Hvordan du stiller inn og justerer elsykkelen din kan ha mye å si for hvordan den er å bruke. Med små grep kan du justere elsykkelen din slik at den blir mye bedre. Vi viser deg hvordan.
BRA JUSTERT: Tar du noen minutter og sjekker at elsykkelen din er riktig justert, kan du få en mye bedre sykkelopplevelse. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Lesetid: 5 minutter
En elsykkel er en avansert teknologimaskin på to hjul, og i møte med deg som syklist er det noen ting som kan avgjøre om sykkelen passer deg bra, eller om den passer deg helt perfekt.
Selv om de aller fleste sykkelbutikker passer på å gå over sykkelen og justere den til deg før kjøp, er det ingen selvfølge. Men med denne oppskriften og noen helt enkle verktøy, trenger du ikke mye teknologisk innsikt for å sjekke dette selv.
Det er mange tips her som er like relevante selv om sykkelen ikke har motor, men noen er også spesifikke for elsykler. Og for ordens skyld, her tar vi høyde for at sykkelbutikken har hjulpet deg å plukke en elsykkel i riktig størrelse til din kroppslengde.
Justér motoren hvis mulig
Flere og flere elsykler (spesielt i de dyrere prisklassene) kommer med en motor som lar seg justere via app. Med det mener vi at du kan justere for eksempel hvor mye assistanse motoren skal gi deg, i form av dreiemoment og watt.
Men den fungerer jo fint slik jeg fikk den? Tenker du kanskje. Det kan være, men hvis du for eksempel vil ha litt mer batteritid ut av motoren din, kan det være mye å hente ved å gjøre denne justeringen.
Noen motorprodusenter har forslag til såkalte presets(altså forhåndsinnstillinger) i appene sine, men du kan også finjustere alt etter eget ønske.
Kanskje vil du også oppleve at motoren blir mer behagelig og smidig i overgangene, slik at den ikke rykker så voldsomt. Dette er kanskje den billigste og mest effektfulle justeringen du kan gjøre.
Dette trenger du: Elsykkelen din, en smarttelefon, og tilhørende applikasjon.
Så lang tid tar det: 5 - 15 minutter, avhengig av hvor mye du vil gjøre.
Justér håndtakene
Håndtakene, eller holkene som det kalles på en sykkel, kommer i flere varianter og forskjellige fasonger. På mange av dagens elsykler er det montert såkalte ergonomiske holker, som har en ekstra flate for bedre støtte mot hånden. Hvis disse skal ha noen funksjon, må vinkelen på dem justeres slik at du faktisk får støtte.
Hvis du bare har helt vanlige, runde holker trenger du som regel ikke å foreta deg noe.
Dette trenger du: Et sett unbrakonøkler, som regel 2, 2.5 eller 3mm unbrako.
Så lang tid tar det: Maks 5 minutter.
Justér hendelen på motorbryteren
De aller, aller fleste elsyklene på markedet kommer med en bryter på venstre side av styret, som brukes til å kontrollere motoren og assistansenivået. Denne er som regel skrudd fast, med en liten unbrakoskrue. Men når syklene monteres på fabrikk, tas det ikke hensyn til størrelsen på hender eller fingre som skal bruke bryteren.
Ved å løsne den lille skruen som holder bryteren, kan du vri den på styret, slik at bryteren ligger godt mot hånden din, slik at du slipper å bytte grep for å betjene motoren. Det er både bedre og tryggere.
Dette trenger du: En 4/5mm unbrako eller T25 Torx-nøkkel. Gjerne momentnøkkel hvis du har.
Så lang tid tar det: Maks 5 minutter.
Justér bremsene
Gode bremser og kontroll på disse er kjempeviktig uansett om du har motor på sykkelen eller ikke. Hvor kraftige bremsene er får du ikke gjort veldig mye med, men hvordan du får grep om dem har mye å si for både komfort og sikkerhet.
Bremsehendlene er montert med en klemme og en unbrako eller torx-skrue rundt styret. Løsne denne lille skruen, og vri hendelbladet slik at fingrene strekker seg ut i en naturlig forlengelse av hånden. Det skal ikke være slik at du må bøye fingrene mye, eller vri hånden rundt på styret for å klare å få tak på bremsehendelen.
Du kan eventuelt bare stramme skruen lett før du finner endelig posisjon.
Dette trenger du: En 4/5mm unbrako eller T25 Torx-nøkkel. Gjerne momentnøkkel hvis du har.
Så lang tid tar det: Maks 5 minutter
Justér girhendelen
De fleste elsykler kommer bare med én girhendel, på høyre side av styret. Denne sitter tett sammen med bremsehendelen, og som med bremsen er det bra om girhendelen er plassert i en sånn vinkel at du verken behøver å skifte grep på styret eller bruke mye krefter for å gire.
Girhendelen er gjerne festet på samme måte, med en klemme og en liten unbrakoskrue. Løsne denne, og juster vinkelen og avstanden på girhendelen slik at du kan legge tommelen rett bort på hendelbladet uten at du trenger å skifte grep på styret. Da kan du stramme unbrakoskruen igjen, og du er klar for tur.
Dette trenger du: En 4/5mm unbrako eller T25 Torx-nøkkel. Gjerne momentnøkkel hvis du har.
Så lang tid tar det: 5 minutter
Justér lysene
Mange elsykler i 2022 kommer med integrerte lys som drives direkte fra batteriet til motoren, og som skrur seg på automatisk når motoren slås på. Dette er både bra og i utgangspunktet tryggere i trafikken, men det kan være lurt å ta en sjekk på at spesielt frontlykten er juster i en god vinkel.
Det er to grunner til å gjøre dette:
1: Det blir tryggere for deg:
Hvis lykten peker for mye opp eller ned, kan du ende opp med å se mindre av veien selv når du sykler i skumringen.
2: Det blir tryggere for andre.
Hvis lyset er justert i feil vinkel, kan du ende opp med å blende andre trafikanter, noe som kan være både irriterende og farlig. Det kan også være slik at hvis lyset peker for mye oppover, vil ikke andre bilister seg deg like godt i trafikken.
Det beste er å gjøre denne mekkejobben når det er skumring eller mørkt, slik at du ser bedre hvordan lyskjeglen sprer seg. Frontlykten er som regel festet på en brakett på frontpartiet på sykkelen. Løsne skruen som holder braketten litt, vri lyset til en passende posisjon hvor du ser at lyset spres godt utover uten å blende andre, og stram skruen igjen.
Dette trenger du: Enkelt verktøy, som regel en unbrakonøkkel eller skrujern.
Så lang tid tar det: Maks 5 minutter
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.