Rasletind (2105 moh.) ligger nær Rv51 og er en av de lettest tilgjengelige 2000-meterstoppene i Norge. Toppen ligger mellom Leirungsdalen og Bygdinog er en del av Kalvehøgdeplatået, med mange 2000-meterstopper som kan bestiges på en lang dagstur.
Turen passer også for turvante barn og tar ca. 3 timer opp og 2 timer ned. Beregn lengre tid med barn. Rasletind er en fin skitopp. Når veien over Valdresflya åpner i månedsskiftet april–mai, strømmer skiløperne til.
Til topps på Rasletind
Turen til Rasletind ved Valdresflya Vandrerhjem på om lag 1400 moh., går forbi Fisketjerni og fortsetter mot nordvest. Steindalen krysses, og du svinger opp på nordvestskulderen til Kalvehøgdemassivet nordøst for Austre Rasletind (2010 moh.).
Herfra holder du mot sørvest, forbi Austre Rasletind, og deretter langs eller på snøen opp mot toppen på Rasletind.
En alternativ rute til Rasletind er å holde en mer rett vestlig retning fra Valdresflya og svinge mot nord et stykke før Østre Repefonnbekken, videre over Raslet, forbi vannet på 1798 moh. og bratt opp på sørsiden av Rasletind.
Toppen av Rasletind gir deg utsyn til Rondane i nordøst og Dovrefjell mot nord. Sørover ser du Øystre Slidre, Bitihorn og innsjøene Vinstri og Bygdin. Det er dessuten fantastisk utsikt over toppene i Gjendealpene ved Leirungsdalen.
Rikt fugleliv på Valdresflya
Valdresflya er et heilandskap og er kjent blant ornitologer som en av landets beste fjellokaliteter for fugl. Vanlige arter er fjellrype, bergand, boltit, fjæreplytt, myrsnipe, svømmesnipe, gulerle, småspove, trane, jaktfalk, kongeørn, jordugle, temminkcsnipe, fjellerke, lappspurv og snøspurv.
I vierregionen langs utkanten av Valdresflya er det god bestand av dobbelbekkasin og blåstrupe.
Fjelljoen er en fugl som er ukjent for de fleste. Den er minst og slankest av joene, med en grasiøs og lett flukt som kan minne om en ternes. Den er uvanlig i Sør-Norge, men i smågnagerår er det gode muligheter for å se fjelljoen på Valdresflya – den lever nemlig av gnagere.
LES OGSÅ: Hytte-til-hytte-tur ved foten av Galdhøpiggen
Tamreindrift – siden begynnelsen av 1900-tallet
Under din vandring til Rasletinden er det stor sjanse for at du kommer nær på tamreinen – det er nemlig mange flokker i området. Et stykke nord for Valdresflya Vandrerhjem ligger et stort anlegg for innsamling av tamrein.
Det er kun i vestlige strøk av Jotunheimen at det er villrein, og det er en liten stamme det er snakk om. Villreinen vandret inn i landet for 10 000 år siden, men ble borte fra Jotunheimen tidlig på 1900-tallet, hovedsakelig på grunn av massefangst og geværjakt på 1700- og 1800-tallet.
Med en redusert villreinstamme ble det mulig med tamreindrift i Jotunheimen. Denne startet opp på begynnelsen av 1900-tallet, og i dag er det fire tamreinlag i nærområdene til Jotunheimen.
FAKTA
TUR: Topptur til Rasletind
TYPE TUR: Dagstur
VANSKELIGHETSGRAD: Lett tur – passer for turvante barn
HØYDE: Valdresflya Vandrerhjem: 1390 moh. – Rasletinden: 2105 moh.
LENGDE: 15 km t/r
TID: 5–6 timer t/r
KART: Jotunheimen Aust 1: 50 000 og Jotunheimen:100 000
MERKING: Ingen sammenhengende sti, delvis vardet
ATKOMST/STARTPUNKT:
Fra nord og øst: Buss/tog/bil til Otta, buss/bil fra Otta og videre til Valdresflya (fv 51)
Fra sør og vest: Buss/bil fra Fagernes forbi Beitostølen til Valdresflya (fv 51)
OVERNATTING:
Bygdin Fjellhotell
Valdresflya Vandrerhjem
Gjendesheim
ANDRE KILDER: www.valdresflya-vandrerhjem.com