Et familieråd en hverdagskveld i hovedstaden. Barna sover, og vi voksne begynner å leke med tanken om å dra avgårde et sted. Til et sted for ski og snø. Uten at vi trenger å dra så langt.   

Jeg: – Hva med Trysil?

Håvard: – Ja, da kan du dra på spa.   

Vi ler.

Ikke at det er noe galt med spa. Det var mer vissheten om at Trysil er Norges største skisted jeg hadde i tankene. At det hvert år legges igjen 850.000 gjestedøgn der. At over 70 prosent av gjestene kommer fra utlandet. At det er 27.000 senger rundt Trysilfjellet. At det neste år åpner flyplass som skal frakte kinesiske turister hit. Skogsbygda i øst har fostret sagnomsuste skiløpere siden 1700-tallet. Trysil har Kåre Hatten, Hallgeir Brenden og de har Anita Moen. Her er Skandinavias største alpinanlegg. Barna som bor her får gratis heiskort av kommunen. Det er på tide å gjøre seg kjent med den store skibygda. Dessuten er det bærekraft å bidra til varme senger.

– For all del. Jeg er med, jeg, sier Håvard. 

Hotell med ski inn og ski ut er luksus for sånne som oss. For ikke å snakke om å gå rett til dekket bord.

– Pannekaker til frokost, utbryter fireåringen.  

Litt senere.

– Vafler til lunsj!

Og enda litt senere.

– Tror du det er pannekaker til middag?

Aktiviteter i Trysil

 • 68 alpinløyper  
 • 29 heiser
 • 500 kilometer langrennsløyper
 • Kids Offpiste (7-11 år) 
 • 16 restauranter og serveringssteder
 • Flombelyst skøytebane    
 • Hundeslede (timesturer og dagsturer)
 • Stjerne- og nordlysjakt
 • Elgsafari
 • Isfiske
 • Kanefart

Utenfor hotellet domineres barnebakken domineres av danske barn som ploger kontrollert nedover i en lang, bevegelig hale bak en mann med Trysil-guide-jakke. Skiskole høres fristende ut for fire år gamle Sverre. Det er ennå lenge igjen til ordentlig skolestart. Det viser seg at den svenske Trysil-guiden, Fredrik, har peiling. Han er mest opptatt av å leke på skidor. Sverre får i oppgave å frakte snøballen en hel bakke ned, et oppdrag han tar på fullt alvor. Det er fryktelig morsomt når Fredrik ramler overende. De kjører om kapp under drageporter. Svensken er sympatisk og lar den unge nordmannen få vinne.

Neste dag våkner vi til en tindrende vakker morgenkvist og 18 minusgrader. Over natta er Trysil forvandlet til Frysil. Det er bitende kaldt, og selv jeg, bekymrer meg litt for lillesøster på ett og et halvt år. Men det er forskjell på minsugrader, for lufta er tørrere her enn hjemme i Oslo og sola er på stigende kurs. Vi slår likevel fra oss både alpinbakke og langrenn. Vi vil utforske noe vi ellers aldri gjør.

Vi går for kanefart. 

– When in Trysil, sier jeg.

– Alt for barna, sier Håvard.

«Det er som om å komme inn i et vintereventyr, på ekte». 

(saken fortsetter under bildet)

Vi pakker oss inn i ull og dun og drar i retning Trysil hestesenter. Alle må kjenne hvor myk mulen er. Den lune fjordingen tar det hele med stoisk ro.

Snart er vi på vei inn i Trysil-skogen, med hest og slede, dombjeller, fakler, reinskinn og hvert vårt barn på fanget. Herregud, så koselig. Det er som om å komme inn i et vintereventyr, på ekte. Vi er den eneste norske familien i følget. Vi kommer i prat med en dansk familie som er i Trysil på vinterferie. De pleier å være her en uke hver vinter.

– Kanefart inngår også, hvert år, forteller de.

Det forstår vi godt. Trysils muligens triveligste ektepar tar imot oss ved en lavvo inne i skogen.

Vi får velge mellom solbærtoddy og kakao, og griller lokale elgpølser på bålet. Hestekaren som har kjørt fram og tilbake flere ganger enn han har tall på, synes det er artig med de som kommer hit og synes det er så magisk at de nesten ikke tror det er sant.

«Det viser seg at svenske Fredrik har peiling. Han er mest opptatt av å leke på skidor.»

LES OGSÅ: Slalåm for de minste

Etter kanefarten er lillesøster trøtt som en dupp. Sola varmer lite eller ingenting. Vi synes det er for kaldt å putte henne i pulken for en skitur. Håvard tilbyr seg å trille en tur i stedet, så får han tatt igjen noen ubesvarte anrop. Vi kan ikke stenge verden helt ut heller, selv om vi egentlig har fri. Sverre og jeg slår følge med dem en stund, før vi skjærer av veien og inn i skogen. Du verden, hvor staselig Trysil-skogen er i hvitt. Fireåringen tar seg en god neve snø og stapper i munnen. Han forsyner seg en gang til, og venter åpenbart på at mora skal bli streng, hun som vanligvis får noia av snøspising på turene hjem fra barnehagen. Men det er annerledes her. 

Snøen her er ikke så skitten.

Den er ikke gul.

Ikke noe å få mark av.

Men behovet for å avverge enda en munnfull tvinger seg på.

– Se, et spor, utbryter jeg, hva kan det være?

Vil vi finne noe om vi følger det? Er det en elg? En hare? En gruffalo?

Vi sjekker.

Labber avgårde i snø som når oss til knærne.

Han først.

Jeg etter.

Det er en hare, det er vi helt bombesikre på, men den har et voldsomt forsprang på oss. Utålmodigheten griper snart Sverre, som setter kursen mot en av de snøtunge granene. Han sjekker litt rundt. Så smetter han innunder den store grana.

Jeg og begynner å fundere på hvor mange hotellovernattinger en familie på fire kan ha i Trysil for prisen av å kjøpe en hytte, men jeg rekker ikke å fullføre regnestykket, for nå gløtter en fireåring ut under treet, han har skrudd utestemmen på og han er virkelig oppstemt:

– Her mamma, her er vokseninngangen!

LES OGSÅ: Langrenn på Hovden 

TRYSIL

HVOR: Trysil ligger lengst øst i Hedmark, og er blant største vinterdestinasjoner. Som ett av de første stedene i Norge og Europa fikk Trysil i 2013 merket for bærekraftig reisemål, et kvalitetsstempel som gis til destinasjoner som jobber systematisk for å redusere negativ innvirkning på miljøet, tar vare på natur, kultur og miljø, styrker sosiale verdier og samtidig er økonomisk levedyktig. Fire mil fra Trysil, i Rörbäcksnäs, bygges nå Scandinavian Mountain Airport, som skal ta imot gjester som søker norske vinteropplevelser. Målet er å årlig kunne ta imot 100.000 passasjerer. Rundt halvparten ventes å dra til Trysil, resten havner i Skistars skianlegg i Sälen. 

ANKOMST: Med bil eller buss fra Oslo tar det omtrent tre timer å kjøre. Trysilekspressen (Nor-Way) har daglige avganger hele året. Nærmeste togstasjon er Elverum, med korresponderende busstransport.

OVERNATTING: Trysil har to store destinasjonshoteller, leiligheter og hytter, samt grende- og samfunnshus som kan leies ut til større grupper.