men noen forskjeller er det. Forskjellen ligger ofte i hvordan kraften distribueres. Et nøkkeltall her er dreiemomentet, som måles i newtonmeter eller Nm. Det vil du kjenne igjen fra bilverdenen og prinsippet er det samme: Jo høyere dreiemoment, jo kraftigere vil motoren oppleves. 

I 2022 finnes det elsykler på markedet med alt fra 50Nm til 120 Nm.

Brukervennlige løsninger

Vel så viktig som motorkraften og batteristørrelse, er betjeningen av motoren og elsykkelen. Det er her vi ofte ser virkelig store forskjeller mellom leverandørene. 

Ikke alle leverandører lager motorer som er like brukervennlige. Da snakker vi om knapper og brytere for å justere motorkraften, mulighet for å fjerne batteri lett, hvordan man kommer til ladeporter og lignende. 

Flere av motorprodusentene leverer også apper du kan installere på smarttelefonen. Dette er noe vi anbefaler deg å gjøre hvis du vil få mest mulig ut av sykkelopplevelsen.

En runde i appen for å justere hvor mye motorkraft du får på forskjellige nivåer, kan for eksempel gi deg noen ekstra kilometer rekkevidde ut av batteriet. 

Batteri og rekkevidde

Hvor stort batteri trenger man egentlig på en elsykkel? Batteristørrelsen i våre tester varierer mellom 320Wh og helt opp til over 700Wh. Jo høyere tall, jo større batterikapasitet, og dermed større rekkevidde har du.

Hvor stort batteri man bør ha avhenger av flere faktorer og spesielt hvor mye motorassistanse man velger å bruke. Men på generelt grunnlag vil et batteri på rundt 500Wh holde til normal, daglig bruk uten at man behøver å være bekymret for rekkevidden. 

Slik tester vi elsykler

Testarbeidet ledes av Kristoffer H. Kippernes som til daglig er redaktør for Terrengsykkel.no. Han har 12 års erfaring med sykkeltesting, og sykler året rundt. Flere testryttere har også vært med og prøvd syklene i testene.

Vi legger stor vekt på å teste syklene til reell bruk. I testperioden bruker vi syklene slik vi selv ville brukt dem om vi hadde kjøpt dem. 

For den typen sykler vi har testet her, vil det si at vi har syklet til og fra jobb, vi har brukt elsyklene til ærender og gjøremål, og i noen tilfeller også syklet turer med dem. I den grad det er mulig, etterstreber vi også å teste syklene på forskjellig underlag, alt i fra asfalt til brostein og grus, og gjerne i mye ulikt vær. 

Alt dette gjør vi for å gi deg som leser en så presis som mulig test å basere ditt valg på. Vurderingskriteriene vil du finne oppsummert under hver sykkel, men vi anbefaler deg også å lese hele teksten for å gjøre et best mulig valg.

Test av Cannondale Tesoro Neo X1 Stepthru 2022

Cannondale Tesoro Neo X1 er en velutstyrt og solid elsykkel som kan egne seg både til jobbsykling og sykkelturer. Spesielt én detalj gjør at den skiller seg fra konkurrentene. 

elsykkel cannondale test
STRØKEN: Cannondale Tesoro Neo X1 er en skikkelig stilig elsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
UTE_anbefaler
Cannondale Tesoro Neo X1 Stepthru 2022

Pris: 58 999 kroner

Vekt: 29,03 kilo

Størrelser: S, M, L

skala
7/10

Sist gang vi testet Cannondale Tesoro var i 2021, da i en X3-variant. X1-modellen vi har på test her er noe dyrere og flottere utstyrt. Og Cannondale har gjort flere oppgraderinger soim gjør denne sykkelen interessant. De skal vi komme tilbake til i testen. 

Tesoro Neo X1 kommer i tre rammeversjoner - en med klassisk lavt innsteg som typiske damesykler - en med lav ramme som vi har testet her, og en versjon som ligner mer på en klassisk terrengsykkel med høyt overrør. 

Det er også verdt å merke seg at størrelsene medium og large kommer med 29-tommer hjul, mens small-størrelsen blir levert med litt mindre 27,5-tommer hjul. 

Dette er også den dyreste elsykkelen vi har testet i 2022, så her forventer vi godt utstyr for de snaut 60 000 kronene den koster. 

Klar for de lange turene

Det mest oppsiktsvekkende med denne sykkelen bortsett fra den spreke lilla-fargen, er det enorme batteriet. Cannondale har utstyrt sykkelen med et batteri på hele 750watt-timer. De hevder dette skal gi sykkelen en rekkevidde på opptil 175 kilometer. Denne påstanden vil selvfølgelig utfordres av den virkelige verden - rekkevidden vil avhenge av hvordan du bruker sykkelen. Men at du har forutsetninger for å sykle langt med motorassistanse med denne sykkelen, er det ingen tvil om.   

elsykkel cannondale test motor
TOPPMODELL: Performance Line CX er den beste og kraftigste motoren fra Bosch. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sykkelen drives av en Bosch Performance Line CX motor. Dette er den kraftigste og mest avanserte motoren fra Bosch, med hele 85 newtonmeter dreiemoment. Motoren på denne sykkelen har også fått en langt mer fancy fjernkontroll enn rimeligere motorer fra Bosch, og et Kiox 300 display som gir deg relevant informasjon. Du kan også koble smarttelefonen din til denne motoren for å justere den. 

Utstyrspakken forøvrig er sober - Shimanos Deore-gruppe er en av våre favoritter, og den har kraftige Magura-bremser med store bremseskiver for ekstra bremsekraft. Sykkelen kommer også med skjermsett og bagasjebærer, og integrerte lys foran og bak. 

elsykkel cannondale test
BESKYTTELSE: Drivverket har en kjedekasse for å unngå at buksa kommer i klem i kjedet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I tillegg har den en setepinne med demping. Det i seg selv er ikke så spesielt, men løsningen Cannondale har valgt er spesiell. Dempingen er ikke teleskopisk, altså slik som en dempegaffel med innerbein og ytterbein, men som et parallellogram. Patentet er ikke nytt, men heller ikke så vanlig å se. 

Detaljene  

Om du ikke kjenner til sykkelmerket Cannondale fra før, så har de helt siden oppstarten på 70-tallet vært kjent for å være innovative, og integrasjon av komponenter på syklene har alltid stått sentralt. Det vises også på denne sykkelen - det meste er ganske så pent integrert, både motor,lys, skjermer og bagasjebærer. En kjedekasse for å beskytte buksa mot oljesmuss fra kjedet er også pent plassert. Cannondale har også lurt på plass et feste for en mobilholder fra SP Connect på styreframspringet, hvis du vil bruke den til å navigere etter.  Finishen er gjennomført.

elsykkel cannondale test
DISPLAY: Kiox 300-displayet er oversiktlig og informativt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har testet elsykkelen våren 2022, og brukt den både til jobbsykling i hverdagen, utflukter i byen og på sykkeltur på blandet underlag for å vurdere egenskapene.   

bosch knapper elsykkel
BRYTER: Her er det litt flere brytere enn vi er vant til på de fleste elsykler. Det tar litt tid å bli vant til, men fungerer godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kraftig motor

Performance Line CX er Bosch sin absolutte topp-motor, og kommer med mer avansert bryter og display enn de rimeligere variantene. Bryteren har langt flere knapper, noe som kan ta litt tid å bli vant til. Her er det egne brytere både for å justere motorassistansenivået opp og ned, og bla seg gjennom menysystemene. 

Kiox-displayet midt på styret er oversiktlig, og har forskjellige fargekoder for assistansenivåene for å gjøre det enklere å se hvilken av de fire modusene du er i. Bosch har fire nivåer på denne motoren; 

 • ECO

 • Tour

 • Sport 

 • Turbo

I tillegg kan du laste ned en app til smarttelefonen din fra Bosch, som lar deg justere hvor mye de fire nivåene skal hjelpe deg. Oppsettet av dette i appen er brukervennlig og enkelt. Bra!

justere bosch motor elsykkel
APP: Laster du ned Bosch sin Flow-app, kan du justere motorassistansen og hvordan den skal respondere når du tråkker.

Ute på tur oppleves motoren som ekstremt trekkvillig, og har en smidig overgang ved fartssperren når du slutter å tråkke, så den oppleves lite rykkete. Støynivået er også lavt, når man tar det kraftige dreiemomentet med i betraktningen. Batteriet sitter beskyttet under et lokk, og lar seg enkelt ta ut for lading.

Cannondale skryter av rekkevidden. Vi testet sykkelen på kjølige vårdager, og selv med fulladet batteri var det et stykke unna de lovte 175 kilometerne i rekkevidde. Men vi kunne sykle til og fra jobb og legge inn omveier hjem flere dager på rad uten å måtte lade batteriet, ved bruk av ECO og Tour-modus.

elsykkel batteri lokk
BRUKERVENNLIG: Du kan lett ta ut batteriet på Tesoro Neo X1 ved å vri på denne bryteren, fjerne lokket, og låse opp batteriet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Duvende komfortabel

Den forrige versjonen av Tesoro vi testet hadde et klart tur-preg over seg, og det gjelder også denne. Fra første tråkk blir det klart at dette er en komfortmaskin av de sjeldne. 

Dekkene er ikke de største vi har sett, men de har nok volum til at den tar unna ujevnheter i underlaget bra. Og med litt mønster og knaster øker også brukspotensialet - denne sykkelen kan du fint ta med på grusturer i marka. Dempegaffelen bidrar også til komfortfølelsen, det samme gjør setet. 

Styret med litt sving på gjør også at du sitter oppreist og komfortabelt, og har god oversikt i trafikkbildet. Sykkelen er skikkelig stødig i høy fart. Vekten er høy, hele 2,5 kilo tyngre enn Specialized Turbo Vado som ellers er ganske lik på papiret. Det merkes, denne sykkelen er litt mindre kvikk i responsen, og er bedre på høy fart og store svinger, enn mye kvikk styring. Du må også regne med å jobbe litt mer selv på lav motorassistanse enn med lettere sykler.

Vi kan anta at den økte vekten skyldes blant annet litt større batteri, og setepinnen med flere bevegelige deler, da utstyrspakken forøvrig er ganske lik som nevnte Turbo Vado.

ladeport elsykkel cannondale
LADEPORT: Lading av elsykkelen skjer høyt oppe på ramma. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Men hva med den setepinnen?

Ja, hvor skal man begynne? De fleste kan enes om at utseendet er spesielt, men hva med funksjonen? Den er faktisk overraskende god. Men om du aldri har prøvd en slik pinne før, må du regne med at det føles uvant i begynnelsen. De første turene kjentes det ut som om noe var løst eller slarkete på sykkelen, før dempingen føltes naturlig.

setepinne demping elsykkel
DEMPING: Cannondale har valgt en noe uvanlig setepinne, men den gjør sykkelturen litt smidigere. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Og når vi først blir vant med setepinnen, blir små hull i asfalten og grusveien, eller kryssing av trikkeskinner til en lek. Setepinnen gjør det den skal, og demper unna på rått vis. Men det er greit å huske at du ikke lener deg for mye på at den skal ta alt av ujevnheter. Hvis du sitter med rumpa på setet over store nok kanter og hull, øker sjansen for punktering.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Syklister som ikke bare vil ha en komfortabel, stødig og solid jobbsykkel, men også vil ha muligheten til å dra på tur langs grusveier i marka. Med gode sykkelegenskaper og muligheter for sidevesker kan dette være en god erstatning for bil i hverdagen. 

baklys elsykkel
BAKLYS: Lysene er pent integrert på Tesoro Neo X1. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Det finnes mange elsykler å velge mellom i denne kategorien, og ikke minst sykler som stort sett gjør samme jobb, men til en lavere pris. Elsykler som vil ha lignende bruksområde og potensial som denne sykkelen, er for eksempel Specialized Turbo Vado 4.0, Birk E-Suv eller Birk E-One CX. De er begge en god del rimeligere, hvis du har et litt strammere budsjett. Tesoro Neo X kommer også i en 2- og 3-er utgave, som koster en god del mindre.

lys elsykkel
DOBBELT OPP: Tesoro Neo X1 har lys både for å se- og bli sett med. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Hvorfor skal man bruke nesten 60 000 kroner på en elsykkel? Det er flere grunner til at denne sykkelen er dyr, men mye av forklaringen ligger i en toppmodell-motor og stort batteri, og solide komponenter og detaljer som integrert lys. 58 999 kroner er mye penger, men Cannondale Tesoro Neo X1 er da også ganske nærme definisjonen på «full pakke» med denne elsykkelen. Her får du absolutt alt nødvendig tilbehør, og en sykkel som ikke bare er stødig og synlig i trafikken med gode lys, men som også kan fungere fint langs grusveier og på tur.  Den føles eksklusiv, og skal du først investere en del penger i en skikkelig elsykkel, kan vi anbefale denne.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: SR Suntour XCR34, 100mm

Styre: Cannondale Trekking

Stem: Cannondale Urban Intellimount med SP Connect telefonfeste

Setepinne: Parallellogram setepinne med demping

Sete: Selle Royale Lookin

Antall gir: 10

Girhendler: Shimano Deore

Bakre girskifter: Shimano Deore

Bremser: Magura CT

Bremsehendler: Magura CT

Kassett: Shimano Deore

Kjede: Shimano Linkglide

Kranklager: -

Krank: Bosch

Hjulstørrelse: 29 

Hjul: Shimano MT400/MT600 nav, WTB STX i30 TCS felger

Dekk: Maxxis Pace 2,1” 

Motortype: Bosch Performance Line CX 250W med Bosch Kiox 300 display

Batteri: Bosch PowerTube 750Wh

Vis mer
dekk elsykkel cannondale
ALLSIDIG: Maxxis-dekkene på sykkelen har bra volum og grep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Enorm rekkevidde

Store bremseskiver

Kraftig motor

Super motorbryter

Integrert lås

App-styring av motor

Tre forskjellige rammemodeller

MINUS

Skjermene kunne vært enda lenger

Tung!

Test av Momas Ultimate 2022

Med modellen Ultimate har Momas laget en godt utstyrt og billig el sykkel. Men hvordan fungerer sykkelen på tur? Det har vi testet. 

elsykkel test
RIMELIG: Momas Ultimate er en rimelig og allsidig elsykkel - vi har testet den til variert sykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Momas Ultimate 2022

Pris: 24 990 

Vekt: 24,21 kilo (str L)

Størrelser: M, L

skala
6/10

Momas lager elsykler i flere kategorier; både elsykkel til jobb, el-terrengsykler, el-fatbikes og el-damesykler. Momas Ultimate er en allsidig elsykkel og terrengsykkel. 

Med dempegaffel i front og knastedekk har den større potensial for bruk til lengre sykkelturer og turer på grusveier enn for eksempel rene hybridsykler med motor har. Vi skal komme tilbake til hva denne sykkelen er god på og mindre god på.

Sykkelen fra Momas kommer bra utstyrt. Shimano Deore gir er noe av det beste man kan få til denne prisen, og hydrauliske skivebremser er på plass. 

Hjulene som er 29-tommer er skodd med et par allsidige dekk fra CST.

Vår testsykkel ble også levert med skjermsett. Skjermene er av den korte typen, slik de ofte er på terrengsykler. Framskjermen festes i krona på dempegaffelen, mens bakskjermen festes på setepinnen. 

Motoren er fra Vinka. Den er oppgitt å ha dreiemoment på cirka 100 newtonmeter og batteri på 720Wh.    

Momas Ultimate kommer i tre versjoner:

 • En med Vinka E40-motor på 80nm til 23 990 kroner

 • En med Vinka E20-motor på 100nm til 24 990 kroner (som vi har testet)

 • En med Ananda motor på 110nm til 25 990 kroner

Tilfeldighetene vil ha det til at vårt testeksemplar ikke er tilgjengelig i butikk før over sommeren 2022, mens de to andre er estimert leveringsklare i mai 2022.

Praktisk bruk

Vi har testet Momas Ultimate til allsidig bruk. Både jobbsykling/pendling, men også turer med noen avstikkere på enkle skogsstier og grusveier.  

momas elsykkel test
SUPERT! Deore-komponentene fra Shimano fungerer meget godt.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kraftig motor, stort batteri

Som regel er motorene på litt rimeligere elsykler også en god del mindre raffinerte i motorfølelse. Vinka-motoren som vi stifter bekjentskap med for første gang her, overrasker positivt. 

Den har realt med dreiemoment og det merkes. Her får du solid drahjelp når du trår i gang sykkelen. Men den oppleves ikke like rykkete som motoren på den andre Momas-sykkelen vi har testet, som heter Focus

Bryteren ligger godt til på venstre side av styret, men utforming av knappene kunne vært gjort bedre. De er både glatte og nedfelt i bryteren, og oppleves litt upresise å treffe. Med små justeringer kan denne bryteren bli langt bedre. Diplayet er plassert midt på styret, og er oversiktlig. Lysstyrken er helt OK, selv også når sollys treffer skjermen. Diplayet gir deg over resterende batteritid, og hvor mye kraft motoren gir deg. Fra displayet henger det også en USB-kabel som du kan lade tilbehør fra, en funksjon vi også har sett på andre elsykler. 

momas elsykkel display
STORT: Displayet på midten av styret er stort og oversiktlig. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det er fem forskjellige assistansenivåer på motoren, pluss en modus som heter «Auto». Det er ikke enormt stor forskjell på de forskjellige motornivåene seg i mellom - størst forskjell vil du merke om du går fra 1 til 5. Til allsidig sykling hvor man vil bidra med tråkking selv, typisk jobbsykling, landet vi på at nivå 3 gir tilstrekkelig støtte. På de høyeste motornivåene støyer motoren en god del. 

Vi opplever at Auto-nivået gir en litt mer intuitiv og jevn støtte enn nivå 5, noe også informasjonen på displayet bekrefter.

Motoren kommer med et stort batteri, hele 720Wh. Det betyr at du kan sykle lenger mellom hver gang du lader, og at elsykkelen får større rekkevidde. Hvor stor rekkevidden er, vil selvfølgelig avhenge av flere faktorer som temperatur, assistansenivå på motoren etc. Batteriet kan du lade både på- og av sykkelen. 

vinka motor elsykkel momas
TREKKVILLIG: Momas Ultimate vil komme med tre forskjellige motorkonfigurasjoner. Vi testet modellen i midten - en Vinka E20-motor, som er trekkvillig. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kvikk og rask

Sykkelfølelsen er kvikk. Selv om sykkelen er tilfredsstillende stabil i høy fart, kan den fremstå litt nervøs til du blir vant med den. Responsen når vi reiser oss og trår i motbakker er god, den føles forholdsvis kvikk, den høye vekten tatt i betraktning. 

Dekkene er lettrullende på asfalt. Mange små, tettsittende knaster er en smart løsning for å lage dekk som ruller godt, men som også har godt grep. 

Kombinasjonen av dekk med litt volum og dempegaffel i front gjør at Momas Ultimate føles komfortabel i terrenget. Den er ingen fullblods elektrisk stisykkel, men helt enkle stier tåler den greit. Velger du å sette på noen dekk med litt mer volum og litt mer knaster, vil sykkelen tåle enda litt grovere terreng. 

momas elsykkel dekk
PLASS: Det er plass til litt bredere dekk på Momas Ultimate, det ville vi vurdert for litt økt komfort. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ikke helt i mål

Det er mye som er bra med Momas Ultimate, men noen detaljer mener vi kunne vært løst bedre. Holkene, eller håndtakene som står på sykkelen er skrudd fast til styret. Det er i utgangspunktet en bra ting, men holkene på vårt testeksemplar hadde dødgang mellom gummihåndtaket og skrufestet, noe som oppleves ganske irriterende. 

Skjermene som står på er av den korte og enkle typen. De tar unna det verste av gjørme og sølesprut, men vil ikke holde deg helt tørr. Bakskjermen knakk rett av når vi syklet på brostein, og plastikken den er laget av fremstår ganske sprø. En bagatell, og vi håper dette var et engangstilfelle. 

momas elsykkel styre
LØSE: Holkene imponerte oss ikke i testen. Det er billig å fikse, heldigvis. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

På én måte ramler Momas Ultimate litt mellom to stoler- den er verken en fullblods elektrisk stisykkel, eller en ren hybrid/jobbsykkel. Men det er kanskje også dens styrke. Det er en klassisk hardtail og terrengsykkel, som med store dekk og dempegaffel har et bredt bruksområde. Denne sykkelen kan være fin for deg som skal bruke elsykkel til sykkelturer på grus i marka, og kanskje noe jobbsykling. Det du selvfølgelig ikke får her som kan være interessant for jobbsyklister, er heldekkende skjermer og bagasjebærer, samt fastmonterte sykkellykter. 

momas elsykkel dempegaffel
DEMPEGAFFEL: Dempegaffelen i front hjelper på å ta unna slag og ujevnheter, og øker allsidigheten til elsykkelen en god del. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Hvis du er på utkikk etter en elsykkel som kan egne seg til mye av det samme som Momas Ultimate, men samtidig vil ha heldekkende skjermer og bagasjebærer, kan Cannondale Tesoro være verdt en titt. Den har store dekk og dempegaffel, og avslappet geometri som gjør den komfortabel og trygg, om ikke like snerten som Momas Ultimate.   

momas elsykkel motor bryter
ENKEL: Bryteren på styret er smal og enkel - vi kunne tenkt oss noe mer artikulerte knapper som er mer presise. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Momas Ultimate er en elsykkel som overrasker til denne prisen. Om du er på utkikk etter en jobbsykkel som skal tåle all slags vær må du gjøre en egeninnsats for å finne så gode skjermer som mulig. Til turer langs grusveier i marka vil denne elsykkelen fungere helt fint. 

Spesifikasjoner

Ramme: Aluminium

Gaffel: SR Suntour

Styre: Momas

Stem: Momas

Setepinne: Momas

Sete: Momas

Antall gir: 10

Girhendler: Shimano Deore

Bakre girskifter: Shimano Deore

Bremser: Tektro

Bremsehendler: Tektro

Kassett: Shimano HG-50

Kjede: KMC

Kranklager: -

Krank: Vinka

Hjulstørrelse: 29

Hjul: Joytech nav, aluminiumsfelger

Dekk: CST All Terrain

Motortype: Vinka E20, 100nm

Batteri: 36V 20Ah - 720Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Stort display

Trekkvillig motor

Gode bremser

Gode gir-komponenter

Stor batterikapasitet

MINUS

Løse holker

Kunne hatt dekk med mer volum

Test av Specialized Turbo Vado 4.0

Specialized har satset enormt med penger og ressurser på elsykkelsatsingen sin. Det er det ingen tvil om når du setter deg på Turbo Vado 4.0.

specialized turbo vado elsykkel
LEKKER: Specialized Turbo Vado er en stilig elsykkel til allsidig bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
UTE_anbefaler
Specialized Turbo Vado 4.0

Pris: 45 000 kroner

Vekt: 26,59 kilo

Størrelser: S. M, L, XL   

skala
7/10

Specialized har satset enormt med penger og ressurser på elsykkelsatsingen sin. Det er det ingen tvil om når du setter deg på Turbo Vado 4.0. 

Specialized er en av produsentene på markedet som virkelig har hoppet inn i elsykkel-satsingen for fullt. 

Det gjenspeiles også i syklene, og Specialized Turbo Vado 4.0 er en av de råeste elsyklene til hverdagsbruk vi har testet. Men det betyr ikke at den er helt uten forbedringspotensial. 

Specialized lager elsykler i flere kategorier, og Vado er sykkelen de mener skal passe for dem som både til sykle til og fra jobb, men som også vil sykle turer. 

Sykkelen kommer også i en såkalt step-through-versjon, eller ramme med lavt innsteg, som det også kalles. 

Eksklusiv

Specialized lager ikke bare rammen - de lager også motor og mye av utstyret selv. Komponenter som stryre, sete, hjul og dekk er alle fra Specialized. SRAM NX-gruppe med 11 gir har mer enn nok utveksling til allsidig bruk.I front er det en dempegaffel med 80 millimeter vandring, som du kan velge å låse av. 

Produsenter har ulik tilnærming til hjulstørrelser på sykler i denne kategorien. På Turbo Vado har Specialized valgt å bruke den litt mindre hjulstørrelsen 27,5 tommer, men med store, solide dekk. 

specialized elsykkel
FRONTLYKT: Sykkellykten på denne elsykkelen er kraftig nok til å gi deg greit lys til transport. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Strøken finish

Det meste av ekstrautstyr er også på plass, og integrert på en pen måte. Det mest iøynefallende er skjermene. Skjermene er både brede og dekker langt nedover både fram- og bakhjul med skikkelige skvettlapper. Å produsere slike skjermer er garantert dyrere enn mange andre alternativer vi ser, men her mener vi resten av bransjen har noe å lære. Å montere for korte skjermer på en sykkel som garantert vil bli brukt i mye regnvær, er ganske meningsløst. 

Men - skjermene på denne sykkelen er også så lange at hvis du forserer en høy fortauskant i lav fart, vil framskjermen faktisk skrape ned i kanten. Dette er det greit å være obs på. 

Sykkellyktene drives av motorbatteriet. Lezyne-lykten i front er oppgitt til 210 lumen i styrke, noe som fungerer greit til sykling i rolig tempo når det er helt mørkt. På bagasjebæreren bak er et rødt baklys pent integrert i konstruksjonen. 

specialized elsykkel
RULLER GODT: Specialized-dekkene er greie til allsidig bruk - skal du sykle mye langs grusveier ville vi vurdert noen med litt grovere mønster. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Egenprodusert motor

Våre tidligere tester av både elektriske stisykler og elektriske hverdagssykler har vist at det er spesielt motoren - og integreringen av den som gjør at Specialized skiller seg fra en del andre produsenter. Specialized produserer sine egne motorer, og kan dermed styre integreringen av motor og batteri enda mer selv. 

På de elektriske bysyklene er det to motorer som brukes. SL-motoren som står på blant annet Turbo Como SL, og fullkraftsmotoren som står på denne. Motoren har 70 newtonmeter dreiemoment, og et batteri på hele 710Wh. Det er blant de suverent største batteriene vi har testet. Motoren har også en smart startsperre som du kan legge til i appen på smart-telefonen din. Batteriet kan også låses fast i ramma. 

specialized elsykkel
DEMPING: Setepinnen gir deg litt demping, men vi er litt usikre på hvor mye poeng det er - sykkelen er ganske så komfortabel ellers. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har testet Specialized Vado 5.0 i Oslo i vinter- og vårvær, på snøfrie veier og gater uten piggdekk. 

specialized elsykkel
BÆRER: Fin bagasjebærer med integrert lys fra Specialized. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Flyvende teppe

Ute langs veiene er det først og fremst følelsen av komfort vi merker oss. Posisjonen du får er oppreist og gir deg godt overblikk i trafikken. De svære dekkene ruller ikke bare raskt, de har også plenty volum, noe som gir godt komfort over ujevnheter på asfalt og grusveier. Her hjelper også dempegaffelen godt på. 

Turbo Vado 4.0 føles derimot ikke like kvikk som en del andre konkurrenter. Den er ikke så sedat som for eksempel Turbo Como eller Electra Path Go, men heller ikke like kvikk i følelsen som Turbo Vado SL eller Birk E-Suv. Den er mer stabil i høy fart enn de nevnte, og føles forutsigbar. Den vil fungere veldig godt til turer langs grusveier i marka eller landeveien, så vel som daglige turer til og fra jobb. De som ønsker å tråkke på selv og jage litt, vil kanskje ha mer utbytte av en elsykkel med litt mer aggressiv respons. 

specialized elsykkel
BEST I KLASSEN: Skjermen på Specialized-syklene er til forbilde for mange andre. Brede, og god lengde ned langs hjulet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi stusser litt over setepinnevalget. I likhet med Biltema-sykkelen, som koster vesentlig mindre, har Specialized valgt å utstyre sykkelen med en setepinne med fjæring, som skal gi ekstra komfort. Vi mener effekten av denne er marginal på en sykkel som er så komfortabel ellers. 

Dekkene er både store, solide og komfortable. Men om du har planer om å sykle mye langs grusveier, ville vi sett etter en dekk som har litt grovere mønster, for økt grep og kontroll mot underlaget. Med en kraftig motor til rådighet er uansett ikke rullemotstand en nevneverdig bekymring.

Ikke alle parametere kan måles eller vektes mot en enhet. Det som føles spesielt bra med denne elsykkelen, er hvor velkonstruert og godt sammenskrudd den er. Det finnes ikke rakling fra vaiere eller strømper, ingen ulyder fra drivverk, og motoren er stillegående. Kvalitetsfølelsen er helt på topp.  

specialized elsykkel
BAKLYS: Det er detaljer som dette som er med og drar opp prisen. Baklyset er pent integrert, og alt av ledninger er skjult. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Overlegen motor

En ting er det sykkeltekniske som store dekk for komfort, gode bremser og gir. Men det er motoren som gjør at Specialized virkelig skiller seg ut i våre tester. 

Styrebryteren på venstre side av styret føles som en naturlig forlengelse av hånden. Displayet midt på styret er oversiktlig, og kan gi deg den informasjonen du ønsker. Noe av det som er med på å gjøre Specialized-motoren bra, er at selv i fabrikkinnstilling oppfører den seg ekstremt intuitivt. Her er det ikke noe ubehagelig drag fra motoren, og du føler ikke at motoren «løper fra deg» som noen litt mindre sofistikerte motorer kan gjøre. 

specialized turbo vado elsykkel
LADEPORT: I bunnen av sykkelen kan du både lade batteriet, og løse det ut for å ta med til lading inne. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Verdt pengene?

Sammenligner man sykler i cirka samme prisklasse, er det ikke nødvendigvis det råeste utstyret du får her. Det du betaler for, er i stor grad en motor som er blant bransjens aller beste, og designløsninger som både ser bedre ut og er mer funksjonelle. Dermed appellerer den kanskje mer til følelser enn iskalde regneark over utstyr du får for pengene. 

specialized elsykkel test
GREPA: Pedalene har et slags antiskli-belegg som fungerer bedre enn forventet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Specialized Turbo Vado 4.0 er sykkelen for deg som liker gjennomtenkte løsninger og vil ha full kontroll over motoren på elsykkelen. 

specialized elsykkel test
RYDDIG: Litt mange vaiere og slanger. men det er ryddet godt opp i front. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Det finnes mange gode alternativer til Specialized Vado. Tidligere har vi testet Besv Urban som også er en allsidig elsykkel. Hvis du synes dette er en dyr elsykkel, finnes det rimeligere alternativer i Birk E-One CX og Birk E-Suv

Hvis du vil ha en litt lettere og kvikkere versjon av Vado, vil vi anbefale deg å lese testen av Vado SL. Den er lik, men likevel annerledes, i form av at den er vesentlig kvikkere. 

specialized elsykkel test
LITEN: Med display i senter av styret, kan Specialized tillate seg en minimalistisk bryter. Den ligger godt i hånden. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Er du opptatt av å kun spare penger, kan vi med én gang slå fast at det finnes rimeligere sykler på markedet som kanskje gir deg mer utstyr for pengene - på papiret. Men det er ikke for å spare penger du kjøper Vado 4.0 - denne sykkelen kjøper du hvis du vil ha en gjennomtenkt, solid og fullt utstyrt elsykkel. 

Komforten er super og den har om mulig bransjens beste motor og motorstyring med app. Det koster, men det er verdt det.  

specialized turbo vado elsykkel
EGEN MOTOR: I motsetning til leverandører som kjøper hyllevare, har Specialized laget sin egen motor for elsykler. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: SR SunTour Mobie A32, 80 mm vandring

Styre: Specialized aluminium

Stem: Specialized Flowset

Setepinne: Demping, 40 mm vandring

Sete: Specialized Rivo Sport

Antall gir: 11

Girhendler: SRAM NX

Bakre girskifter: SRAM NX

Bremser: SRAM Level

Bremsehendler: SRAM Level

Kassett: SRAM PG-1130, 11-42t

Kjede: KMC e11S

Kranklager:  -

Krank: Praxis 48t

Hjulstørrelse: 27,5 

Hjul: Specialized

Dekk: Specialized Pathfinder 2,3 tommer

Motortype: Specialized 2.0, 70nm

Batteri: Specialized U2-710, 710Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Komplett utstyrt

Allsidig

Super app/brukerstyring

Supre skjermer

MINUS

Dyr

Test av Specialized Como SL 4.0 

Specialized Como SL er en ekstra lett versjon av Specializeds elsykkel for bysykling. Spørsmålet er - klarer man seg med halvparten av kraften fra en ordinære Turbo Como-modellen? 

specialized turbo como sl test
URBAN: Turbo Como SL fra Specialized er fremfor alt en bysykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Specialized Turbo Como SL 4.0

Pris: 41000 kroner

Vekt: 21,67

Størrelser:  S, M, L

skala
7/10

Specialized satser tungt på elsykler, og har et stort utvalg. Como er den mest urbane serien, og kommer i to varianter; Como og Como SL. Det er sistnevnte vi skal fokusere på her, nærmere bestemt Como SL 4.0. 

SL-motor - hva betyr det? 

Selv om utseendet er noe forskjellig, er det i motoren den virkelig store forskjellen ligger. SL er navnet på den lettere og litt mindre kraftige motoren Specialized har i flere av syklene sine. Både Vado og stisyklene Turbo Levo og Kenevo kommer i SL-varianter, som vi både har testet og lovprist tidligere. 

Enkelt fortalt betyr SL konkret at motoren leverer litt mindre kraft (35 newtonmeter vs 70 newtonmeter), og har mindre batteri (320Wh vs 710Wh). Oppsiden med dette er selvfølgelig at sykkelen blir vesentlig lettere, og vår erfaring fra andre tester er at motoren ikke føles vesentlig svakere. Som med alle elsykler fra Specialized, kan motoren styres med Mission Control-appen fra Specialized på smarttelefonen din. 

specialized turbo como sl elsykkel
NAVGIR: Nexus-giret fra Shimano har mekanikken internt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Råstilig bysykkel

Visuelt er Como og Como SL ganske like, men sistnevnte har enda litt mykere linjer, og noe mer urbant utseende. Kraftige aluminiumsrør i myke linjer tar seg bra ut. Batteriet til motoren driver også integrerte lys, som sitter på bakskjermen og kurven foran. Alt av vaiere og strømper er pent integrert i det litt spesielle styret, og sykkelen ser utrolig gjennomført ut.  

specialized elsykkel test
BESKYTTELSE: EN diskret kjedekasse er plassert for å unngå at du får olje på buksa. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Funksjonelt utstyrt

Til bruk i hverdagen er det meste på plass - Como SL 4.0 kommer både med brede, fine skjermer og bagasjebærer. Foran er det også en stilig kurv i plast - som kan ha opptil 15 kilo bagasje. Kurven er montert på styrerøret på rammen, og dreier dermed ikke dit hjulet svinger, slik noen andre typer kurver gjør. 

Specialized har selv produsert mye av utstyret på sykkelen som hjul, dekk og kontaktpunkter, og den kommer utstyrt med Shimano Nexus navgir - her er det kun 5 gir å velge mellom. 

specialized turbo como elsykkel
MINI: Baklykta er minimalistisk, og pent integrert på bakskjermen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Specialized Como SL 4.0 i Oslos bybilde gjennom vinter- og vårmåneder på snø- og isfrie veier og gater, uten piggdekk. Med den praktiske kurven ble den også brukt for å hente pakker på posten. 

specialized turbo como sl elsykkel
PLASTKURV: Praktisk kurv i front til å oppbevare bagasje. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Oppreist og komfortabel

I likhet med Turbo Como sitter man her godt oppreist, med hendene høyt. I bybildet er det praktisk, du får god oversikt i trafikken. Med de store dekkene er det overraskende godt komfort, selv over brostein og små humper. Det viser at verken dempegaffel eller demping i setepinnen er tvingende nødvendig for å lage en komfortabel elsykkel til allsidig bruk. 

specialized turbo como sl elsykkel
JA TAKK: Slik burde alle skjermer se ut - her kommer det ikke mye sølevann opp. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Så pen og smart at du glemmer den… eller?

Specialized har satset tungt på elsykkel, og andre tester vi har gjort både av elektriske stisykler og andre elsykler har vist at når det kommer til motorintegrasjon og brukeropplevelse, er Specialized best i klassen. 

Det er et kvalitetstegn når en sykkel er så enkel og bra i bruk at du ikke tenker over det. Motoren lager lite lyd, og overgangen mellom full og null assistanse når du bikker 25km/t er så godt som sømløs.

Motoren på denne sykkelen kontrolleres fra en bryter på rammen - det er ikke noen bryter på styret. Det gir et ryddig styreoppsett og understreker det minimalistiske imaget til denne sykkelen - men vi mener den hadde fortjent en styrebryter. Specialized lager uansett bransjens mest kompakte og praktiske bryter, så dette ville ikke vært noe som trekker ned totalinntrykket. 

specialized turbo como sl elsykkel
SKJULT: Lykta er pent bortgjemt under kurven i front. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Trenger man bare halve kraften? 

Det mest sentrale spørsmålet mange vil lure på med denne sykkelen, er hvordan den «svakere» motoren fungerer. Vi skriver «svakere», fordi det ikke er så enkelt forklart. Motoren har både mindre batteri og mindre dreiemoment, men totalvekten på sykkelen er også lavere. Her er det naturlig å sammenligne direkte mot Turbo Como, som er noenlunde lik ellers.  

På vår testrunde i sentrum la vi turen innom flere bratte bakker, og spesielt en kneik på 10-12% stigning. Motoren på Como SL drar deg opp bakken, men du kan ikke regne med å holde like høy fart eller at den trekker med det samme rå momentet som Como. 

Et annet, om ikke like vesentlig moment, er egenvekten på sykkelen. 4-5 kilo lavere vekt enn flere av de andre elsyklene vi har testet, merkes. Om du skal bære sykkelen opp eller ned trapper til egnet sykkelbod eller leilighet, er dette faktisk et moment man ikke skal kimse av. 

specialized elsykkel dekk
RULLER GODT: Store dekk med bra volum er både komfortabelt og lettrullende. Slik dekk egner seg først og fremst til bysykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Kvalitetsbevisste hverdagssyklister som ikke har det travelt, men først og fremst skal cruise rundt i byen i rolig tempo. De som ikke bare vil ha en bra elsykkel, men også en stilig elsykkel. Sykkelen føles både lett, kvikk og inspirerende å sykle, men har redusert motorkraft, noe som merkes i de bratteste bakkene. 

Hvis majoriteten av syklingen din gjøres i bybildet hvor du sjelden sykler bakker på mer enn noen hundre meter, vil denne sykkelen gjøre jobben. Men hvis du er opptatt av å få maskimal drahjelp av en elsykkel, og er vel så opptatt av å komme deg på lengre sykkelturer, og kanskje i marka, finnes det bedre alternativer til den typen bruk. 

specialized turbo como sl elsykkel
RYDDIG: Styret har spesiell form. Alt av vaiere og slanger er pent bortgjemt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Hvis du liker både utseendet og funksjonaliteten i denne elsykkelen, men er bekymret for motorkraften, vil vi anbefale deg å se på den ordinære Como-modellen. Denne kommer riktignok uten den stilige bagasjekurven foran, men har til gjengjeld bagasjebærer med brett. Turbo Como vil vi si er ganske så mye mer allsidig enn Turbo Como SL. Como SL kommer også i en modell som heter 5.0, som er hakket bedre utstyrt enn denne.    

specialized elsykkel test
PLING! Ringeklokke er på plass, en fin detalj. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Specialized Turbo Como SL 4.0 er en råstilig urban elsykkel, som først og fremst egner seg til dem som trenger et effektivt fremkomstmiddel til kortere turer i byen og kan sette pris på at den veier mindre enn andre elsykler.

specialized elsykkel test
BRYTER: Kontrollbryteren til motoren sitter på overrøret. For å betjene den må du ta hånden av styret. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: Aluminium

Styre: Specialized integrert styre

Stem: -

Setepinne: Specialized aluminium 

Sete: Specialized Body Geometry Comfort Gel, 200 millimeter bredde

Antall gir: 5

Girhendler: Microshift SL-SCN05

Bakre girskifter: Shimano Nexus SG-C7000 navgir

Bremser: TRP Flow Set

Bremsehendler: TRP Flow Set

Kassett: Shimano 30t

Kjede: KMC CN-HG71

Kranklager: -

Krank: Aluminium, 40t

Hjulstørrelse: 27,5

Hjul: Specialized/Shimano nav, Specialized felger 

Dekk: Specialized Nimbus 2 Sport Reflect

Motortype: Specialized SL 1.1

Batteri: Specialized SL1-320wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Praktisk kurv

Supre skjermer

Lavt innsteg

Lav vekt

MINUS

Ikke bagasjebrett, kun bagasjebærer

Ikke den kraftigste motoren

Lite presis følelse på girsystem

Ikke bryter på styret

Litt få gir til kupert terreng

Test av Specialized Turbo Como 4.0 

Ikke alle ser på sykling som mosjon og trening - noen vil bare ha et enkelt transportmiddel og se stilig ut. Da kan det være at Specialized Turbo Como er et godt alternativ for deg. 

specialized elsykkel test como
SKINNENDE: Turbo Como-sykkelen vi fikk på test har en nydelig, rød farge. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Specialized Turbo Como 4.0

Pris: 44999 kroner

Vekt: 28.02 kilo

Størrelser: S, M, L

skala
7/10

I en jungel av modeller og modellnavn er det lett å bli forvirret. Så la oss begynne med å plassere denne sykkelen i en kategori for deg. 

Vi har testet flere elsykler fra Specialized. Og hvis man begynner i en urbane enden av skalaen, er Como SL det beste eksemplet. I den andre enden av skalaen, finner du Vado, som i større grad er en jobb- og tursykkel, med stort og bredt bruksområde. Turbo Como, som vi har testet her, plasserer seg cirka midt mellom disse. 

Lik, men ulike

Utstyrspakken med gir og bremser er nesten identisk med den vi har sett på Specialized Turbo Vado 4.0, og de to syklene har samme motor. Hovedforskjellen ligger i sittestilling og noen andre detaljer. 

Der Vado har en mer visuelt klassisk ramme, og tradisjonelt styre, har Como en ramme med mer urban look, og lavt innsteg. Styret er også helt annerledes - Turbo Como 4.0 kommer med et hel-integrert styre med skikkelig oppsving. Kombinert med høyt frontparti gjør dette at du sitter høyt med hendene, og skikkelig oppreist. 

specialized turbo como elsykkel bagasjebærer
SYNLIG: Bagasjebæreren har en pent integrert baklykt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Velutstyrt

Turbo Como 4.0 kommer med alt utstyr du vil ha behov for på en slik sykkel, med unntak av lås. Skjermene er bransjens beste, og dekker godt ned over fram- og bakhjul. Den kommer med bakmontert støtte, bagasjebærer med bæreevne opp til 27 kilo, og pent integrerte lys foran og i bagasjebæreren.

specialized elsykkel test
SENT HJEM: Skal du sykle i mørket er det lovpålagt med lykt. Denne i front gir deg også tilstrekkelig lys til at du ser litt foran deg. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kraftig motor

Turbo Como kommer med den samme, kraftige motoren som Turbo Vado, med dreiemoment på 70 newtonmeter. Den har også det enorme batteriet på 710Wh som gir den meget god rekkevidde. Motoren har også en smart startsperre som du kan legge til i appen på smart-telefonen din. Batteriet kan også låses fast i ramma. 

specialized elsykkel test
SKJERM: Brede og lange skjermer som beskytter godt mot vannsprut. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Specialized Como 4.0 i Oslo våren 2022. Den har blitt syklet til og fra jobb, og på rundturer i sentrum. Der har den fått prøvd seg på underlag som sykkelveier, grusveier og brostein om hverandre. 

specialized elsykkel test
TIL LITT AV HVERT: Dekkene både ruller godt, og har litt mønster for et OK veigrep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Komfortabel sykling med god utsikt

Selv om denne sykkelen deler mange likhetstrekk med Turbo Vado, er den mest fremtredende forskjellen at du sitter oppreist på Turbo Como, med hendene forholdsvis høyt oppe foran deg.

Med store dekk, dempegaffel og til en viss grad setepinnen med demping er også komforten noe av det beste vi har prøvd. Det er samspillet mellom alle de nevnte komponentene som gjør at brostein, kryssing av trikkeskinner, en og annen fortauskant bare slukes rått unna. 

specialized turbo como elsykkel
HØYT OPPE: Styret på Turbo Como har skikkelig oppsving. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kraftig motor, stor rekkevidde

Motoren og integrasjonen av den er så god at man nær sagt glemmer at man sitter på en elsykkel. Displayet sitter pent plassert i midten av styret, og kan vinkles for best mulig synsvinkel. Når vi sykler i trafikken hjelper det med godt synlig fargekoding av hvilket assistansenivå man er på. 

Bryteren på venstre side av styret ligger godt i hånda, og er lett å betjene. Vi anbefaler deg absolutt å bruke tid på å laste ned appen fra Specialized og prøve din egen tilpasning av motoren. Motoren fungerer bra slik sykkelen blir levert, men kan fungere enda bedre om du tilpasser den til ditt behov. Motorstøy er nesten fraværende på de laveste assistansenivåene, og du merker nesten ikke overgangen der motoren kutter assistansen ved 25 km/t. 

specialized como elsykkel
DEMPING: Setepinnen har demping - om man liker dette kan være en smakssak. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteriet er på hele 710Wh, og blant de aller største du finner på elsykler. For deg som syklist betyr dette at du har lenger rekkevidde. Det vil også gå noe lenger tid mellom hver gang du trenger å lade opp batteriet. 

De integrerte lysene fungerer godt. Baklyset på bagasjebæreren er synlig fra flere vinkler, og frontlykten fra Lezyne gir oss tilstrekkelig med lys om kvelden i et mørkt bybilde. Skal man sykle lenge langs veier uten lys ville vi vurdert en enda kraftigere lykt. 

specialized elsykkel
SYNLIG: Displayet sitter i midten av styret, og gir deg informasjonen du trenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

For de rolige turene

Komfortabel, ja. Men kvikk er ikke akkurat et ord vi vil bruke om denne elsykkelen. Como 4.0 trives best når man bare cruiser rundt, og tråkker rolig. Å reise seg for å trå på denne sykkelen føles nesten litt motvillig og kranglete, og den inspirerer heller ikke til å sykle veldig aggressivt. Søndagstur eller rolig cruising til jobb? Ja takk. Jage om kapp med andre jobbsyklister i morgenrushet? Ellers takk. 

Den oppreiste sittestillingen gjør at det føles lite naturlig å bøye seg framover på setet for å tråkke på litt ekstra den bratte bakken på jobb-sykkelruta. Det er mer nærliggende å øke motorassistansen et knepp.  

Girene er presise, og bremsene er kraftige. Håndtakene på styret gir god støtte - og litt demping i setepinnen gir deg noe ekstra komfort, selv om vi er usikre på hvor stor effekt dette egentlig har. 

specialized elsykkel
GODT GREP: Holkene har litt ekstra støtte. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Hvis du ikke er så opptatt av å nå frem i tide eller stress, men først og fremst vil nyte sykkelturen, kan Specialized Turbo Como være noe for deg. Hvis du derimot vil bruke elsykkelen mer som et treningsredskap, finnes det bedre alternativer. 

specialized turbo como elsykkel
LADEPORT: Nede ved kranken kan du både lade batteriet, og ta det ut for lading. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Hvis du vil ha en elsykkel med lavt innsteg, men med litt mer framoverlent sittestilling enn denne, kan for eksempel Birk E-One CX være et alternativ. Den er også noe rimeligere. Ellers er Vado i en versjon med step-through rammedesign et alternativ.  

specialized elsykkel test
GODE PEDALER: Pedalene har anti-sklibelegg. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Specialized Turbo Como 4.0 er både praktisk og komfortabel. Den vil passe deg godt om du først og fremst vil cruise til og fra jobb uten å jage om kapp med andre jobbsyklister - og om du vil ta den med på en tur langs grusveier går også det helt fint. 

specialized elsykkel test
GREIE GIR: Utstyrsnivået er ikke skyhøyt, men girene fra SRAM gjør jobben. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

 • Ramme: Aluminium

 • Gaffel: SR Suntour Mobie A32, 80 millimeter vandring

 • Styre: Specialized Como 

 • Stem: integrert

 • Setepinne: Specialized, med fjæring

 • Sete: Specialized Body Geometry Comfort Gel

 • Antall gir: 11

 • Girhendler: SRAM NX

 • Bakre girskifter: SRAM NX

 • Bremser: SRAM Level

 • Bremsehendler: SRAM Level

 • Kassett: SRAM PG-1130, 11-42t

 • Kjede: KMC e11S

 • Kranklager:  -

 • Krank: Praxis 48t

 • Hjulstørrelse: 27,5

 • Hjul: Specialized

 • Dekk: Specialized Pathfinder Sport Reflect 2,3 tommer

 • Motortype: Specialized 2.0

 • Batteri: Specialized U2-710, 710Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Komfortabel

Bransjeledende motor og betjening

Supert display

Heldekkende skjermer

Stor batterikapasitet

Store og solide dekk

Pent integrerte lys og reflekser

Avtagbart batteri

MINUS

Noe vaier-saus i frontpartiet

Ikke spesielt kvikk

Test av Birk E-Suv 2022

Elsykkel med dempegaffel og skikkelige knastedekk, i tillegg til utstyr som bagasjebærer, skjermer og lys. Er Birk E-One Suv den perfekte elsykkelen for den som vil sykle både i byen og marka? 

birk e-suv elsykkel
ALLSIDIG ELSYKKEL: Birk E-Suv kan fungere godt til flere typer bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
UTE_anbefaler
Birk E-Suv

Pris: 44.900 kroner

Vekt: 26,24 kilo

Størrelser: S, M, L

skala
8/10

Birk Sport selger en rekke sykler både fra andre merker, og også sykler med egen logo.

Birk E-Suv er basert på testfavoritten fra 2021, Besv Urban. Den kommer nå med Birk-logo, men deler flere likhetstrekk med Besv Urban.

Det aller meste av utstyr

Utstyrspakken på Birk E-Suv er imponerende, om man sammenligner med andre elsykler vi har testet i samme prisklasse. Shimano XT-drivverk med 12 gir er noe av det bedre du kan få i denne prisklassen. Dempegaffelen fra RockShox er også bedre enn mye annet på markedet til denne prisen. 

I motsetning til Besv Urban som har 27,5-tommer hjul, har denne 29-tommer hjul. De store 29-tommer hjulene gir en lavere angrepsvinkel mot underlaget, og gjør at de triller bedre over ujevnheter, og oppleves mer stabile. Hjulene er skodd med fine Maxxis Recon-dekk. Disse har skikkelig mønster med knaster, og vil ha bedre grep enn rene slicks-dekk. 

birk sport elsykkel test
KRAFTIG: Shimano sin EP8-motor er en av våre favoritter. På seterøret sitter ladeporten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Til tross for en utstyrspakke med mange terrengsykkel-komponenter, har Birk E-Suv også det meste en elsykkel trenger for å fungere som jobbsykkel. Skjermene er brede og fine (på grunn av en produksjonsfeil kom vår testsykkel uten framskjerm, men sykkelen vil bli levert med), men det hadde ikke skadet om de var enda noen centimeter lenger. Integrerte lys er også på plass, samt bagasjebærer og bakmontert støtte. 

birk e-suv elsykkel test
SKJERMSETT: Skjermene på Birk E-Suv er helt greie - det hadde ikke skadet om de var enda litt lenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Stor batterikapasitet

E-Suv kommer levert med et batteri på hele 720Wh. Dette gjør den til en skikkelig rekkevidde-maskin. Sykkelen bruker EP8-motoren fra Shimano, som er en av våre favoritter, og et batteri fra Darfon. Her kan du også ta ut batteriet for å lade det, om du ikke ønsker å lade det på sykkelen. 

birk elsykkel test
ON: På toppen av overrøret finner du knappen for å skru motoren av og på, og en USB ladeport. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Birk E-Suv våren 2022 i Oslo. Vi har brukt den til å sykle til og fra jobb, og syklet langs vei, sykkelvei, grusvei og partier med brostein. 

birk elsykkel test
LOKK: For å fjerne batteriet må du løsne denne lille metallskruen med håndmakt, og ta vekk et lokk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Kvikk og komfortabel

Da vi testet Besv Urban i 2021, mente vi den var ganske så komplett. Prisen den gang var noe lavere. 2022-varianten vi har testet her er noe dyrere, men det gir seg også utslag i at spesielt to ting vi kommenterte i 2021 har blitt rettet opp. 

De større hjulene gjør at stabiliteten i høy fart har blitt enda noen knepp bedre. Dekkene fra Maxxis triller vesentlig bedre, samtidig som godt grep og styreevne er beholdt. Dempegaffelen er også mange, mange hakk bedre. På samme måte som Birk E-One CX sluker denne sykkelen unna ujevnheter fra underlaget, og den er en av de mest komfortable elsyklene vi har testet til denne typen bruk. 

birk elsykkel test
DISPLAY: Shimano-motoren har en din kontrollbryter med display som du når lett fra håndtaket. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Men kanskje den mest oppsiktsvekkende forskjellen fra Besv Urban er at Birk E-Suv føles vesentlig mer kvikk og inspirerende. Til tross for stort og tungt batteri, så har Birk klart å bevare en god respons når vi reiser oss for å tråkke på og hjelpe motoren litt. 

birk elsykkel test
BAGASJE: Her kan du både feste sidevesker og frakte bagasje. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hverdagssyklisten vil like denne

For mange vil elsykkelen være sykkelen som skal brukes hver eneste dag gjennom hele året. Det er spesielt to ting som gjør at denne sykkelen fra Birk vil fungere godt til dette. Det ene er utstyret; den kraftige motoren og de solide komponentene. 

Det andre er sykkelfølelsen. Der andre elsykler kan føles litt sedate og tunge, opplever vi denne sykkelen som kvikk og inspirerende. Den er kanskje ikke den peneste, eller har den mest strøkne finishen, men den bare gjør jobben, og gjør jobben godt. Som en «daily driver» vil Birk E-Suv være i sitt ess.  

test birk elsykkel
SOLID: Sykkelen kommer utstyrt med Shimano XT bakgir. Bra! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Dette er en perfekt elsykkel hvis du er like glad i å sykle turer i helgene som du er å sykle til og fra jobb på hverdagene. Den tåler fint å sykle langs ganske grove grusveier, og er et like bra pendlerredskap som turredskap. 

birk elsykkel test
FIN DETALJ: En kjedestagsbeskytter hindrer stygge riper fra kjedet over tid. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Birk E-Suv er en av de mer allsidige elsyklene på markedet. Sykler som også vil være allsidige er fjorårets testfavoritt Besv Urban, Specialized Turbo Vado 4.0 og Birk E-One CX. Hvis du først og fremst skal bruke elsykkel til transport og pendling, anbefaler vi en titt på Canyon Precede:ON 7. 

birk elsykkel test
LYKT: En styremontert sykkellykt gir deg lys til sykling i lite dagslys. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Det finnes kanskje ikke én sykkel som er perfekt til alt, men med E-Suv kommer Birk ganske så tett på. Den er både komfortabel og kvikk samtidig, og har en utstyrspakke som gjør den utrolig allsidig. Den er etter vår mening en av de mest komplette syklene på markedet i 2022 i denne prisklassen. 

birk elsykkel test
DEMPING: Birk har spandert på en skikkelig god dempegaffel, som fungerer godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: RockShox Recon Silver TK

Styre: Satori aluminum

Stem: Satori aluminium

Setepinne: Promax

Sete: WTB Volt

Antall gir: 12

Girhendler: Shimano SLX

Bakre girskifter: Shimano XT

Bremser: Shimano MT410

Bremsehendler: Shimano MT410

Kassett: Shimano CS-M6100, 10-51

Kjede: Shimano HG

Kranklager:  

Krank: Shimano

Hjulstørrelse: 29

Hjul: Shimano nav, WTB ST i27 felger

Dekk: Maxxis Recon Race 2,25

Motortype: Shimano EP8

Batteri: Darfon 720Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Allsidig – kan brukes til mye

God dempegaffel

Stor batterikapasitet

MINUS

Kommer uten ringeklokke

Ikke verdens beste finish på vaierføring

Test av Birk E-One CX 2022

E-One CX er en forholdsvis rimelig elsykkel til bysykling, tursykling og transport fra Birk Sport. Den kommer ganske så komplett utstyrt til en OK pris, men hvordan fungerer den til sykling i hverdagen?

birk e-one cx test
MYE FOR PENGENE: E-One CX fra Birk Sport er en godt utstyrt elsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
UTE_Godt_kjøp
Birk E-One CX

Pris: 36 900 kroner

Vekt: 25.95

Størrelser: 15, 17, 19 og 21 tommer

skala
7/10

I tillegg til å være forhandler av flere store sykkelmerker, lager også sykkelbutikkjeden Birk Sport sine egne sykler. 

Birk E-One CX er en velutstyrt elsykkel til allsidig bruk, og kommer både med skjermer, støtte, lys, ringeklokke og bagasjebærer. 

Lavt innsteg  

Sykkelen har lavt innsteg, som gjør av- og påstigning lettere, spesielt hvis du har vesker eller et barnesete på bagasjebæreren.  

Kraftig motor

Birk E-One CX har den kraftige EP8-motoren fra Shimano. Bryteren er litt annerledes enn den vi har sett tidligere på andre testsykler med denne motoren. Den ligger fortsatt lett tilgjengelig, men har ikke et like avansert display med farger som vi har sett på andre EP8-motorer. 

birk elsykkel test
GOD MOTOR: Shimano sin EP8-motor er et sikkerstikk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Mye utstyr

E-One CX har det meste av utstyr vi ønsker oss på en slik sykkel; heldekkende skjermer, integrert lås, støtte, ringeklokke og integrerte lys. Denne sykkelen er klar til å trilles rett ut av butikken og tas i bruk til både bysykling og tursykling. Sykkelen vil bli levert med girutstyr fra Microshift - vår demosykkel var utstyrt med Shimano Deore. 

birk elsykkel test
LADEPORT: På seterøret finner du ladeporten. Batteriet kan også tas ut av ramma for lading. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet elsykkelen fra Birk på våren i bybildet i Oslo - uten piggdekk på snøfrie veier og gater. Vi har brukt den til og fra jobb, og som transportmiddel i hverdagen. 

Komfortabel turkamerat

Til tross for et litt urbant utseende med det lave innsteget, har Birk valgt å utstyre E-One CX med skikkelige terrengdekk med godt volum, og dempegaffel. Det kan virke malplassert ved første øyekast, men i praksis fungerer dette veldig godt. Kombinasjonen av de store dekkene og dempegaffelen gjør at sykkelen tar unna slag og ujevnheter i underlaget på en overbevisende måte. Gode knastedekk gir også godt grep til de turene man tar utenom asfalten, og med en kraftig elektrisk motor er ikke litt økt rullemotstand noe problem. 

birk elsykkel test
BAKLYKT: Lykta bak på sykkelen er pent integrert i skjermen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

E-One CX har også kraftige bremser som føles tillitvekkende når farten må ned. Vi må ta et forbehold om drivverket siden vår testmodell ikke hadde samme utstyr som produksjonsvarianten vil ha, men jevnt over mener vi Birk har prioritert en god utstyrspakke til allsidig bruk. Den har gode, heldekkende skjermer, ringeklokke, støtte og bagasjebærer. Integrerte lys er også på plass. Finishen er kanskje ikke helt på høyde med de mer strømlinjeformede syklene fra Canyon og Specialized, men det slik vi ser det er utstyrspakken mer eller mindre komplett. 

birk elsykkel test
PLING! Slik liker vi et styreoppsett: lett tilgang til både motorstyring og ringeklokke. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Mest cruiser?

Sammenlignet med E-Suv fra samme produsent, vil vi si at denne sykkelen er noe mer sedat, og kanskje mer myntet på dem som vil sitte mer oppreist og ikke jage så veldig på sykkeltur. Komforten har de til felles, men E-Suv vil føles noe mer responsiv og kvikk for den som vil sykle både litt lengre og jobbe litt mer selv.

birk elsykkel test
KOMFORTABELT: Terrengdekkene har bra volum og ruller godt. Det fungerer godt både til asfalt og grussykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen? 

Birk E-One CX er en allsidig elsykkel som vi mener vil fungere bra både til jobbsykling og turer langs grusveier. Det er ikke den mest kvikke og responsive elsykkelen vi har prøvd, men den er veldig komfortabel og trygg, både i trafikken og på grusveier. 

birk elsykkel test
LÅS: Du får kanskje ikke låst sykkelen fast til noe, men bakhjulet får du låst. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Hvis du er ute etter en sykkel i samme kategori, men som har en litt bedre sittestilling for turer og sykkelpendling over lengre avstander, er Birk E-Suv fra samme produsent et godt alternativ. Hvis du liker sykler med lavt innsteg, er Specialized Turbo Como eller Como SL gode alternativer.  

birk elsykkel test
GOD LYKT: En lykt som drives av motor-batteriet lyser opp i front. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Birk E-One CX er en velutstyrt, prisgunstig og allsidig elsykkel som vil passe veldig godt for dem som skal sykle til og fra jobb, men også vil ha en sykkel som kan egne seg til turer langs grusveier.

birk elsykkel test
SKJERMER: Ikke alle dempegafler lar deg montere skjermer på en fornuftig måte. Her har Birk funnet en adekvat løsning. Framskjermen kunne vært lenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: Rock Shox Judy Silver TK, 80 millimeter vandring

Styre: One1 aluminium, 720 millimeter bredde

Stem: One1 Mas 

Setepinne: One1 aluminium

Sete: Selle Royal Freedom Strengtex

Antall gir: 10 

Girhendler: Microshift Advent X Trail Comp

Bakre girskifter: Microshift Advent X

Bremser: Clarks Clout Plus 

Bremsehendler: Clarks Clout Plus

Kassett: Microshift Advent X H-series, 11-48t

Kjede: KMC e10S

Kranklager: -

Krank: Shimano FC-E6000, 38t

Hjulstørrelse: 29

Hjul: Shimano nav, WTB SX19 felger

Dekk: Maxxis Ikon 29x2.2 3C/EXO/TR Tanwall 

Motortype: Shimano Steps EP8

Batteri: Darfon 36V, 504Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Komplett utstyrt med skjermer, støtte og bagasjebærer

Lavt innsteg gjør den aktuell for mange

Super EP8-motor

Dekk med bra volum 

Bagasjebrett

MINUS

Forbehold om drivverk

Test av Biltema elsykkel 28” 7 gir 2022

Biltemas elsykkel med artikkelnummer 27-2243 er en av de rimeligste elsyklene på markedet. Den er også blant de billigste vi har testet — får man en velfungerende billig elsykkel for 15.000 kroner? 

test biltema elsykkel
BILLIG: Dette er en av de rimeligste elsyklene vi har testet. Det gjenspeiles i utstyret. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Biltema Yosemite elsykkel

Pris: 14.999 kroner

Vekt: 25 kilo (oppgitt) 

Størrelser: bare én    

skala
5/10

Biltema har fokus på å lage rimelige produkter til folk, og syklene er intet unntak. Biltema har sykler både med og uten elektrisk hjelpemotor, og flere elsykler i sortimentet. Vi har testet modellen med artikkelnr 27-2243 - en elsykkel til 15 000 kroner. Dette er lite penger sett opp mot langt dyrere alternativ vi har testet, så da er spørsmålet - hva får man egentlig for 15 000 kroner?

Enkelt utstyr

Til snaut 15 000 kroner er utstyrspakken helt adekvat. Skal man klare å lage en sykkel med motor til en så lav pris må det spares penger et sted. Her får du ikke 10- eller 11 gir som på dyrere sykler, men 7 gir fra Shimanos rimeligste utstyrsnivå. Girene betjenes med Gripshift, altså at man vrir på håndtaket på sykkelen for å gire, noe vi ikke ser veldig ofte på moderne sykler. 

Skivebremsene er en rimelig variant fra Tektro, men heldigvis av den hydrauliske typen. Noen produsenter kutter kostnader ved å sette på mekaniske skivebremser, men mekaniske skivebremser fungerer sjelden like bra. 

Sykkelen kommer faktisk med det meste vi ønsker oss av ekstrautstyr. Her er både støtte, bagasjebærer, skjermer og lys på plass. Integrert lås får du ikke, så det må kjøpes i tillegg. 

Motoren fra Bafang er sentermontert, og du kan enkelt ta ut batteriet både for å lade det og gjøre elsykkelen mindre attraktiv å stjele.

Vær oppmerksom på at sykkelen kun kommer i én størrelse. Testrytterne på henholdsvis 178 og 184 centimeter opplever at sykkelen er helt OK i passform, men ikke veldig stor. Er du 185 centimeter eller høyere, kan sykkelen bli liten til deg. Vi anbefaler absolutt å prøve før du kjøper. Et justerbar styreframspring gjør at du får justert høyden på styret noe, men dette kompenserer bare til en viss grad. 

test biltema elsykkel
LADING: Batteriet kan lades både på og av sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet elsykkelen i Oslo våren 2022. Vi har prøvd sykkelen både på sykkelveier og fin asfalt, men også brostein og grusveier i testperioden. Elsykkelen har blitt testet både som jobbsykkel og tursykkel. 

test biltema elsykkel
DEMPING: Det er demping i setepinnen, men vi mener sykkelen hadde klart seg uten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motor som overrasker

Sist gang vi testet en elsykkel fra Biltema, var det med framhjulsdrevet motor. Slike motorer har vi ikke særlig sans for, av grunner du kan lese om her. På denne elsykkelen derimot, står det en midtmontert motor fra Bafang. 

Dette er vårt første møte med Bafang-motoren. Der de fleste elsykler med motorer fra Shimano eller Bosch har rundt 85 newtonmeter dreiemoment eller mer, har Bafang-motoren på akkurat denne sykkelen bare 65 newtonmeter. For deg som syklist, vil det enkelt forklart si at motoren ikke oppleves like kraftig. Men til vanlig sykling langs veier og sykkelveier oppleves motoren som kraftig nok. Den er også overraskende stillegående. 

test biltema elsykkel
SKJERMSETT: Skjermene på Biltema-sykkelen er helt greie, men vi mener de med fordel kunne vært litt lenger for å holde unna vannspruten bedre. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Betjeningen av motoren er enkel. Kontrollpanelet med knapper på venstre side har en pluss/minus-knapp for justering av assistansenivå, og ved å bruke av/på-bryteren kan du ha forskjellige visninger, som distanse, fart, etc. Sammenlignet med dyrere og mer utbredte motorsystemer fremstår det enkelt, men det gjør jobben. Motor-assistansen kan justeres i fem nivåer. 

Motoren er ikke like sofistikert som alternativene på de dyrere syklene vi har testet. Dette merkes ved at hvis du tar foten av pedalen, og så tråkker til igjen, er det noe mer forsinkelse før motoren slår inn. 

elsykkel biltema test
SIMPELT: Bakgiret på Biltema-sykkelen er av aller billigste sort, og dette merkes dessverre i bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteritid og rekkevidde

Batteriet er fra Biltema oppgitt å være på 374,4Wh. Dette er blant de aller minste batteriene vi har testet, bare Como SL-varianten fra Specialized er i samme kategori. Biltema oppgir at rekkevidden skal være mellom 40-70 kilometer under optimale forhold i 25 varmegrader.

Vi har ikke fått etterprøvd det på kjølige vårdager, men rekkevidden er uansett ganske langt under flere andre alternativer. 

test biltema elsykkel
KASSE: Kjedekasse er i utgangspunktet smart. Men når kjedet ramler av til stadighet, kompliserer den bare ting. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Enkle komponenter

Gir-komponentene på sykkelen er av billigste sort, og det merkes dessverre. Gripshift var både innovativt og spennende når det kom, men det er flere grunner til at man nesten ikke ser det på moderne sykler lenger. Gir-opplevelsen er trå og upresis. 

På ett tidspunkt prøvde vi å kjapt gire opp 2-3 hakk - da hoppet kjedet av, og for å få hektet på kjedet måtte vi trille sykkelen tilbake til verkstedet, skru av kjedekassen og hekte på kjedet igjen. Dette skjedde flere ganger underveis i testen, også ved helt normal giring, og er veldig frustrerende. Du kan unngå det ved å gire veldig, veldig forsiktig, men det vil ikke være en god løsning over tid.

test biltema elsykkel
VRI-GIR: Det er ikke så ofte vi ser Grip-Shift på sykler lenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Dyrere og mer moderne drivverk har kjede og tannhjul som er utformet spesielt for at kjedet ikke skal hoppe av, noe du ikke får på denne sykkelen. Kjedet ramlet av så mange ganger ved helt normal bruk, at vi endte opp med å skru av kjedekassen, slik at problemet faktisk lar seg fikse ute på tur. Vi sjekket justeringen av girene flere ganger, uten at problemet ble mindre. Dette problemet må Biltema løse. En enkel kjedefører eller et bedre bakgir vil gjøre jobben.

Dette sier Biltema om gir-trøbbelet

Vi har formidlet problemet meg giret til Biltema. Produktsjef Magnus Skog svarer:

– Er dette en problematikk Biltema er kjent med?

– Nei, det er ingen kjent feil.

– Hvis en kunde opplever problemet, kan vedkommende regne med å få hjelp av Biltema til å utbedre det?

– Selvfølgelig. Sykkelen vil bli tatt inn for undersøkelser og utbedring av feilen på et av Biltemas varehus.

Det er et stort pluss at elsykkelen kommer utstyrt med lys slik du er lovpålagt å sykle med. Dyrere sykler har integrerte løsninger hvor lyset drives av motorbatteriet og enten skrur seg av/på automatisk, eller kan styres fra kontrollbryteren på styret. Lysene på denne sykkelen må du skru manuelt av og på. Når man først har prøvd et mer avansert alternativ føles dette litt upraktisk og tungvint, men igjen - på en rimelig sykkel må man regne med slike prioriteringer. 

elsykkel biltema test
TIL LAST: Biltema-sykkelen har bagasjebærer, som også kommer med en ekstra lastestropp. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ingen komfortvinner

Elsykkelen fra Biltema kommer uten dempegaffel – det hadde vi heller ikke forventet til denne prisen, og mener det er en fornuftig prioritering. Det gjør dog at du må tåle litt mer risting fra ujevnt underlag. Dekkene på Biltema-sykkelen er forholdsvis smale, og ganske så harde. Det gjør at sykkelen ikke demper slag og risting så mye. 

Setepinnen med demping er en prioritering vi ikke helt skjønner. Vi ville heller lagt pengene i skikkelige dekk med bra volum og komfort - det ville vært en bedre prioritering totalt sett. 

elsykkel biltema test
ENKEL MOTOR: Prisen på sykkelen tatt i betraktning, synes vi motoren fra Bafang gjør en helt grei jobb. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Til de korte turene

Kombinasjonen av en litt nervøs følelse, litt mindre batterikapasitet og noe mindre komfort gjør at dette er en elsykkel som egner seg best til kortere turer. 

I bratte bakker kommer vi oss opp, men vi merker at motoren ikke har samme skyv som de kraftigere motorene fra Bosch, Specialized og Shimano. 

test biltema elsykkel
SVAKT LYS: Frontlykten på Biltema-sykkelen er best egnet for å bli sett med i trafikken - ikke som lykt for å lyse opp veien. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Med en pris på bare 15 000 kroner er dette en elsykkel for dem som ikke vil bruke absolutt mer penger enn nødvendig. Komfort og en del utstyrsfunksjoner trekker ned, men den vil fylle helt enkle behov. Vi mener elsykkelen fra Biltema kan passe for dem som ikke er så opptatt av strøkne detaljer og komfort. 

Hvis du trenger en elsykkel til jobbsykling og ærend i hverdagen over korte avstander kan den fungere, men hvis du har lengre jobbvei og skal sykle hver dag hele året rundt, vil vi anbefale deg å legge litt mer penger i elsykkelen du kjøper. 

elsykkel biltema test
MANUELL: Lyktene på sykkelen må du skru av- og på selv, de er ikke koblet til motoren. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Biltema-sykkelen er blant de aller rimeligste vi har testet. Om du går noe opp i pris, er Birk E-One CX et nærliggende alternativ.   

elsykkel biltema test
DISPLAY: Her får du opp helt grunnleggende informasjon som fart, assistansenivå og rekkevidde. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Det er flere detaljer å pirke på her, både på komfort og rekkekvidde. Men Biltemas elsykkel overrasker positivt tross alt, med helt grei funksjon. Spesielt hvis man tar prisen i betraktning. 

Unntaket er kjedet som hopper av og er ekstremt klønete å få på plass igjen. Dette problemet mener vi Biltema må løse for at vi skal kunne anbefale denne sykkelen. 

Har du ambisjoner om å bruke elsykkelen mye, mener vi bestemt at det er verdt å se på dyrere alternativer. Men om du bare vil ha billigst mulig sykkel med motor som du skal bruke nå og da, er det verdt å prøve denne - om størrelsen passer. 

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: Aluminium

Styre: Aluminium

Stem: Aluminium - justérbar

Setepinne: 27,2 mm aluminium, med demping

Sete: Yosemite

Antall gir: 7

Girhendler: Shimano Revoshift Gripshift 

Bakre girskifter: Shimano Tourney

Bremser: Tektro, hydraulisk

Bremsehendler: Tektro, hydraulisk

Kassett: Shimano HG

Kjede: KMC 7-delt. 14-28t

Kranklager:  

Krank: Aluminium, 38t

Hjulstørrelse: 28 “

Hjul: - 

Dekk: Metro Elite, 1.75 tommer

Motortype: Bafang M200, 65nm

Batteri: 374,4Wh, 36V

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Billig

Skranglete kjedekasse

Stillegående motor

Refleksdetaljer

MINUS

Manuell styring av lys

Dempe-setepinne fungerer ikke spesielt bra

Høyt frontparti

Korte skjermer

Bare én størrelse

Ikke den kraftigste motoren

Noe lav batterikapasitet/rekkevidde

Test av Canyon Precede:ON 7 2022

Canyon har satt designavdelingen i full sving med sin nye Precede:ON. Vi har testet den rålekre elsykkelen med et urbant og moderne utseende. Og den har noen detaljer vi ofte ikke ser på elsykler ellers. 

canyon precede:on elsykkel
STRØKEN: Maken til pen sykkel er det ikke ofte vi har testet. Canyon Precede:ON er superstrøken. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Canyon Precede:ON 7 

Pris: 37999/39999 kroner

Vekt: 25,69 kg

Størrelser: M, L, XL

skala
8/10

Canyon har tre typer elsykler til bysykling; Roadlite:ON, Commuter:On, og Precede:ON.

Precede-syklene får du både med karbon og aluminiumsramme, og vi har testet sistnevnte. Precede:ON 7 er den nest rimeligste sykkelen i serien. 

Det spesielle med Canyon er at du bestiller sykkelen på internett, og får den levert hjem. Hvis du lurer på hvordan det er å motta og montere en slik elsykkel, har vi skrevet en egen sak om det her. For å oppsummere kort: I dette tilfellet er det en smal sak å montere. Sykkelen kommer nær sagt ferdigmontert, alt du trenger å gjøre er å montere framhjulet og setepinnen, og sykle avgårde. 

Finish

Når sykkelen er pakket ut og montert, kan vi slå fast at dette er en av de mest strøkne elsyklene vi har hatt inne på test. Her er det knapt en synlig vaierstrømpe eller bremseslange. Både Supernova-lykter og skjermer er pent integrert, og går i ett med sykkelen. Skjermene er brede og dekker langt ned på hjulene. Precede-syklene får du forøvrig med både høyt og lavt innsteg på rammen. 

Det helintegrerte og moderne designet er det ikke bare vi som liker. Av de 2022-syklene vi har testet var det denne sykkelen som fikk desidert flest lange blikk fra både bilister og gående vi møtte. 

canyon precede:on elsykkel
HELDEKKENDE: Skjermene på Canyon Precede:ON dekker godt nedover hjulbuen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Utstyr

Precede:ON 7 kommer med noe vi ikke ser så ofte på sykler i våre tester; beltedrift. Dette er på ingen måte en nyskapning, men heller ikke veldig utbredt. Fordelene med beltedrift er blant annet at du ikke trenger noen smøring av drivverket, og det skal på alle måter være mer vedlikeholdsfritt. 

Det er ikke bare beltedriften som er spesiell - Canyon har også valgt å utstyre sykkelen med et trinnløst girsystem fra Enviolo. Systemet bruker en hendel som ligner på en Gripshift-hendel. Den store forskjellen er at du har ikke definerte klikk på giret - her er det «flytende» nivå på giret du velger. 

Bremsene fra Magura har god modulasjon- altså fordeling av bremsekraft når du bremser. Vi opplevde dem ikke som spesielt kraftige, selv om de ble noe bedre med innkjøring etter noen dager. G-One-dekkene har stort volum, og knastene gjør at de har litt større brukspotensial enn rene slicks-dekk. 

canyon precede on elsykkel lys
INTEGRERT: Dette er omtrent så sømløst man får gjort det på en sykkel - alt av ledninger, vaiere og strømper er pent integrert i front. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motor
Bosch er en av de største elsykkelmotor-leverandørene, og på denne sykkelen står det en Performance Line-motor. Den har 65 newtonmeter dreiemoment, og er ikke blant de aller, aller kraftigste. 

Vi noterer oss også at Canyon har valgt å utstyre Precede:ON med forskjellig batterikapasitet etter rammestørrelse. Størrelse M kommer med batteri på 500Wh, og L/XL med batteri på 625Wh. 

Dette resulterer også i at L/XL-syklene koster 2100 kroner mer enn størrelse M, og at vekten følgelig blir høyere på syklene med større batteri.  

canyon precede on elsykkel
MIKRO: Dekkene har en rekke mikro-knaster. Det triller godt, og gir godt grep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Canyon Precede:ON våren 2022 i Oslo. Testingen har foregått langs sykkelveier, bilveier, over brostein og grusveier både i tørt og vått vær. 

canyon precede on elsykkel
KRAFTIG MOTOR: Bosch-motoren har nok kraft til allsidig sykling. Ladeporten sitter i bakkant. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lydløs asfaltjager

Precede:ON ser ikke bare stram ut, den føles også slik. Fra første tråkk merker vi at vi har med en nær sagt lydløs rakett å gjøre. Bosch-motoren er stillegående, og drivverket lager nesten ikke lyd overhodet. Det er ingen rakling eller ulyder fra girvaiere eller bremsestrømper, bare susingen fra mikro-knastene på Schwalbe-dekkene høres. 

canyon precede on elsykkel
NETT: Canyon har løst styreoppsettet på forbilledlig vis. Alt av brytere lett tilgjengelig uten at du trenger å flytte håndgrep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Beltedrift og trinnløse gir - fungerer det? 

Mange vil sikkert lure på hvordan beltedriften og det trinnløse giret fungerer. Drivverket er stillegående - og vi tenker lite over at det er et belte som driver tannhjulene. Selve betjeningen av det trinnløse giret er imidlertid litt utenom det vanlige. 

Vri-hendelen ligger godt i hånda, men du får ikke vridd deg gjennom hele gir-registeret med bare én bevegelse. Dette blir spesielt tydelig når vi brått kommer inn i en bratt motbakke og vil ha rask tilgang på lette gir, eller triller utfor en bratt utforbakke og raskt vil gire til tyngre gir. Dette er en vanesak, og det føltes bedre og enklere jo lenger ut i testen vi kom. Å bare kunne vri trinnløst mot tyngre/lettere gir lærte vi oss å sette pris på. 

Det vi ikke har fått testet, er holdbarheten til både belte, gir og girhendel over lengre tid. Skal du for eksempel bytte til piggdekk for vintersykling, er det litt mer tungvint på dette systemet enn sykler med helt ordinære girsystemer.

canyon precede on elsykkel
VRI HER: Det trinnløse giret bruker du ved å vri på håndtaket. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Først og fremst effektiv

Gode dempegafler koster mye penger, og ofte er det en fordel om produsentene dropper en middelmådig dempegaffel for å prioritere andre komponenter. Derfor savner vi ikke veldig en dempegaffel på denne sykkelen. 

Canyon har valgt å utstyre Precede:ON 7 med store og komfortable dekk, som hjelper på komforten. Den føles likevel ganske så stump og hard - det er ikke den mest komfortable elsykkelen vi har prøvd. Vi valgte å kjøre med forholdsvis lavt luftrykk for å kompensere litt for dette. Det hjalp på komforten over brostein og kryssing av trikkeskinner. Om du ser for deg å bruke din neste elsykkel på turer i marka, vil Specialized Turbo Vado 4.0 eller Birk E-Suv være litt mer komfortabel til slik bruk. 

canyon precede on elsykkel
BELTEDRIFT: Her er det ikke et vanlig sykkelkjede, men et belte. Dette har mange fordeler. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sittestillingen er oppreist og effektiv, og vi får følelsen av at denne sykkelen trives best når det helst tråkkes på litt. Den er blant elsyklene vi har testet som vi ser for oss typiske jobbsyklister vil like. Precede:ON er mer kvikk og kontant, enn sedat og treig i følelsen. Den føles for så vidt stabil når farten blir høy, men styreresponsen er enormt kvikk - dette brukte vi litt tid på å venne oss til. Den kvikke følelsen fungerer godt i bybildet med hyppige retningsskifter. I høy fart langs sykkelveier og nedoverbakker finnes det mer stabile sykler. Hvis du ikke har syklet veldig mye før, vil det kreve litt mer tilvenning før du blir helt trygg på dette.    

canyon precede on elsykkel
INTERNT: Inne i navet sitter det trinnløse giret. Uvanlig, men det fungerer! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Canyon Precede:ON 7 er sykkelen for deg som er opptatt av at sykkelen først og fremst skal fungere, men at den også helst skal være litt tøff. Den er mer egnet for effektiv jobb-sykling og bysykling enn lange sykkelturer.  

canyon precede on elsykkel
FORDELER: Beltedrift gjør at du kan tenke langt mindre på vedlikehold av drivverk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Sykler vi synes gir noe av den samme sykkelfølelsen som Canyon Precede, er for eksempel Specialized Vado SL. Vado SL har riktignok ikke en fullkraftsmotor. Hvis du synes Precede:ON er stilig men er skeptisk til beltedrift, får du Precede:ON 5 med vanlige gir til en rimeligere pris, eller den litt dyrere Precede:ON CF8, da med karbonramme. 

canyon precede on elsykkel
PENE: ... men ikke de kraftigste bremsene på denne sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Canyon Precede:ON 7 er en råtøff og nyskapende elsykkel som er rask, effektiv og praktisk. Ikke minst er finish og detaljnivå på et helt utsøkt nivå, og den vil passe den norske jobbsyklisten veldig godt. Om du synes beltedrift og det trinnløse giret virker litt for spennende, får du den også med konvensjonelt drivverk. 

canyon precede on elsykkel
SLIK, JA: Skjermer som dekker langt ned over bakhjulet, med integrert lys. Både pent og praktisk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: Aluminium

Styre: Canyon CP23

Stem: Canyon CP23

Setepinne: Canyon Iridium

Sete: Fizik Essenza

Antall gir: Trinnløst

Girhendler: Enviolo Twist Pro

Bakre girskifter: Enviolo Trekking

Bremser: Magura MT Thirty

Bremsehendler: Magura MT Thirty

Kassett: Gates CDX 24T

Kjede: Gates CDX Belt

Kranklager: -

Krank: Miranda Delta

Hjulstørrelse: 27,5

Hjul: Alexrims felter, Enviolo Trekking/Shimano MT400 nav

Dekk: Schwalbe G-One Allround 2,25 

Motortype: Bosch Performance Line

Batteri: Bosch Powertube 500Wh (625Wh på rammestørrelse L/XL)

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Supre lykter

Flotte, heldekkende skjermer

Bagasjebærer med stropp

Pent integrerte lys

Stillegående

MINUS

Ikke den mest komfortable elsykkelen, noe hard og stump

Smalt styre

Krever at du kan/tør montere den selv

Hadde fortjent kraftigere bremser

Test av Momas Focus 2022

Momas leverer en av de rimeligste elsyklene vi har testet. Hvor bra elsykkel får man for maks 20 000 kroner? 

momas focus elsykkel
RIMELIG: Elsykkelen fra Momas koster rett under 20 000 kroner, uten såkalt motoroptimalisering. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Momas Focus

Pris: 19990 kroner

Vekt: 25,98 kilo

Størrelser: M, L, XL

skala
6/10

I det enorme markedet av elsykler i Norge har E-Wheels blitt en stor forhandler med sine Momas-sykler. En populær sykkel i Norge har vært modellen Jason. Vi har fått den allsidige hybridsykkelen Focus til test. 

Billig og greit utstyrt

Sykkelen er laget som en klassisk hybrid. Den kommer utstyrt med det meste du trenger på en slik sykkel; skjermsett, støtte og lys. Vi skulle gjerne sett at skjermsettet dekket enda lenger nedover hjulbuen, slik vi ser på skjermene på Canyon Precede:ON og Specialized sine elsykler. 

Hjulene er skodd med to tommer brede semislick-dekk. Ikke de største dekkene for kategorien, men store nok til å gi litt ekstra komfort. Momas har også funnet plass i budsjettet til en rimelig dempegaffel.

Den har hydrauliske skivebremser fra Tektro, og Shimano Acera 8 gir. Dette er et knepp opp fra Tourney-girene på den rimeligere Biltema-sykkelen, som koster noen tusenlapper mindre. 

Lysene ligner de vi har sett på sykkelen fra Biltema. Du må skru dem på manuelt både foran og bak - de er ikke koblet til motoren, og går derfor heller ikke på motorens batteri. Så her må du regne med å bytte batterier. 

momas elsykkel 2022
SKIVEBREMSER: Momas-sykkelen har hydrauliske skivebremser, som leverer nok stoppekraft. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Flere motoralternativer

Momas Focus kommer med en Bewo-motor, som har 50 newtonmeter. 

På nettsiden E-wheels hvor du kan bestille sykkelen, oppgis det at du også kan bestille motoren med en såkalt motoroptimalisering, som skal gi mindre slitasje på drivverk, litt økt rekkevidde og bedre brukeropplevelse. Det er også mulig å bestille sykkelen med motor uten fartssperre, men da vil den være ulovlig å bruke med mindre den kan typegodkjennes som moped, noe du som kjøper står som ansvarlig for.

Batteriet er på 504Wh, noe som er ganske så standard. Elsykkelen er oppgitt å ha opptil 100 kilometer rekkevidde. Dette vil selvfølgelig avhenge av assistansenivå og andre faktorer. Vi gjorde en testtur hvor vi syklet i underkant av 20 kilometer med en temperatur på bare 2-3 varmegrader og vekslet mellom 50 og 100% assistansenivå. Da endte vi opp med å bruke omtrent 50% av batteriet, i følge displayet. 

momas elsykkel 2022
RYDDIG: Enkel opprydning av vaierføring, bra! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet elsykkelen fra Momas i Oslo, våren 2022. Den har blitt syklet langs sykkelveier, asfalt, grusveier og på brostein for å teste egenskapene på variert underlag. 

momas elsykkel
LITE LYS: Lyset på Momas-sykkelen er først og fremst egnet for å bli sett med, ikke for å lyse opp veien foran deg. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Grei hybrid

Sammenlignet med Biltema-sykkelen får du en sittestilling som er litt bedre egnet for å bruke sykkelen til mosjon og trening. Momas Focus vil også være bedre egnet til litt lengre turer både langs asfalt og grus. Den føles stødig i høy fart, og forutsigbar i håndteringen. 

Komforten er helt på det jevne. Store dekk som ruller godt er med på å ta unna ujevnheter. Dempegaffelen gjør også sin del av jobben, men vi mener det ville være bedre å prioritere en stiv gaffel og heller legge pengene et annet sted i utstyrspakka. All erfaring tilsier at dempegafler på billige sykler uansett får vesentlig dårligere funksjon over tid. Dempegaffelen på denne sykkelen er så lite vridningsstiv at den merkbart bøyer seg bakover når vi må gjøre kraftige oppbremsinger. Så mye bøyer den seg, at skjermen som er montert på den subber i dekket. 

Gir-utstyret er et lite knepp bedre enn på sykkelen fra Biltema - Acera-giret er presist. Bremsene tar farten ned på en tilfredsstillende måte.  

momas elsykkel 2022
OVERSIKTLIG: Bryteren og skjermen som styrer motoren er stor og godt synlig. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motor

Det er gode sykkelegenskaper på Momas Focus som trekker opp helhetsinntrykket. Motoren derimot, imponerer oss ikke. Vi opplever at motorkraften distribueres på en lite intuitiv og ujevn måte. Her er faktisk Biltema-motoren noen knepp bedre, selv om den også har sine lyter. 

Motorassistansen kan justeres i flere nivåer, men i praksis opplever vi at det er kun snakk om små nivåforskjeller - det er mellom laveste og høyeste nivå det er merkbart stor forskjell. Motoren støyer også betydelig, spesielt på høyt assistansenivå. 

momas elsykkel 2022
LITE RAFFINERT: Motoren på Momas-sykkelen oppleves litt brå sammenlignet med andre. Motoroptimalisering fra leverandør skal hjelpe noe på dette. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Bewo-motoren har også en lei tendens til å fortsette å dra selv etter du har sluttet å trå. Dette er ikke bare ubehagelig - det kan også medføre utrygg sykling og være direkte trafikkfarlig, spesielt hvis du bruker sykkelen om vinteren og kommer over islagte partier. Du må ta høyde for denne uønskede trekkraften når du skal beregne nedbremsinger. Enten ved å bremse tidligere og være forberedt på det ekstra rykket, eller slutte å trå litt tidligere enn du antar er nødvendig. Etter litt sykling vil man bli vant til det, men dette burde man slippe på en moderne elsykkel. 

Kontrollbryteren på styret er helt OK i funksjon, med et oversiktlig display. Betjeningen av knappene er greit når vi blir vant til dem. 

Dette sier leverandøren om motor og motoroptimalisering

– Motoroptimaliseringen vi tilbyr går ut på gjøre overgangen fra motoreffekten jevnere, og at den går mer gradvis ned. Det gjør at du slipper rykking og napping rundt 25km/t, og at den drar jevnere opp mot 26km/t som fortsatt er innen loven. Man sparer også en god del strøm på denne optimaliseringen, siden motoren ikke vil ligge å dytte kraftig på flatmark rundt 25km/t, sier Fredrik Leithe hos E-Wheels som er Momas-forhandler. 

– Vil denne motoroptimaliseringen hjelpe mot denne rykkingen man kan oppleve fra motoren etter man har sluttet å trå?

– Den vil hjelpe, men du vil uansett ha litt forsinkelse. Vi kommer til å se mer på dette i vår utvikling av software til motoren, sier Leithe. 

– Vil du anbefale motoroptimalisering?

– Ja, over halvparten som kjøper disse sykkelen fra oss velger dette, sier han. 

momas elsykkel 2022
BAKLYS: Baklykten er stor og lyser godt. Den går på interne batterier, som på sikt må byttes. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne elsykkelen?

Hvis du absolutt ikke har mer enn 20 000 kroner å bruke på en elsykkel, vil Momas Focus fungere helt greit, men ikke noe mer. Prisen begrenser funksjon, men hvis du vil sikre deg en sykkel med vesentlig bedre motor, anbefaler vi deg å legge i noen tusenlapper ekstra og se på en sykkel med motor fra Shimano eller Bosch. 

momas elsykkel 2022
TIGHT: Passformen med skjermene er tight. Vi opplevde at skjermen subbet i dekket under kraftige oppbremsinger grunnet dette, selv om vi prøvde å bøye til festet litt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Av elsykler vi har testet som er laget for samme bruksområde, er for eksempel Birk E-Suv og Birk E-One CX aktuelle alternativer, selv om prisen på disse er noe høyere. 

momas elsykkel 2022
LITT LØSE: Håndtakene på vår testsykkel var litt løse. Dette kan du fikse ved å bruke litt hårspray på styret før du trer dem på. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Momas har på mange måter skrudd sammen en imponerende elsykkel til 20 000 kroner. Men denne elsykkelen hadde fortjent en bedre og mer forutsigbar og trygg motor. Informasjonen vi har fått tyder på at den nevnte motoroptimaliseringen som koster 1290 kroner kan bidra til en bedre opplevelse. Prøv gjerne før du kjøper.

Momas Focus får et «godkjent» fra oss i denne prisklassen. Legger du 10 000 kroner mer på bordet, vil du få en vesentlig bedre motoropplevelse nesten uansett hva du kjøper. 

momas elsykkel
ENKEL: Dempegaffelen er både enkel og lite vridningsstiv. Vi mener sykkelen hadde klart seg med en stiv gaffel, og pengene kunne vært brukt et annet sted. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesifikasjoner 

Ramme: Aluminium

Gaffel: SR Suntour Nex

Styre: Momas

Stem: Momas

Setepinne: Zoom

Sete: Momas

Antall gir: 8

Girhendler: Shimano Altus

Bakre girskifter: Shimano Altus

Bremser: Tektro 

Bremsehendler: Tektro 

Kassett: Shimano CS-HG 200-8

Kjede: XMC X8E

Kranklager: -

Krank: -

Hjulstørrelse: 29

Hjul: 

Dekk: CST ClassicZeppelin 28x2.0

Motortype: Bewo, 60nm?

Batteri: 504Wh

VURDERING
Finish
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Avtakbart batteri

Det meste av utstyr på plass 

MINUS

Sykkellykter er ikke koblet på motorbatteri

Skjermer kunne dekket bedre

Ikke den sterkeste motoren 

Lite intuitiv motorfølelse

Mye motorstøy

Test av Scott Sub Sport eRide 20 elsykkel

Scott Sub Sport eRide 20 er en allsidig og godt utstyrt elsykkel for urban sykling og transport.

test scott sub sport eride elsykkel 2021
ALLSIDIG: Scott Sub Sport eRide 20 er en allsidig elsykkel til transport og tursykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Scott Sub Sport eRide 20

Pris: 36 990 kroner 

Vekt: 27,07 kilo 

Størrelse: S, M, L, XL 

skala
7/10

Scott er blant de større sykkelprodusentene i verden, og har en stor produktlinje med elsykler – alt i fra fullblods stisykler til mer urbane sykler som denne – Sub Sport eRide 20 og superlette landeveisracere med hjelpemotor.    

Superpendler

Som flere andre av elsyklene i testen er Scott-sykkelen både tiltenkt- og utstyrt for allsidig bruk. Her er solide dekk med bra volum, skjermer, bagasjebærer og støtte på plass. Sykkelen har også pent integrerte lys fra Lezyne, som drives fra motor-batteriet.  

test scott sub sport eride 20 elsykkel 2021.
BATTERI: Batteriet fra Bosch sitter integrert i underrøret, og tas ut fra undersiden. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Scott har gått for en kraftig Performance Line -motor fra Bosch på denne sykkelen. Batteriet sitter integrert i underrøret, og tas ut fra undersiden. Rammen har også en fin integrert lås på bakhjulet.  

test scott elsykkel 2021
LÅS: Du kan låse bakhjulet på denne sykkelen, med en integrert lås. Du bør uansett ha en lås så du kan låse sykkelen fast til noe i tillegg. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Praktisk bruk  

Vi har testet Scott Sub Sport eRide 20 på samme måte som de andre elsyklene i testen – på asfalt og grusveier, både til jobbsykling, turer rundt i byen, og på grusveier i marka.   

Altetende elsykkel  

Sub Sport eRide kjennes fra første tråkk som en trygg og stabil elsykkel. Selv om dempegaffelen ikke er veldig sofistikert, tar den greit unna for slag og ujevnheter. De store Schwalbe-dekkene gir ekstra komfort.   

Alivio-gruppen føles ikke like stram og presis som Deore-komponentene vi ser på flere av syklene i testen, men den gjør jobben. Girene klikker dit du vil uten for mye krangling og skraping.  

test scott sub sport eride 20 elsykkel 2021
GIRA: Alivio-giret gjør jobben. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Der Trek og spesielt Specialized sine alternativer i denne testen føles kvikke og kjappe, og Cannondale og Besv er litt mer stødige travere, plasserer Scott Sub Sport eRide seg ganske midt på treet når det kommer til sykkelfølelse.  

test scott elsykkel 2021
FINT! Elsykkelen fra Scott har flotte lys fra Lezyne. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Den er stabil nok til at den føles betryggende i høy fart uten å være litt seig i bevegelsen, og kvikk nok til at den er fin å håndtere i urbant miljø med litt krappere svinger og retningsendringer.  

Vi sitter oppreist nok til å ha god oversikt i trafikken, men også effektivt nok til at vi kan tenke oss å tråkke på litt ekstra for treningens skyld.  

Skal du sykle til og fra jobb, og gjerne over litt lenger avstand er Scott sitt alternativ i denne testen et av de beste. Her er det motiverende å reise seg for å tråkke på litt ekstra i motbakke, og dekkene fra Schwalbe ruller godt med passe komfort.  

test scott sub sport eride 20 elsykkel 2021
RULLER GODT: Dekkene har refleksdetaljer og triller bra med god komfort. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Den midtmonterte støtten er vesentlig mindre stødig enn støtter montert på bakrammen. Spesielt er dette verdt å være klar over hvis du skal montere et barnesete på sykkelen. Da ønsker du at sykkelen står stødig på støtten når du løfter barnet på plass.  

test scott elsykkel 2021
STØTTE: Scott Sub Sport eRide 20 er den eneste elsykkelen i testen med midtmontert støtte. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Skal du først og fremst bruke elsykkelen til jobbsykling og kanskje noen lengre turer på grus, skal det godt gjøres å bomme med valget om du kjøper Scotts Sub Sport eRide 20.  

Hvem bør kjøpe Scott Sub Sport eRide 20? 

Scott Sub Sport eRide 20 er en sykkel du ikke vil gjøre store feil med. Den fungerer godt til både sykling i byen og turer på grusvei. Pendler du 10-40 kilometer hver vei til jobb og gjerne ønsker å sette opp sykkelen med robuste vesker, er Scott-sykkelen et velegnet redskap.  

Skal du løfte sykkelen opp mange trapper, enten på jobb eller hjemme bør du kanskje vurdere noe lettere.  

test scott sub sport eride 20 elsykkel 2021
JUSTERBART: Med justerbart styreframspring kan du justere sittestillingen - bra! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter  

I denne testen er Scott sitt alternativ i samme klasse som for eksempel Trek og Cannondale – i det at den er både allsidig og morsom.  

Konklusjon 

Scott Sub Sport eRide 20 er en av de mer allsidige syklene i testen, og sånn sett et trygt kjøp. Den har det meste av praktiske detaljer på plass, og vil fungere godt uansett om du bare har tenkt å sykle til og fra jobb eller ta deg noen lengre turer i ny og ne.  

Spesifikasjoner 

- Ramme: Aluminium 
- Gaffel: Suntour NEX-E25 DS 
- Styre: Syncros UC3.0 680mm 
- Stem: Syncros UC 3.0 justerbart 
- Setepinne: Syncros 3.0  
- Sete: Selle Royal Essenza 
- Antall gir: 10 
- Girhendler: Shimano Deore 
- Bakre girskifter: Shimano Deore 
- Bremser: Shimano M200 
- Bremsehendler: Shimano M200 
- Kassett: Shimano CSM4100 
- Kjede: KMC E10S 
- Kranklager:  
- Krank: Miranda 38t 
- Hjulstørrelse: 700c 
- Hjul: Cross X17 felger på Shimano nav 
- Dekk: Schwalbe Energizer Active Plus 50mm 
- Motortype: Bosch Performance  
- Batteri: Bosch Powertube 500 

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Integrert lås

Flotte lys

Lettsyklet og solid

MINUS

Midtmontert støtte

Tyngst i testen

Litt rimelige girkomponenter til prisen

Test av Specialized Vado SL 5.0 elsykkel

Specialized imponerer med en nyskapende og litt annerledes elsykkel til bysykling, pendling og transport. Vi har testet Specialized Vado SL 5.0.

test specialized vado sl 5.0 elsykkel 2021
RASK ELSYKKEL: Vi har testet Specialized Vado SL 5.0 - en litt annerledes elsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes
UTE_anbefaler
Specialized Vado SL 5.0

Pris: 51 499 kroner  

Vekt: 15,66 

Størrelser: S, M, L, XL 

skala
9/10

 Specialized har en rekke elsykler i forskjellige kategorier. Vado er navnet på syklene som er tiltenkt urban bruk, og det er to forskjellige typer sykler, Vado og Vado SL.  

Vi har testet sistnevnte, nærmere bestemt Vado SL 5.0. 4.0-modellen hadde vært mer direkte sammenlignbar på pris, men det var altså denne modellen som var tilgjengelig, og den lar oss uansett teste konseptet, for denne sykkelen skiller seg litt fra de andre i testen.

Teknisk 

SL 1.1 motoren som står i denne sykkelen har vi testet før, men da på en terrengsykkel. Er du interessert i en utdypende artikkel om den kan vi anbefale vår test av Specialized Turbo SL.  Men kort fortalt, så skiller motoren seg litt fra de andre i testen på tre punkter: 

- Den har mindre batteri, både fysisk og på vekt.  

- Den har litt mindre dreiemoment 

- Den er vesentlig lettere  

På grunn av den litt alternative måten å tenke rundt motor- og rammeintegrasjon på, veier altså Vado SL over 10 kilo mindre enn flere av syklene i testen.   

Motoren er sømløst integrert på sykkelen – her har Specialized lenge vært helt i forkant av utviklingen. På toppen av overrøret sitter styringsenheten, hvor du både skrur motoren av og på, og kan justere assistansenivået.  

Oppe ved styret sitter en computer med display, som gir deg all relevant informasjon som assistansenivå, watt, distanse etc. Denne kan lett tas av.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
COMPUTER: Den lille skjermen kan tas av, og du kan fint bruke sykkelen uten hvis du foretrekker det. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Specialized har sin egen app til motoren, kalt Mission Control. Her kan du legge inn flere elsykler fra Specialized hvis du har det. Her får du tilgang til å finjustere hvordan de tre forskjellige assistansenivåene skal være.  

Du kan justere både akselerasjon og makskraft i tillegg til graden av kraft du selv må legge ned i pedalene for å hente ut motorens makskraft.  

Appen opplever vi som både intuitiv og enkel i bruk. Når du først har satt opp motoren slik du vil ha den, er det lite behov for å ha appen og mobilen framme. Ønsker du det kan du bruke appen som en turlogg, alá Strava.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
JUSTERING: Appen til Specialized-motoren er intuitiv og enkel i bruk.

Du kan også planlegge turer med appen. Gjør du det vil appen og sykkelen beregne hvor mye batteri og motorkraft du kan bruke til en hver tid, for å sikre at du ikke går tom.  

Vado SL har et mindre batteri enn de andre, men det er verdt å nevnte at du kan kjøpe en såkalt Range Extender – et ekstra batteri som du setter i en flaskeholder på sykkelen, og kobler til motoren med en kabel. Range Extenderen koster 4399 kroner, og du må ha en kabel til 499 kroner. 

Av utstyr ellers, så har Specialized selv stått for de fleste kontaktpunkter som styre, holker, sete og setepinne. Drivverket er en miks av Shimano SLX og XT-komponenter. Dette reflekteres også i den litt noe høye prisen.  

Dette er komponenter med bedre finish og funksjon enn de rimeligere Shimano-delene på de andre syklene. De er også med på å holde vekten på sykkelen lav.  

Sykkelen har hjul- og dekkdimensjonen 700c x 38 mm, og dekkene er av de smalere i denne gruppetesten.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
INN HER: Varierføringen på Specialized Vado Sl 5.0 er pent gjort. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet elsykkelen Turbo Vado SL 5.0 på korte og lengre turer både på asfalt og grus.

En rakett 

Specialized Vado SL 5.0 føles annerledes enn de andre syklene i testen allerede fra første tråkk. Den lave vekten gjør at både med lavt og høyt nivå av motorassistanse føles akselerasjoner raskere og enklere.  

Den lave vekten veier også i stor grad opp for at motoren ikke føles like kraftig som for eksempel Bosch sin toppmodell.   

Selv om alle motorene nå har blitt bedre på overgangen der motoren kutter støtten på 25 km/t, så er er SL-motoren i samspill med den lave vekten på denne sykkelen med på å gjøre den så godt som sømløs. På akkurat dette er Specialized-sykkelen best i klassen.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
LEKKERT: Baklyset sitter pent integrert under setet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Med en motor som på papiret er litt svakere enn de andre i testen, var vi spent på hvordan motbakkene skulle gå. Men her overrasker Vado SL igjen.  

Med en vekt på nesten halvparten av andre elsykler i samme klasse, er det færre kilo som skal dras oppover, og selv i de bratteste motbakkene på rundt 15-18% stigning sklir sykkelen overraskende bra oppover.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
INTEGRASJON: På toppen av overrøret sitter både av- og påbryter, og du kan justere assistansenivået hvis du ikke bruker bryteren på styret. Foto: Kristoffer H. Kippernes

På rene sykkelegenskaper er også Vado SL 5.0 i særklasse. Den føles veldig stram, med det mener vi at sykkelen virker å være solid skrudd sammen med kvalitetskomponenter. Her er det verken rakling i vaiere eller skrangling fra skruer.  

Det skal sies at vår testsykkel kom levert uten skjermer og bagasjebrett. Det er oftest disse delene som skrangler mest på slike sykler som vi tester her.  

Vado SL 5.0 er ganske skarp i håndteringen, men føles ikke nervøs. Vi får litt den samme følelsen som vi får på enkelte grussykler og komfortracere – en rask, men effektiv opplevelse. 

test specialized vado sl elsykkel 2021
BEST: Hvorfor ikke flere motorprodusenter til elsykler lager en bryter som ligner på dette skjønner vi ikke. Den er både kompakt og presis, og ikke minst dønn strøken designmessig.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi sitter litt mer framoverlent og aggressivt, og sykkelen føles ekstremt inspirerende å sykle på sammenlignet med de andre syklene i testen.  

Dekkene er blant de aller smaleste i testen, og komforten er ikke helt på topp sett i sammenheng med den stive og harde rammen. Men i front har Specialized montert en oppfinnelse fra tur- og landeveissyklene sine: Futureshock-demper.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
RULLER: De forholdsvis smale dekkene på Specialized Vado SL 5.0 ruller som et uvær. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

 

Futureshock er en slags demper, som sitter under styret, over toppen av styrerøret. Denne er laget for å ta unna må støt fra underlaget når du sitter og tråkker, uten at den skal gi nevneverdig etter når du selv reiser deg i pedalene og tråkker i motbakker.  

Og selv om det totalt sett er andre sykler i testen som er mer komfortable, hjelper Futureshocken absolutt på Vado SLs evne til å spare hender og kropp for slag og vibrasjoner.  

SLX-komponentene på girsiden kjenner vi fra terrengsyklingen, og disse er skarpe og presise. Bremsene virker solide og tar ned farten på en tillitvekkende måte.

test specialized vado sl elsykkel
DYRT: Vado SL 5.0 har det dyreste drivverket i testen - du kan vurdere å se på Vado SL 4.0 som har utstyr som er mer på samme prisnivå som de andre syklene i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vado SL 5.0 gir oss en litt forfriskende opplevelse av hva en elsykkel kan være. På samme måte som på terrengsyklene har Specialized dyttet utviklingen i en retning hvor vekten kan holdes nede, men fordelene med motor ivaretas.  

Den har sin klare dreining mot raske og effektive turer – er du mer opptatt av komfort og litt rolig tempo bør du se på andre alternativer. 

test specialized vado sl elsykkel 2021
LYS: Også Vado SL 5.0 har integrerte lys - her i front under styret. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe Specialized Vado SL? 

Vado SL er en av de morsomste elsyklene vi har prøvd. Den motbeviser myten om at elsykler bare er tunge og kjedelige, og selv om den skiller seg litt ut i denne testen er ikke det med et negativt fortegn. Er du ute etter et effektivt transportmiddel som også gir sykkelglede er Vado SL et suverent redskap.  

test specialized vado sl elsykkel 2021
MANGLER: Specialized har valgt å lage Vado SL-syklene i to utgaver - med og uten relevant ekstrautstyr. Du kan få denne sykkelen både med skjermer og støtte, men da koster den noe mer. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter  

Akkurat i denne sjangeren sykler har vi ikke prøvd noe lignende, men vi har testet SL-utgavene til Specialized på terrengsiden, som Turbo Levo SL, og Kenevo SL.  

Andre merker har lette landeveislignende sykler som kan dekke noe av det samme behovet som Vado SL. Eksempler er Trek Domane +, Scott Scott Addict Eride, BMC Alpenchallenge m.fl:   

Er du opptatt av å ha «alt» en slik sykkel bør ha som skjermer og støtte, ville vi ha sett på EQ-utgaven, som koster noe mer. Her får du med heldekkende skjermer og et lett bagasjebrett.  

Om du ikke er opptatt av lav vekt og et så slankt designspråk, har du også «vanlige» Vado, som har en mer tradisjonell elsykkelmotor og 500Wh batteri.  

Både Vado, og Vado SL finnes i rimeligere utgaver, men da følgelig med noe lavere utstyrsnivå.    

test specialized vado sl elsykkel 2021
SLANK: Både motor og batteri er mindre på denne sykkelen, og det viser seg i form av en sykkel som knapt ser ut som en elsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Konklusjon 

Specialized Vado SL 5.0 bringer en annen sykkelopplevelse til bordet i denne testen, med en litt annen type motorløsning og lav vekt. Den er ekstremt kvikk og lett, og rett og slett dødsmorsom å sykle på. 

Etter å ha rotert på syklene var det nesten litt kjedelig å prøve alt annet etter Vado SL. Høy pris trekker litt ned, men sykkelopplevelsen er også helt spesiell.  

Om den litt kresne og erfarne syklisten skal ha sin første elsykkel og er opptatt av både design og lav vekt, kommer du ikke utenom Vado SL.  

Spesifikasjoner 

-Ramme: Aluminium 
- Gaffel: Karbon med Futureshock 
- Styrelager:  
- Styre: Specialized Stout Mini Rise  
- Holker: Specialized Body Geometry Contour 
- Stem: Specialized Stealth 
- Setepinne: Specialized 
- Sete: Specialized Bridge 
- Antall gir: 12 
- Girhendler: Shimano SLX Rapidfire Plus 
- Bakre girskifter: Shimano XT Shadow Plus 
- Bremser: Tektro HD-R510 
- Bremsehendler: Tektro HD-R510 
- Kassett: Shimano SLX Hyperglide Plus 
- Kjede: Shimano SLX 
- Kranklager: - 
- Krank: Praxis  
- Hjulstørrelse: 700c 
- Hjul: DT Swiss R500 felger på Specialized nav 
- Dekk: Specialized Pathfinder Sport 38mm 
- Motortype: Specialized SL 1.1  
- Rekkevidde, maks: Opp til 195 kilometer med ekstra batteri 
- Batteri: Specialized SL1 320 Wh 

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Lett

Kvikk og rask

Fin app

Kan brukes med ekstra batteri

Beste styrebryter i testen

MINUS

Dyr

Tungvint å få koblet fra batteri for ekstern lading

Mangler en del ekstrautstyr på testet utgave.

Test av Besv TRX Urban elsykkel

Fra Birk Sport kommer Besv TRX Urban som eneste elsykkel i testen med Shimanos nye og råsterke P8-motor. Hvordan gjør den det mot konkurrentene?

test besv trx urban elsykkel birk sport
DEN BLÅ: Besv TRX Urban er en elsykkel i frisk blåfarge med god utstyrspakke. Foto: Kristoffer H. Kippernes
UTE_anbefaler
Besv TRX Urban

Pris: 37 900 kroner 

Vekt: 25,46 kilo 

Størrelser: S/M/L 

skala
8/10

Som et friskt pust i testen stiller Besv med TRX Urban, og dermed eneste elsykkel med Shimano-motor, nærmere bestemt den helt nye EP8-motoren som ble lansert foran 2021-sesongen.   

Urban elsykkel  

Som navnet tilsier er Besv TRX Urban myntet på urban sykling, men ikke for bare det: modellen er laget for allsidig bruk, og her er det meste på plass; bakmontert støtte, bagasjebærer, skjermer og lys.  En integrert lås som på et par andre sykler i testen er dog ikke montert. Skjermene fra SKS er brede og fine, men vi kunne gjerne sett at de dekket over hjulene enda bedre.  

test besv trx urban elsykkel 2021
FETT: Både dekk og skjermer er brede på Besx TRX Urban. Dekkene er solide, men vi ville kanskje prioritert noen med litt bedre rulleegenskaper. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Besv-sykkelen har store og solide dekk, dempegaffel og et bredt styre med oppsving. Shimano leverer både drivverk og gir. Sykkelen har den supre Deore-gruppa med 10 gir, og med et sett rimelige bremser.   

test besv trx urban elsykkel 2021
PRESIS: Deore-girene fra Shimano gjør jobben på Besv TRX Urbam. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Shimano-motoren drives av et Darfon-batteri på 504Wh som er pent integrert i ramma, men som også kan tas ut for lading. Det er også en ladeport nede på ramma ved krankhuset. Shimano-motoren styres av en bryter på styret.

Her kan du skifte mellom motornivåer, og velge hva du vil ha synlig i displayet. Displayet sitter midt på styret, og er både praktisk og oversiktlig.  

test besv trx urban elsykkel
OVERSIKTLIG: Det store displayet til Shimano-motoren er oversiktlig og praktisk. Husk bare å ta det av styret når du forlater sykkelen uten tilsyn. Foto: Kristoffer H. Kippernes

På selve displayet kan du velge mellom en rekke visningsmuligheter, og du kan også skru de integrerte lysene i sykkelen av og på.  

Displayet er festet på en brakett med hurtigkobling, slik at du lett kan ta det av, og med deg.  

Shimano-motorens finere innstillinger kan du få tilgang til via en app på smarttelefonen din. Med denne kan du finjustere hvordan du vil at de forskjellige motornivåene skal være.  

test besv trx urban elsykkel 2021
JUSTERING: Vi liker veldig godt muligheten til å kunne justere nivået av assistanse vi får i de ulike modusene. Dette gjør du via en app på telefonen.

Dette ser vi på som en stor fordel. Ved å benytte mulighetene i appen kan du maksimere rekkevidde og batterikapasitet, eller du kan få maks kraft ut av motoren når du ønsker det.  

Praktisk bruk  

I løpet av testen har vi syklet med Besv TRX Urban både langs asfalt og grusveier, vi har brukt den i bybildet og langs gruslagte turstier.    

Trygg og stødig  

Selv om Besv kanskje ikke er et veldig kjent merke i Norge, ble vi fort venner med denne elsykkelen.  

Den har som andre sykler i testen en oppreist og komfortabel sittestilling, og det brede styret gir oss både god kontroll og godt  moment når vi reiser oss for å trå på litt ekstra. 

Komforten står også til godkjent. De store dekkene kompenserer litt for mindre hjuldiameter, og tar unna ujevnheter i underlaget godt. Til å ha modellnavnet Urban finner vi det litt merkelig at sykkelen er utstyrt med kraftige knastedekk, men det gjør sykkelen mer allsidig.

test besv trx urban elsykkel 2021
FIN BRYTER: Shimano-bryteren er lett tilgjengelig fra styret og lar deg justere assistansenivået på motoren. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vet du at du egentlig bare sykler på asfalt og fine grusveier kan noen mer lettrullende dekk være en god oppgradering. Kanskje allerede i butikken ved kjøp? 

test besv trx urban elsykkel 2021
PÅ TUR: Besv sin TRX Urban egner seg godt på asfalt, men tåler fint en tur på gruslagte veier også. Foto: Snorre Veggan.

Deore-drivverket gir oss både kontante og presise girskift, og føles langt bedre i bruk enn de litt rimeligere gruppene vi ser på andre sykler i denne testen.  

På samme måte som Cannondale og Scott oppleves også Besv TRX Urban stabil og trygg i høy fart. Dekkene triller godt til tross for grovt mønster, og gir ekstra godt grep når vi beveger oss ut på grusen.  

test besv trx urban elsykkel 2021
BREDT: Styret på Besv TRX Urban er bredt og fint, og gir god kontroll på sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Shimano EP8-motoren liker vi veldig godt. Selv om bryteren på styret ikke helt er i samme klasse som Specialized sin, er den enkel å betjene i fart. Du kan velge å ha lyd på, slik at den piper hver gang du veklser mellom motornivåene.  

test besv trx urban elsykkel 2021
JUSTERBART: Styrefremspringet på Besv TRX Urban kan du justere til foretrukket høyde. I front er det også integrerte lys som du kan styre fra displayet til motoren. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi fant det mest irriterende, men det er enkelt å bla seg fram til i menyen på displayet for å skru av pipingen.   

Displayet er best i klassen. I fart er det lett å la blikket falle ned på den store skjermen som gir deg relevant info.  

Besv har gjort et godt stykke arbeid med TRX Urban. Kombinasjonen av en stødig og stabil sykkelopplevelse, og en brukervennlig og sterk motor gjør den til et av de beste kjøpene i vår test.   

Hvem bør kjøpe denne? 

Besv sin TRX Urban er den allsidig og komfortabel elsykkel, spesielt for en som har ambisjoner om å ta en lengre sykkeltur i ny og ne, i tillegg til den daglige transporten til og fra jobb.  

test besv trx urban elsykkel 2021
TURSYKKEL: Besv TRX Urban ble med både på turer i bygatene og gruslagte turstier. Foto: Snorre Veggan.

Alternative produkter  

Besv TRX Urban er en stødig traver av en elsykkel, og har flere kvaliteter å skilte med. Den er allsidig, og i denne testen plasserer den seg i samme kategori som både Cannondale, Scott og Trek.  

Konklusjon 

Besv TRX Urban har vært et hyggelig bekjentskap å stifte. Vi liker spesielt godt den kraftige og brukervennlige Shimano EP8-motoren. Du får mye sykkel for pengene her, og den har ingen store eller vesentlige mangler.

Den har både testens beste drivverk og den kraftigste motoren, uten at sykkelen er noe dyrere enn de andre.

Spesifikasjoner 

- Ramme: Aluminium  
- Gaffel: Suntour XCM32 
- Styre: Aluminium, 720mm bredde 
- Stem: Aluminium, justerbart 
- Setepinne: Aluminium 
- Sete: Velo VL-6470 
- Antall gir: 10 
- Girhendler: Shimano Deore 
- Bakre girskifter: Shimano Deore 
- Bremser: Shimano MT201 
- Bremsehendler: Shimano MT201 
- Kassett: Shimano Deore 11-42 
- Kjede: KMC E10 EPT 
- Kranklager:  
- Krank: FSA, 36t 
- Hjulstørrelse: 29 
- Hjul: Alu-felger på Shimano nav 
- Dekk: Schwalbe Marathon Plus, 2,25 
- Motortype: Shimano EP8 
- Batteri: Darfon 504Wh.  

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Super motor med justeringsmuligheter

Komfortabel

Solide dekk

Fint motordisplay

MINUS

Dempegaffelen er ikke den beste

Grove dekk stjeler både litt fart og batteri på asfalt

Tredjeparts batteri krever egen lader

Test av Trek Allant+ 5 elsykkel

Trek Allant+ 5 er en lett og allsidig elsykkel til bysykling og tursykling. Den har sterk motor og dempegaffel.

test trek allant+ 5 elsykkel 2021
ALLSIDIG: Vi har testet elsykkelen Trek Allant+ 5. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_godt_kjøp
Trek Allant+ 5

Pris: 35 999 kroner 
Vekt: 22,03 kilo 

Størrelser: M, L, XL    

skala
7/10

Sykkelprodusenten Trek har for lengst kastet seg på elsykkelbølgen, og har motoriserte sykler i nær sagt alle kategorier fra stisykler til landeveisykler.  

Allant-serien består av elsykler til urban bruk, og det er flere modeller å velge i. Vi har testet Allant+ 5.  

Kraftig motor 

Ved første øyekast så skiller Allant+ 5 seg ut ved at batteriet er utenpåliggende, ikke integrert i ramma som vi ser de andre syklene i testen. Det visuelle kan man mene hva man vil om, men det er både praktiske fordeler og ulemper med det.  

Batteriet er lettere å ta av sykkelen for å lade det separat, samtidig som det er mer utsatt for tyveri, søle og knirking.  

test trek allant+ elsykkel 2021
UTAPÅ: Trek leverer den eneste sykkelen i testen med utenpåliggende batteri. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Allant+5 har Performance CX-motoren fra Bosch. Den har dreiemoment på hele 85 nm og er en knallsterk motor vi kjenner godt fra el-stisykler.   

Av utstyr så kommer Allant+ 5 med både skjermer, bagasjebærer og integrert lys. Bagasjebæreren på vår sykkel kommer verken med strikk eller klemme. Men den er solid og robust og oppgitt å tåle 25 kilo. Her kan du fint montere barnesete.  

Skjermene er fine, men kunne med fordel dekket enda lenger ned på hjulbuen. Støtten er av den bakmonterte typen, og justerbar. Den holder sykkelen godt stående.  

test trek allant+ elsykkel 2021
SKJERMER: Skjermene på Trek-sykkelen er fine, men det hadde ikke skadet om de gikk enda lenger ned over bakhjulet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Allant+ har 5 27,5 tommer hjul. Disse er utstyrt med store og fine dekk fra Schwalbe med små knaster. De ruller godt, men gir litt bedre grep på grus og løst underlag enn helt glatte dekk.  

Dempegaffel har Trek-sykkelen også – og denne har både justering av kompresjonsdemping, returdemping og en låsbryter i tillegg. Dette gjør det lettere å hente ut potensialet som ligger i demperen, også for syklister med forskjellig vekt.  

test trek allant+ elsykkel 2021
DEMPING: Trek Allant+ 5 har den desidert beste dempegaffelen i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Drivverket er av den rimeligere sorten – og det billigste i denne testen. 9-delt Shimano-gruppe gir deg nok gir, men vi hadde foretrukket å ha minst 10-delt, slik som på flere av de andre syklene i testen.  

test trek elsykkel 2021
BRYTER: Bosch-bryteren er lik som på flere av de andre syklene i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Selv om motoren kan kompensere, er det fint å ha flere gir å velge i. I de bratteste bakkene er det også fint med lettere gir enn det vi får på denne, til tross for at motoren drar oss opp de aller fleste bakkene på overbevisende vis.  

test trek allant + elsykkel 2021
COMFY: Ergonomiske og myke holker på Trek Allant+ 5. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

 Praktisk bruk 

I testperioden har vi syklet Allant+ 5 både til og fra jobb, på grustur i marka og lengre turer.   

Vi merker umiddelbart det kraftige dreiemomentet i motoren på Allant+ 5. Det merkes godt, spesielt ved små akselerasjoner. Men det er spesielt i bratte motbakker, hvor motoren sparker skikkelig fra at vi kjenner det best. 

Den har masse kraft og trekker oss lett opp byens aller bratteste bakker. På full kraft trenger vi ikke å legge så mye kraft i pedalene heller.  

test trek allant+ elsykkel 2021
BYLIV: Det er fint å suse rundt i bygatene på Trek Allant+ 5. Foto: Øyvind Aas

Sittestillingen er godt oppreist, som på de fleste sykler i denne kategorien. Trek Allant+ 5 oppleves som en god del kortere enn andre sykler i tilsvarende størrelse. Testsykkelen er oppgitt å være i størrelse large, men føles mindre enn både Cannondale og Scott. Cannondale-sykkelen er oppgitt til å være en medium.  

Lav vekt, litt kort ramme og mindre hjul gjør også at Trek-sykkelen oppleves veldig kvikk og svingvillig. Dette er på godt og vondt – på turer på grus i marka er det andre sykler i denne testen som er stødigere og mer stabil, spesielt når farten blir høy.  

test trek allant+ elsykkel 2021
SUPRE DEKK: Disse dekkene fra Schwalbe står på et par sykler i testen, og er et strålende alternativ til allsidig bruk. De både triller godt og har bra grep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Komforten er helt på topp. Store, feite dekk fra Schwalbe i samspill med testens desidert beste dempegaffel gjør at sykkelen tar unna små ujevnheter i underlaget med glans, det være seg små hull i asfalten i sentrum, eller langs grusveier i marka.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelen? 

Trek Allant+ 5 er et trygt kjøp i denne kategorien. Den har en kraftig motor og er komfortabel. En godt fungerende dempegaffel ser vi på som et stort pluss. Den er en super sykkel både til jobb-pendling, til handleturer og til søndagsturer i Marka.   

At den er lett gjør den også velegnet for dem som bor i leilighet med trappetilgang.  

test trek elsykkel 2021
LYS:Allant+ 5 har lys som drives av motor-batteriet, som de andre syklene i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter  

I denne testen deler Allant+5 fellestrekk med både Scott, Besv og Cannondale med sine gode allround-egenskaper.     

Konklusjon 

Til tross for noen små detaljer vi kunne ønsket endret, kan vi ikke annet enn like Trek Allant+ 5. Fra første tråkk i testperioden var den både komfortabel og morsom å sykle på, og det inntrykket stod seg hele testen gjennom.  

Trek Allant+ 5 er et trygt kjøp for deg som vil ha en elsykkel for å komme deg rundt i byen og til og fra jobb. Den er både kvikk og effektiv.  

Spesifikasjoner 

- Ramme: Aluminium   
- Gaffel: SR Suntour Mobie25 
- Styre: Bontrager aluminium 
- Holker: Bontrager Satelite Elite 
- Stem: Bontrager aluminium 
- Setepinne: Bontrager aluminium 
- Sete: Bontrager Commuter Comp 
- Antall gir: 9 
- Girhendler: Shimano Altus M2010  
- Bakre girskifter: Shimano Alivio M4000 
- Bremser: Shimano MT200 
- Bremsehendler: Shimano MT200 
- Kassett: Shimano HG200 9-delt 
- Kjede: KMC E9S 
- Kranklager: - 
- Krank: ProWheel aluminium 
- Hjulstørrelse: 27,5 
- Hjul: Bontrager Kovee felger på Bontrager/Formula nav  
- Dekk: Schwalbe G-One 2,25 
- Motortype: Bosch Performance CX 
- Rekkevidde, maks:  
- Batteri: Bosch Powerpack Performance 500 

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Super dempegaffel

Sterk motor

Lav vekt

MINUS

Litt kort i størrelsen

Litt smalt styre

Kunne hatt lengre skjermer

Test av Electra Electra Path Go Elsykkel

Electra Path Go er en stilig bysykkel med kraftig elektrisk motor for å ta deg rundt i hverdagen. Les testen vår av Electra Path Go.

test electra path go elsykkel 2021
CRUISER: Electra Path Go er en knakende god elsykkel til urban bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Electra Path Go

Pris: 39 990 kroner 
Vekt: 25,81 

skala
7/10

Testens soleklare urbane alibi kommer fra Electra. Merket er eid av Trek, og fokuserer på nettopp urbane og stilige elsykler. Selv om navnet indikerer noe annet lagde Electra tidligere også sykler uten motor.   

Electra selges i Norge eksklusivt av Sykkelpikene, som både er nettbutikk og har filialer rundt om i landet.  

Bysykkelen 

Modellen Path Go er i følge Sykkelpikene en modell de selger mye av. Og det kan vi forstå, for her er det mange detaljer som er på plass: bakmontert støtte, brede og fine skjermer, integrert lås og superlekre lykter fra Supernova som går på motorens batteri.   

test electra path go elsykkel 2021
LEKKERT: Supernova-lyktene på Electra Path Go oser av kvalitet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Selv om Electra Path Go har Performance Line Bosch motor som flere andre sykler i denne testen, har den en litt annen styringsenhet. Midt på styret er et display som også fungerer som integrert holder for mobilen. Slik kan du styre elsykkelen på to måter;

Enten med kun det integrerte displayet. Da har du en liten skjerm som gir deg helt enkel informasjon om hvilket assistansenivå du er på, og rekkevidde og hvor fort du sykler.  

test electra path go elsykkel 2021
GJENNOMTENKT: Pedalene på Electra Path Go er ikke glatte - her har du en ru overflate med godt grept, og du kan likegodt sykle med sandaler som sko. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternativet er å bruke Bluetooth og koble seg til motoren med telefonen. Da kan du plassere telefonen i stativet, og bruke den som display. Da får du langt flere muligheter. Du kan både styre musikk, telefon, og ikke minst få opp navigasjon. Da kan du la Google-maps guide deg rundt i byen enten du skal til stranda, en kafé eller hjem til noen.  

test electra path go elsykkel 2021
APP-APP! Kobler du smarttelefonen din til Bosch-motoren på Electra Path Go kan du både få opp navigasjon, ringe kontakter og se værmelding.

Det følger også med relevante ladekabler, slik at du kan lade telefonen mens du sykler, en strøken detalj.  

Praktisk bruk 

Vi har tatt med Electra Path Go på flere byturer, både lengre turer til stranden, men også korte ærender og jobbsykling. Primært på asfalt, men den har også fått prøve seg på enkle grusveier. Noen lange turer i marka på grus har det ikke blitt, da sykkelen ikke helt innbyr til det.     

Skikkelig kos 

Electras Path Go er kanskje den elsykkelen i testen med tydeligst tiltenkt bruksområde – bysykling. Gjerne i rolig tempo.  

Og vi koser oss rett og slett veldig når vi durer avgårde i bybildet og mot stranda på varme sommerdager. Det svære setet er superkomfortabelt, og setepinnen med demping gjør jobben.  

I forkant føles sykkelen litt stump uten dempegaffel, men med så store og solide dekk, kan du kompensere med litt lavere lufttrykk uten å være redd for å punktere.  

I motbakkene er det ikke inspirerende å reise seg å trå – det høye og bakoversvingte styret gjør at det i grunnen er best å bare sitte nede og la motoren jobbe. Motoren som er lik den vi finner på kraftige stisykler er i stand til å dra deg opp de bratteste bakkene i byen, uten at du selv må trå så krampene kommer.  

test electra path go elsykkel 2021
OPP BRATTE BAKKER: Det er null stress å ta seg opp bratte bakker med Electra Path Go med hjelp av en kraftig elmotor fra Bosch. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Når farten blir høy både på flater og i nedoverbakker, er Electra Path Go superstabil og tillitvekkende. Her er det ingen brå bevegelser eller nervøsitet å spore.  

Vi liker godt løsningen Electra har lagt opp til med mobilholder på styret. Har du en moderne smarttelefon vil du få en skjerm som er større enn de fleste integrerte løsninger, og som gir deg godt synlig informasjon.  

test electra path go elsykkel 2021
SUPERKOMFORTABEL: Et stort sete med skikkelige puter og setepinne med demping jevner ut det meste av slag. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Navigasjonen hadde vi så-som-så erfaringer med – til tross for at vi fulgte etablerte sykkelruter fra punkt A til B, var ikke alltid GPS’´en enig i at det var riktig, eller raskeste vei. Men det er uansett et stort pluss å ha muligheten for å ha kart oppe på styret når du navigerer deg i bygater, i stedet for å måtte fikle med telefonen fra lomma.  

test electra path go elsykkel 2021
NAVIGASJON: Appen som tilhører Bosch-motoren har integrert navigasjon som gir deg beskjed med høy stemme om hvor du skal sykle. Du kan selvfølgelig også bruke andre karttjenester som Google Maps etc. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Til tross for gir med clutch-funksjon opplevde vi noe skrangling fra kjedekassen som skal beskytte buksebein fra kjedeolje. Det kan være mulig å justere seg ut av, men like fullt frustrerende når det oppstår. Vi prøvde å stramme skruer, samt flytte litt rundt på kjedekassen uten at skrapingen ble helt borte. Skjermene skrangler også mer enn på de andre syklene i testen. Sykkelpikene opplyser at de er behjelpelige med å justere slike ting. 

test electra path go elsykkel 2021
INTEGRERT: Batteriet kan tas ut av underrøret på sykkelen fra siden, og ladeporten sitter lett tilgjengelig oppå underrøret. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hvem bør kjøpe Electra Path Go? 

Electra Path Go er en tøff elsykkel med både praktiske og gjennomtenkte detaljer. Til bysykling er den toppen, men har du ambisjon om å kombinere jobbsyklingen med litt treningsutbytte eller ta deg ut på lengre grusturer i marka finnes det bedre alternativer. 

Dette er ikke sykkelen du bruker hvis du ha to mil sykkelavstand hver vei til jobb, men er du opptatt av nyte turen til jobb kan du fint bruke Electra-sykkelen til  effektiv jobbsykling.  

test electra path go elsykkel 2021
STRØKENT: Store, brede skjermer og en pen, integrert lykt fra Supernova. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter  

I denne testen stiller Electra solo med et unikt alternativ. Men det finnes andre fjonge elsykler som er tiltenkt urban bruk, som for eksempel Cannondale Mavaro, Canyon Precede eller Specialized Turbo Como.  

Konklusjon 

Electra Path Go er en stilig elsykkel for det urbane miljøet. Her er det mange små og gjennomtenkte detaljer som vil være praktiske, og en kraftig og god motor som virkelig gjør at den kan erstatte bilen, Voi-sparkesykkelen eller trikken for deg i bybildet.  

Hvis din primære bruk av elsykkelen er å sykle 2-4 mil til og fra jobb langs gang- og sykkelveier finnes det bedre alternativer i denne testen, men om du bor sentralt til i by, og vil ha en stilig og komfortabel elsykkel, er Electra Path Go et meget godt alternativ.  

Spesifikasjoner 

- Ramme: Aluminium 
- Gaffel: Aluminium 
- Styre: Aluminium 
- Holker: Electra Townie Custom Ergo Kraton 
- Stem: Alu  
- Setepinne: Aluminium, med demping  
- Sete: Selle Royal Electra Gel Comfort 
- Antall gir: 10 
- Girhendler: Shimano Rapidfire plus 
- Bakre girskifter: Shimano Deore 
- Bremser: Shimano  
- Bremsehendler: Shimano 
- Kassett: Shimano 11-42 
- Kjede: KMC E10T 
- Krank: FSA, 40t 
- Hjulstørrelse: 27,5 
- Hjul: Aluminium 
- Dekk: Schwhalbe Super Moto-X 27,5 x 2,4 
- Motortype: Posch Performance Line 
- Batteri: Bosch Powertube 500Wh 

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Super bysykkel

Fin app/mobilintegrasjon

Supre lys

Integrert lås

Fin styrebryter

MINUS

Ikke den mest allsidige i testen

Høy vekt

Ikke egnet for stående sykling

En del skrangling fra skjermer og kjedekasse

Test av Cannondale Tesoro Neo X3 elsykkel

Cannondale Tesoro Neo X3 er en allsidig og komfortabel elsykkel til bysykling og turer på grusveier i marka.

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel
TURSYKKEL: Vi har testet elsykkelen Cannondale Tesoro Neo X3. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Cannondale Tesoro Neo X3

Pris: 42 999 kroner 

Vekt: 25,53 kilo  

Størrelser: S/M/L/XL 

skala
8/10

Cannondale lager også motoriserte sykler både til landevei, terrengsykling og bysykling. I denne testen stiller de med Tesoro Neo X3.  

Klar for tur 

Cannnondale Tesoro Neo X3 er i følge Cannondale selv i klassen «touring». Dette begrepet brukes gjerne om sykler som er laget for å sykle lange turer, og som skal være like holdbare og praktiske som stilige.  

Cannondale har også elsykler med mer urban look, det kan være aktuelt for deg å se også på modeller som Mavaro og Canvas fra Cannondale.  

På Tesoro Neo X3 er det meste på plass: her får du noen av de bredeste og flotteste skjermene i testen, integrert lys og bakmontert støtte. Integrert lås som vi ser på noen andre sykler i denne testen er imidlertid ikke inkludert.  

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel 2021
INTEGRERT: Batteriet fra Bosch sitter pent integrert i ramma på Cannondale Tesoro Neo X3. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Motor og batteri sitter fint integrert i rammen – Tesoro Neo X3 bruker Bosch Performance Line motor med 500 Wh batteri. Som en av de dyrere syklene i testen skulle vi helst sett at også denne hadde Performance CX-motoren fra samme produsent, som har enda kraftigere dreiemoment.  

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel 2021
GJØR JOBBEN: Shimano Deore er en rimelig, men god girgruppe. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I praksis føles ikke forskjellen like stor som tallene antyder, men de bratteste bakkene vil kreve mer av deg og beina dine på denne enn på syklene med kraftigere motor.  

Praktisk bruk 

Vi har testet Cannondale Tesoro Neo X3 både som bysykkel, hverdagssykkel og på grustur i marka.  

Komfortabel 

På denne sykkelen er det montert en Bosch Active Line + motor. Den sitter pent integrert i ramma – det samme gjør batteriet. Ladeporten sitter høyt oppe på ramma, noe vi synes er funksjonelt og praktisk. Det kan være digg å slippe å bøye seg ned i en overfylt og trang bod.

Med ladeporten høyt på sykkelen blir selve påkoblingen enklere.   

Rammen har et slankt utseende, med ryddig vaierføring. Tesoro Neo-modellene kommer med rammer både med høyt og lavt innsteg, bra!  

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel 2021
RYDDIG: Vaierføringen på Cannondales Tesoro Neo X3 elsykkel er det lite å utsette på. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Også her er det integrerte lys som går på samme batteri som motoren.   

Videre finner vi testens beste skjermer. De er brede og dekker godt.  

Touring innebærer gjerne å sykle både langt og lenge, og det er tydelig at Cannondale har vektlagt komfort. I front finner vi en dempegaffel, som er helt OK i funksjon, men ikke på høyde med gaffelen på Trek-sykkelen som er målestokken i denne testen.  

Cannondale har valgt å utstyre Tesoro Neo X3 med 29 tommers hjul og ekstra store dekk. G-One-dekkene fra Schwalbe er både superkomfortable og trygge, uten at de oppleves som tunge. På grusveiene i marka er denne sykkelen i sitt ess – vi får bare lyst til å sykle så langt både batteri og krefter til sammen rekker.  

test cannondale tesoro neo x3
KOMFORTABEL: De enorme Schwalbe-dekkene både triller godt, og har god komfort over ujevnheter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Dunke over brostein i gatene i byen? Ingen problem, her er Tesoro Neo X best i testen.  

Vår testsykkel har en 10-delt girgruppe fra Shimano, som er presis og tillitvekkende når vi skifter gir, også med belastning på pedalene. Solide gir er ekstra viktig på elsykler da de kombinerte kreftene fra bein og motor kan gi hard belastning på drivverket når du girer med kraft i pedalene.  

Der både Trek og Specialized er kvikke og raske, er Tesoro Neo X3 litt mer i den trygge og stødige kategorien. Er man ikke veldig godt vant med å sykle, og langt mindre med å  sykle elsykkel, vil Tesoro Neo X3 oppleves som en tillitvekkende sykkel.  

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel
GREPA: Cannondale Tesoro har gode holker på styret, og Shimano-bremsene tar ned farten greit. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Spesielt i lange, slake nedoverbakker er denne sykkelen best i klassen når det kommer til stødighet. Det er både store dekk og en passe oppreist sittestilling som må ta æren.  

Dempegaffelen tar unna ujevnheter og gjør sånn sett jobben, men den føles ikke veldig sofistikert. Uten mulighet for å justere returen føles den litt mer spretten enn gaffelen på Trek-sykkelen, som er ledende på akkurat gaffelfronten i denne testen.  

test cannondale tesoro neo x3 elsykkel 2021
DEMPING: Dempegaffelen er med på å ta unna noe av slagene fra ujevnheter. I front er det også en integrert lys som drives av samme batteri som motoren. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Cannondale Tesoro Neo X3 er testens «traver», og den sykkelen vi ville valgt om en tur i marka i helgene er vel så viktig som den daglige turen på butikken eller til og fra jobb. Ser vi bort fra den litt svakere motoren, og det at bagasjebrettet bare er godkjent for 20 kilo er Cannondale-sykkelen også den som føles mest klar for tung oppakning og campingutstyr.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelen? 

Cannondale Tesoro Neo X er en fin elsykkel som vil fungere godt både til by- og jobbsykling, men også på lange turer langs grusveiene i marka – en skikkelig traver. Den føles skikkelig solid og stødig og er også lettere enn den ser ut. At motoren er noe svakere gjør at batteriet vil vare desto lenger.  

Alternative produkter  

I denne testen er Cannondale Tesoro Neo X3 litt i samme klasse som Scott. Resv og Trek, med dempegaffel og store, solide dekk.     

Konklusjon 

Cannondale Tesoro Neo X3 er en tøff, superstødig og god elsykkel. Vi lot oss imponere av allsidigheten, og stabiliteten i høy fart. Skal du ha en komfortabel elsykkel til både bysykling og turer i marka bør du vurdere Cannondale Tesoro Neo X3.  

Spesifikasjoner 

- Ramme: Aluminium
- Gaffel: SR Suntour XCM ATB 
- Styre: Cannondale 3 riser  
- Holker:  
- Stem: Cannondale justerbart 
- Setepinne: Cannondale 4 
- Sete: Cannondale Ergo Touring 
- Antall gir: 10 
- Girhendler: Shimano Deore M4100 
- Bakre girskifter: Shimano Deore M4100 
- Bremser: Shimano MT200 
- Bremsehendler: Shimano MT200 
- Kassett: Shimano 11-42, tidelt 
- Kjede: Shimano 10-delt 
- Kranklager:  
- Krank: FSA Bosch E-bike 38t 
- Hjulstørrelse: 29 
- Hjul: WTB STX i30 felger på Shimano nav 
- Dekk: Schwalbe G-One 2,25 
- Motortype: Bosch Performance Line  
- Rekkevidde, maks:  
- Batteri: Bosch Powertube 500Wh 

VURDERING
Utstyr mht pris
Komfort
Brukervennlighet
Stabilitet
Kvikkhet
Tursykling
Transport
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Komfortabel

Stødig i høy hastighet

Gode pedaler

Gode skjermer

Noe svak motor

MINUS

Har ikke integrert lås

Billig og enkel dempegaffel

Dyr

 Kun maks 20 kilo på bagasjebærer

Test av White SC-E Comp

White SC-E Comp er den sykkelen i testen som ser mest ut som en sportsykkel. Den har utseende som en kvikk hybrid-sykke, et elektrisk treningsredskap fra White.

test white sc e comp elsykkel xxl
SPORTSSYKKEL: White sin elsykkel ser ut som en treningshybrid
White SC-E Comp

White SC-E Comp

Pris: 19999 kroner

Vekt: 19,5 kilo

xxl.no
Poengscore 6/10

White-sykkelen er den elsykkelen i testen som ser mest ut som en sportsykkel. Den har utseende som en kvikk hybrid-sykkel. Mangelen på skjermer og bagasjebrett bidrar til inntrykket av en litt strippet modell. 

De relativt store dekkene gir god komfort på veien og den kraftige Shimano krankmotoren trekker bra i motbakkene.

Vi testet sykkelen opp til Grefsenkollen I Oslo og kunne holde oss rundt 25 km/t hele veien opp bakken som stiger med 6-7%.

MYE KRAFT: Steps-motoren på White-sykkelen gjør det lett å holde 25 km/t selv i lange og bratte bakker. Foto: Øyvind Aas
MYE KRAFT: Steps-motoren på White-sykkelen gjør det lett å holde 25 km/t selv i lange og bratte bakker. Foto: Øyvind Aas

MYE KRAFT: Steps-motoren på White-sykkelen gjør det lett å holde 25 km/t selv i lange og bratte bakker. Foto: Øyvind Aas

Selv om motoren på White-sykkelen skal være den samme som på både Diamant og GT opplevde vi den som mer hakkete i området rundt 25 km/t.

Den slår inn og ut med større klikk enn på de andre Shimano-motorene og vesentlig mindre smidig enn bakhjulsmotoren på Eco-ride-sykkelen.

White-sykkelen er testens letteste, men bare med en liten margin.

Påtrengte skjermer og bagasjebrett vil fort legge på den vekten som White-sykkelen veier mindre enn testvinneren fra GT.

I tillegg til at motoren på White-sykkelen oppleves som mer hakkete enn på GT og Diamant har White-sykkelen ikke like fint display som GT Traffic. Finishen på batteriet er også mindre elegant enn på GT, dog likt som på Diamant.

ENKELT: Girsystemet på White-sykkelen er av det enkle og rimelige slaget.
ENKELT: Girsystemet på White-sykkelen er av det enkle og rimelige slaget.

ENKELT: Girsystemet på White-sykkelen er av det enkle og rimelige slaget. 

Knappen som regulerer motorhjelpen er som på alle de tre Shimano-motoriserte syklene lette å bruke og nå der de sitter ved siden av håndtaket på venstre hånd.

White-sykkelen føles veldig lik Diamant-sykkelen i bruk. Mangelen på dempergaffel og et enklere girsystem gjenspeiles ikke i prisen og Diamant-sykkelen er dermed det beste kjøpet av de to. 

Interessert i sykler med elektrisk hjelpemotor? Her finner du flere saker om elsykler. 

Spesifikasjoner

-Ramme: Alloy
- Gaffel: Alloy
- Styrelager: FSA NO. 10
- Styre: White Alloy S.B. (680mm, 10 degree backsweep)
- Holker: Proplam HY-610
- Stem: White, EXT:90mm, 6 Degree rise
- Setepinne: 31.6x350mm White Alloy
- Sete: Selle Italia Q-Bik
- Antall gir: 8
- Girhendler: Shimano SL-M310
- Bakre girskifter: Shimano Altus RD-M310
- Bremser: Shimano BR-M315
- Bremsehendler: Shimano BL-M315
- Kassett: Shimano CS-HG200-8, 12-32T
- Kjede: KMC HG-40
- Kranklager: Shimano Include
- Krank: Shimano FC-E6000, 38T, 170mm
- Hjulstørrelse: 28" - Felger: Jalco E-PHL28 32H Double Wall
- Nav: Shimano TX505
- Eiker: PSR14 Black - Brass nipples
- Dekk: Continetal Ride Tour (C208) 700x47C
- Motortype: Shimano Steps Drive Unit DU-E6002, Maks 25km/h, Mid Ship Position,
- Rekkevidde, maks: Eco 97 km, Normal 77 km, High 61 km
- Batteri: Shimano Steps Battery BT-E6010, 36 V, 418 Wh, Position: D/T

PLUSS

God krankmotor fra Shimano

Relativt lav vekt

Gode bremser

Informativt display

Dekk med stort volum

MINUS

Klønete med adapter ved lading

Ingen skjermer

Enkelt 8-delt girsystem

Enklere display enn på GT

Ingen støtte

Test av GT E Traffic elsykkel

GT E Traffic er en super elsykkel til hverdagssykling med kraftig krankmotor fra Shimano Steps. Klart best i test!

test GT E Traffic elsykkel
KOMPLETT: GT E Traffic har alt på plass.
UTE_testvinner
GT E Traffic

GT E Traffic
Pris: 19 999 kroner
Vekt: 20,5 kilo
BeachMountain.no
Poengscore: 9/10

GT E Traffic er en supert hverdagssykkel med kraftig krankmotor fra Shimano Steps. Sykkelen kommer med ekstra avansert computer fra Shimano som gir masse nyttig informasjon. Spesielt liker vi visningen der du kan se rekkevidden i alle de forskjellige modusene samtidig.

Dette gjør det lett å planlegge syklingen. Rekkevidden er samtidig veldig god med over 65 km sykling med maks motorhjelp. Motoren på elsykkelen har tre innstillinger i tillegg til helt av: High - mest hjelp, Normal - nest mest og ECO minst hjelp.

Du legger på om lag 20 kilometer for hvert av trinnene. ECO-innstillingen skal kun gi deg hjelp som veier opp for elsykkelens ekstra vekt og friksjon.

MASSE INFORMASJON: GT Traffic har et overlegent display med topp oversikt over rekkevidden. Foto: Øyvind Aas
MASSE INFORMASJON: GT Traffic har et overlegent display med topp oversikt over rekkevidden. Foto: Øyvind Aas

MASSE INFORMASJON: GT Traffic har et overlegent display med topp oversikt over rekkevidden. Foto: Øyvind Aas

E Traffic har funksjonelt utvendig gir fra Shimano. Deore-nivå og ti-delt kassett er bra på en slik sykkel. De kraftige skivebremsene er også fra Shimano.
I bruk føles GT-sykkelen veldig som en vanlig hverdagssykkel.

Når du tråkker opp i hastigheter over 25 km/t er det noe hakking i motoren når den kobler inn og ut, men dette gjelder alle krankmotorer og GT-sykkelen er mindre hakkete i overgangen enn White-sykkelen med tilsvarende motor.

KJERNEN: Shimano Steps-motor dytter pedalene dine rundt når du selv trår på dem. Pålitelig og kraftig i bakkene. Foto: Øyvind Aas
KJERNEN: Shimano Steps-motor dytter pedalene dine rundt når du selv trår på dem. Pålitelig og kraftig i bakkene. Foto: Øyvind Aas

KJERNEN: Shimano Steps-motor dytter pedalene dine rundt når du selv trår på dem. Pålitelig og kraftig i bakkene. Foto: Øyvind Aas

GT E Traffic er en komplett sykkel som har alt vi ønsker oss av en elsykkel til hverdagsbruk. Den har testens kraftigste motor og i tillegg en versjon av denne med litt ekstra fin finish. I tillegg har den gode skjermer, bagasjebrett og lys, samt kvalitetsdeler på både gir og bremser.

I dette selskapet er den rett og slett en klar testvinner og en sykkel vi trygt kan anbefale. Sykkelen kommer både som tradisjonell herremodell og som en modell med lavt innsteg. 

Vil du lese mer om elsykler? Her har vi samlet flere tester og saker om sykler med elektrisk hjelpemotor. 

Spesifikasjoner

SPESIFIKASJONER:

MOTOR           Shimano E6000 36V/250W krankmotor

BATTERI          Shimano 36V/418Wh

DIAPLAY          Shimano

RAMME           All New 6061 Aluminum Frame w/ Triple TriangleTM, Hydroformed (TT, DT), Forged Drop-Outs, Chainstay Disc Mounts, All Utility Braze Ons

GAFFEL           GT Traffic Fork With Hydroformed Alloy Raked Legs, Disc Brake Tabs, Rack And Fender Eyelets, Steel Steerer

NAVGIR           Shimano Deore

GIR SJALTER   Shimano Deore

KRANK             Shimano E6000 44T

BREMS FORAN           Shimano M365

BREMS BAK    Shimano M365

FELGER           Alex ASD10 Alloy dobbeltbunnet

DEKK    Schwalbe 700x40 Big Ben

STYRESTEM    GT Design 3D Forged 6061

SETE    GT Traffic Saddle

SETEPINNE      All-Terra Single Bolt

LADER Shimano

PLUSS

Gjennomført godt utstyrt

Supert Shimano-Display

Krankmotor

Gode bremser og gir

Føles som en vanlig sykkel

Skjermer, bagasjebærer, støtte og lys

MINUS

Noe hakking i motoren rundt 25 km/t

Klønete med adapter ved lading av løst batteri

Klemfare når du tar av batteriet

Test av Yosemite City Sport fra Biltema

Yosemite City Sport – Biltemas hvite svane – er testens peneste sykkel, men er best egnet til korte, enkle turer.

test Yosemite City sport biltema elsykkel
YOSEMITE CITY SPORT: Biltema har vært flinke med utformingen av elsykkelen City Sport
Yosemite City Sport

Yosemite City Sport
Pris: 7499 kroner

vekt: 24,2 kilo

biltema.no

Poengscore: 3/10

Biltemas hvite svane er testens peneste elsykkel. Den har et batteri som er flott integrert i rammen og en skinnene blank forhjulsmotor.

Elsykkelen er komplett utstyrt med heldekkende skjermer, bagasjebrett, en robust støtte og til og med en raus kurv i front.

FLOTT INTEGRERT: Batteriet på Biltema-sykkelen ligger inne i ramma.
FLOTT INTEGRERT: Batteriet på Biltema-sykkelen ligger inne i ramma.

 

I bruk er Biltema-sykkelen ganske annerledes enn de dyrere syklene i denne testen. Motoren som sitter i forhjulet er i stor grad frikoblet pedalene, ved at den gir like mye kraft uansett om du trår hardt eller rolig. Du justerer kraften motoren skal gi med bryterne på displayet ved venstre hånd. Displayet gir forøvrig ingen annen informasjon enn hjelpenivå og batterinivå. Ingen informasjon om fart, rekkevidde eller annet er tilgjengelig.

FORHJULSTREKK: Med motoren i forhjulet er det litt mindre kraft i bakkene enn med krank- og bakhjulsmotor
FORHJULSTREKK: Med motoren i forhjulet er det litt mindre kraft i bakkene enn med krank- og bakhjulsmotor

 

Forhjulsmotoren drar en del dårligere enn de andre motorene og når fort sin grense i bratte motbakker. I tillegg er den krevende å sykle med på grus da den fort kan spinne i bratte bakker og når du kommer rundt krappe svinger. Vi opplevde at sykkelen liksom kjørte fra oss ved et par anledninger, noe som føltes utrygt i trafikken.

De tre girene i baknavet er tilnærmet vedlikeholdsfrie, men gir lite utvalg i kupert terreng. At sykkelen har bakbrems som virker ved at du trår bakover på pedalene kan kanskje være fint for noen, men det oppleves som vesentlig mindre trygt i fart enn skivebremser. Forbremsen oppleves også som ganske veik sammenlignet med de andre syklene sine bremser.

Interessert i elsykkel? Her finner du flere tester og saker om elsykling. 

LITE INFO: Displayet på Biltema-sykkelen viser kun batteristatus og motor-nivå.
LITE INFO: Displayet på Biltema-sykkelen viser kun batteristatus og motor-nivå.

 

Det er ikke helt rettferdig å sammenligne Biltemas billige elsykkel med de andre syklene her. De koster jo nesten tre ganger så mye. Likevel viser Biltema-sykkelen at du får det du betaler for. Yosemite-sykkelen er lettsyklet i flatt terreng med god oversikt, men oppleves som litt ustyrlig i hektisk trafikk og i bratte bakker. Batteriet på kun 300 wh vil gi kortere rekkevidde enn de andre syklene. 

Spesifikasjoner

36 V / 250 W motor, og 9 Ah batteri. Maks. 25 km/t, 30–60 km rekkevidde.
Ramme: Aluminium
Hjulstørrelse: 28"
Rammehøyde (cm): 51
Gaffel: Aluminium
Gir: 3
Frontgir: -
Bakgir: Shimano Nexus
Girsystem: Girvrider
Krank 38 T, 170 mm (aluminium)
Styre/styrestamme: Aluminium
Forbremse: Felgbremse (V-bremse)
Bakbremse: Fotbremse
Drev: 18 t
Kjede: KMC, rustbeskyttet
Felg: Dobbel bunn, aluminium
Dekk: 700 x 38C, 40-622 mm
Setepinne: 27,2 mm, 300 mm
Frontlykt: Batterilykt, LED
Baklykt: Batterilykt, LED

PLUSS

Pent utseende

Flott integrert batteri

Skjermer, bagasjebrett, støtte og kurv

Lav pris

MINUS

Svake bremser

Få gir

Forhjulsmotor spinner på grus

Motoren løper litt fra syklisten

Display uten informasjon

Batteri med liten kapasitet

Test av Ecoride Epix S1 elsykkel

Ecoride Epix S1 uni har en bakhjulsmontert motor av typen SpinTech.

test Ecoride elsykkel
NOE BAKTUNG: Ecoride-sykkelen er komfortabel på veien, men litt klønete i bruk og baktung.
Ecoride Epix S1 Uni

ECO-ride Epix S1 Uni

Pris: 19995 kroner
Vekt: 26 kilo

ecoride.no

Poengscore: 6/10

Ecoride Epix S1 uni har en bakhjulsmontert motor av typen SpinTech. I tillegg har den et ekstra stort batteri fra Panasonic.

Batteriet er oppgitt til 520wh noe som er 100wh mer enn på syklene med Shimano-motor. Det store batteriet gir likevel ikke Ecoride-elsykkelen noe lengre rekkevidde enn syklene fra GT, White og Diamant.

Rekkevidden er i underkant av 60 kilometer med maks hjelp fra motoren avhengig av terreng og sykkelstil.

MOTOR I HJULET: Inne i baknavet sitter hjelpemotoren på Ecoride-sykkelen.
MOTOR I HJULET: Inne i baknavet sitter hjelpemotoren på Ecoride-sykkelen.

Ecoride-sykkelen er komplett utstyrt med heldekkende skjermer, bagasjebrett, lys og støtte, en klar fordel i hverdagen. Displayet på sykkelen er ikke avtagbart og fungerer også som en tyverisikring. For å starte sykkelen må du sveipe et lite plastkort over displayet. Sikkert, men også litt klønete med enda et lite kort å holde styr på. Sykkelen har integrert rammelås i tillegg. 

I bruk er Ecoride-sykkelen den med smidigst gange. Det er ingen hakking ved 25 km/t snarere en smidig overgang der motoren kutter. Tilsvarende er det når du starter opp. Motoren akselerer ganske fort, litt fortere enn kraften i pedalene kanskje tilsier. Noe som kan være litt uvant for mange.

KORTLÅS: For å starte sykkelen må du sveipe et spesielt kort over skjermen. Displayet kan ikke taes av sykkelen.
KORTLÅS: For å starte sykkelen må du sveipe et spesielt kort over skjermen. Displayet kan ikke taes av sykkelen.

Sykkelen har en funksjonell dempergaffel som gir god komfort. At både motor og batteri sitter montert bak på sykkelen fører til at det er ekstra vanskelig å komme seg opp fortauskanter. Det er krevende å lette opp vekten på bakhjulet når så mye av sykkelens vekt er konsentrert bak setet.

Displayet gir ok oversikt over rekkevidde, men vi savner en basisfunksjon som klokke. At displayet ikke kan taes av følges også litt risikabelt, ikke med tanke på tyveri, men potensielt hærverk eller uhell i et trangt sykkelstativ.

MYE MEKK: For å ta ut batteriet må du løsne setet både fra rammen og ved å vippe det framover.
MYE MEKK: For å ta ut batteriet må du løsne setet både fra rammen og ved å vippe det framover.

MYE MEKK: For å ta ut batteriet må du løsne setet både fra rammen og ved å vippe det framover. 

Gå-funksjonen som du aktiverer med tommelspaken under displayet gir deg 6 km/t uten å trå på pedalene hjelper på litt med å trille sykkelen opp til eller fra en bod.
Når du skal lade batteriet på ECO-ride-sykkelen er det usedvanlig klønete å få batteriet av sykkelen. Du må bruke en spak under setet for å vippe dette fremover. Du må så åpne hurtigkoblingen som fester setepinnen i ramma, før du kan dra opp det store batteriet. Batteriet kan heldigvis lades på sykkelen, men det anbefales å oppbevare batteriet inne. 

Ecoride Epix S1 Uni er en komfortabel sykkel med smidig motor, men høy vekt og klønete løsninger trekker ned. 

Spesifikasjoner

Rammemateriale: Aluminium, lavt innsteg
Hjulstørrelse: 28 tommer
Gir: Shimano Deore 9-gir
Bremser: Tektro Hydrauliske skivebremser
Drivverk: SpinTech
Hastighet: 25 kmt
Motor: SpinTech R5 250W
Motorplassering: Bakhjul
Batteri: B1 PowerPack 520Wh (14.5Ah 36V)
Batteri-celler: Panasonic Li-jon
Lader: SpinTech Power Charger 3A
Rekkevidde: Opp til 75 km
Display: SpinTech C2 LCD og safety K1-keycard
Assistanse-nivåer: Off, Low, Normal, High, Power
Funksjoner: Hastighet, Tripteller, Odometer, batteristatus
Walk-assist: Ja - 6 kmt med Power-funksjon
Lås sykkel: Godkjent (S) rammelås, ABUS
Lås batteri: Inkludert
Lys: LED foran og bak
Frontgaffel: Suntour, dempergaffel
Bagasjebrett: Aluminium foran og bak
Sete: Velo Sport, vinklingsbar
Dekk: Kenda, punkteringsforsterket
Felg: Alexrims, dobbelbunnet aluminium
Skjermer: SKS Germany
Kjedekasse: SKS Germany
Støtte: Inkludert, justerbart

PLUSS

Komfortabel å sykle på

Veldig smidig motorgang

Integrert lås

Skjermer, bagasjebrett, støtte og lys

God dempergaffel

Kvalitetsgir kraftige bremser

MINUS

Veldig klønete å ta av batteriet

Kortsikkerhet virker i overkant

Tung

Ingen klokke på displayet

Test av Diamant Volt 10

Diamant Volt 10 er en lettsyklet elsykkel som i stor grad føles som en helt vanlig sykkel.

test diamant volt 10 elsykkel
TEST: Vi har testet Diamants elsykkel Volt 10. Den er lettsyklet som en vanlig sykkel.
Diamant Volt 10

Diamant Volt 10

Pris: 19999 kroner
Vekt: 21,3 kilo
Gsport.no
Poengscore: 7/10

Diamant Volt 10 er en lettsyklet elsykkel som i stor grad føles som en helt vanlig sykkel.

Den krankmonterte motoren fra Shimano gir masse med kraft i bratte bakker og gjør det lett å holde farten oppe uten at du mister kontrollen.

Diamant-sykkelen har fine hydrauliske skivebremser og et display som gir nyttig informasjon om rekkevidde i tillegg til standardinformasjon om fart og klokke og tid.

Mangelen på skjermer begrenser bruken en del. Du ønsker ikke å sykle på denne på våt vei i vanlige bukser og sko.

STEPS: Krankmotoren fra Shimano er sterk i bakkene. Foto: Øyvind Aas
STEPS: Krankmotoren fra Shimano er sterk i bakkene. Foto: Øyvind Aas

Dempergaffelen på sykkelen er så enkel at den er mer til bryderi enn noe annet. Den smeller og klunker i stedet for å dempe og medfører bare ekstra vekt og en ekstra ting som kan gå i stykker.

UNØDVENDIG: En stiv gaffel er lettere, enklere og bedre enn en helt enkel dempergaffel
UNØDVENDIG: En stiv gaffel er lettere, enklere og bedre enn en helt enkel dempergaffel

Det nidelte girsystemet er av ok kvalitet. Selv om det er vesentlig dårligere enn på GT-sykkelen er det bedre og mer moderne enn det på White-sykkelen. Syklene fra White og Diamant er ganske like forøvrig. Diamant-sykkelen scorer noe bedre enn White takket være 9-delt girsystem og en mer lettsyklet følelse i sykkelen.

Hakkingen i motoren rundt 25 km/t er mindre fremtredende på Diamant-sykkelen enn på White-sykkelen.

Diamant Volt 10 er en lettsyklet elsykkel med god motor. Mangelen på skjermer er en pussig prioritering gitt at den dårlige dempergaffelen bare er fordyrende. Du får Diamant Volt 10 både med lavt innsteg og med høyt overrør.

Spesifikasjoner

Ramme: Volt Hybrid 6061 alloy
Gaffel: Suntour NEX 50mm travel
Navgir: Shimano Altus RD-M2000
Girskiftere: Shimano Altus SL-M2000
Krank: Shimano FC-E6010 38T
Gir: 9
Frikrans: Shimano CS-HG200-9 11-34T
Kjede: KMC X9E-EPT
Forbrems: Shimano BR-M315 hydaulic disc brake
Bakbrems: Shimano BR-M315 hydaulic disc brake
Bremsehåntak: Shimano BL-M315 brake lever
Styre: Volt 680 mm alloy
Stem: Volt 90 mm alloy
Setepinne: Volt 30.0x300 mm alloy
Sete: Selle Royal Ariel Man
Holker: Velo Ergo double density
Pedaler: Marwi SP-610
Felger: Alloy double wall
Framnav: Shimano HB-TX505
Baknav: Shimano FH-TX505
Eiker: Stainless steel
Dekk: Schwalbe Silento 700x42
Motor: Shimano DU-E6002
Batteri: Shimano BT-E6010 418 Wh
Display: Shimano SC-E6000
Lader: Shimano EC-E6000 4 Ah
Støtte: Attran Velo Stylo adjustable

PLUSS

Føles som en vanlig sykkel i bruk

Sterk krankmotor fra Shimano

Kraftige bremser

Støtte

MINUS

Ingen skjermer

Noe enkelt girsystem

Dempergaffelen klunker og smeller mer enn den demper

Klønete med adapter ved lading

Enklere display enn på GT

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement utemagasinet.no og få tilgang til artikkelen.