Fjelltur til Loftet ved Leirvassbu

Loftet er et kraftig fjell med runde former. Ofte dekket med snø til langt ut på sommeren, så signaliserer Loftet et klimaskille i Jotunheimen. Det er ikke noen tvil: Du har kommet til toppen av Norge.

Sist oppdatert: 15. august 2022 kl 07.00
Loftet i Jotunheimen dekket av snø sett fra Riksvei 55
Sommer og vinter møtes, der Loftets mektige nordside treffer riksvei 55 på ca. 1000 meters høyde. Foto: Per-Arne Andersen
Lesetid: 3 minutter

Vi har fjellene Loftet (2170 moh.), Veslloftet (1630 moh.) og Veslfjelltinden (2157 moh.) i Jotunheimen.

Loftet er det fjellet i Leirvass-terrenget som er lettest tilgjengelig hele året. Riksvei 55 streifer fjellets fot, og herfra starter bestigningen ved parkeringsplassene rundt Jotunheimen Fjellstue.

Vesleloftet

På vei opp går man forbi Veslloftet og for barnefamilier og folk med begrenset dragning mot tindetoppene, er en tur hit absolutt et verdig alternativ.

Selv om Veslloftet ser liten ut i skyggen av Loftet, er dette en tur som gir over 600 høydemeter. Den kan derfor sammenliknes med turen til Bitihorn på motsatt side av Jotunheimen, som er en av landets best besøkte fjelltopper.

Langs kammen oppover mot Loftet er utsikten innover Leirdalen og Jotunheimen formidabel, samtidig som man hele tiden ser ned i Bøverdalen og langt innover Breheimen på motsatt side.

Veslfjelltinden stiger opp av skylaget en høstmorgen. Foto: Per Arne Andersen
Veslfjelltinden stiger opp av skylaget en høstmorgen. Foto: Per Arne Andersen

Fra riksveien leder to hovedruter oppover. Vi beskriver her turen fra parkeringsplassene ved Øvre Halsatjønnen.

Start turen ved en av parkeringsplassene ved Øvre Halsatjønnen, og følg den tydelige og lettgåtte stien oppover ryggen som har fått navnet Langranden på kartet. Etter ca. 300 høydemeter dreier stien mot høyre i det nesten flate terrenget bortover mot bekkene som utgjør Breidagrove.

Hele veien er det fin og godt merket sti i vegetert terreng, kun ispedd noen små steinete partier. Rett før bekken krysses, dreier stien sørover samtidig som det bratner kraftig til. Dette er turens bratteste parti, der underlaget samtidig blir langt løsere.

En vardet rute og et synlig tråkk leder deg fint forbi det bratte partiet. På toppen velger du mellom å følge den tydelige ruta bortover mot Veslloftet, eller fortsette sørover mot Loftet.

 

Går ferden videre til Loftet vil resten av turen gå over slak til mellombratt steinur. Alternativet er å gå over en snøfonn, dersom denne er snødekket og gir godt feste. Fra snøfonna og opp til toppvarden er det en godt merket rute som går i trygg avstand til stupet ned på Høgskridubrean.

Den gode merkingen gjør det trygt å navigere seg forbi stupkanten også i tett tåke.

Loftet har ikke noe entydig toppunkt, men heller et topplatå. En bauta av en varde markerer allikevel tydelig hva som er det offisielle punktet.

Primært samme vei tilbake, men turen kan forlenges over til Veslfjelltinden. Det er enkelt ned til bandet mellom Loftet og Veslfjelltinden. Etter dette blir det gradvis brattere, og for å komme opp på Veslfjelltinden må en stor hammer passeres. Denne er mulig å passere på begge sider, men litt avhengig av årstid og snøforhold kan isøks og stegjern komme godt med.

Det er ganske flatt på toppen av Veslfjelltinden også, men her får man nærkontakt med Smørstabbtindanes skarpe knivsegger og fantastiske brelandskap.

LES OGSÅ: Fjelltur til Mjølkedalstinden

BESTE UTGANGSPUNKT: Riksvei 55 ved Jotunheimen Fjellstue.

TUR TIL VESLLOFTET
ANTATT TIDSBRUK: 3–5 timer
ANTALL HØYDEMETER: Ca. 630
TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Enkel
VEIVALG: Vardet/merket/tydelig tråkk
GPS: 32V 6834894 454750

TOPPTUR TIL LOFTET
ANTATT TIDSBRUK: 6–7 timer
ANTALL HØYDEMETER: Ca. 1170
TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Enkel
VEIVALG: Logisk + delvis vardet/merket
GPS: 32V 6834894 454750

KOMBINERT TUR SOM INKLUDERER VESLFJELLTINDEN
ANTATT TIDSBRUK: 8–10 timer
ANTALL HØYDEMETER: Ca. 1600
TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Middels
VEIVALG: Delvis vardet + noe vurderings- og navigasjonskrevende
GPS: Veslfjelltinden: 32V 6831065 453030

KART: Turkart Leirvassbu

På tur Leirvassbu

Boka på tur Leirvassbu

Turbeskrivelsen er hentet fra Boka På tur – Leirvassbu, som er en unik veiviser til landets høyest beliggende villmark. Boken beskriver turer for både sommer og vinter. Forfatteren Per-Arne Andersen (47) har gått fotturer i Jotunheimen siden han var 12 år. Bokens turer er inntegnet på kartet over Leirvassbu.

Skal du på en krevende fjelltur vil turen bli langt finere om har gode fjellsko. Les våre tester av kraftige og lette fjellsko.

Publisert 7. oktober 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 15. august 2022 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen