Fjellturer i Jotunheimen

Jotunheimen er stedet for de store fjellopplevelsene. Her finner du tips til både dagsturer, fjellturer fra hytte til hytte og ryggtraverser med eller uten tau.

Sist oppdatert 3. juni 2023 kl 00.00
fjellturer i jotunheimen guide
FJELLTURER I JOTUNHEIMEN: Din første tur, eller den neste. Vi har samlet turtips og råd for deg som vil til Jotunheimen i sommer. Her fra den legendariske Smørstabbtind-traversen, Foto: Bård Basberg

Jotunheimen er Norges største nasjonalpark, med et turterreng som er formet av breer og elver. 

I dette fjellområder finner du de høyeste fjellene i Nord-Europa, merkete stier, fine fiskevann, betjente og ubetjente hytter – for ikke å glemme teltplasser. 

Kanskje har du bare sett fjellene fra bilveien over Valdresflya eller Sognefjellet og lurer på hvor du skal starte. Kanskje har du en gang vært på Galdhøpiggen eller gått over Besseggen og nå lurer du på hva som kan bli din neste tur?

Flere innfallsporter til Jotunheimen

Det finnes mange veier inn til nasjonalparken. Fra Valdresflya og Sjoa i øst, Bygdin og Tyin i sør, Sognefjellet og Bøverdalen i vest og Kvitingskjølen i nord.

Fra Beitostølen åpenbarer viddelandskapet seg når du ankommer den nasjonale turistvegen over Valdresflya. Det er mange stoppesteder langs veien. Ved Bygdin Turisthotell finnes Via Ferrata Synshorn. Du kan ta Bygdin-båten inn til Torfinnsbu, Fondsbu og Eidsbugarden, som er et fint utgangspunkt for både dagsturer og fleredagersturer. Men været skifter fort. Når du ikke toppen av Uranostind, så er du ikke den første som må snu!   

Gjendesheim Turisthytte er en av de mest besøkte turisthyttene til DNT. med Besseggen som trekkplaster.

Vegen over Sognefjellet mellom Luster og Lom gir tilkomst til turisthyttene Leirvassbu, Spiterstulen, Juvasshytta, Krossbu og Turtagrø. 

I Vest-Jotunheimen er klimaet fuktigere, breene og elvene større. Det har gjort tindene spissere her og dalene dypere. Snøen ligger ofte lengre på vestsiden av Jotunheimen. Fra Krossbu er det breføringsturer hver sommer, mens Turtagrø er naturlig startsted for mange av de majestiske tindene i Hurrungane. 

Fra Årdal og Hjelle kommer du inn i den frodige Utladalen, hvor du blant annet finner den kjente Vettisfossen og fjellgårder med overnatting og servering sommerstid. 

LES OGSÅ: Fjelltur til Loftet ved Leirvassbu

Fjelltopper i Jotunheimen 

I Jotunheimen finner du de 18 høyeste fjellene i Norge. Med en helt annen tilgjengelighet enn de høyeste tindene i Himalaya. 

galdhøpiggen
NORGES TAK: Galdhøpiggen via Styggebreen. Foto: Erlend Sande

Galdhøpiggen (2469 moh.)

Galdhøpiggen er ikke bare Norges høyeste, men også det høyeste fjellet i Nord-Europa. Det betyr at du må være forberedt på både snøvær og tåke midt på sommeren. Planlegger du å gå til Galdhøpiggen med barn, kan denne saken være fin i forberedelsene. 

Den korteste ruta til Galdhøpiggen går fra Juvasshytta og innebærer ferdsel på bre. Derfor ønsker bestyrerne på Juvasshytta å ha oversikt på hvem som går. Ved Juvass unna finner du også Klimapark 2469, et litt annerledes museum som lar deg reise i tid.

Spiterstulen Turisthytte er et alternativ om du vil styre unna bre eller taulag. Turen er noe lengre, anslått til 9 timer tur/retur. Fra Spiterstulen kan du også nå Norges nest høyeste fjell, Glittertind. (2457 moh.) Her er tre turtips fra Spiterstulen.

I Leirdalen må vi trekke fram karakteristiske Saksa eller Sokse, og selvsagt  Kyrkja, fjellet som Emmanuel Mohn i 1870 mente at ingen mennesker ville klare å bestige. Barn helt ned i seksårsalderen vært på toppen av det karakteristiske fjellet. Leirvassbu er et naturlig utgangspunkt for turene her.

Jotunheimens mest populære fjelltur: Besseggen

Bessseggen foto erlend sande
BESSEGGEN: En ubestridt klassiker. Foto: Erlend Sande

Dikteren Henrik Ibsen var sentral i å gjøre Besseggen verdenskjent gjennom Peer Gynt. Over hundre år senere er Besseggen (1743 moh.) fremdeles ett av Norges mest berømte fjell.

Rundt 40.000-50.000 fjellvandrere går Besseggen hvert år. Alle har sin unike opplevelse av turen over eggen. Det vanligste er å gå fjellturen én vei. Normalruta er å ta Gjende-båten fra Gjendesheim til Memurubu og gå Besseggen over til Gjendesheim, en tur på rundt 14 kilometer. Det anbefales å kjøpe billett på forhånd, for å være sikker på å få plass.

Ettersom trafikken reguleres av båtrutene, blir det sjelden store flaskehalser og problematiske kødannelser over fjellet. Når det er redningsaksjoner her, skyldes det som oftest fordi folk blir slitne og går tom for krefter. Husk derfor nok mat og gode sko for en lang dagsmarsj. Gode Fjellsko for sti og steinur er anbefalt, i tillegg til nok mat og vindtett tøy. Besseggen er en typisk dagstur. Les om om da Gjendine (4) gikk Besseggen

Gjendebåten, som går tur/retur Gjendesheim – Memurubu – Gjendebu har vanligvis oppstart i midten av juni og til midten av oktober.

Ukestur i Jotunheimen

Har du flere dager til rådighet, har du mange flotte turmuligheter å velge blant og mer rom for å justere turplanene underveis. Turkonseptet Seven Summits Jotunheimen skiller seg fra de «opprinnelige» Seven Summits – altså de sju høyeste fjell på verdens kontinenter – ved at de ikke ligger så langt fra hverandre.

Et annet alternativ er å la seg inspirere av denne kreative varianten i Glittertind-massivet, med sju tinder over 2000 meter som ikke krever tau og ferdsel over bre.

Det er også fullt mulig å sette sammen sin egen tur. Les turrapporten fra Gjendesheim via Besseggen til Hjelle.

Dalene i Jotunheimen

Ofte er det de alpine tindene, som får mest oppmerksomhet. Men her er også vakre daler å vandre i. Utladalen, for eksempel, som tar deg inn til bunnen av Jotunheimen.

En dagstur til Vettisfossen i Utladalen er absolutt å anbefale en sommerdag, som er en forholdsvis enkel tur som ikke forutsetter fjellstøvler, ettersom storparten av veien går på grus og som ikke er til å ta feil av.

utladalen
UTLADALEN: En fin tur for hele familien en sommerdag. Foto: Nina Halvorsrød

VISSTE DU?

Jotunheimen nasjonalpark ble etablert i 1980, med 1151 km2 vernet areal. Fjellområdene ligger i 1800–2400 meters høyde, mens de fleste dalene ligger over skoggrensen på 1000–1400 meter over havet.

Ryggtraverser i Jotunheimen

Når du først har nådd en fjelltopp, så er det ofte ikke langt til den neste. Hvis formen er god og vær og føre spiller på lag. I Jotunheimen finner du flere attraktive ryggtraverser for tinderangling. 

Innerst i Visdalen i Jotunheimen ligger Store Urdadalstind (2216 moh). En ryggtraverstur som oppgis å være en ti timers-tur til og fra Spiterstulen.

På dager uten tåke og glatte steiner kan man også gå uten tau. Det fine med Urdadalsryggen er at de fleste uten utpreget høydeskrekk kan følge ryggen, og om det føles for luftig kan man trekke ned mot enten venstre eller høyre flanke. 

Smørstabbtindtraversen er en langtur med klassikerstatus. Se episoden da Sognefjorden Cowboys brøt seg på

Selveste Skagastøltraversen står også høyt på drømmelista til fjellsamlere. Værskifter i området kan fort gjøre turen ekstra krevende, og mange venter flere år på et godt nok værvindu for å fullføre turen. 

Er du erfaren og på leting etter mindre kjente, men fortsatt flotte tindetraverser, anbefaler vi turtipsene fra Jotunheimen-forfatter og kjentmann, Morten Helgesen.  

Smørstabbtindtraversen sognefjorden  cowboys
SMØRSTABBTINDTRAVERSEN: Turen byr på brevandring og en rekke 2000-meterstopper. Foto: Bård Basberg

Isbreene i Jotunheimen 

Det er rundt 370 breer i Jotunheimen og disse utgjør til sammen rundt 10 prosent av fastlandets breareal. I tillegg til Smørstabbrean ved Sognefjellet er breene rundt Memurutindene de største i Jotunheimen, og en populær tur er å  bestige Smørstabbtindene ved å krysse Smørstabbreen. 

Breene rundt Smørstabbtindene brukes en del som kursbreer i sommermånedene. Der et typisk kurs som er innom Bøverbreen/Smørstabbreen, Hurrungane og Eventyrisen.

Deltakerantallet er ofte lavt (4-6 personer) og det er lagt inn fleksibel hviledag for at kurset ikke skal bli for intenst. er det også føringsturer på Eventyrisen på Svellnosbreen, som kan være spennende å utforske på sommeren. 

Historien om Jotunheimen

I 1820 «oppdaget» Peter Christian Bianco Boeck og Baltazar Mathias Keilhau Jotunheimen, og kalte dem Jotunfjelde. Inntil da var området mest brukt av lokale jegere, fiskere og fangstmenn. Navnet Jotunheimen stammer fra Aasmund Olavsson Vinje sitt dikt «Pantebrev». 

1870-årene skjøt turisttrafikken fart, og det er ingen skarpe grenser for det som egentlig er Jotunheimen. Forslaget om Jotunheimen nasjonalpark ble lansert av Den norske Turistforening i 1904, men den ble ikke opprettet før desember 1980. Jotunheimen nasjonalpark er 1151 kvadratmeter.

Miljødirektoratet ytret i 2021 forslag om å utvide den med 1000 kvadratmeter til, mot både Langsua, Valdresflya, Bygdin, Tyin, Lom, Sjodalen, Fanaråken og Hurrungane.

Vis mer

Overnattingsmuligheter i Jotunheimen

Den Norske Turistforening har 43 hytter i Jotunheimen som tilbyr mat og overnatting og som merker stier med røde T-er og varder. Noen av hyttene er betjente, mens andre er selvbetjent.

Hoegruta_Jotunheimen_2019_Glitterheim_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen
Hoegruta_Jotunheimen_2019_Glitterheim_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen

Fanaråken er Norges høyestbeliggende hytte. I tillegg finnes det flere privathytter, som for eksempel Memurubu, Spiterstulen, Leirvassbu og Turtagrø. Turtagrø er et naturlig utgangspunkt for tindeklassikerne i Hurrungane, som Store Skagastølstind og Austabotntind, men det finnes også fine fjellturmuligheter med Turtagrø som utgangspunkt, uten behov for klatretau. 

Telting i Jotunheimen 

De fleste turisthytter har egne regler og soner for teltgjester, som gir mulighet til å benytte wc, dusj og tørkerom. Ellers er det Friluftsloven som gjelder.

Fordi du er over tregrensa, stilles det ofte litt andre krav til teltet enn det du typisk kan klare deg med på Roskilde-festivalen. Plukk med deg disse tipsene i jakten på en fin teltplass.

Kanskje får du litt inspirasjon fra denne How-to-Jotunheimen saken om telting, med utgangspunkt i Leirvassbu.  

telttur i jotunheien
TELTTUR I JOTUNHEIMEN: Det kryr ikke av folk i fjellet overalt. Foto: Line Hårklau

Reisen til Jotunheimen

Med bil og buss er det enkelt å komme seg til fjells. Mange steder har fått på plass ladestasjoner til el-bil. De fleste stedene har ordninger for både korttids- og langtidsparkering.

Flere hytter leier ut elsykler for gjestene, for eksempel ved Gjendesheim, som er tillatt i randsonene på utsiden av nasjonalparken. Valdresekspressen har daglige avganger mellom Oslo–Sogndal og Oslo-Beitostølen (Gjendesheim).

Til Turtagrø går det daglige bussavganger fra 5. juli.

PS: Kollegene våre i Landevei-redaksjonen påstår at å sykle rundt rundt Jotunheimen  er Norges største sykkelopplevelse! 

Guide og føringsturer

jostein aasen
FJELLFØRER: Få har flere turer opp til Store Skagastølstind enn Norgesguidene-føreren Jostein Aasen. Foto: Hans Kristian Krogh Hansen

Det er mange som tilbyr føringsturer til de mer krevende turene og turer som forutsetter ferdsel på bre. Oversikt over profesjonelle fjellførere i Norge.  

Proviant til tur 

Jotunheimen ligger godt plassert mellom fjelldestinasjoner og tettbygde strøk som Beitostølen, Lom, Sogndal og Vang, hvis du trenger å svippe innom en matbutikk, sportsbutikk, trenger gnagsårplaster, solkrem eller kart.

Visit Jotunheimen har samlet oversikt over alle reiselivsaktørene i regionen.  

Pakkliste til fjelltur i Jotunheimen

Hva du må ha med til nettopp din tur, avhenger naturligvis av hva slags tur du skal ut på, om du skal sove i telt eller innendørs på hytte. Vårt råd er å finne fram det du har eller tror du trenger en liten stund i forveien. Da oppdager du eventuelt hva du mangler, om noe er ødelagt eller om noe må justeres?

Godt skotøy, varme klær og nok mat er essensielt. Denne artikkelen gir et godt utgangspunkt for pakking til fjelltur

Selv om det er varmt i lavlandet, er lufta ofte kjøligere i fjellet og været skifter fortere. Mang en fotturist har blitt overrasket over snøvær i juni i Jotunheimen, så husk varme nok klær.

kart jotunheimen
kart jotunheimen

Begynner du å miste motet fordi du ikke har anledning denne sommeren – husk at Jotunheimen ikke stenger når fellesferien er over. Fra en høsttur i Midtmaradalen.

Publisert 29. juni 2021 kl 10.02
Sist oppdatert 3. juni 2023 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen