Nasjonalparklandsby – innfallsport til tre nasjonalparker
I hjertet av Norge, hvor Østlandet møter Vestlandet, ligger Lom. Administrasjonssenteret Fossbergom er et av fem tettstederi Norge som i 2008 fikk status som nasjonalparklandsby av Miljøverndepartementet.
Grunnen er Fossbergoms unike plassering som innfallsport til nasjonalparkene Jotunheimen, Breheimenog Reinheimen. Nasjonalparklandsbyen ligger flott til under den mektige Lomseggen.
Bygdesenteret har gjennom tidene vokst fram på begge sider av elva, og den første aktiviteten var kvernbruk fra 1770. Den første landhandelen kom i 1870, og i dag er Fossbergom et moderne handels- og servicesenter som sysselsetter mange mennesker.
Et vakkert kulturlandskap rundt Lom sentrum forteller om en kommune hvor landbruket har satt sine spor. En blanding av kulturlandskap og vill natur gir stor opplevelsesrikdom. Fra toppene rundt Lom kan du nyte denne vakre mosaikken av brevann, jorder, skog og fjell.
Det meste av arealet i kommunen består av snaufjell og breer. Lom omfatter storparten av det sentrale Jotunheimen, blant annet Norges to høyeste topper, Galdhøpiggen og Glittertind på hver sin side av Visdalen, en sidedal til Bøverdalen. Den sørlige delen av kommunen inngår i Jotunheimen nasjonalpark.
Lom stavkirke
Lom har mange minner fra gammel kultur, blant annetLom stavkirke, som er en av de største stavkirkene i landet. Årringsdateringer av det eldste tømmeret forteller at kirken trolig ble bygd i 1158–59. Kirken var i middelalderen hovedkirke for Nord-Gudbrandsdalen og derfor bygd ekstra stor.
Lom var en viktig stasjon for pilegrimer på vei til Nidaros. Det eldste partiet i kirken er det rektangulære skipet og det smalere koret. Stavkirken ble bygd ut i 1634 og sideskipet i 1663.
Det fine tårnet ble reist samtidig med korsarmene. Det mesteav inventaret er fra 1700-tallet. Treskjæreren Jakop Sæterdalen er mester for korbogen og prekestolen.
Norsk Fjellmuseum
Norsk Fjellmuseum – Jotunheimen og Reinheimen nasjonalparksenter ligger midt i Lom sentrum og er en viktig innfallsport til fjellet og nasjonalparkene.
Norsk Fjellmuseum åpnet i 1994 og er landets eneste museum der samspillet mellom mennesket og fjellet er hovedtema. I sentrum av Lom, med tre nasjonalparker utenfor, finner du moderne utstillinger, der bilde, lyd, lys og gjenstander viser hvordan folk har gledetseg over og brukt fjellet fra istiden og fram til våre dager.
I tillegg rommer museet en naturgeografisk utstilling.
Norsk Fjellmuseum er autorisert som nasjonalparksenter for Jotunheimen og for Reinheimen. Nasjonalparksenteret skal være en åpen dør til natur og friluftsopplevelser. Det betyr at Fjellmuseet har et spesielt ansvar for å informere om og formidle nasjonalparkenes kvaliteter.
Utrolige turer
I Lom kommune er det mange turmuligheter til kjente mål i en fjellverden i hjertet av Norge. Breturer, juvturer, padling, sykling og fotturer bør kunne tilfredsstille den mest kresne.
Lom sentrum er omkranset av fjell hvor du kan vandre på spennende stier som fører deg til steder med vidt utsyn over Ottadalen, Bøverdalen, Jotunheimen og Reinheimen.
Stiene har ulik vanskelighetsgrad og lengde. Natur- og kulturstien opp til Soleggen er om lag 7 km. Stien er godt merket og forteller om bruk av landskap i tidligere tider, seterdrift, flora og fauna.
Til Tronoberget med nydelig utsikt til Reinheimen begynner stien ved nordsiden av Ottaelva ved Tronodden. Fra toppen er det praktfull utsikt ned til Lom sentrum og til Lomseggen, Finndalen landskapsvernområde og Reinheimen nasjonalpark.
En annen opplevelsesrik kultursti er Bordvassveien. Vannveier eret kulturhistorisk fenomen i Ottadalen, og i Lom og Skjåk finnes det mange av dem. Vannveier er kanaler som ledet vann fra fjellet og ned til bygda og gårdene i tidligere tider.
Slike systemer var vanlige i Ottadalen på 1700- og 1800-tallet og var en forutsetning for gode kornavlinger. Årsnedbøren er mange steder bare 300 mm i dalføret. «Gje vår Herre sol, ska oss sjølve skaffe væte», sa folk i Ottadalen. Bordvassveien er en 8,3 km lang vandring.
Turen starter og slutter ved Norsk Fjellmuseum. Ved Nissegarden i Lom kan du gå klatrestien Via Ferrata til topps. Dette er et organisert opplegg hvor bruk av sikkerhetsutstyr er påbudt.
Klatrestien passer for alle både voksne og barn. Via Ferrata betyr’klatresti’, og klatrestien går rett opp stupbratte fjellsider til Eggjapiken.
Til topps på Lomseggen
Noe navneforvirring er det når det gjelder navnet Lomseggen. Tidligere ble hele fjellmassivet vest for Fossbergom kalt Lomseggen, og mange bruker dette navnet også i dag.
På en del kart kalles fortsatt toppen Lomseggen, men på de fleste kart er det kun toppen som synes fra Fossbergom, som er Lomseggen (1289 moh.). Litt høyere ligger Eggjapiken (1524 moh.), og den høyeste toppen i massivet er Storivilen (2068 moh.).
Lomseggen er et mektig skue sett fra Ottadalen, og skal væreet av de fjell i Norge som er oftest gjengitt i billedkunsten. Det er forståelig, majestetisk som toppen kneiser bak Lom sentrum som en imponerende portal til Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen.
Vår tur starter ved parkeringsplassen litt vest for Andvord gard i nærheten av Norsk Fjellmuseum. Gården ble ferdig restaurert våren 2005 etter to års arbeid. Bygningsmassen framstår i opprinnelig stil fra 1700- og 1800-tallet med utsmykking fra lokale kunstnere på den tiden.
Turen fra dalbunnen og oppover den skogkledde skråningen med furu og fjellbjørk er temmelig bratt. Vær oppmerksom på at det på forsommeren kan ligge mye snø på nordsiden av ruta. Sensommer og høst blomstrer røsslyngen nydelig langs stien.
Høyfjellsklokke har sine vokseplasserpå Lomseggen. Den minner om blåklokke, men vokser høyere til fjells. Spesielt langs stien på østsiden av fjellet er det blomsterrikt med mange arter som finner lune steder i den bratte fjellsiden.
Smithbua er en steinhytte som ble bygd omkring 1856 og restaurert 1989. Smithbua ligger i fjellsiden oppunder Lomseggen på vestsiden av fjellet. Det var lokale murere som satt opp hytta for den tyske landskapsmaleren Fridtjof Smith.
Fra Smithbua er det fin utsikt over bygda, noe som sikkert var til stor inspirasjon for kunstneren. Det er et vidt utsyn over ei bygd som kong Olav den hellige for snart tusen år siden karakteriserte som den vakreste han hadde sett.
Hvis du ønsker, kan du også gå videre innover fjellet til Eggjapiken og så til Storivilen (2068 moh.), som er den høyeste toppen i dette fjellmassivet. Turen til Storivilen er drøy i mye ur og stein.
Toppen ligger midt inne på det store massivet mellom Bøverdalen og Lundadalen. Fra høyde 1289 blir det slakere, og du følger selve ryggen opp til Eggjapiken.
Videre går det innover en lang rygg i jevn stigning til en stor varde på topplatået på Storivilen med fantastisk utsikt til tre nasjonalparker, nemlig Jotunheimen, Reinheimen og Rondane.
FAKTA
TUR: Til Lomseggen
TYPE TUR: Helgetur eller dagstur
VANSKELIGHETSGRAD: Til Lomseggen: Middels krevende tur. Storivilen: Lang og krevende tur
HØYDE: Start i Lom (382 moh.), Lomseggen (1289 moh.), Eggjapiken (1524 moh.), Storivilen (2068 moh.)
LENGDE: Lomseggen: 5 km, Storivilen: 11 km Tid: Lomseggen: 2–2,5 time. Storivilen: 6–7 timer tur-retur
KART: Lom 1:50 000 Blad 1618 IV, Heftet. Fotturer Lom nasjonalparklandsby
MERKING: Skiltet til Lomseggen, så i terreng til toppunktet på Storivilen
ATKOMST/STARTPUNKT: Til Lom kommer du riksvei 55 fra Sognefjellet, riksvei 15 fra Otta og fra Strynefjellet. Fra rundkjøringen i Lom sentrum krysser du brua over Bøvra og dreier av til Norsk Fjellmuseum, hvor veien går til en parkeringsplass ca. 50 meter nord for Andvord gard
OVERNATTING:
Fossheim hotell
Nissegården
Fossberg Hotell
ANDRE KILDER: