Galdeberget (2075 moh.) er en enkel 2000-meterstopp som passer godt for friluftsglade barnefamilier.
Førstemann opp til Galdeberget var den berømte engelske klatreren William C. Slingsby og hans norske turkamerater Emanuel Mohn og Knut Lykken i 1876. Toppen kan nås fra både Eidsbugarden/Fondsbu og Torfinnsbu.
Skal du til Galdeberget fra Fondsbu/Eidsbugarden, følger ruta den DNT-merkede løypa i retning Gjendebu. Ganske raskt passeres Vinjebua, som står på en tange litt vest for Eidsbugarden Hotell.
Vinjebuaer oppkalt etter dikteren Aasmund Olavsson Vinje, som bygget den første hytta på Eidsbugarden i 1868, og den var forløperen til Eidsbugarden Hotell. Fra 1870 økte turisttrafikken i Jotunheimen, og Eidsbugarden Hotell ble et av de mest fasjonable høyfjellshotell i landet.
I 1932 ble det bygget ei hytte, «Den Glade Vandrer», ved siden av hotellet, der ryggsekkturistene kunne innkvarteres. Hytta ble etter hvert overtatt av Den norske Turistforening og skiftet navn til Fondsbu i 1993.
Etter passering av Vinjebua forsetter turen langs Bygdin i ca. 4 km. Den høye beliggenheten til innsjøen på ca. 1050 moh., gjør at vegetasjonen omkring er nokså sparsom og høyfjellspreget.
Langs breddene er det vierkratt, einerbusker, lyng og høystaudevegetasjon. I motsetning til ved Gjende er fjellene rundt Bygdin ikke så steile, slik at varmen i mindre grad blir magasinert i lune bratte sørhellinger, slik som langs Gjende.
Mens Gjende kan framstå som en frodig oase i høyfjellet, gir Bygdin et preg av mer barsk og rå natur.
Men det er likevel mange flotte og frodige partier der det er lunt nok. Et slikt område med vakre blomsterenger kommer du til rett før du tar fatt på oppstigning ved Høystakka. Likeved stien ligger også rester etter fangstgraver for villrein.
Fangstgravene ble bygget av store heller, og som regel var flere graver knyttet sammen med ledegjerder, slik at de stengte passasjen helt, og flere dyr kunne bli fanget på én gang. Det var livsviktig at de lyktes, slik at de fikk fanget reinen.
Sannsynligvis går denne fangstmetoden helt tilbake til steinalderen, og særlig viktig var den i vikingtiden og første del av middelalderen.
I den øvre delen av den ca. 300 meter høye oppstigningen krysser du elva Høystakka på sommerbro. Etter passering av broa og noen hundre meters gange tar du av fra DNT-stien og sikter deg inn på Galdeberget østover.
Under oppstigningen må du nyte utsikten tilbake til Eidsbugarden. Du følger hovedretning inn mellom Høystakkane 1359, høyde 1470 og 1585, og Uksedalshøe 1694 oppover mot toppen.
Inn mot toppen flater det ut, og du skal være oppmerksom på at det ved dårlig sikt om vinteren er fare for å gå utfor kanten mot øst. Her stuper fjellet ned mot Galdebergtjernet og Bygdin.
Galdeberget fra Torfinnsbu
Vi starter turen fra Eidsbugarden med M/B «Bitihorn», som har fraktet turister på Bygdin siden 1912. Du kan også starte fra andre enden av innsjøen ved Bygdin fjellhotell, men vårt alternativ gir en flott rundtur.
Turister som på slutten av 1800-tallet ville innover på Bygdin, ble rodd av lokale folk. Like etter århundreskiftet kom motorbåtene, og første rutebåt på innsjøen het «Bygdin».
De første sesongene var «Bygdin» enerådende, men etter hvert ble det flere passasjerbåter på innsjøen. I 1910 kom «Kong Haakon», og i 1912 ble «Bitihorn» satt i trafikk.
Men, det var ikke passasjergrunnlag for så mange båter på Bygdin, og etter hvert ble «Bitihorn» eneste passasjerbåt på Bygdin.
«Bitihorn» legger fra kai, og vi setter kursen mot Torfinnsbu, der vi skal starte vandringen til Galdeberget. Under båtturen har du flott utsikt til Galdeberget, som ligger høyt over Bygdin.
Innsjøens navn og kommer fra det gammelnorske bugr (bøyd), altså den buktede eller bøyde sjøen. I tillegg til opptil flere kraftige buktninger helt i østenden har sjøen en markert bøy rundt Galdebergodden.
Etter en flott båttur er vi framme ved Torfinnsbu, som DNT bygget i 1905 av tømmer fra Tvindehaugen, DNTs første hytte i Jotunheimen. Torfinnsbu het opprinnelig Nybod, men fikk dagens navn i 1909. Hytta har vært i privat eie siden 1913.
Fra Torfinnsbu vandrer du langs Bygdin et stykke før du tar deg oppover i Langedalen med frodige blomsterenger. Du går inn i et område med utsikt til tinder og breer og med elver og tjern langs stien.
Ved Uksedalstjernet tar du av fra DNT-stien og følger en «snill» rygg langs en liten bre til toppen. På Galdeberget (2075 moh.) får du et fantastisk rundskue over mye av Jotunheimen.
Utsynet er spesielt godt mot Bygdin og de vestlige toppene Uranostinden (2157 moh.), Falketinden (2068 moh.) og Hjelledalstinden (1989 moh.).
I nordøst erdet flott skue til Torfinntindene, Kvitskarstind(2193), Langdalstindene, Svartdalspiggene og Slettmarkpiggen (2164 moh.)
LES OGSÅ: Turguide til Lomseggen og Storivilen

Foto: Frode Bjørshol
Vinjerock
Hvert år arrangeres festivalen Vinjerock ved Eidsbugarden og Bygdins bredder. Festivalen er en viktig møteplass for fjellglade ungdommer som kombinerer et opphold på festivalen med friluftsopplevelser.
Blant annet arranger DNT fellesturer til Galdeberget og Langeskavltind under arrangementet.
FAKTA
Denne turbeskrivelsen er hentet fra boken «Fjellturer i Jotunheimen» av Frank Ivar Hansen.
TUR: Topptur til Galdeberget
TYPE TUR: Dagstur eller helgetur
VANSKELIGHETSGRAD: Middels lett tur for de fleste
HØYDE: Fondsbu/Eidsbugarden: 1060 moh, Torfinnsbu: 1060 moh., Galdeberget: 2075 moh.
LENGDE:
Eidsbugarden – Galdeberget: ca.19,5 km t/r
Torfinnsbu – Galdeberget: ca. 22,4 km t/r
TID:
MERKING: Ved begge alternativer følges DNT-sti første del av turen. Etter at man har tatt av fra DNT-stien, er det bare stedvis svak sti og små varder.
ATKOMST/STARTPUNKT:
Fra vest: Buss til Tyin/Tyinkrysset.
Fra øst: Buss via Fagernes til Tyin/Tyinkrysset.
Lokalbuss inn til Eidsbugarden/Fondsbu.
Båt over Bygdin fra Eidsbugarden til Torfinnsbu.
OVERNATTING:
Fondsbu
Eidsbugarden Hotell
Tyinholmen Høyfjellstuer
ANDRE KILDER: