I sørvestre del av Jotunheimen finner du Vettisfossen i Utladalen. Den ble fredet ved kongelig resolusjon i 1924, og er Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall med 275 fritt strømmende vann fra Vettismorki. Fra Øvre Årdal er det skiltet vei inn til Hjelle, med romslig parkeringsplass. Det går buss til Øvre Årdal med sommerrute fram til Hjelle i sesongen. Fra Hjelle går turen på grusvei inn til Vetti, langs elva Utla. Siste biten inn mot fossen er det sti. Totalt er det snaut seks kilometer å gå inn til fossefallet, det er vanlig å beregne 1-2 timer. Underveis er det mulig å forlenge turen med en bratt avstikker til Avdalen gård. Her er det åpen kiosk og servering i sommersesongen. 

Ved Vetti Gard Turiststasjon er det mulighet for både middag, overnatting og frokost i sommersesongen. Nå er her, er du samtidig inne i et av de mest frodige delene av Jotuneheimen. Edvard Grieg hevdet at han ble ti år yngre for hver gang han var på besøk her. 

Annonse

VANDRING: Vil du forlenge turen, kan du følge ruta Hjelle – Vetti Gard – Skogadalsbøen. Derfra har du flere muligheter, også videre inn i det mer alpine området av Jotunheimen.

UTEs samleside om Jotunheimen