Dette er et utdrag fra den nylig lanserte turboken «Norges beste kremtopper», skrevet av Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund.

Kyrkja er en vakker, høyreist tind midt i hjertet av Jotunheimen. Fjellet ligger ved Leirvatnet og den populære turisthytta Leirvassbu i Lom kommune og er omkranset av høye fjell på alle kanter. Fjellegenden Emanuel Mohn uttalte i 1870-årene at ingen ville klare å bestige et så dramatisk og bratt fjell. Men siden den gangen har fjellet blitt besteget av tusenvis av fjellfolk – de yngste helt nede i seksårsalderen.

Annonse

I dag er Kyrkja en av landets mest populære toppturer i sommersesongen. Toppen er både brattere og luftigere enn andre kjente turer som Besseggen og Stetinden i Leirdalen. Området rundt Kyrkja er selve vannskillet i Jotunheimen. Her har fire av hovedvassdragene i området sine kilder.

Mot sørøst begynner vassdraget Storåe, som til slutt ender i Gjende. Storutla flyter mot vest gjennom Gravdalen før den buldrer ned Utladalen. Leira renner i nordlig retning via Leirdalen til Bøverdalen og til slutt Ottadalen. Og Visa renner gjennom Visdalen, som også havner i Bøverdalen og Ottadalen.

Fra Leirvassbu følges Gravdalsveien en liten kilometer mot sør. Her starter stien over Høgvaglen og opp ryggen til bandet mot Kyrkjeoksle. Her deler stien seg i to, og begge er delvis vardet. Noen velger turen over Kyrkjeoksle og ned i sadelen (1755 moh.), mens andre følger ruta til venstre over snøfeltet til den samme sadelen.

18_Kyrkja-4

NORMALRUTA: Den sørvendte ryggen er normalruta opp til Kyrkja. Foto: Otto Teksum Lund

Turfakta: Kyrkja

Sted: Lom kommune i Oppland
Høyde: 2032 moh.
Primærfaktor: 280 m
Utgangspunkt: Leirvassbu 1410 moh.
Lengde: 11 km tur-retur
Tid: 5 timer tur-retur
Stigning: 750 høydemeter
Vanskelighetsgrad: Blå
GPS-koordinater: 32v 462 375 6 823 295
Kartblad: 077 Galdhøpiggen

Herfra starter selve oppstigningen over stødig steinur og senere på fast fjell. Etter hvert blir sørryggen både smalere, brattere og luftigere. Et par utsatte punkter må forseres med lett klyving, men uten at dette skulle by på problemer.

Idet man ankommer varden på Kyrkja (2032 moh.), blir belønningen en fantastisk 360 graders utsikt.

Vi var på nettstedet Peakbooks store fjelltreff i 2014, der en av turene nettopp var til denne vakre tinden. Både små og store fjellfanter nådde toppen. Ja, til og med en brasilianer uten fjellerfaring kunne til slutt stå og slå seg på brystet i triumf og glede.

Norges beste kremtopper

Toppturer er populært som aldri før, og i denne boken serveres en blanding av godbiter fra hele landet. Forfatterne av boka er toppturspesialistene Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund. De har vært på over 2000 fjelltopper i Norge, og har her samlet kremen av alle sine turer. Turforslagene har god spredning både geografisk og i ferdighetsnivå, og alle toppene kan nås med vanlig turutstyr. Les mer om boka mer: Gyldendal.no/Norges-beste-kremtopper.