BLANT FAVORITTENE: Ingunn Weka, som jobber som daglig leder på Turtagrø, liker godt å ta turen inn til Store Soleibotntind. Foto: Ingunn Weka
Lesetid: 5 minutter
Uansett når på året du kommer, er det noe spesielt å ankomme Turtagrø. Fra hotelltrappa har du utsyn til de legendariske Skagastølstindane, Austabotntind og Ringstind hvor det arrangeres føringsturer til godt utover høsten.
Denne sommeren kan Turtagrø hotel melde om den beste sommersesongen noensinne, og med en økning på 12 prosent sammenlignet med juli i fjor.
– De fleste er mest interessert i fjelltoppene i Hurrungane og vi merker økt interesse mot Fanaråken nå etter at NRK Sommeråpent var her, forteller Ingunn Weka.
De fleste gjestene i høgsesongen er drop-in-gjester, noe som betyr at de har måttet si nei i sommer. Hotellet har 114 sengeplasser, og også mulighet for telt med tilgang til dusj- og sanitærfasiliteter i sveitservillaen.
– Det lønner seg alltid å være tidlig ute hvis man vil ha overnatting i Turtagrø. Vil man ha fjellet for seg selv, så bør man ta fri fra jobben og komme midt i uka, for da er det stille her, sier Weka.
Selv om vi befinner oss i høyalpint område, kan hun fortelle at det har vært få ulykker i Hurrungane i sommer.
– Det har vært noen redningsaksjoner, men ikke alvorlige ulykker. Noen har gått seg fast, og har måttet bli hentet ut. Det har også vært et par ankelvrikkinger, men ikke noe alvorlig. Er det tykk skodde og vekslende vær, må man endre turplanene deretter, og da, sier Weka.
Turtagrø hotel holder åpent til midten av september.
VARDANOSI (1411 moh.) i Turtagrø
Turen omtales også som Panoramaturen, med historier tilbake til 1800-tallet, da det helst var kvinner i lange skjørt og med parasoll som gikk hit. Det er ikke mange høydemetrene opp fra Turtagrø (884 moh.), og i klarvær vil du kunne se utover mektige tinderekker og flere små fjellvann.
TURBESKRIVELSE: Turen går langs T-merket sti til Nørstedalseter/Stølsdalen. Følg stien opp på massedeponiet (tippen) og videre opp i Gjesingedalen. Der krysses elven. Normalt går dette fint, men kan være vanskelig i perioder med mye snøsmelting eller nedbør.
Fortsett langs stien ca 500 meter. Ta så til venstre (vest) og følg de røde sirklene til høyeste punkt på Vardanosi (1411 moh). Retur kan gå samme vei eller en rundløype lavere i terrenget tilbake til punktet der elven krysses. Derfra samme vei tilbake til Turtagrø.
FANARÅKEN (2068 moh.)
Fra Turtagrø til Fanaråken kan du løpe opp på en time, eller du kan velge å bruke hele dagen. Fram til 9. september er Fanaråkhytta på toppen betjent, og du kan ta en overnatting her. kan du også ta en overnatting, på Turistforeningens høyestliggende hytte.
TURBESKRIVELSE: Følg T-merket sti fra Turtagrø og inn på grusvei i Helgedalen. Innerst i Helgedalen tar du av fra grusveien ett par svinger etter at den begynner å stige og følger stien til Ekrehytta. Videre til toppen langs sti som er godt merket.
Stigningen er bratt i enkelte partier, men stien er godt vedlikeholdt. Vegetasjonen her er sårbar, så hold deg på stien. Motbakkeløpet Fanaråken Opp følger denne løypen hvert år i begynnelsen av august. T
uren passer for familier med motiverte barn ned til 7-8 år. Tidsbruk er estimert til 5-8 timer. En fin rundtur går via Keiserpasset på returen.
En klassisk perle uten behov for klatring i Jotunheimen, som passer for det fleste i normalt god form. Stigningen er ikke så luftig, og du kommer tett på alle tindene rundt. Det er mulig å gå hele Soleibotntraversen, men det forutsetter tau og evne til å bruke det.
TURBESKRIVELSE: Fra Turtagrø kjører du omtrent 8 kilometer over Berdalsbannet i retning Tindevegen, og parkerer på tillaget plass der veien krysser Tverrelvi, ca. 1240 moh. Følg stien på høyre siden av elven i gradvis stigende terreng sørøstover med elven og alle de små vannene på venstre side.
Fortsett i en naturlig bue mot den virkelige ryggen, Bukkanosi. På ryggen passerer du en varde på 1674 meter, før bratt stigning på synlig tråkk (sti). Godt egnet som jubileumstur, ettersom det første gang ble besteget 14. august 1888, av Kristofer Furaas, Margaret Sophia Green og Torgeir Sulheim.
STORE AUSTABOTNTIND (2204 moh.)
Fjellet kan se utilgjengelig ut på avstand, som en av de mest markerte toppene i Hurrungane. Turen er ikke rangert som teknisk krevende, men den er luftig og det vil kunne være nødvendig å bruke tau i den siste delen mot toppen. Det arrangeres også føringsturer hit.
TURBESKRIVELSE: Fra Turtagrø kjører du omtrent 8 kilometer over Berdalsbannet i retning Tindevegen, og parkerer på tillaget plass der veien krysser Tverrelvi, ca 1240 moh. Hold litt sør for høyde 1483 moh.
Du passerer noen små tjern, og derfra rett mot ryggen som ender på Vesttoppen. Den har noen varder på ryggen, men er ikke tydelig merket. Det er etter hvert tydelige spor etter stegjern som viser hvor folk har gått før. Varighet: 8-10 timer t/r.
Turtagrø
REISEN DIT:
Bil fra Oslo over Hemsedal: 330 km, 5 timer Bil fra Oslo over Sognefjellet: 421 km, 6 timer
Bil fra Bergen: 291 km, 4 timer
BUSS
Sogndal – Turtagrø, 2 busser daglig Otta – Lom – Turtagrø. 2 busser daglig. Øvre Årdal – Turtagrø. 1 buss daglig. Nor-Way Bussekspress kjører til Lom, Sogndal og Øvre Årdal fra de fleste steder i Sør-Norge.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.