KOM I GANG MED BIKEPACKING: Kjøret går! Med sykkelveskene stroppet på sykkelen, forringes ikke selve syklingen og eventyret ligger foran deg. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter
Gleden ved å transportere deg selv og stroppe fast det du trenger på sykkelen for overnattingstur, som er noe av essensen i bikepacking – eller eventyrsykling – eller villmarkssykling.
Turmålet i seg selv trenger ikke være spektakulært. Med sykkelen tar du deg fram med egen muskelkraft, og det aller enkleste er som oftest å begynne turen hjemmefra.
Sannsynligvis trenger du ikke å sitte på sykkelen lenge, før du er på ditt eget lille mikroeventyr. Hva er vel bedre enn å kunne dra fordeler av at du kjenner området og mulighetene der. Et bra fiskevann, en fin kolle, lite trafikkerte veier. Kanskje blir du også inspirert til å dra på veier du ikke kjenner så godt fra før av?
På sykkelen har vi fire vesketyper: seteveske, styreveske, rammeveske og sidevesker. Disse bruker vi både til landevei og gravel. Vi har gjort tester av dem og guider deg gjennom hvilke du trenger, hvilken størrelse og til hvilken bruk.
Hvilken sykkel er best for bikepacking?
Vil du begynne med bikepacking, så betyr ikke det at du må skaffe deg en ny sykkel. Den du allerede har fungerer sannsynligvis helt fint om du vil bruke den til å dra på overnattingstur.
Bikepacking med fatbike var en stund populært, men nå er den store trenden raske grusracere med skivebremser og bukkestyre, eller såkalte gravelsykler. Fordelen med gravelsykkel er at den ikke blir noe kjedeligere eller utpreget tregere å sykle med selv om den er lastet med bagasje.
En pose eller et kompresjonstrekk kan stroppes fast til sykkelen med gummistropper bak setet, i ramma eller på styret.
Det som gjør at terskelen har senket seg ytterligere, er de geniale sykkelveskene som kan monteres rett på hvilken som helst sykkel. Du trenger ikke en gang bagasjebrett eller annen rigg.
Transportsykler kan også fint egne seg på lengre turer enn til og fra jobb og barnehage.
Når du oppdager at utstyret du kanskje allerede har faktisk kan festes på sykkelen, både soveposen, liggeunderlaget, hengekøya og brenneren, er det bare å sette av tid til tur.
Hva trengs av utstyr?
Det å laste sykkelen med sidevesker og tralle og dra avsted har vært en velprøvd metode.
En fin nybegynner-pakke kan være å skaffe se en styreveske, seteveske, eventuelt en rammeveske. Dette er utstyr som du kan ha glede av i mange år framover.
Disse veskene er like anvendelige om du vil sykle langturer, som for eksempel Oslo-Bergen, eller om du vil utforske turmulighetene i ditt eget nærområde.
Rutinerte bikepackere setter ofte sin ære i å pakke slik at de ikke trenger å ha ryggsekk, men en dagstursekk er selvsagt en løsning om du mangler vesker til å stroppe fast i sykkelen.
Veskene kan enkelt monteres de fleste sykler. Men sjekk hvilke dimensjoner som passer til din sykkel.
2. Velg vesker framfor sekk
Plutselig har du mindre plass å ha utstyret ditt enn når du pakker bilen, og her ligger utfordringen: Du tar ikke med deg mer enn hva du har plass til.
Den store fordelen med vesker sammenlignet med sidevesker, tralle og sekk, er at de ikke reduserer selve sykkelopplevelsen. Du kan selvsagt utvide og trekke ifra hva du drasser med deg, avhengig av hvilken tur du skal på.
Bak In the Can står norske gründere som vil ha deg til å bruke hermetikk på tur igjen.
3. Utstyret du har fra før kan brukes til mer
Soveposen, hengekøya, teltet, kokeutstyret, hva mer trenger du til turen din? Skal du på overnattingstur med sykkel, så er som oftest ikke målet å få med seg mest mulig.
Du lærer en del om komfortnivået ditt allerede i pakkeprosessen. Er dere flere på tur, så kan det være en god idé å fordele utstyret dere imellom.
4. Slik rigger du sykkelen
Det du ikke har behov for før du kommer frem, putter du i setevesken og styrevesken. Det tyngste pakker du nærmest setet.
Det du trenger i løpet av dagen, putter du i rammeveska. Seteveskene er konstruert slik at de ikke skal hindre balansen og bevegelsene dine når du sykler, sørg for at du fester dem stramt og godt.
5. Start hjemmefra
Selv om startstedet er det samme, så er vekslende vær nærmest en garanti for at ingen bikepakcing-tur blir lik.
Det er lett å lage seg flere bekymringer på forhånd enn nødvendig. Ved å starte turen der du bor, så begrenser du automatisk hvor langt du kommer.
Hvis værvarslingen melder regn og kuling med storm i kastene, så drar du ikke på en slik type tur. Eventuelt så legger opp ruta med muligheter for å kunne sove inne.
Bikepacking-ekspertenes beste tips
Ekspertenes tips
Henrik Alpers, redaktør i Landevei og programleder i nettserien Bikepacking. Henrik syklet USA på tvers med knappe 5 kilo oppakning på sykkelen.
– Jeg liker å ha med meg et par ekstra sko. Flip flops eller crocs er vanlig å ha med. Jeg pleier å ha med et par tynne lefser som veier 150 gram.
Teresie Hommersand, UTE-blogger som virkelig er ute på langtur. Hun sykler nå fra Cape Town i Sør-Afrika til Nordkapp.
– Bare gjør det!! Jeg er sikker på at det er flere som ikke realiserer bikepacking-drømmen fordi de er redde for alt som kan gå galt, eller at organiseringen blir for overveldende. Det er ikke så farlig, det lærer du allerede dag en. Mange av opplevelsene på sykkel er unike. Du får dem ikke hvis du ikke reiser med sykkel.
Mikkel Bølstad, ivrig bikepacker og forfatter av boka Villmarkssykling
– Jeg vet ikke helt om jeg har noe supertips, men jeg slår gjerne et slag turpyjamasen: Jeg sverger til flere tynne plagg og har generelt ganske begrenset med tøy med på tur. Men én ting har jeg nesten alltid med, nemlig et sett tynt ullundertøy som bare er til leirbruk. Om jeg skulle ha blitt våt og kald i løpet av dagen, er det godt å vite at det venter en tørr pysj i oppakningen, selvsagt pakket vanntett. Det våte tøyet sykler du raskt tørt neste dag. Som en ekstra bonus er dette tipset relevant for alt friluftsliv der det er begrenset hvor mye du kan ha med deg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.